2017-06-01 225 浏览
呢期見好多朋友黎食,話呢間好抵食好好味,可以黎試下,我更系唔輸蝕,約埋兩個朋友一齊黎食啦,一黎到面口就見到勁大個招牌,成鍋蜆都滿晒,見坐裡面的食客大多數都系食呢個鍋,一坐底我地就叫左侍應落左單先。蜆仔鍋一上台無錯真系成鍋蜆,好大鍋,好足料,蜆仔隻隻都好肥美厚肉,食落好鮮甜,無砂(食蜆最忌吐沙吐得唔好,食食下有砂)呢個完全無呢個問題,仲要啖啖肉,食左一個你會追坐夾下一個,三個人食一鍋都覺得仲唔夠喉,仲想食蟶子蟶子好大隻,洗得好乾淨!好新鮮,食落厚肉,爽口彈牙,好鮮甜,生菜系一片片清洗的菜新鮮
蜆仔鍋

蟶子
蟶子好大隻,洗得好乾淨!

好新鮮,食落厚肉,爽口彈牙,好鮮甜

生菜系一片片清洗的
菜新鮮
2017-05-31 149 浏览
響網上睇片見到卜卜蜆鍋挑戰, 自問無咁既本事可以咁快食晒, 所以都係正正經經食番餐算.主打卜卜蜆一大鍋, 爐算猛火所以都幾快滾起, 睇住佢一粒粒咁彈開.開口見蜆肉肥美大粒, 食落彈牙無沙. 因為無食辣, 可以食出蜆肉既鮮甜原味精華.食到咁上下雖然飽左一半, 但都加左湯打邊爐, 配料要珊瑚蚌, 好爽口唔韌, 珊瑚蚌本身無咩味道, 索左蜆滾出黎既湯特別鮮.再加多碟黃牙白, 菜新鮮夠爽, 食完感覺清新, 解一解飽濟感.特別一讚係呢度既蜆鍋唔會一半得蜆既殼, 粒粒都係有肉比到你.

2017-05-28 218 浏览
我同朋友們都一致認同:吳會再食呢間!問題太多啦!- 所有食物冇味道,包括貴價手切牛肉($348牛頭肉 menu冇嘅,星期日7:30pm未夠就已經冇晒$298牛頸脊,局我地叫貴野)- 收加一服務費但水同茶都冇一杯俾人,局我地叫野飲,酒牌未續好牌,又話可以幫你出去買,但係收番佢地drink list上面個價- 凍豆腐到走果一刻都係硬,直情係直接將布包豆腐frozen左-卜卜硯湯底係味精湯,硯勁細隻真心覺得成餐飯係完全冇誠意!鍾意食野嘅人要嘗試的話真係要三思!如果硯用吳到新鮮嘅,我覺得係湯底方面可以俾多少少心機!

我同朋友們都一致認同:吳會再食呢間!
問題太多啦!

-卜卜硯湯底係味精湯,硯勁細隻

如果硯用吳到新鮮嘅,我覺得係湯底方面可以俾多少少心機!
2017-05-28
2017-05-18 617 浏览
不寫食評的我忍不住經網上訂位的,明明出席了又顯示缺席,這也算小事.可惜環境太迫了,五人只俾一張四人台,而且court我們四人時間 ! ! !服務態度惡劣,好似唔休做咁...食物質數一般沒有,不值得再去.最基本水或茶也不會提供,所有飲料都需要購買的.沒有可取之處
不寫食評的我忍不住

經網上訂位的,明明出席了又顯示缺席,這也算小事.
服務態度惡劣,好似唔休做咁...
食物質數一般沒有,不值得再去.
最基本水或茶也不會提供,所有飲料都需要購買的.
沒有可取之處
  • 沒有
2017-05-18 527 浏览
好好彩當晚唔洗等位,一入就已被告知只有1.5 小時。去為食仔就當然要食卜卜蜆煲啦!一入去立刻落單,很快就來了!美中不足的是沒有蓋,時間等得有點久啊!終於等到啦超大隻!!超鮮味!!我們還點了自家製的紫菜響鈴!只可惜我們瘋狂進食,忘了拍照最值得一讚的是 場內的哥哥仔都好快手又好人好helpful!最後不小心超時了10分鐘都沒有瘋狂熱趕我們走最後埋單每人$299,好抵(因為有牛魔王狂食牛)呢餐超飽超滿足!重點嘅係醬料有我最愛嘅葱加分加分!
好好彩當晚唔洗等位,一入就已被告知只有1.5 小時。

去為食仔就當然要食卜卜蜆煲啦!
一入去立刻落單,很快就來了!

美中不足的是沒有蓋,時間等得有點久啊!

終於等到啦

超大隻!!超鮮味!!

