2022-11-25 539 浏览
天氣開始轉涼又到打邊爐嘅季節❄️,今次去食90分鍾日式涮涮鍋放題,一共有九間分店都幾方便,套餐有六款由最平$198穀飼牛肩肉至$398 極上和牛+海鮮都有🫶🏻仲包埋外面熟食自助區、雪糕甜品同飲品,入座前要先揀好湯底同套餐🥢🔸極上和牛+海鮮放題 $398·肉類肥仔就揀咗最貴嘅和牛Set,呢個餐可以一口氣叫晒多款肉類,包括極上和牛、嚴選和牛、特選牛小排、SRF美國極黑牛同穀飼牛肩肉🐃,另外仲有豚肉同雞腿肉。主打極上和牛雪花分布非常平均入口有肉香之餘亦夠軟滑🐮,唔追求油脂滿滿嘅和牛其實SRF美國極黑牛都夠高質,雪花紋理一樣平均唔會太肥,入口有肉香價錢仲抵食好多✨·湯底主打日式湯底一共有十款口味🍲,今次就揀咗最新推出嘅「山椒香.鷄塩湯」,湯底佈滿青辣椒、花椒同有馬山椒🌶香氣噴鼻,但入口偏溫和辣度唔太高,唔食得辣都接受到!·海鮮+刺身海鮮都幾多選擇例如有必食原隻鮑魚、日本帆立貝、墨魚滑、青口、大海蝦等等,整體來講都夠新鮮,份量亦都俾得充足唔會漏單✔️,另外更有三文魚刺身同幾款壽司🍣·自助區:邊爐配料、熟食、甜品、飲品餐廳主要用Qrcode落單,想要丸類同蔬菜就要自行到外面夾🥬,特別可以試下餐廳獨有嘅

🔸極上和牛+海鮮放題 $398
·肉類
主打極上和牛雪花分布非常平均入口有肉香之餘亦夠軟滑🐮,

·湯底
主打日式湯底一共有十款口味🍲,

·海鮮+刺身

另外更有三文魚刺身同幾款壽司🍣

·自助區:邊爐配料、熟食、甜品、飲品

特別可以試下餐廳獨有嘅麻吉燒入口好似芝麻/花生湯圓🤣,
熟食方面有炸物亦有炒飯、燒汁肥牛、金沙骨等,
甜品就有綠茶乳酪雪糕、雪條同無限任飲罐裝/紙包飲品🧃,
最過癮有得自己整棉花糖小朋友會勁開心🥳
2022-11-10 513 浏览
同朋友去左東薈城牛氣食大滿足90分鐘晚餐放題,我地2個成人叫左放題特選牛小排+ 海鮮放題$318一位(2位加一$636,轉左鴛鴦鍋加$10,最後埋單$711)。鴛鴦鍋:雞鹽湯和蕃茄濃湯。味道不過不失,還可以。用餐90分鐘有點趕,因要等爐同等食物到,真正食嘢時間冇90分鐘。**特選牛小排+ 海鮮放題$318一位可追加以下食物**-牛小排- SRF美國極…牛-牛局肉-豚肉-雞腿肉-背に-花膠-大海蝦- 墨魚滑- 三文魚刺身-帆应园-特選海鮓-爽脆水魷環境乾淨,內設有洗手盤。自助餐的食物全部都有蓋蓋住。自助區選擇如下:魚丸、沙律、柚子蜜汁豬肋骨、xo醬牛肉炒飯、日式豬軟骨、汁燒牛肉、冰糖雪耳糖水、味噌湯、豆腐花、蛋撻、炸魚皮等食物。還有約14種飲品供選擇。

**特選牛小排+ 海鮮放題$318一位可追加以下食物**
- 三文魚刺身
-帆应园
-特選海鮓
-爽脆水魷

環境乾淨,內設有洗手盤。自助餐的食物全部都有蓋蓋住。
自助區選擇如下:

