開業50年· 多次榮獲米芝蓮推介的印度菜位於尖沙咀的爵樂印度餐廳趁住週年慶推出50週年套餐· 可以一嚐正宗印度風味餐廳裝修典雅大方· 帶印度色彩閒日晚上更是全場爆滿· 可見人氣度爆滿⍥⃝Tasting Menu($448/pp)♡Chilli Pineapple Sambal & Poppadum香脆印度炸薄餅· 微辣香口·♡Prawn Balchao Puri with Solkadhi印度特式小吃大蝦Puri • 香濃惹味下面是特調乾果椰奶· 剛好來開開胃口♡Kari Patta Crab Malabari堆成小山的蟹肉· 賣相誘人蟹肉先用咖喱調味· 更突顯蟹鮮味每口都令人滿足♡Lemongrass Chicken Malai Tikka雞肉有輕烤過· 帶陣陣香茅香氣♡Stuffed Galouti Kabab免治羊肉漢堡煎到外層香脆·裡面還保留肉汁♡Kadai Prawns 這款咖喱是三款中最有特色· 最能感受香料的層次感加入大量椒類· 令風味更辣度也是慢慢滲出·大蝦份量也很多· 爽彈有咬口♡Yellow Chilli Mango Butter Chicken好特別的咖喱雞· 細滑

開業50年· 多次榮獲米芝蓮推介的印度菜
位於尖沙咀的爵樂印度餐廳
趁住週年慶推出50週年套餐· 可以一嚐正宗印度風味

餐廳裝修典雅大方· 帶印度色彩
閒日晚上更是全場爆滿· 可見人氣度爆滿

⍥⃝Tasting Menu($448/pp)
香脆印度炸薄餅· 微辣香口

用綠豆同扁豆慢煮36小時製成
是3款裡面我最喜歡的
綠豆扁豆煮到綿密拌上濃郁咖喱· 口感較濃稠
香豆緩緩散發· 非常有驚喜

♡Ricotta Cheese and Truffle Naan
帶咸香芝士Naan ·灑滿黑松露
配搭咖喱食用·風味十足

♡Saffron Basmati Pulao Rice
超大鍋印度香米· 粒粒分明拌咖喱一流

♡Baby Beetroot and Walnut Raita
很傳統的乳酪·酸酸甜甜
♡Baked Jaggery Yogurt with Peach and Walnut
很有特色的甜點·香甜軟糯

♡Kesar Kulfi
有點像mango Lassi 的雪糕· 吃完濃味大餐後
來一杯剛好!
♡Masala Tea
奶香茶香平衡得很好· 很幼滑的印度奶茶

2023-07-28 740 浏览
Gaylord由開業至今已經多過50年,係一間充滿歷史嘅正宗印度餐廳,即使平日餐廳亦座無虛席,當日同朋友試咗幾款人氣菜式,每一道菜都令人印象深刻,之後必定會再訪!Truffle butter chicken ($228)奶油加入黑松露油,令黑松露香非常突出!醬汁質感香滑細膩,略嫌稍為稀左少少~ 雞肉相當嫰滑,配埋個薄餅食無咁膩~ Lamb vindaloo ($178)羊肉肉質柔嫰,有微微羶味,咖喱香料味較重,亦夠曬辣,適合重口味之人,超惹味!Chicken tikka ($88)經過炭燒後一上枱已經香氣十足,外表略帶焦脆口感,雞肉內裏仍然保持嫰滑多汁,一啲都唔會老,有驚喜!Avocado mango dahi poori ($68)以香脆外殼盛載住土豆泥同豆,再加上新鮮牛油果同芒果點綴,食落酸酸甜甜好開胃,味道充滿層次Tacos time ($158)餅皮包住滿瀉嘅蟹肉,鮮甜嫩滑,配以洋蔥粒、香蔥同醬汁調味,超醒胃!Cheese truffle laan($55)薄餅口感煙靭而且富有彈性,食落有陣陣黑松露香,鍾意黑松露嘅朋友一定要嗌,同黑松露奶油雞係絕配!

Truffle butter chicken ($228)

Lamb vindaloo ($178)

Chicken tikka ($88)

Tacos time ($158)