我們還點了自家製的紫菜響鈴!
只可惜我們瘋狂進食,忘了拍照

最值得一讚的是
場內的哥哥仔都好快手又好人好helpful!
最後不小心超時了10分鐘都沒有瘋狂熱趕我們走

最後埋單每人$299,好抵(因為有牛魔王狂食牛)
呢餐超飽超滿足!

重點嘅係醬料有我最愛嘅葱
加分加分!
2017-05-12
2017-05-16 782 浏览
差唔多九點行過見到蜆㷛幾特別,就入去食下啦,一入去得幾枱人。兩個人淨係食曬d蜆都要半粒鐘,當然係一路飲啤酒啦,火鍋料都已經尼齊,其間一位店員叫左我地兩次加湯打邊爐,但我地諗住食下蜆先,冇加。一個半小時後,周圍都係得幾枱人,果個加湯既店員走埋尼同我地講,差唔多兩個鐘啦喎,好埋單。吓,冇人同我講過話食得兩個鐘喎,加上又坐唔滿人,又冇人排隊,趕我走做乜呢?唔怪之得佢候先係咁話加湯啦。我又唔係叫一個㷛坐一日,埋單都八舊啦,我都係飲下啤酒姐,俾佢搞到我地兩個都著著地,一定冇下次
2017-05-15
2017-05-10 822 浏览
9點半後有特價,所以揀左食9點半,可能店面有的位,店員都比我地早幾分鐘入去坐。坐低一陣就點左個蜆煲先,黎之前都做左功課話要等下先會卜卜,叫左個煲先再慢慢點其他野。可能坐係個風口位,無煲蓋之餘又無野擋風,最後差唔多20分鐘的蜆先開始開口,需然開口,但可能大大風,成餐飯都無見過的滾既氣泡出現過。差唔多夠鐘,員工拎張單黎,用個個簽名簿擋一擋,終於有的滾既泡泡出現,不過已經太遲,整體黎講唔計個火侯,的野食係
,不過已經太遲
,整體黎講唔計個火侯,的野食係
2017-05-06
$300 (宵夜)
  • 卜卜蜆煲
每次想食卜卜蜆煲的話,都要大費周章過大海前往澳門下環某餐廳品嚐,但為食仔這店自從於社交媒體中努力推介有卜卜蜆煲後,就吸引我一定要抽時間去嘗試一下。由於預早訂枱的關係,當日與另外3位朋友6:30去到門口時就已經可以即時安排入座。(但據聞如果沒有訂枱的話等候時間會非常不穩定,所以要留意早點訂吧)由於是正價時段入座,所以卜卜蜆為正價$168。但不要緊吧,今次其中的目標就是卜卜蜆﹗上枱的時候已經發覺頗足料,而且蒜泥味十足,應該不會擔心而煮熟後可能有朋友害怕有太強的蜆味吧。 煲了大約10分鐘後就開始發覺蜆已經慢慢的打開口讓我們品嚐了。吃蜆是需要以快的速度去撈起及品嚐,否則就很容易因為煮得太久而不好吃,但同時不可以以慢火煮製,否則就很容易吃到沙粒了。5分鐘KO卜卜蜆後,我們同時經店員推介下點選了龍蝦海鮮鍋,作為正式打邊爐的湯底。一上碟的時間已經被龍蝦頭所吸引而不斷影相,而且鍋內有蜆﹑海蝦﹑菇及菜,相當足料。在煮沸後我們亦特登嘗試一下湯底,可能真的因為有龍蝦頭作湯底,所以龍蝦味都頗濃。至於配料,我們一致推介紫菜響鈴卷﹗平時的響鈴卷會因為你浸於湯內太耐而吃不到脆與入味之間的平衡,但有了紫菜後,除了令響

龍蝦海鮮煲

至於配料,我們一致推介紫菜響鈴卷﹗
紫菜響鈴卷
平時的響鈴卷會因為你浸於湯內太耐而吃不到脆與入味之間的平衡,但有了紫菜後,除了令響鈴可稍為於湯內煮多幾秒外,吃起來還會因為有紫菜的香味而令響鈴更香口。所以一定要試﹗

