餐厅: 火鍋隨意門
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
近年香港開咗好多特色火鍋店,競爭非常激烈🔥 宜家打邊爐除咗食物質素要好之外環境都好重要🤩 最近同朋友試咗一間充滿異國風情嘅火鍋隨意門,睇得又食得,體驗好特別🪆🌃 環境 (4.5/5)火鍋隨意門位於銅鑼灣鵝頸橋附近,離地鐵站A出口好近~ 餐廳設計獨特,有時尚感又充滿異國風情~ 分別有土耳其🇹🇷日本🇯🇵同中國🇨🇳 三種主題☺️ 今次我就坐咗喺土耳其主題嘅area,天花上面嘅土耳其馬賽克燈又靚又好feel💡 餐廳座位空間都幾寬敞,坐得好舒服😌 而且所有員工都會著住機師制服,夠晒新奇獨特✈️ 😋 食物 (4.5/5)🔥 酒香火焰麻油雞濃湯鍋 $318🐮 蘋果木煙燻手切牛頸脊 (細) $298🥟 餃子拼盤 $148🥬 豐盛蔬菜拼盤 $128🤩 黃金雙拼 $98🍵 蜂蜜菊花烏龍茶 $78鍾意打卡又想補吓身嘅就推薦酒香火焰麻油雞濃湯鍋🔥 湯鍋淋上酒嘅時候仲有火焰效果,打卡一流📷 麻油雞湯湯頭濃郁,聞到陣陣麻油同酒香,加埋雞件令湯底更鮮甜😋蘋果木煙燻手切牛頸脊色澤鮮嫩,肥瘦分佈均勻🐮 雖然食唔出蘋果木嘅煙燻味,不過牛肉肉質厚實唔會乾柴,如果牛味再濃啲就好啦😚餃子拼盤一盤有10粒🥟 5款餃子分別係韭菜豬肉餃

🌃 環境 (4.5/5)

😋 食物 (4.5/5)
🔥 酒香火焰麻油雞濃湯鍋 $318
🐮 蘋果木煙燻手切牛頸脊 (細) $298
🥟 餃子拼盤 $148
🥬 豐盛蔬菜拼盤 $128
🤩 黃金雙拼 $98
🍵 蜂蜜菊花烏龍茶 $78

餃子拼盤一盤有10粒🥟 5款餃子分別係韭菜豬肉餃,松露野菌豬肉餃,鮮蝦雲吞,黑松露蟹肉餃同鳳尾鮮蝦餃🦐 個人最鍾意鳳尾鮮蝦餃,蝦味好鮮又有口感🦐

另外仲嗌咗嘅即炸黃金雙拼💰 黃金魚皮同黃金響鈴新鮮炸起熱辣辣脆卜卜,外層裹住鹹香嘅鹹蛋黃醬,邪惡指數爆燈😈

豐盛蔬菜拼盤擺盤好精緻,滿滿嘅菜底上面插住五顏六色嘅蔬果🍅 蔬菜拼盤超豐富,有娃娃菜,油麥菜🥬 蕃茄🍅 白蘿蔔 金菇🍄 南瓜🎃 黑木耳等等,五色蔬菜夠晒營養均衡👍🏻

