位於銅鑼灣L.Square 新開冇幾耐嘅日式燒肉店 另外最大賣點呢度食物質素真係好高,尤其是係和牛類,價錢仲要一啲都唔貴,同類型燒肉店,呢個價錢一定食唔到,無論兩個人撐枱腳或者三五知己食一樣咁適合⛩️🐮▪️大阪城和牛五點盛合 $ 358每枱必點,大阪城和牛五點盛合,用大阪城的盒裝着五款和牛,賣相一流,一定要打卡先,店員很細心介紹和牛的種類,分別是厚切牛舌芯及和牛五花、和牛磚、牛小排及牛三角,每一款和牛都好高質素,肉質軟淋充滿油脂香,不同部位有不同質感,油花香味的濃烈也不一樣,我最喜歡是和牛磚,牛舌芯,充滿牛香而肉質及口感都非常不錯👍🏻🦪▪️蒜燒珍寳生蠔(2隻)$ 62生蠔非常大隻和厚肉,加上蒜蓉和香蔥,放在燒爐上慢慢燒,燒熟之後蠔味濃郁,而且非常飽滿,口感Juicy充滿蒜蓉香🥪▪️法式鵝肝多士 $ 128鵝肝厚切,煎得好香外脆內軟,配合蜜桃,矜貴的黑魚籽和香蔥,味道非常之夾,必食推介🐔▪️酥炸雞軟骨 $ 46雞軟骨大大粒,炸得香口酥脆,鹹鹹香香,就咁食和點上蛋黃沙律醬更加滋味🍙▪️殿堂玉子飯 $ 42日本蛋黃,飯素,紫菜,香蔥,秘制醬油配合日本米飯,所有材料撈勻一食,簡直係人間美味🍹▪️古早冰菠蘿

位於銅鑼灣L.Square 新開冇幾耐嘅日式燒肉店
[燒肉の殿堂]招牌是以大板城為主題,燒肉店裝修環境完全日本風格,坐椅闊落,牆上有手繪日本大板城,鳥居的壁畫,營造日本氛圍,而且玻璃窗位置更設有兩道裝飾火焰,非常吸睛,最欣賞每張枱都裝有抽風系統,食完都唔怕全身都是燒肉味👍🏻

三五知己食一樣咁適合

⛩️🐮▪️大阪城和牛五點盛合 $ 358

🦪▪️蒜燒珍寳生蠔(2隻)$ 62

🥪▪️法式鵝肝多士 $ 128

🐔▪️酥炸雞軟骨 $ 46

🍙▪️殿堂玉子飯 $ 42

🍹▪️古早冰菠蘿柚子蘇打 $ 38
飲品份量好慷慨,大大杯,柚子醬配合梳打,非常清甜,重點係原件冰凍菠蘿,可以邊飲邊食,餐廳好細心,已經切開左四件,好飲又好食

🍹▪️雜果賓治 $ 32
在燒肉店可以飲到雜果賓治,大量雜果,唔太甜,充滿果汁香,食完燒肉飲返一啖,開心

• 法式鵝肝多士
  • 大阪城和牛五點盛合
2023-01-20 16 浏览
嚟介紹特色餐廳喇🥢!今次想介紹俾大家嘅係一間位於銅鑼灣開張咗無耐嘅日式燒肉專門店🍖。以燒肉專門店嚟講,呢間餐廳嘅特色相對地比較鮮明🔥,睇到網上嘅相就睇到出餐廳係以大阪做主題啦💖。難得喺銅鑼灣就感受到大阪風味😬,點都要試吓啦!想知我嗰日食咗咩嘅,就要繼續睇落去啦😙。環境方面☝🏻餐廳內部好明顯有加入到好多大阪嘅元素🇯🇵,例如見到大阪城同鳥居嘅壁畫⛩️。仲見到啲日系嘅招財貓figure🤣。我幾鍾意餐廳座位嘅間隔留有足夠空間🙌🏻,同埋抽油煙機嘅效果都好完美🙏🏻,食起上嚟完全唔覺得狼狽🫶🏻。食物方面✌🏻#大阪城和牛五點盛合($358)首先要介紹嘅當然就係餐廳嘅招牌菜啦😎,呢份大阪城嘅賣相真係好吸引🏯,用嚟影相夠晒滿足📸️。大阪城一共設有三層,而三層間包括五款唔同嘅和牛部位🐂。燒完要趁熱食,咁肉質先會係最佳狀態🫶🏻。我自己覺得五個部位各有特色,全部都畀到我唔同嘅感覺🫡,一次過滿足晒五個願望~📌#牛小排 油脂分布平均,燒完食嘅口感唔會太韌📌#牛三角 脂肪分布呈大理石花紋,香嫩可口📌#牛五花 脂肪含量較多,鍾意品嘗和牛油脂嘅你絕對唔可以錯過📌#牛舌 彈牙爽口,令人食到停唔到口📌#和牛磚 和牛Premium
嚟介紹特色餐廳喇🥢!

