2022-06-23 224 浏览
第一次去划著小辣同湯底,被人串問我係咪唔識數字,揀一個湯底你揀兩個,去到差唔多截單叫我快點落單,太心急落單未睇清楚原來揀著小辣都係一個湯底,我以為揀小辣係辣度,都只係小小誤會,服務人員大可以同我解釋清楚叫我划走一個,而唔係企係度問我叫你揀一個湯底,你而家揀著几個湯底呀,你晤識數架?咁串既少爺仔可以唔駛係度做侍應既,我第一次來幫襯仲要受你氣,感覺非常唔好,咁做生意法遲早執粒,四川嘢唔止你一間,唔駛串成咁

2022-06-22 236 浏览
之前試過烏蠅館既冒菜 覺得佢地做得幾出色餐廳除左主打冒菜同烤魚,仲有火鍋火鍋成日食 今日就專程黎試下佢地既烤魚😍烤魚主要有四款口味分別係招牌香辣、特色泡椒、傳統麻辣烤魚,仲有唔辣的蒜香烤魚 唔食得辣又想食烤魚既朋友都可以食👍🏻魚類方面有三款分別珍珠斑、海鱸魚、清江魚最後我地選擇左傳統麻辣烤海鱸魚海鱸魚比較少骨 岩哂我唔鐘意吐骨既人🤣烤魚上菜時都差唔多食得 所以上菜後只需要等5-10分鐘就可以開動啦!!店員提醒我地烤魚入面會有三款素菜今日係金菇、萵荀同杏鮑菇咁我地就唔會重覆左叫 好貼心👍🏻素菜方面特別鐘意萵荀吸哂d味之餘 又爽甜 大愛!魚份量都唔少 幾大條肉質正如餐牌所講口感結實又爽滑可以因應自己口味 調節煮既時候煮得愈耐就會愈入味😋
之前試過烏蠅館既冒菜 覺得佢地做得幾出色
餐廳除左主打冒菜同烤魚,仲有火鍋
火鍋成日食 今日就專程黎試下佢地既烤魚😍

烤魚主要有四款口味
分別係招牌香辣、特色泡椒、傳統麻辣烤魚,仲有唔辣的蒜香烤魚
唔食得辣又想食烤魚既朋友都可以食👍🏻

魚類方面有三款
分別珍珠斑、海鱸魚、清江魚

最後我地選擇左傳統麻辣烤海鱸魚
海鱸魚比較少骨 岩哂我唔鐘意吐骨既人🤣
烤魚上菜時都差唔多食得
所以上菜後只需要等5-10分鐘就可以開動啦!!

店員提醒我地烤魚入面會有三款素菜
今日係金菇、萵荀同杏鮑菇
咁我地就唔會重覆左叫 好貼心👍🏻

素菜方面特別鐘意萵荀
吸哂d味之餘 又爽甜 大愛!

魚份量都唔少 幾大條
肉質正如餐牌所講口感結實又爽滑
可以因應自己口味 調節煮既時候
煮得愈耐就會愈入味😋

2022-06-22
2022-06-22 147 浏览
呢間烏蠅館係黃店熱門餐廳。今次特登同男友收工去食,果然烤魚多肉又嫩滑🤤上菜效率都幾快!>蒜香烤魚:超級多蒜蓉,蒜蓉多到鋪滿哂個爐,海鱸魚大條又少骨,食落啖啖肉,味道濃郁帶有蒜香味,因為男朋友唔太食辣,本身仲驚唔辣既會麻麻地,估唔到居然咁有驚喜🤗食完魚,侍應會黎加水再打邊爐,所以可以再點其他火鍋配料。>風琴豆腐串:呢款就係加大版豆卜,吸汁能力更加勁,一咬落去會爆汁,食果陣要小心,我地特登要侍應加多d湯,溝稀左個蒜蓉味湯底,味道變到岩岩好,又唔太油膩。>花雕雞:一上枱就嗅到陣陣花雕酒酒香,雞件俾左雞脾肉,比想像中大份,肉質嫩滑多汁,食落甜甜地,覺得都幾抵食😋>萵筍片:每次打邊爐都必點,萵筍切得幾薄,好快就熟,食落新鮮爽脆。>四川蕃薯粉:因為驚唔飽所以點左,蕃薯粉有咬口,幾煙韌,不過份量都幾大,同朋友一齊share就岩哂。
呢間烏蠅館係黃店熱門餐廳。

今次特登同男友收工去食,
果然烤魚多肉又嫩滑🤤
上菜效率都幾快!

