2018-02-27 491 浏览
日式火鍋在港愈趨普及,不同品牌自然相應進駐香港,而分店的數量亦不斷增加。隨著各式各樣的品牌進駐,漸漸遺忘了- 初。究然什麼是日式火鍋?與港式邊爐有何分別?供應日式食材就等於日式火鍋?其實涮涮鍋的概念是將食物煮至剛剛好,食物的原味與營養就不會因長期受熱的過程而破壞和帶走。而牛涮鍋便讓你最接近地體會到。因為他並沒有忘記初衷,沒有忘記什麼是日式火鍋。今日回到最初,體驗什麼是涮涮鍋!牛涮鍋主要供應來自澳洲、美國和日本的牛肉和豚肉。還有六款湯底選擇。當日我選擇了U.S.牛(美國進口牛肉+美洲特選雞腿肉+丹麥豚肉)配番茄湯底。第一點最能體會到的是一人火鍋。一人一鍋不用跟其他人共用。這樣能夠讓客人專注在自己鍋內的情況與食物的熟度,減少食物過份受熱而失去原味和營養。小貼心地供養膠碗墊,碗便不會容易移動。番茄湯底:有濃濃的番茄味,但鍋內卻找不到番茄,但客人可到自助食物櫃自行夾,防止番茄過份受熱。美國進口牛肉放題包括美國進口牛肉(左碟)、丹麥皇冠豚肉(右碟)和美國特選雞腿肉(右碟上方)。第二點最能體會到的是不論牛肉與豚肉都切成薄片,不但加快肉類熟的速度,還防止肉類要煮較耐而令客人忽略什至忘記。薄切更有利於
今日回到最初,體驗什麼是涮涮鍋!

美國進口牛肉放題

薄切更有利於涮豚肉,可以加快豚肉涮熟。牛肉則有少許雪花分佈。兩款肉類都頗新鮮,而解凍程度剛剛好,不但沒有冰和沒有出血水,還沒有雪味。

————
自助食物區:

自助飲品區除了汽水外,還有果汁供應。有趣的是這裡有建議mix果汁與汽水的方法和份量

甜品一共有六款,包括朱古力和士多啤梨幕慕絲蛋糕、紐約芝士餅和2款泡芙。
芝士丸

特別推介1 (芝士丸):小心燙口!小心燙口!因為芝士餡超多!芝士味淡淡所以不會太膩,皮薄餡靚!
板燒魚餅

特別推介2(板燒魚餅):印有牛涮鍋招牌角色之一的Prince Dan Dan,味道似魚旦,但比魚旦更有咬口,淡淡的魚旦味亦不會覺得膩。

客人留意!平板電腦放在枱下,只要拉出,每位客人也可為自己追加肉類、加湯、查詢和付款。非常方便和貼心!

2018-02-19
60 分钟 (堂食)
$217.8 (晚餐)
美國進口牛肉放題
芝士丸
板燒魚餅
2018-02-02 392 浏览
好嬲等左成一個半鐘先有得食,比啲S飛係咁入,當你以為下一個到你嘅時候,不停不停喺你前邊入囉,過咗飛又俾人入,咁樣對嗰啲企左係度等嘅人好唔公平,以後都唔會來呢間😤⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2018-01-06 3964 浏览
睇到報章報導話卡通人物「玉桂狗」是不少人的童年回憶,但想不到竟然有一日可以與火鍋做Cossover!牛涮鍋最近聯乘「玉桂狗」舉行十五周年火鍋派對,除了在裝修上化身成「玉桂狗」主題派對天地,更推出兩款創新滋味湯底。當中的肉桂蘋果湯以雞湯作湯底,加入肉桂粉、蘋果片及雪耳,清甜滋潤。另一款牛乳湯香濃而不膩,入口幼滑,只要選用以上其中一款湯底,每位食客即可獲贈MouMouClub×Cinnamoroll Postcard一張。咁好耐無去食牛涮鍋就去食啦~~因為覺得牛涮鍋質素好過日X涮涮鍋~~今次黎食,居然要等位,仲等左起碼1個鐘先有位由於坐位執緊,咁要等等先入得去,但職員都叫我地揀定湯底先見肉桂蘋果湯同牛乳湯係今期新出,咁就一於揀左呢個2個湯底啦~~肉桂蘋果湯,肉桂味好濃,遮左個蘋果味~~牛乳湯幾濃,入口幾滑~~配牛肉好夾~~而家原來仲可以自助落單,加水,加肉類,加湯都可以用枱下面個部機落單,一個唔錯既設計,加上可以睇埋自己落左D咩,GOOD~肉頪,質素好平均,唔會碟碟唔同飲品,丸煩,蔬菜選擇都好多連醬汁都多選擇雪糕仲有牛奶雪糕同埋蜜瓜雪糕,蜜瓜雪糕都比較少地方有,所以可以一食~~除左雪糕之外

