2024-01-16 390 浏览
來到這條有名食街樓上和式居酒屋享受一下東洋風味餐,有入會優惠,即時成為會員可全單八五折👏典型日式佈局感觀,酒單内種類繁多,好酒人士必有所得👏先來飲品: 自家製梅酒, 青檸梳打伴串燒,魚生的好配搭👏剌身:原條金目鯛二食,首先嚐剌身,金目鯛魚肉呈淡淡的櫻花粉紅色, 魚肉鮮甜嫩滑, 經火炙帶皮魚生片沾上自製酸汁,特別惹味,另一部份薄切,魚味鮮甜,配芥末妙呀😋金目鯛骨腩魚湯,用原本作刺身之金目鯛骨腩煮成濃湯, 香濃绵滑😋串燒:牛骨髓, 軟淋淋但仍有質感😋秋葵, 甘甜爽口😋牛沙瓜原來是牛第四個胃, 煙韌而有嚼勁😋蝦夷葱牛肉卷,和式菜常用之细葱,香味好而辛辣度輕, 令牛肉味更出😋牛筋,軟腍但有咬口,富高膠質😋銀杏, 清淡一下多種烤肉食重味😋牛橫格肌四款味道: 黑芝麻; 蜜糖; 山葵(wasabi); 香葱,各款各有特色,我則較好山葵😋享受的東洋居酎屋風味餐👏
典型日式佈局感觀,酒單内種類繁多,好酒人士必有所得👏

先來飲品:
自家製梅酒, 青檸梳打
伴串燒,魚生的好配搭👏
梅酒

青檸梳打

剌身:
金目鯛刺身

金目鯛骨腩魚湯

串燒:
牛骨髓, 軟淋淋但仍有質感😋
牛骨髓

秋葵, 甘甜爽口😋
秋葵

牛沙瓜原來是牛第四個胃, 煙韌而有嚼勁😋

蝦夷葱牛肉卷

牛筋,軟腍但有咬口,富高膠質😋
牛筋

銀杏, 清淡一下多種烤肉食重味😋
銀杏

• 山葵
  • 蜜糖
  • 牛橫格肌(右起)黑芝麻
2024-01-15 38 浏览
位於永光中心既《牛惣》係一間專食串燒同埋飲燒酒既居酎屋,淨係燒酒既menu都有成六版。當晚去到係全場滿座,好彩有訂位。即場登記做會員仲可享有全單85折優惠。逢星期六至四9pm-10:30pm仲有$15串燒可以嗌,認真抵食。燒酒 $48/杯一場黎到,點都要試一小杯燒酒既。唎酒師Paul介紹左兩款俾我地:一款係蕃薯味,另外一款係帶麥味既燒酒。飲落去感覺幾smooth,同埋喉嚨即刻feel到暖立立。生野菜沙律 $22當前菜食又得,點埋個醬一齊食好好味。食串燒之間用黎清新味蕾都得。貝類刺身拼盤(五點) $258馬刀貝、笠貝、鮑魚、象拔蚌、榮螺款款新鮮,又脆又爽。牛橫膈肌SET $158蜜糖芥辣、Wasabi、蒜香、黑燒食落好似食緊牛扒咁,牛味重,口感軟嫩。牛骨髓 $38/串軟綿綿好似食緊棉花糖咁。_牛沙瓜 $32/串係牛既第四個胃,面層燒得焦脆,食落爽得黎又帶點腍身。牛大腸 $40/串 |牛小腸 $38/串無腥臭味,食落帶煙韌口感。牛舌 $58/串厚切既牛舌芯,爽口到不得了。_雞心 $28/串呢個有驚喜,完全無腥味,口感Q彈嫩滑。鵝肝釀雞翼 $68/串好香鵝肝味,口感粉綿。咸牛肉明太子燒山芋

