2010-06-12 25 浏览
奶油多十分好味!!!奶油就間間都一樣架喇,但係佢個多士,真係夠脆又夠厚,同奶油既份量好夾好適合,個多士薄少少都嫌0的奶油甜架麻餐蛋治又係正既,個蛋就係要濕濕地先好食,加埋塊厚薄適中既餐肉,平民野食到法國菜既滿足(我永遠覺得分量同味道既matching係一種藝術)叉燒通粉無乜特別,散叫唔跟佢好過,但係又唔夠飽,侷食但係杯凍飲真係好搞笑,加$2但係同熱既一樣size之餘仲多左幾粒冰架喎,咁點解要加$2呢!?好唔make sence雖然0的侍應係差0的,你咪當0係街面買小食0羅,都係無service架啦,你唔會買寸魚旦都要求有服務架麻~
奶油多
十分好味!!!

餐蛋治

叉燒通粉
無乜特別,散叫唔跟佢好過,但係又唔夠飽,侷食

2010-05-18
我從來不否定澳洲牛奶公司是一間食物水準不錯的餐廳,他們的特餐幾乎是每位食客的至愛,香滑的炒蛋及奶茶,與及外脆內軟的多士確令人回味無窮。但今晚的經歷令我永不會光顧他們........。也許他們習慣如玩雜耍般的走位,喜歡在食客當中左穿右插,旁人看來他們員工那種勤快肯定具一定娛樂性,但當一杯原本端給隔離檯的清茶突然間打落在你的通粉上你能有什麼反應?坐在活動空間有限座位的我今晚就是這樣的經歷了一次潑水禮,他們是有心拿布給你自行弄乾衣服,但請留意那條白布原來是用來抹檯的。肇事員工(頭髮略金、髮型像拿度、身材瘦削而留有鬍子的四眼叔叔) 在我清潔過後第一句劈頭便說,新進來的顧客突然將手提袋翻兩翻便令他倒瀉了清茶,之後沒有正式的道歉下便又是左衝右撲的招呼客人,有位沒有穿制服但卻很努力在水吧前打點的胖子,看了一眼也沒有介入事件。我的太太認為,他們員工普遍根本不關心事件,便坐著觀看他們如何善後我們。十分鐘後肇事員工終於又來了我們位置附近打點打點,我們問他請為我身上衣服的那批油漬提供解決方法,第一句的sorry終於聽到了,我和太太認為衣服需要特別處理,食店應該負責洗衣費,他竟建議我們即時到隔鄰店舖處理再拿單

十分鐘後肇事員工終於又來了我們位置附近打點打點,我們問他請為我身上衣服的那批油漬提供解決方法,第一句的sorry終於聽到了,我和太太認為衣服需要特別處理,食店應該負責洗衣費,他竟建議我們即時到隔鄰店舖處理再拿單據給他參閱後付款,沒有想過我將上衣交給店鋪後的後續問題。

我的太太按肇事員工的意見到即時到洗衣店了解,洗衣費用也只是小數目而己,但肇事員工仍堅持憑單據付款。家住新界區的我難道在洗好衣服後還要花車費來佐敦討那個小數目?這根本是原則問題!最後肇事員工可能怕我和太太阻礙他們客如輪轉的生意,搶了單據說我們不用付款叫我們離開,還說我們得到的賠償比洗衣費還多的不悄話!

