2022-06-09 74 浏览
打邊爐最重要係乜?係湯底啊🫕🤩一個好食嘅湯底係成個火鍋嘅精粹/精華,適逢今個復活節假期咁長同埋天氣又凍凍地,喺屋企同家人或者朋友打個邊爐就啱晒😋牛大人最近推出左2款新嘅打邊爐湯包,分別係「秘方紅燒牛骨鍋」同「秘方麻辣鍋」,今次試左「牛大人秘方紅燒牛骨鍋」,咁就足不出戶都可以食到滿滿嘅台灣味道。打開湯包嘅時候已經聞到濃郁嘅香味,食用方法亦都非常方便,加入湯包嘅醬,再加入3000ML清水或者雞湯煮滾就搞掂,然後就可以慢慢再加火鍋配料享用。湯底經煮滾之後味道亦相當濃郁,充滿牛骨同紅燒牛既風味,亦都帶有陣陣甜味,配埋牛肉,響鈴,蜂巢豆腐,豆卜等等嘅火鍋配料一齊食,朔晒湯底嘅精華一齊食,已經好夠味,甜甜辣辣咁勁惹味呀

2022-06-05 82 浏览
一直想去牛大人食餐勁,連放幾日假特登揾日泥食到飽😂泥得緊係要食極上和牛吃到飽套餐,每位仲送澳洲M9和牛牛丸2粒😍勁juicy! 湯底我地揀左鳳梨雞湯,諗住幾開胃,可以食多幾碟😎牛牛嘅款式好多,有澳洲和牛M5牛肩卷,牛小排,牛板腱等,所有牛肉個牛和都好香,最滑唔洗講一定係M5牛肩卷!除左肉食,仲有海鮮,小食,炸肉,仲有食台式火鍋必食嘅麻辣鴨血,真心正😍值得叫嘅仲有台灣直送嘅章魚珍珠漿同干貝鮮魚漿,好爽好彈牙😜出面自助區都有好多麵食,飲品,丸類同菜~飲品有我愛嘅桂花烏龍,勁清香解膩!食完仲會每人送杯movenpick雪糕,畫上完美句號~ 雖然d座位都迫迫地,完全唔夠位放d碟,但都明點解咁多人會泥食,因為都真係幾好食😂

值得叫嘅仲有台灣直送嘅章魚珍珠漿同干貝鮮魚漿,好爽好彈牙😜

食完仲會每人送杯movenpick雪糕,畫上完美句號~

2022-06-05 82 浏览
疫情關係已有一段時間吃火鍋了,今日和朋友打算大吃一頓。下午五時,餐廳門外已經有不少人排隊等候。我選擇了醍醐番茄酸辣鍋湯底。湯底很特別,入口微酸且有微辣,特別醒胃,湯底有番茄、辣椒、酸菜等配料。⭐️紫芋霜奶$25芋頭的味道很突出,奶霜十分香甜,加上煙韌的珍珠,是一杯出色的飲品,有點像在吃紫薯雪糕。⭐️澳洲和牛牛丸這裡的和牛牛丸牛味十分突出,入口多汁又惹味。我主要吃安格斯牛小排和澳洲和牛M5 牛肩卷。安格斯牛小排入口比較柔嫩香滑,牛M5 牛肩卷脂肪較少,牛味突出也較健康。小吃選擇也很多,我最喜歡吃豆腐,很嫩很好吃。飲品區的飲品也有更新,有常見的番石榴、芬達、蘋果西打、麥仔茶等,還有零卡路里的OOHA,飲落去無負擔。火鍋配料有香貢丸、竹炭海鮮丸、海膽包、風琴豆腐、皇帝菜、油麥菜、娃娃菜、凍豆腐、冬菇等。最後每人有一款甜品,期間限定是Häagen-Dazs蜜瓜味雪糕,我們選擇了期間限定雪糕和涼粉,各有特色,都吃得很滿足。
疫情關係已有一段時間吃火鍋了,今日和朋友打算大吃一頓。