燒酒 $48/杯

生野菜沙律 $22

貝類刺身拼盤(五點) $258
馬刀貝、笠貝、鮑魚、象拔蚌、榮螺
款款新鮮,又脆又爽。

牛橫膈肌SET $158
蜜糖芥辣、Wasabi、蒜香、黑燒
食落好似食緊牛扒咁,牛味重,口感軟嫩。

牛骨髓 $38/串
軟綿綿好似食緊棉花糖咁。
_
牛沙瓜 $32/串
係牛既第四個胃,面層燒得焦脆,食落爽得黎又帶點腍身。

牛大腸 $40/串 |牛小腸 $38/串
無腥臭味,食落帶煙韌口感。

牛舌 $58/串
厚切既牛舌芯,爽口到不得了。
_
雞心 $28/串
呢個有驚喜,完全無腥味,口感Q彈嫩滑。

鵝肝釀雞翼 $68/串
好香鵝肝味,口感粉綿。

咸牛肉明太子燒山芋 $68
滑潺潺好黏滑既口感帶點明太子咸香味。

秋葵豚肉卷 $28/串 |車厘茄煙肉卷 $26/串
2024-01-02 47 浏览
走進這家串燒店,酒香和牛味已經四溢。我點了時令活魚,伊助木的肉質真係非常嫩滑,炙一炙就滲出鮮甜的汁液,真係惹味到不得了🐟。然後係牛舌,肉質爽口至極,啖啖肉香,真係正!牛沙瓜方面,口感清新得嚟又有嚼勁,幾驚喜。牛骨髓真係正中下懷,入口即化,滑到爆炸。個蝦夷蔥牛肉卷做得好有層次,咬落脆口蔥味渾然天成,而且牛肉咁juicy,真係過癮。再嚟個鹹牛肉明太子照燒山芋,味道協調到不得了,相當滿足。接住係牛格肌SET,一字排開一啲一啲嚟試,由芝麻味道淡到Wasabi味道重,個過程好似品酒咁享受。最後呢個鹹牛肉明太子燒飯團,脆脆地一口咬落去,鮮味明太子同咸香牛肉撞出新火花,我滿分推介👍🍙。這晚嘅美味,你有無試過先?下次想食牛,記住黎呢度轉轉🔥!

2023-12-26 63 浏览
店長,店員待人有禮!食物方面好似去咗日本,非常😋!是港島數一數二好食的串燒居酒屋。牛舌必食。環境衛生非常乾淨。仲有店長特製醬,甜度適中!仲有刺身…….餐廳有多種酒,e.g :梅酒,啤酒…….收費方面,我覺得算合理!Suggest
店長,店員待人有禮!
食物方面好似去咗日本,非常😋!
是港島數一數二好食的串燒居酒屋。
牛舌必食。
環境衛生非常乾淨。
仲有店長特製醬,甜度適中!
仲有刺身…….
餐廳有多種酒,e.g :梅酒,啤酒…….
收費方面,我覺得算合理!
Suggest

2023-12-26
庆祝纪念
圣诞节
  • 牛舌
  • 厚燒牛舌
  • 橫隔肌Set
2023-12-26 617 浏览
跟朋友在銅鑼灣看完電影,雖然時間有點晚,但太餓了就不理,先吃了再算,所以朋友就帶我到這家有宵夜優惠的居酎屋,注意是居酎屋不是居酒屋,因為這裏的燒酎比一般居酒屋更多,而且還有專業唎酒師在場,可以向你介紹各種日本酒,由燒酎至清酒,總有一款啱你口味😋 唎酒師就介紹了2款燒酎給我們,味道都很清甜,不會太濃,適合女士飲👍🏻這裏星期六至四,由9 :00-10:30有宵夜限定優惠,指定串燒仲低至$15/串起,生啤又買一送一,仲有成為會員有折扣優惠,咁抵梗係叫多幾串黎食啦😍🥢生野菜沙律前菜,也可以配串燒吃,清甜爽脆,幫你開胃解膩。🥢貝類刺身五點盛吃串燒前點個刺身,這個貝類五點盛包括鮑魚、馬刀貝、粒貝、榮螺、帆立貝,都很新鮮鮮甜,海水味濃郁,特別喜歡馬刀貝,即竹蟶,非常鮮甜爽脆,帆立貝也是我的至愛😍串燒由$15起咁抵,當然唔可以放過,我地真仰狂點😂😂🥢多春魚(2條)/黑豚肉/蒜香橫隔肌/蜜糖橫隔肌/秋葵豚肉卷/ 雞翼($20/串)雞翼燒得香脆可口;而橫隔肌之前未食過,有口感,但肉味濃郁,2種味道都好食,個人就比較喜歡蒜香,因為更惹味。🥢雞軟骨/自家制豆腐/ 北海道青椒仔/芝士燒意大利青瓜 ($15/ 串