本來員工勤快是一件令人讚賞的事,但必須要你對顧客負責任,不能用敷衍態度了事,推卸責任更加罪無可恕,是罔故別人尊嚴,亦是下三流的解決手段。我和太太也認為,他們自我的態度對維持生意可能沒有影響,但事件卻足以令我們決定永不光顧此食店!
2010-06-11
  • 一肚氣
2010-06-10 21 浏览
預左個肚去呢到食燉蛋架啦都2點幾去架啦 不過仍然都係客如輪轉好開心見到個靜少少個角落入面嘅卡位 所以就食得更歡喜首先叫個燉蛋因為成3、4年無食啦都 所以特登留返個肚食呢個好滑同埋好軟仲有真係好genuine嘅蛋 只係覺得佢應該加左牛奶落去 而唔係求其加其他artificial野嘅燉蛋不過都唔係多夠飽 又見到其實檯都有食 所以就叫左炒蛋多士!!!!!!!!!!!!!!!!!!好食到癲!!!!!!!!!!!!!!!!!!!講真D蛋仲滑過個燉蛋!!!! 呢個應該加左更多嘅牛奶添呀!!!! 所以滑到癲囉!!!同埋個多士烘得剛剛好 唔會好lung 完全無黑焦塊出現 好金黃呀 仲有仲有就係搽左唔少牛油 所以成個炒蛋多士都好出色 =D非常愛佢呢個炒蛋多士 服務態度就唔好expect太多啦因為真係好多人 同埋呢種舊色嘅餐廳會係咁架啦 唔使加一wor!價錢少少唔抵啦 尤其個燉蛋雖說以一個甜品黎講 唔係真係太貴不過以一個燉蛋黎講 真係貴左少少 個炒蛋多士都係可能因為真係加左好多功夫 所以就會貴左少少不過若果唔係日日食都OKAY嘅!!! 所以我會再去食架若果係附近 >< 我愛炒蛋多士係狂愛
預左個肚去呢到食燉蛋架啦

價錢少少唔抵啦 尤其個燉蛋
雖說以一個甜品黎講 唔係真係太貴
不過以一個燉蛋黎講 真係貴左少少 個炒蛋多士都係
可能因為真係加左好多功夫 所以就會貴左少少

不過若果唔係日日食都OKAY嘅!!!
所以我會再去食架若果係附近 ><
我愛炒蛋多士係狂愛!!!!!!!
凍凍的燉蛋
正到喊嘅炒蛋多士 ><
2010-06-09
凍凍的燉蛋
正到喊嘅炒蛋多士 ><
  • 炒蛋多士
我以前就喺舖頭附近番工,番左咁耐工都係去左三次。如果真係咁吸引,我會日日去,事實上唔係囉,D人話抄蛋好香,係,無錯,D蛋好香好滑,食物好唔代表可以呼喝客人,唔代表可以一D服務都無,我去茶餐廳唔會期望有五星級既酒店式服務,但都不至於要受氣呱? 我一定唔會介紹比遊客,因為會嚴重影響香港人既親民影像,因為幫襯開既人都會習慣或者接受佢地既服務方式,認為無問題,但我真心認為可以平心靜氣講既說話點解惡形惡相呢? 我覺得客人要負番D責任,佢地其實間接緃容左佢地,點解咁差聲譽既餐廳會有獎? 一間餐除左食物好就夠了嗎?
今天去了食牛奶公司,結果落得一肚氣兼背脊骨落的下場!想吃好東西的朋友,真的不要去!我一進門,就給捧著碟橫衝直撞的伙記淋到一身都是油淋淋的熱湯!燙親之餘,一身頓時又髒又油.那伙記不但沒提供紙巾,連一句對不起也沒有,他們更跟我這個受害者爭論是非!旁邊的老闆娘冷眼旁觀,一句說話也沒說,更莫說教訓那惡劣伙計,這算是甚麼,非常過份!好啦,坐下叫野食.心想"好評如潮"的牛奶公司的食物應該會不差吧...可是...一來,平平無奇的叉燒通粉不吸引...二來,淡"某某"的奶茶更襯不起”牛奶公司”四字吧!三來,吃得很趕,15分鐘便要走,吃得慢就會給伙記送上一張接一張的埋單紙逼走!非常過份!再者,其惡劣服務態度真的令一越吃越"興"!一間餐廳出了名,生意好,人流多,也不可以這樣待客吧!真的不明白為何惡/服務差也可以是賣點?!

燙親之餘,一身頓時又髒又油.

可是...
一來,平平無奇的叉燒通粉不吸引...
二來,淡"某某"的奶茶更襯不起”牛奶公司”四字吧!
非常過份!

