2005-01-07 7 浏览
好好彩訂0左位,所以唔洗等太耐.雖然間房係L 字型,但可以睇到晒整個維景,咩都抵返啦!食物方面,以scallop最attractive,好鮮甜美味.串燒都相當惹味.整體都好好.相比其它同級日本餐廳有過之而無不及!
2004-12-31 2 浏览
今日生日, 聽演奏會前來火間土先吃個早飯。可能我們6:00入坐, 所以朋友兩日前致電還有位置給我們。今晚的菜單包括:雞蛋石頭飯- 好得意, 因為可以自己將雞蛋伴入熱烘烘的飯中。味道還可以。海膽白汁意粉- 真係好濃的海膽味, 我覺得有點怪怪的。燒三文魚腩- 這個很好,魚肉很鮮甜, 面頭有些像沙律醬般甜甜酸酸的醬料配菜。蜜糖薯仔- 炸粉太厚, 有點像高力豆沙還有兩個甜品, 一個是日式tiramisu , 另一個是雪榚。感覺還是麻布荼房的雪榚好吃些。我覺得環境挺好的,只是要除鞋有些不便。食物也不是太差吧,也可以一試。我覺得海景獨立房很窄, 而且不是每個房間的風景都好, 反而我坐在獨立房附近的四人枱榻榻米很舒適呢^^
海膽白汁意粉- 真係好濃的海膽味, 我覺得有點怪怪的。
蜜糖薯仔- 炸粉太厚, 有點像高力豆沙

2004-12-18 5 浏览
我之前幫趁過兩次lunch, 覺得食物上枱時同menu影個look冇乜走樣又幾好食, 所以今晚特登帶埋阿爸阿媽去食dinner. 我地坐起一入門口轉左第一間他他咪房, 環境幾舒服又有個人空間, 有一個waitress負責serve呢間房既四張枱, 我覺得佢既態度令人好滿意好有禮貌呀, 比之前我食lunch serve 我地既waiter好好多呀!! 所以平時成日聽到有人投訴呢度d service奇差, 我諗真係一個個waiter/waitress 自己個人態度既問題喇. 今晚我地ordered:鵝肝扖壽司(普通!係普通膶甘既味道), 軟殼蟹沙律卷(幾好,軟殼蟹幾多), 燒三文魚腩卷+海胆(OK啦,但三文魚腩卷略細件), 吉列生蠔(香脆,上枱個look又擺得靚), 三文魚刺生(新鮮!有六片都唔算薄), 蜜糖薯仔(好似高力豆沙but裡面包住既係薯仔, 白汁蟹肉焗飯(好香好熱好芝士, 如食得多就會覺漏架喇). Total: $496.1 + tips

今晚我地ordered:
Total: $496.1 + tips
2004-12-14 11 浏览
那天和朋友2個人坐包房,約$600, 海景VIEW野食好味,服務都幾好...最好味係日本東坡肉...好肥味耶!~~刺身一般,熱食好味D, 因為每樣都唔太貴,AROUND $70,又要MEET個MIN CHARGE, 所以食左好多...MISO SOUP比較SALTY甜品都好好味, 食左個日本TIRAMISU...仲有雪糕OVERALL 價錢跟質素是值得~~
那天和朋友2個人坐包房,約$600, 海景VIEW
野食好味,服務都幾好...
最好味係日本東坡肉...好肥味耶!~~
MISO SOUP比較SALTY
甜品都好好味, 食左個日本TIRAMISU...仲有雪糕