Cheese truffle laan($55)
8號風球剛過,街上仍然刮起大風,算不上風平浪靜的日子,我卻抵達了尖沙咀的一間印度餐廳。與猶如大戰剛過的街道形成對比,餐廳的氣氛宛如一個寧靜的綠洲,為我提供了一個避風港,讓我在這個風雨交加的日子裡享受美食。首先,我品嚐了雜菜咖喱。這道菜的味道並不辣,但卻極為豐富。菠菜燉得綿綿的,和咖喱湯汁完美地混合在一起,每一口都讓人回味無窮,是菠菜打成茸加羊奶芝士的獨特菜餚。這道菜的滑順口感和微妙的甜味,讓我深深愛上了它。然後,我品嚐了紅咖喱魚和butter chicken。紅咖喱魚的魚肉比較鬆散,或許是香港人都吃不慣的關係,雖然咖喱的辛香和魚的鮮甜交織在一起,但是未能相得益彰。而butter chicken則是我這頓飯的亮點,雞肉燴得酥軟,充滿了奶油和香料的豐富風味。蕃茄的風味,完美融入至嫩滑的醬汁中,有將忌廉打蓉的感覺。面頭的辣椒是更是為雞肉添上幾分風味。我們還叫了一個小吃,是蟹肉taco, 有點像咖喱角的味道,不過是高配版,蟹肉不是罐頭的味道,配上香菜和洋蔥,竟然在印度菜中食出鮮味。也要稱讚一下餡餅皮,他軟硬適中,而且與餡料的比例剛好,讓我們一口吃下去,感到十分滿足(你知啦,如果比我自己揀嘅話,

我們還叫了一個小吃,是蟹肉taco, 有點像咖喱角的味道,不過是高配版,蟹肉不是罐頭的味道,配上香菜和洋蔥,竟然在印度菜中食出鮮味。也要稱讚一下餡餅皮,他軟硬適中,而且與餡料的比例剛好,讓我們一口吃下去,感到十分滿足(你知啦,如果比我自己揀嘅話,一定好似包餃子咁樣,太貪心落太多料,最後整瀉曬)

最後,我以一杯印度啤酒作結。啤酒的味道清爽,微微的酒精感和冷卻的效果為這頓美食之旅劃上了完美的句點。

總的來說,這間尖沙咀的印度餐廳提供了一個寧靜和舒適的環境,以及令人驚喜的美食。不論是風雨交加的日子,還是晴空萬里的日子,我都會樂於再次來到這裡,享受這裡的美食。
菜式雜錦
2023-07-17
庆祝纪念
生日
菜式雜錦
  • butter chicken
2023-07-25 54 浏览
適逢週末假期,相約好友一同到了尖沙咀一間主打滋味高質的印度菜餐廳「爵樂印度餐廳」品嚐一頓滋味豐盛的印度菜作是日晚餐❗餐廳裝修精美,甚有情調,座位寬敞舒適!店員非常殷勤有禮。我們一行2人惠顧了以下菜式:1️⃣素菜餡角 2件 $62以清新素菜製成的餡角,餡角炸得黃金香脆,內裏含有豐盛素菜內餡。2️⃣印度夾餅(配蟹肉)4件 $128 以新鮮香嫩蟹肉配搭的印度夾餅,夾餅配料豐富,附有微辣香料醬汁,口感豐盛有層次。3️⃣純蕃茄湯 $78蕃茄湯質感香濃幼滑,味道開胃清新。4️⃣炭燒雞柳 3件 $88這是一款傳統印度炭燒雞柳,雞柳香滑,味道香濃,帶淡淡焦香。5️⃣蒜蓉烤餅 $46烤餅烤得香脆可口,帶香濃蒜蓉味,配搭咖喱一流!6️⃣椰香芥末咖喱魚 $178以椰汁及芥末配搭香濃印度咖喱製成的香嫩魚柳,魚肉質感香嫩,味道鮮甜,咖喱味道帶清新椰香及芥末。7️⃣洋蔥紅茄香汁燴雞球 $168以洋蔥紅茄咖喱燴雞球,咖喱味道香濃開胃,雞球肉質鮮嫩香滑,配搭豐盛滋味。8️⃣芒果乳酸 $65芒果乳酸充滿清新香甜的芒果味,質感香滑,甜而不漏。總括而言,此印度餐廳食物有質素❗️餐廳鄰近尖沙咀站,絕對是尖沙咀一帶的高質印度菜之選❗

餐廳裝修精美,甚有情調,座位寬敞舒適!店員非常殷勤有禮。

我們一行2人惠顧了以下菜式:

1️⃣素菜餡角 2件 $62

2️⃣印度夾餅(配蟹肉)4件 $128

3️⃣純蕃茄湯 $78
蕃茄湯質感香濃幼滑,味道開胃清新。

4️⃣炭燒雞柳 3件 $88
這是一款傳統印度炭燒雞柳,雞柳香滑,味道香濃,帶淡淡焦香。

5️⃣蒜蓉烤餅 $46
烤餅烤得香脆可口,帶香濃蒜蓉味,配搭咖喱一流!