咁好耐無去食牛涮鍋就去食啦~~
因為覺得牛涮鍋質素好過日X涮涮鍋~~

今次黎食,居然要等位,仲等左起碼1個鐘先有位
由於坐位執緊,咁要等等先入得去,但職員都叫我地揀定湯底先
肉桂蘋果湯,肉桂味好濃,遮左個蘋果味~~
牛乳湯幾濃,入口幾滑~~配牛肉好夾~~

肉頪,質素好平均,唔會碟碟唔同
飲品,丸煩,蔬菜選擇都好多
連醬汁都多選擇
除左雪糕之外,甜品櫃仲有CHEESE CAKE,馬卡龍,泡芙等等
選擇好多,食到好滿足~~
坐位仲要唔迫,坐得好舒服~~

2017-12-27
2018-01-02 674 浏览
日式火鍋放題~《牛涮鍋》真係一個不二之選!今次揀咗過美國上級肥牛,每位收費$158,食足90分鐘!除咗上級牛,還有黑毛豬肉同雞件。其他放題配料包括有多種日式丸子,數種蔬菜、脆皮腸、餃子🥟、粟米🌽,白蘿蔔、芋絲、同烏冬等。仲有什菜沙律🥗、咖喱飯🍛、同多種果汁氣水🥤!甜品疍糕全都是迷你型...有朱古力味、芝士味蛋糕、日本福餅同甜圈🍩!還有yogurt 雪糕。由於2017年初時..用咗$200 join 咗做佢地member (包$200可以即用既電子卷及多張coupon,分別適用於牛涮鍋/牛角/溫野菜/柳氏家/熱血一流) 嘅關係,所以消費可賺取積分 (HK$1 = 1分)。而我哋經已食到累積有幾千積分!所以用咗3700分換咗午市一人美國上級肥牛放題...慳咗$158!所以呢餐兩個人食只係比咗一人價錢...加埋一都只不過係$173.8...抵爆!👍😋

美國上級牛放題
黑毛豬肉+雞件
2017-12-23
$86.9 (午餐)
美國上級牛放題
黑毛豬肉+雞件
  • 牛毛豬肉+雞件
年尾出左花紅就帶阿媽去食好野。從來試過食黑毛和牛既阿媽話自己唔係好點食牛,話食豬食雞得了。點知,佢試左一片之後,佢就話d 牛好似棉花糖咁既口感,唔洗點咬,融係口度。仲不停追加,最後食左9盤定10盤嘩,我心諗阿媽咁勁,神之比喻。講真,真係好正,好軟好有牛味,正!而且每碟都非常靚既雪花,視覺都係大享受黎4:30pm 入座的話,$328 加一如果揀黑毛和牛呢個 plan,仲可以嘆到海解盛合 (海老,魷魚,蠔,帆立貝)其他 plan 要加錢先食到既。食得太開心,唔記得影 d 海鮮。但係,海老好神奇地隻隻都無黑色既蝦腸係背度!好乾淨蠔同帆立貝都好飽滿又大隻,阿媽勁喜歡自助區既野唔算好多,有 d 丸類,菜類,菇類。沙律 bar 值得一讚既係佢有芝士粉,麵包粒。出面得好少 buffet 或者打邊爐放題會有放呢兩樣野係沙律 bar 度。甜品有大福,方塊蛋糕,泡芙,雪糕 (牛奶 / 蜜瓜)仲有得畀你加 topping 上去。甜品馬馬地,可以接受。整體都好好,下次有機會再帶阿媽黎嘆。
年尾出左花紅就帶阿媽去食好野。
點知,佢試左一片之後,
佢就話d 牛好似棉花糖咁既口感,唔洗點咬,融係口度。
仲不停追加,最後食左9盤定10盤

嘩,我心諗阿媽咁勁,神之比喻。
講真,真係好正,好軟好有牛味,正!
而且每碟都非常靚既雪花,
視覺都係大享受黎

豚肉 雞肉

4:30pm 入座的話,$328 加一
其他 plan 要加錢先食到既。
食得太開心,唔記得影 d 海鮮。
但係,海老好神奇地隻隻都無黑色既蝦腸係背度!好乾淨

蠔同帆立貝都好飽滿又大隻,阿媽勁喜歡

自助區既野唔算好多,
有 d 丸類,菜類,菇類。
沙律 bar 值得一讚既係佢有芝士粉,麵包粒。

甜品有大福,方塊蛋糕,泡芙,雪糕 (牛奶 / 蜜瓜)
仲有得畀你加 topping 上去。
甜品馬馬地,可以接受。
泡芙,大福

整體都好好,下次有機會再帶阿媽黎嘆。
2017-12-30
豚肉 雞肉
泡芙,大福
2017-12-06 455 浏览
因為又有新款和牛推出喇,身為粉絲梗係要幫襯下啦。一上碟肉,真係流晒口水,果D雪花勁均勻,碌幾秒就得,入口溶咖~係溶啊!由於我真係好大食,一個人10碟以上完全唔係問題,所以我係好抵食既分分鐘要蝕比我每人都係$348+10%,出面食塊好少少既扒都唔止啦!登登登登..............................係唔係見到都流晒口水呢?

