2007-05-10 7 浏览
考完試,有着如釋重負的感覺。你說帶我食法國菜慶祝,我卻提議食印度菜,一點也不浪漫。最終,你領我到一間我們都未曾到過的印度餐廳。重慶大厦?你說不,留待下次...心裏暗暗地欣賞你的細心體貼。Gaylord,的確是適合情侶共晉晚餐的好地方。七時到達,侍應領我們入內。清一色印度藉侍應,穿着畢挺的西裝,有禮的招呼我們。餐廳內全是外藉人士,或許,香港人大部份都會選擇重慶的架喱吧。從容的看着餐牌,點了雜菜角samosa、雜菜焗芝士、紅架喱番茄燴羊肉、garlic naan及mango lassi。先有胡椒脆餅。放得久,不夠脆。胡椒味淡淡的,不會太剌喉。芝士埋在架喱、青椒、番茄做成的汁當中,辣味慢慢沁出,像要嚇你一驚,給你驚喜。芝士份量多,一粒粒正正方方,軟軟的帶點羊奶香,沒有西方芝士的霸道。我喜歡。架喱羊肉質嫩,但少了點羊羶味。紅架喱無想像中辣,有點甜甜的蕃茄味,用來伴naan吃亦不錯。naan味道一般,有點蒜蓉香,以我吃過的來說,不是最好。Mango lassi酸酸甜甜,帶點芒果的清香。你說,唾液不斷湧出,解渴兼解辣。最後追加一份甜品,點了番紅花雪糕,只因對番紅花情有獨鍾。甜甜的,內有不知名的粒粒

先有胡椒脆餅。放得久,不夠脆。胡椒味淡淡的,不會太剌喉。

最後追加一份甜品,點了番紅花雪糕,只因對番紅花情有獨鍾。甜甜的,內有不知名的粒粒香草,口感特別。

同場加映live band,印度小姐唱得哀怨,與環境不太合襯。剛巧電視台小生喬寳寶在此晚餐,高大有型,對長輩謙虛有禮,印象不錯。

多謝你對我的細心及體貼,此情此刻,在此記下。期待以後的飲食日誌裹,都留着你與我的足跡。
2007-04-23 12 浏览
餐廳位於一樓......一入到餐廳, 氣氛一流!!!我們一行九人被安排坐圓桌.....雖然有少許迫~~~但感覺很close=]現場燈光適中.....還有現場表演~~~邊聽著印度歌, 邊吃飯....氣氛一流~~捧!!!我們還發現, 那裡有兩間房間, 一大班的話就可有更多的私人空間~~~那裡分buffet & 點菜.....我們選擇了點菜~~食物質素不錯........很好吃~~yummy=]但如果吃不慣辣的朋友, 可以會覺得辣.....其實都不算辣~~只是我不太會吃而已!!!!waiter服務方面......全都很有善~~~~很nice.....還會教你如何進食菜式~~當晚, 我有一位朋友生日......他們會即席為你獻唱一曲「生日歌」!!!!還有一個特別的甜品......火焰蛋糕杯~~~funny=]
餐廳位於一樓......一入到餐廳, 氣氛一流!!!

那裡分buffet & 點菜.....我們選擇了點菜~~
食物質素不錯........很好吃~~yummy=]

waiter服務方面......

當晚, 我有一位朋友生日......
他們會即席為你獻唱一曲「生日歌」!!!!
我懐 一班同事聚餐,由於有9個人,所以安排鰦 間房俾我懐 ,所以坐得好舒服。喱間印度餐廳可算是裝修得最靚鮋 一間,年幾前我都食過一次,感覺都幾好。今次咁多人,我懐 可以叫多鱓 種類食物。印度烤餅、薄餅(蒜蓉、香草) - o.k.,熱辣辣好味雞肉/ 肉碎咖哩角- 我唔食羊,但雞角都幾好,炸得幾香口菠菜餡餅- 幾得意,我order時,職員話如果鍾意食素鮋 會話好味,我覺得唔錯,但佢懐 就唔係太欣賞。阿拉伯沙律- 冇咩特別什錦燒烤拼盤(有大蝦、羊、雞、魚) - 今次乾身鰦 鱓 ,同埋鱓 魚好咸。羊肉燒烤- 我唔食羊,no ideacurry chicken - 鱓 汁好味,雞都好入味curry fish - 同樣好味茄子茸- o.k.,幾得意,送烤餅一流奶油椰菜花薯仔- 鱓 著仔好惹味!白飯- 冇食,我一向都唔欣賞印度米,好硬。鱓 staff好helpful,幾好,落完單會覆番一次俾我懐 聴,都會推介鱓 食物俾我懐 ,雖然價錢貴鰦 鱓 ,但環境真係一流,食物水準都唔錯。今晚好旺場,全場爆滿,仲要9成係外國人。