另外,大家不妨試吓佢哋蜂蜜菊花烏龍茶🍵 餐廳會用一個球狀嘅壺裝住比你斟出黎,好啱打卡😆 蜜糖嘅甜味啱啱好,清熱解渴🍯

💰 價錢 (4/5)
Average price $450-500/pp
火鍋隨意門環境風格別樹一幟,食物質素高而且菜式種類豐富,以鬧市嘅火鍋店黎講收費好合理🤩 如果你想搵一間舒適嘅餐廳同朋友一齊享受美食,咁呢度絕對係一個好好嘅選擇❤️
  • 黃金雙拼
  • 酒香火焰麻油雞濃湯鍋
🌸《火鍋隨意門· 火鍋·銅鑼灣》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🥘招牌花膠雞湯鍋 $318好大片嘅魚肚🤩店員會即場幫手剪細份再放落湯裡面煮,煲左大概五分鐘已經好入味🫢 雞亦都好大隻,半隻對於兩個人黎講都算幾多下😂 湯底濃郁到小編飲左三碗先開始打邊爐,真係好正❤️‍🔥❗️-🐮蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)$298細份半頸脊對於兩個人黎講岩岩好🙆🏻‍♀️ 牛肉唔會話好肥,但係相當有牛味👍🏻-🥟餃子拼盤$148餃子拼盤係結合左佢地嘅招牌餃子,其中小編最有印象就係黑白松露餃子,松露味好濃郁,推介🙆🏻‍♀️-🥗豐盛蔬菜拼盤$128蔬菜拼盤好有心思,蘿蔔同蕃茄有用竹籤吉起,放落鍋嘅時候唔驚搵唔返🙆🏻‍♀️-店員哥哥們全部都好靚仔,著曬機師服🤩餐廳裝修又好似去左旅行咁,間唔中食下都幾唔錯啊🥳-📍 火鍋隨意門 @hotspot.cwb 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室-環境:🌸🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:🧡-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #insta
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:🧡
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #香港火鍋 #宮廷風火鍋 #火鍋隨意門 #花膠雞湯
2023-06-02 56 浏览
呢間銅鑼灣火鍋店嘅裝修都幾特別, 房間佈置各有特色, 有中國, 日本, 土耳其和法國等, 今晚去咗土耳其主題色彩區落, 馬賽克吊燈和餐枱碗碟擺設都具有歐洲色彩, 加上穿著飛機服務員嘅侍應, 有如置身飛機一樣。花膠筒濃湯雞係火鍋店嘅招牌湯底, 果然名不虛傳, 湯底濃厚, 非常美味, 花膠又厚又大件, 雞件金黃嫩滑, 食落很有雞味, 分量都唔少。九方格醬料擺設, 有辣椒芫茜蒜片蔥蒜片雲耳, 方便食客選擇醬料。安格斯牛肉口感豐富, 牛味香濃, 肉質厚實又可口。餃子拼盤餃子皮薄餡靚, 鮮蝦水餃夠曬足料, 豚肉餃和蟹肉餃口感唔錯, 各具特色。牛舌片脆口又鮮味, 爽脆又有嚼口。特盛蔬菜拼盤賣相吸引, 蕃茄, 生菜, 娃娃菜金菇菜等新鮮清甜, 係唔食火鍋嘅最佳配搭。

今晚去咗土耳其主題色彩區落, 馬賽克吊燈和餐枱碗碟擺設都具有歐洲色彩, 加上穿著飛機服務員侍應, 有如置身飛機一樣。

九方格醬料擺設,

有辣椒芫茜蒜片蔥蒜片雲耳, 方便食客選擇醬料。
安格斯牛肉口感豐富, 牛味香濃, 肉質厚實又可口。

牛舌片脆口又鮮味, 爽脆又有嚼口。

銅鑼灣高質養生火鍋店 — 火鍋隨意門呢間位於銅鑼灣嘅火鍋店,而旅遊為主題,無論店員嘅制服同裝修都令你感覺好似旅行緊咁,入到餐廳,店員化身為機師帶位入座,而且牆身印有帶有土耳其色彩嘅熱氣球,而今次就去咗中式宮廷風區用餐🍽🐥花膠雞湯鍋($318)係用左三黃雞,用慢火將雞骨煎香,再配合雞肉熬製而成,成煲花膠雞湯真係充滿膠質,而且好入味,雞肉都好嫩滑,而且花膠都好大塊!🐮手切頂級安格斯牛肉($298)呢份牛肉淨係叫咗細份都份量好多😱油花分布均勻,入口軟嫰有嚼勁!🐚桂花蚌($148)勁新鮮,同埋充滿鮮味!而且好爽口😍必食!🥟餃子拼盤($148)有齊5款餃子,一共有10粒,可以試曬不同款式,一次過滿足哂!包括有:黑松露蟹肉/蟹皇豚肉/韭菜豬肉/鮮蝦雲吞/西洋菜香菇肉餃,每粒都大大粒脹卜卜,特別最鍾意就係黑松露蟹肉,真係真材實料!食到啖啖蟹肉😍!🥬特盛蔬菜拼盤($128)擺盤成個花籃咁,好花心思。拼盤有齊曬唔同蔬菜,包括娃娃菜、雲耳、蕃茄、金菇、生菜、蘿蔔、南瓜🎃🥤竹蔗茅根($78)叫左一盞清下熱氣,味道唔會好甜!

銅鑼灣高質養生火鍋店 — 火鍋隨意門

呢間位於銅鑼灣嘅火鍋店,而旅遊為主題,

🐥花膠雞湯鍋($318)

🐮手切頂級安格斯牛肉($298)

🐚桂花蚌($148)
勁新鮮,同埋充滿鮮味!而且好爽口😍必食!

