2022-11-21 32 浏览
下午茶時間去,人不算多,樓面乾淨。阿姐有禮貌!兩個人叫左一份燒鵝瀨粉,肥瘦剛好,好好味!四寶飯除左紅腸一般,鹹蛋正常發揮,肥叉燒好正,好淋。外賣左半隻燒鵝夜晚食。最緊要係!師父好靚仔呀!
下午茶時間去,人不算多,樓面乾淨。
阿姐有禮貌!
兩個人叫左一份燒鵝瀨粉,肥瘦剛好,好好味!
四寶飯除左紅腸一般,鹹蛋正常發揮,
肥叉燒好正,好淋。外賣左半隻燒鵝夜晚食。
最緊要係!師父好靚仔呀!

唔知你地有無發現一樣野就,係斬燒味既師傅佢地係有一種氣埸,呢種氣埸唔係因為佢地拎住把刀,而係佢地一對炯炯有神既雙眼,聽住佢斬燒肉果種索索聲,佢地所付出既汗水,我就知道,我要好好咁尊重呢份燒味。👇📌人 氣 招 牌 -▪️ 海 蜇 手 撕 雞 飯 - $58▫️ 先黎一個「海蜇手撕雞飯」,可以揀辣同唔辣,我朋友就麻麻地辣,就揀左唔辣啦,但佢唔辣得黎,海蜇爽口有咬感,整個口感係非常豐富,手撕雞個口感非常嫩滑,送飯認真一流。▪️ 煙 燻 燒 鵝 飯 - $60 ▫️ 另一道必試「煙燻燒鵝飯」份量非常多,一黎到已經聞到煙燻香,坦白講我覺得同其他燒味店係有d唔同,食落油香十足,肉亦夠嫩,完全唔老,加埋個飯落左自家製醬汁,係超級好食。▪️ 炯 記 三 皇 盤 - $58 ▫️ 再試埋呢個「炯記三皇盤」,一次過食勻無骨雞爪、雲耳、雞腎,雞爪去哂骨,口感非常爽彈;雲耳醃得岩岩好,酸酸甜甜,好食;雞腎一定要讚,香脆鮮美,呢個一定要試!
唔知你地有無發現一樣野就,係斬燒味既師傅佢地係有一種氣埸,

呢種氣埸唔係因為佢地拎住把刀,而係佢地一對炯炯有神既雙眼,

聽住佢斬燒肉果種索索聲,佢地所付出既汗水,我就知道,

我要好好咁尊重呢份燒味。👇

📌人 氣 招 牌 -
▪️ 海 蜇 手 撕 雞 飯 - $58
海蜇手撕雞飯

▫️ 先黎一個「海蜇手撕雞飯」,可以揀辣同唔辣,
我朋友就麻麻地辣,就揀左唔辣啦,但佢唔辣得黎,
海蜇手撕雞飯

海蜇爽口有咬感,整個口感係非常豐富,手撕雞
個口感非常嫩滑,送飯認真一流。

▪️ 煙 燻 燒 鵝 飯 - $60

煙燻燒鵝飯

完全唔老,加埋個飯落左自家製醬汁,係超級好食。

▪️ 炯 記 三 皇 盤 - $58
炯記三皇盤

▫️ 再試埋呢個「炯記三皇盤」,一次過食勻無骨雞爪
雲耳雞腎雞爪去哂骨,口感非常爽彈;雲耳醃得岩岩好,
炯記三皇盤

酸酸甜甜,好食;雞腎一定要讚,香脆鮮美,呢個一定要試!
2022-11-15
2022-11-14 46 浏览
醬皇豬手飯(轉米粉)$50是日例湯,凍檸茶+$5落單之後,好快就送上例湯,例湯好鮮甜落足料去煲,好有家嘅味道。豬手炆得好腍,好入味,每一啖都滿滿骨膠原,一碟有3大舊,豬手乾淨冇毛髮,口感Q彈軟糯,米粉好大碗,湯底唔係味精湯,食完唔口渴。醬皇冬菇扒生菜$20生菜淋上鵝油,冬菇一口一粒,每粒都炆到入晒味,好惹味。海哲燻蹄小食$40海哲爽口彈牙,配上蒜蓉醋汁超好味,酸酸辣辣,好過癮。燻蹄肥瘦均勻,豬皮爽脆,肉有咬口。
醬皇豬手飯(轉米粉)$50
是日例湯,凍檸茶+$5