分分鐘要蝕比我
每人都係$348+10%,出面食塊好少少既扒都唔止啦!

係唔係見到都流晒口水呢?

2017-12-05 526 浏览
又係一個人的浪漫,最愛打邊爐。地方乾淨,燈光充足,侍應有禮貌。90分鐘午市放題,我選左美國上級進口牛肉放題$148,有一碟美國上級牛肉、美國進口牛肉、 丹麥皇冠豚肉、美洲特選雞腿肉。我選左辛辣泡菜湯底,最愛辣湯底。任食仲有沙律、雪糕、甜品,食到勁飽。美國進口牛肉同上級進口牛肉都好味,唔會切到好薄,肥瘦適中。去過好多間打邊爐豚肉都係唔好食嘅,呢間就冇呢個情況。扭紋軟雪糕一定要試,雪糕好滑,又唔會太甜,甜筒杯脆卜卜。
又係一個人的浪漫,最愛打邊爐。

地方乾淨,燈光充足,侍應有禮貌。

我選左辛辣泡菜湯底,最愛辣湯底。

任食仲有沙律、雪糕、甜品,食到勁飽。

美國進口牛肉同上級進口牛肉都好味,唔會切到好薄,肥瘦適中。

去過好多間打邊爐豚肉都係唔好食嘅,呢間就冇呢個情況。

扭紋軟雪糕一定要試,雪糕好滑,又唔會太甜,甜筒杯脆卜卜。
2017-11-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
2017-11-15 645 浏览
自從葵芳新都會廣場間牛涮鍋執咗之後,要去最近嘅都要去到荃灣廣場,難得老公能夠喺行一放假所以就一齊出去荃灣廣場行街順便食個lunch,可能係因為閒日同埋我係好早去到所以就唔需要等位。一入到去仲以為鋪頭好細原來轉角邊仲有咁多嘅枱,唔知係唔係因為葵芳嗰間分店嘅食物款式比較少,你都荃灣廣場呢間就發覺有好多唔同款式嘅食物可以揀。我哋叫咗個$158嘅套餐,估唔到啲肉有幾OK。湯底我哋揀咗豬骨湯因為有我個細女一齊食所以唔敢叫辣嘅湯底, 嗰個豬骨湯嘅味道就好似食緊出前一定嘅豬骨湯麵味咁。其他可以揀嘅配料方面除左有唔同嘅菜外仲有唔同嘅丸,有豆腐有唔同嘅面,仲有唔同嘅菇菌。最令我感到意外嘅佢竟然有新鮮嘅沙律吧,仲有雞肉tim啲雞肉有醃過都幾好味。甜品方面除咗有乳酪雪糕之外,估唔到仲有個款嘅蛋糕,不過啲蛋糕嘅味道就一般啦,不過同小朋友都還可以。不過聽講自從葵芳嗰間分店執咗之後,都沖曬出嚟荃灣廣場呢間分店,所以如果夜晚食嘅時候嗰陣你就需要少少啦。

我哋叫咗個$158嘅套餐,估唔到啲肉有幾OK。

2017-10-16 631 浏览
假日七點鐘的荃灣廣場真心多人,想食個晚餐都有排等。而今次我地兩個排左成個鐘先有位😵慘啊...有位果刻真心餓到飛起,即刻求其叫左兩個$168美國進口肥牛放題,反正應該唔會太差掛🤔啲肥牛色水唔錯啊,至於果幾舊雞就俾我倆忽略左haha 不過都好味既睇落唔算太簿,食落有口感👍🏿基本火鍋配料都有,味道唔錯啊,最愛芝士丸,咬開佢果下超幸福的呢🤤🤤我叫左蕃茄湯底,濃度適中朋友的昆布湯底,貪佢夠健康喎(好似係)有牛牛標誌果舊係魚片黎,都幾彈牙架最後食到打烊先走,飽到不行,但係開心既😀😀可以用平板電腦加單同加水真心要讚,不過會有漏單情況,overall 係唔錯既一晚,值得我地等咁耐既