另外如果有點選龍蝦海鮮鍋的就要一併點選黑松露海鮮芝士炒飯。不要以為是一般的炒飯,而是店員會即席於你的龍蝦煲內(已抽走大部分湯底)為你炒製,一邊炒就會一邊感受到芝士的香味及剛才湯底的香味。作為邊爐後小小填飽肚子的食物,非常值得推介。
2017-04-28
紫菜響鈴卷
2017-05-08 456 浏览
夜媽媽4條友唔知食乜好!醒起旺角有好多好野食,太耐無去旺角,係時候去重温下啲好野喇!朋友介紹食為食仔,宵夜時段仲有特價,我地食既波波蜆窩成窩都係蜆,都只係98蚊!超抵!但之後有做海產既朋友講反,我地食既原來唔係蜆係沙白,如果係蜆就貴得多了!除左個窩我地仲叫左手切牛,佢既牛肉好岀色,除左九龍城利得火鍋之外,呢度既牛肉係我食完會不斷想再食既!其餘就係牛脷托,牛骨髓,粟米,油麥菜,墨魚滑,脆骨腩等等都唔錯墨魚麵有點失望,個袋口剪得太大,食落唔似麵似墨魚滑,但價錢偏貴覺得有啲唔抵雲呑都麻麻地,皮太厚,個涵唔錯,如果個皮可以薄啲就好喇湯底好鮮甜,4個人埋單800幾真係好平,唔錯,下次都可以再泥!
夜媽媽4條友唔知食乜好!
雲呑都麻麻地,皮太厚,個涵唔錯,如果個皮可以薄啲就好喇
$250 (宵夜)
  • 卜卜蜆
2017-05-08 396 浏览
在Facebook 看見 卜卜蜆煲 而吸引去食評語是失望招牌煲 卜卜蜆煲 - 鹽水煮蜆,未吐夠沙正價時段168食 唔怕麻煩去街市買可以買多一倍食其他食物只能叫 不過不失。服務方面
在Facebook 看見 卜卜蜆煲 而吸引去食

評語是失望

招牌煲 卜卜蜆煲 - 鹽水煮蜆,未吐夠沙

正價時段168食 唔怕麻煩去街市買可以買多一倍食

其他食物只能叫 不過不失。

服務方面
2017-05-05 749 浏览
見咁多人介紹咪去試下收費勁貴$298一碟牛無乜牛味最大問題係鞋完全唔明點解收咁貴一碟得十塊左右$28一碟炸魚皮又係得幾舊全晚最期待既卜卜蜆煲勁多沙十隻有八隻都係沙食完叫伙記換左個湯底因為勁多沙最後佢就咁原煲倒左啲湯再加返平時加湯既湯比我地完全無味埋單$99x完全無食過野咁一定無下次
見咁多人介紹咪去試下

埋單$99x
完全無食過野咁
一定無下次
2017-04-28 5324 浏览
不用疑惑,我是為了這個98元卜卜蜆而來!之前一直見到易拉架,一直都很想試,而因為往往都很多人排隊,所以不去了~(小編是不排隊的!)星期一,放學後!正! (原本有打電話先BOOK位,但電話中話FULL BOOKING...本身都有點失望,但到達踫運氣又不是想像中的多人~~可能有點幸運吧!)到了就先叫個卜卜蜆放著等,不會有蓋,因為要等到"蜆兒也開了"就會是卜卜蜆的真正效果...(小編偷聽的)。 在等待的同時,小編還叫了其他嘢食!小編可是不能不飽肚地走>"<"。我們點了~~職員推介的特級安格斯手切肥牛(小),田雞,珊瑚蚌,四寶丸,墨魚奶皇包,生菜,雜菇拼盤,烏冬~~好多! 醬料竟然要每人18元...有點貴=.="不過算啦~~~ 先介紹主角卜卜蜆,WOW~~好勁,好多隻!食食食~~食極都仲有! 最重要,係無沙!!!蜆令個湯好甜好好味!這個價錢其實是物超所值!蜆肉不是隻隻都"好"大隻,但喜歡蜆的朋友會好開心! 生菜,新鮮,都洗得清潔。 手打四寶丸,我個人覺得牛和墨魚都很好吃,彈牙的! 雜菇拼盤。都OK,應該有的種類都有,單純是為了健康才叫,因為不便宜。
不用疑惑,我是為了這個98元卜卜蜆而來!

醬料竟然要每人18元...有點貴=.="
不過算啦~~~

先介紹主角卜卜蜆,WOW~~好勁,好多隻!

食食食~~食極都仲有! 最重要,係無沙!!!

生菜,新鮮,都洗得清潔。

手打四寶丸,我個人覺得牛和墨魚都很好吃,彈牙的!

珊瑚蚌,如果有耐性控制下鍋的時間,這個不錯。

爽,有珊瑚蚌的味道。加上蜆煲湯本身已有海鮮的甜味,所以用來弄海鮮可以增加味道。

田雞,嗯...這個小編因為見過有其他店有更新鮮,所以不能說新鮮。

如果叫這個,記得要當作湯料,因為小編和友人吃到尾才覺得好味,田雞肉完全吸了海鮮湯的味就最好食用時間!HAHA!