醬皇冬菇扒生菜$20
生菜淋上鵝油,冬菇一口一粒,每粒都炆到入晒味,好惹味。

海哲燻蹄小食$40
海哲爽口彈牙,配上蒜蓉醋汁超好味,酸酸辣辣,好過癮。
燻蹄肥瘦均勻,豬皮爽脆,肉有咬口。
2022-11-14 31 浏览
喺北角做嘢,收工的時候很肚餓,於是周圍行下睇下有咩食。路過見到有煙燻燒鵝,於是入去試一下。煙燻燒鵝撈麵應該係佢地既招牌,見到很多人叫。但由於我不想食太油膩,所以選擇了煙燻燒鵝湯米。估唔到看似簡單平凡的煙燻燒鵝湯米,一啲都唔簡單。未食就已經聞到超香嘅煙熏味,一咬落去外皮好香脆,唔會覺得好油,肉質亦唔會好韌👍🏻下次可以試下撈麵先😆
喺北角做嘢,收工的時候很肚餓,於是周圍行下睇下有咩食。

下次可以試下撈麵先😆
煙燻燒鵝湯米
煙燻燒鵝湯米
2022-11-13 45 浏览
今日過左北角開會,同事話想食燒味飯,咁就過左黎烔記食lunch🧡煙熏燒鵝飯黎到炯記一定要叫佢地嘅燒鵝!燒鵝皮燒到脆口,中間有層鵝油膩,裏面鵝肉呈粉紅色,夠哂嫩!點埋同燒鵝絕配嘅酸梅醬,可以食多兩碗飯呀😆雙拼燒味飯油雞+燒鵝呢度嘅油雞好香醬油味雞皮徧爽脆!雞肉浸煮到岩岩好,唔會過老過嚡!冬菇豬手豬手同冬菇都炆到好腍又入哂味!豬手食落每一啖都充滿骨膠原😍值得一讚嘅係去毛去得好乾淨!海蜇手撕雞手撕雞辣辣地好惹味!仲超香花生芝麻嘅味道!海蜇好爽口好香麻油味,唔會過分腍,真心唔錯🥰炯記餐室 (美麗閣) (北角)北角英皇道376-380號美麗閣地舖

煙熏燒鵝飯

黎到炯記一定要叫佢地嘅燒鵝!
燒鵝皮燒到脆口,中間有層鵝油膩,裏面鵝肉呈粉紅色,夠哂嫩!
點埋同燒鵝絕配嘅酸梅醬,可以食多兩碗飯呀😆

雙拼燒味飯油雞+燒鵝

呢度嘅油雞好香醬油味
雞皮徧爽脆!雞肉浸煮到岩岩好,唔會過老過嚡!

冬菇豬手

豬手同冬菇都炆到好腍又入哂味!
豬手食落每一啖都充滿骨膠原😍
值得一讚嘅係去毛去得好乾淨!

海蜇手撕雞

手撕雞辣辣地好惹味!
仲超香花生芝麻嘅味道!
海蜇好爽口好香麻油味,唔會過分腍,真心唔錯🥰

炯記餐室 (美麗閣) (北角)
北角英皇道376-380號美麗閣地舖
2022-11-10
  • 海蜇手撕雞
  • 冬菇豬手
  • 煙熏燒鵝飯
忙左成個星期終於等到星期六放假啦,上次去過炯記餐室試過鵝油撈麵,見到佢地仲有其他燒味都好吸引,今晚一於再encore啦,揀好左食咩之後店員送上兩碗老火湯,好足料又清甜🌟鹽焗手撕雞飯 ($50)上次食過佢地既手撕雞腸粉好正今次要再encore,手撕雞可以揀原味或者麻辣,我就揀左原味唔辣既,麻油味好香,手撕雞啖啖肉💯💯🌟原隻煙燻燒鵝髀飯($108)見到佢個燒鵝皮咁有光澤已經流哂口水,皮脆肉嫩又多汁,而且肥瘦適中,呢個價錢有咁靚既燒鵝髀CP值超高😍😍😍🌟秘製醬皇豬手飯 ($50)推介大家試下佢地既醬皇豬手,豬手炆到好腍好入味,醬汁用來送飯就最正🌟醬皇冬菇生菜 ($20)呢個生菜性價比勁高,平時茶餐廳加一碟油菜都係差唔多價錢,佢地仲有要勁多冬菇,超值

