2019-12-02 49 浏览
放工係公司附近行過一間隱世台式餐廳,我見裝修唔錯而且有心愛嘅芋圓食😛所以就入咗去醫肚😋😝🍜紅燒牛筋牛腩面 $68都幾大碗,分量幾多,而且啲牛筋🐮都好大舊嗰啲肉都好大嚿,食得好飽好滿足😝紅燒湯底辣辣食落去好惹味🐒🍡酥炸花枝丸$32啲花枝丸子炸到好鬼香脆,好香口,得四粒真係唔多夠喉☹️🥄仙草豆花芋圓果凍 $32呢個仙草豆花芋圓果凍比我想像中好食,有驚喜,d 芋圓好有口感😍大讚😋絕不比出面糖水舖差

🍜紅燒牛筋牛腩面 $68
都幾大碗,分量幾多,
而且啲牛筋🐮都好大舊
嗰啲肉都好大嚿,食得好飽好滿足😝紅燒湯底辣辣
食落去好惹味🐒

🍡酥炸花枝丸$32
啲花枝丸子炸到好鬼香脆,好香口,得四粒真係唔多夠喉☹️

🥄仙草豆花芋圓果凍 $32
這天遊遊蕩蕩, 便來了灣仔小籃球場旁的小巷內, 穩世的台式餐廳, 餐廳光猛大間, 好舒服.可以用手機下單或者填寫點餐紙, 有飯有麵選擇, 仲有不同的小食, 當然還有台式飲料, 超正.點了紅燒牛肉麵, 台灣夜市小拚盤, 水蜜桃玉露.紅燒牛肉麵保持到台灣的風味, 湯底好飲, 吃完之後沒有口渴, 牛肉筋肉剛好, 水準之上.又點了台灣夜拼盤, 有花支丸, 香腸, 炸雞, 豆腐, 好有台灣夜市的感覺, 好正~!!!

點了紅燒牛肉麵, 台灣夜市小拚盤, 水蜜桃玉露.
2019-11-25 70 浏览
聽說同事說安樂里巷口內的台灣店不錯,不太顯眼地方卻心入眠心呢! 雖然隱藏於安樂里但店鋪可容納很多人。 中午時分也不會等候多時! 👍🏻 點iPad 點餐,方便環保又不會出錯,職員上菜也敏捷。 這裡款色以牛為主再配上各種麵類及小食 乾伴麵牛腩、牛肚 加麵底 吃過便上隱! 再一次點富彈性的乾伴麵,麻辣不論辣度或份量適中,不會感太乾。 牛腩、牛肚軟棯棯有咀嚼感而不會黏著牙逢內。 很滿意 黑糖疆茶 小許甜又不會那喉 ~價錢合理適合是上班、上學族! 門外貼上榴槤班戟,只係HKD 8 蚊😱👍🏻

乾伴麵牛腩、牛肚 加麵底

黑糖疆茶
小許甜又不會那喉 ~

價錢合理適合是上班、上學族!
門外貼上榴槤班戟,只係HKD 8 蚊😱👍🏻

2019-11-23 59 浏览
以前係呢區返學都唔知道呢度有個舖位,呢間餐廳係籃球場隔離嘅小巷,裝修得好靚。《肉燥香蔥排骨拌麵》$69排骨用台灣鹽酥粉炸,外脆內軟,個麵除左肉燥同蔥之外,仲有好香既蔥油味。《紅燒牛筋牛肉腩麵》$81紅燒牛筋牛肉腩麵個湯底雖然藥材味較少,但牛筋牛腩就好入味同好軟淋。《台灣夜市小拼盤》$48拼盤中最鐘意木魚炸豆腐,豆腐外層佈滿木魚,炸到脆脆地,加埋個甜甜地既醬,食左一舊想叫多一份,拼盤中仲有出色既花枝丸,台灣香腸,鹽酥雞(排名分先後)
肉燥香蔥排骨拌麵