🥟餃子拼盤($148)

🥬特盛蔬菜拼盤($128)

🥤竹蔗茅根($78)
叫左一盞清下熱氣,味道唔會好甜!
2023-05-30 147 浏览
火鍋店位於銅鑼灣,離時代廣場大約3分鐘步程,十分方便。踏進店內之前,先被門口的土耳其馬賽克吊燈同竹藤吊椅吸引住,再進鋪內就見到中國風木櫃,咁多打卡位,未開餐我部相機已經好唔得閒🤭 服務員一身空少打扮,帥爆呢😍 我被安排坐在熱氣球壁畫前面,影相一流!火鍋湯底選擇甚多,有四大類,包括兩款花膠雞湯,四款蜆湯,兩款豬筒骨濃湯及鴨血濃湯。湯底:湯水滋補好重要,我就點了招牌花膠🐔雞湯鍋($318半只雞份量)選用大量三黃雞熬制而成,再配以厚身花膠,雞味香濃,花膠好足料,整整有兩大塊啊!感覺有滿滿的骨膠原在召喚我,美顏首選👍🏻醬料:八款醬料加涼拌青瓜,置於九宮格內,其中一款醬料有黑蒜油,醮牛肉來吃,又香又好味!火鍋配料:🐮手切頂級安格斯牛肉($298細份):肉質新鮮,色澤鮮紅,油花分布均勻,令人欲罷不能!🥟餃子拼盤($148):共有5款10件,包括韭菜豬肉餃、足料鮮蝦雲吞,黑松露蟹肉餃、蟹黃豚肉餃、白松露野菌豬肉餃。粒粒都皮薄餡靚,最愛黑松露蟹肉餃及蟹黃豚肉餃,豬肉餡裡面有勁多蟹肉之余,仲有蟹黃粒!蟹黃豚肉餃一咬開,蟹油溢出好甘香!黃金雙拼($98):就是用了咸蛋黃炒過的響鈴及魚皮,建議響鈴輕輕放湯,
火鍋店位於銅鑼灣,離時代廣場大約3分鐘步程,十分方便。
火鍋配料:
黃金雙拼($98):就是用了咸蛋黃炒過的響鈴及魚皮,建議響鈴輕輕放湯,味道更佳!黃金魚皮好味到不得了,放涼了依然脆口,好想買大量回家做零食呢😋
🥬特盛蔬菜拼盤($128): 靚到像藝術品一樣,忍唔住要拎上手合照一下🤣 一如其名,有多款蔬菜,包括娃娃菜、唐山菜、油麥菜、白蘿蔔、南瓜、金菇菜、蕃茄、木耳,非常豐盛呢!
🥤飲品:蜂蜜菊花烏龍茶以地球儀容器盛載著,飲品清甜解渴之余,又有玩味。
  • 黃金雙拼
  • 餃子拼盤
  • 招牌花膠雞湯鍋
  • 手切頂級安格斯牛肉
2023-05-29 34 浏览
🙌🏻早排去咗銅鑼灣同朋友一齊打邊爐,🥰試咗呢間舖頭嘅招牌花膠雞湯,👍🏻超級有驚喜,所有食材都好足料,裝修同埋味道都好好,絕對值得一試。.🐷招牌花膠雞湯鍋 👅9.5/10 $318🐔上枱嘅時候店員首先俾咗原塊嘅花膠同埋雞俾我哋影相,🥹睇相已經見到真係超級大塊。😛雞湯一啲都唔會覺得味精,味道非常鮮甜。🥰就算就咁飲都可以,花膠質感亦都非常之好,吸收晒雞湯嘅鮮味。.🐷蘋果木煙燻手切牛頸脊 👅9/10 $298🐮牛肉肥瘦比例啱啱好,擺盤非常fancy,牛味濃郁。.🐷 餃子拼盤 👅8/10 $148😚餃子拼盤味道有好多款,啱晒選擇困難症嘅朋友仔,🥟仲要隻隻都好多餡。.🐷 豐盛蔬菜拼盤 👅8.5/10$128🤣擺得勁靚,成盆花咁樣。🥗蔬菜嘅種類亦都好多,煮完嘅菜吸晒湯底嘅鮮味,幾香花膠雞湯味,簡直就係精華!💕.🐷 竹蔗茅根 👅9.5/10$78🤪裝飾得勁盞鬼,成個地球儀咁樣。👍🏻竹蔗茅根味道清甜。.📍 火鍋隨意門 (銅鑼灣)銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室.