2022-11-10
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 乳酪雪糕
2022-10-30 373 浏览
重要嘅事講三次,冇嘢食,冇嘢食,冇嘢食,乜都冇,品類極少,得啲菇同菜,仲有啲腸仔,牛丸,燒賣,冇下次,真係食過最差嘅自助餐。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2022-10-19 375 浏览
啲饮嘢同小食素菜都縮水咗好多,話是話可以食90分鐘,到一個鐘就打著單同我的話last order,食过咁多buffet,未试过咁早截单。不如下次讲清楚,只得60分钟囉。唔会再去, 你哋都小心啲😖😖
唔会再去, 你哋都小心啲😖😖
周末和友人一起去東涌staycation 中午當然要吃得盡興 就來個日式任食放題!🍲 牛気已回訪多次 食物質素和水準都是信心保證呢! 而東涌這分店店鋪面積大 食物擺放得整潔乾淨 配料、熟食和飲品選擇更是應有盡有呢~♪(´ε` )🔻🔻🔻🔻🔻 今次我們揀選了嚴選和牛+海鮮放題 ($358) ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و✨ 湯底餐廳最新推出了秋日限定山椒香雞湯🍂~ 裡面包括了青辣椒、有馬山椒、青花椒等配料 辛麻香辣 超適合來吃海鮮🦞 而另一鍋我們選擇了招牌壽喜燒湯 味道甘香 適合牛肉豬肉 再蘸蛋汁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-✨ 肉類🥩套餐包括任吃嚴選和牛、特選牛小排、美國極黑牛、特選豚肉、雞肉等~ 誠意推介嚴選和牛 脂肪紋理分布平均 色澤亦很亮麗 放入壽司湯煮5-10秒 再放入口 絕對有入口即溶的感覺☺️-✨ 海鮮海鮮種類多包括爽脆水魷🦑、墨魚滑、大海蝦、青口、花膠、日本帆立貝、挪威三文魚刺身等🇳🇴 個人和朋友都超愛吃花膠 因為可以吸盡湯底精華 口感Q彈有嚼勁 三文魚刺身新鮮厚切 十分肥美呢~-✨ 熟食配料餐廳設有沙律吧🥗 蔬菜選擇豐富 連水蓮、蟲草花、羽衣甘藍均有提供呢! 熟食方面有特色的街頭魚蛋、豬軟骨、燒賣、咖哩

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 湯底

✨ 肉類🥩

✨ 海鮮

✨ 熟食配料
餐廳設有沙律吧🥗 蔬菜選擇豐富 連水蓮、蟲草花、羽衣甘藍均有提供呢! 熟食方面有特色的街頭魚蛋、豬軟骨、燒賣、咖哩牛肉 超有港式風味! 必試咖哩魚蛋 醬汁製作得很有誠意 味道微辣帶甜的咖喱味~ 🍛 很好吃🤪

✨ 甜品
最期待的環節—乳酪雪糕🍦上次因為晚市限時而吃不到雪糕 今次把握機會在最後15分鐘便鎖定目標🔒 乳酪雪糕口感輕盈 奶味適中 混合朱古力味🍫 再按個人喜好淋上朱古力/焦糖醬 整個乳酪製作過程挺好玩🤪

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 牛気 (東薈城)
🗺️ 東涌達東路20號東薈城1樓119號舖
另有旺角、尖沙咀、銅鑼灣、將軍澳、屯門、荃灣及大埔分店
2022-10-11 282 浏览
❣️超高質火鍋放題 聽聞東涌店係多間分店最高質 確實無論 環境乾淨 食物質素 種類等等都大滿足午市放題由$198-$398不等如不是特別喜好海鮮想經濟點 $248極黑牛放題都已好高質如可以再食耐少少就更好😗但幸運地店員埋單後都無急速趕我地走🥰呢間既牛肉真心非常有誠意 而且自助區好乾淨企理 值得一試❣️今次簡選既 嚴選和牛+海鮮90分鍾放題 係超級豐富滿意既一餐‼️餐廳不定期做即減$40/第二人半價優惠💰嚴選和牛+海鮮90分鍾放題$358(山椒香‧雞塩湯 x 壽喜燒)重點牛肉方面 最鍾意係嚴選和牛同美國極黑牛 兩者都係脂肪分佈好平均 牛味好濃 目測都知絕對係靚牛而壽喜燒湯底同牛肉係非常夾 沾上蛋汁更香濃嫩滑而新出既山椒香湯比想像中辣 湯底有特殊獨特既香料香味 我喜歡🥰❣️🥗蔬菜: 自助區大量唔同款式嘅蔬菜 其中羽衣甘藍同京蔥係平時放題店比較少見既 要強調係蔬菜真係好新鮮❣️🦐海鮮: 大海蝦大隻彈牙 墨魚滑都不錯有墨魚粒 花膠大大件份量十足 帶子青口就正常無特別🍣刺身: 挪威三文魚係肥美肉厚 非常新鮮❣️🍵飲品: 普通既包裝罐裝飲品外 仲會有咖啡機熱朱古力奶 熱茶等等🍨甜品: 有朱古力味同乳酪味軟雪糕
午市放題由$198-$398不等
如不是特別喜好海鮮想經濟點 $248極黑牛放題都已好高質
如可以再食耐少少就更好😗但幸運地店員埋單後都無急速趕我地走
‼️餐廳不定期做即減$40/第二人半價優惠