🥢生野菜沙律
前菜,也可以配串燒吃,清甜爽脆,幫你開胃解膩。

🥢貝類刺身五點盛

串燒由$15起咁抵,當然唔可以放過,我地真仰狂點😂😂

🥢雞軟骨/自家制豆腐/ 北海道青椒仔/芝士燒意大利青瓜 ($15/ 串)
15一串,真係無理由唔叫黎食,自家制豆腐有燒豆卜的感覺,脆脆的,而且醮滿醬汁一齊燒,吸收晒,好惹味;而翠肉瓜則清甜多汁。

即使正價食品,因為會員,所以都有85折優惠,超值👍🏻
🥢蝦夷蔥牛肉卷
蝦夷蔥是細蔥,平時日本餐廳多會用,蔥的香味,但蔥的辛辣味較淡,配上牛肉卷,吸收晒肉汁,好味😋

🥢三色甲羅燒
這裏的甲羅燒好豐富,仲加入蟹肉、蟹籽及海膽,拌以蝦片一齊食,特別又好味😋

🥢鰻魚(半條)$58
鰻魚燒得好香,而且醬江濃味,正👍🏻

🥢芝士燒年糕
已經好飽好飽,但也忍不住點這個甜品,鹹甜鹹甜的燒芝士年糕,香糯煙韌,大滿足🤩

• 雞翼
  • 橫格肌Set
  • 蝦夷蔥牛肉卷
  • 三色甲羅燒
  • 自家制豆腐
2023-12-20 67 浏览
朋友帶我嚟呢間食串燒,主打食牛,另外都有海鮮、豬肉同雞肉。我哋就每樣叫啲試吓。我哋叫咗貝類刺身拼盤,有馬刀貝、笠貝、鮑魚、象拔蚌同埋榮螺。貝類都好爽脆,鮑魚就柔軟入味。山葵醬燒廣島蠔燒蠔幾大隻,燒熟左甘香,配山葵醬creamy。月見免治牛肉棒有啲似食漢堡扒串燒,裏面有一啲似軟骨嘅小顆粒,口感幾好,煎蛋汁一齊食。雞翼雞肉燒得好好,多餘嘅脂肪全部都燒晒出嚟,皮脆肉嫩,裏面嘅肉一啲都唔會乾。橫膈膜肌肉set 有四種味道,芝麻、蜜糖芥茉、山葵、香蔥,每款都各有特色,我就最鍾意香蔥,夠晒惹味。車厘茄煙肉卷煙肉燒得好香包住裏面勁多汁嘅車厘茄,酸酸甜甜,一啲都唔會油膩。但係呢個食嘅時候要小心,超級熱,最好攤一攤涼先擺入口。羊扒朋友鍾意食羊,話個羊扒好正,唔會好羶,火候啱啱好,裏面粉嫩粉嫩。

