2022-07-29
🔺 炎鳥羽 (尖沙咀)好耐冇去尖沙咀食飯,今次同朋友一齊聚餐~朋友一早book 阻呢間餐廳,話呢間居酒屋d 野好食,所以要book 位穩陣d, walk in 未必有位😱我地呢日平日上去都見到個場full 阻~🔻前菜($20/位)前菜有三款,有蒜頭,食落咸咸地好爽脆,有喬頭feel, 紅蘿蔔同青瓜好新鮮清新,有味噌配埋好夾,仲有魚仔,食落甜甜地我最中意呢個~🔻劍魚腩刺身($88)一份有4件,劍魚腩刺身平時好少見有餐廳有得食,劍魚腩肉爽肥美鮮甜~🔻燒日本岩蠔($58)燒完之後依然肥美,燒蠔鮮甜,加埋炸蒜,蔥,醬汁,提鮮惹味~🔻牛舌厚切申燒($58)超厚牛舌燒得岩岩好,咬落有肉汁,口感爽口唔un, 香口美味😍🔻五花腩串燒($32)五花腩厚切啖啖肉,一層油脂一層肉,食落香口唔油膩~🔻雞皮串燒($28)雞皮燒得香脆,份量偏小,但品質搭夠~🔻燒醬油飯團($38)燒飯團外脆內軟,外面燒到脆卜卜好重米香,好似食米餅咁,入面飯粒分明,熱辣辣好軟熟~🔻紫菜魷魚鬚天婦羅($68)呢個必嗌❗️同平時食既天婦羅好大分別,佢冇汁點既,但已經好好味,天婦羅炸得脆身口感脆卜卜,魷魚鬚唔細條,粉漿包得岩岩好~🔻黑豚肉
🔻前菜($20/位)
🔻劍魚腩刺身($88)
🔻燒日本岩蠔($58)
燒完之後依然肥美,燒蠔鮮甜,加埋炸蒜,蔥,醬汁,提鮮惹味~
🔻牛舌厚切申燒($58)
🔻五花腩串燒($32)
五花腩厚切啖啖肉,一層油脂一層肉,食落香口唔油膩~
🔻雞皮串燒($28)
雞皮燒得香脆,份量偏小,但品質搭夠~
🔻燒醬油飯團($38)
🔻紫菜魷魚鬚天婦羅($68)
🔻黑豚肉野菜炒烏冬($98)
黑豚肉烏冬份量多,上枱熱辣辣,汁醬味道偏酸,我自己比較偏好甜既照燒汁~
🔻菠蘿燒酎($58)
味道酸甜,酒味偏重,酒精應該唔少~冇飲開酒既注意
總結:侍應服務超好好有禮貌,會keep住幫你加水同埋收碟,而且笑容滿面👍🏻👍🏻