2017-08-20
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-牛涮鍋可算係小妹第一間認識既日式任食火鍋放題(Shabu Shabu),最近餐廳推出左鹿兒島夏祭同花見湯底,放工又走去烚烚下。荃灣廣場既分店,餐廳環境同之前去既好唔同,餐廳的用色好色彩繽紛,有活力既感覺,是有特設計過的。就算係中間的二人坐位,枱同枱之間更有一塊版隔著,能與鄰桌保持距離,這設計很不錯!另外各有設計成包廂的四人坐位。小妹揀左$258鹿兒島豚肉套餐,包鹿兒島豚肉、仲有美國進口牛肉、美國特上牛小排和美國上級進口牛肉,由於我倆食完唔算多,所以主要食後面兩款,肉類質素相當唔錯。加$59仲有一份四品海鮮盛合,大蝦、扇貝、廣島蠔同魷魚各兩隻。仲揀左花見湯同甜醬油湯底兩款,這裡很好的,雙併湯底唔需要加錢!新出既花見湯底,用上娃娃菜、櫻花蝦、火腿既同雞湯熬製,味道清甜,更能食出食材原本的味道。除左餐牌,餐廳已經有提供埋PAD可以自助落單,很方便呢!沙律區出面有汽水同果汁任飲,仲有多款丸類、蔬菜、麵類等可以揀呢!美國特上牛小排色澤艷紅,中間有明顯的白色脂肪位。整碟擊既賣相都幾靚架。只需灼幾秒就食得,牛小排食落較有
另外各有設計成包廂的四人坐位。
除左餐牌,餐廳已經有提供埋PAD可以自助落單,很方便呢!
沙律區
出面有汽水同果汁任飲,仲有多款丸類、蔬菜、麵類等可以揀呢!
美國特上牛小排
色澤艷紅,中間有明顯的白色脂肪位。整碟擊既賣相都幾靚架。只需灼幾秒就食得,牛小排食落較有咬口,牛味明顯,味道不俗;
美國上級進口牛肉,明顯地肉質較軟腍,牛味也是有,但還是較鍾意牛小排的口感。
鹿兒島豚肉
粉嫩色的鹿兒島豚肉切得好透薄,咬落肉質爽口,肉味鮮明,真係幾好食啊!
四品海鮮盛合 $59
單點左個海鮮盛合,有車海老、帆立貝、廣島蠔同魷魚各兩隻,賣相睇落都幾新鮮架。車海老咬落肉質幾爽口,不過魷魚同帆立貝灼完之後縮晒水變左迷你版,個樣好好笑。
食物尚算多元化,竟然有小妹食火鍋至愛既脆皮腸同芝心丸!仲有較少見既紫芋丸同炸三文魚丸,仲有印上牛涮鍋主角牛牛圖案的年糕呢!
超愛呢款芝士包心丸,中間流心芝士好吸引,仲要好濃芝士味,小妹一餐食左成十幾粒,真係幾誇張!
最後當然少不了有食Shabu Shabu必有的乳酪和雪糕同蛋糕櫃
是晚有雲呢拿雪糕,乳酪得蜜瓜味,無小妹至愛的原味,不過食落味道都幾好食,味道天然,甜度都剛好。
食完飯仲送左兩個幾可愛既手機支架,很實用