而壽喜燒湯底同牛肉係非常夾 沾上蛋汁更香濃嫩滑

🍣刺身: 挪威三文魚係肥美肉厚 非常新鮮❣️

🍨甜品: 有朱古力味同乳酪味軟雪糕 雪櫃內亦有幾款唔同嘅小蛋糕 仲有棉花糖機

🍟熟食: 炸薯條 咖喱魚蛋 燒賣 咖喱牛肉 日式豬軟骨
2022-10-06 246 浏览
本身食過好多間唔同嘅牛氣有旺角啦,有荃灣西啦試過東涌之後我覺得呢一間係最好食㗎咁首先呢佢有一個午市優惠即減$40啦其他分個店係冇既其實係抵食㗎食完個豐滿嘅中午仲可以喺東薈城散步Shopping 簡直就係完美!我地今次選擇左 SRF 美國極黑牛放題牛肉厚薄剛剛好,肉質有彈性壽喜燒湯煮過牛肉之後再點上蛋汁呢間舖頭最好就係有得任攞雞蛋可以瘋狂咁打生雞蛋蛋汁包晒整塊牛肉入口甜甜的又好滑非常好食!京蔥未必間間餐廳都有提供京蔥而京蔥係非常之好食㗎用壽喜燒湯煮過之後會更加甜配埋牛肉一齊食非常好牛肉軟嫩 京蔥爽甜係非常合拍嘅拍檔!羽衣甘藍朋友話呢款菜都比較貴未必好多火鍋店都會作為配菜不過我唔係好食菜主要係食肉但係餐廳都非常有誠意!白蘿蔔一開始火鍋嘅時候就會落白蘿蔔去到中後段壽喜燒煮過嘅白蘿蔔會開始淋身軟嫩滲出輕輕的甜味 好食!乳酪去到最尾一定食個乳酪埋尾好多餐廳都會用雪糕但係呢一間用乳酪啱晒我口味因為我唔鍾意太甜乳酪酸酸甜甜非常好!正!
本身食過好多間唔同嘅牛氣
有旺角啦,有荃灣西啦
試過東涌之後
簡直就係完美!

我地今次選擇左
SRF 美國極黑牛放題

SRF  美國極黑牛

牛肉厚薄剛剛好,肉質有彈性
壽喜燒湯煮過牛肉之後再點上蛋汁

而京蔥係非常之好食㗎
用壽喜燒湯煮過之後會更加甜
配埋牛肉一齊食非常好
牛肉軟嫩 京蔥爽甜
係非常合拍嘅拍檔!

羽衣甘藍

羽衣甘藍
朋友話呢款菜都比較貴
未必好多火鍋店都會作為配菜
不過我唔係好食菜
主要係食肉
但係餐廳都非常有誠意!

一開始火鍋嘅時候就會落白蘿蔔
去到中後段
壽喜燒煮過嘅白蘿蔔
會開始淋身軟嫩
滲出輕輕的甜味 好食!

去到最尾一定食個乳酪埋尾
好多餐廳都會用雪糕
但係呢一間用乳酪
啱晒我口味
因為我唔鍾意太甜
乳酪酸酸甜甜非常好!
正!

乳酪
今早係迪士尼酒店check out後,就出左東薈城outlet行街,行左陣,小寶貝(女女)話肚餓,見到每人減$40,所以吸引左我地等食『牛気』,火鍋湯底,我地揀左焉鴦湯底要黑蒜豬骨湯同蕃茄濃湯,蕃茄好多蕃茄好重蕃茄味,黑蒜豬骨湯好大舊骨,不過黑蒜味不般,我地揀左最平個個:牛肩肉放題(穀飼牛肩肉、特選豚肉、特選雞腿肉),老公唔食牛,所以得我一個食,不過平唔代表唔好食,牛肩肉都新鮮,特選豚肉同特選雞腿肉就正正常常啦,食物區:蔬菜種同丸類算多,仲有我好中意食既薯粉同莞茜,而且生雞蛋任拎,我拎左3次,哈哈,熟食區:咖啡牛肉、豬軟骨、魚肉燒賣、薯條等等,甜品方面,有雪糕,布丁,仲有棉花糖,可以自已整棉花糖,我女女見到好興奮,食左2轉,罐裝飲品,選擇唔算多,不過無所謂啦,總括黎講都幾抵食,每人減40,都算幾抵!
火鍋湯底,我地揀左焉鴦湯底要黑蒜豬骨湯同蕃茄濃湯,

