想知道無論早、午、晚餐時段,食客排長龍等候著,大有人在要排隊等候食飯,我確實不願但要排隊為了食飯,就只有在日本築地食魚生、壽司人在旅途、身不由己、花數千元飛往日本食即劏魚生,不排隊是吃不到的隨時可經過的澳洲牛奶公司,不用排隊而又想食炒蛋三文治唯有外賣自取最近忽然想要炒蛋三文治,對於食不太講究的我更樂此不疲地一連數日早餐都外賣炒蛋三文治雞蛋炒得很滑,滿是蛋汁到底蛋內加了什麼材料,可以令人吃了後有如上癮般雖然我想試試自己在家中炒來試試,可是總沒有閒情煮食間歇性地想念著這份神秘的蛋治唯大外賣或者加一碗燉蛋以滿足甜品的慾望
想知道無論早、午、晚餐時段,食客排長龍等候著,大有人在
要排隊等候食飯,我確實不願
但要排隊為了食飯,就只有在日本築地食魚生、壽司

雞蛋炒得很滑,滿是蛋汁
到底蛋內加了什麼材料,可以令人吃了後有如上癮般
雖然我想試試自己在家中炒來試試,可是總沒有閒情煮食
間歇性地想念著這份神秘的蛋治
唯大外賣或者加一碗燉蛋以滿足甜品的慾望
2010-08-23
3 分钟 (外卖自取)
$13 (早餐)
2010-09-27 12 浏览
After seeing all the reviews, I thought why not, let's see what the rave is all about. I'm not usually a fan of egg sandwiches, but since it's popular here, I tried it anyway. At first glance, it's two pieces of plain white bread with scrambled egg in the middle. But after taking that first bite, I understood why people love this place. The egg is fluffy and soft, the bread is mildly sweet with a slightly firm texture. Put these two together and you've got a delicious combination of flavor and texture that fits any meal of the day. Wash it down with an iced milk tea for a complete meal. Altogether, the sandwich and tea was $29 HKD. The food comes out really fast. And when it gets busy, you will most likely have to share a table with other people.
2010-09-27
2010-09-26 23 浏览
因為唔識行ge關係...行左差不多半個鐘先去度....如果唔係咁好評...我應該唔會堅持去揾=="不過完全冇諗度...光顧的時間只係用左15分鐘男朋友叫左個常餐...有牛油方包..炒蛋...叉燒意粉....炒蛋真係要推推!超好食...恰到好處....不會像m記的實"定定"...也不會給人生的感覺...好好我就叫左個蛋白燉鮮奶...個人對此很有要求....之前係廣州食左個難忘的雙皮奶....但係...估唔到香港這間餐廳也有很高的水準...燉的時間剛剛好!(雖然佢一早做好)唔會水汪汪....亦唔會實"定定"...一個字--滑兩個字--好奶...(我鍾意)好想買走...不過都係冇@@男朋友話番俾我知..佢一直以來的餐牌都冇改過....冇加冇減....的確要讚佢依樣...不過d waiter好急...明明個時都冇人等緊位...但係佢都勁心急..睇下我地走未...我自己黎講..就唔係咁鍾意....
不過完全冇諗度...光顧的時間只係用左15分鐘

炒蛋真係要推推!超好食...恰到好處....
不會像m記的實"定定"...也不會給人生的感覺...
好好

我就叫左個蛋白燉鮮奶...

個人對此很有要求....
燉的時間剛剛好!(雖然佢一早做好)
唔會水汪汪....亦唔會實"定定"...
一個字--滑
兩個字--好奶...(我鍾意)
好想買走...不過都係冇@@

我自己黎講..就唔係咁鍾意....
無敵燉奶
無敵燉奶
2010-09-26 16 浏览
以前細細個阿媽成日放學帶我去咩咩牛奶公司食常餐個d,之前去順2個間,見無set以為係自己記錯,係細佬仔時阿媽帶去個d係冰室!!上個禮拜,同女朋友去行廟街,見到澳洲牛奶公司,就唸是旦啦,試下啦,一入去個下,我就知自己無記錯,嘿嘿!!原來一直食既唔順2,而係澳洲牛奶,跟住叫左2個set,其實你話好好食又真係唔係,同一般茶記咁上下價,不過佢出名左,羊群心理掛,食完繼續行!!我叫左炒蛋多士同多士同叉燒意粉+凍奶茶,女朋友叫左煎蛋同多士同火腿通粉+凍鴛鴦講堅多士一般啦,唔係好特別,個人覺得尖沙咀街市個個熟食檔d厚多士重好食,我份炒蛋..好老下...女朋友份煎蛋一般啦,唯獨個底唔夠脆,d意粉通粉好淋,真係好淋...杯餐飲,一般啦不過呢個最唔好既地方,真係好嘈下同埋d人好趕,呢個感覺令人想快d走,如果想靜靜地傾計真係唔岩!如果想feel下舊式d既香港風味都可以試下既!有機會都會再來既
杯餐飲,一般啦