2010-06-07
2010-06-06 13 浏览
同女朋友兩個人下午6點左右去到,即刻就有位,一坐底唔夠10秒就有伙計埋黎落單,完全唔比時間你諗,咁我地就每人叫左一個常餐跟杯茶走...落左單之後我諗唔夠兩分鐘,所有食物已經到晒,果然係香港人既急促生活節奏:1) 叉燒通炒 (叉燒好肥,湯底同通炒都好普通,麻麻地)2)火腿炒蛋多士 (多士又脆又軟熟,個人認為係全港最好食既多士,而炒蛋亦炒得香滑入味,唔似得太x咁充滿油益味,至於火腿亦煎到香口)由坐底到埋單唔夠15分鐘,d伙計就每分鐘都黎望一望你收下野咁,個感覺唔多舒服囉~~

1) 叉燒通炒 (叉燒好肥,湯底同通炒都好普通,麻麻地)

2010-05-22
我見澳牛在openrice累積了千多個好評, 那麼我慕名而去, 看看有什麼好吃...這裡所賣的茶餐絕對是一般茶記所食到的東西, 沒甚特別, 但為了讓我了解為何那麼多人到此一吃, 所以我要親自試一下有多好吃好~ 入面真的如大家所說很多夥計, 一坐下便點了常餐, 豈料不夠1分鐘常餐的叉燒通粉便送上. 叉燒通粉真的普通得很, 叉燒基本上沒什麼好評的地方, 只是急凍叉燒而已, 湯底味道一般吧, 唯一可取之處是沒有下味精, 因為我吃到單一的味道又不會令我感到口渴便知道沒有加上味精.隨後牛油多士, 火腿炒蛋又很快地送到, 牛油多士夠厚夠脆, 炒蛋炒得夠滑, 吃到炒蛋是加了鹽的. 凍奶茶算是比一般茶記做得較好的, 有香濃的奶味同茶味雖則這裡比一般茶記做得較好, 可是我不認為這裡的食物是人間美味, 始終食物只是極其普通的, 沒錯他們是做得有質素的, 但未至於令我有一試難忘的感覺.服務方面, 我又覺得算是不差的, 不算沒有禮貌的, 我見到旁邊的客人說想將叉燒意轉火腿意, 夥計也樂意提點這位客人.雖然食物未能令我感到一試難忘, 可是他們的工作效率十分驚人. 首先把餐牌的選擇大大收窄, 客人自然所選擇的固然
凍奶茶算是比一般茶記做得較好的, 有香濃的奶味同茶味

雖然食物未能令我感到一試難忘, 可是他們的工作效率十分驚人. 首先把餐牌的選擇大大收窄, 客人自然所選擇的固然很少, 加上熟手的夥計和水吧扒爐位的工作人員, 令食物以最快的速度送上. 令我見識到如何有效地去管理
叉燒通粉, 普通得很, 唯一好處沒有下味精
炒蛋又真的炒得滑, 牛油多士夠脆, 不錯的
凍奶茶做得不錯, 有奶味又有茶味
2010-06-05 6 浏览
我重記得等一次食個炒蛋0既時候我驚奇地問:"点解個炒蛋可以0甘好食嫁?"因為實在太正喇!!而我今次就係食左"芝士炒蛋治"當然又係好好食喇但係我覺得女仔一個人食曬會有啲滯所以可以SHARE重有我覺得"燉鮮奶"都好味道!值得一食!*
我重記得等一次食個炒蛋0既時候我驚奇地問:
"点解個炒蛋可以0甘好食嫁?"
因為實在太正喇!!

而我今次就係食左"芝士炒蛋治"
當然又係好好食喇
但係我覺得女仔一個人食曬會有啲滯
所以可以SHARE

重有我覺得"燉鮮奶"都好味道!