老公唔食牛,所以得我一個食,不過平唔代表唔好食,
牛肩肉都新鮮,特選豚肉同特選雞腿肉就正正常常啦,

熟食區:咖啡牛肉、豬軟骨、魚肉燒賣、薯條等等,
罐裝飲品,選擇唔算多,不過無所謂啦,

總括黎講都幾抵食,每人減40,都算幾抵!
2022-10-04
等候时间
20 分钟 (堂食)
2022-10-03 153 浏览
嚟到東涌shopping,通常都會去牛氣打一打卡,因為食過咁多間,東涌嘅牛氣感覺上質素最高,嗰日啱啱叫咗個lunch,第二個grade he plan. 牛肉主要都係美國極黑牛,叫咗個壽喜燒湯底。牛氣用嘅雞蛋,感覺上都係啲靚嘅雞蛋,將佢整咗做蛋汁點牛肉食,非常非常好食。而美國極黑牛感覺上脂肪同肉嘅分布都好平均,有雪花,感覺上都好新鮮,唔似擺咗好耐。壽喜燒嘅湯底少少甜味將牛肉嘅肉香同埋油脂嘅香氣配合得非常好,再加埋蛋漿嘅蛋香同埋令到返牛肉更加嫩滑。當然仲有乳酪雪糕,好滿足!
當然仲有乳酪雪糕,好滿足!
2022-09-27 190 浏览
有朋友介紹話東涌牛氣係咁多間之中質素最好,難得入到嚟梗係要試吓,order 佢極上嗰個set感受下有幾正先牛肉一上枱雪花真係靚到不得了👏🏻 厚薄仲要啱啱好!滾兩滾擺入口,哇!可以湯底之中,壽喜燒汁都不錯,食落甜甜哋,比較日系 記得拎佢嘅日本雞蛋點牛肉食呀!海鮮拼盤嘅蝦爽口彈牙;半自助式自己夾嘅蔬菜食材都幾新鮮,絕對食得過!埋尾食甜品嘅時候,除咗拎小甜品外,當然記得要玩佢嘅自製甜筒機,試吓最勁可以轉到幾多個圈啦

牛肉一上枱

湯底之中,壽喜燒汁都不錯,食落甜甜哋,比較日系
記得拎佢嘅日本雞蛋點牛肉食呀!

2022-08-21
等候时间
30 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
2022-09-12 2235 浏览
突然好想食肉,走去食火鍋放題。午市90分鐘每人減$40. 叫咗個牛肩肉套餐,即係最平嗰個。減咗$40之後,每人$168 (未加一)。星期日都唔係好多人。一點去食,等咗大概5分鐘就有枱啦。首先入面嘅蔬菜種類多,丸類亦都唔少。熟食有咖喱牛肉,日式豬軟骨,炸薯條,咖喱魚蛋同埋魚肉燒賣 。嘢飲雪櫃都係一般罐裝嘢飲,唔算好多選擇,但我覺得夠啦。仲有汽水機,同埋咖啡茶。又有個沙律吧。面類有好幾種,我覺得幾好食。可惜好飽肚。生雞蛋任攞。一坐低佢已經會比一盤牛肉同埋一盤豬肉雞肉。然後想再食嘅話就用電話掃QR code落單。牛肉嚟嘅速度好快,亦都唔會越叫越衰。真係覺得最平嘅牛肉不錯。雖然嗌咗最平嗰個套餐但係啲牛肉一啲都唔差。反正食得放題,我會想食多啲唔同嘅蔬菜同埋丸類,所以都唔想嗌個咁貴嘅牛肉套餐,覺得自己食唔到咁多嘥錢。蔬菜真係好新鮮,攞咗几次。甜品方面,雪櫃有幾款唔同嘅蛋糕同埋布丁咁嘅嘢,不過冇食到。去咗食軟雪糕。有朱古力味同埋乳酪味。朱古力味正常,如果可以少啲冰粒仲好。見到有部棉花糖機,但係我真係好飽啦。棉花糖都食唔到啦。我食咗60分鐘左右已經飽到郁唔到。剩返30分鐘就休息。坐喺度慢慢飲吓嘢。埋單

