2016-07-08 436 浏览
這店已結業!好可惜啊!這類香港特色大排檔越來越少啦!真係好懷念以前細個時去大排檔食粥!老闆也很有人情味!坐在其他有冷氣的店嗰種感覺完全不同!料也不多!唉!好懷念啊!
2013-01-01 375 浏览
最中意周圍行,o個日行到去石硤尾,見到哩條小巷就走入去睇睇,結果見到哩間冇乜原因就坐底了望望掛着ge餐牌,就叫碗碎牛粥食下,到了,一食就知道咩一回事,米俾佢地完全煲爛了,這是舊時口感,感覺係用火水爐煲的,米都爆到變成米漿了,可能好耐冇食過哩種粥了,唔係好慣,但食得出當年ge感覺,懷念。。。。。。笑了笑,俾錢,走人,回頭一望,再笑笑,下次再見

望望掛着ge餐牌,就叫碗碎牛粥食下,

笑了笑,俾錢,走人,回頭一望,再笑笑,下次再見
2012-03-09 261 浏览
在九龍塘下課,晚了,想著除了到土瓜灣七喜外,還有哪兒有可以把車停下,施施然走到店內的地方。轉眼到了大坑東,進入耀東街。老舊的地方;正因為老舊,毫不起眼,才留得住幾個大排檔。有幾家熱鬧的小菜飯店,我們都相不中,卻進了烘發;這兒有我兒時的回憶(見力撐小店系列之八)。都說現在要維生,沒有十八般武藝不能;烘發除了幾十年前賣到如今的粥,還有蒸飯,更有個打冷檔。反正晚飯與消夜混著吃,就一齊上吧!買「組合」飯盒,先盛白飯,上面放選好的材料(豬扒?香腸?斑塊?...),再加汁(或上色)。飯還飯、餸還餸,我蠻怕的。艇仔粥的原理也一樣,先下料(牛肉碎、魷魚、魚片粒 ...),加入粥底,再加「青」,我卻不抗拒。各種材料,一股腦兒勺起,送進咀裡,甚麼口感都有。很「立亂」,也很實在。同伴則點了及第粥。各式各樣的豬內臟都在了,在熱粥中浸到剛熟,再掏出來沾豉油(這兒還有潮州辣椒油,加埋更好味)。吃及第粥就是有充滿矛盾的忐忑:內臟要熟,但又不可太熟;而粥底留下的鮮甜 ... 還是血 ... 也叫人提心吊膽。蝦米腸,原以為是即叫即製的,怎料不然,上枱時不是熱辣辣的。但這遺憾,被那出乎意料的打冷美食徹底填補了。大腸拼墨魚

檔口都是老模樣

是日的晚飯/宵夜三寶
及第粥,料甚豐盛,抵!
蝦米腸,原以為是即叫即製的,怎料不然
,上枱時不是熱辣辣的。
沒煙冒出的腸粉,教人若有所失
但這遺憾,被那出乎意料的打冷美食徹底填補了。大腸拼墨魚,碟頭毫不吝嗇,也不是以大量豆腐墊底去混淆視聽,竟只收$38!
(別太快高興,最近再去,已加價到$50了,加三成!通漲猛於虎啊!
)而且水準一點不賴,墨魚爽脆、大腸入味,大快朵頤的情緒即時撻着!
大腸拼墨魚:大特寫是誇張些,但實際份量絕不誇張
蠔餅也是同價,碟頭大件有餘。話說蠔餅有兩大路線:煎的較常見,眼前的是炸出來的(跟水瓜烙的做法類似)。蠔下得毫不手緊,雖然相當油膩,卻是吃得痛快!
蠔餅:看其脆漿面,也不難看見裡面滿佈蠔仔
最驚爆的還是埋單一刻:吓?竟然一百蚊都唔駛?
當然,進餐當日至今已有些年日,但加三成都係抵啫!這兒的件頭,水準,加上啱食的配搭(加忌冷 + 廣東粥),值得一再幫襯!係咪呀,貓貓?
全場最嘆的「巡場小白貓」:「睬你都傻!」
2011-05-12
檔口都是老模樣
及第粥,料甚豐盛,抵!
大腸拼墨魚:大特寫是誇張些,但實際份量絕不誇張
蠔餅:看其脆漿面,也不難看見裡面滿佈蠔仔
全場最嘆的「巡場小白貓」:「睬你都傻!」
  • 及第粥
  • 大腸拼墨魚
  • 蠔餅
2012-02-14 171 浏览
一朝早由深水埗周圍中, 行到石硤尾呢頭聽到石油氣爐「逢逢逢」咁大聲, 狀似吸引大排檔內原來除了幾張擺在露天地方的枱外, 還有一間狀似破爛的打冷铺頭也可以坐, 不過如果可以忍受到一堆烏蠅在各張枱上行來行去, 牠們好像不怕人呢, 因为點嚇都唔飛走 還是坐在露天位置好了~價錢幾實惠皮蛋碎牛粥$14...绵绵有味粥底, 滾一滾~ 上枱時還見到不少泡泡, 皮蛋就俾得蛋黃少了點, 可能隨手就係咁, 多蛋黃会甘香好多嘛~ 粉仔碎牛幾多, 上枱時碎牛呈粉紅色, 要撈勻d粥先好食, 碎牛入口都好軟綿, 味道亦唔錯。鮮潤腸$12...豬潤还爽, 腸粉皮軟滑, 並沒有加澄麵那種膠質煙韌, 我比較喜歡它的米味豐富, 似是纯米漿製成, 好味 一條腸粉有3粒潤, 好足料啦~
還是坐在露天位置好了~
價錢幾實惠
一條腸粉有3粒潤, 好足料啦~
2012-01-16
$26 (早餐)
  • 腸粉
2011-03-25 71 浏览
先前睇過某某週刊...topic 係"尋粥記" 介紹到呢間粥店有幾得, 今日晨早就去一試...點知就出咗事...皮蛋碎牛粥 ~ 先講粥底...一d 都唔綿, 食到一半巳變水"生粉水粥", 碎牛唔香無乜味!!蝦米炸兩 ~ 啲蝦米硬到咁點可以比人食呢, 油條夠脆!!叉燒腸 ~ 腸粉皮平平無其, 唔會有驚喜!!炒面 ~ 面質唔硬, 有少少牙菜, 加埋d甜辣醬, 味道常ok!!