🐷招牌花膠雞湯鍋 👅9.5/10 $318

🐷蘋果木煙燻手切牛頸脊 👅9/10 $298

🐮牛肉肥瘦比例啱啱好,擺盤非常fancy,牛味濃郁。
🐷 餃子拼盤 👅8/10 $148

🐷 豐盛蔬菜拼盤 👅8.5/10$128

🐷 竹蔗茅根 👅9.5/10$78

🤪裝飾得勁盞鬼,成個地球儀咁樣。👍🏻竹蔗茅根味道清甜。
📍 火鍋隨意門 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室
位於灣仔與銅鑼灣交界,鵝頸橋底附近的位置,銅鑼灣時代廣場地鐵出口8分鐘步程,是一間樓上火鍋店鋪。沒想到火鍋店鋪也可以外觀這麼華麗,每一區也分了不同的裝潢感覺,我這一次用餐的區域獅子土耳其風格作為裝修格調,用上不同的土耳其式顏色玻璃吊燈,到處也鋪滿了針織地氈與印花圖案咕臣,品嚐高級食材的同時體驗有如旅行般環境格調與享受,醬介配料選擇豐富,可隨意添加自己喜愛的醬料搭配食材,營造個人化的口感層次。⭐️招牌花膠雞湯鍋我們點選了一款最受歡迎的花膠雞湯湯底,以大量三黃雞熬製而成的香滑濃郁的雞湯,旁邊還送上了一盤滿滿的厚身花膠與新鮮雞件,香濃雞味滑溜的雞肉真的非常大盤,而且吃完還很養顏。⭐️蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)清香味撲鼻的蘋果木煙燻過的手切牛頸脊,新鮮嘅牛頸脊軟滑嘅咬口,自己烚成半熟狀態入口非常好吃並有牛肉鮮香🫶🏻⭐️餃子拼盤蟹香豚肉餃、韭菜豬肉餃等等不同的選擇,每一口也是皮薄肉質嬌嫩,肉汁一咬而出,一共十隻餃子,但吃完會想再吃。⭐️豐盛蔬菜拼盤南瓜、白蘿蔔、蕃茄都分別以木簽串起來,新鮮的蔬菜🥬種類也很多,滿滿的一盤適合吃完肉類後令腸胃更舒服。⭐️竹蔗茅根以玻璃球的形態承載竹蔗茅根水,感覺上更美觀,而且

⭐️招牌花膠雞湯鍋

⭐️蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)

⭐️餃子拼盤

⭐️豐盛蔬菜拼盤

⭐️竹蔗茅根
以玻璃球的形態承載竹蔗茅根水,感覺上更美觀,而且口感非常清爽解渴,適合打邊爐熱辣辣嘅時候爽返一杯!

⭐️爽脆魚片
份量還滿足的一碟魚片,新鮮的魚片,雖然有一點點魚骨,肉質軟滑爽口,真係打邊爐必點嘅一道食材!
2023-05-28
  • 蘋果木煙燻手切牛頸脊
  • 招牌花膠雞湯鍋
學生年代最想要💙多啦𝐀夢既"電動鉛筆"去考試📝出黎做野後假期少📆 • 近年疫情🦠...各種原因,我就轉左想要"隨意門"🚪可以𝟏秒就去到另一個地方🌪️餐廳叫得隨意門,就梗係有番幾個景點俾你打卡啦📸多國主題佈置分別有(土耳其🇹🇷 • 日本🇯🇵 • 巴黎🇫🇷...)冇時間去旅行✈️既朋友仔,不妨打個異國遊邊爐🍲~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪花膠雞湯鍋湯底 ($318)女人時時刻刻都要𝐊𝐞𝐞𝐩住皮膚靚靚💃🏻花膠有豐富骨膠原,滋補又養顏最岩🧏🏻‍♀️店員哥哥會幫我地剪開塊花膠✂️放落三黃雞淆製既黃金湯🍲仲提我地滾起,記得要舀番碗"頭啖湯"飲左先🥣我舀湯個時就梗係順手舀多幾舊花膠啦🥄舊舊都係勁厚身,係咪可以用花膠扒黎形容?🤤之後先再加雞件落湯煲🐔本身湯底已經好湯郁,加埋雞件煲後更滋味😋.▪蘋果木煙燻手切牛頸脊 • 細 ($298)睇𝐝油花分佈咁靚,輕輕淥下就食得啦🥢濃濃牛味🐃中滲少少煙燻香💨細份都有咁多片,又唔會好薄😙.▪餃子拼盤 ($148)有𝟓款口味 • 各𝟐粒🥟(鮮蝦雲吞 • 菜苗帶子餃 • 韭菜豬肉餃 • 黑松露蟹肉餃 • 蟹皇豚肉餃)粒粒都大大粒
學生年代最想要💙多啦𝐀夢既"電動鉛筆"去考試📝
出黎做野後假期少📆 • 近年疫情🦠...各種原因,
我就轉左想要"隨意門"🚪可以𝟏秒就去到另一個地方🌪️
餐廳叫得隨意門,就梗係有番幾個景點俾你打卡啦📸
冇時間去旅行✈️既朋友仔,不妨打個異國遊邊爐🍲