下午五時,餐廳門外已經有不少人排隊等候。

我選擇了醍醐番茄酸辣鍋湯底。

⭐️紫芋霜奶$25

⭐️澳洲和牛牛丸

這裡的和牛牛丸牛味十分突出,入口多汁又惹味。

我主要吃安格斯牛小排和澳洲和牛M5 牛肩卷。

小吃選擇也很多,我最喜歡吃豆腐,很嫩很好吃。

每次同男朋友約會都好期待,因為又可以食好野🤭今日我地選擇左銅鑼灣「牛大人火鍋吃到飽」。牛大人在港開業咁多年,依然人氣高企。質素能夠保持水準 ,一定是主要原因。120 分鐘放題式任食,性價比高,令人大滿足。-銅鑼灣分店環境寛躺;自助區分門別類擺放各款食物、飲品及醬料。火鍋配料區,有多款蔬菜、丸類及獨立包裝的麵。例如:粟米🌽、蕃茄、招牌冰豆腐、彈牙貢丸、牛丸等等。-飲品櫃有多款健康無糖的冷泡茶如桂花烏龍、菊花普洱、洛神花茶,消膩解渴。-醬料亦很有特色,例如烏醋、特調豬肉醬、台灣甜辣醬、洋蔥牛肉醬等。-🔸火鍋湯底我們選擇了阿嬤養生濃湯鍋,湯底頗清甜。-🔸「澳洲極上和牛吃到飽」食物款色很多又高質素以下是我最喜歡及encore 了數次❤️澳洲M9和牛牛丸有別一般牛丸,牛味濃郁且彈力十足-❤️澳洲和牛M5 牛肩卷肉質細嫩, 雲石紋理細密, 口感豐盈,入口即化-❤️安格斯牛小排肉質細緻軟嫩,油花比例均勻,口感並兼-❤️美國Prime極級肩里肌牛肉軟嫩且帶有點嚼勁 -❤️蟹籽墨汁漿墨汁超香口,加入蟹籽提升口感-❤️私房鴨血齒頰留香,爽口非常,一試難忘-❤️台灣鱸魚片鱸魚厚切無骨、肉質嫩口-❤️士林鹽酥雞金黃色澤夠熱夠
每次同男朋友約會都好期待,因為又可以食好野🤭
120 分鐘放題式任食,性價比高,令人大滿足。

🔸火鍋湯底

我們選擇了阿嬤養生濃湯鍋,湯底頗清甜。
🔸「澳洲極上和牛吃到飽」
食物款色很多又高質素
以下是我最喜歡及encore 了數次
❤️澳洲M9和牛牛丸

有別一般牛丸,牛味濃郁且彈力十足
❤️澳洲和牛M5 牛肩卷

肉質細嫩, 雲石紋理細密, 口感豐盈,入口即化
❤️安格斯牛小排

肉質細緻軟嫩,油花比例均勻,口感並兼
❤️美國Prime極級肩里肌

牛肉軟嫩且帶有點嚼勁
❤️蟹籽墨汁漿

墨汁超香口,加入蟹籽提升口感
❤️私房鴨血

齒頰留香,爽口非常,一試難忘
❤️台灣鱸魚片

鱸魚厚切無骨、肉質嫩口
❤️士林鹽酥雞

金黃色澤夠熱夠脆,很有台灣夜市風味
其他食物亦很出色,如花膠、西班牙豚肉、海蝦🦐、花雕酒雞等等

120 分鐘大滿足🤭
最後還有movenpick 雪糕😊 超開心!