>蒜香烤魚:超級多蒜蓉,
蒜蓉多到鋪滿哂個爐,
海鱸魚大條又少骨,
食落啖啖肉,味道濃郁帶有蒜香味,
因為男朋友唔太食辣,
本身仲驚唔辣既會麻麻地,
估唔到居然咁有驚喜🤗

食完魚,侍應會黎加水再打邊爐,
所以可以再點其他火鍋配料。

>風琴豆腐串:呢款就係加大版豆卜,
吸汁能力更加勁,
一咬落去會爆汁,食果陣要小心,
我地特登要侍應加多d湯,
溝稀左個蒜蓉味湯底,
味道變到岩岩好,又唔太油膩。

>花雕雞:一上枱就嗅到陣陣花雕酒酒香,
雞件俾左雞脾肉,比想像中大份,
肉質嫩滑多汁,食落甜甜地,
覺得都幾抵食😋

>萵筍片:每次打邊爐都必點,
萵筍切得幾薄,好快就熟,
食落新鮮爽脆。

>四川蕃薯粉:因為驚唔飽所以點左,
蕃薯粉有咬口,幾煙韌,
不過份量都幾大,
同朋友一齊share就岩哂。
2022-06-19 5414 浏览
今日去咗尖沙咀sogo作最後衝刺,買完戰利品當然要揾個好地方黎食飯休息下,尖沙咀依家食嘢真係多咗好多選擇!烏蠅館外面牌面好大間好有中式嘅感覺,入到去見到餐廳好大都幾多四人位、卡位,坐得舒服,環境都乾淨,服務態度效率唔錯,侍應仲會建議你識啲咩魚嘅類型,我哋本身唔鍾意食多骨嘅魚所以侍應就建議我哋揀海鱸魚,細個比較少肉質結實爽滑。而口味揀咗招牌香辣烤魚少少辣。一上枱成條魚就放左係一個大熱爐烤熱已有濃濃嘅蒜香味撲鼻,個醬汁非常之惹味,我哋仲叫咗兩個白飯湯底已經曬上好多蒜茸店員教嘅食法係魚先烤10分鐘出煙佢地已經自動走過來幫我哋開蓋不過條魚焗唔夠10分鐘已經好滾。以及每一個烤魚裏面都包三種配料,店員提及配料係視乎當日而隨機比,今日咁岩係芋絲,金菇,木耳,芋絲吸晒成個烤魚嘅汁非常正,木耳大大塊紅糖糍粑紅糖喺糍粑嘅入面,咬一啖紅糖就會流出黎,又甜又煙韌,啱晒做魚後甜品

細個比較少肉質結實爽滑。而口味揀咗招牌香辣烤魚少少辣。

一上枱成條魚就放左係一個大熱爐烤熱

已有濃濃嘅蒜香味撲鼻,個醬汁非常之惹味,我哋仲叫咗兩個白飯
湯底已經曬上好多蒜茸
店員教嘅食法係魚先烤10分鐘
出煙佢地已經自動走過來幫我哋開蓋
不過條魚焗唔夠10分鐘已經好滾。

紅糖糍粑

2022-06-17 208 浏览
烏蠅館一聽以為係昆蟲館 點知佢係一間食烤魚/冒菜餐廳而今日就同友人一齊會會佢 叫左個烤魚+黑糖珍珠鮮奶~烤魚有幾款,先選擇要咩魚,再選擇點烤魚類有3款,包括:珍珠斑、海鱸魚及清江魚烤法有4款,包括:蒜香、傳統麻辣、特色泡椒及招牌香辣咁我地今次就試左個招牌香辣海鱸魚~一上枱,就比條魚嚇親,好大條>< 同埋上枱時已有濃濃的蒜香辣味~魚大概需要烤10分鐘,而配菜(包3款,當日有芋絲、雞脾菇及木耳)一早係熱爐入面,索哂汁,入哂味,正~個芋絲好入味,好好食講下條魚先,真係無呃人,真係無咩魚骨,亦都唔太腥,果然無介紹錯(喲職員介紹)最後,杯珍珠鮮奶一定要讚讚~鮮奶味濃郁,拌勻後黑糖味更濃,珍珠軟軟的,奶仲可以解左烤魚既辣,必飲~
烏蠅館一聽以為係昆蟲館 點知佢係一間食烤魚/冒菜餐廳
而今日就同友人一齊會會佢 叫左個烤魚+黑糖珍珠鮮奶~

