餐厅: 火鍋隨意門
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-09-12 27 浏览
花膠雞湯鍋份外滋潤嘅花膠雞湯鍋係餐廳最受歡迎湯底之一,用完隻新鮮雞熬製而成,加入一大片花膠、紅棗等養生嘅食材,飲落去超級清甜,又養顏健康👍🏻餃子拼盤(10粒)一碟10粒嘅餃子拼盤分別有五款唔同自家製餃子🥟,包括有好香嘅韭菜餃、白菜豬肉餃、港式鮮蝦雲吞等,每一粒都脹卜卜,好足料啊特盛蔬菜拼盤蔬菜拼盤嘅材料非常豐富,好似有白蘿蔔、紅蘿蔔、清新嘅蕃茄🍅、鮮嫩娃娃菜同埋菜心等等,味道清甜又啱晒唔同人口味蜂蜜菊花烏龍茶烏龍茶加入健康嘅菊花同埋滋潤嘅蜂蜜,味道帶有淡淡菊花清香,又有天然嘅蜂蜜香甜,同火鍋一齊食好夾手切頂級安格斯牛肉(細)雖然呢一款安格斯牛肉係細size ,但係份量已經足夠兩個人食,牛肉嘅口感唔會太過煙韌,雪花pattern 好吸睛,放喺印有餐廳牌嘅碟上面,影相出嚟好靚黃金雙拼係鹹蛋黃嘅魚皮拼鹹蛋黃炸響鈴卷,兩款都係即叫即炸熱辣辣,鹹蛋黃味非常濃郁,相當高質,值得推介

花膠雞湯鍋

餃子拼盤(10粒)

蜂蜜菊花烏龍茶

手切頂級安格斯牛肉(細)

黃金雙拼
再次Encore 依一間我最愛的火鍋店! 位於銅鑼灣的<火鍋隨意門> ,環境裝飾以旅遊作為藍本,除了打卡一流,最重要是食物及服務質素都有水準,會想令人再次光顧-高質火鍋需有足料靚湯底! 🐓 招牌花膠雞湯鍋花膠,是我的最愛😍 每次去火鍋店,只要有花膠的湯底,都是必點的😋 花膠大大片,相當厚身! 用上三黃雞份外厚肉鮮香。 橘黃色的雞湯好濃郁超級正! -🐮 蘋果木煙燻手切本地牛頸脊 牛頸脊油花均勻、肉味濃郁,而蘋果木煙燻令其帶有甘甜的香氣-🥟餃子拼盤有鳳尾鮮蝦餃、白松露野菌豬肉餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃及蟹黃豚肉餃! 每款味道各有特色,皮薄餡多!兩款蟹肉餃都是我的最愛-🥬豐盛蔬菜拼盤 有生菜、油麥菜、娃娃菜、金菇、木耳、蕃茄、南瓜🎃、白蘿蔔,十分豐富!-🦪日本廣島蠔❗️推介❗️賣相充滿gimmick 。營造仙氣飄飄的視覺效果;蠔身肥嘟嘟鮮嫩飽滿,蠔味濃郁-🍹竹蔗茅根 器皿漂亮,第一感覺很像美少女戰士的變身器😜 清涼解渴之選