▪花膠雞湯鍋湯底 ($318)
女人時時刻刻都要𝐊𝐞𝐞𝐩住皮膚靚靚💃🏻
花膠有豐富骨膠原,滋補又養顏最岩🧏🏻‍♀️
店員哥哥會幫我地剪開塊花膠✂️
放落三黃雞淆製既黃金湯🍲

仲提我地滾起,記得要舀番碗"頭啖湯"飲左先🥣
我舀湯個時就梗係順手舀多幾舊花膠啦🥄
舊舊都係勁厚身,係咪可以用花膠扒黎形容?🤤

之後先再加雞件落湯煲🐔
本身湯底已經好湯郁,加埋雞件煲後更滋味😋

▪蘋果木煙燻手切牛頸脊 • 細 ($298)
睇𝐝油花分佈咁靚,輕輕淥下就食得啦🥢
濃濃牛味🐃中滲少少煙燻香💨
細份都有咁多片,又唔會好薄😙

▪餃子拼盤 ($148)
有𝟓款口味 • 各𝟐粒🥟
粒粒都大大粒皮薄,煮前煮後都咁脹卜卜,𝟏次過滿足晒🙆🏻‍♀️

▪豐盛蔬菜拼盤 ($128)
有南瓜 • 金菇 • 蕃茄 • 娃娃菜 • 木耳 • 油麥菜...不過有咩都唔重要啦😏
見到咁𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥擺到花籃咁靚,心情靚晒🌈

▪黃金雙拼 ($98)
平時次次都揀好耐,要魚皮定響鈴好🤔
今次有雙拼唔洗煩,一次過要晒🫰🏻
即叫即炸,超級脆💥表面有鹹蛋金沙就咁食都好好食🧡
響鈴仲係勁多層,超正🤩

▪蜂蜜菊花烏龍茶($78)
依個咪地球儀?好配合餐廳既主題佈置🌍
飲落夠冰凍,清甜又潤喉😝

▪醬芥
九宮格調味料,可自由配搭🧂

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺店員哥哥服務好好,會主動幫我地加湯,收碟......🙇🏻‍♀️
🔺最正既係加湯,真係湯!唔係加滾水👍🏻
2023-05-23 693 浏览
之前一直BOOKMARK左呢間餐廳,好想同去土耳其的朋友黎食。最後約左今日,今日落雨涼涼地,就啱晒圍爐聊天。有三個不同主題,中國、日本和土耳其。各有各的特色。地方寬敞,坐得舒服,聊天一流。最後我們叫左以下食物。黑蒜特色卜卜蜆濃湯鍋($218)湯底方面我地揀左具有極強的抗氧化,很好的抗衰老黑蒜,配合辣椒提升沙白蜆鮮味。鍋內有勁多沙白蜆,一粒沙都無,而且粒粒都勁包滿。湯底濃郁和鮮味,不知覺飲左幾碗1.手切頂級安格斯牛肉(細)手切頂級安格斯牛肉,牛味細緻。脂肪分佈平均而細膩。手切牛肉保留到牛肉本身的筋。食落口感會更好。2.黃金雙併($98)黃金炸響聆➰黃金炸魚皮非常香口和濃郁的咸蛋黃,兩樣都炸得酥脆。打邊爐必不可少的響鈴和炸魚皮3. 餃子拼盤($148)韭菜豬肉餃➰ 足料鮮蝦雲吞➰ 白松露野菌豬肉餃➰ 鳳尾鮮蝦餃➰ 黑松露蟹肉餃每款都有兩粒。每一粒都平薄餡靚,大大的一粒,且各有各的口感,好味。最愛白松露野菌豬肉餃和 鳳尾鮮蝦餃。4. 豐盛蔬菜拼盤($128) 好大的一份田園雜菜盤,有多款不同的菜,新鮮爽脆。好似波板糖的蔬菜5. 蜂蜜菊花烏龍茶($78)用上地球儀盛載,非常適合打卡。清淡的蜂蜜