OVERALL 價錢跟質素是值得~~
2004-12-14 8 浏览
上月我在尖沙咀火間土慶祝我的生日!雖然我們無訂枱,但是很快就有枱,但係就要限定幾點交枱!我們都好開心,因為聽人講這處成日都好full,仲以為好好彩,點知我們所叫的食物十分不濟,其中如蟹子壽司,三文魚腩手卷及tuna魚腩手卷,呢3樣真係鹹得要命!好似落0左好多好多鹽整,我男友索性唔食,因為實在鹹到帶苦,而且唔知係咪因為材料唔新鮮,翌日我仲不斷拉肚子,所以今年在火間土的確過了一個難忘的生日,相信我也不會再去火間土了!
2004-12-02 12 浏览
good!!sushi 嫌有D乾﹐但還算新鮮它的招牌sushi反而是個驚喜...饅魚反卷..
good!!
sushi 嫌有D乾﹐但還算新鮮
它的招牌sushi反而是個驚喜...饅魚反卷..
2004-11-23 17 浏览
朋友為我提早慶祝生日, 選址由佢地發辦, 其一友人選左呢度.一行五個人被安排在間房裏, 原來近窗的只有二人及六人以上的間房, 所以今次睇唔到夜景. 但友人告知, 窗邊的二人位最低消費要$550.食物亦由友人們發辦(今次聚會有這好處, 唔駛我唸, 嘻)新火間土卷: 由鰻魚鋪面而成的卷物, 一客有七八件, 味道一般, 無乜鰻魚味炸生蠔: 一客五隻, 隻隻都好瘦, 又係無乜蠔味, 但勝在唔太油燒鯖魚腩: 幾香, 味道唔錯蟹柳烏冬: 隻碟好大, 但份量好少, 味道亦一般, 可取處係烏冬幾煙UN海鮮芝士焗飯(正確名字忘了) : 芝士味好重, 材料食到有少少海鮮同磨菇, 幾漏炸蕃薯: 呢個反而我自己幾鍾意, 蕃薯味幾夠, 炸得面脆脆的, 又甜甜地, 當甜品幾好三文魚籽親子飯(大) : 幾好, 三文魚都幾新鮮服務一般, 佢地會放定一壼茶俾你地自斟自飲, 同埋有樣野我覺得幾得意, 因我地前後落左三次order, 每次落完之後, 轉頭個侍應又會走來同我地confirm order, 但明明落單的已confirm, 為何又要再多做一次呢???????

食物亦由友人們發辦(今次聚會有這好處, 唔駛我唸, 嘻)

燒鯖魚腩: 幾香, 味道唔錯
三文魚籽親子飯(大) : 幾好, 三文魚都幾新鮮

2004-11-12 25 浏览
Believed that everybody have the same experience that this rest. hv to make reservation long time ago.... but i did try my luck last week to walk in and check .... the time i went there is around 6:00pm... I check the reservation ....and finally I found someone no show....then I got the seat for 2...although its no the window seat ... but still good for me for trying this rest .... actually ... food is good and the place is nice ... I should try again and definately need to book for the window seat for 2 .... cos the view is so... NICE especially at nite..!!!
2004-11-12 10 浏览
又是要等位,平均一個鐘.三文魚很大及厚,起碼手掌咁大,個人焗mushroom,及炸軟crab,其他就麻麻!
又是要等位,平均一個鐘.
三文魚很大及厚,起碼手掌咁大,
個人焗mushroom,及炸軟crab,
其他就麻麻!
2004-11-05 14 浏览
上次一行兩人包起間房, 好正! 望晒海景, 冇人打擾,不過包房最低消費五百元,仲要一早打去訂位。銅鑼灣那間就冇海景睇啦, 所以冇最低消費... D 野食都幾好味~
2004-11-03 13 浏览
火間土在北京道1號開張已經想黎幫襯, 但似乎comment麻麻... 終於到左上星期, 約老公食lunch去試試..可能因為係平日下午, 又未到放lunch時間(我地特登早d去), 所以唔係咁多人, 而且安排我地坐2人對住海的房..唔... 我地都覺得個位坐得唔舒服, 座位&抬的高度又好似唔配合, 總之坐得唔係好舒服, 加上太陽又晒到正... 唉.. 我估可能夜晚會好dd.. 但個view又唔覺佢特別好, 始終比較低嘛~ 食物方面, 我地各自叫一份set lunch. 我叫左三文魚+魚子飯, 老公叫左...唔係好記得, 係有碗烏冬+壽司咁上下, 覺得ok呀--------------------食物方面, 覺得"魚一丁"好味d, 但就比"和民"好好多囉(和民越黎越難食)! 唔, 試過一次之後, 我會寧願去魚一丁好過"火間土", 因為環境氣氛完全唔得, 甚至坐得唔舒服, 野食又唔係特別好食, 但都ok咁囉, 未至於話差o既~

終於到左上星期, 約老公食lunch去試試..