6️⃣椰香芥末咖喱魚 $178

7️⃣洋蔥紅茄香汁燴雞球 $168

8️⃣芒果乳酸 $65
芒果乳酸充滿清新香甜的芒果味,質感香滑,甜而不漏。

2023-07-19
品嚐正宗印度美食,在香港數一數二有名氣既印度餐廳,必定要去曾兩度獲米芝蓮推介、開業半個世紀的爵樂印度餐廳(Gaylord Indian Restaurant)就是質素有保證的選擇,在我吃過的印度餐廳當中排名第一,無論環境和味道都非常出色,每晚人氣爆燈,想食記得Book 位👍🏻🧀▪️Paneer Pakora 酥炸芝士 $ 68脆炸印度芝士,外皮香脆,芝士口感就像硬豆腐般帶點煙韌,淡淡芝士香,配上薄荷醬,非常唔錯,是每位印度人都喜歡的口袋食物🥙▪️lBerries Bombay's Bhel 草莓配脆米餅 $ 128孟買最受歡迎的街頭小吃,爆米花、堅果莎莎醬拌入濃郁的甜辣醬、乳酪、混合漿果和脆威化餅,就像食穀物早餐一樣,香脆又甜美,開胃的前菜🧆▪️Southern Scafiops 南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $ 148燒帶子大隻肥美又新鮮,生熟程度剛好,充滿牛油香,底部是茄子蓉菠蘿醬,味道微甜,配合焦香既帶子,超級美味🦐▪️Tandoori lumbo Prawns 烤珍寶大蝦 $ 238新鮮又大隻既大蝦用乳酪和香料醃製後再燒 ,燒至外層焦香,肉質超爽脆彈牙,味道充滿印度香料香,配紅洋蔥、芫荽

🧀▪️Paneer Pakora 酥炸芝士 $ 68

新鮮又大隻既大蝦用乳酪和香料醃製後再燒 ,燒至外層焦香,肉質超爽脆彈牙,味道充滿印度香料香,配紅洋蔥、芫荽、檸檬汁一齊食更有風味

🐔▪️Truffle Butter Chicken 松露奶油咖喱雞 $ 228
烤雞肉伴上牛油、黑松露、香料咖喱慢燉後再加上松露醬、忌廉和焦糖洋蔥,味道帶微甜極濃松露味道,雞肉非常入味,肉質鮮嫩,醬汁配上烤餅真係好食到停唔到口,非常高水準,必食推介

🫔▪️Cheese Truffle Naan 松露芝士烤餅 $ 68
餐廳招牌烤餅,獨一無二,熱辣辣烤餅面層鋪上松露醬,中間夾住拉絲芝士,充滿松露香,口味創新,味道特別好味😋😋

🫔▪️Garlic Naan 蒜蓉烤餅 $ 46
即點即烤,香脆又鬆軟,香濃蒜蓉牛油味道,就咁食或者配咖喱一樣咁好食

🍹▪️Mango Lassi $ 65
傳統嘅印度芒果奶昔,打得香滑,芒果味道香甜,加咗少少酸嘅芒果醬,甜甜酸酸好開胃

🍸▪️Tamarind Margarita $ 108
每間餐廳既調酒師雖然用上嘅材料都係大同小異,但因應調酒師嘅心情和個人喜愛嘅味道但總有點不一樣,這裏做得非常不錯,特別係龍舌蘭酒和檸檬汁嘅味道突出,加上餐廳嘅氣氛,呢杯Margarita特別好飲

• Truffle Butter Chicken
  • Cheese Truffle Naan
  • Garlic Naan
2023-07-13 77 浏览
一坐低店員就送上印度脆餅做餐前小吃,配埋薄荷醬好清新🌿Crab Taco Time ✧ 蟹肉印度夾餅可以揀芝士或者蟹肉餡~我地就揀左蟹肉🦀 餅皮又薄又軟🌮 蟹肉都算幾足料,仲有淡淡咖喱香💕 Gol Gappas ✧ 酥炸麵餅配番石榴汁圓滾滾既脆餅包住薯蓉,配埋番石榴汁,口感豐富得黎好開胃❣️Truffle Butter Chicken ✧ 松露奶油咖喱雞柳Cheese Truffle Naan ✧ 松露芝士烤餅食印度菜必點Butter Chicken🥘 加埋黑松露都係第一次見😍 食落完全唔辣,估唔到黑松露同牛油香都幾夾,雞肉仲好滑~ 作為黑松露fans,梗係叫埋黑松露味既Naan🫓入面仲有芝士🧀️,就咁食已經好香口惹味❣️配搭黑松露Butter Chicken🥘,真係滿口都係黑松露既香氣🤤Lamb Vindaloo ✧ 巴辣馬鈴薯羊肉鍾意食羊又食得辣可以試下巴辣馬鈴薯羊肉~羊肉口感似羊腩肥瘦適中,亦無討厭既羊羶味,仲辣得過癮又惹味🌶️🤤Aloo Gobi ✧ 香草馬鈴薯燴椰菜花Mango LassiRose Lassi
一坐低店員就送上印度脆餅做餐前小吃,配埋薄荷醬好清新🌿