高質火鍋需有足料靚湯底!
🐓 招牌花膠雞湯鍋

🐮 蘋果木煙燻手切本地牛頸脊
牛頸脊油花均勻、肉味濃郁,而蘋果木煙燻令其帶有甘甜的香氣

🥬豐盛蔬菜拼盤

🦪日本廣島蠔

🍹竹蔗茅根
器皿漂亮,第一感覺很像美少女戰士的變身器😜 清涼解渴之選

🌟餐廳:火鍋隨意門📍地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至四及日12:00 – 00:00 / 星期五至六12:00 – 01:00📱電話:2178 0600 / 5540 3346放假最好既節目就係約埋朋友仔出銅鑼灣,輕輕鬆鬆咁行吓街,嘆返個early dinner先返屋企! 一於就去「火鍋隨意門」歎返個養生又滋補既火鍋先~餐廳裝修創意十足,牆身及陳設用左唔同國家既風景做主題,充滿異國風情~———————————————————🔹特色火鍋醬料九宮格一坐低店員就送上一個特色火鍋醬料九宮格,各款醬料及前菜,如涼伴麻辣青瓜、蒜油、蒜蓉、炸蒜,芝麻粒,辣椒粒,蔥花及芫茜等等,好企理咁擺放,夠哂方便~———————————————————🔹招牌花膠雞湯鍋黎到呢度,當然叫佢哋呢個招牌湯底先,夠晒養生,而且牌場十足~除左新鮮嫩滑既雞件之外,上層仲鋪左塊巨型大花膠,厚身之餘仲白雪雪,勁豪華!店員會即場協助剪開花膠,我地一於先歎返兩碗濃濃既雞湯滋補一下先,再慢慢打邊爐~———————————————————🔹手切頂級安格斯牛肉呢款手切頂級安格斯牛肉
🌟餐廳:火鍋隨意門
📍地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室
💰價位:~$200 - $400
📱電話:2178 0600 / 5540 3346

🔹特色火鍋醬料九宮格

🔹招牌花膠雞湯鍋

🔹手切頂級安格斯牛肉
呢款手切頂級安格斯牛肉擺盤夠精緻~
牛肉既油脂雪花均勻,厚度適中,食落牛肉味亦相當濃郁,大推!

🔹餃子拼盤
🔹鳳尾鮮蝦餃
🔹新鮮菜苗帶子餃
🔹韭菜豬肉餃
🔹黑松露蟹肉餃
🔹蟹皇豚肉餃

餃子由餐廳自家包制,用料豐富又新鮮,而且大大隻夠哂飽滿,份量十足~
我地最鍾意 足料鳳尾鮮蝦餃餃 以及 蟹皇豚肉餃~
鳳尾鮮蝦餃既蝦肉爽勁十足,大大隻鮮味一流~
蟹皇豚肉餃外型橙紅色,夠搶眼,咬開蟹黃油香味濃,夠哂創意~

🔹特盛蔬菜拼盤
猶如大大盤既盆栽,各式蔬菜應有盡有~
有齊油麥菜,生菜,娃娃菜,木耳,白蘿蔔,南瓜,厚切蕃茄及金菇,超豐富~
我就最鍾意食油麥菜及娃娃菜,索哂濃郁既雞湯精華,食落超滋味~

🔹新鮮竹笙
打邊爐我必點竹笙~
呢度既竹笙新鮮爽脆又夠哂粗身,咬落索索聲,又索哂香濃既雞汁,超正!

🔹足料竹蔗茅根
足料竹蔗茅根水賣相好有創意,以地球既擺設盛載,同餐廳既主題好match~
竹蔗茅根水夠哂冰凍,清熱又降火,打邊爐歎返幾杯超滿足~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳既環境及裝修令人置身旅遊當地一樣,用餐氛圍令人輕鬆寫意~
食物方面,招牌既湯底、牛肉、海鮮等等選擇眾多,擺盤賣相及食物質素都好出色,岩哂打卡之餘,又可以慢活咁品嚐養生滋補既火鍋
2023-09-03
2023-09-02 31 浏览
近排去左銅鑼灣打邊爐,餐廳地方環境闊落,裝修雅致,而且湯底及配料選擇豐富,招牌花膠雞湯鍋就最吸引花膠雞湯鍋(半隻)$318湯底用咗半隻三黃雞,雞肉肉質嫩滑,再配上一大塊花膠,味道滋補又充滿骨膠原手切頂級安格斯牛肉(細)$298油脂分佈平均,肉質結實有咬口,味道鮮嫩香口餃子拼盤$148有鮮蝦雲吞、韭菜豬肉餃、蟹皇豚肉餃、黑松露蟹肉餃、白松露野菌豬肉餃等5款口味,每款口味2粒,餃子皮薄餡料多,口感十足黃金雙拼$98鹹蛋黃炸魚皮、響鈴雙拼,食落酥脆,鹹蛋黃味道濃郁惹味特盛蔬菜拼盤$128有蕃茄、白蘿蔔、紅蘿蔔、金菇、生菜、油麥菜等蔬菜,款式種類好多,味道新鮮爽口蜂蜜菊花烏龍茶味道清甜,有淡淡菊花香,清熱解膩
花膠雞湯鍋(半隻)$318