2004-10-23 15 浏览
今日原本和姑姐諗住去和民, 但見要得廿張,加上e間野又唔係平(散叫每碟睇落好平,但係唔飽,太細碟,焗住要叫好多),所以走去北京道睇下有d咩食la~行經隧道,望到有d食肆牌,見到間叫"火間土" & "胡同"既物體,唔知咩東東,好奇走去睇下。首先去左胡同先,一打開,間野俾我既feel係----黑店。so~去了火間土。今日雖然係公假,但都唔係好多人排隊,等左15 mins左右就入得。環境裝修一流, 原本我們安排坐係d 4人桌靠牆位,(我地加埋都係2人) , 我見窗口位冇人,咪問d 侍應可唔可以轉lor...隔左陣佢都俾我轉~2個人點左唔算多野食,不過好飽:1. 沙律燒帶子-----我以為成pat沙律係太子上面會好漏,但又唔會wor,幾好味。$40-50咁上下2. xx照燒牛肉----未上已香味撲鼻, 牛肉好腍又夠味,正!$653.油甘魚、蟹籽、蔥吞拿魚、帶子、蟃魚壽司---okla但上碟時d蟹籽瀉左半出泥lor......油甘魚冇加太賀咁好食。$20-30不等/一份(2件)4. 吞拿魚腩bbq-----好味,但汁太甜,唔match條魚, 之後我地問侍應其實e間野有冇油甘魚頭,佢話有,e排做緊
2個人點左唔算多野食,不過好飽:

3.油甘魚、蟹籽、蔥吞拿魚、帶子、蟃魚壽司---okla

4. 吞拿魚腩bbq-----好味,但汁太甜,唔match條魚, 之後我地問侍應其實e間野有冇油甘魚頭,佢話有,e排做緊推廣tim......無奈&後悔到爆炸....有又唔出聲,起碼你都印張紙出泥話做緊promote 丫,都唔知係唔係做生意!
油甘魚頭滑好多&好食好多,因為唔係間間日本料理店都有,所以會貴d (我記得加太賀& 元和[唔知closed左未]都有,不過限量供應)唉~~~e樣bbq $128左右

5. 我叫左杯西柚xxx,不是酒精飲品~忘了名字,清淡得泥幾好飲。$30

o.s. 以上食物的名字不準確,但材料一樣。

席間都唔係好多人者,起碼有3 張係吉的,都唔知點解要排隊lor~total埋單$487 左右,加埋一。貴了少少~
2004-10-22 11 浏览
最估不到即是真係一價, 甚至比魚一丁還平少少. 平市套餐都幾抵. 但雜錦魚生飯比不上魚一丁. 燒薯非常得, 濃味但唔太"溜". 最欣賞可以落簾, 空間感甚佳, 兩人世界不錯. 不過還未有機會試窗口位~~
2004-10-20 12 浏览
優點:1.抵食2.好味3.裝修靚(有特色)缺點:1.依然都越勁難打電話,而且重永遠無7:00至9:00 (除非2星期前訂位)。2.催住你走(只食兩個鐘),想同D FRIEND坐耐D都唔得3.服務一般(都唔知的WAITER去哂邊)4.請分開幾次叫菜,如果你一次過叫哂,佢就會一次過同一時間上菜!
優點:
1.抵食
2.好味
3.裝修靚(有特色)

缺點:
3.服務一般(都唔知的WAITER去哂邊)
2004-10-12 6 浏览
如果情調同包裝食得飽,火間土會係好選擇,但如果想要好食,佢未夠班。因為人多,試了很多菜。海膽飯,海膽用超市平價貨色,兼出水,飯不是用日本米,飯的油和醋也掌握得不很好,不及格。壽司,材料不很新鮮,只較一般廉價迴轉壽司好一點。熱盤較壽司好一點,日式東坡肉有點新意,但多種菜色的調味皆相當接近。

因為人多,試了很多菜。

壽司,材料不很新鮮,只較一般廉價迴轉壽司好一點。