烤魚有幾款,先選擇要咩魚,再選擇點烤
魚類有3款,包括:珍珠斑、海鱸魚及清江魚
烤法有4款,包括:蒜香、傳統麻辣、特色泡椒及招牌香辣
咁我地今次就試左個招牌香辣海鱸魚~

一上枱,就比條魚嚇親,好大條><
同埋上枱時已有濃濃的蒜香辣味~
索哂汁,入哂味,正~個芋絲好入味,好好食

最後,杯珍珠鮮奶一定要讚讚~
2022-06-15 186 浏览
今日又去尖沙咀搵嘢食,去咗亞士厘道嘅川菜烤魚。烤魚有三種魚可以選擇珍珠斑 ($268)清江魚 ($348)海鱸魚 ($298) - 我哋揀咗呢種,佢條魚係超級驚喜,骨好少,肉質結實。味道超級鮮甜。我哋叫咗招牌小辣,好嘢味。又唔會太辣。佢嘅價錢好優惠,值得推介。我哋另外仲加咗薯粉 👍🏻佢個汁好惹味浸在薯粉裏面,所有味道嘅精華都係啲粉里面。牛肉土豆片鮮淮山黑糖鮮奶茶呢杯嘢飲真係好值得讚,出奇地好飲。裏面有少少應該係仙草之類。佢嘅奶又係好厚,好有口感。真係估唔到咁值得推介👍🏻🤣。
今日又去尖沙咀搵嘢食,去咗亞士厘道嘅川菜烤魚。

烤魚有三種魚可以選擇

珍珠斑 ($268)
清江魚 ($348)

牛肉
土豆片
鮮淮山
黑糖鮮奶茶

2022-06-14
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 招牌香辣烤魚
2022-06-13 231 浏览
朋友介紹依間餐廳, 本身聽個名唔太吸引, 不過見係食四川辣野, 我本身好鐘意食辣所以覺得都要試下, 價錢又唔貴!一入去職員會問你食魚定係麵, 咁我地就簡食麵枱面上會有張紙比你寫食咩, 好似食車仔麵咁, 有好多配料比你簡佢有 6餸, 8餸咁比你簡, 再+5蚊要個麵咁我簡左6餸+火鍋麵, 因為見佢個名好特別就試下, 好似係伊麵黎,口感好爽, 好味個麻辣都好香好入味, 都好夠辣, 不過就略嫌有🤏少少咸, 食完好想飲水😝小食方面就叫左午餐肉, 豬耳, 個豬耳係酸辣, 我就麻麻地酸辣, 但豬耳係好爽口!香芋地瓜丸必試!!!💕野飲方面叫左黑糖桃膠鮮奶, 桃膠+鮮奶最好正桂花烏龍茶, 花同茶比例恰到好處, 好清甜😋試左之後, 覺得真係好正, 一定會再試🔥
所以覺得都要試下, 價錢又唔貴!
一入去職員會問你食魚定係麵, 咁我地就簡食麵
佢有 6餸, 8餸咁比你簡, 再+5蚊要個麵咁