手切頂級安格斯牛肉(細)$298
油脂分佈平均,肉質結實有咬口,味道鮮嫩香口

餃子拼盤$148

黃金雙拼$98
鹹蛋黃炸魚皮、響鈴雙拼,食落酥脆,鹹蛋黃味道濃郁惹味

特盛蔬菜拼盤$128

蜂蜜菊花烏龍茶
味道清甜,有淡淡菊花香,清熱解膩
2023-08-25 50 浏览
✍︎︎有少爺仔嘅地方就有打邊爐( ̄∇ ̄)今次嚟到銅鑼灣,以異國風情為主題嘅火鍋店一入座就已經預先放上醬介配料,以九官格形式俾客人自行調味🍲黑蒜卜卜蜆濃湯鍋今日特別想食蜆,捨棄咗招牌花膠雞湯( ̄^ ̄)ゞ不過卜卜蜆都好開心,黑蒜味香濃,卜卜蜆食極都有🥩蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)以為會有煙燻打開蓋效果🤣不過份量相當多,而且牛牛脂肪比例好平均,肉味濃郁帶點木香🥟餃子拼盤 $148/10粒鳳尾鮮蝦餃//黑松露蟹肉餃//韭菜豬肉餃//白松靈野菌豬肉//蟹黃豚肉各2粒餃子款式花多眼亂,又15 16唔知試邊款好就一定揀呢款🤣每款其實都好好食,要揀一款蟹黃豚肉就推薦俾大家🥳🫔鬼馬油炸鬼$78油炸鬼釀蝦滑,索哂湯嘅精華,正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🥬特盛蔬菜拼盤 $128木耳|南瓜|蕃茄 |蘿蔔|金菇|娃娃菜|油麥菜新鮮蔬菜,份量足夠2-3人賣相都係有用心的😍成個盆栽咁🥤竹蔗茅根$78用透明地球儀器裝住,清甜解渴我同少爺仔一人飲咗各3杯都仲未飲哂,份量足以4人份量❥店員服裝會以機師做主題,而且服務態度都認真唔錯👍🏼••••••••••••••••••••••••••••••🔎火鍋隨意門 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室
✍︎︎
有少爺仔嘅地方就有打邊爐( ̄∇ ̄)
今次嚟到銅鑼灣,以異國風情為主題嘅火鍋

一入座就已經預先放上醬介配料,以九官格形式俾客人自行調味

🍲黑蒜卜卜蜆濃湯鍋
今日特別想食蜆,捨棄咗招牌花膠雞湯( ̄^ ̄)ゞ
不過卜卜蜆都好開心,黑蒜味香濃,卜卜蜆食極都有

🥩蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)
以為會有煙燻打開蓋效果🤣
不過份量相當多,而且牛牛脂肪比例好平均,肉味濃郁帶點木香

🥟餃子拼盤 $148/10粒
餃子款式花多眼亂,又15 16唔知試邊款好就一定揀呢款🤣
每款其實都好好食,要揀一款蟹黃豚肉就推薦俾大家🥳

🫔鬼馬油炸鬼$78
油炸鬼釀蝦滑,索哂湯嘅精華,正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🥬特盛蔬菜拼盤 $128
木耳|南瓜|蕃茄 |蘿蔔|金菇|娃娃菜|油麥菜
新鮮蔬菜,份量足夠2-3人
賣相都係有用心的😍成個盆栽咁

🥤竹蔗茅根$78
用透明地球儀器裝住,清甜解渴
我同少爺仔一人飲咗各3杯都仲未飲哂,份量足以4人份量

❥店員服裝會以機師做主題,而且服務態度都認真唔錯👍🏼
🔎火鍋隨意門
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室
好耐無打過邊爐🤭一去到以為自己去錯餐廳😝整間餐廳以土耳其裝潢,門口都可以打卡!餐廳位置不算很多,所以比較寬敞。🐥花膠雞湯鍋店舖推介佢哋嘅招牌花膠雞湯鍋,湯底超級濃郁,店員係會係你面前剪花膠,然後放入雞湯,佢哋用嘅係三黃雞,可以飲住湯食住啲花膠之後先再打邊爐🍳鹹蛋黃炒響鈴響鈴即叫即炸,非常香口!鹹蛋黃醬也是即刻炒,吃落去有滿滿嘅鹹蛋黃味,非常邪惡!可以即食,不用放入鍋🤭🥩手切頂級安格斯牛肉呢一份係細分嘅牛肉,但我覺得份量已經好足夠。手切牛肉切得非常均勻,牛味道非常濃味,入口即溶👍🏽🥗特盛蔬菜拼盤大量嘅新鮮蔬菜,有南瓜、蕃茄、蘿蔔、金菇、木耳、油麥菜及桂桂菜非常豐富,放入花膠雞湯一流☺️🥟餃子拼盤有五款,每樣兩粒,總共10粒包括鳳尾鮮蝦餃、白松露野菌豬肉餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃、蟹黃豚肉餃。我比較喜歡韭菜豬肉餃,反而蟹黃豚肉餃我麻麻地🤭🍯蜂蜜菊花烏龍茶一上枱見到好似有個星球咁,超級大個!味道唔太甜,有清新嘅花香味,啱晒打邊爐💓