墨魚奶皇包。 好似好有趣,所以叫了~~應該叫功夫菜,但...奶皇不是所想的,因為這個似是用一般的蛋皇OR鹹蛋皇,有點"鞋"。

這個試一次就可以了~

特級安格斯手切肥牛(小)!OHHH~~這個真的太好味了!
記得要注意下鍋時間!因為吃下去時,牛根的位置令牛很有咬感!

牛配合海鮮的湯味令牛味更出!很好味!

烏冬~貴格烏冬(不似某些店HEA俾),爽口,不錯!

啊~~其實除了飲品是要ORDER我不太喜歡之外~(因為這店是無水提供=.=),其他都不錯!小編覺得這個卜卜蜆煲可以安歌!但當然要9:30PM後~~呵呵!滿足的一晚!!
2017-04-24
2017-04-26 569 浏览
見到fb 好多人推介。。決定去試下。。去到門口以為要等位。。。點知吾洗等位,即入座。。我地3個女仔叫左1個卜卜蜆,紫菜響玲,鳥冬同肉丸……個蜆煮左10分鍾左右就開始食得。。。蜆都算肥美。。湯愈煲愈有好飲。。。可惜湯有好沙。。。佢地個紫菜響玲幾特別。。。新鮮炸出黎。。出到黎都仲係熱。。不錯。。。肉丸都特別。。食到姜味。。同肉丸好夾。。總括黎講。。如果湯底無咩沙既話。。。就perfect 啦。。。。。。。。
2017-04-26 400 浏览
見到上網卜卜蜆鍋好吸引,同三五知己去試下。但book枱時忘記留定蜆煲,可惜去到售罄..... 想食蜆煲朋友,記得book枱留定!一埸黎到都試下其他,見到啤酒花甲豬肚雞都唔錯,就試下!湯底用上胡椒豬肚湯加上花甲,胡椒味香又食到蜆、豬肚、雞,整體煲算幾足料!整體店內佈置簡單,火鍋配料正常。賣點係蜆煲同即炸響鈴,可惜今次食唔到蜆煲!啤酒花甲豬肚雞 $238煲有微微酒味,重有好香胡椒味,不過咸左少少,但個煲幾足料!花甲新鮮大隻,雞算滑,豬肚算多,不過雞要趁早食以免煮過火。醬料人頭收費$18 包括豉油、蒜蓉、辣椒、蔥 響玲 $48 .即叫即炸,吸湯一流肥牛 $98.牛如其名,好肥黑豚肉 $88.豚肉肥瘦適中,肉質唔韌 芝士蝦丸.蝦膠新鮮,都唔錯選擇花膠筒 $88.有六隻花膠價錢合格,而且食落晤會太落好快煮溶雜菜拼盤 $48.有娃娃菜、油麥菜、生菜栗米 $28.用上超甜栗米

啤酒花甲豬肚雞 $238
醬料人頭收費$18 包括豉油、蒜蓉、辣椒、蔥
響玲 $48 .即叫即炸,吸湯一流
肥牛 $98.牛如其名,好肥
黑豚肉 $88.豚肉肥瘦適中,肉質唔韌
芝士蝦丸.蝦膠新鮮,都唔錯選擇
雜菜拼盤 $48.有娃娃菜、油麥菜、生菜
栗米 $28.用上超甜栗米

2017-04-24 403 浏览
帶大家食卜卜蜆👍🏻👍🏻,真係唔錯😋,湯低係清湯加辣椒🌶同蒜,唔好以為清湯就無味,啲蜆吸左啲辣味同蒜味😍但仲有保留小小海鮮味🐠,食落小小辣得泥仲有海鮮味咖而且食左咁多粒都無食到有沙👍🏻,等睇佢開蓋個下真係好過引😂一開左就瘋狂搶除左蜆仲有其他邊爐野食,例如肥牛,丸,菜,我就嗌左個肥牛🐂一睇個肥牛咁多雪花就知正啦😋😋👍🏻同埋仲有飲品咖,有沙冰,酸梅湯等等我就嗌左波蘿沙冰🍹同柚子個人認為柚子好飲啲😝
帶大家食卜卜蜆👍🏻👍🏻,
真係唔錯😋,
湯低係清湯加辣椒🌶同蒜,
唔好以為清湯就無味,
啲蜆吸左啲辣味同蒜味😍
但仲有保留小小海鮮味🐠,
食落小小辣得泥仲有海鮮味咖
而且食左咁多粒都無食到有沙👍🏻,
等睇佢開蓋個下真係好過引😂
一開左就瘋狂搶
除左蜆仲有其他邊爐野食,
例如肥牛,丸,菜,
我就嗌左個肥牛🐂
一睇個肥牛咁多雪花就知正啦😋😋👍🏻
同埋仲有飲品咖,有沙冰,酸梅湯等等
我就嗌左波蘿沙冰🍹同柚子
個人認為柚子好飲啲😝