今次咁多人,我懐 可以叫多鱓 種類食物。

印度烤餅、薄餅(蒜蓉、香草) - o.k.,熱辣辣好味
雞肉/ 肉碎咖哩角- 我唔食羊,但雞角都幾好,炸得幾香口
阿拉伯沙律- 冇咩特別
羊肉燒烤- 我唔食羊,no idea
curry chicken - 鱓 汁好味,雞都好入味
curry fish - 同樣好味
茄子茸- o.k.,幾得意,送烤餅一流
奶油椰菜花薯仔- 鱓 著仔好惹味!
白飯- 冇食,我一向都唔欣賞印度米,好硬。

今晚好旺場,全場爆滿,仲要9成係外國人。
2007-02-01 11 浏览
記得舊年曾經响雜誌睇過關於呢間餐廳嘅食評,有幸前晚可以試吓。好彩有book位,去到已經九成滿。呢度有現場樂隊彈奏印度音樂,亦有好多印度人同遊客幫趁。作為夏利里拉家族旗下嘅食肆,質量已肯定有一定嘅保證。我同朋友其實都只係叫咗兩個主菜同一份菠菜餡餅(另加我嘅至愛naan bread),其實主菜嘅份量唔算係好多,但係都已經食得好飽,個chicken madras整得幾好食。
上星期五約了一班差不多兩年無見的中學同學到尖沙咀亞士厘道的GAYLORD印度餐\廳食飯,呢間餐\廳我年幾前都去過,是OC的朋友帶我們去的,食物的質素和價錢都OK la,最記得係d位好舒服係半圓形圍住張枱的梳化椅,所以今次gathering令我想起那裡。今次我們一行9人到這裡食飯,我早一星期巳book定位,所以安排了一間房間給我們(共有2間),論環境氣氛確是無得頂,想聽下現場音樂可以開大d房間的拉門,想靜靜地傾下又可拉埋道門。食物方面:我們成班人都唔係好成得辣,所以就算captain話唔係好辣的咖哩,我們都食到標汗。Chicken Samosa 雞肉咖哩角(d皮好鬆脆)Aloo Gobi 什果炒飯(罐頭雜果加炒飯,唔掂)Reshmi Kabab串燒雞件(加埋dlemon juice,好正)Prawn Bhuna咖哩蝦(滿意)綠洲沙律(只係切好了的青瓜,甘筍,洋蔥和菜,真攪笑)Kashmiri Pullas咖哩?還有叫了多薄餅包括...果仁提子(好清新)蒜蓉(好惹味)原味(無特別)

Chicken Samosa 雞肉咖哩角(d皮好鬆脆)
Aloo Gobi 什果炒飯(罐頭雜果加炒飯,唔掂)
Prawn Bhuna咖哩蝦(滿意)
綠洲沙律(只係切好了的青瓜,甘筍,洋蔥和菜,真攪笑)
Kashmiri Pullas咖哩?
還有叫了多薄餅包括...
果仁提子(好清新)
蒜蓉(好惹味)
原味(無特別)

2006-04-29 10 浏览
又係一個中學同學gathering.一行十人今次想食咖哩.原本都諗住去重慶大廈, 但後來我擔心重慶o的餐廳唔係咁好坐又受呢度o的食評吸引就決定試o下Gaylord.一上到去Gaylord 即時覺得環境氣氛好好,同重慶o個o的真係唔同級數.由於有人唔食辣, 我o地都盡量order o的唔辣少辣o既dishes.唔係太記得order o左o的咩, 大致上有grilled chicken salad, tandoori combo, fried cheeses, curry potato, curry prawn, curry chicken, curry mutton, naans, rice.總括o黎講我覺得o的野都幾好食, 好香好夠味。但係好可惜我有o的朋友都係受唔住o的辣。o的staff 都好helpful 去同我o地take order.但係generally speaking service is a bit slow.
又係一個中學同學gathering.
一行十人今次想食咖哩.