2022-06-03 61 浏览
🍲第一次晚飯係咁早去打邊爐食牛大人🤣我哋係5點幾去食第一輪就真係唔洗等位完全直入,而且原來都好多人會好似我哋咁喺依個鐘數咁早去食嫁😯因為7:30pm前離座會平啲🤑-今次我哋都係返食澳洲極上和牛套餐$278,係會包咗每人兩粒澳洲M9和牛牛丸😍湯底亦都係叫返上次食嘅台灣鳳梨雞鍋🍍🐓-牛肉方面同上次一樣,都係覺得澳洲和牛M5牛肩卷同美國PRIME極級肩里肌最好食😋另外仲有脆肉鯇魚腩都好得,咬落好爽口又唔多骨🥰而非肉類既嘢都一樣高質呀👍🏻特別係私房鴨血‼️勁好食encore咗好多次😜章魚珍珠漿都唔錯😌btw當時電話落單唔多覺,我依家認真睇menu先發覺原來仲有秘製滷牛筋同秘製滷牛肚可以叫🤔下次我一定要記得試下😆-飲品除咗有佢本身嘅冷泡茶之外,今次仲多咗anson lo代言嘅ooha零糖汽水呀🥤之前一直未有機會試,依家依度唔使額外俾錢就有得任飲實在太好啦🤣另外仲額外叫咗紫芋霜奶都唔錯呀😚甜品佢就有四款,覺得movenpick雪糕係必食🤤

• 澳洲和牛M5牛肩卷
  • 私房鴨血
  • 台灣鳳梨雞鍋
📍 Master Beef 牛大人台灣火鍋吃到飽 (銅鑼灣)📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期5樓\ & tsuen wan & mong kok & tsim sha tsui & kwun tong & sha tin & yuen long/〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-< Master Beef > is a popular Taiwanese hotpot restaurant which has been constantly attracting crowds!Finally came to try and it didn't disappoint!-High quality meat and wide variety of food including meat, Taiwanese snacks, soup bases, etc.You can either order dishes via their mobile ordering system
You can either order dishes via their mobile ordering system or get vegetables, meatballs and drinks from the buffet area.
They offer three sets which feature different combinations of meats. We opted for the most expensive one - the set which features M5 Australian Wagyu and the most choices of meats.
We had the hotpot with their [ Chinese herbal chicken soup ], but there are a lot more soup bases to choose from. Be sure to come try!
Each customer gets to choose either Taiwanese grass jelly or Movenpick ice cream as dessert near the end of the meal.
Perfect ending to this satisfying hotpot dinner!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
終於來到了風靡全港火鍋愛好者的台灣過江龍《牛大人台灣火鍋吃到飽
《牛大人》主打火鍋放題,無限量提供多款肉類、台灣直送火鍋配料、地道小食等
還有多款真材實料熬製的〔台式火鍋湯底〕
進駐了香港已經數年,但仍然是那麼的受歡迎
想避免等候,就一定要預先訂座啦!
當晚來到的時候,整條走廊堆滿了等候入座的人流
不過餐廳店面蠻大,可以容納不少客人,也不會覺得很迫
點完火鍋食材,很快就送到桌上了
自助配料吧的配料也有適時補充,也不會堆滿人很難拿
最值得讚賞的就是雖然客人超級多,但店員的服務態度仍然很不錯
這裡提供三款「120分鐘吃到飽套餐」
包括精選嫩牛、美國特選安格斯、澳洲極上和牛
難得到訪,當然要試一下最高級、包含最多肉類以及火鍋料的〔澳洲極上和牛套餐〕
價錢為
17:30-21:30入座 $318/位
21:30-23:00入座 $298/位
19:30前離座/23:00後入座 $278/位
澳洲極上和牛套餐包括多種肉類
其中安格斯牛小排、手切封門柳、安格斯一口牛肉粒、澳洲和牛M5牛肩卷是這套餐獨有的
澳洲和牛M5牛肩卷
也有豬五花片、台灣鱸魚片、章魚珍珠漿等等的獨有火鍋
每位更會贈送兩顆澳洲M9和牛牛丸
說到這裡,知道要選哪個套餐了吧🤣
這裡提供多款湯底,麻辣、蕃茄、牛肉味濃、雞、養生的,統統都有
我們選了〔阿嬤養生濃湯鍋〕
以大骨湯作基底,加入鮮雞、當歸、黨參、山藥、紅棗、生薑片等等的養生材料熬煮
味道清香,吃火鍋也可以吃得養生啊~
阿嬤養生濃湯鍋
入座前,先跟店員登記選擇的套餐以及湯底
進店以後就可以scan QR code下單 或 到自助火鍋配料吧 取配料了~
自助拿取的火鍋配料包括有
醬料調配、蔬菜、肉丸、飲品
〔醬料區〕除了一般的蒜、蔥、辣椒、芫茜、醬油外
還有洋蔥牛肉醬、特調豬肉醬、台灣甜辣醬等等的特色醬料
醬料區