睇落唔算太簿,食落有口感👍🏿

我叫左蕃茄湯底,濃度適中

2017-10-01
2017-10-16 530 浏览
一家人4個黎左Tsuen Wan既分店食90分鐘火鍋放題!有幾款牛俾我地選擇既。我地就叫左日本極上黑毛牛和..之前黎咁多次都未叫過黑毛牛和。由於HCBC CREDIT CARD有50%OFF既關係所以就叫佢啦,原價$388。湯底叫左辛辣泡菜和甜醬油湯底。兩款都唔幾好, 辛辣不會太辣。和牛果然係牛和,非常易入口,牛唔會老。我地有叫埋AUS和牛比較,始終都係日本和牛優勝D。AUS和牛D肉會瘦些少,無日本和牛咁多雪花。個人就鐘意肥美D多雪花D。鐘意無咁肥既可以試AUS和牛。我地叫左日本極上黑毛牛所以會有海鮮送,但海鮮期望不要太高。話晒主要食牛放題丫嘛!今次我地叫左好多和都無咩點出去拎配菜食。
一家人4個黎左Tsuen Wan既分店食90分鐘火鍋放題!
有幾款牛俾我地選擇既。
由於HCBC CREDIT CARD有50%OFF既關係
所以就叫佢啦,原價$388。

和牛果然係牛和,非常易入口,牛唔會老。
我地有叫埋AUS和牛比較,始終都係日本和牛優勝D。

AUS和牛D肉會瘦些少,無日本和牛咁多雪花。
個人就鐘意肥美D多雪花D。鐘意無咁肥既可以試AUS和牛。

我地叫左日本極上黑毛牛所以會有海鮮送,但海鮮期望不要太高。
話晒主要食牛放題丫嘛!
今次我地叫左好多和都無咩點出去拎配菜食。

2017-10-10 407 浏览
難得同家人一齊放假,齊齊到荃灣牛涮鍋食餐勁,平時都係得188一位的美國牛,但今晚一於豪食,食了388的日本和牛,之前食過澳洲牛都都無日本黑毛和牛咁好味,而且還有海鮮任食,一家人食到很滿足!這個價錢是值得的,期待下次再吃
2017-10-08 308 浏览
HSBC 半價 晚市火煱放題優惠由下午四點四十五分 要等到晚上八時半才可入座自助蔬菜夾晒都無添加,豆腐有怪味。食物種類唔算多,服務態度又麻麻。中伏!下次都係去其他火煱店食 如牛陣或牛一 種類多過佢。
HSBC 半價 晚市火煱放題優惠

由下午四點四十五分 要等到晚上八時半才可入座

自助蔬菜夾晒都無添加,豆腐有怪味。
食物種類唔算多,服務態度又麻麻。

中伏!

下次都係去其他火煱店食 如牛陣或牛一 種類多過佢。
2017-10-08
等候时间
200 分钟 (堂食)
用餐优惠
信用卡優惠
2017-09-22 451 浏览
首先,我家姐朋友聚會,就去左頌富個邊新開個間牛涮鍋食野,點知佢食完返黎無幾耐就肚屙,我本身以為可能係佢身體問題,所以就冇左件事啦。但前幾日我同朋友聚會,就去左荃灣呢間午涮鍋食野,點知食完返到屋企,我就開始胃痛到第二日中午,我朋友就肚屙左成晚……我有懷疑過自己係咪因為食左藥所以先胃痛(瞓前食左感冒藥),但第二朝食左早餐都係繼續胃痛。我朋友更係肚屙完胃痛又再肚屙……去左兩間分店,都咁好彩中招,令到我嚴重懷疑佢全部分店啲食物到底衛唔衛生
牛涮鍋門牌已经吸引我入去裝修好靚,乾淨企理,2人坐位寬闊乳酪位置有多款配料提供大人及小朋友囗味都合適仲有6款甜品,(朱古力,綠茶和風大褔)雪呢拿泡芙,檸檬蛋糕沙律及火煱配料$118美国進口牛肉放題丹麥皇冠豚肉及美洲特選雞腿肉
2017-08-29 465 浏览
星期日放假,黎荃灣睇完戲已黃昏,咁肚餓又未食晏晝,就黎打個邊爐啦,我同朋友只有兩人,都要等起碼15-20mins, 可能假日多人客啦叫左最平既套餐,分別豚肉同雞肉放題,叫了鴛鴦湯抵,方便就是每人一個鍋的,還有多款海鮮食材在自助吧供自取,本人最喜愛食個芋頭丸、雜丸,打邊爐超好味😋豚肉同雞🐔肉都很新鮮啊!這裏所有甜品和汽水飲品都是自助的不過肚子有限,並沒有試甜品了又一火煱放題既餐廳,價錢合理,隨了等位太耐,其他都不錯

豚肉同雞🐔肉都很新鮮啊!

這裏所有甜品和汽水飲品都是自助的
不過肚子有限,並沒有試甜品

又一火煱放題既餐廳,價錢合理,隨了等位太耐,其他都不錯
2017-06-25
等候时间
15 分钟 (堂食)