《肉燥香蔥排骨拌麵》$69

《紅燒牛筋牛肉腩麵》$81
台灣夜市小拼盤

《台灣夜市小拼盤》$48
肉燥香蔥排骨拌麵
台灣夜市小拼盤
High quality Taiwanese food at an affordable price. Drinks are definitely a must try. The cozy environment and music background put me at ease instantly. I will be returning for sure.Other than that,Ba chor Noodle in soup so-so..still ok.Salted popcorn chicken is perfectly made - have to try.Durian pancake was normal though. In summaryrinks (without ice)Salted popcorn chicken

Other than that,

In summary:
Drinks (without ice)
Salted popcorn chicken
2019-11-21 57 浏览
今日同阿媽去咗灣仔行街行過北海中心竟然見到有一間台灣牛肉麵小店喺小巷入面我哋入到去見到裝修好文清feel而且座位都好闊落咁我哋就叫咗兩個午市套餐媽咪就叫咗個紅燒牛肉麵佢話個面好食湯底亦都唔錯 最緊要啲牛好夠林 所以佢好鍾意而且仲可以加錢叫小食 佢就叫左鹽酥雞啲雞炸得好酥脆 超香而我就叫咗個鹽酥雞肉燥麻辣乾畔麵肉燥好好食 而且麻辣嘅辣道都好足夠不過就有少少油 不過都幾好我哋仲叫咗個花枝丸非常之彈牙餐飲方面我哋就叫咗一杯珍珠奶茶同埋台式奶茶珍珠奶茶嘅珍珠非常之q 啲奶茶都充滿茶香我哋除咗兩個午餐仲叫咗一個肉鬆皮蛋豆腐 個豆腐夠晒凍 再配埋醬汁真係好好食
今日同阿媽去咗灣仔行街

珍珠奶茶嘅珍珠非常之q 啲奶茶都充滿茶香
我哋除咗兩個午餐仲叫咗一個

肉鬆皮蛋豆腐 個豆腐夠晒凍 再配埋醬汁真係好好食
2019-11-20 1540 浏览
最近大家心情都很沉重, 就是因為這樣, 有時候想放工約朋友吃吃東西, 聊聊天紓壓, 這天趁交通尚算正常, 即慶約朋友去晚餐。選了一間在灣仔區的台灣菜餐廳, 它在一道巷仔裡, 平日較少留意, 而身在其中, 很有旺中帶靜, 與世無爭的感覺, 令人暫時忘卻煩惱。採用掃QR CODE手機落單很方便, 尤其對於我們有點宅的人來說, 不用面對人點菜, 也不錯。牛三寶牛肉麵$70有牛筋、牛展、牛腩, 都炆得夠軟, 易咬且入味, 每樣都有約兩件, 幾夠份量, 還有紅蘿蔔和菜, 給人豐富的感覺, 而湯底, 濃郁但不過咸, 有點甘香的味道, 是可喝到的湯, 麵是粗身的, 軟硬適中。涼拌溫室小黃瓜$25有點酸的醋香, 醃青瓜, 清新的口味, 青瓜有少少偏軟身, 青瓜切成細細條, 易食。台式夜市小拼盤$48每款有少少, 很適合二人世界, 有路邊小香腸、酥炸花枝丸、木魚炸豆腐、鹽酥雞, 個人本身不太愛炸物, 不過這三款又做得幾好, 惹味香口, 又不會太厚皮, 香腸也很有風味, 推介這拼盤。招牌芋泥芋圓冰$39來到嚇了一跳, 感覺很大碗, 吃著才發現, 原來底下大半是碎冰, 不過芋圓的份量也多, 煙煙靭靭的, 芋

牛三寶牛肉麵$70

涼拌溫室小黃瓜$25

台式夜市小拼盤$48

招牌芋泥芋圓冰$39
來到嚇了一跳, 感覺很大碗, 吃著才發現, 原來底下大半是碎冰, 不過芋圓的份量也多, 煙煙靭靭的, 芋泥蓉綿綿的, 混著紅豆蓉吃感覺不錯, 不過底下的冰就只是水來, 不是有味的冰, 其實可以不要那麼多。

