2022-11-01
最近又開始每星期去北角上才藝班,於是決定試下響北角搵食♡朋友介紹我帶女女去試下 ,原來呢度嘅豬手仔同燒鵝瀨好出名,一定啱我地!是的,林小朋友好喜歡食豬手仔,我笑佢麻甩口味,幸好,我也大愛~原來呢間炯記,係源自於1976年土瓜灣落山道嘅新光燒味,新光燒味嘅老闆叫棋哥,佢個仔呢,就想將新光燒味嘅美味發揚光大,再創餐廳品牌,於是就有咗炯記喇!烔記煙燻燒鵝瀬粉驚喜的是,皮薄不油,啖啖肉又鬆化,味道濃香不膩,真心高質!另一驚喜位係瀨粉較平時果啲粗,口感彈牙,掛汁滿滿!滑嘟嘟,軟嫩嫩,皮肉均勻,醬油香而不鹹,而是全部大大舊,好食到嫌唔夠啊~!醬皇豬手飯鴛鴦手撕雞腸粉白雪雪腸粉配手撕雞,鴛鴦嘅意思係有辣有唔辣,原味手撕雞香口juicy,麻辣味手撕雞....真係有啲辣😂撈埋腸粉食,真係好特別!醬皇冬菇扒生菜咁多肉一定要食返啲菜平衡下♡仲有醬皇冬菇,入味軟腍,唔錯,而是份量都算多~又係林小最愛♡
烔記煙燻燒鵝瀬粉
醬皇豬手飯