香芋地瓜丸必試!!!💕
野飲方面叫左黑糖桃膠鮮奶, 桃膠+鮮奶最好正
桂花烏龍茶, 花同茶比例恰到好處, 好清甜😋

試左之後, 覺得真係好正, 一定會再試🔥
  • 8餸冒菜
  • 黑糖珍珠鮮奶
2022-06-10 253 浏览
好鍾意打邊爐但如果已經打到好悶 超級建議大家試吓食烤魚!香港好似比較少本地餐廳有烤魚食💛見到好多foodie推介呢間 地址又方便 就約埋朋友黎試下!其實食烤魚真係好正~ 食完條魚之後仲可以打邊爐🥰餐牌選擇好多~淨係魚都有三種揀🐟湯底有辣有唔辣~ 仲可以再揀小中大辣!啲魚除咗價錢唔同口感味道都有唔同!如果唔知點揀可以問吓店員 佢哋解釋得勁詳細🥹🥹🥹講埋邊啲多啲骨邊啲少啲!我哋今次揀咗珍珠班 招牌湯底小辣😋店員話珍珠班比較多骨 但肉質鮮甜食落就覺得唔算特別多骨🤍 肉質唔會太散或林!真係食到佢自己嘅魚味!就算你唔再叫配料 佢都會配三種食材比你~日日唔同㗎!今日好好彩三種都係我哋食嘅😋😋😋係雲耳蘿蔔芋絲🤍🤍🤍食辣湯底一定要食寬粉!超索湯 又煙靭! 份量啱啱好夠兩個女仔食~我哋仲叫咗風琴豆腐串估唔到竟然俾咗三串我地 差啲食唔哂🤣整體評分:💛💛💛💛💛平時打邊爐成日都係食嗰啲丸呀牛肉嗰啲可以成條魚慢慢食其實都幾正😋配料選擇又勁多~仲食得落其實再打多個邊路都完全冇問題!最啱2-4個人慢慢食慢慢傾計😋😋😋
好鍾意打邊爐但如果已經打到好悶 超級建議大家試吓食烤魚!
香港好似比較少本地餐廳有烤魚食💛

其實食烤魚真係好正~ 食完條魚之後仲可以打邊爐🥰
餐牌選擇好多~淨係魚都有三種揀🐟
湯底有辣有唔辣~ 仲可以再揀小中大辣!

啲魚除咗價錢唔同口感味道都有唔同!

我哋今次揀咗珍珠班 招牌湯底小辣😋
店員話珍珠班比較多骨 但肉質鮮甜
食落就覺得唔算特別多骨🤍
肉質唔會太散或林!真係食到佢自己嘅魚味!

就算你唔再叫配料 佢都會配三種食材比你~
日日唔同㗎!
今日好好彩三種都係我哋食嘅😋😋😋
係雲耳蘿蔔芋絲🤍🤍🤍

食辣湯底一定要食寬粉!
超索湯 又煙靭! 份量啱啱好夠兩個女仔食~

我哋仲叫咗風琴豆腐串
估唔到竟然俾咗三串我地 差啲食唔哂🤣

整體評分:💛💛💛💛💛
平時打邊爐成日都係食嗰啲丸呀牛肉嗰啲
可以成條魚慢慢食其實都幾正😋
配料選擇又勁多~仲食得落其實再打多個邊路都完全冇問題!
最啱2-4個人慢慢食慢慢傾計😋😋😋

2022-06-10 198 浏览
以前尖沙咀返工放飯時間得一個鐘都要冒着遲到嘅危機過嚟幫襯由細鋪食到大鋪水準都keep到 抵讚👍🏻👍🏻👍🏻配料種類多 而且湯底種類特別今次食嘅係藤椒湯底呢個湯底嘅靈魂係有一匙羹蒜蓉千祈唔好走咗佢 撈埋落湯底真係好好味不過個蒜蓉會係口腔跟你一整日😂食完會變咗一粒行走嘅大蒜藤椒湯底基本上係唔辣嘅但係因為佢有麻子喺入面會帶俾我哋有麻香嘅感覺越食越過癮😙😙😙配料方面今次揀咗風琴豆腐串鴨血娃娃菜海膽丸魚皮餃試咗個四川臘腸佢比平時臘腸幼身好多好似平時日本餸酒小食嘅臘腸仔再加咗$5土豆粉土豆粉真係極力推薦口感Q彈而且好滑身川式蘿蔔牛肉紅油水餃水餃旁邊係滿佈紅油食落去有麻油香而且都幾辣但紅油本身係冇其他味道單純係有層辣油同平時食到嘅紅油炒手有少少唔同不過水餃餡料豐富牛肉水餃入面都見到有兩三塊牛肉不過可能今次烹煮時間過時筷子夾起嘅時候外面水餃皮已經鬆散