香芋奶茶$7 +杯芽$3
跟隨麵吃可以平價喝到飲品, 很實惠, 香芋奶茶味道不會假, 甜度適中, 喝著舒服。

有點像鬧市中的清泉、小清新, 應該要支持這樣的小店。
  • 台式夜市小拼盤
  • 牛三寶牛肉麵
2019-11-17 30 浏览
今晚無意中行左入灣仔呢條小巷, 門面裝修清雅, 有少少似台灣簡樸生活feel.店裡面裝修好靚, 白色同淺啡色做主色, 很清新, 給人一種好舒服既感覺! 好有空間感, 坐低後完全唔會覺得壓迫既感覺.仲可以自己式用電話嘟QR code落單, 方便快趣.紅燒牛筋牛腩麵食物賣相很好, 牛腩同牛筋都好腍, 一咬就分開, 很有牛的味道, 麵質很好, 粗幼適中, 很滑身. 湯底可再濃味.肉燥鹽酥雞乾伴麵 (轉米粉)鹽酥雞外皮炸得好鬆脆, 雞肉嫩滑, 好好食.酥炸花枝丸炸得好鬆化, 加上少少孜然粉, 好惹味!水蜜桃玉露顏色好靚, 飲落好清涼, 桃味濃!荔枝玉露一粒粒既荔枝玉露, 好有咬口, 味道好濃郁
仲可以自己式用電話嘟QR code落單, 方便快趣.
紅燒牛筋牛腩麵
肉燥鹽酥雞乾伴麵 (轉米粉)
鹽酥雞外皮炸得好鬆脆, 雞肉嫩滑, 好好食.
酥炸花枝丸
炸得好鬆化, 加上少少孜然粉, 好惹味!
水蜜桃玉露
顏色好靚, 飲落好清涼, 桃味濃!
荔枝玉露
一粒粒既荔枝玉露, 好有咬口, 味道好濃郁
2019-11-01
2019-11-16 54 浏览
午飯時間來到公司旁的小巷尋覓綠洲。這是一家小小的卻又很溫馨的台灣小店,雖然位置有點隱蔽,周遭環境都與這間小店格格不入,卻更能突顯他們的小清新🌾小店點餐的方法很先進,剛坐下店員便會把一張印有QR CODE的紙仔給你,只要用手機掃描QR CODE再按指示下單就可以啦!今天不太肚餓,所以點了拌米粉和飲料,如果在12:50pm前埋單,還可以有折扣有優惠喔。肉躁香蔥排骨乾拌麵拌麵可以轉要新竹米粉,不用另外加錢。新竹米粉較為幼身,而且每條都沾有肉躁汁,不會太過乾身,配上青瓜絲更是十分爽口呢!排骨方面,炸粉不算很厚,但略為油膩,不太喜歡。由於乾拌麵不屬於午市套餐的關係,所以飲料需要另外加錢喔!檸檬紅茶+$7喝台式飲品最怕喝到假假味道,但這杯檸檬紅茶不會喔,而且不會很甜,剛好能解去吃炸排骨的油膩感,加分加分總括而言,這間小店的性價比不高,食物普遍但價錢平均約五十至六十元不等,份量也不算多。但環境真的很滿意也很舒心,若日後能提供台式早餐會更好喔

肉躁香蔥排骨乾拌麵

排骨方面,炸粉不算很厚,但略為油膩,不太喜歡。

由於乾拌麵不屬於午市套餐的關係,所以飲料需要另外加錢喔!

檸檬紅茶+$7

2019-11-14 112 浏览
又有一間台食店在灣仔安樂里,静稍稍地經營中,街頭正在進行小型工程,如果沒有易拉架指示,都比較難看得到店面,店外設計得小清新,裡面空間寬闊,木傢具設計,予人有回家溫暖的感覺。客人可以用電話掃描QR code點餐,非常方便。「滷蛋」蛋的下面有滷肉醬,配白米飯就剛好。「路邊小香腸」台式小香腸味道比一般香腸更甜,質感肥瘦適中,口感肉厚彈牙,外皮稍脆。「寶寶鮮蕃茄湯麵」蕃茄湯濃厚,有半邊大蕃茄,還有爽口彈牙的貢丸,湯麵是幼身的關廟麵。「木魚炸豆腐和鹽酥雞」寶寶套餐附送的小食,木魚炸豆腐沾着濃濃的醬汁,味道較重,皮薄豆味重,鹽酥雞外層薄薄的,很好。「紅燒牛筋牛肉腩麵」湯底較清,牛筋軟綿綿的,牛肉腩結實多肉,同樣使用幼身的關廟麵。「凍珍珠奶茶」整體有水準,珍珠非常彈牙,奶茶有茶味。