如果想feel下舊式d既香港風味都可以試下既!
有機會都會再來既
2010-09-12
2010-09-25 15 浏览
呢間野就不嬲旺場.周不時都排哂隊等位.唔知係唔係因為工作繁重,D伙計就好好火.1.火腿通粉太軟身.2.炒蛋炒到碎濕濕.3.咖啡就奶味過重.4.厚切方包就真係好OK.至於如果你唔考慮服務質素就可以一試.24蚊一個豐富的早餐,有齊以上1-4的食物,重要賣到中午12時正.又真係好超值.
呢間野就不嬲旺場.周不時都排哂隊等位.
唔知係唔係因為工作繁重,D伙計就好好火.
1.火腿通粉太軟身.

2.炒蛋炒到碎濕濕.

3.咖啡就奶味過重.

4.厚切方包就真係好OK.

至於如果你唔考慮服務質素就可以一試.

又真係好超值.
2010-09-25
$24 (早餐)
  • 厚多士
  • 燉蛋
  • 多士
2010-09-25 12 浏览
佢個抄旦, 幾時都係咁好味.... 我 TRY 過 早上 11點半, 下午2點幾 & 晚上 都唔記得幾點啦... 都係要排隊, 真係唔可以唔服佢...除左抄旦之外, 原來佢個 奶油多都好OK, 不過有時DE 意粉就重味左少少..
佢個抄旦, 幾時都係咁好味....
除左抄旦之外, 原來佢個 奶油多都好OK
, 不過有時DE 意粉就重味左少少..
2010-09-08
  • 奶油多 &
2010-09-25 41 浏览
不知道為何這間食店的評分那麼高呀! 首先,若論這間舖的環境,可以給予不合格。店裡的坐位很擠迫,所謂4人餐枱根本不可以容納各人的食物,餐椅亦坐得不舒服且擠迫……當你享用餐的時候,已有人站在你身邊等候(很有壓迫感) !若論到食物方面,炒蛋及多士是這間舖的招牌賣點,但…只可以說是比一般茶餐廳或連鎖式快餐店的水準好些吧!並不是捧到萬中無一,無人能及…炒蛋為何會這麼香滑﹖有些說法是用牛油做炒蛋的,雞蛋混和鮮奶,自然會感覺很香滑…多士是用厚厚的白麵飽製作,亦會很有滿足感!要28元一個常餐吃這些東西(方飽或牛油多士 + 火腿煎雙蛋或炒蛋 + 牛肉 / 叉燒 湯意粉或通粉 + 飲品),是否值得,則見仁見智!但覺得……註︰多士偶然會 “淋”,或許是同一時間很多件數放在一起;火腿是凍的(剛從雪柜取出);叉燒很有「雪」意!
不知道為何這間食店的評分那麼高呀!

2010-09-24 14 浏览
澳洲牛奶公司食過無數次最愛食炒蛋因為真係好滑叉燒通粉:通粉夠腍吸晒湯反而叉燒就普普通通啦指定叫熱奶茶燉奶:夠滑有奶味基本上我由入門口到步出門口都係15mins !!勁快!
澳洲牛奶公司食過無數次

最愛食炒蛋
因為真係好滑

叉燒通粉:通粉夠腍吸晒湯
反而叉燒就普普通通啦
指定叫熱奶茶

燉奶:夠滑有奶味

基本上我由入門口到步出門口都係15mins !!勁快!
午餐
  • 茶餐
2010-09-21 21 浏览
九月二日 (星期四)數天前才來過今天晚餐剛吃了附近的順德人,忍不住口,都要來吃吃燉奶老公仔雖然怕熱但他每次仍然堅持吃熱燉奶因為他說只有熱的燉奶才可迫出十足十的奶香真的...奶味的確比凍的濃郁我則選了凍的,因已經很熱了凍有凍的好,可以消暑,又比較滑呢!
九月二日 (星期四)

數天前才來過
今天晚餐剛吃了附近的順德人,忍不住口,都要來吃吃燉奶

老公仔雖然怕熱
但他每次仍然堅持吃熱燉奶
因為他說只有熱的燉奶才可迫出十足十的奶香
真的...奶味的確比凍的濃郁

我則選了凍的,因已經很熱了
凍有凍的好,可以消暑,又比較滑呢!
澳牛無敵燉奶
2010-09-02
$18 (宵夜)
澳牛無敵燉奶
2010-09-19 18 浏览
系OPENRICE見到這間餐廳,唸住千幾個好評,一定要試下~今日下午系九龍公園行下行下,就走去白加士街,下午5點左右,滿座!要等位,不過都算快可是。。。。侍應的態度和語氣野超快,個個都系,好似很趕時間,搞到我們超緊張。。。)已經令興趣減半啦!既然慕名而來,於是點了茶餐同快餐(炒蛋,厚多士,通粉,凍奶)+(炒蛋,厚多士,凍咖啡)炒蛋算OK啦,不過也不似傳說中那麼好味吧?!多士與通粉更加無特別,凍咖啡比大XX不如買單54元,2個慘,失望而去!假如你也是為了千幾個好評而去,那麼我勸你還是降低期望值先吧

可是。。。。
已經令興趣減半啦!