山葵醬燒廣島蠔
燒蠔幾大隻,燒熟左甘香,配山葵醬creamy。

雞翼

橫膈膜肌肉set

車厘茄煙肉卷

羊扒
2023-12-20 31 浏览
呢間喺銅鑼灣專門食燒肉同埋牛內臟嘅日式居酒屋,真係要推介一下。餐廳的環境舒適,服務態度友善。一坐低梗係要嗌杯燒酎飲下先,經過店長專業介紹(肯定係食家)😂,我哋就試咗杯嚟至九州製嘅赤鹿毛烧酎,質感柔和、口感順滑甘甜之餘,還帶有一點大麥香氣。好適合配一啲濃味和油重嘅食物, 從而令食物味道層次更加豐富。招牌串燒牛骨髓: 因為真係唔係到到都有得食。佢哋將牛骨髓抽出,然後造成串燒,牛骨髓質感濃郁滑嫩。每一口都充滿咗牛肉嘅香濃味道,入口軟綿綿,再灑滿咗小蔥花同埋辣蘿蔔蓉喺面. 牛沙瓜亦係呢度嘅特色串燒。牛沙瓜係牛嘅胃, 入口非常爽脆,嫩滑多汁,帶有濃烈的牛香味道,再配上師傅簡單既調味,更加惹味,真係一試難忘。牛小腸經過獨特嘅調味處理,烤得好香脆仲好有彈性,再加上牛脂肪肉汁澎湃, 頗有嚼勁,好好食。呢度嘅羊扒絕對唔可以錯過,肉質嫩滑,帶有淡淡嘅羊肉香氣。不會燒得過熟柴口,而且保留完美的肉汁,略帶少少羊騷味,調味嘅份量好適中。燒芝士年糕係將年糕同芝士燒至金黃酥脆,外脆內軟, 煙煙靭靭嘅口感,芝士香味四溢, 再擺一塊紫菜喺面, 令到味道更 加豐富,好滿足。月見免治牛肉棒則係將牛肉搓成棒,肉質鮮嫩多汁,內

月見免治牛肉棒則係將牛肉搓成棒,肉質鮮嫩多汁,內裏爽滑鬆化,配日本蛋黃加特製燒汁撈埋嚟食, 令入口味道更加濃郁和有層次感。

雞皮蝦卷: 蝦肉鮮甜多汁,配上香脆嘅雞皮,外脆內軟,捲上一塊 紫蘇葉輕輕減低多餘嘅雞油份,令到入口更有特色,幾有心思。
2023-12-16 51 浏览
放假約朋友出嚟食嘢飲嘢,呢間日式串燒居酒屋啱晒我哋,可以慢慢食慢慢傾,scan 枱面QR code做會員仲有85折添。一坐低就嚟咗個野菜沙律,幾爽口幾清新,一路食一路點菜。先來個貝類刺身拼盤,有五款:馬刀貝、笠貝、鮑魚、象拔蚌同埋榮螺。我最鍾意馬刀貝,爽脆又有鮮味。鮑魚都入晒味,柔軟。山葵醬燒廣島蠔山葵口感綿密,配上燒蠔甘香creamy。月見免治牛肉棒免治雞肉棒就食得多,原來免治牛肉棒都幾好食,沾蛋汁口感更加順滑。哈夷蔥牛肉卷牛肉燒得好香,仲要包住勁多蔥,蔥好juicy。雞皮蝦卷雞皮金黃香脆,包住紫蘇葉同埋爽口蝦肉。橫膈膜肌肉set 有四種味道,芝麻、蜜糖芥茉、山葵、香蔥,我最鍾意山葵味,夾牛肉香得嚟好清爽。自家制豆腐(厚揚)呢個豆腐外皮酥脆,裏面嫩滑,食嘅時候配上蔥花、薑蓉、木魚,加上燒汁好正。牛舌牛舌好厚切,啱晒我口味。燒得焦香,裏面肉汁豐富肉好嫩。今次我同朋友叫咗果汁飲,下次可以試吓呢度嘅燒酒,我見都有好多選擇。

山葵醬燒廣島蠔
山葵口感綿密,配上燒蠔甘香creamy。

哈夷蔥牛肉卷
牛肉燒得好香,仲要包住勁多蔥,蔥好juicy。

雞皮蝦卷
雞皮金黃香脆,包住紫蘇葉同埋爽口蝦肉。

橫膈膜肌肉set

自家制豆腐(厚揚)

