2025-05-01 0 浏览
家人吃飯訂了一圍,晚餐圍菜展現了粵菜的精緻與功力。首道椒鹽鮮魷入口酥脆,魷魚彈牙,椒鹽香氣撲鼻,調味恰好不過鹹。清蒸東星斑是重頭戲,魚肉嫩滑,蒸得火候精准,蔥油和豉汁提升鮮味,令人回味。瑤柱燜冬瓜簡單卻出色,冬瓜吸滿瑤柱的鮮甜,口感軟糯,清爽不膩。試了豉椒炒牛柳,牛肉滑嫩,青椒爽脆,豉椒醬汁帶出濃郁鑊氣,讓人胃口大開。另一道是菠蘿咕嚕肉,外酥內嫩,酸甜醬汁調得平衡,菠蘿的清香為菜式加分。甜品選了雙皮奶,奶香濃郁,口感順滑,甜度適中。
2025-03-13
2025-04-24 0 浏览
這天公司吃飯,在尖沙咀The ONE的潮囍薈訂了兩圍。開胃的鹽焗雞皮脆肉嫩,雞肉鮮香,淡淡的鹽味讓人一口接一口。清蒸鱸魚是亮點,魚肉細膩,蒸得恰到好處,淋上蔥油和豉汁,鮮味完全釋放。瑤柱蛋白炒飯也很出色,飯粒分明,瑤柱的鮮香融入每粒米飯,輕盈不油膩。試了豉汁排骨,醬汁濃郁,排骨燜得軟嫩入味,連骨頭邊的肉都好吃。另一道白灼芥蘭爽脆多汁,蒜蓉調味簡單卻提鮮,作為配菜很稱職。甜品選了楊枝甘露,芒果香甜,配上西米和柚。這裡夜景很美,很適合打卡。
2025-04-13
2025-04-23 0 浏览
最近同屋企人去咗The ONE囍薈食飯,點咗一桌經典粵菜,試咗佢哋嘅乳豬、龍蝦伊麵、咕嚕肉菠蘿、金沙涼瓜、蒸魚、魚肚同菜、燒鵝同炒飯。整體而言,呢餐飯真係令人滿足,無論係味道定係擺盤都好有心思,充滿咗傳統粵菜嘅精髓,同時又有少少創意嘅驚喜。1. 乳豬:皮脆肉嫩嘅經典之選一上枱嘅乳豬真係驚艷咗我哋,成隻乳豬連頭連尾,皮烤得金黃酥脆,油光發亮,切好嘅一片片整齊排列,旁邊仲有兩小碟醬汁,應該係豉油同甜醬。皮咬落去「啪啪」響,脆到不得了,下面嘅肉質嫩滑多汁,肥瘦適中,完全唔會覺得油膩。配上微鹹嘅豉油同甜醬,味道更加豐富,係一道好正宗嘅粵式燒味,值得一試!2. 龍蝦伊麵:濃郁鮮甜嘅海鮮享受龍蝦伊麵係另一道亮點,成隻龍蝦好大隻,肉質結實彈牙,伊麵吸滿咗濃郁嘅湯汁,入口滑溜又充滿奶香。旁邊仲有青翠嘅西蘭花點綴,色澤鮮艷,增添咗清新嘅口感。湯汁略為濃稠,應該係用咗高湯同奶油調製,龍蝦嘅鮮甜完全融入其中,每一口都係享受。唯一小小嘅建議係龍蝦可以再多啲肉,會更加滿足。3. 咕嚕肉菠蘿:酸甜開胃嘅經典搭配咕嚕肉菠蘿嘅賣相好吸引,橙紅色嘅咕嚕醬均勻地包裹住每件肉,仲有青椒、紅椒同菠蘿丁,色彩繽紛,令人食慾大開
1. 乳豬:皮脆肉嫩嘅經典之選
2. 龍蝦伊麵:濃郁鮮甜嘅海鮮享受
3. 咕嚕肉菠蘿:酸甜開胃嘅經典搭配
咕嚕肉菠蘿嘅賣相好吸引,橙紅色嘅咕嚕醬均勻地包裹住每件肉,仲有青椒、紅椒同菠蘿丁,色彩繽紛,令人食慾大開。肉質外脆內嫩,咬落去有啲微脆嘅口感,咕嚕醬酸甜得宜,唔會太膩,菠蘿嘅清甜同醬汁好match,食落好開胃。一旁嘅菠蘿片切得整齊,食完咕嚕肉再食啲菠蘿,清新解膩,設計得好貼心。
4. 金沙涼瓜:創意與傳統嘅碰撞
金沙涼瓜係一道比較特別嘅菜式,涼瓜切成小段,裹上金沙(鹹蛋黃)炸到金黃酥脆,外面酥香,裡面保持咗涼瓜嘅爽脆同清甜。鹹蛋黃嘅濃香同涼瓜嘅清新形成咗好大嘅對比,食落唔單止有層次,仲好開胃。呢道菜將傳統嘅涼瓜用創意嘅做法呈現,令人眼前一亮,係一道好值得推介嘅小食。
5. 蒸魚:清鮮嫩滑嘅極致
蒸魚用咗一條好大嘅魚,應該係鱸魚,魚頭魚尾都保留,蒸得啱啱好,魚肉嫩滑得入口即化。魚身上鋪滿咗蔥絲,淋上熱油同豉油,香氣撲鼻。魚肉本身好鮮甜,完全唔腥,豉油汁帶點鹹香,將魚嘅鮮味提升咗好多。呢道蒸魚簡單但功架十足,係粵菜中嘅經典之作,食得出廚師嘅用心。