值得一食!*
I am a fan of Australia Dairy Company since I was a kid; however, I witness the price increase from $22 for the tea set to now $28, and also I witness the deterioration of cleanliness in this shop. Tonight I went there for a quick supper since I didnt have dinner till 9pm, so I sat there in a four-seats table and ordered the ordinary tea set.The Cha Siu Macaroni was similar to normal standard, except there were only five pieces of cha siu inside, oh well, it's just less than they usually gave me

The Cha Siu Macaroni was similar to normal standard, except there were only five pieces of cha siu inside, oh well, it's just less than they usually gave me for this set. Maybe it's end of the day already so they are run out of Cha Siu now

When the scrambled eggs came, I was excited as usual. WAIT. Look at the first three pics of this commentary: I spotted the BLACK DIRT inside the scrambled eggs before I started eating..... yuck.. so I used my fork to pick it up, which occupied quite a large portion in the plate. I had no idea what was the black dirt, finger-crossed and hoped that it wasn't the dead body of a fly or whatever.
Anyway, the eggs were a bit dry, and not as juicy as it is supposed to be. The taste is still acceptable, the problem lies in the CLEANLINESS of this dish! Wonder how and where did the chef mix the egg sauce in the kitchen... it's too dirty and unacceptable for diners to spot such obvious problem.

Anyway, the food can be considered as good only when the hygiene is good. From this dining experience, please watch out everytime when you eat the scrambled eggs here! It is fast, but please hold on and inspect your dishes before putting them into your mouth!

P.S. Forgive me for the quality of the pics, but even for the quality of pics of my phone... you can still spot the black dirt.. so you can imagine how OBVIOUS the dirt on the dish. LOL
CAN YOU SEE THE BLACK DIRT IN THE EGGS?
Close-up of the BLACK DIRT in the eggs! ><
less than 5 pieces cha siu~
2010-06-04
$28 (宵夜)
  • 多士
最近覺得幾神奇,好多人食完咩北海道牧場或甚至華星,就例牌講句話 "都係澳牛最好, 最滑"... 但我這邊同華星都去過好多次, 最近北海道牧場都有再去過,可以肯定地講句, 澳牛的炒蛋還是好食,但最近華星啲炒蛋真的仲有水準過這裡. 唔信的話, 唔該請大家兩間都去試幾次先好講嗰句 "都係澳牛最好".還有, 北海道牧場都唔係真係差成咁, 不過係就係蛋扁咗啲, 淡少少同貴啲...但味道唔差的.個個都咁講唔公平, 人地北海道牧場唔洗做生意了 (中環就黎開多間北海道牧場! )華星啲炒蛋滑過這邊, Natural 蛋味都多過這邊.多士反而這邊 toast 得好啲,奶茶兩邊都一般, 不算差咁啦.
最近覺得幾神奇,
好多人食完咩北海道牧場或甚至華星,
就例牌講句話 "都係澳牛最好, 最滑"...

但我這邊同華星都去過好多次, 最近北海道牧場都有再去過,
可以肯定地講句, 澳牛的炒蛋還是好食,
但最近華星啲炒蛋真的仲有水準過這裡.

華星啲炒蛋滑過這邊, Natural 蛋味都多過這邊.
多士反而這邊 toast 得好啲,
奶茶兩邊都一般, 不算差咁啦.
(1) - 炒得唔夠滑, 散咗少少
有啲蛋香, 但好像也有雞粉味.
(2) - 澳牛客多, 熟念, 出得快, 但不代表最好. 也可能做到麻木晒?
無蛋汁. 一層層搭的. 最近每次去華星都無這情況發生過..
唔錯的奶茶, 但唔夠香
其實好耐之前已經聴聞澳洲牛奶公司好好食嫁啦不過我平日又好少去佐敦,所以一直都未有機會試下 但今日要陪屋企人去個頭買d野於是就可以順便入去食個Tea啦唔知我地係咪算幾好彩我地去到個時舖頭入面雖然坐滿人但我地都唔駛等位,仲坐到卡位tim~lucky一入到去個伙記就急不及待地問我地食咩啦但話哂第一次黎,都要睇睇個menu先ga 原來都真係唔駛點揀 因為基本上就得兩個餐可以揀 ....就係得常餐同快餐常餐: 火腿+炒蛋/煎蛋 +牛油多士+叉燒通粉/意粉+熱茶/啡 ($28)快餐: 火腿+炒蛋/煎蛋 +牛油多士+熱/凍鮮奶 ($24)而其他可以揀ge野就得飲品同甜品一行三人最後叫左2個常餐+1個熱燉鮮奶d伙記超有效率叫完無幾耐d野食即到第一時間就即試睇落又白又滑ge 燉奶然後再試埋金黃色ge炒蛋嘩!嘩!嘩!真係超滑ar!!無得彈呀!!!讚讚讚佢ge牛油多同通粉都幾好味而奶茶同咖啡都好濃郁食到最後時真係超飽好彩無貪心叫3個常餐姐如果唔係真係要打包拎走呀~哈哈最後都係承惠$74但就可以超滿足gum走正!唯一可以彈ge可能
其實好耐之前已經聴聞澳洲牛奶公司好好食嫁啦
不過我平日又好少去佐敦,所以一直都未有機會試下