我食咗60分鐘左右已經飽到郁唔到。剩返30分鐘就休息。坐喺度慢慢飲吓嘢。埋單,計埋+1,每人$189。開心又滿足, $200有找。
昆布湯底
日式豬軟骨/魚肉燒賣
咖喱魚蛋
等候时间
5 分钟 (堂食)
昆布湯底
2022-09-06 273 浏览
本人不是今單一次到過東涌牛氣用饍!每次都感覺到佢哋嘅進步!尤其是服務同清潔方面感覺到佢哋不段提升!更想不到的是放題都可以有熟客!可想而知他們對客人的關懷是去到什麼程度!店員對食物嘅介紹十分仔細!但唯一欠奉的是,當追加牛肉落枱時,並冇指明是那一種!故有時令到有些混淆,因而會令我感覺到他們會否是求其給我一份,因為憑外觀是較難分辨是屬那一級種,若當我追加數款的同時!這點是要有待改善!其餘的是在buffet bar上的食物亦十分新鮮及新穎!(故唔到可以用作火煱食材!)我俾他們有90分!
我俾他們有90分!
2022-09-06
用餐时段
2022-08-26 368 浏览
同老公好耐都無撐吓枱腳,今晚就決定打邊爐。今次食$258的任食套裝,叫左個麻辣湯底,我唔太食得辣嘅都食到。呢個價錢是半自助式,出面仲有多款蔬菜,丸類,麵類選擇。亦有雞肉同豚肉片,正正常常,所以沒有特別影相。有手打烏冬,煙靭好味,有咬口!美國極黑牛油脂分布平均,淥3秒就食得,好重牛味,不錯👍🏽有多款飲品選擇,而我就揀左咖啡機內的熱朱古力奶,香滑。有不同小食,迷你葡撻同迷你燉蛋都ok.個人最鐘意個棉花糖機同雪糕機,兒時回憶即刻返哂嚟。
同老公好耐都無撐吓枱腳,今晚就決定打邊爐。
有手打烏冬,煙靭好味,有咬口!

美國極黑牛油脂分布平均,淥3秒就食得,好重牛味,不錯👍🏽

有多款飲品選擇,而我就揀左咖啡機內的熱朱古力奶,香滑。

有不同小食,迷你葡撻同迷你燉蛋都ok.

個人最鐘意個棉花糖機同雪糕機,兒時回憶即刻返哂嚟。

2022-08-19 318 浏览
食物質素和款式還可以,90分鐘限時火鍋,60分更來要截單結帳!之後不斷催促離座,說好的90分鐘還未到呢!!這間下次不敢去了!!!其他分店吃過很多次也未試過這次非常差的情況😡
2022-06-19 1021 浏览
疫情間食過一次都還可以。。疫情後真係永遠冇下次四百幾蚊一個人 全部食急凍海鮮同埋得個90分鐘真係太趕!有30分鐘都係等個煲滾。。海鮮全部都係雪藏嘢 無新鮮野係得個帶子叫ok….牛肉就係得頭一轉靚囉之後上個啲都係好差。。。虎蝦就全部霉既 。。無樣好食員工過嚟埋單 問last order有冇嘢要落但我地last order叫左嗰啲嘢又唔嚟問職員 又話我地夠鐘要趕我地走咁你問乜嘢仲有無野叫啫。。。真心係晤好食加晤抵食
疫情間食過一次都還可以。。
疫情後真係永遠冇下次

四百幾蚊一個人 全部食急凍海鮮
同埋得個90分鐘真係太趕!
有30分鐘都係等個煲滾。。
海鮮全部都係雪藏嘢 無新鮮野
係得個帶子叫ok….

牛肉就係得頭一轉靚囉
之後上個啲都係好差。。。
虎蝦就全部霉既 。。無樣好食
員工過嚟埋單 問last order有冇嘢要落
但我地last order叫左嗰啲嘢又唔嚟
問職員 又話我地夠鐘要趕我地走
咁你問乜嘢仲有無野叫啫。。。

真心係晤好食加晤抵食