蝦米炸兩 ~ 啲蝦米硬到咁點可以比人食呢, 油條夠脆!!

叉燒腸 ~ 腸粉皮平平無其, 唔會有驚喜!!
烘發
烘發
2010-07-08 17 浏览
是夜在蘇記沒吃飽 (因那豬扒真的小得可憐), 最後便去了旁邊的烘發點了一份牛肉腸粉.起初在OPENRICE看到這裏的腸粉是即做的, 但甫坐下侍應很快從蒸爐拿了一粉牛肉腸 OMG, 一吃下去沒味道且一夾就散, 在下勉強將它清理掉, 真的心有餘悸....

從蒸爐拿出來的腸粉
近鏡 但一夾就散...
2010-06-30
2009-07-18 29 浏览
六月十四日來石硤尾這邊本想吃一碟出名的撈麵,只因時間尚早的關係,唯有轉戰過來這裏,看到有粥品和腸粉,當然各要了一款,碎牛粥,這款是我由細到大一直常吃的粥品,這裏的粥品來得稀淡,但像在家中所吃的快速煮好的粥水.碎牛來得沒有多的層次感,不過九元一碗,又不能要求多多,平平的可以接受腸粉都算是即拉.沒有凍冰冰的感覺,咬落的口感.又意料之外,當然加了花生醬,芝麻會更加好.這裏的衛生情況就真的有點差,不過十六元又來得便宜,回想童年又不是像這樣在街邊食早餐.
六月十四日

2009-06-14
2009-06-12 20 浏览
16/5(六) 11pm托喉嚨發炎之福,加上體溫比平常高了一點,於這敏感時期還是請假好!按慣例,到診所為求其醫生紙而已.求診前,我倆閒蕩到"烘發",以腸粉,炸兩$9,馬拉糕$9,魚雲粥$18及鳳爪排骨飯$15作早點.腸粉及炸兩--韌而膠口的腸粉,而炸兩內的油條理所當然的拙劣,教人倒胃!馬拉糕--糕之面層給倒汗水沾濕了,質地霉霉的;一咬之下及不能進口的甜度,而且其中心乾柴柴的魚雲粥--粥底味精重得鹹味很不自然,魚雲腥得厲害,我的天啊...鳳爪排骨飯--排骨雪味昭然,水準平庸的鳳爪及白飯已屬全桌之冠!難以消受的早餐!
16/5(六) 11pm

難以消受的早餐!
2009-05-16
2009-03-03 388 浏览
今天先食完東街蘇記豬扒豬潤麵, 唔夠飽, 過來食粥剛剛好.坐街邊檯叫了個碎牛粥 - 粥底有米花, 唔係開生粉, 啲碎牛有以前上海街鈇皮屋大排檔既感覺, 攪起黎一嗰嗰, 唔係碎灑果種, 好味, 但有味精味. ($9)我覺得濃度適中, $9碗粥有這樣質數, 正.總結, 粥抵食又好味, 正.

坐街邊檯叫了個

碎牛粥 - 粥底有米花
, 但有味精味.
($9)

我覺得濃度適中, $9碗粥有這樣質數, 正.