🌟鹽焗手撕雞飯 ($50)

🌟原隻煙燻燒鵝髀飯($108)

🌟秘製醬皇豬手飯 ($50)

🌟醬皇冬菇生菜 ($20)

• 鹽焗手撕雞
  • 原隻煙燻燒鵝髀
2022-11-10 57 浏览
炯記出晒名食燒味,而且價錢合理,成日都係我嘅午餐同晚餐之選🤗 今次推介埋幾個朋友一齊吃,順便可以試多幾味餸,結果大家都好鐘意食,好快清晒幾碟嘢🤤黎到即刻嗌個例牌💥秘制煙燻燒鵝,一上枱份量同色澤已經深深被佢吸引住,果然係炯記嘅重點推介食物之一😝 最鐘意佢個皮超脆,薄薄地再夾埋中間一層油脂,連埋粉嫰嘅鵝肉,點埋酸梅醬,絕對係渾然一體嘅美味,每咬一啖都好爽🤤之後有💥冬菇蝦籽撈麵,本身諗住隨便叫個撈麵頂下肚,點知呢款招牌鵝油撈粗贏得朋友嘅歡心,再encore多一碗同樣食得好滋味🤤 個麵偏挺身,好乾爽,唔好太濕潤,配埋蝦籽撈埋一齊都勁夠味!後尾再點嘅💥叉燒煎蛋飯同樣咁出色,個叉燒肉身唔會太燶,但可以燒到個皮好脆,真係唔錯,太陽蛋就更加無得輸,加埋少少汁拌飯一流😝因為朋友都想試下個手撕雞,所以嗌埋個💥手撕雞腸粉,不過手撕雞嘅肉普通,似係雞胸位置啲肉,所以偏乾,而且唔夠入味,但個腸粉就正常水準,混醬後都係好食既😊最後叫個💥醬皇冬菇扒生菜balance返多肉少菜嘅一餐。如果覺得頸渴,跟餐加$5就有嘢飲,店員都好有禮貌會遞水比你😉

2022-11-09 37 浏览
運動前想係附近食個quick dinner,又唔想食咁多碳水,又唔想食貴格西餐,其實去中餐燒味舖都好多選擇。呢間位於北角嘅炯記啲燒味好岀名,價錢合理。有例湯送,入面仲有紅蘿蔔。酸辣蒜香雲耳($20) - 雲耳爽口,配埋酸酸辣辣啲蒜蓉汁好惹味,又唔會太辣。醬皇豬手($24)- 呢個有驚喜,平時我好少食豬手,但呢個真係高質。個豬皮好腍,連啲軟骨都好入味,骨膠原滿滿。本來想試下佢哋啲手撕雞,可惜7點去到已經賣晒🥹桶子豉油雞($138)- 呢隻雞好大隻又啖啖肉,平時呢個價係岀面餐廳只係食到半隻雞,仲要得幾件。啲雞肉好入味又嫩滑,仲唔會好鹹好重豉油味。菜心 ($18)

呢間位於北角嘅炯記啲燒味好岀名,價錢合理。

有例湯送,入面仲有紅蘿蔔。

本來想試下佢哋啲手撕雞,可惜7點去到已經賣晒🥹

菜心 ($18)
2022-11-07 37 浏览
點咗個四寶撈麵,菜心,例湯外賣。返到酒店,一打開變咗四寶飯,算數,俾多咗$4當貼士,唔同你計。即刻收拾心情起筷。手撕雞,無咩味,一條條油淋淋嘅雞胸肉。紅腸,又硬又乾,下等貨。叉燒4塊厚切,有3塊係肥豬肉,你係唔係玩嘢呀?搵五花肥腩整叉燒?豬手尚可,軟硬適中,但唔入味。單點油菜,份量真係少到呢,只能怪物價高漲。例水好正宗,係水。
外卖自取
2022-11-06 64 浏览
炯記餐室北角英皇道376-380號美麗閣地舖G/F, Mary Court, 376-380 King's Road, North Point小時爸爸出糧日子都會有餸加食燒味, 叉燒加隻蛋同豉油我已經可以食到兩大碗飯。$52叉燒煎蛋飯,叉燒要有肥肉, 食入口先有油潤唔乾柴, 個蜜汁適量令到燒完有焦香就是PERFECT, 呢間蜜汁同肥瘦都掌握得很好。跟餐要飲品+$5中午都好多街坊來買燒味飯盒同買餸加料架家庭主婦。$68 燒鵝瀨呀,食到就係回憶來的,個瀨粉好爽口架。鵝油香滋味。平時去飲茶食點心, 都會點份$40 海蜇燻蹄, 海蜇好爽口多水份, 燻蹄一片片鹹香惹味, 個皮重骨膠原, 彈彈彈。男人同廣東燒味有著不能分割的情懷,我本身又好喜歡食肉, 要食好多蛋白質維持肌肉。
炯記餐室
北角英皇道376-380號美麗閣地舖