以前尖沙咀返工

不過可能今次烹煮時間過時
筷子夾起嘅時候
外面水餃皮已經鬆散
2022-06-05 246 浏览
位置極佳,在尖沙咀行街,免不了要找地方吃飯,今天我們來到九龍公園附近,便被一間本有特色的餐館吸引了——烏蠅館,看到他的名字,真的很奇怪! 仔細看看,原來是吃川菜的,就引起了我的注意,餐牌上是香港少有的菜色,於是我便進店嚐嚐。我叫了好多唔同種類的餸,再加寬火鍋粉,這個組合很合我的胃口,特別適合悶熱的夏天,而且價格在尖沙咀來說,又真的很合宜啊!令我印象最深的是湯底、鵪鶉蛋以及四川臘腸,想不到這些風馬牛不相及的食材擺在同一個湯底竟然如此和諧,不一會兒便被我清空了!
2022-06-04 248 浏览
喺尖沙咀返工啲人大部份都會識呢間烏蠅館,鍾意濃味野嘅人唔好錯過😌我自己成日叫嘅湯底係麻辣或者滕椒~各有特色🥰6餸就$50+麵$5餸推介雞翼、淮山、萵筍、鴨血、煙鴨胸,推介土豆粉好似粗烏冬咁,有少少口感☺️飲品另叫~黑糖鮮奶雪燕好重鮮奶味又解辣😊紅糖糍粑都好正!新返同之前果隻唔同~外脆內軟入邊仲有留心黑糖🤤🤤

我自己成日叫嘅湯底係麻辣或者滕椒~各有特色🥰
6餸就$50+麵$5
飲品另叫~
黑糖鮮奶雪燕好重鮮奶味又解辣😊
紅糖糍粑都好正!新返同之前果隻唔同~
外脆內軟入邊仲有留心黑糖
🤤🤤
2022-06-01 189 浏览
以前係深圳食過烤魚之後就念念不忘,今次知道烏蠅館有得食之後即刻bookmark 同朋友去試試,估唔到是日雖然係平日但都幾多人等緊位烤魚店員推薦我地食中等價位既海鱸魚($298),話冇咩骨而且份量夠哂2個人食,因為擔心只係食魚唔夠飽我仲叫埋寬粉tim條魚唔洗10分鐘就到,都算幾快手食落果然冇咩骨,岩哂我地呢d懶人😎口感果然鮮嫩扎實,店員冇介紹錯,份量比我地想像中大,所以唔叫寬粉其實都ok不過食到底可能因為多調料,所以有小小油🤔

條魚唔洗10分鐘就到,都算幾快手

不過食到底可能因為多調料,所以有小小油🤔

2022-05-25
1️⃣ 三峽烤魚 $268 🤍4/5🌩 烤魚嗰度有三款可以揀,清江魚($348)、海鱸魚($298)或者珍珠斑($268)🌩 我同友人兩個人就叫咗條最細嘅珍珠斑🐟估唔到上到嚟條魚都幾大🤩肥美厚實好新鮮,而且唔算好多骨✨🌩 口味方面我哋揀咗「蒜香烤魚」🧄蒜味十足😍原來烤魚唔辣都可以食得咁香口~🌩 配菜都幾豐富,當日有黑木耳,土豆片🥔同埋唔同種類嘅菇,全部都好入味好match個湯底😋😋2️⃣ 四川蕃薯粉 $28 🤍5/5🌩 寬粉份量都幾多🌩 晶瑩通透,口感煙靭彈牙🥰🌩 吸收曬魚湯嘅精華好好味🌟🌟3️⃣ 娃娃菜 $28🤍4/5🌩 娃娃菜鮮甜嫩綠好新鮮🥬🌩 真係超大份,2人share完全食唔晒😂4️⃣ 黑糖桃膠鮮奶 $28 🤍4/5🌩 黑糖鮮奶甜甜的幾解膩👍🏼唔想太甜嘅朋友建議少甜🫡🌩 桃膠細細片有咬口,配上鮮奶更顯清新😌
1️⃣ 三峽烤魚 $268 🤍4/5