牛舌
牛舌好厚切,啱晒我口味。燒得焦香,裏面肉汁豐富肉好嫩。

2023-12-15 38 浏览
又想小酌幾杯,又想吃串燒,自然就找間有酒飲的店,來這裡就準沒錯, 這裡為傳統日式居酒屋,店內提供70多款燒酎,主打燒酎,而家有唎酒師在場,一定找到心頭好,入到來由如置身小日本。而且星期六至四9點開始更有夜食限定,串燒價錢由$15/串起,生啤更加買一送一,做新會員直接有85折,食得越多越著數😂😂 . 剛好9點,當然點些夜食限定,價錢超級優惠,食物種類非常豐富, 只點了部份, 有機會再試其他 . 🔺生野菜沙律 $22 吃過沙律先清清味蕾, 沙律非常新鮮💞 . 🔺貝類拼盤五點(優惠價)$128有鮑魚、帆立貝、粒貝、馬刀貝、榮螺。刺身爽口新鮮,入口鮮味💞.夜食限定,串燒價錢由$15/串起選擇都非常多😂😂🔺雞軟骨$15🔺青椒仔$15🔺芝士翠肉瓜$15🔺自家制豆腐$15🔺秋葵豚肉卷$20🔺黑豚$20🔺燒雞翼$20🔺蔥香橫格肌$20🔺蜜糖橫格肌$20🔺多春魚$20串燒9點後非常抵食,多點也沒問題,而且質素絕對令人回頭再回頭,串燒火候剛剛好,入口肉汁滿滿,非常惹味😎.點完夜食限定,其他食品只要是新會員,均享有85折😎😎 🔺蝦夷蔥牛卷$38🔺鰻魚(半條)$58🔺三色甲羅燒$58🔺燒芝士年糕$38以上價錢
夜食限定,串燒價錢由$15/串起
🔺鰻魚(半條)$58
🔺三色甲羅燒$58
🔺燒芝士年糕$38
以上價錢再85折😂 真係好抵食😂
蝦夷蔥口感豐富、鰻魚香口、甲羅燒拌蝦皮同食,味道更可口,燒芝士年糕外脆內煙韌😎
2023-12-13 47 浏览
這是一個能讓你品味到不同滋味的日式居酒屋!他們的燒烤風格真是獨特無比😍口燒牛舌實在是驚艷,咬下去軟嫩多汁,跟一般牛舌的口感完全不同,近似喉嚨的位置讓它有了獨特的風味。燒牛尾,慢燉的牛尾肉鮮美多汁,入口即化,令人回味無窮。蕭明太子胖山蒜青瓜,這搭配真是太絕了,山蒜的香氣搭配蕭明太子的鹹香,再加上清爽的青瓜,美味到不行。蘿蔔炆牛筋,燉得鮮嫩入味,牛筋的彈牙口感令人驚喜。野食加埋清酒真是一絕,依家仲有買一送一的優惠😍😍總的來說,這家店絕對是燒烤控不容錯過的一個美食天地!