「滷蛋」
蛋的下面有滷肉醬,配白米飯就剛好。

「路邊小香腸」

「寶寶鮮蕃茄湯麵」

「木魚炸豆腐和鹽酥雞」

「紅燒牛筋牛肉腩麵」

「凍珍珠奶茶」
整體有水準,珍珠非常彈牙,奶茶有茶味。

滷蛋
寶寶鮮蕃茄湯麵 with 木魚炸豆腐和鹽酥雞
珍珠奶茶
  • 寶寶鮮蕃茄湯麵
2019-11-11 25 浏览
牛霸小麵店位處天樂里W Square後面,要經過球場之間嘅行人路再轉右就見到,位置有少少偏僻,朋友在附近返工,所以只有呢間店,呢晚放工後我哋就去咗呢間店食晚餐。餐廳嘅裝修非常綠化,入面光猛舒適,有少少世外桃源嘅感覺。座位都算多,容易搵位坐。一坐低,店員就為我地送上點菜紙,和一張印有QR code嘅單,只要掃一掃QR code就可以用手機點菜啦!我地點左兩份餐,每分餐都加咗一杯飲品。滷肉鹽酥雞便當:份便當都幾豐富,鹽酥雞炸得香脆可口,份量夠多,滷肉飯一樣好味,滷肉份量一樣唔少,好夠送飯。仲有其他如滷蛋、生菜、豆角,好豐富。我加咗杯熱珍珠奶茶,味道都唔錯,珍珠好煙靭。肉燥排骨麵:朋友加$3轉左蕃茄湯底,佢話蕃茄湯底嘅味道好濃,而且連埋肉燥,成個湯底嘅味道更上一層樓,佢連湯都飲咗大半碗。排骨大大塊,肉質厚,好味道。凍朱古力味道濃郁,啱晒愛甜之人。

我地點左兩份餐,每分餐都加咗一杯飲品。

2019-11-11 27 浏览
如果唔係同事介紹,好難發現呢一間位於巷仔入面嘅台灣菜,餐廳環境好清新,啱晒同三五知己嚟食飯,餐廳可以用手機落單點菜,我覺得得幾環保啊👍🏻👍🏻因為我唔太肚餓,所以淨係叫咗一個夜市拼盤同芋圓甜品😁🧡台灣夜市小拼盤,有鹽酥雞,花枝丸,香腸同豆腐, 花枝丸炸得金黃香口,好彈牙架,鹽酥雞肉質幾嫩,台灣腸好味,而豆腐好特別,出面嘅炸粉幾薄,醬汁甜甜地都幾開胃~😁😁招牌芋泥芋圓冰,呢個甜品就有少少失望, 芋泥軟綿香甜,芋圓好彈牙同有咬口,如果腍番小小就好🙈🙈🙈底下就係刨冰,但就冇咩味😣~飲品冬瓜茶幾好飲,仲可以少甜添 😆