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
#大阪城和牛五點盛合($358)

📌#牛小排 油脂分布平均,燒完食嘅口感唔會太韌
📌#牛三角 脂肪分布呈大理石花紋,香嫩可口
📌#牛舌 彈牙爽口,令人食到停唔到口
📌#和牛磚 和牛Premium,口感軟腍

餐廳同時都提供咗三款醬汁❤️‍🔥,分別有經典嘅燒肉汁、檸檬海鹽汁同埋辣大醬🤩。我自己覺得檸檬海鹽汁嘅酸汁好開胃🍋,辣大醬點完再食嘅嘅效果就好似醃咗嘅肉咁🫰🏻。

#法式鵝肝多士($128)
之後想介紹第二份小食就係法式鵝肝多士🥰,賣相睇落好blink blink✨,擺盤都好有誠意,有喺鵝肝多士加入其他唔同元素,完全係肉眼可見嘅好食🤤。鵝肝好大塊,熟度都啱啱好👍,口感略帶綿滑,油脂同多士相輔相成。

#甲鑼燒拌飯($68)
我自己真係好鍾意食甲鑼燒,因為佢獨有嘅味道真係太香🤩。一邊燒一邊攪拌甲鑼燒🔥,當中嘅香味已經慢慢咁飄上嚟。用嚟拌飯更會有唔同嘅感覺😇,蟹膏口感濃郁,另外又同時食到綿滑嘅蟹肉😍。呢份精華令到飯粒變得更誘人😋,話咁快就食完個拌飯~

#雜果賓治 ($32)
至於飲品方面,首先就嚟介紹呢杯雜果賓治🤪。入面有菠蘿🍍、椰果🥥可以咬下,梳打嘅輕盈感有助解燒肉嘅油膩😎。個人覺得食燒肉飲梳打真係絕配🥰。

#古早冰菠蘿柚子梳打($38)
而第二杯我想介紹嘅特飲就係呢杯冰菠蘿柚子梳打🍍,飲品下方有柚子蜜可以攪拌均勻😎,最驚喜係有一大串古早菠蘿🥳,食落好鮮甜,淡淡果肉😬,有清新嘅菠蘿香氣🫶🏻。如果係鍾意菠蘿嘅,真係唔可以錯過呢杯特飲。🍍

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
賣相:🌕🌕🌕🌕🌗
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
服務:🌕🌕🌕🌕🌗
2023-01-18 14 浏览
雖然已經可以飛,可惜仲未安排到時間返鄉下!今日有好友帶我食好西!呢間位於金銅鑼灣核心地段既「燒肉之殿堂」之前碌IG見到大阪城和牛塔已經被深深吸引!大阪城和牛五點盛盒打卡一流既大阪城分左三層高包括最頂層既牛磚、中層既牛五花腩肉及最底層既和牛三角!另外仲有一碟厚切牛舌同和牛小排,由淡到濃油脂分布平均!醬料分別有自家製燒肉汁、檸檬海鹽或辣味噌等等…明太子撈烏冬伴月見烏冬夠煙韌彈牙,將明太子、蛋黃及湯汁與烏冬拌勻後味道唔錯!西班牙橡果黑毛豬豚腩豬肉厚切不但無羶味!咬落肉質夠嫩又唔會油膩、用生菜包住食好正!鹽燒豬頸肉豬頸肉份量都幾多、表面用左海鹽去調味、食落口感彈牙!味淋網燒雞泡魚干甜甜地好有咬口送酒必點!
雖然已經可以飛,可惜仲未安排到時間返鄉下!

大阪城和牛五點盛盒
打卡一流既大阪城分左三層高包括最頂層既牛磚、

明太子撈烏冬伴月見

烏冬夠煙韌彈牙,將明太子、蛋黃及湯汁與烏冬拌勻後味道唔錯!

鹽燒豬頸肉
豬頸肉份量都幾多、表面用左海鹽去調味、食落口感彈牙!

味淋網燒雞泡魚干
甜甜地好有咬口送酒必點!
  • 明太子撈烏冬伴月見
天氣突然間又凍返,係時候要食熱辣辣既燒肉啦!呢間樓上燒肉店主打日本和牛,新開無耐已經見到唔少人去打卡佢地既大阪城盛合。-🎈大阪城 和牛五點盛合 ($358)最打卡able既盛合,以日本大阪城為主題。大阪城既每一層都有唔同既部位,當中包括最頂層既牛磚(腰部位置)中層既和牛五花(腩肉位置)及最底層既和牛三角(前胸肩胛位置)除此之外仲有一碟厚切牛舌同和牛小排。醬料方面食客可以配搭自家燒肉汁、檸檬海鹽或辣味噌。桌上亦擺放左黑胡椒同鹽俾食客自行添加。-五款各有各好,視乎你中意既口味。例如我中意入口即溶既口感,和牛三角既重油脂感就最啱我。友人就最中意牛舌,夠哂厚切!-🎈法式鵝肝多士 ($128)軟淋既鵝肝配上香脆多士,食落係滿滿鵝肝既油脂香同多士牛油香。加上少少魚子醬及蘋果醬,稍稍去除油膩感。-🎈明太子撈烏冬伴月見 ($58)對於呢個價錢真係無得投訴。鰹魚湯味道清香,烏冬夾雜住明太子同日本蛋黃既味道。雖然話明太子係微微辛辣,但食落又唔覺🤣-🎈古早冰菠蘿柚子梳打 ($38)其實就係冰菠蘿+柚子梳打🧐。真係有一條冰菠蘿係入面,同燒肉一齊食好解膩。-🎈雜果賓治 ($32)滿滿既雜果加梳打!-🎀總括而言🎀