旁邊有〔粉麵類〕,包括雞絲麵、米粉、日式烏冬,還有台灣王子麵~
王子麵
〔蔬菜〕有高麗菜、生菜等等
玉米超級鮮甜呢!!!
〔丸類〕也是常見的種類,還有不少台灣風味的丸~
其中最喜歡拔絲芝心包、香草雞肉丸(超香!)
拔絲芝心包
因為手機下單的配料已經非常豐富,所以也沒有什麼時間出去逛 哈哈

〔飲料〕
飲料
雪櫃裡有不少飲料的選擇
多款冷泡茶、可樂、蘋菓西打等任君選擇
不喝冷的,也有熱的無糖綠茶、桂圓紅棗茶呢
電話下單也可以點金桔椰果汁或酸梅汁
總之,選擇真的非常多!
紫芋霜奶 (+$25)
紫芋霜奶
我們則加配了紫芋霜奶
真材實料,芋頭味道香甜濃郁
還有迷你三色圓,口感Q彈,好味道~
電話下單可以點的品項有
肉類、漿類、特色小吃、蔬菜類、特飲等等
〔肉類〕
安格斯牛小排(澳洲極上和牛套餐)
澳洲和牛M5牛肩卷(澳洲極上和牛套餐)
澳洲M9和牛牛丸(澳洲極上和牛套餐贈送)
安格斯特選牛板腱
美國Prime極級肩里肌
安格斯牛小排; 澳洲和牛M5牛肩卷
澳洲M9和牛牛丸
牛肉
西班牙豬五花片(澳洲極上和牛套餐)
西班牙豬梅肉片
西班牙豬五花片; 西班牙豬梅肉片

〔漿類〕
澎湖花枝漿(澳洲極上和牛套餐)
手打旗魚漿(澳洲極上和牛套餐)
蟹籽墨汁漿
漿類
嚐的三款漿類中,有兩款是極上和牛套餐獨有的
三款口感都很彈牙
其中花枝漿相當不錯,旗魚漿對我們來說則有點腥
另外的蟹籽墨汁漿也味道濃郁,黑黑的看上去也最特別

〔海鮮類〕
新鮮沙白、鮮甜海蝦、美人花膠
海鮮
海鮮類沒有選很多,但這幾款都很新鮮,不錯

〔特色小吃〕
超喜歡這裡的台式小吃!彷彿到了台灣夜市~
特色小吃
梅甘酥脆薯 - 口感綿密,麵頭灑上甘梅粉,酸酸甜甜的味道很搭
士林鹽酥雞 - 惹味~
真豬小香腸 - 台式香腸不能輸啊~
魚酥皮蛋豆腐 - 皮蛋味道甘香,豆腐嫩滑,配上醬汁非常開胃!
鴨血迷當然也不能錯過這裡的私房鴨血
蛋餃

〔第二市場真滷牛肉飯〕
第二市場真滷牛肉飯
這裡的滷肉飯以牛肉代替常見的滷豬肉,香氣滿溢
但實在已經太滿足了,已經沒有空間安放一碗飯

離座前半小時左右,店員已經會幫忙結帳,順道讓客人選甜點
甜點可選仙草凍Movenpick雪糕(草莓/朱古力/期間限定口味 (蜜瓜))
Movenpick雪糕
仙草凍
仙草凍
仙草凍配上花生、椰果、紅豆,為這頓晚餐劃上完美的句號~