飲品冬瓜茶幾好飲,仲可以少甜添 😆
以前喺灣仔返工,已經成日嚟牛霸食Lunch架啦~佢哋啲牛肉好淋好入味~我尤其鍾意紅橈燒牛肉乾拌麵!所以今次就介紹俾男朋友試吓~呢個紅燒乾拌麵嘅汁一啲都唔咸,加上佢有好多青瓜絲,成件事好清新!!男朋友大讚牛肉真係超軟嫩同入味~木魚豆腐真係炸得好出色!佢哋醬汁夠晒濃味~豆腐出面炸到卜卜脆,但入面舊豆腐就軟綿綿~好食到不得了!另外我哋仲叫咗百香果梳打同奶蓋冬瓜茶!百香果梳打好清新,加埋梳打落去剛好中和咗啲甜味~用嚟解一解炸豆腐嘅油炸感剛剛好~而奶蓋冬瓜茶都好好飲~喺台灣飲過嘅冬瓜茶都幾甜,但老闆應該因應返香港人口味刻意調淡少少,混合埋上面嘅奶蓋,好好飲!我專登唔食咁飽,留肚食佢果個芋圓!佢果然冇令我失望~首先芋圓入面堅係有芋頭~煙煙un un 超有咬口~撈埋芋頭蓉食好正~唔好甜品嘅男友都話牛霸真係性價比好高!

以前喺灣仔返工,
已經成日嚟牛霸食Lunch架啦~
佢哋啲牛肉好淋好入味~
我尤其鍾意紅橈燒牛肉乾拌麵!
所以今次就介紹俾男朋友試吓~

呢個紅燒乾拌麵嘅汁一啲都唔咸,
加上佢有好多青瓜絲,
成件事好清新!!
男朋友大讚牛肉真係超軟嫩同入味~

木魚豆腐真係炸得好出色!
佢哋醬汁夠晒濃味~
豆腐出面炸到卜卜脆,但入面舊豆腐就軟綿綿~
好食到不得了!

另外我哋仲叫咗百香果梳打同奶蓋冬瓜茶!
百香果梳打好清新,
加埋梳打落去剛好中和咗啲甜味~
用嚟解一解炸豆腐嘅油炸感剛剛好~

而奶蓋冬瓜茶都好好飲~
喺台灣飲過嘅冬瓜茶都幾甜,
但老闆應該因應返香港人口味刻意調淡少少,
混合埋上面嘅奶蓋,
好好飲!

我專登唔食咁飽,
留肚食佢果個芋圓!
佢果然冇令我失望~
首先芋圓入面堅係有芋頭~
煙煙un un 超有咬口~
撈埋芋頭蓉食好正~
唔好甜品嘅男友都話牛霸真係性價比好高!
2019-11-06 40 浏览
收工兩個人食晚飯,想簡單D又唔想食快餐,於是就search到呢餐廳。本來想食個牛肉麵,但見到D台灣小香腸滷肉便當又搞到我好掛住台灣D夜市,所以就點咗個便當,朋友食牛三寶牛肉麵。味道唔錯喎!有台灣既味道。滷肉好香、肥肥地,香腸都好脆皮,個便當有有D配菜,好balanced。仲有杯珍珠奶茶都唔錯,甜度適中。朋友話個牛肉麵都好好味,牛肉煮得幾林,湯底都ok,不過可以再濃D。呢度裝修好文青cafe feel,樓底好高,坐得幾舒服。店員態度都幾好。可以再黎。

2019-11-06
  • 牛三寶牛肉麵
  • 珍珠奶茶
2019-11-06 29 浏览
今晚同女朋友去灣仔行街,跟住佢話帶我去一間佢之前食過都唔錯嘅台式餐廳,地方非常之隱蔽,如果唔係佢帶路,都真係好難發現有呢一間店紅燒牛肉乾拌麵,牛肉非常之腍,好入味,乾拌麵軟硬度啱啱好,加上青瓜絲,蔥粒,酸菜,非常之好味!木魚炸豆腐,青瓜絲再加濃濃嘅醬汁配上炸脆咗嘅木魚,入面有非常之嫩滑嘅玉子豆腐。口感層次好鮮明,外脆內軟。三色配芋圓,三種顏色嘅芋圓,有番薯,有芋頭,同出面無味嘅嗰 d 無得比,佢真係食得出有好香嘅芋香,番薯味!百香果梳打,非常之香嘅百香果味!今餐我都好滿意,多謝女朋友嘅介紹,下次就到我帶佢去食好嘢

百香果梳打,非常之香嘅百香果味!

今餐我都好滿意,多謝女朋友嘅介紹,下次就到我帶佢去食好嘢