大阪城 和牛五點盛合

🎈大阪城 和牛五點盛合 ($358)
最打卡able既盛合,以日本大阪城為主題。
大阪城 和牛五點盛合
中層既和牛五花(腩肉位置)
大阪城 和牛五點盛合
及最底層既和牛三角(前胸肩胛位置)
大阪城 和牛五點盛合
除此之外仲有一碟厚切牛舌同和牛小排。

大阪城 和牛五點盛合

🎈法式鵝肝多士 ($128)

法式鵝肝多士
加上少少魚子醬及蘋果醬,稍稍去除油膩感。
🎈明太子撈烏冬伴月見 ($58)
明太子撈烏冬伴月見

🎈古早冰菠蘿柚子梳打 ($38)
古早冰菠蘿柚子梳打

🎈雜果賓治 ($32)
滿滿既雜果加梳打!
🎀總括而言🎀
👉食物:打卡必點大阪城盛合
👉服務:正常
👉環境:燒肉店會有點油煙味,座位舒服

🎀其他小資訊🎀
👉訂位:phone booking,新店當日係平日夜晚唔洗等
👉信用卡優惠:🈚️
2023-01-18 282 浏览
友人係典型牛魔王,一聽到有和牛食,就流晒口水🤭今次由我帶佢去銅鑼灣食日本和牛燒肉,餐廳以大阪城為主題,有手繪鳥居及大阪城壁畫,SO IGABLE😆進食前,職員先以油脂輕掃爐面,以免癡底,釋出油香後就可以自行燒肉喇😊大阪城和牛五點盛合$358和牛用大阪城餐具裝住,好似模型一樣,感覺幾別緻,真係未食先打卡😊由上至下裝有和牛磚、和牛肋條及和牛三角。另外仲有牛五花及厚切牛舌。餐廳仲提供燒汁、檸檬海鹽及辣大醬三款醬汁,食客可按個人喜好調味😊⭐️和牛磚油脂分佈細密平均,口感柔軟☺️⭐️和牛肋條較少脂肪,牛肉味香濃😋⭐️和牛三角牛既腩位係油脂感最重最肥美既部分,油花豐厚,入口即融,滿口油香😍真係好邪惡😈⭐️和牛小排肉面佈滿清晰既網狀油花,肉質軟嫩,不柴不膩😍好香牛肉味⭐️和牛厚切牛舌友人燒到七至八成熟,火候岩岩好,食落柔嫩Juicy,口感十足😋海鮮三點盛$128元貝、蠔預先用少少蔥、蒜、辣椒、鹽調味,食落非常新鮮鮮甜😍,調味料充分帶出海鮮既鮮味,我連汁都飲埋🤣珍寶虎蝦肥美多膏,爽口彈牙,唔點醬汁都食到鮮甜味😋明太子撈烏冬伴月見$58先拌勻明太子、雞蛋、紫菜、魚仔同烏冬,令味道及口感更平均。冷撈烏冬滑溜煙韌,而且

大阪城和牛五點盛合$358

⭐️和牛磚
油脂分佈細密平均,口感柔軟☺️

⭐️和牛肋條
較少脂肪,牛肉味香濃😋

⭐️和牛三角

⭐️和牛小排
肉面佈滿清晰既網狀油花,肉質軟嫩,不柴不膩😍好香牛肉味

⭐️和牛厚切牛舌

海鮮三點盛$128

明太子撈烏冬伴月見$58
先拌勻明太子、雞蛋、紫菜、魚仔同烏冬,令味道及口感更平均。冷撈烏冬滑溜煙韌,而且好掛汁,每一啖都食到咸香既鮮甜味😍不斷勾起追食既慾望🤤食材配搭得非常好👍🏻湯底吸收晒所有食材既精華,鮮香味美,真係忍唔住飲左好多湯🤣