Menu:
澳洲和牛M5牛肩卷
拔絲芝心包
漿類
特色小吃
2022-06-02 50 浏览
呢間台式火鍋相信大家都唔陌生,最出名應該係食佢哋嘅鴨血,配麻辣湯一流😂另外呢度仲有好多台式小食同火鍋配料都值得食🌝最近仲出咗期間限定嘅醍醐蕃茄酸辣湯底,岩晒鐘意蕃茄嘅同唔想食咁辣嘅🤰🏻🌝澳洲極上和牛吃到飽套餐 $298/人牛肉方面🤰🏻最❤️佢哋嘅封門柳,肉質嫰滑而且極重牛味,十分高質👍🏻除咗牛肉,🤰🏻每次黎到都基本上必叫:🌝沙白基本上冇乜沙又唔腥,隻隻都開到口,唔會死晒咁而且幾鮮甜👍🏻🌝水蓮🤰🏻第一次食水蓮就係喺呢間食,爽脆口感再加埋好吸湯👍🏻簡直係每次都必嗌🌝蟹籽墨魚漿見到佢黑色一舊已經覺得好濃味,食落去真係試到墨魚嘅鮮味好正🌝梅甘酥脆薯呢個如果撞正佢岩岩炸起,真係外脆內軟酸酸甜甜好好食🥹打邊爐當然唔少得嘢飲,最近嘅重點推介就係呢杯紫芋霜奶+$25,飲牛奶就最岩解辣🤣同埋呢杯唔會太甜,但芋頭味可以再出啲另外甜品方面呢度仲有Movenpick、Haagen Dazs 同嫰滑燒仙草,十分高質👍🏻今次🤰🏻食咗期間限定Haagen Dazs嘅哈密瓜味😋幾好食

呢間台式火鍋相信大家都唔陌生,
最出名應該係食佢哋嘅鴨血,配麻辣湯一流😂
另外呢度仲有好多台式小食同火鍋配料都值得食🌝
最近仲出咗期間限定嘅醍醐蕃茄酸辣湯底,
岩晒鐘意蕃茄嘅同唔想食咁辣嘅🤰🏻

🌝澳洲極上和牛吃到飽套餐 $298/人
牛肉方面🤰🏻最❤️佢哋嘅封門柳,
肉質嫰滑而且極重牛味,十分高質👍🏻

除咗牛肉,
🤰🏻每次黎到都基本上必叫:
🌝沙白
基本上冇乜沙又唔腥,
隻隻都開到口,唔會死晒咁
而且幾鮮甜👍🏻
🌝水蓮
🤰🏻第一次食水蓮就係喺呢間食,
爽脆口感再加埋好吸湯👍🏻
簡直係每次都必嗌
🌝蟹籽墨魚漿
見到佢黑色一舊已經覺得好濃味,
食落去真係試到墨魚嘅鮮味好正
🌝梅甘酥脆薯
呢個如果撞正佢岩岩炸起,
真係外脆內軟酸酸甜甜好好食🥹

打邊爐當然唔少得嘢飲,
最近嘅重點推介就係呢杯紫芋霜奶+$25,
飲牛奶就最岩解辣🤣
同埋呢杯唔會太甜,但芋頭味可以再出啲
⭕前排諗唔到食乜嘢之後,又想食多少少嘢,口淡淡於是走咗去打邊爐😂🔥一講到打邊爐,一定非牛大人莫屬平靚正,食物夠高質,之前堂食外賣都介紹過佢哋真係好正,可以保持到水準😋😊依加個價好抵,極上和牛吃到飽(19:30前離座) $278/位,我就揀左個阿嬤養生濃湯鍋,入面都充滿好多藥材料😛🤙果日叫咗勁多嘢食,例如:🔸安格斯特選牛板腱🔸紐西蘭羊卷肉🔸花雕酒雞件🔸西班牙豬梅肉片🔸上腹牛五花🔸紫芋霜奶🔸澳洲和牛牛丸🔸澳洲和牛M5 牛肩卷🔸章魚珍珠漿🔸安格斯特選牛板腱🔸牛媽秘製滷大腸🔸美人花膠🔸山水滑豆腐🔸脆肉鯇魚腩🔸脆肉鯇魚片🔸新鮮沙白🔸鮮甜海蝦🔸鬼馬老油條🔸爽脆炸魚皮🔸瓜仔雞水餃🔸韭菜水餃🔸安格斯牛小排🔸美國PRIME極級肩里肌食咗咁多嘢,講下我覺得必定要食嘅或者要試嘅嘢:美人花膠,每條都大大條,索咗湯之後好正,入曬味一👍💞章魚珍珠漿:平時嘅我都唔係話特別鍾意食呢啲漿類嘅嘢,不過佢呢個做得好好,每一啖都有章魚粒,完全唔孤寒🐙紫芋霜奶:新產品,之前過嚟都未有得試嘅,勁好飲,我愛廢水,入面有好多芋圓,好有咬口,不過如果驚浪肚嘅人就記得唔好飲咁多啦💗