🐥花膠雞湯鍋

🍳鹹蛋黃炒響鈴

🥩手切頂級安格斯牛肉

🥗特盛蔬菜拼盤

有五款,每樣兩粒,總共10粒

🍯蜂蜜菊花烏龍茶
一上枱見到好似有個星球咁,超級大個!
味道唔太甜,有清新嘅花香味,啱晒打邊爐💓

夏天邊個話唔適合打邊爐,我就最鐘意開住冷氣打邊爐😙最近就去咗銅鑼灣嘅呢間——🌟火鍋隨意門🌟打咗個好豐富嘅邊爐💕佢地嘅裝修風格好古色古香,連餐牌都係,好有手感,話明火鍋湯底當然最重要啦,我就點咗佢哋嘅招牌花膠湯鍋,仲有啲肉同菜,當然唔少得響鈴啦🤩._.🐥|招牌花膠雞湯鍋|🐥先上一鍋濃濃嘅黃色雞湯,再上半隻肥美雞件同花膠,花膠大大塊,店員會幫你剪開一塊塊花膠,花膠係勁快食得,然後放埋啲雞件落去令到成個湯底都有好濃嘅雞湯味💕順帶一提,打邊爐前可以先飲一碗鮮味又濃味嘅雞湯再開始打👍🏻·🐂|蘋果木煙燻手切牛頸脊|🐂牛頸肉上枱好吸睛,大大盆擺到好靚,仲要有埋乾冰製造煙霧效果😍牛肉花紋分佈靚,肉質碌完都依然好腍身,份量足夠兩人食·🥟|餃子拼盤|🥟餸子叫拼盤可以試到五款唔同嘅味,仲有飽滿嘅蝦餃,鮮甜餡料滿滿,正👍🏻·🥬|豐盛蔬菜拼盤|蔬菜大大份,好多唔同嘅菜類,兩個人食又係好足夠🌟·💛|即炸響鈴|💛響鈴炸到勁香脆,索曬啲濃濃嘅雞湯,好正😳·🍯|蜂蜜綠茶|🍯有成1L咁多,兩人份量啱啱好,而且賣相好靚有趣,成個波嘅斟出嚟✨._.
._.
🐥|招牌花膠雞湯鍋|🐥
🐂|蘋果木煙燻手切牛頸脊|🐂
🥟|餃子拼盤|🥟
🥬|豐盛蔬菜拼盤|
蔬菜大大份,好多唔同嘅菜類,兩個人食又係好足夠🌟
💛|即炸響鈴|💛
響鈴炸到勁香脆,索曬啲濃濃嘅雞湯,好正😳
🍯|蜂蜜綠茶|🍯
._.
2023-08-15 58 浏览
香港人一年四季都鍾意打邊爐🔥 朋友帶我去銅鑼灣「火鍋隨意門」店鋪裝潢走土耳其風🌬 感覺與別不同⚡️▫️招牌花膠雞湯鍋▪️選用三黃雞熬煮 配合厚身花膠 濃郁雞湯啖啖骨膠原 好滋補🥰▫️蘋果木煙燻手切牛頸脊▪️牛頸脊肉味香濃 帶點蘋果木香氣😮‍💨▫️餃子拼盤▪️由五款餃組成 最愛蟹王餃 呈橙紅色澤 鮮味十足▫️脆肉鯇魚▪️有齊脆肉鯇片 脆肉鯇腩 雙重口感 脆呀😛▫️豐盛蔬菜拼盤▪️多款不同顏色蔬菜組成 健康之選❣️▫️足料竹蔗茅根水▪️地球儀器皿 非常搶Fo ✨清熱滋潤不太甜