雜果賓治$32
夠晒Colorful,飲落甜甜地,果肉粒有咬口😋

古早冰柚子菠蘿梳打$38
味道相對賓治來講,比較清淡無咁甜,有大大舊菠蘿🍍,冰涼清爽又解膩,配燒肉岩晒😉

估唔到銅鑼灣樓上燒肉店咁有驚喜😳和牛同海鮮都好有質素👍🏻,以呢個價位來講相當唔錯!而且食完唔會成身燒肉味,抽風做得唔錯 。美中不足就係爐火比較大😅建議開最細火慢燒,食物無咁易燶。
  • 大阪城和牛五點盛合
2023-01-17 12 浏览
和牛燒肉永遠係慶祝聚餐嘅No.1🥇!今次揀咗「燒肉の殿堂」,除咗地點方便,而且比佢哋嘅大阪城和牛吸引住🏯,金光閃閃又精緻造型,感覺和牛都特別高級。值得一讚係抽油煙機吸力強勁🌪,食完燒肉都無最怕嘅燒烤味,整體而言體驗良好————————————————👅大阪城和牛五點盛合($358)👍🏻以大阪著名景點 - 大阪城盛載特級和牛部位,層層疊嘅形式幾有驚喜!👍🏻和牛五花油花豐富😋,鎖住豐富的肉汁👍🏻厚切牛舌口感Q彈嫩滑🥇,係我嘅最愛👍🏻和牛三角係和牛內腿肉下側的邊緣部位下後腰脊角尖肉,呈三角形狀🔺,特徵係濃郁鮮美嘅油脂,同時具有強烈肉味👍🏻和牛小排油花紋路均勻,肉質入口即化👍🏻最後係和牛磚🐄,啖啖肉最能品嘗和牛香氣👅 海鮮三點盛($128)👍🏻燒肉除咗食肉,燒海鮮都好滋味。三點盛有珍寶虎蝦、牛油鹽蒜元貝及清酒煮蜆各兩隻,每件都非常新鮮飽滿🦐,必食爆汁嘅蝦肉同肥厚嘅元貝👅 法式鵝肝多士($128)👍🏻一口咬下先感受到麵包的香脆,鵝肝豐腴脂肪香,外脆內軟,仲有奢華嘅魚子醬😍,高級享受👅 古早冰菠蘿柚子蘇打($38)👍🏻一大串冰菠蘿好搶眼🍍,燒肉飲柚子蘇打更清爽.👅 雜果賓治($32)👍🏻年輕時經常

————————————————
👅大阪城和牛五點盛合($358)
👍🏻和牛五花油花豐富😋,鎖住豐富的肉汁
👍🏻厚切牛舌口感Q彈嫩滑🥇,係我嘅最愛
👍🏻和牛小排油花紋路均勻,肉質入口即化
👍🏻最後係和牛磚🐄,啖啖肉最能品嘗和牛香氣

👅 海鮮三點盛($128)

👅 法式鵝肝多士($128)

👅 古早冰菠蘿柚子蘇打($38)
👍🏻一大串冰菠蘿好搶眼🍍,燒肉飲柚子蘇打更清爽
👅 雜果賓治($32)
👍🏻年輕時經常飲雜果賓治😝,多水果粒又有椰果,不知不覺記清杯添

🚩總結:大阪城燒肉太震撼🤩
🌟注意:當日午後定食割引七五折
📍 燒肉の殿堂
地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square9樓

🗺地區:#bem銅鑼灣
📥分類:#bem燒肉 #bem日本菜
💰人均消費:#bem_201至400蚊
作為一位美食愛好者,發掘高水準餐廳可謂興趣之一😌開業數月嘅樓上燒肉店 ——「燒肉の殿堂」以大板為主題🇯🇵供應多款牛肉、豚肉、雞肉等優質食材,各位燒肉迷千萬不要錯過🥩🔸大阪城 和牛五點盛($358)賣相精緻嘅大阪城盛盒🏯打卡一流,店員先細心介紹和牛種類 —— 牛舌、牛五花、和牛磚、牛小排同牛三角🐮再建議我同朋友先燒前兩款~牛舌厚身有咬口,食落油脂豐富👏🏻牛五花脂肪比例較高,肉質鮮嫩多汁,值得一試🎉和牛磚油香四溢,軟腍柔軟💋牛小排油花紋路均勻,口感油潤,入口即化😻牛三角脂香滿溢,富有濃郁鮮美肉味💕總括然而,每款牛肉各有特色✨蘸上普通醬汁、檸檬海鹽或辣味汁亦同樣滋味✅🔸海鮮三點盛($128)包:虎蝦、元貝、青口海鮮份量絕不欺場,大隻虎蝦肉質結實,食落爽滑有彈性🦐元貝鮮甜無比,飽滿肥美🐚青口味道清新,鮮嫩爽口,誠意推介🤘🏻🔸蒜燒珍寶生蠔 ($62/2隻)生蠔口感creamy🦪經火炙後散發微微焦香🔥再用上蒜蓉、香蔥同辣椒襯托,味道相當突出🙆🏻‍♀️🔹龍鳳檸樂($32)特飲以鹽醃青檸、檸檬片同可樂製成🍋冰涼透心之餘,更可一解膩滯感,絕對係燒肉嘅perfect match🎊🔹古早冰菠蘿柚子蘇打($38

🔸大阪城 和牛五點盛($358)

🔸海鮮三點盛($128)
包:虎蝦、元貝、青口

🔸蒜燒珍寶生蠔 ($62/2隻)

🔹龍鳳檸樂($32)