Crab Taco Time ✧ 蟹肉印度夾餅

Gol Gappas ✧ 酥炸麵餅配番石榴汁
圓滾滾既脆餅包住薯蓉,配埋番石榴汁,口感豐富得黎好開胃❣️

Cheese Truffle Naan ✧ 松露芝士烤餅

Lamb Vindaloo ✧ 巴辣馬鈴薯羊肉
鍾意食羊又食得辣可以試下巴辣馬鈴薯羊肉~

Aloo Gobi ✧ 香草馬鈴薯燴椰菜花

Mango Lassi
Rose Lassi
2023-07-09 60 浏览
之前一直都好想試呢間印度菜,之前就同另一半去食。環境好有情調,食物質素都相當高。適逢餐廳50週年仲有特別版tasting menu,不過我地想散叫就無叫到。⁣ 印度夾餅 4pcs $158Tacos可以揀芝士或者蟹肉,Tacos係滿滿嘅蟹肉饀,食到一絲絲蟹肉,好足料。招牌烤春雞 半隻 $128印式烤春雞半隻有四件,烤得啱啱好,香料味突出,雞肉有肉汁,幾惹味。⁣松露奶油咖哩雞柳 $228一見到menu就決定要食,松露奶油咖哩味道甜甜地,面頭有好多黑松露醬,雞柳嘅份量好多亦夠嫩滑。松露芝士烤餅 $68蒜蓉烤餅 $45食咖喱一定要配Naan,叫咗兩款Naan,分別係松露芝士同蒜蓉。Naan搽咗好多黑松露醬,松露味好香。蒜蓉Naan 都好香蒜蓉味,推介。 Mango Lassi $65芒果味好香,芒果同yogurt味balance得好好,會比較濃稠但都好滑,同埋甜度適中。芒果濃奶甜芝士 $78濃奶甜芝士係充滿印度特色嘅甜品,好重奶味,幾特別。

印度夾餅 4pcs $158

招牌烤春雞 半隻 $128

松露奶油咖哩雞柳 $228

松露芝士烤餅 $68
蒜蓉烤餅 $45

Mango Lassi $65

芒果濃奶甜芝士 $78
濃奶甜芝士係充滿印度特色嘅甜品,好重奶味,幾特別。
2023-07-06 74 浏览
📍爵樂印度餐廳 (尖沙咀)👩🏻一向鐘意食印度嘢。今次試試一間有成50年歷史嘅印度餐廳🇮🇳。佢哋有vegetarian同non-vegetarian嘅tasting menu,可以試晒佢哋嘅招牌菜。❤️GAYLORD'S 50TH ANNIVERSARY NON-VEGETARIAN TASTING MENU $448/位🔸RELISH✨Chilli Pineapple Sambal & PoppadumPoppadum薄脆鹹香。辣醬比起其他餐廳味道溫和啲。有啲地方真係辣到飛起🤯。🔸AMUSE BOUCHE✨Prawn Balchao Puri with Solkadhi非一般嘅pani puri!脆球裏面有唔少蝦肉,配合鹹鹹酸酸嘅燭果(kokam)椰奶醬汁充滿熱帶風情。🔸APPETIZERS✨Kari Patta Crab Malabari蟹蓋釀滿黃咖喱蟹肉。蟹肉有少少椰汁嘅清香好特別。✨Lemongrass Chicken Malai Tikka雞肉肉質嫩滑又多肉汁。香茅味道唔算重。✨Stuffed Galouti Kabab迷你免治羊肉餅~完全冇羶味,香料味好重,有啲似中東菜嘅fal
📍爵樂印度餐廳 (尖沙咀)

🔸RELISH

🔸AMUSE BOUCHE

🔸APPETIZERS
✨Kari Patta Crab Malabari
蟹蓋釀滿黃咖喱蟹肉。蟹肉有少少椰汁嘅清香好特別。

雞肉肉質嫩滑又多肉汁。香茅味道唔算重。

✨Stuffed Galouti Kabab
迷你免治羊肉餅~完全冇羶味,香料味好重,有啲似中東菜嘅falafel。

🔸MAIN COURSE

✨Kadai Prawns - Gaylord's Classic since 1972
咖哩口感幼滑,有淡淡番茄酸味🍅。蝦肉一食就知係新鮮蝦,鮮甜又彈牙。

✨Yellow Chilli and Mango Butter Chicken
幼滑溫和嘅咖哩,多咗少少芒果🥭嘅香甜。雞肉煮得又嫩又彈牙。

✨Lalla Mussa Dal
扁豆經過長時間燉煮變得軟綿,亦吸收咗濃濃嘅咖喱香味。

🔸ACCOMPANIMENTS:
✨Ricotta Cheese and Truffle Naan
呢度嘅naan口感比較鬆軟。Truffle naan表面係滿滿嘅黑松露醬,香到不得了。