但今日要陪屋企人去個頭買d野
於是就可以順便入去食個Tea啦

唔知我地係咪算幾好彩
我地去到個時舖頭入面雖然坐滿人
但我地都唔駛等位,仲坐到卡位tim~lucky

一入到去個伙記就急不及待地問我地食咩啦
但話哂第一次黎,都要睇睇個menu先ga

原來都真係唔駛點揀 因為基本上就得兩個餐可以揀

d伙記超有效率
叫完無幾耐d野食即到
第一時間就即試睇落又白又滑ge 燉奶
然後再試埋金黃色ge炒蛋
嘩!嘩!嘩!真係超滑ar!!

無得彈呀!!!讚讚讚

2010-05-26
good!!
  • 燉奶
2010-05-30 24 浏览
我諗我唔駛影相咁多位都知道呢度有咩野食啦...今日想早少少食下午茶。係網上面見到澳牛咁出名,諗住特登去食一次。見到個個都話呢度食野好趕,於是睇定有咩食,到時去到即叫。1430 去到排隊,前面有十幾個人,由於我 1 個人,1436 已經有位。一入到去見到打仗咁款,真係覺得好特別。原來呢度都有好多員工,我諗都有廿幾個,估唔到都要打仗...位都未坐定即刻叫「牛通 炒蛋 厚多 熱奶茶」20 秒後已經到左牛通,再多 30 秒炒蛋+厚多都黎埋,真係高效率。炒蛋好滑,好有蛋味。聽人講係用牛奶炒,仲以為會食到牛奶味,其實冇乜,我咁諗真係傻...不過都算係咁啦。牛通同火腿冇咩特別,不過個厚多都幾軟下。當我食晒碟牛通同炒蛋,得返厚多時,我係度奇怪點解我杯熱奶茶仲未到...呢個時候有個伙記走黎問我飲咩,我叫返熱奶茶,30 秒後就黎左。其實個效率都算高,不過遇著我呢 D 位都未坐就嗌野食既人,漏單唔算出奇...奶茶冇咩特別,算係 above average 啦,未係最好飲。當我飲晒杯野飲之後,佢就寫左張 28 既紙比我收銀果度都要兩個人黎收... 唔通真係連收銀都要快呀...? 出門口只係 1448。其實今次
我諗我唔駛影相咁多位都知道呢度有咩野食啦...

今日想早少少食下午茶。

係網上面見到澳牛咁出名,諗住特登去食一次。
見到個個都話呢度食野好趕,於是睇定有咩食,到時去到即叫。

一入到去見到打仗咁款,真係覺得好特別。
原來呢度都有好多員工,我諗都有廿幾個,估唔到都要打仗...