🔹古早冰菠蘿柚子蘇打($38)
酸甜菠蘿冰配上清新柚子蘇打🍍開胃消滯又解渴,相當特別呢☺️
銅鑼灣開咗間新嘅燒肉店,鋪頭除咗有燒肉,都有唔少其他特色日本嘢食,主打當然就係和牛喇。和風湯燉牛舌 $78天氣凍我哋叫咗個燉牛舌湯,入面有好多牛舌肉條同蘿蔔,湯飲落暖笠笠,肉味香濃,仲有蘿蔔嘅清甜。明大子醬香蔥玉子燒 $42玉子燒唔會太實,蛋香味重。個明太子醬辣辣地,夾埋玉子食唔錯。吉列和牛金磚多士 $238重頭戲嘅吉列和牛多士,多士烘到金黃香脆,加埋外面炸到金黃色入面勁靚油花嘅厚切和牛磚,睇見都流口水。多士趁熱食,先係酥脆口感,再黎係腍嫩juicy嘅肉感,油脂喺口入面不斷爆發出黎。海鮮三點盛 $128燒烤方面叫咗個海鮮三點,有元貝2隻、大虎蝦2隻同青口4隻。海鮮新鮮,元貝好大隻食落juicy啖啖肉,大虎蝦肉質夠哂爽彈,青口都好鮮味。辣大醬黑毛豚肉佐生菜 $88另外叫咗份黑毛豚肉,因為油脂夠,燒完好香口,肉質都幾腍,脂肪位好爽彈。用生菜加d辣大醬夾黎食仲可以消除埋油膩感。雜果賓治 $32入面有好多雜果粒粒,果味濃郁香甜。古早冰菠蘿柚子蘇打 $38酸甜菠蘿加上柚子香同有汽梳打,夠哂解渴。。。燒肉の殿堂 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square9樓。。

和風湯燉牛舌 $78

明大子醬香蔥玉子燒 $42

吉列和牛金磚多士 $238

海鮮三點盛 $128

辣大醬黑毛豚肉佐生菜 $88

雜果賓治 $32
入面有好多雜果粒粒,果味濃郁香甜。

古早冰菠蘿柚子蘇打 $38
酸甜菠蘿加上柚子香同有汽梳打,夠哂解渴。

燒肉の殿堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square9樓

最近有家曝光率滿高的大阪城燒肉店,以「大阪城」餐盒子來盛放著燒肉食材,打卡之作非常吸睛。開業在銅鑼灣一家美食商廈之內,是家新開業不久的店。以暗黑格的裝橫,抽油煙的罩子是透明的,甚為型格。.✿ 大阪城和牛五點盛 💲358以日式燒肉作主打,最有特色必點的是餐廳的招牌「大阪城和牛五點盛」。以吸睛的大阪城餐盒子,每層分別由上至下放著和牛磚、和牛肉眼上蓋以及和牛三角,另外還有和牛五花和厚切牛舌。服務員建議我們由淡至濃享用和牛盛。當中以和牛三角,即是牛的腩位部位,油脂感最重最為肥美。.餐廳提供了燒汁、檸檬海鹽及辣大醬配搭各類燒肉。個人認為不拈味道也很足夠。.✿ 西班牙橡果黑毛豚肉 💲88這款橡果黑毛豚肉有點像韓式吃法,一客有四大件,煎好後以剪刀分件,配以生菜及蔥絲,再沾一點店家所提供的辣大醬解膩。.✿ 忌廉芝士白魚沙津 💲72點了很多油脂感重的肉類,所以要來一客清新的蔬菜沙律平衡一下。香醋汁沙律開胃惹味,中間加了一點忌廉芝士粒和白魚增加味道口感,大大碗性價比不錯。.✿ 味淋網燒魚干 💲58燒魚干為佐酒一流、是於居酒屋必點小食。味醂魚乾以味醂醃烘乾,油脂味道清香。加上沙律醬,惹味香口。.✿ 明太子撈
✿ 大阪城和牛五點盛 💲358
忌廉芝士白魚沙津
✿ 味淋網燒魚干 💲58
味淋網燒魚干
✿ 明太子撈烏冬伴月見 💲58
主食選了較清新的冷撈烏冬,開胃的冷麵汁配上鮮蛋黃、明太子醬、蔥花和紫菜絲,拌著冷烏冬一起吃,惹味醒胃,是配搭香烤燒肉的佳品。
❀ 古早冰菠蘿柚子梳打 💲38
❀ 龍鳳檸樂 💲32
古早冰菠蘿柚子梳打是這餐廳必點的非酒精類特飲。清甜的波羅串加上柚子梳打,很解渴。
龍鳳檸樂
忌廉芝士白魚沙津
味淋網燒魚干
龍鳳檸樂
2023-01-06 37 浏览
銅鑼灣新開日式燒肉店,以大阪城為主題,近日佢哋嘅招牌菜更被瘋傳大阪城和牛五點盛合 💰3️⃣3️⃣8️⃣真係超igable,近乎每枱都有座大阪城🤣,頂層係和牛金磚,中層係和牛小排,最底有和牛三角,另上一碟特級厚牛舌同埋和牛五花,一次過食到5款日本和牛唔同嘅部位,油脂超豐富味淋網燒魚干 💰4️⃣8️⃣燒魚干配沙律醬再灑上小小七味粉,絕對係佐酒嘅最佳小吃西班牙橡果黑毛豚腩 連生菜 💰8️⃣8️⃣厚切豚肉邊位有脂肪,慢慢燒香再剪開燒至邊位微燶幾好食殿堂玉子飯 💰3️⃣2️⃣玉子蛋黃、蔥、飯素同紫菜,撈埋同燒肉一齊食超滿足😆🍹特飲可爾必思梳打 💰3️⃣0️⃣酸酸甜甜好解渴古早冰菠蘿柚子梳打 💰3️⃣8️⃣有一串香甜菠蘿,配柚子味梳打又幾鬼夾🎈燒肉の殿堂🎈銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square9樓