✨Saffron Basmati Pulao Rice
第一次食到咁香嘅印度長米飯,有明顯嘅番紅花味道。

✨Baby Beetroot and Walnut Raita

🔸DESSERT

Baked Jaggery Yogurt with Peach and Walnut➡️Gulab Jamun
食完先發現同menu唔同🤣。不過我哋都鐘意gulab jamun,熱辣辣又充滿奶香嘅感覺非常正。

✨Kesar Kulfi - Gaylord's Classic since 1972
我哋平時成日都會食印度雪糕。呢度嘅出品都係重開心果同豆蔻味,但口感特別重練奶嘅感覺。

✨Masala Tea

2023-07-04 66 浏览
尖沙咀好出名嘅印度菜🫶🏻 除咗拎過米芝連 我覺得佢哋嘅餐廳環境都好好 有印度特色又坐得舒服❣️ 我今次揀咗五十週年tasting menu 原來一共有八道菜 最後食到好飽飽😆 開頭個薄餅都好好食GAYLORD'S 50TH ANNIVERSARY NON-VEGETARIAN TASTING MENU $448RELISHChilli Pineapple Sambal & PoppadumAMUSE BOUCHEPrawn Balchao Puri with Solkadhi印度特色嘅小食 波波脆球入面係大蝦肉 另配上粉紅色嘅乾果椰奶💕 店員叫我哋倒晒啲椰奶入脆波入面 一啖食晒🤓 APPETIZERSKari Patta Crab Malabari叫套餐先有嘅一道菜 好食😋 估唔到食印度菜都有蟹蓋食 咖哩葉風味蟹肉🦀 每個蟹蓋都充滿蟹肉 好滿好豐富 咖哩葉味道唔會太搶 同蟹肉夾都不錯Lemongrass Chicken Malai Tikka啲雞肉好嫩滑juicy 仲好熱辣辣😍 簡單用上香茅同奶油作醬汁 好香~ 原來佢哋嘅雞肉以泥窯烤爐烹調 所以特別香口Stuffed Galouti K

RELISH

AMUSE BOUCHE

APPETIZERS
Kari Patta Crab Malabari

Stuffed Galouti Kabab
印度經典嘅香料羊肉餡餅 經過唔同嘅香料調味 羊肉並唔會太臊 就算朋友唔羊都覺得好味又易入口😀

MAIN COURSE
有好多大蝦🦐 全部都剝咗殼 隻隻都大隻多肉 啲肉又彈口🫶🏻 醬汁係酸酸甜甜 都幾開胃

顏色鮮豔 雞肉經過炭烤 仍然好滑另加上黃辣椒同芒果醬汁 比平時butter chicken多材料 味道唔會太過重牛油 但都好香 撈飯正😆

Lalla Mussa Dal
混合綠同黑扁豆慢煮而成嘅傳統印度菜 加左香料同經長時間慢煮成好creamy嘅醬汁 就算唔鐘意食豆嘅用黎撈飯都唔錯咖😆

ACCOMPANIMENTS:
好多料 好好味🫶🏻 加左芝士同黑松露做點綴後就變成左美味嘅印度式薄餅 口感亦鬆軟好入口❣️

Saffron Basmati Pulao Rice
混左兩款香米嘅印度飯 米粒長身啲 亦煮得乾身 又配搭主菜好好撈😙

紅菜頭同核桃嘅乳酪 健康嘅配搭 豐富又增添返清新嘅一口✨

DESSERT
焗黑糖乳酪配核桃 焗黑糖乳酪好似蛋糕鬆軟嘅口感 帶點fluffy 🤓 另外加核桃同奶 幾特別

一道由1972年以來Gaylord嘅經典甜品 用簡單嘅印度香草製成嘅雪糕 雪糕唔會太甜😗

Masala Tea
最後嚟一杯熱辣辣嘅印度奶茶做完結❤️ 呢杯奶茶好容易入口 奶味較重 暗暗帶辛味 好飲~

* 店員好nice🫶🏻
🌟Gaylord Indian Restaurant🌟係尖沙咀🇮🇳印度菜嘅老字號,於1972年開業,菜式選用🇮🇳正宗印度香料炮製,保證食到🇮🇳印度菜傳統嘅味道!🥗Berries Bombay's Bhel $128脆米花口感卜卜脆,配搭大量🍓鮮果,好似食緊穀物早餐咁😋,幾清爽幾開胃!🧆Avocado Mango Dahi Poori 8pcs $118薄而脆嘅炸物球,中間係各式🥑🥔🥭色彩繽紛嘅醬汁,涼涼地而且甜酸平衡,真係幾正🤪!🌮Taco Time - paneer pepper masala $148芝士餡料🧀配少少辣🌶️嘅醬汁,好食到停唔到!🔥Tandoori Mixed Grill $298巨型嘅🦐虎蝦、🐟魚塊、🐓雞塊、仲有勁長嘅🐐羊肉串,一次過試齊🇮🇳印度嘅特色燒烤!🧈Truffle Butter Chicken $228既香滑又濃郁嘅🧈Butter Chicken,多了一份松露嘅清香♨️,變得更為滋味!🧄Garlic Naan $46有Butter Chicken,又點可以冇Naan?🥭Mango Lassi $48印度嘅乳酪特飲,🥭芒果味又濃又香!🥃Gaylord's G&T

🥗Berries Bombay's Bhel $128

芝士餡料🧀配少少辣🌶️嘅醬汁,好食到停唔到!