果日叫咗勁多嘢食,例如:
🔸安格斯特選牛板腱
🔸瓜仔雞水餃
🔸韭菜水餃
🔸安格斯牛小排
🔸美國PRIME極級肩里肌

食咗咁多嘢,講下我覺得必定要食嘅或者要試嘅嘢:
美人花膠,每條都大大條,索咗湯之後好正,入曬味一👍💞
2022-05-30 44 浏览
🔥我自己覺得打邊爐呢個活動係絕真係適合任何季節架🥳而最緊要梗架係個湯底啦😋上次喺牛大人打完邊爐已經覺得佢個湯底味道好正👍所以當時已經即刻就買定左一包「牛大人紅燒牛骨鍋」返屋企🏡咁我就可以隨時買啲邊爐材料🥬🌽🐂🐷喺屋企打邊爐嚕🥳🐂牛大人紅燒牛骨鍋 $68/包🥳今次我就用咗呢包「牛大人紅燒牛骨鍋 」湯底🔥 一開湯包已經香味撲鼻🥳再加加3000ml雞湯 (無雞湯就加水都可以) ❤咁就可以將呢個火鍋咁正嘅邊爐「還原」👍而且加埋牛肉🐃豚肉🐷丸子🍡🍢蔬菜🌽🥬🍅…新鮮嘅食材🥳經過湯底滾完之後🔥湯汁精華都混合埋一齊❤燒牛骨湯味道濃又夠香😋 啲菜朔晒啲湯骨味🥬口感就更加有層次喇👍😋