▫️招牌花膠雞湯鍋▪️

多款不同顏色蔬菜組成 健康之選❣️

▫️足料竹蔗茅根水▪️
地球儀器皿 非常搶Fo ✨清熱滋潤不太甜
2023-08-15 66 浏览
餐廳裝修具有土耳其風格,店內有水晶吊燈裝飾,坐位寬敞,坐得好舒服,最適合放工後同朋友嚟打邊爐湯底點咗麻辣鴨血濃湯鍋,自家麻辣膽加大量香料,包括唔品種嘅同辣椒,即香且麻,香辣層次豐富,加上用上花椒油,浸浸麻香,味覺新享受;同埋湯底入面有好多鴨血榚,非常足料調味料方面,有好多調味配料選擇,認真唔錯食物方面:黃金雙併(餐前小吃)有鹹蛋黃調整嘅即炸魚皮同響鈴,入口仲好又熱度,鹹蛋黃非常香口,食落卜卜脆,好食手切頂級安格斯牛肉-脂肪分布平均,手切牛肉保留牛肉本身嘅筋,好有牛香味,食落軟淋餃子拼盤(10粒)混合不同口味嘅餃子,款款都好包滿,非常足料。餃子皮薄,入面嘅餡料保留到肉汁,好好味特盛蔬菜拼盤綜合咗多種蔬菜,有蕃茄、南瓜、金菇等。蔬菜新鮮,正好仲打邊爐當中調和味覺足料了竹蔗茅根竹蔗味濃郁,真材實料,唔算甜,啱晒邊打邊爐,邊清熱氣服務質素好好,侍應幫手清理枱面,有禮貌,而具態度細心

調味料方面,有好多調味配料選擇,認真唔錯

食物方面:
黃金雙併(餐前小吃)

餃子拼盤(10粒)

足料了竹蔗茅根
竹蔗味濃郁,真材實料,唔算甜,啱晒邊打邊爐,邊清熱氣

服務質素好好,侍應幫手清理枱面,有禮貌,而具態度細心
2023-08-11 54 浏览
花膠雞湯,啲湯清澈見底,一匙舀起,熱氣噴鼻,令我有種喺屋企食媽媽煲嘅感覺。啖一口,滑順嘅花膠入口即化,帶嚟濃郁嘅海鮮香氣;雞肉鮮嫩多汁,入口即溶。湯底仲有層微微嘅雞油,加添咗一份豐富嘅層次感。每一口都似一個溫馨嘅擁抱,將疲憊通通掃走。然後,足料竹蔗茅根令我重新認識蔬菜嘅驚喜。色彩繽紛嘅菜式一上枱,已經吸引咗我嘅目光。咬一口,竹蔗嘅嚼勁十足,微微甜味在口腔綻放;茅根散發淡淡清香,為整道菜帶嚟一份高雅。加上豐富嘅足料,味覺嘅派對就此展開,同時為身體注入一份活力。呢道菜唔止係食物,更似一場蔬菜嘅盛會,令我對素食有咗新嘅睇法。

2023-08-08
📍火鍋隨意門@hotspot.cab🔍 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室呢間鋪裝潢係土耳其風~門口仲有張凳俾大家打卡🤣舖頭入面燈飾、牆、凳都係土耳其風好靚!🔹花膠雞湯鍋特別推薦佢地嘅招牌花膠雞湯鍋,湯底濃郁而鮮美,每日用新鮮嘅三黃雞熬製,大大塊嘅花膠仲可以叫店員幫手剪,充滿花膠嘅鮮甜風味,老少咸宜夠晒補身😍大家可以飲咗啲湯食啲花膠跟住再打邊爐~另外仲可以揀半隻雞/一隻雞,雞肉大件多肉,滑嫩又美味😋雞味超級濃郁~🔹餃子拼盤(10粒)有五款種類,包括鳳尾鮮蝦餃、白松露野菌豬肉餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃、蟹黃豚肉餃,我最鍾意係黑松露蟹肉餃🥟同埋蟹黃豚肉餃!味道濃郁好夠味呢2款都少見啲🤣🔹手切頂級安格斯牛肉(細)牛肉切割得細薄均勻,質地鮮嫩多汁。火鍋中涮煮後,牛肉散發出濃郁嘅肉香,入口即化~🔹特盛蔬菜拼盤新鮮嘅蔬菜為主,包括了各種顏色鮮豔嘅時令蔬菜,拼盤賣相好似棒棒糖🍭咁,口感清脆,味道鮮美。🔹鬼馬油炸鬼外層酥脆,內裡餡係蝦滑,表面仲有好多蟹籽,味道爽口彈牙,蝦滑嘅味道好濃郁!大推😍🔹蜂蜜菊花烏龍茶呢一壺兩個人都飲唔曬🥺濃郁嘅花香和清新嘅茶味,味道好fresh啱曬打邊爐🍲花膠雞湯鍋