大阪城和牛五點盛合 💰3️⃣3️⃣8️⃣

味淋網燒魚干 💰4️⃣8️⃣
燒魚干配沙律醬再灑上小小七味粉,絕對係佐酒嘅最佳小吃

西班牙橡果黑毛豚腩 連生菜 💰8️⃣8️⃣
厚切豚肉邊位有脂肪,慢慢燒香再剪開燒至邊位微燶幾好食

殿堂玉子飯 💰3️⃣2️⃣
玉子蛋黃、蔥、飯素同紫菜,撈埋同燒肉一齊食超滿足😆

🍹特飲
可爾必思梳打 💰3️⃣0️⃣
酸酸甜甜好解渴
古早冰菠蘿柚子梳打 💰3️⃣8️⃣
有一串香甜菠蘿,配柚子味梳打又幾鬼夾

🎈燒肉の殿堂🎈
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square9樓
💎總評分:7.0/10-最近獲邀試食新開燒肉店🥓,見到燒肉拼盤陣容鼎盛,最近頻頻見到有人介紹,懷著期待嘅心情放工後嚟探店!1️⃣ 大阪城和牛5盛合 $338店內主打必叫🫶🏻~用大阪城盒盛住,一層層打開好有驚喜🌟,有齊5款唔同和牛部位🐮,包括和牛五花、牛舌、和牛三角、和牛小排及和牛磚,另外仲有一碟係特級厚牛舌,打卡一流📸!Overall和牛嘅質素平均,牛味唔算好重,但油花分佈平均👌🏻。最喜歡厚切牛舌,爽口彈牙唔韌😋!份量夠兩個人share,呢個地段嚟講唔算貴💰!2️⃣ 湯漬A4和牛薄片 $98上枱時生牛肉成塊蓋過湯碗🥩,店員即席用火槍灸燒和牛,幾秒功夫已將薄片燒熟🔥。湯漬嘅 concept係將和牛浸落湯,創意滿分👏🏻,但當牛肉浸落湯後成碗湯即刻爆油!小編就無飲個湯啦😖~ 不過塊和牛的確不錯😋。3️⃣ 殿堂玉子飯 $32半熟蛋黃係主角🥚,令飯香昇華,配搭日式紫菜碎,飯素,蔥,簡簡單單嘅味道配燒肉恰到好處❣️,仲要大大碗,呢個價錢真係好抵食👍🏻!4️⃣ 炸日式芝士年糕(2粒)($32)有驚喜🤩~首先口感煙煙韌韌又軟糯,要點埋煉奶先係精髓🤤,雖然聽落好濟,但其實完美balance反芝士嘅鹹香💯,一鹹一甜,味道唔
💎總評分:7.0/10

1️⃣ 大阪城和牛5盛合 $338

2️⃣ 湯漬A4和牛薄片 $98

3️⃣ 殿堂玉子飯 $32

4️⃣ 炸日式芝士年糕(2粒)($32)
有驚喜🤩~首先口感煙煙韌韌又軟糯,要點埋煉奶先係精髓🤤,雖然聽落好濟,但其實完美balance反芝士嘅鹹香💯,一鹹一甜,味道唔會單一,建議大家要趁熱食。

5️⃣ 古早冰菠蘿柚子燒灼;古早冰菠蘿柚子蘇打($38)
飲品方面推介冰菠蘿系列🍍,無酒精版mix梳打,酒精版mix soju🍶,淡淡地易入口,成串冰菠蘿喺杯入面幾得意!