最後約左今日,今日落雨涼涼地,就啱晒圍爐聊天。

有三個不同主題,中國、日本和土耳其。各有各的特色。

地方寬敞,坐得舒服,聊天一流。

最後我們叫左以下食物。

黑蒜特色卜卜蜆濃湯鍋($218)

鍋內有勁多沙白蜆,一粒沙都無,而且粒粒都勁包滿。

湯底濃郁和鮮味,不知覺飲左幾碗

1.手切頂級安格斯牛肉(細)

手切頂級安格斯牛肉,牛味細緻。
脂肪分佈平均而細膩。
手切牛肉保留到牛肉本身的筋。

食落口感會更好。

2.黃金雙併($98)
黃金炸響聆➰黃金炸魚皮

非常香口和濃郁的咸蛋黃,兩樣都炸得酥脆。

打邊爐必不可少的響鈴和炸魚皮

3. 餃子拼盤($148)

最愛白松露野菌豬肉餃和 鳳尾鮮蝦餃。
4. 豐盛蔬菜拼盤($128)

好大的一份田園雜菜盤,有多款不同的菜,新鮮爽脆。

好似波板糖的蔬菜

5. 蜂蜜菊花烏龍茶($78)
用上地球儀盛載,非常適合打卡。

清淡的蜂蜜菊花烏龍茶,非常解渴且可以減低油膩感。

2023-05-23
我終於解放了,那句來一場說吃就吃的火鍋吧 哈哈🤣🌟店名:火鍋隨意門這家店裝修非常特別,充滿了異國風情的氣息,主要是以土耳其🇹🇷熱氣球為主題,店員都是穿著飛機師制服(有帥哥看🤣),然後再配上音樂🎵,簡直不要太享受啦~ 🔹有十幾款湯底可以選:花膠雞/黑白鹵水鴨血濃湯✔️我們選了:麻辣卜卜蜆濃湯鍋🌶️裡面有很多沙白蜆,而且每個都很大個,都是新鮮的蜆,處理的很乾淨不帶一點沙✅ 上面還有很多的豆卜,大滿足!!🔹蘋果木煙薰手切牛頸脊(小)這一碟小的牛肉分量就已經非常多,牛肉都是新鮮現切,肥瘦相間,吃起來口感很好👍🏻擺盆也很好看✅🔹餃子拼盤(10粒)黑松露蟹肉餃🦀️,蟹王豚肉餃,韭菜豬肉餃,菜肉帶子餃和鮮蝦🦐雲吞。每款各2,都是現包的,裡面滿滿的餡料。蟹肉餃裡面的蟹肉都有很多,商家真的一點也不吝嗇!!🔹蔬菜拼盤🥬裡面有好幾款蔬菜搭配在一起(蘿蔔,番茄🍅,金針菇,木耳,娃娃菜,油麥菜)滿滿一大盆,非常豐富。蔬菜都很新鮮,分量很多。最後我們2個人都吃不完🔹黃金雙響是咸蛋黃炸魚皮和響鈴,炸魚皮咔吱咔吱脆,再搭配上咸蛋黃,很特別,吃了還想吃,停不下來🤣 響鈴就有點小油膩🔹竹蔗茅根冰鎮過後的竹蔗茅根,非常解辣,消失
我終於解放了,那句來一場說吃就吃的火鍋吧 哈哈🤣
🌟店名:火鍋隨意門

🔹有十幾款湯底可以選:花膠雞/黑白鹵水鴨血濃湯
✔️我們選了:麻辣卜卜蜆濃湯鍋🌶️

🔹蘋果木煙薰手切牛頸脊(小)

🔹餃子拼盤(10粒)
🔹蔬菜拼盤🥬
裡面有好幾款蔬菜搭配在一起
🔹黃金雙響
🔹竹蔗茅根
冰鎮過後的竹蔗茅根,非常解辣,消失,降火。看著這麼小的容量,其實每人可以裝上2大杯!!!
總結:🌟🌟🌟🌟🌛/5
這家店東西真的是價格便宜,分量多,物美價廉✅這個是我吃過那麼多火鍋店裡料最足,性價比超高的店