燒牛尾,慢燉的牛尾肉鮮美多汁,入口即化,令人回味無窮。
蘿蔔炆牛筋,燉得鮮嫩入味,牛筋的彈牙口感令人驚喜。
野食加埋清酒真是一絕,依家仲有買一送一的優惠😍😍
總的來說,這家店絕對是燒烤控不容錯過的一個美食天地!
2023-12-06
2023-12-13 33 浏览
他們的燒烤菜色多樣且精彩絕倫。先不說那清酒買一送一的優惠,更要提的是他們的赤麵豉,濃郁的麵豉香氣搭配著微微的辣味,絕對是下酒的絕佳選擇。接下來是牛舌根,比平常的牛舌更為嫩滑,近似喉嚨的位置,帶著獨特的口感,實在是令人驚艷。他們的口燒牛舌更是美味,咬下去肉質鮮美,配上店家特調的醬汁,絕對是味蕾的享受。別錯過他們的燒牛尾,入口即化的口感令人難忘。而蘿蔔炆牛筋則是燉得入味鮮嫩,彈牙的口感令人愉悅。最後,他們的蕭明太子胖山蒜青瓜是清爽的美味組合,帶來口腔的愉悅感。總的來說,這家店絕對是美食愛好者的一個不容錯過的地方!
2023-12-06
2023-12-11 519 浏览
前年去過銅鑼灣     吃串燒, 一直都想再去,  剛好今日有假期, 約了女友去吃牛燒物.餐廳開放式廚房,  直接看見師傅燒烤, 見到都想即食.  黑板上有時令食品及酒品推介. 侍應安排了我們房座, 方便拍拖客人,  自成一角, 慢慢食, 真細心. 女友負責點餐,  點齊了我們喜歡的燒物.我負責點酒.  鳳梨酒, 梅酒,  酒醇清香, 酒不烈帶點甜味, 梅酒之中加了冰, 可以保存梅酒的原味. 口感輕快柔滑.   伴上前菜, 紅蘿蔔椰菜, 沙葛, 青瓜更沾上酸甜麵醬, 好爽口. 和風蕃茄沙律,  蕃茄 鮮甜,  蒜粒及果醋幫助開胃. 非常討好.女友選擇的貝類刺身真不錯, 擺設靚.  最愛味道鮮, 口感又爽又彈牙. 我愛象拔蚌, 粒貝, 女友喜歡鮑魚, 榮螺 及 馬刀貝. 雞肉大蔥 : 今晚第一個串燒.  雞肉大蔥串滿滿照燒汁燒得好惹味, 雞肉無骨, 大蔥好香口. 多春魚 :  原條燒烤成金黃色,  皮脆肉香, 美味小食.青椒仔 :  外皮薄,  微甜, 加上鰹魚絲, 好好食.燒茄子 :  好大個茄子,  開了邊鋪滿蒜蓉, 燒得極香, 茄子帶蒜蓉香, 好食. 牛小腸 : 煙韌香口, 佐酒一
前年去過銅鑼灣   [牛惣居酎屋]  吃串燒,
一直都想再去,  剛好今日有假期, 約了女友去吃牛燒物.
和風蕃茄沙律
貝類刺身 : 象拔蚌, 粒貝, 鮑魚, 榮螺 及 馬刀貝.
我愛象拔蚌, 粒貝, 女友喜歡鮑魚, 榮螺 及 馬刀貝.
雞肉大蔥
多春魚 :  原條燒烤成金黃色,  皮脆肉香, 美味小食.
多春魚
青椒仔 :  外皮薄,  微甜, 加上鰹魚絲, 好好食.
青椒仔
牛小腸 : 煙韌香口, 佐酒一流.
豚肉秋葵卷 :  薄豚肉包住秋葵, 燒得剛剛熟, 肉質保持夠軟, 一咬有汁, 鮮味十足!內的秋葵鮮香滑嫩,  一齊食, 味道剛剛好.
牛小腸, 豚肉秋葵卷
牛大腸 :   好特出, 口感佳, 有嚼口.
牛大腸
牛沙瓜 :  外層燒得夠脆, 內裏軟滑可口.
牛沙瓜
牛心 :  好食惹味, 牛味濃濃,  食得滋味.
牛心
橫格肌 四式串燒 :  黑芝麻橫膈膜肌,  蜜糖芥茉橫膈膜肌,  Wasabi 橫膈膜肌,  蒜香橫膈肌.
橫格肌 肉汁豐富有牛味,  肉質有彈性.  用上四種不同醬汁配搭,  帶出不同好滋味.
橫格肌 四式串燒
牛肉稻庭烏冬:     牛肉片份量足, 好嫩滑.  牛味十足, 湯底熱騰騰, 濃郁清甜.
 烏冬質煙韌軟滑,  伴上紫菜, 冬菇,  好滿意.
串燒即叫即制, 質素超值, 吃得開心, 好回味 !

和風蕃茄沙律
貝類刺身 : 象拔蚌, 粒貝, 鮑魚, 榮螺 及 馬刀貝.
雞肉大蔥
牛小腸, 豚肉秋葵卷
  • 貝類刺身 : 象拔蚌
  • 粒貝
  • 鮑魚
  • 榮螺 及 馬刀貝.
  • 牛小腸
  • 豚肉秋葵卷
  • 牛肉稻庭烏冬
2023-12-08 33 浏览
放工同朋友食呢間主打牛內臟的居酒屋,除左牛內臟外燒酎都係重點!店長好pro 咁介紹酒同串燒的配搭,非常滿意滿足的一餐。月見免治牛肉棒-坊間比較多係雞肉棒,但牛肉都好襯!-好考驗師傅耐性,外表烤到微焦,沾上蛋黃,又滑又香車厘茄煙肉卷-煙肉唔係好鹹👍🏻配上車厘茄好開胃牛舌根 -近喉嚨的部位,油脂十分豐富,冇平時的舌芯咁爽脆但好嫩好重牛味蝦夷蔥牛肉卷-蔥好香但唔會好草味,配上牛肉好有口感牛沙瓜-即係牛的第四個胃,十分爽口有質感-估唔到牛味好濃郁!牛大腸-有咀嚼感的一碟,師傅燒到脆口,加上檸檬汁,餸酒一流牛小腸-姐最歡喜的一碟!粉嫩得黎又帶點咬口-微肥但牛脂超級香!餸燒酎100分!雞皮蝦卷-原來兩者好夾!雞皮燒到脆口,蝦肉彈牙-重點係中間的紫蘇葉,整個層次提升左燒飯團-叫左明太子味,師傅燒得好有心機,飯有焦脆的口感,但完全唔會過火!-入面好足料有滿滿的明太子,加上葱花添加清新感