除左和牛之外,餐廳都有提供海鮮同其他肉類,小食等,當然最吸睛都係大阪城啦😆!環境空間感充足,卡位坐得舒服😚,如果可以加強一下通風系統就更好了!
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
2022-12-14
用餐优惠
試食活動
  • 大阪城和牛5盛合
2022-12-31 25 浏览
ᴛʜᴇ ʟ.sǫᴜᴀʀᴇ 大廈有不少高質餐廳當中有新開的日式燒肉店 主打日本和牛燒肉滿足到一班無牛不歡之人 牛肉控不能錯過 款式由刺生和牛他他以及ᴀ4和牛西冷都有供應吸睛的大阪城盛盒是最大賣點之一餐廳以大阪城為主題 · 大阪城壁畫設計沙發椅坐位闊落 即使4人也坐得舒服 2人分享一個爐抽氣也做得不錯 不怕全身沾滿的都是燒肉味.店員會提供三款烤肉必備的醬汁
分別是燒肉汁 檸檬海鹽汁 辣醬 蘸小小已經惹味
 大阪城和牛五點盛合 $338∗ 和牛五花∗ 厚牛舌∗ 和牛三角∗ 和牛肋條∗ 和牛金塊磚
利用ǫʀ 下單 菜單的種類不算太多 沒有太多的花考省略了點餐時間 非常適合有選擇困難的筆者餐廳預設了大阪城和牛五點盛合是最划算的組合這吸睛的大阪城造型層層疊放滿了和牛 每款大概3-4塊整體雪花紋理都不錯 脂肪比例均勻 肉質柔軟記憶點比較深刻的是他們的和三角,脂香豐腴由於和牛磚的面積比較大 較難燒熟 建議剪一剪較容易熟滿足到和牛控之餘又是打卡好選擇 是必點項目
∗ 和風湯燉牛舌 $78冬日美食節暖胃滋補湯品小火慢燉使牛舌的質感變得軟糯卻又保留一點點彈性 蘿蔔蔬菜很入味 味道有驚喜
∗ 岩鹽

省略了點餐時間 非常適合有選擇困難的筆者
餐廳預設了大阪城和牛五點盛合是最划算的組合
這吸睛的大阪城造型層層疊放滿了和牛 每款大概3-4塊
整體雪花紋理都不錯 脂肪比例均勻 肉質柔軟
記憶點比較深刻的是他們的和三角,脂香豐腴
由於和牛磚的面積比較大 較難燒熟 建議剪一剪較容易熟

雞肉醃製得檸香入味 烤好的雞腿肉味道清新
∗ 雞皮餃子 $42
日式小食有好幾款
雞皮餃子一份三隻
光看金黃色的雞皮就知道好吃!
脆卜卜的外皮包着雞肉餡料 可以ᴇɴᴄᴏʀᴇ

∗ 殿堂玉子飯 $32
吃燒肉的好配搭,蛋黃搭上微甜醬汁送飯一流

∗ 波子汽水
∗ 柚子烏龍茶
2022-12-29 31 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑銅鑼灣又多個燒肉飯堂🥩 呢間餐廳位置方便,裝修簡約舒服,而且啲肉非常高質,仲有一個非常有特色嘅打卡位添📸✅大阪城和牛五點盛合講緊嘅就係呢個🤩成座大阪城聳立喺餐枱度好氣派, 入邊分別係牛五花、牛舌、牛三角、牛小排同和牛磚, 好佩服好佩服呢座大阪城嘅設計🏰同每開一層都會有驚喜🎉自己鍾意牛磚同牛五花,前者牛脂豐富,每一啖都食到溢出嘅油脂同肉汁,而後者肉質軟嫩肉味濃郁,兩者有好特別嘅對比✅鹽燒豬頸肉豬頸肉燒完後外皮焦香金黃,肉質厚實,口感爽彈🐷✅酥炸雞軟骨一口size,炸得非常酥脆, 香口好啱送酒🐔✅殿堂玉子飯有飯素,紫菜,蔥同蛋黃! 撈埋一齊好咁豐富又滋味,食極停唔到🍚✅和風湯燉牛舌牛舌燉得非常軟腍, 配埋清甜嘅湯底好味得來又解膩✅茉香冰茶比較清香淡雅,好啱配燒肉✅可爾必思蘇打可爾必思既香甜 加入梳打口感更舒爽

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅大阪城和牛五點盛合

✅鹽燒豬頸肉
豬頸肉燒完後外皮焦香金黃,肉質厚實,口感爽彈🐷

✅酥炸雞軟骨
一口size,炸得非常酥脆, 香口好啱送酒🐔

✅殿堂玉子飯

✅和風湯燉牛舌
牛舌燉得非常軟腍, 配埋清甜嘅湯底好味得來又解膩

✅茉香冰茶
比較清香淡雅,好啱配燒肉

✅可爾必思蘇打
可爾必思既香甜 加入梳打口感更舒爽
姐係而家想係香港食燒肉,係真係易過借火,根本唔關氣侯定係季節事,咁你話係屋企唔得咩?得…但唔係咁方便囉,首先你屋企要返咁上下大,仲要有露台,比你擺部牛龜咁大既BBQ爐先啦,所以都係出街食吧啦。唔洗講咁多,黎得「燒肉の殿堂」知咩事咖啦,燒啦,好嗎?👇📌和 牛 -▪️ 大阪城和牛五點盛合 - $338▫️ 黎呢到必食呢個賣相好似三層寶盒咁既「大阪城和牛五點盛合」,頂層分別係和牛金塊磚、中間既就係和牛小排、最底就係和牛三角腩,再配搭特級厚牛舌同埋和牛五花腩。最正一定係呢個金塊磚,輕輕每邊燒到焦香,食落肉質非常嫩滑鬆化;而三角腩油花豐厚,口感相當滑溜;牛舌芯比起一般市埸更加爽嫩,絕對可以用高質黎形容!📌主 食 -▪️ 和風湯燉牛舌 - $78 ▪️ 法式鵝肝多士 - $128▫️ 另外嗌左個「和風湯燉牛舌」,牛舌燉既時間非常足,食落口感係相當彈牙,加上白蘿蔔夠哂鮮甜軟腍,好好食;仲有呢個「法式鵝肝多士」鵝肝相當肥美嫩滑,入口係即化咁制,完全唔油膩,面頭仲有d魚子醬、蘋果肉係面頭,平衡左整個油膩感,非常balance。📌特 飲 -▪️ 可 爾 必 思 梳 打 - $30▪️ 古 早 冰 菠 蘿 柚 子 梳 打
姐係而家想係香港食燒肉,係真係易過借火,
根本唔關氣侯定係季節事,咁你話係屋企唔得咩?