⏰mon-sun 12:00-01:00am

📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室
港鐵A出口
最近好似愈開愈多特色同精緻的打邊爐鋪頭,上網見到銅鑼灣有一間好靚的打邊爐鋪頭,裝修好靚,有啲懷舊的感覺🥰,坐得好舒服😍佢的位置都好方便,係時代廣場對面👍我揀左一個胡椒筒骨濃湯鍋,入面好足料,有幾舊大大舊的筒骨,仲有啲豬手😜 啲湯方面有微微的胡椒香味,唔會太辣😁湯底煲到乳白色,值得一提煲店員會成日留意住你個鍋,經常主動幫你加湯,而且加落去的湯都係乳白色的,十分抵讚🤩餃子拼盤(10粒)餃子方面每款都係有兩粒, 岩晒share呀,大家都可以食到唔同口味的餃子🥟, 我仲記得食到有蝦餃,韮菜餃,黑松露餃等等🤓餃子包到大大粒,好足料😊特盛蔬菜拼盤拼盤擺到超級靚,入面有好多款唔同的蔬菜,有白蘿蔔,紅蘿蔔,蕃茄,金針菇,黑木耳,菠菜,同娃娃菜🤤 一次食到好多唔同種類的蔬菜👍本地牛頸脊(細)牛頸脊雖然佢話係細盤,但係個份量都唔小🙈 牛肉啲花紋好靚,肥瘦平均😉牛肉的底部仲會有好多的冰碎係下面,可以保持到牛肉的鮮度,店家十分貼心🤩黃金雙拼黃金係指咸蛋黃,雙拼就係響鈴同埋炸魚皮🥸響鈴同魚皮佢攤木都係即炸,炸完出黎熱辣辣,店員話可以即刻食仲要小心熱,食落好脆身好新鮮😎外面包裹住大量的咸蛋黃,第一次食呢啲即炸的魚

餃子拼盤(10粒)

特盛蔬菜拼盤

本地牛頸脊(細)

黃金雙拼
黃金係指咸蛋黃,雙拼就係響鈴同埋炸魚皮🥸響鈴同魚皮佢攤木都係即炸,炸完出黎熱辣辣,店員話可以即刻食仲要小心熱,食落好脆身好新鮮😎外面包裹住大量的咸蛋黃,第一次食呢啲即炸的魚皮同響鈴,真係一定要叫黎試下😜

蜂蜜菊花烏龍茶
飲品會用一個好靚的波波罐裝住,一個罐都裝到大約6杯大大杯的飲品😋而且甜度唔會好高,一路打邊爐一路飲好夾😊

火鍋隨意門 (銅鑼灣)
2023-05-10 44 浏览
都有一段時間冇打邊爐 一於簡返間高質餐廳打下邊爐🫕 同朋友傾下計放鬆下☺️🍀招牌花膠雞湯鍋湯底由大量三黃雞熬製而成 所以味道好濃郁 可以係打邊爐前 先品嚐一下雞湯😍 花膠好厚身好大塊 店員幫我地剪開做易入口嘅大細😉 吸埋雞湯之後好入味 好爽口🤣 雞件上枱前已經整熟左 只要再放落火鍋加熱多兩至三分鐘就食得 口感軟嫩🐓 🍀蘋果木煙燻手切牛頸脊牛頸脊色澤好靚 雪花分布平均👍🏽 放落湯底淥10-20秒就食得 熟度恰到好處😛 肉質軟嫩有嚼勁 牛肉味濃厚🐮🍀餃子拼盤總共有5款口味 蟹黃豚肉餃 口感較厚實 味道突出😉 新鮮菜苗帶子餃 口感清新 餃子皮厚薄適中🥟 黑松露蟹肉餃 黑松露味道香濃 係分量稍為多左啲 有少少鹹🫣 韭菜豬肉餃 好香濃嘅韭菜味 好好食😋 鮮蝦雲吞 爽口彈牙🥰🍀鹹蛋黃炒炸魚皮炸魚皮香脆可口 配埋香濃味道嘅鹹蛋黃 真係絕配🤭🍀竹蔗茅根吾會太甜 飲落好清新 有消濟解膩嘅感覺😙