月見免治牛肉棒
-坊間比較多係雞肉棒,但牛肉都好襯!
-好考驗師傅耐性,外表烤到微焦,沾上蛋黃,又滑又香

車厘茄煙肉卷
-煙肉唔係好鹹👍🏻配上車厘茄好開胃

牛舌根

蝦夷蔥牛肉卷
-蔥好香但唔會好草味,配上牛肉好有口感

牛沙瓜
-即係牛的第四個胃,十分爽口有質感
-估唔到牛味好濃郁!

牛大腸
-有咀嚼感的一碟,師傅燒到脆口,加上檸檬汁,餸酒一流

牛小腸
-姐最歡喜的一碟!粉嫩得黎又帶點咬口
-微肥但牛脂超級香!餸燒酎100分!

雞皮蝦卷
-原來兩者好夾!雞皮燒到脆口,蝦肉彈牙
-重點係中間的紫蘇葉,整個層次提升左

燒飯團
-入面好足料有滿滿的明太子,加上葱花添加清新感

2023-12-06 358 浏览
銅鑼灣人氣食街  ~  登龍街,  係我們飲食至愛集中點.  居酒屋必然會想去 .好喜歡這裡的環境及氣氛, 服務員好招呼,  安排座位後, 便送上熱熱玄米茶及餐牌. 食物主力是 [牛],   選擇牛串燒無難度.酒品飲品, 有不少選擇.  我們特別喜歡日本果酒.   我叫了  梅酒入口佳, 酒精濃度頗高, 味道甜美.  朋友叫了 菠蘿酒,  有迷人果香, 味道柔和, 食串燒好岩.服務員話開開胃,  送來 生野菜沙律, 有椰菜, 青瓜和沙葛,  蔬菜鮮爽, 配上香濃鹹香味的醬料提味, 吃得清新又健康. 前菜:  和風蕃茄沙律,   蕃茄紅卜卜.  鋪上翠綠青蔥及蒜粒, 賣相吸引. 入口味道酸酸甜甜,令人胃口大開.平時食刺身我們都叫三文魚, 大蝦, 帶子.........今次師傅特別介紹時令貝類刺身.貝類刺身盛五款, 有鮑魚, 象拔蚌, 粒貝, 榮螺及馬刀貝.  色澤明亮, 好新鮮.先吃鮑魚,  鮑味濃.其他象拔蚌,  粒貝, 榮螺及馬刀貝,  真係爽,  鮮,  彈牙, 非常好食.串燒即叫即燒.   牛大腸 ~ 燒至香脆, 入口不羶而鮮, 好有嚼口. 牛小腸 配上 秋葵豚肉卷牛小腸 ~ 火
銅鑼灣人氣食街  ~  登龍街,  係我們飲食至愛集中點.
居酒屋必然會想去 [牛惣居酎屋].
好喜歡這裡的環境及氣氛,
服務員好招呼,  安排座位後, 便送上熱熱玄米茶及餐牌.
食物主力是 [],   選擇牛串燒無難度.
酒品飲品, 有不少選擇.  我們特別喜歡日本果酒.
 我叫了  梅酒入口佳, 酒精濃度頗高, 味道甜美.
貝類刺身盛五款, 有鮑魚, 象拔蚌, 粒貝, 榮螺及馬刀貝
先吃鮑魚,  鮑味濃.
牛小腸 配上 秋葵豚肉卷
牛小腸 ~ 火喉控制得剛好, 牛小腸吾會燒焦, 而係彈牙脆香.  飲酒良伴
秋葵豚肉卷 ~ 豚肉包住秋葵, 豬肉汁及秋葵混埋一齊, 口感清新, 一啲都唔油膩.
牛小腸 , 秋葵豚肉卷
牛沙瓜  ~ 係牛 的第四個胃,  以前曾同湯米粉一起吃,  估不到燒香後更滋味, 十分爽脆, 很特別.