🔥Tandoori Mixed Grill $298

🧈Truffle Butter Chicken $228

🧄Garlic Naan $46

有Butter Chicken,又點可以冇Naan?

🥭Mango Lassi $48
印度嘅乳酪特飲,🥭芒果味又濃又香!

🥃Gaylord's G&T $78
Gaylord嘅特別版🥃Gin & Tonic,多咗一浸🌿印度香料嘅香氣,同時帶有🌹玫瑰清幽!
2023-07-02 145 浏览
見好多人都大讚呢間開業半世紀嘅米芝蓮印度菜,可惜今次一嚐 咖喱同naan都頗為令人失望。餐廳店面比想像中細,除左梳發位,其餘位置都較為迫夾。▪️Chicken Tikka Masala $168雞肉軟腍唔柴,未到嫩滑,勝在份量都幾多。咖喱番茄味突岀,唯獨香料味偏淡。▪️Bengali Fish Curry $178雖説係椰香芥末咖喱魚,但完全食唔到椰香同芥末味。魚肉屬魚柳texture,無魚味▪️Cheese Truffle Naan $68▪️Garlic Naan $45Naan香脆,但偏乾偏韌,欠缺彈性同空氣感。松露個款都幾香,但蒜味個款則偏淡。▪️Avocado Mango Dahi Poori $62/4pcs牛油果芒果伴脆麵餅~ 香脆嘅波波裝滿多汁嘅內餡,除左牛油果同芒果,仲有啲軟綿薯粒,略嫌甜度偏高左啲。▪️Stuffed Lamb Galouti Kabab $98/2 pcs五香羊肉餅口感軟腍,肉味重之餘唔羶~

▪️Chicken Tikka Masala $168

▪️Bengali Fish Curry $178

▪️Cheese Truffle Naan $68
▪️Garlic Naan $45

五香羊肉餅口感軟腍,肉味重之餘唔羶~

米芝蓮印度菜之選🙌🏼Gaylord 50週年有特色tasting menu,唔想諗食咩就選佢啦!食物款款出色😋超多野食!開胃小吃paani puri 粒波波,平時食開都係綠色汁,今次粉紅色!試試佢!放左粒波落口再飲下面d汁,要一齊飲,豐富左個波個口感同味道!如果就咁飲會奇怪,一齊唔食變左好食,神奇😆前菜有三款,包括雞、蟹、羊,三款都做得好好食,而蟹好值得叫,因為其他印度餐少有蟹唔係咖喱而係小食,而且真係爆多蟹肉,整得好好食🤤全食有三款咖喱,包括黑豆、芒果雞、辣蝦咖喱~最推介芒果雞,超重芒果味,超refresh好清新🥭甜甜地超夾!辣蝦都比較辣,相對唔食得辣就可能辛苦d🌶️黑豆其實都好食,但拼埋一齊有比較有傷害😂同埋太飽已經食唔落lu配有滿滿的黑松路naan,真係就咁食一塊都正!另一個就正常嘅印度飯。而甜品🍧係番紅花雪糕同Jaggery(乳酪蛋糕?)偏甜,兩個都好中東的味道,為今餐完美地寫上句號🥰最後奉上masala tea😋整餐非常豐富!呢個tasting menu真係試左好多野食,可惜係真係太飽食唔晒啲嘢🥲價錢亦都唔貴,好合理($448加一)大推薦Gaylord 的tasting men

米芝蓮印度菜之選🙌🏼

全食有三款咖喱,包括黑豆、芒果雞、辣蝦咖喱~
辣蝦都比較辣,相對唔食得辣就可能辛苦d🌶️

最後奉上masala tea😋

大推薦Gaylord 的tasting menu ✨

📍 爵樂印度餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓
2023-06-25 595 浏览
曾獲米芝蓮推介既印度餐廳,裝修華麗雅緻,適逢開業50年更推出兩款傳統及素菜menu😍 傳統菜式更加入創新元素,精緻又有特色☺️✨ Gaylord’s 50th Anniversary Non-Vegetarian tasting menu ($448/ person)♡ Relish & Amuse Bouche 🥢❀ Chilli Pineapple Sambal & Poppadum❀ Prawn Balchao Puri with Solkadhi入座後先送上印度炸薄餅,薄脆又帶點香辣味,配埋辣辣地菠蘿醬及清爽既薄荷醬食更惹味☺️而另一道開胃小食係大蝦脆球,香脆既puri入面有經香料調味既蝦仁,再倒入以椰奶製成既粉紅色醬汁,層次感好豐富呢😍♡ Appetizers 🥢❀ Kari Patta Crab Malabari❀ Lemongrass Chicken Malai Tikka❀ Stuffed Galouti Kabab有三款特色前菜✨ 蟹蓋入面釀滿黃咖哩蟹肉,啖啖鮮香又滋味🥰 檸檬草奶油烤雞肉質嫩滑,香濃入味👍🏻 羊肉餡餅混入香料製成,軟腍多汁,食落較重口味♡ Main Co