🍀招牌花膠雞湯鍋

🍀蘋果木煙燻手切牛頸脊

🍀餃子拼盤

🍀鹹蛋黃炒炸魚皮
炸魚皮香脆可口 配埋香濃味道嘅鹹蛋黃 真係絕配🤭

🍀竹蔗茅根
吾會太甜 飲落好清新 有消濟解膩嘅感覺😙
2023-05-08 163 浏览
這次來到這家裝修風格鮮明有趣的火鍋店打卡,先有馬賽克七彩顏色鮮豔奪目的土耳其的燈、土耳其𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭的熱氣球風景圖片、穿上機師制服的帥氣店員 - 準切頂級安格斯牛肉(細)份量真係幾足啊,牛肉味好濃郁,而且脂肪分布好均勻,質素好高嘅牛肉。 - 黃金雙拼$98分別係咸蛋黃碎炸魚皮同咸蛋黃碎響鈴, 上枱時仲係熱辣辣,食埋有粒粒鹹蛋。- 蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)$298呢啲牛肉真係好特別,佢哋係先煙燻過先上枱嘅,牛肉以脂肪同肉嘅比例不錯,食落唔會好難咬口!- 手打肉丸拼盤 $148 / 10粒包捨有蟹籽鮮蝦丸、黑松露墨魚丸、芝心牛肉丸、蟹皇丸,同埋手打鯪魚丸。個人認為最特別嘅係牛肉丸,入面仲有流心芝士,同埋蟹籽鮮蝦丸,勁爽口勁彈牙!火鍋隨意門 (銅鑼灣)銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約5分鐘

- 準切頂級安格斯牛肉(細)

- 黃金雙拼$98

- 蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)$298

- 手打肉丸拼盤 $148 / 10粒

火鍋隨意門 (銅鑼灣)
港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約5分鐘
今日介紹呢一間火鍋店,位於銅鑼灣鵝頸橋附近,餐廳主要以土耳其風裝修,每一台都擺放左馬賽克燈,另外長身形鐵腕土耳其最大特色嘅熱氣球。🌟招牌花膠雞湯鍋 $318湯底用新鮮嘅三黃雞骨同雞肉熬製,湯底好濃郁雞味,仲有兩大塊花膠,滿滿嘅骨膠原。湯底同湯料係分開上,你可以先影相,然後叫店員幫你剪花膠。雞塊就可以放落去煮啦!不過記得打邊爐之前飲一碗湯先,試下原味雞湯!🌟餃子拼盤(10粒)$148包括黑松露蟹肉餃,蟹王豚肉餃,韭菜豬肉餃,菜苗帶子餃同埋鮮蝦雲吞。其中黑松露蟹肉餃同蟹王豚肉餃都幾特別,前者黑松露香氣撲鼻同有一絲絲蟹肉,後者橙黃橙黃的,裡面還有豐腴的蟹膏味。🌟特盛蔬菜拼盤$118以竹籤插著的白蘿蔔、南瓜和番茄幾貼心,仲有有娃娃菜、生菜、油麥菜,一份份咁擺好。再放落雞湯鍋煮,啲蔬菜就會吸收湯汁,變得更好味!📌 火鍋隨意門 (銅鑼灣) @hotspot.cwb 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室🚇港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約5分鐘📍#銅鑼灣

🌟招牌花膠雞湯鍋 $318

🌟餃子拼盤(10粒)$148

🌟特盛蔬菜拼盤$118

📌 火鍋隨意門 (銅鑼灣) @hotspot.cwb
🚇港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約5分鐘
📍#銅鑼灣
2023-05-05 66 浏览
餐廳嘅裝修係有落心思嘅,設計左四個主題區,分別係土耳其、日本、法國同中國~ 不過對我地黎講都係食物質素重要啲😂首先講下湯底先,有好幾款都幾吸引,淨係卜卜蜆都已經分左四款唔同嘅湯底😮 我地最後揀左佢地嘅招牌湯底🍲養顏花膠筒濃雞湯鍋🍲 雞湯味濃郁👍🏻 湯底包埋花膠同半隻雞,大大塊花膠每啖都係骨膠原😌 本來以為雞肉煲過會好老,點知肉質又幾嫩滑喎火鍋料方面推介鹹蛋黃響鈴!響鈴係新鮮炸起咬落脆卜卜,加上鹹蛋黃嘅香氣不得了🤤 不過咁邪惡嘅野真係一舊起兩舊止🤣仲有我地最愛嘅脆鯇腩😍 口感爽脆不過食嘅時候要小心啲碎骨另外仲試左其他火鍋配料包括 本地牛頸脊、牛柏葉、酒浸雞子,屬正常水平飲品就叫左個蜂蜜菊花烏龍茶,用左個地球儀🌎嘅容器裝住,貼合返佢地嘅主題,斟到大概五至六杯總括黎講食物質素都算唔錯不過價錢偏進取,我地經Openrice book 六八折後每人都要四百幾蚊,以性價比黎講都有唔少選擇

仲有我地最愛嘅脆鯇腩😍 口感爽脆不過食嘅時候要小心啲碎骨

2023-04-07