🐂牛大人紅燒牛骨鍋 $68/包

外卖自取
  • 🐮大人紅燒牛骨鍋
星期五放半日想打邊爐去咗銅鑼灣分店第一次食午市1點左右入座估唔到平日午市都咁多人店舖入座率都有8成好彩今次食牛大人唔使排隊好正🤣-牛大人嘅自家製茶飲真係好正由其係洛神花茶,每枱都必定有人會飲!!今次叫左餐牌中間 「安格斯牛肉」 果個套餐一碟有兩塊係真係一人都可以食十碟肉味濃又唔肥👍🏻仲有至愛嘅鴨血!!真係好好食又係食左好多碗😋食到最後有甜品送係一碗紅豆椰果仙草非常消暑解渴😍(配料有花生,對花生敏感嘅朋友要留意👀)-小插曲:一開始QR code落單系統壞咗我哋同隔離枱都等左超過15分鐘都未有肉到淨係肉類有影響,其他小食都冇影響👍🏻希望下次可以唔好再有同類事情發生因為食放題真係分秒必爭🤣
星期五放半日想打邊爐
去咗銅鑼灣分店
第一次食午市1點左右入座
估唔到平日午市都咁多人
店舖入座率都有8成
好彩今次食牛大人唔使排隊好正🤣
牛大人嘅自家製茶飲真係好正
由其係洛神花茶,每枱都必定有人會飲!!
今次叫左餐牌中間 「安格斯牛肉」 果個套餐
一碟有兩塊係真係一人都可以食十碟
肉味濃又唔肥👍🏻
仲有至愛嘅鴨血!!
真係好好食又係食左好多碗😋
食到最後有甜品
係一碗紅豆椰果仙草
非常消暑解渴😍
(配料有花生,對花生敏感嘅朋友要留意👀)
小插曲:
一開始QR code落單系統壞咗
我哋同隔離枱都等左超過15分鐘都未有肉到
淨係肉類有影響,其他小食都冇影響👍🏻
希望下次可以唔好再有同類事情發生
因為食放題真係分秒必爭🤣
2022-05-26 68 浏览
我食咗3次牛大人,2次都中伏😢第一次上錯湯底,第三次五花肉上面岀現小曱甴🪳,我地即時同店員講,店員表示吾係曱甴,只係一些小飛蟲,烏蠅🪰之類,之後表示幫我地換一份,但真係即刻無哂胃口,我地去既時間係下午14:00左右,人吾係多,有好多吉位,但係都一定要排住坐,吾可以隔一張枱,我同朋友番到屋企都有肚屙既情況,如果吾係朋友想食,我諗我自己吾會有第3次,但經過今次之後真係吾會再去啦,服務態度又吾好,原來放低肉既時候叫住店員都可以扮聽吾到走咗去🙄食物質素同衛生情況都好差同需要改善,價錢吾係特別平,我去既時候係無任何優惠。
五花肉‼️有昆蟲
2022-05-25
2022-05-25 46 浏览
#Gladys有野要益你😌打邊爐最緊要係個湯底,自從上次試過牛大人個火鍋湯底覺得好正之後,其實我當場已經買咗一包湯包😆今日終於用得着啦😆呢幾日又落雨,天陰陰之餘仲要轉涼番少少好適合打邊爐😝🐮牛大人紅燒牛骨火鍋湯包 $68一打開湯包已經好香,濃郁嘅牛味🙈芬香撲鼻🫢不禁令人垂涎欲滴🤤同喺牛大人門市食嘅味道一模一樣㗎‼️加入3000ml嘅水或者雞湯。如果想濃d嘅話可以唔使加咁多水👍🏻菜同肉都索哂啲湯汁要正🤩😌如果想食又唔想排隊,其實都真係可以試吓呢個湯包❤️💁🏻‍♀️湯包於各大牛大人門市及IEAT有售想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
#Gladys有野要益你😌

🐮牛大人紅燒牛骨火鍋湯包 $68

😌如果想食又唔想排隊,其實都真係可以試吓呢個湯包❤️

💁🏻‍♀️湯包於各大牛大人門市及IEAT有售

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-05-25
其他
2022-05-24 1385 浏览
銅鑼灣排長龍火鍋放題第五波疫情搞到晚市停咗好耐,限最令放寬咗終於可以一齊打邊爐🍲。牛大人最出名係澳洲極上和牛火鍋放題,因為最好食都係呢個。另收+1服務費。此分店餐廳面積較細,環境少許逼夾,裝修台式餐廳木系風格,播放著溫柔純音樂。平日晚上人多,記得book位。提供WiFi、紙巾和濕紙巾,自助醬料、多款飲料、面、火鍋配料自己拎。鴛鴦湯底加$50 ,麻辣湯幾香小麻小辣,唔會好辣幾過癮。番茄湯少少酸甜甜地,味道濃郁~有很多特色飲品:燒仙草爽、洛神花茶、桂花烏龍等每款肉都會因人數而定每次上菜肉類件數,可以減少浪費之餘,還可以試多幾樣菜式,非常好👍🏻職員服務質素也很好,會自動幫你收盤和加湯~火鍋配料推介:#麻辣鴨血 超入味!嫩滑多汁#澳洲和牛丸 牛味濃郁#澳洲m5和牛肩卷 半肥瘦,肉嫩味濃#安格斯牛小排 油脂均勻,牛味濃郁,停不了口#紫芋霜奶 $25食麻辣一定要飲返啲牛奶解辣,淡淡的香芋不會太甜,牛奶味濃郁,底層仲有彈牙珍珠增加口感自助配料區:必拎金菇和寬面,晶瑩剔透的寬面好入味,麻辣湯必備😆甜品:必點嫩滑燒仙草,有甜甜的紅豆和椰果+花生脆粒,多層次,好味😋服務質素:7/10環境舒適度:6/10ᶘ
銅鑼灣排長龍火鍋放題