♡ Relish & Amuse Bouche 🥢

♡ Appetizers 🥢
❀ Kari Patta Crab Malabari
❀ Stuffed Galouti Kabab

♡ Main Course 🦐
❀ Kadai Prawns
❀ Yellow Chilli and Mango Butter Chicken
❀ Lalla Mussa Dal

蝦肉炒得好香,加入青椒、蕃茄、香草及辣椒等配料,夠晒惹味☺️ 烤雞以黃蕃茄及芒果醬烹製而成,酸酸甜甜好開胃~另一道菜式係將綠、黑扁豆及香草混合慢煮,味道辣辣地幾有風味✨ 主菜可以配埋黑松露芝士烤餅、番紅花香味飯及紅菜頭核桃乳酪醬食,烤餅鬆軟又帶點煙韌,好重黑松露味😍 而乳酪醬酸酸地好解膩👍🏻

♡ Dessert 🍨
❀ Baked Jaggery Yogurt with Peach and Walnut
❀ Kesar Kulf
❀ Masala Tea

甜品有香桃乳酪配核桃及藏紅花果仁雪糕,味道香甜,配埋暖笠笠既印度香料奶茶好滿足☺️

❀ Mango Lassi ($65) 🍹
❀ Fruit Punch ($65) 🍹
呢間係香港屹立超過50年嘅印度餐廳 單睇餐具配置已經𝗳𝗲𝗲𝗹到好講究有格調✨ 當日聽講仲好多外國人特登嚟食呢到嘅印度菜㗎! .📍五香羊肉餅($98/2 𝗽𝗰𝘀) 𝗦𝘁𝘂𝗳𝗳𝗲𝗱 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗚𝗮𝗹𝗼𝘂𝘁𝗶 𝗞𝗮𝗯𝗮𝗯 餐廳推薦嘅特色菜🇮🇳,入口好腍好重香料味 反而唔多食有羊味🐑,我哋覺得只係一般.📍南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬($148) 𝗦𝗼𝘂𝘁𝗵𝗲𝗿𝗻 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽𝘀 一客4件,帶子超厚身🤩仲喺半生熟 口感軟嫩,配上印度香料都幾惹味 .📍印度夾餅 (芝士/蟹肉餡料)(158/$118) 𝗧𝗮𝗰𝗼𝘀 𝗧𝗶𝗺𝗲 一客4件,我哋揀咗蟹肉餡🦀,餅皮柔軟🌮 食落有啲咖喱香配上細嫩鮮味嘅蟹肉,好好食🤤,推介💗! .📍香茅印式燒雞件($88/3 𝗽𝗰𝘀;$168/6 𝗽𝗰𝘀) 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗴𝗿𝗮𝘀𝘀 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗠𝗮𝗹𝗮𝗶 𝗧𝗶𝗸𝗸𝗮 烤雞都係呢到嘅特色菜🐥,少少哋揀咗3嚿 不過其實肉量都好多,3大嚿雞肉嫩滑完全唔嚡口 .📍松露奶油咖喱雞柳($228) 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 一上枱已經好有驚喜💖,聞落超香黑松露味🖤 🐔雞肉份量超多,仲要好嫩滑🤤 咖喱完全唔辣帶少少甜味

呢間係香港屹立超過50年嘅印度餐廳
單睇餐具配置已經𝗳𝗲𝗲𝗹到好講究有格調✨
當日聽講仲好多外國人特登嚟食呢到嘅印度菜㗎!
📍五香羊肉餅($98/2 𝗽𝗰𝘀)
𝗦𝘁𝘂𝗳𝗳𝗲𝗱 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗚𝗮𝗹𝗼𝘂𝘁𝗶 𝗞𝗮𝗯𝗮𝗯
餐廳推薦嘅特色菜🇮🇳,入口好腍好重香料味
反而唔多食有羊味🐑,我哋覺得只係一般

一客4件,帶子超厚身🤩仲喺半生熟
口感軟嫩,配上印度香料都幾惹味

📍印度夾餅 (芝士/蟹肉餡料)(158/$118)
𝗧𝗮𝗰𝗼𝘀 𝗧𝗶𝗺𝗲
一客4件,我哋揀咗蟹肉餡🦀,餅皮柔軟🌮
食落有啲咖喱香配上細嫩鮮味嘅蟹肉,好好食🤤,推介💗!