📍火鍋隨意門
@hotspot.cab
🔍 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室

🔹花膠雞湯鍋

🔹餃子拼盤(10粒)

🔹手切頂級安格斯牛肉(細)

🔹特盛蔬菜拼盤

🔹鬼馬油炸鬼

🔹蜂蜜菊花烏龍茶
手切頂級安格斯牛肉
手切頂級安格斯牛肉
  • 鬼馬油炸鬼
位於鵝頸橋附近,裝修滿滿🇹🇷土耳其風,食物質素都好高👍🏼⚫️黑蒜特色トト蜆濃湯鍋卜卜蜆選用沙白~數量好多,隻隻粒粒飽滿,食極都有😳建議大家開咗快啲食咗先,唔係煮太耐有機會離殼就比較難搵返🤣 黑蒜具有抗氧化等功效,湯底香而不辣,好惹味😋🐟鹹蛋黃炒炸魚皮超級推介,香脆魚皮裹滿鹹蛋黃,鹹蛋黃係起沙嘅,又香口又邪惡😈🐮手切頂級安格斯牛肉(細)份量適合二至四人share, 牛味濃郁,原汁原味,食到本身牛肉嘅鮮甜!🥟餃子拼盤包括足料鮮蝦雲吞、黑松露蟹肉餃、白松露野菌豬肉、餃韭菜豬肉餃&蟹皇豚肉餃~ 每款各兩粒,每款都係誠意之作!水餃皮軟滑又帶一點嚼勁,餡料鮮味十足✨🥬特盛蔬菜拼盤蔬菜拼盤,品種眾多,最有驚喜,係佢將蘿蔔同埋南瓜整成一串串,花花形狀十分可愛,除咗娃娃菜、生菜、油麥菜之外,佢仲有黑木耳~都幾特別!美中不足係佢冇粟米🤣🌼蜂蜜菊花烏龍茶桂花烏龍帶微微清甜,冰涼清爽解渴,地球儀形狀非常igable😝推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

位於鵝頸橋附近,裝修滿滿🇹🇷土耳其風,食物質素都好高👍🏼

⚫️黑蒜特色トト蜆濃湯鍋

🐟鹹蛋黃炒炸魚皮

🐮手切頂級安格斯牛肉(細)

🥬特盛蔬菜拼盤

• 餃子拼盤
  • 蔬菜拼盤
  • 蜂蜜菊花烏龍茶
2023-08-09 47 浏览
銅鑼灣原來有一間土耳其風的中式特色火鍋。門口已經有一個很有心思的打卡位。就算是平日夜晚就坐滿了客人,裡面的裝修都帶著旅遊的感覺。座位寬敞,亦有很多位置及空間,朋友多人聚餐都有合適的位置。點餐以手機落單,有多款湯底選擇,今次選了花膠雞湯鍋,下次再來的話一定要試試其他。配料及小食都很多,而且有擺盤,打卡一流。花膠雞湯鍋最特別的地方是真的會有雞肉讓你自己放到雞湯裡面煮,就不會因煮得太久而浪費了雞肉。另外還有飲品,蜂蜜菊花烏龍茶是以一個球狀的滴壺盛著,可以自助飲用,十分可愛的容器。當然不少得主食,本地牛頸脊份量很足料,大大盤。花膠雞湯相當濃郁,而且愈煲愈濃,如果覺得湯底太濃亦可以要求店員提供水。因為健康人生點都要食一下特盛蔬菜拼盤,擺盤也是相當精緻,而且有很多種類的蔬菜。另外就是響鈴!原來這裡有響鈴雙拼,特別之處在於另一款是鹹蛋黃味的響鈴!很有特色!仲有餃子拼盤10隻,包括白松露餃、黑松露餃、蟹王餃、鮮蝦雲吞及韮菜餃,十分足料。總括而言,這裡的環境很有特色,加上晚上開得比較晚,所以是一個十分適合吃飯比較夜的朋友,下次再試試其他湯底!

