2020-02-13
呢個係我係openrice寫既第一個食評, 平時都唔會亂比差評任何餐廳, 但今次真係不吐不快, 唔寫唔得。先君子後小人, 火間土食物質素係高既, 又有維港靚景, 環境尚算清靜, 可以同朋友好好地傾下計。好喇, 而家講D service 喇, 琴日 (2月13日) lunch time 12點半左右上到去拎位, 門口帶位個職員, 著西裝, 帶粗框眼鏡, 40幾歲左右, 因為我冇book 位, 咁我都好有禮貌同佢講 "4位, 冇book 位既', 我都未講完, 佢就已經比個好質疑我既眼神我, 好喇, 咁o岩呢一刻佢公司電話嚮, 佢選擇接左電話先, 係有人打黎book 位既, 我咪企係度等佢講埋個電話先囉, 都等左成3-4分鐘, 呆企等佢都算, 因為之前都已經去過好多次, 知佢有普通櫈同榻榻米既, 咁佢收左線之後我補左句 '想坐普通櫈, 唔坐榻榻米既', 點知佢極冇禮貌同極輕佻咁話' 有人話比榻榻米你坐咩?', 佢大可以就咁講一句ok, 或者ignore 我都可以, 而唔係咁回應囉; 之後佢帶左我去張檯之後就大大力放低個menu走左去, 要其他同事幫佢善後, 咁係服務業既應有態度咩?
好喇, 而家講D service 喇, 琴日 (2月13日) lunch time 12點半左右上到去拎位, 門口帶位個職員, 著西裝, 帶粗框眼鏡, 40幾歲左右, 因為我冇book 位, 咁我都好有禮貌同佢講 "4位, 冇book 位既', 我都未講完, 佢就已經比個好質疑我既眼神我, 好喇, 咁o岩呢一刻佢公司電話嚮, 佢選擇接左電話先, 係有人打黎book 位既, 我咪企係度等佢講埋個電話先囉, 都等左成3-4分鐘, 呆企等佢都算, 因為之前都已經去過好多次, 知佢有普通櫈同榻榻米既, 咁佢收左線之後我補左句 '想坐普通櫈, 唔坐榻榻米既', 點知佢極冇禮貌同極輕佻咁話' 有人話比榻榻米你坐咩?', 佢大可以就咁講一句ok, 或者ignore 我都可以, 而唔係咁回應囉; 之後佢帶左我去張檯之後就大大力放低個menu走左去, 要其他同事幫佢善後, 咁係服務業既應有態度咩? 如果呢間係茶記都算, 但開係北京道一號既, 就完全unacceptable, 如果唔係我幾個朋友想食, 我一定會轉身就走唔食, 我黎消費, 唔係黎受氣架!
之前去食火間土既經驗同睇返其他openrice 既comment, 呢個職員平時態度都好惡劣架喇! 我自己都做過服務業, 就算心情幾差幾忙, 我都從來唔會咁樣對客!