炒蛋算OK啦,不過也不似傳說中那麼好味吧?!

多士與通粉更加無特別,凍咖啡比大XX不如
買單54元,2個慘,失望而去!

假如你也是為了千幾個好評而去,那麼我勸你還是降低期望值先吧
2010-09-19
2010-09-18 17 浏览
八月二十九日 (星期日)今日又是一月一次的澳洲牛奶公司餐聚晚上到了佐敦,店子算full(一向的full)人流快,不用等太久呢我們都點了炒蛋多士和义燒通粉炒蛋多士炒蛋香滑,第二度找不到的呢多士很鬆軟,一流呢义燒通粉义燒肥肉比較多湯底咸咸地凍檸茶茶味十分濃一個簡單的常餐可以做得出一級水準難得!繼續支持!
八月二十九日 (星期日)

今日又是一月一次的澳洲牛奶公司餐聚
晚上到了佐敦,店子算full(一向的full)

人流快,不用等太久呢
我們都點了炒蛋多士和义燒通粉

炒蛋多士
炒蛋香滑,第二度找不到的呢
多士很鬆軟,一流呢

難得!

繼續支持!
2010-08-29
2010-09-18 10 浏览
無論外賣抑或堂食, 落單出餐都很快 服務員反應夠快, 好爽快, 堂食, 預左係會有少少迫架啦, 所以我覺得都ok丫d人行黎行去 行得好急 入面d人都會注意安全, 去咁多次都唔見有意外發生, 好欣賞呢間d蛋食品,仲有通粉蛋治好好味>v< 好享受食厚蛋其實呢, 我覺得個外賣膠袋幾特別=D ((可能比較少見啦 不過好多時外賣蛋治用紙袋就夠, 一路行一路食=D 忍唔到口
無論外賣抑或堂食, 落單出餐都很快
服務員反應夠快, 好爽快,
堂食, 預左係會有少少迫架啦, 所以我覺得都ok丫

好欣賞呢間d蛋食品,仲有通粉
蛋治好好味>v< 好享受食厚蛋

其實呢, 我覺得個外賣膠袋幾特別=D ((可能比較少見啦
不過好多時外賣蛋治用紙袋就夠, 一路行一路食=D 忍唔到口
  • 茶餐
  • 燉蛋
2010-09-17 306 浏览
好耐未食過喱間了,仍然咁多人排隊呀,不過等唔耐就好快會有位既,事關喱到食野都出名要極速傳說既,快上餐快食快有位(某程度上有好少既壓迫感),不過當然入得去就會不理照食啦,同有時班伙計講野好攪笑~!下午去到既叫茶餐,同個人比較上鐘意茶餐既野食,好味既茶餐,同諗佢快既之一係set左固定既餐,而大多數既人要食都係喱個招牌貨,所以可以好放心大規模炮製呀,叫到唔夠幾分鐘即有野食,真係好快呀,雖然係好快上不過野食仲係熱同好整齊唔亂既,同分得唔會一份多一份少果下勁到,好有意欲幫佢改名叫快餐呀~!叉燒湯意粉,最初睇以為冇叉燒呀原來係個底到(係底原因好有機係為快同保暖),叉燒好薄同少既,味道ok啦,個湯底係偏少少少濃味(傳聞係金寶呀),意粉可能索晒d湯味,所以特別好味呀,加上幾滑同彈牙唔會好林既,份量幾適中,意粉得,but由於個叉燒太過少,綜合來講比普通好味呀!聽講牛肉通又好味(不過我唔太食通粉)唔知係味既喱!炒蛋+多士+火腿~有煎蛋同炒蛋揀,就揀左炒蛋,因為聽講個炒蛋比較好味,食落真係好滑,又多蛋汁呀,好味,份量又算幾多呀,(應該係有2隻蛋既份量,因為見到隔離有人叫煎蛋係比2隻),個多士好厚同外脆內軟,

炒蛋+多士+火腿~有煎蛋同炒蛋揀,就揀左炒蛋,因為聽講個炒蛋比較好味,食落真係好滑,又多蛋汁呀,好味,份量又算幾多呀,(應該係有2隻蛋既份量,因為見到隔離有人叫煎蛋係比2隻),個多士好厚同外脆內軟,都唔錯,塊火腿好普通~!