得…但唔係咁方便囉,首先你屋企要返咁上下大,
仲要有露台,比你擺部牛龜咁大既BBQ爐先啦,

所以都係出街食吧啦。唔洗講咁多,黎得「燒肉の殿堂

知咩事咖啦,燒啦,好嗎?👇

📌和 牛 -
▪️ 大阪城和牛五點盛合 - $338

大阪城和牛五點盛合

再配搭特級厚牛舌同埋和牛五花腩。最正一定係呢個金塊磚
大阪城和牛五點盛合

輕輕每邊燒到焦香,食落肉質非常嫩滑鬆化;而三角腩油花豐厚,
大阪城和牛五點盛合

口感相當滑溜;牛舌芯比起一般市埸更加爽嫩,

絕對可以用高質黎形容!

📌主 食 -
▪️ 和風湯燉牛舌 - $78

▪️ 法式鵝肝多士 - $128
法式鵝肝多士

▫️ 另外嗌左個「和風湯燉牛舌」,牛舌燉既時間非常足,
食落口感係相當彈牙,加上白蘿蔔夠哂鮮甜軟腍,好好食;

仲有呢個「法式鵝肝多士鵝肝相當肥美嫩滑,入口係即化咁制,
完全唔油膩,面頭仲有d魚子醬蘋果肉係面頭,
平衡左整個油膩感,非常balance。

📌特 飲 -
▪️ 可 爾 必 思 梳 打 - $30
▪️ 古 早 冰 菠 蘿 柚 子 梳 打 - $38

▫️ 最後特飲仲試左杯「可爾必思梳打」、「古早冰菠蘿柚子梳打」,
前者入口酸酸甜甜,好清爽;而後者菠蘿柚子味都夠突出,
可爾必思梳打

兩者溝埋又幾夾,唔錯。
2022-12-28
可爾必思梳打
和風湯燉牛舌
-燒肉の殿堂 🔥冬天既日子除左想打邊爐之外每日都會好想食燒肉 上星期去開銅鑼灣就試下呢間近期好hit 既抵食燒肉店!🥩 大阪城和牛午五點盛合 ($388) 必點之一 - 好中意呢個擺碟❤️‍🔥用左好靚既大阪城盛載住 總共有3層當中分別係 牛五花 厚切牛舌 牛三角 牛小排等等逐層打開果陣好有驚喜 好似拆禮物咁每款質素都好唔錯 份量多 以呢個質素黎講 真心好抵食!🥩 鹽燒豬頸肉 ($66)預先用鹽調味既豬頸肉 肉質香濃 爽口🍚殿堂玉子飯 ($32) 有半熟玉子 飯素 紫菜 香蔥 撈埋飯食配上燒肉 真係好夾好好味~ 🐟味淋網燒魚干 ($48) 每次見到都會想嗌 呢度既魚干燒到剛好 非常惹味 ~🥤咸檸七 ($32)🥤古早冰菠蘿柚子梳打 ($38) 柚子梳打都ok 唔會太甜 最估唔到係入面仲有一大條冰菠蘿 !岩晒食完充滿油脂既和牛後去飲番杯✨
燒肉の殿堂 🔥

冬天既日子除左想打邊爐之外
每日都會好想食燒肉 上星期去開銅鑼灣
就試下呢間近期好hit 既抵食燒肉店!

🥩 大阪城和牛午五點盛合 ($388)
必點之一 - 好中意呢個擺碟❤️‍🔥
用左好靚既大阪城盛載住 總共有3層
當中分別係 牛五花 厚切牛舌 牛三角 牛小排等等

逐層打開果陣好有驚喜 好似拆禮物咁每款質素都好唔錯 份量多
以呢個質素黎講 真心好抵食!

🥩 鹽燒豬頸肉 ($66)
預先用鹽調味既豬頸肉 肉質香濃 爽口

🍚殿堂玉子飯 ($32)
有半熟玉子 飯素 紫菜 香蔥 撈埋飯食
配上燒肉 真係好夾好好味~

🐟味淋網燒魚干 ($48)
每次見到都會想嗌
呢度既魚干燒到剛好 非常惹味 ~

🥤咸檸七 ($32)
🥤古早冰菠蘿柚子梳打 ($38)
柚子梳打都ok 唔會太甜
最估唔到係入面仲有一大條冰菠蘿 !
岩晒食完充滿油脂既和牛後去飲番杯✨
2022-12-18