2️⃣ 四川蕃薯粉 $28 🤍5/5
🌩 寬粉份量都幾多
🌩 晶瑩通透,口感煙靭彈牙🥰
🌩 吸收曬魚湯嘅精華好好味🌟🌟

3️⃣ 娃娃菜 $28🤍4/5
🌩 娃娃菜鮮甜嫩綠好新鮮🥬
🌩 真係超大份,2人share完全食唔晒😂

4️⃣ 黑糖桃膠鮮奶 $28 🤍4/5
🌩 黑糖鮮奶甜甜的幾解膩👍🏼唔想太甜嘅朋友建議少甜🫡
🌩 桃膠細細片有咬口,配上鮮奶更顯清新😌

三峽烤魚
三峽烤魚
娃娃菜
四川蕃薯粉
黑糖桃膠鮮奶
2022-05-28 145 浏览
海港城返工冇咩好食,難得同事唔食茶記,一齊試新野烏蠅館,點知食到最尾真係搵到隻烏蠅既屍體😭想食辣又唔食得辣,結果都係揀左唔辣既番茄湯🍅 $50任揀6款配菜,主食要另外加錢,個麵底唔包架。主食揀左煙韌既寬粉,好好嚼口👍配菜份量啱啱好,6種夠曬女仔食得飽。最尾個幾啖先見到烏蠅,同侍應講完佢話請杯飲品俾我。態度唔差,起碼有free返杯飲品😅希望衞生可以改善,食物唔差。至於下次仲會唔會幫襯?應該食曬附近黃店先會考慮再翻兜

2022-05-25 145 浏览
尖沙咀依家食嘢真係多咗好多選擇,平時黎烏蠅館通常都係食米線,一直都知道佢有烤魚,直到今日先去食安排咗喺一個角落頭位置,可以暢所欲言,大聲少少都唔會怕羞咁就即刻叫條魚啦,我諗大概等咗10幾分鐘左右就上枱了本來叫咗條珍珠斑,但因為無貨嘅關係所以改做清江魚,招牌香辣烤魚湯底。成日都覺得食烤魚就係要食香辣,雖然都見到佢有酸湯底,因為食個米線嘅關係所以大概都知道會係點樣。所以首選都係食辣啦哈哈哈哈咁就等多10分鐘左右啦就食得,佢仲有啲唔香粉晒面,同其他烤魚舖頭唔同啦,明顯見到佢冇煎焗過條魚嘅。然之後條魚個底部有好多BBQ醬汁,有時食串燒都嗰啲醬汁好惹味鍾意飲佢個玫瑰蜂蜜茶,加$5要埋佢個桃膠,味道出色嘅,清清地又有玫瑰花葉,又有得咀嚼大愛芝士腸一定要一碟,佢呢一個係真係爆汁芝士,唔係是但街市買嗰隻,好少川菜舖頭有其實朋友好鍾意淮山覺得烤魚雞煲就係要淮山,然之後佢仲有一個好處,就係佢有一個價錢兩款做雙拼,因為佢都好足料啊,我同我朋友兩個人其實真係食唔到好多丸,所以有得雙拼俾我哋揀,揀咗魚腐同埋魚皮餃叫咗娃娃菜,超級多,未食過一間打邊爐烤魚嘅可以俾咁多我哋,之後我心諗好彩冇叫冬菇同埋肥牛,如果唔係真

安排咗喺一個角落頭位置,可以暢所欲言,大聲少少都唔會怕羞

咁就即刻叫條魚啦,我諗大概等咗10幾分鐘左右就上枱了

咁就等多10分鐘左右啦就食得,

朋友好鍾意淮山覺得烤魚雞煲就係要淮山,

叫咗娃娃菜,超級多,未食過一間打邊爐烤魚嘅可以俾咁多我哋,之後我心諗好彩冇叫冬菇同埋肥牛,如果唔係真係食唔晒

可能我中午食得太多如果唔係叫多個肥牛我諗都好正

兩條友埋尾埋單600蚊多少少超級滿足