總括o黎講我覺得o的野都幾好食, 好香好夠味。
但係好可惜我有o的朋友都係受唔住o的辣。

同友人慶祝生日,梗係揀個環境舒服,唔會比人趕走0既地方啦!!間餐廳係亞厘士道都唔係0甘易搵到0既地方,尤其是係夜晚。入到去有驚喜架,環境靚,d waiter 唔係匆匆忙忙,有禮貌,帶你埋位。要預左識講下英文,因為全部staff都係佢地d同鄉,或者係外國人,佢地唔明你講廣東話。見到佢有buffet, 同埋set dinnar 選擇。自問唔多識食印度野,(唔好意思,連indian cuisine name都唔太識)所以揀buffet就保險d,又可以樣樣試d嘛。坐低之後,黎左薄餅,好脆口,帶辣,我自己就加左d青綠色0既醬一齊食。個醬都係少少酸辣,有一陣青草味,岩我。加埋都幾辣,所以佢杯水就好緊要啦。跟住黎0既都係印度薄餅,不過今次係厚d,唔辣。不過我見到d油光,同埋唔太熱,所以就麻麻地岩我,試左一件就算。講真,佢個buffet唔多選擇。Total加埋都係得十幾樣,熱盤有十個,款式少。比較難忘d係一個煎魚肉伴印式汁,唔辣,幾好味。由於用雪魚,一定唔係鮮0個隻。有一味係咖哩羊肉,有少少羶咪,幾淋,幾好食。不過都係驚肥,試左一件。Best item係一樣我食左好多;但搥晒心口0既一樣比vegeta
間餐廳係亞厘士道都唔係0甘易搵到0既地方,尤其是係夜晚。

講真,佢個buffet唔多選擇。Total加埋都係得十幾樣,熱盤有十個,款式少。比較難忘d係一個煎魚肉伴印式汁,唔辣,幾好味。由於用雪魚,一定唔係鮮0個隻。有一味係咖哩羊肉,有少少羶咪,幾淋,幾好食。不過都係驚肥,試左一件。Best item係一樣我食左好多;但搥晒心口0既一樣比vegetatian 菜式。我係個盤見到入面有d好似豆腐乾0既物體。我夾左d試,覺得佢個口感真係幾好味0既豆腐乾(可「每」爛),伴住個汁,夾左幾次。點知食左一陣唔對路。點解d味好似係奶味??(唔識睇佢印度文,真係唔知係咩野)我0既推斷係羊奶酪/芝士。天啊,仲食左唔少!!!其實佢仲有一味,個外型都幾似M記0既麥樂雞,而入面都係呢d白色物體,我同呢舊野初邂逅時都以為係炸/煎豆腐乾...。全晚,敗筆之作係兩款熱盤,而兩樣都係雞。好「孩」口,汁唔多,唔太覺佢係雞,冇雞味就一定,唔好食。另一款係係有多d汁,較易入口,不過都係麻麻。印式0既甜品就真係唔岩我,勁甜0既椰汁糕,甜得厲害!!!有一種似布甸甜品,睇起黎似黃色飯,落左椰汁味,食多啖都會滯~~

個場有Indian live band。可能我地張檯離得遠,佢一路唱我同友人都可以傾計,feel comfortable,沙發都好好坐。不過,檯與檯之間都幾埋,要好小心碰到隔離檯0既野啦。至開心0既係由坐低到佢buffet完,差唔多2個幾鐘,我地都傾/食得舒服,冇人趕我地。係其他等位餐廳,邊由你坐成晚??
2006-03-09 33 浏览
正日已過差不多一星期,今日仲有朋友請食飯,難得.小弟想再一次勇闖重慶吃印度菜,朋友話不如食好少少,去亞士厘道"基籮".兩個麻甩佬,加個咁個名,不知情者,會比人認為去同志場所.在我層面黎講,印度菜我只吃重慶.講到尾始終唔係我首選,久唔久一次半次而已.Gaylord由夏里里拉集團經營,一定有番咁上下級數.環境當然比重慶的Mess club之流,好不知多少倍,如果拍拖吃印度菜,此處更適合.紙醉金迷,但無Bollywood級數的印度西施在場跳舞,但店內有live band,玩的音樂當然係印度野,小弟對音樂接受能力已算好高,唯獨對印度音樂,完全不明所以.來來去去,都係果個音,好似年前亞視賽馬日,經常播的西亞施沐浴露一樣.囉住個menu,完全無頭緒,索性一人一個set dinner算.有素角,炸雞柳,串燒雞球,羊肉卷,香草羊肉,菠菜芝士,烤餅,紅花粉飯,仲有甜品餐茶送.羊肉夠騷,唔算好辣,燒雞球,素角味道不錯.菠菜芝士,一般,唔講都唔知,我係食緊芝士.其他,都係咁上下,印度菜黎講,完全外行.連埋杯幾好飲的芒果Lassi埋齋,兩個人五舊水,張單唔係我埋,多謝老細.自己就未必再來了,黎過見識下就算.