牛沙瓜
牛心 ~  炭烤得非常滿意, 牛心肉香醇厚, 口感豐盈, 可以同牛舌比美.
牛心
橫格肌 四式串燒, 好睇好食, 送酒一流.   師傅手藝好, 燒得香口, 不會過熟.  肉質較稔和有質感, 很滋味.
先食黑芝麻橫格肌,  接著到蜜糖, 芥茉,  最後食蒜橫格肌.   口感好豐富, 各種味道不同. 必食之選.
橫格肌 四式串燒
多春魚 ~ 魚皮燒得香脆, 魚身脹卜卜保留了魚汁, 燒工好技巧.
多春魚
青椒仔 ~ 鋪滿鰹魚絲, 很有動感.  青椒仔口感清甜, 味美健康.
青椒仔
燒茄子(原條)~  巨型茄子, 鋪了鰹魚絲, 滿滿蒜蓉, 香油, 燒得香, 茄子吸上蒜蓉味, 吃得回味.
雞肉大蔥 ~ 今晚食了多款美味牛串, 最後食雞肉大蔥, 調味也很正.
雞肉大蔥, 燒茄子
牛肉稻庭烏冬 ~  食碗熱湯烏冬, 真係好完美.
牛肉稻庭烏冬
牛肉片好嫩滑, 味甘甜, 份量足,
烏冬煙韌又好滑, 索滿湯汁.   真好食!
今次食師傅介紹的牛串, 真係令我們有驚喜 !
貝類刺身盛五款, 有鮑魚, 象拔蚌, 粒貝, 榮螺及馬刀貝
牛小腸 , 秋葵豚肉卷
雞肉大蔥, 燒茄子
牛肉稻庭烏冬
2023-11-28 40 浏览
銅鑼灣居酒屋好多選擇,朋友話呢一間係主打燒酎「牛惣居酎屋 」,而且串燒款式多,所以今晚就決定去呢一間。店員介紹了好多唔同味道的燒酎鍛高潭紫蘇燒酎有紫蘇葉的香味,先呷一口,香味留在口腔上荷葉燒酎荷葉味道比較清淡,加冰後容易入口生野菜沙律有椰菜青椒,最特別係沙葛,爽口清甜厚牛舌師傅燒得剛剛熟,彈牙有口感牛沙瓜牛第四個胃,鹽燒非常爽口燒飯團鏗魚碎及鹹牛肉必點之一,鹹牛肉吾係周圍有得食,夾上香脆飯團,飽肚又好味雞翼食串燒一定要點,外脆內軟秋葵燒香特別好味芝士燒意大利翠玉瓜翠玉瓜鮮甜配上濃味芝士,口感非常白鱔皮非常香脆,而且好juicy 雞心用上醬油燒, 香味撲鼻雞肝剛剛熟,沾上醬油燒, 口感豐富伊比利亞豬肋條肉質鮮嫩無比,非常惹味

店員介紹了好多唔同味道的燒酎
鍛高潭紫蘇燒酎
有紫蘇葉的香味,先呷一口,香味留在口腔上

荷葉燒酎
荷葉味道比較清淡,加冰後容易入口

生野菜沙律
有椰菜青椒,最特別係沙葛,爽口清甜

厚牛舌
師傅燒得剛剛熟,彈牙有口感

牛沙瓜
牛第四個胃,鹽燒非常爽口

燒飯團鏗魚碎及鹹牛肉
必點之一,鹹牛肉吾係周圍有得食,夾上香脆飯團,飽肚又好味

雞翼
食串燒一定要點,外脆內軟

燒香特別好味

芝士燒意大利翠玉瓜
翠玉瓜鮮甜配上濃味芝士,口感非常

白鱔
皮非常香脆,而且好juicy

雞心
用上醬油燒, 香味撲鼻

雞肝
剛剛熟,沾上醬油燒, 口感豐富

伊比利亞豬肋條
肉質鮮嫩無比,非常惹味