位都未坐定即刻叫「牛通 炒蛋 厚多 熱奶茶」

炒蛋好滑,好有蛋味。
不過都算係咁啦。

牛通同火腿冇咩特別,不過個厚多都幾軟下。

當我飲晒杯野飲之後,佢就寫左張 28 既紙比我

出門口只係 1448。

其實今次我食得比較慢,可能 D 野比較熱啦
呢餐真係一餐名副其實既快餐。

講好食其實又唔係真係值得比人捧到天咁高
不過我想讚既係員工既效率。
另外好好彩我都冇遇到 D 好有性格既員工。
2010-05-29
2010-05-29 5 浏览
趕上班前跑去吃的11點多人不算很多, 1個人進去就有位置了一坐下就想吃常餐還是快餐侍應在我坐下的幾秒後便站在我旁邊問我吃什麼我跟他說等一下, 正有心理準備被他罵的時候...他居然跟我說"好呀, 慢慢諗下"不敢相信澳牛侍應跟我說"慢慢諗"~! 科科科科科 xdddddddddddd然後又過了幾秒另外一個侍應走過來, 就問我要什麼蛋, 我說炒蛋, 多士他之後就問說通粉還是意粉, 正在考慮要快餐的我就回答他說要通粉......熱奶茶我不太喜歡這裡的通粉, 湯底我覺得有點死鹹...可能我比較喜歡吃通粉是跟有鮮味的湯底吧...最愛的就是炒蛋~還有熱奶茶, 比起蘭芳園, 我更愛這裡的熱奶茶, 很滑也有奶香我試過在家做澳牛炒蛋, 秘訣是蛋黃分量要佔多一點, 而且不能用大火, 蛋漿是要用推的大家可以試試 下次還是要個快餐算了
趕上班前跑去吃的

11點多人不算很多, 1個人進去就有位置了
一坐下就想吃常餐還是快餐
侍應在我坐下的幾秒後便站在我旁邊問我吃什麼
我跟他說等一下, 正有心理準備被他罵的時候...
他居然跟我說"好呀, 慢慢諗下"

大家可以試試

下次還是要個快餐算了
2010-05-24
2010-05-28 34 浏览
旅客黎到香港唔係食蛋撻就係食菠蘿油再唔係就去飲茶或者食雲吞麵我就比較特別友人o係台灣過黎我就帶佢一嘗平民化美食 - 澳牛炒蛋我地點o左一份炒蛋同鮮奶燉蛋白眾所周知, 澳牛炒蛋特別滑同香蛋味好濃郁, 仲要有好多蛋汁(當然, 一定夾雜住d牛油)兩樣美食當前友人就比較喜歡燉蛋白因為好滑又唔會太甜仲覺得食完皮膚都會滑d, 哈哈唔知d侍應係咪聽到我地係道講國語所以態度無平時咁cool仲周不時走埋黎搭訕tim 哈哈
旅客黎到香港
唔係食蛋撻就係食菠蘿油
再唔係就去飲茶或者食雲吞麵
我就比較特別
友人o係台灣過黎
我就帶佢一嘗平民化美食 - 澳牛炒蛋

我地點o左一份炒蛋同鮮奶燉蛋白
眾所周知, 澳牛炒蛋特別滑同香
蛋味好濃郁, 仲要有好多蛋汁
(當然, 一定夾雜住d牛油)
兩樣美食當前
友人就比較喜歡燉蛋白
因為好滑又唔會太甜
仲覺得食完皮膚都會滑d, 哈哈

唔知d侍應係咪聽到我地係道講國語
所以態度無平時咁cool
仲周不時走埋黎搭訕tim 哈哈
2009-11-10
2010-05-27 14 浏览
「快」可從幾方面來看:1. 食物選擇少,快速(5秒內)決定食甚麼﹖2. 時間方面:由於食物選擇少,廚師專注地大量生產,一分鐘內將食物送上客人。3. 食物的質感方面:探取而入口、腍身的食材(蛋、火腿、牛肉、叉燒、意粉、通粉等等),令到進食時間比去其他茶餐廳快。4. 份量方面:剛剛好一人份量,不會過多而浪費。5. 伙記方面:不用紙記低,專人服務你(由落單到送上食物)6.人流方面:可以在5分鐘內有10幾個客幫襯,伙記和客人都要快。今次食的是叉燒湯意粉、炒蛋、厚多士、火腿、阿華田。最好味是炒蛋
「快」
可從幾方面來看:

1. 食物選擇少,快速(5秒內)決定食甚麼﹖

4. 份量方面:剛剛好一人份量,不會過多而浪費。

5. 伙記方面:不用紙記低,專人服務你(由落單到送上食物)

2010-05-26
  • 多士