就算是平日夜晚就坐滿了客人,裡面的裝修都帶著旅遊的感覺。

座位寬敞,亦有很多位置及空間,朋友多人聚餐都有合適的位置。

配料及小食都很多,而且有擺盤,打卡一流。

當然不少得主食,本地牛頸脊份量很足料,大大盤。

2023-08-08 209 浏览
火鍋隨意門 (銅鑼灣)📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室🔥雖然明知打邊爐就係燥熱又邪惡,但有時識得揀都可以打得相對有益又滋潤嘅!呢間火鍋隨意門就係最出名食花膠雞湯啦,所以想一解打邊爐嘅癮時就醒起佢!🐔🥘花膠雞湯鍋 $318💁🏻‍♀️呢款基本上都係鎮店之寶!隨意門招牌花膠雞湯鍋用料新鮮,加上佢地用嘅係三黃雞,肉質厚之餘亦都都好嫩滑,而且雞味濃。所以個湯底真係濃郁到似一鍋老火湯!🤤基本上打邊爐之前我地都不斷係度享受緊個靚湯!當然一定要食埋個花膠就更加達致滋潤效果!🐮本地牛頸脊(細)$288本地牛就出名肉味濃,牛味好重!細份其實兩個人都夠食有突!🥟餃子拼盤(10粒)$148總共有5款餃子,每款有兩隻。分別係白松露野菌豬肉餃、足料鮮蝦雲吞、韭菜豬肉餃、蟹皇豚肉餃 同埋黑松露蟹肉餃。兩個人每款試少少就啱晒!佢嘅松露餃係唔錯,無論係白松露或者黑松露都好,味都好濃,松露落得好重手!🐠黃金雙拼 $98鹹蛋黃炒炸魚皮 拼 鹹蛋黃炒響鈴新鮮炸起,即叫即炸,當餐前小食就最啱!而佢嘅鹹蛋黃唔係死咸果種,所以層次感比較豐富!🥬特盛蔬菜拼盤 $128蔬菜拼盤必叫!擺盤賣相好靚之餘又有益!🍻蜂蜜菊花烏龍茶 $78打
火鍋隨意門 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室

🐔🥘花膠雞湯鍋 $318
💁🏻‍♀️呢款基本上都係鎮店之寶!
🤤基本上打邊爐之前我地都不斷係度享受緊個靚湯!
當然一定要食埋個花膠就更加達致滋潤效果!
🐮本地牛頸脊(細)$288
本地牛就出名肉味濃,牛味好重!細份其實兩個人都夠食有突!
本地牛頸脊
🥟餃子拼盤(10粒)$148
餃子拼盤
🐠黃金雙拼 $98
鹹蛋黃炒炸魚皮 拼 鹹蛋黃炒響鈴
黃金雙拼
新鮮炸起,即叫即炸,當餐前小食就最啱!
而佢嘅鹹蛋黃唔係死咸果種,所以層次感比較豐富!
🥬特盛蔬菜拼盤 $128
蔬菜拼盤必叫!擺盤賣相好靚之餘又有益!
🍻蜂蜜菊花烏龍茶 $78
打卡必備嘅飲品!其實佢嘅容量都有6 杯左右架,味道清甜又解渴,打邊爐一定係必叫之選!

2023-07-31
本地牛頸脊
餃子拼盤
2023-08-06 49 浏览
「香滑花膠雞湯」。嚟到湯碗上枱,就聞到陣陣濃郁嘅雞湯香氣,啫喱啫喱嘅花膠令人happy。飲低一口湯,啊,太正啦!滑嫩嘅雞肉同花膠,好似戀人咁投契,入口即化。湯底鮮甜濃郁,可以感受到廚師用咗唔少時間去熬煮,將所有嘅鮮味都完美地融合喺一齊。仲有啲淡淡嘅花香,飲落肚都暖心。接着嚟嘅係「濃足竹蔗茅根」。一上嚟,就見到滿滿嘅竹蔗同埋茅根,好似入咗一個天然嘅療癒園地。啲材料都煮得好足,即係唔計啲蔗汁榨出嚟嘅甜味。食一啖,真係驚喜萬分!湯底濃郁而不膩,茅根同竹蔗嘅天然甜味融合得剛剛好,唔會過甜。竹蔗嘅清香同茅根嘅藥材味,令湯嘅層次更豐富。啲茅根軟腍好滑,入口即化,回味無窮。

2023-07-28