總結, 粥抵食又好味, 正.
有舊式大排檔Feel$9 碎牛粥, 好味!
2009-01-12 13 浏览
外賣了一個及第粥加一個牛酥同阿媽一齊食。及第粥有薑絲同蔥花。粥底很綿,無加味精。有好多豬什,豬腰、豬潤、豬肚、肉丸等。豬潤唔算係黃沙潤,不過都唔會鞋口。肉丸好像混了鯪魚肉,麻麻地;豬腰好正,超爽口無異味。豬肚大大舊,有咬口得黎又唔會韌。牛酥用的麵粉是不錯的,內裡好白淨。外層炸得脆。但質地較實,唔夠鬆軟。
外賣了一個及第粥加一個牛酥同阿媽一齊食。

及第粥
有薑絲同蔥花。
粥底很綿,無加味精。
有好多豬什,豬腰、豬潤、豬肚、肉丸等。
豬潤唔算係黃沙潤,不過都唔會鞋口。
肉丸好像混了鯪魚肉,麻麻地;
豬腰好正,超爽口無異味。
豬肚大大舊,有咬口得黎又唔會韌。

牛酥
用的麵粉是不錯的,內裡好白淨。
外層炸得脆。但質地較實,唔夠鬆軟。
多料
大大舊豬肚
爽口豬腰
多料
大大舊豬肚
爽口豬腰
  • 及第粥
2008-09-07 39 浏览
香港既大排檔已經不多,係深水步既個舊區仍可以搵到既種風味。當晚既budget唔多,雖然見到其他食客都係叫小菜,但係都堅持原則---平! 所以只係食粥!! 老闆見到我地食得咁平,都不斷咁問我地要唔d小菜兩人叫左一碗豬紅粥、及第粥、油脷酥、炒麵,都係$15/人,味道雖唔係有咩特別(炒麵竟然係熱架!),但係勝在夠平,深水步既低收入家庭絕對可以夜晚食得好豐富!

為左慳錢,所以要食粥
2008-03-03 8 浏览
本來想過這裏的大排檔吃麵,怎知選了吃粥。原來,並沒有選錯﹗油條($4)︰很脆,又不覺得油,好吃。滑雞粥($18)︰男友吃的,雞真的頗滑,而且有腌過。粥都綿綿的,坐在路邊吃,果然別有一番風味。田雞粥($22)︰這裡的田雞份量不少,雖然有些的只有骨,很少肉,但也有大腿位,吃到底都有田雞,真的過足口癮。下次可以再來這裏買油器﹗
本來想過這裏的大排檔吃麵,怎知選了吃粥。原來,並沒有選錯﹗

油條($4)︰很脆,又不覺得油,好吃。

下次可以再來這裏買油器﹗
2008-02-21 8 浏览
就在強記隔離,有新鮮即炸油器,冒著爆瘡的危機買來試試。其實即食即炸的油器,香脆可口很少會難食,買了幾條油炸鬼及牛酥。因即炸關係,兩者非常脆口,不過只是得一個脆字。油炸鬼不夠鬆化,咬落有點實的感覺,可能發酵過程有問題?牛酥應該有南乳香及有甜味,而這個牛酥缺乏南乳味,只略帶少少甜,外形亦唔夠膨脹。本來還有煎堆的,看外形同樣不夠膨脹,試過兩類油器,只是一般,無謂浪費quota,而且還要留肚再食強記及綠林。
就在強記隔離,有新鮮即炸油器,冒著爆瘡的危機買來試試。

因即炸關係,兩者非常脆口,不過只是得一個脆字。

油炸鬼不夠鬆化,咬落有點實的感覺,可能發酵過程有問題?

(非会员)
2007-11-27 10 浏览
擒日叫左碗皮蛋瘦肉粥, 今日叫左碗墨魚滑粥.皮蛋瘦: 正, 不過d 瘦肉真係盡顯"刀功" , 幼到吹得起咁滯(但份量又唔少喎, 真係想show 下佢地d 切肉技巧嗎?)墨魚滑粥: 好好食, 不過好貴($18) , 應該係加左味精, 因為d 味道極鮮甜, 但係食完又唔係太口渴.兩次都叫炸兩, 評語為不試為妙. 合理既分量, 合理既味道, 不合理既價錢($8) . 比同區貴一截.同樣咁綿既粥底, 只去過彌敦粥店同大角咀松記有同樣水平.呢度外賣要加一蚊架.
擒日叫左碗皮蛋瘦肉粥, 今日叫左碗墨魚滑粥.

同樣咁綿既粥底, 只去過彌敦粥店同大角咀松記有同樣水平.

呢度外賣要加一蚊架.
2007-09-13 23 浏览
男友食緊蘇記豬扒麵, 見到人地可以響格隔叫粥、炸兩過黎食, 咪馬上過去烘發叫碗牛肉粥食下, 正! 係小時候的味道, 不是溝粉粥! 正! 但牛肉就麻麻地, 下次試下其他粥先, 佢個粥底正就得啦!