跟餐要飲品+$5

中午都好多街坊來買燒味飯盒同買餸加料架家庭主婦。

2022-11-03 48 浏览
這是我食過最抵食的二人套餐。足足8道菜連飲品,張枱細少少都唔夠放。價錢優惠,大大碟之餘還要有質素。炯記二人套餐($198)🔸鹽焗/麻辣手撕雞半隻 ~ 我們選了鹽焗,入味嫩滑,連骨上,啱曬喜歡啃骨的我。🔸醬皇豬手/醬皇豬手+冬菇 ~ 加冬菇的話會少兩件豬手,好似無咁抵,不過我愛冬菇,而且4件豬手兩個人分都好夠了。豬手炆得入味,軟硬適中,不會過淋無口感,好食。🔸鹽焗/麻辣雞腎 ~ 比一般小食大碟,雞腎不硬,選了鹽焗比較清,麻辣應會更惹味。🔸酸辣雲耳 ~ 好大碟,酸辣味和蒜蓉很配合,喜歡它並無浸在辣油中,夠清爽,不知不覺食曬。🔸郊外油菜 ~ 選了菜心,清甜不老。🔸太子鵝油撈麵/白飯 ~ 超贊!兩碗撈麵都大大碗,上色均勻,香而不膩,麵質柔軟。🔸是日靚湯 ~ 清甜。🔸冷熱飲品/特飲 ~ 冷飲特飲都不用加錢!我們都叫了熱奶茶,想不到好有水準。
這是我食過最抵食的二人套餐。
足足8道菜連飲品,張枱細少少都唔夠放。
價錢優惠,大大碟之餘還要有質素。

炯記二人套餐($198)
🔸郊外油菜 ~ 選了菜心,清甜不老。
🔸是日靚湯 ~ 清甜。
2022-11-03
午餐
2022-11-02 46 浏览
上次試完餐廳最出名的麻辣手撕雞鵝油撈粗及煙燻燒鵝脾飯,己經好想再食多次原來餐室仲有一個超抵食二人套餐,兩個人食真係吃到飽餐廳環境寬闊,坐得舒服,輕輕鬆鬆食個快餐都非常適合食物方面:套餐包括麻辣手撕雞半隻、冬菇醬皇豬手、麻辣雞腎、酸辣雲耳、油菜、例湯、鵝油撈麵或白飯及兩杯飲品麻辣手撕雞 : 手撕雞齊曬胸髀翼,口感有層次,而且味道偏辣,喜歡食麻辣的你,必食之選冬菇醬皇豬手 : 豬手用秘製配方細燉慢煮3-4小時,醬汁入味,入口融化,再配埋冬菇粒,份量十足鵝油撈粗 : 粗麵用甜豉油去撈勻,味道帶甜,再加入燒鵝油,香滑又唔會太油膩    麻辣雞腎 : 雞腎爽口,麻辣味適中,惹味小食酸辣雲耳 : 雲耳有彈性,口感爽脆,酸酸辣辣油菜 : 可以平衡返其他主食既油膩感例湯 : 粟米紅蘿蔔雞腳湯,材料十足,健脾潤肺,清熱生津

原來餐室仲有一個超抵食二人套餐,兩個人食真係吃到飽

餐廳環境寬闊,坐得舒服,輕輕鬆鬆食個快餐都非常適合

食物方面:

麻辣雞腎 : 雞腎爽口,麻辣味適中,惹味小食

酸辣雲耳 : 雲耳有彈性,口感爽脆,酸酸辣辣
油菜 : 可以平衡返其他主食既油膩感
例湯 : 粟米紅蘿蔔雞腳湯,材料十足,健脾潤肺,清熱生津
2022-11-01
最近又開始每星期去北角上才藝班,於是決定試下響北角搵食♡朋友介紹我帶女女去試下 ,原來呢度嘅豬手仔同燒鵝瀨好出名,一定啱我地!是的,林小朋友好喜歡食豬手仔,我笑佢麻甩口味,幸好,我也大愛~原來呢間炯記,係源自於1976年土瓜灣落山道嘅新光燒味,新光燒味嘅老闆叫棋哥,佢個仔呢,就想將新光燒味嘅美味發揚光大,再創餐廳品牌,於是就有咗炯記喇!烔記煙燻燒鵝瀬粉驚喜的是,皮薄不油,啖啖肉又鬆化,味道濃香不膩,真心高質!另一驚喜位係瀨粉較平時果啲粗,口感彈牙,掛汁滿滿!滑嘟嘟,軟嫩嫩,皮肉均勻,醬油香而不鹹,而是全部大大舊,好食到嫌唔夠啊~!醬皇豬手飯鴛鴦手撕雞腸粉白雪雪腸粉配手撕雞,鴛鴦嘅意思係有辣有唔辣,原味手撕雞香口juicy,麻辣味手撕雞....真係有啲辣😂撈埋腸粉食,真係好特別!醬皇冬菇扒生菜咁多肉一定要食返啲菜平衡下♡仲有醬皇冬菇,入味軟腍,唔錯,而是份量都算多~又係林小最愛♡

烔記煙燻燒鵝瀬粉

醬皇豬手飯

鴛鴦手撕雞腸粉

醬皇冬菇扒生菜

2022-09-24
  • 烔記煙燻燒鵝瀬粉
2022-11-01 22 浏览
今日黎到烔記 試咗佢哋嘅二人套餐 , 當中我哋嗌咗麻辣手撕雞半隻 、醬皇豬手、鹽焗雞腎、酸辣雲耳、太子鵝油撈麵兩碗、油菜,例湯兩碗,飲品方面 叫咗凍華田仲有凍檸茶首先麻辣手撕雞方面,真係好辣但係個味道真係好惹味,皮薄肉嫩 ,份量超大 。跟住嚟到醬皇豬手方面,豬手6大隻 ,豬手夠腍,滷水炆得入味,不會好黏口又食到啖啖肉的感覺。鵝油撈面係幾乎每一檯客人檯上面比有既,咁我梗係要試吓啦!個面煮得好彈牙,加埋鵝油同醬油撈埋一齊,100分呀!跟住小食 ,鹽焗雞腎同酸辣雲耳 ,雞腎口感爽脆,雲耳酸酸甜甜,作為前菜小食很不錯。仲要讚下個油菜,食落好清甜,幾新鮮。

仲要讚下個油菜,食落好清甜,幾新鮮。
2022-10-29 59 浏览
快、靚、正茶記之選呢一間之前係尖沙咀食過,原來北角都有分店。雖然係餐室,但呢到環境都幾乾淨,而且座位都唔算太逼。之後食過二人餐,今日一於嗌下其他。炯記煙燻燒鵝飯 $60 (+$10 轉胸)見到隔嚟枱好多都食燒鵝,所以都嗌返個。因為本人鍾意食偏瘦嘅,所以加咗$10要胸。煙燻嘅關係,燒鵝味好香。皮脆肉厚,啖啖肉,帶點淡淡嘅煙燻味。醬皇叉燒 例牌$68半肥瘦叉燒,燒到微微焦。油脂部分比較實嘅口感,配上秘制醬皇,甜甜鹹鹹,非常之送飯。炯記煙燻燒鵝撈麵 $62鵝肉肥瘦適中,撈麵有驚喜,甜豉油加上鵝油,佈滿每一條麵,每一啖都充滿油脂嘅香味。阿華田五穀麥芽特飲 $18甜甜嘅阿華田加上有口感嘅五穀麥芽,味道不錯。
快、靚、正茶記之選
呢一間之前係尖沙咀食過,原來北角都有分店。
雖然係餐室,但呢到環境都幾乾淨,而且座位都唔算太逼。
之後食過二人餐,今日一於嗌下其他。

炯記煙燻燒鵝飯 $60 (+$10 轉胸)

見到隔嚟枱好多都食燒鵝,所以都嗌返個。
因為本人鍾意食偏瘦嘅,所以加咗$10要胸。

醬皇叉燒 例牌$68

炯記煙燻燒鵝撈麵 $62

阿華田五穀麥芽特飲 $18

甜甜嘅阿華田加上有口感嘅五穀麥芽,味道不錯。
2022-10-19