烤雞都係呢到嘅特色菜🐥,少少哋揀咗3嚿
不過其實肉量都好多,3大嚿雞肉嫩滑完全唔嚡口

📍松露奶油咖喱雞柳($228)
𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻
一上枱已經好有驚喜💖,聞落超香黑松露味🖤
🐔雞肉份量超多,仲要好嫩滑🤤
咖喱完全唔辣帶少少甜味,加上松露醬味道豐富😎
未係其他印度餐廳食過,難怪個個嚟到都叫啦🤩

📍 腰果蓉紅花羊肉($188)
𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗞𝗼𝗿𝗺𝗮
第一次試呢款咖喱,唔係好食到落咗腰果蓉
不過咖喱幾香,羊肉夠多夠腍又入味🐑,好食😋

📍果亞咖喱蝦($188)
𝗚𝗼𝗮𝗻 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 咖喱辣度都幾強🔥
大約中辣水平,唔食得辣嘅朋友仔記得留意👀
蝦肉有8隻以上,爽口彈牙🦐另外配有三色椒等蔬菜
不過咖喱辣油比較多,望落去有啲𝗛𝗲𝗮𝘃𝘆

📍松露芝士烤餅($68)
𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗡𝗮𝗮𝗻 𝗡𝗮𝗮𝗻
真心有驚喜,口感煙韌😍,表面加咗大量黑松露同芝士,食落勁香👏🏻!

📍𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗟𝗮𝘀𝘀𝗶
芒果乳酪甜甜地🥭,唔會過份甜膩

📍𝗠𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮 𝗧𝗲𝗮($42)
用印度特色茶葉沖泡🍂,聞落好香
加埋糖飲落似奶茶🧋,唔錯

📍𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺
新出嘅芒果雪糕一粒粒咁好有趣,芒果味都幾香甜🥭

2023-06-11 104 浏览
位於尖沙咀的 Gavlord 印度餐廳,擁有 50年的歷史,更曾獲得米芝蓮推薦,是印度料理愛好者心中的經典之選。近期,Gaylord 進行了全新的店面裝修,以優雅的風格和摩登的元素呈現,為用餐體驗注入了更多品味和時尚元素🫶🏻係我最推介的印度餐廳❤️此外,Gaylord現正推出50週年紀念菜單($488/ person),讓您一次品嚐所有經典美食1️⃣ 開胃小食🔸Prawn Balchao Puri with Solkadhi:椰奶和紅菜頭口味的粉紅色醬汁,倒入香脆的Puri餅,裡面更有果亞香料炒過的蝦仁。這道菜是一個完美的開胃菜,口感豐富,味道鮮美。2️⃣ 頭盤🔸Kari Patta Crab Malabari: 充滿咖喱葉風味的克拉拉式蟹肉,盛放在蟹殼中,鮮香惹味🔸Lemongrass Chicken Malai Tikka: 炭烤檸檬草雞塊,混合奶油香🔸Stuffed Galouti Kabab: 充滿香料的羊肉餅,搭配瑪莎拉香料的法國軟包。3️⃣ 主菜🔸Kadai Prawns: 這是來自1972年起的Gaylord經典菜式,炒過的海灣蝦、彩椒、洋蔥、番茄,搭配現磨香料和辣椒🔸Yellow C
位於尖沙咀的 Gavlord 印度餐廳,擁有 50

1️⃣ 開胃小食
完美的開胃菜,口感豐富,味道鮮美。

2️⃣ 頭盤
🔸Kari Patta Crab Malabari:
充滿咖喱葉風味的克拉拉式蟹肉,盛放在蟹殼中,鮮香惹味

3️⃣ 主菜
🔸Yellow Chilli and Mango Butter Chicken:炭烤雞塊,配以黃番茄和芒果醬,稍加黃辣椒
🔸Lalla Mussa Dal:綠和黑扁豆慢煮36小時,搭配香料。
這些主菜都是Gaylord的招牌菜式,口味濃郁,讓您在品嚐印度美食的同時,感受到它們的歷史和文化背景。

4️⃣ 附餐
🔸Ricotta Cheese and Truffle Naan:
配以意大利白軟芝士和黑松露香氣的Naan餅

🔸Saffron Basmati Pulao Rice: 帶有藏紅花香氣的巴斯馬蒂米飯
🔸Baby Beetroot and Walnut Raita: 牛奶酸奶搭配甜菜根和核桃,口感清新。

5️⃣ 甜點
🔸Baked Jaggery Yogurt with Peach and Walnut:這是季節性的椰糖酸奶,搭配桃子和核桃,口感豐富,味道香甜

🔸Kesar Kulfi:這是一款自1972年起的Gaylord經典冰淇淋,口感濃郁,滿滿草莓和藏紅花口味

🔸Masala Tea:這是一款達吉林奶茶,搭配香料熬煮,香氣四溢,讓您在享受正宗印度茶文化