自己就未必再來了,黎過見識下就算.
2005-10-09 13 浏览
今晚, 來食dinner buffet, 服務員好似唔多友善, 無笑容, 係咪生意出左問題, 令佢地笑唔出? 埋單仲無Thank you tim!! 上次我來時, 服務員, 好nice gor bor!Dinner Buffet 的食物, 跟一年前一樣, 我想下次我會散叫, 好似無gum 悶! Dinner Buffet, 無tardoori chicken 對我來說係一個頗大問題lor.至於今晚, 無咩人, 但將客人放晒在一邊坐, 好迫呀, smoking 同non-smoking 放在一起, 我好唔appreciate lor. But 我like 食印度野, 而呢度D野食都好正宗, 所以, 下次會再來!

2005-08-14 16 浏览
同朋友o係依度食dinner,兩個人,a la carte又怕多得o濟,所以食buffet~ $150一位包餐茶,選擇唔算多,但都叫做咩都有d~ 狂風掃落葉地食o左一轉就飽晒~ 叫o左個咖啡,但唔多掂,得個苦字,無咖啡味~ 下次都係a la carte.... 補充,service依然好nice,live band依然好大聲... hahah!

2005-07-21 17 浏览
上星期日6個人去食,無叫buffet,因為buffet加埋一,毎個人都要約$150,我唸6個人就要$900,散叫一定可以食得多^_^食物水準都ok,waiter都好好服侍.不過日去有好多外國人,好熱鬧^_^

(非会员)
2005-03-30 22 浏览
環境舒適食物也不錯但有些侍應對我們顯得不耐煩可能因為考慮要點單還是要buffet 花了一段時間masala tea 就沒什麼味道有很多印巴藉客人
masala tea 就沒什麼味道
有很多印巴藉客人
2004-08-11 12 浏览
呢到環境好企理,乾淨, 算係我係香港食過o既印度餐館中最舒服啦. 一行五人,除o左我之外,似乎冇人食過印度菜,所以我唯有提議大家食自助餐. $128包餐茶,未加一,價錢算平. 不過...........羊肉得色治整到好似腸仔咁o既樣,o徒o左.連tandoori chicken都冇.有d橙紅色但係好厚粉皮o既炸雞物體,唔得.一向好鍾意食o既芝士菠菜,個底又有雞肉. 友人話好食,我就覺得冇素咁好. 最弊o既係佢冇o左平時一個個cube o既芝士.masala三角豆還可以.仲有兩兜魚類,但係味道好一般.係naan同wafer任食law,冇so... 早知散叫啦!
羊肉得色治整到好似腸仔咁o既樣,o徒o左.
masala三角豆還可以.
仲有兩兜魚類,但係味道好一般.
2004-08-04 12 浏览
同個識左好多年的朋友聚舊,選了這裡吃印度菜。多年不見她仍豐采依,我就老左好多啦!星期一晚人客不算多,呢度地方唔錯,環境舒適,有三人印藉歌手唱歌,氣氛幾正。不過我地想傾下計,所以在訂位時指定要了遠離歌手那邊的吧檯位,無咁好坐但會靜些少,如果有三幾個人可以訂出面的半圓疏化位,幾好坐的。侍應人手充足,態度好亦密密湛水,唔錯。呢度有自助餐及二人套餐可叫,想多一點計,不想走來走去,所以是打散的想吃什麼叫什麼。前前後後叫了烤菠菜餅、香草羊、瑪沙拉雞及雞心豆,菜式以微辣為主,得個雞心豆係叫做辣一些。菜色以精緻為主,碟頭不算大。菠菜餅一人兩個,烤得香口,作為前菜不俗的;香草羊是舊舊羊腩,香料味道不算強烈,羊肉腍滑,幾好味道。石惜的是她不吃辣,如不是叫香辣羊仲正;瑪沙拉雞的汁濃郁好味,點naan就至適合。Naan叫了蒜頭及果仁,兩款都好味。其中果仁naan甜甜地,烤得幾香,值得一試。最後叫了兩杯lassi,埋單四百多,以環境、氣氛及食物計,不算貴,都食得過。食完再去飲野,阿士厘道勝在一行過隔離就有野飲。
侍應人手充足,態度好亦密密湛水,唔錯。
食完再去飲野,阿士厘道勝在一行過隔離就有野飲。
2004-07-28 7 浏览
同班friend 去食buffet 連水都吾比杯要問佢先比D service 好差! 食物勁加超級吾掂!!!