奶茶~幾滑唔錯既,同幾重奶味呀,可能唔落糖都甜~~~~!

幾個食之戰友去食真係好多食後感呀~!
計排隊到食晒前後都唔知洗唔洗半個鐘,好快既效率令人食得有點急,不過野食又幾好味,個滑蛋好味呀,同好適合係放lunch時間食haa,包唔會有遲到,同唔係好大間舖,坐得幾逼呀,but有好多伙計做野(唔怪得好快呀),又要好有記醒,不過有時比佢地講野嚇到呀@_@(講笑既?!),同佢地既快就好似反映出香港既節奏(聽人講),態度就係香港茶餐廳特色既~!合計:基本野食幾好味同抵食,可以感受下佢地快既文化haaa!個燉奶好出名,本身想食既,不過怕要去w.c(唔太受得奶),同想慢慢嘆唔好急,只好下次食了~!
叉燒湯意粉
炒蛋+多士+火腿
奶茶
2010-09-17
叉燒湯意粉
炒蛋+多士+火腿
奶茶
  • 炒蛋多士
早上因為有要事而需要前往油麻地榕樹頭,任務完成時已經是中午十二點四十五分。本來打算前往旺角午膳,後來想起處身之地距離澳牛並不是太遠。於是更改行程,步行約十五分鐘左右就到達。根據這裡的描述,在澳牛進餐往往需要在門外排隊等候。不過小弟今天所見,和以往的有些不同。雖然現場睇唔到排隊人龍,而小弟唔駛等就已經有位坐,但是餐廳內已經差不多高朋滿座。坐下之後看看餐牌,不過現場環境給我帶來一股無形的壓力,迫使我要連忙落單。餐廳內侍應們的確是忙得不可開交,多次出現「打衝鋒」的情況。接近午飯時間,店內的食客絡繹不絕。小弟由落單到正式開始進餐,過程只需兩分鐘。叉燒通粉 - 叉燒切得比較薄之餘,通粉亦煮得過淋。整碗叉燒通粉,一絲的咬感也沒有。火腿炒蛋 - 餐廳將一塊薄火腿片切成兩份,鋪在炒蛋的上面。火腿片是罐頭貨,沒有什麼特別。炒蛋的確炒得好滑溜,而且又有濃郁的蛋味。牛油厚多士 - 賣相有些差強人意,多士略嫌烘得唔夠火侯,香脆感完全欠奉。幸好麵包本身夠鬆軟,熔化了的牛油已經滲入麵包內。熱奶茶 - 水吧師傅沖茶的厚薄度適中,飲得出有一陣陣的茶味。小弟只是飲了兩口,就清楚見到掛杯邊效果。之前看過這裡的食評,眾多食

之前看過這裡的食評,眾多食家朋友們都對澳牛的評價,發表了不同的意見。雖然有人讚賞食品做得出色,當中不乏批評那裡的侍應態度惡劣。談到餐廳內的侍應,大部份都是三十多歲的年青人。外表看似一班「爛仔」,但其實充滿了人情味。事緣小弟進入餐廳時,正手挽一個裝滿餅乾的環保袋。本來我打算放在大腿上罷了,但是其中一位侍應搬來一張椅子,給小弟將隨身的物品放下,方便本人進餐。在我離檯準備埋單時,他們亦提醒食客小心滾水。由這些簡單的動作及對話中,看得出餐廳侍應是有一片誠心來待客。

是次進餐時間,只是短短二十分鐘。在這二十分鐘內,小弟感受到澳牛的特色,恰好正是香港都市人的生活模式。雖然面對手頭上繁忙的工作,但不經不覺中流露了不少的人情味。通粉和多士的水準稍為遜色,希望餐廳在這方面會有所改善。
牆上的餐牌
有茶味
見到掛杯邊
廿八蚊成交!!
2010-09-14 13 浏览
1心諗住去試吓係咪真係咁好食, 竟然有成千人讚好食~ 食完先龍與鳳..... 叫咗個餐 即係有 炒蛋 多士 火腿 叉燒通粉 奶茶~ 炒蛋係炒蛋碎 叉燒通粉咸 D叉燒切到10張A4紙咁"厚"@0@~ 不過D野食叫咗1分鐘就食得 可惜D通粉"淋"晒~ 得個咸字~~仲要28蚊1個餐~ 同係銅鑼灣北海道牧場餐廳食既炒蛋多士火腿 叉燒通粉 真係知咩叫天壤之別~ PS:收野果時仲要整到我塊臉 都唔知好嬲定好笑....

PS:收野果時仲要整到我塊臉 都唔知好嬲定好笑....
2010-09-14