此分店餐廳面積較細,環境少許逼夾,

有很多特色飲品:燒仙草爽、洛神花茶、桂花烏龍等

火鍋配料推介:
#麻辣鴨血 超入味!嫩滑多汁

#澳洲和牛丸 牛味濃郁
#澳洲m5和牛肩卷 半肥瘦,肉嫩味濃

#安格斯牛小排 油脂均勻,牛味濃郁,停不了口

#紫芋霜奶 $25

服務質素:7/10
環境舒適度:6/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2022-05-22
2022-05-23 781 浏览
難得嚟到牛大人,梗係叫最貴嘅澳洲極上和牛套餐🤩原價$298, 19:30前離座$248!好抵食🥳湯底叫咗鴛鴦鍋,醍醐蕃茄酸辣鍋同牛大人紅燒牛骨湯!番茄酸辣湯叫咗小辣,酸酸辣辣咁🌶🍅紅燒牛骨湯超級惹味!套餐會送每人兩粒和牛牛丸,真係好好食,食得出牛丸嘅油脂感🥰仲好juicy! 不過記住唔好煮咁耐🤣🤣以下係套餐必食嘅美食🤍{安格斯特選牛板腱}呢一款係中價位套餐都有嘅牛🐮牛味重,脂肪有時好多有時少啲🤣不過每一次都係好食嘅!{安格斯牛小排}牛味好重,肉質脂肪分布比較平均,而且相對上比牛板腱少{手切封門柳}牛味都係重,肉質比較厚身!{澳洲和牛M5牛肩卷}牛味雖然係四款最淡,但係脂肪分布真係好靚,食落未到入口即溶,但係都好快係個嘴化開🤤{台灣鱸魚片}中價位套餐有!食落啖啖肉,又唔會好鞋!魚味夠🐟{章魚珍珠漿}呢度嘅漿類好彈牙!食嘅時候真係見到啲章魚粒粒,好驚喜🐙以下係任食區嘅必食推薦🤍{麻辣鴨血}鴨血好新鮮,每一份係有兩件,基本上個個人都有叫,而且係兩份起跳😋推薦大家喺出邊嘅配料佢拎埋寬粉,寬粉鴨血best combo!! {美人花膠}膠質好多,好養生美顏🤤{牛媽秘制滷大腸}唔知點解好鍾意食大腸,

以下係套餐必食嘅美食🤍

{手切封門柳}牛味都係重,肉質比較厚身!

以下係任食區嘅必食推薦🤍

{美人花膠}膠質好多,好養生美顏🤤
{牛媽秘制滷大腸}唔知點解好鍾意食大腸,呢度嘅大腸都幾乾淨,質感都唔錯🙈
{魚腐}配上酸辣蕃茄湯,真係好似食緊譚仔嘅魚腐🤣而且好吸湯,推薦🌟
仲有好多唔同選擇,大家可以列出一個自己嘅必食清單,咁下次再食就可以睇返啦🤣

飲品仲有唔同嘅茶,好Fresh! Like同follow 社交平台 仲送「紫芋霜奶」💜梗係拎返杯,裏面有好多配料,煙煙韌韌💟最尾仲有甜品,movenpick 雪糕🍦

食得牛大人,套餐嘅分別只係在於肉類同少少海鮮🦞不過其實出面定手機order嘅配料,比起其他任食火鍋店特別又有更多選擇,而且好高質又好味🤍就算叫平少少嘅套餐都會食得好開心🥰
  • 澳洲和牛M5牛肩卷
  • 私房鴨血
  • 極上和牛吃到飽套餐
  • 牛大人紅燒牛骨鍋
2022-05-23 52 浏览
因為網上訂位已滿,所以大約6點左右到取 walk in 籌,等了十分鐘,終於有檯,可以食到8點。今次要左牛骨湯底,湯底同個皇子麵好夾,脆肉鯇魚大大片又脆口,炸物小食梅粉甜薯略為吾夠味,金桔椰果好淡失左水準。其實一個多鐘頭嘅時間都足夠,滿足嘅一餐。
其實一個多鐘頭嘅時間都足夠,滿足嘅一餐。