6. 魚肚同菜:濃湯滋補嘅溫暖滋味
魚肚同菜用咗一碗濃湯呈現,魚肚切成大塊,浸喺奶白色嘅湯汁中,旁邊有青翠嘅菜心、胡蘿蔔絲同冬菇絲,色澤清新又養眼。魚肚入口軟糯,充滿膠質,湯汁濃郁,應該係用咗高湯慢火熬製,帶有淡淡嘅鮮甜味,飲落好滋補。菜心爽脆,平衡咗魚肚嘅濃厚口感,呢道菜好適合秋冬食,暖胃又養生。
7. 燒鵝:濃香多汁嘅燒味之王
燒鵝係另一道燒味亮點,切好嘅燒鵝片整齊排列,皮烤得深褐色,油光發亮,肉質嫩滑多汁,肥瘦比例啱啱好。特別一提係佢點綴咗一啲蜜餞,應該係話梅,食落去甜甜酸酸,解咗燒鵝嘅油膩感,味道更有層次。燒鵝嘅皮脆肉香,醬汁濃郁,係一道好正宗嘅粵式燒鵝,食完真係回味無窮。
8. 炒飯:粒粒分明嘅完美收尾
最後嘅炒飯係一道好出色嘅主食,飯粒粒粒分明,炒得乾爽唔油膩,加入咗蝦仁、青椒同蛋絲,色澤金黃,香氣四溢。蝦仁彈牙鮮甜,青椒爽脆,蛋絲軟滑,每啖飯都好有層次。呢碗炒飯雖然簡單,但炒功一流,係一餐飯嘅完美收尾。
總結
The ONE囍薈嘅呢餐飯真係令人印象深刻,無論係傳統嘅乳豬、燒鵝,定係創意嘅金沙涼瓜,都展現咗粵菜嘅精髓同用心。菜式嘅味道同擺盤都好有水準,環境舒適,服務貼心,係一個好適合家庭聚會或者朋友聚餐嘅地方。如果要挑剔嘅話,可能係乳豬可以再多啲,但整體而言,呢餐飯真係物有所值,值得再黎!
2024-12-26 1494 浏览
今次係呢間位於尖沙咀一個比較繁華嘅商場。入邊啲裝修係潮州嘅風格,非常有趣同獨特,因為香港比較少潮州嘅酒樓,今次仲食埋大閘蟹,味道非常好,其他潮州野食都ok,但價錢有點少貴
2024-12-12 1587 浏览
這裏場地算新淨,不到2年。座位濶落,不太嘈吵。 食物質素不錯。間中做的優惠套餐性價比高。個别菜色可能偏貴。團體宴的十圍送三圍好超值。去了六次以上。帶來的朋友也自己再去。跟部長談起來才知道,名字中的潮,是新潮的意思。不是以潮州菜為主。雖然他們也有潮州菜色,但滷水不是最好食。其他廣東菜色很好。飲茶點心比好多酒樓好。但七折只限少量點心,要注意。
2024-06-24
2024-12-10 1269 浏览
報紙見到大閘蟹蛇宴$1488半席好吸引🤩遇到黃經理非常窩心,入席前更細心通知蒸蟹需要20分鐘,叫我哋通知佢先至叫廚房開始蒸蟹,半席蛇羹都有一整鍋,隨後豉汁蒸鱔非常新鮮夠份量👍🏻羊腩煲好靚酥香又軟熟仲好夠份量,蛇汁唐生菜鮮嫩爽脆,半席鵝就當然係半隻啦,鵝皮脆卜卜👍🏻仲有臘味糯米飯,薑汁桂圓茶同第一度菜嘅大閘蟹嚟返一個頭尾呼應完美終結。順便一提之前食評見到好多彈服務態度差!本來我哋今晚都有啲戰戰兢兢,或許我今天非常好運,遇到黃經理細心又有禮貌又貼心,員工亦都非常友善,完全覺得係超值又舒適嘅一餐
餐前五少的
大閘蟹
蛇羹
羊腩煲
豉汁蒸鱔
蛇汁唐生菜
臘味糯米飯(冇花生)
桂圓薑茶
大閘蟹
羊腩煲
豉汁蒸鱔
蛇汁唐生菜
2024-09-08 1922 浏览
本身係想食18樓的星海,點知被包場,唯有落左黎試試佢。第一枱客就係我地,但等咗成個鐘先上第一樣嘢食,點知啲野全部都係難食,係超難食,超難食,超難食。包唔流心,扁扁的。乳鴿唔脆超咸,得酒味腸粉等咗個半包嘢都差唔多成個半鐘,凍冰冰的。以為有服務拉,都係冇,超差體驗,第一次忍唔住寫食評就係因為佢
本身係想食18樓的星海,點知被包場,
唯有落左黎試試佢。
第一枱客就係我地,
但等咗成個鐘先上第一樣嘢食,
點知啲野全部都係難食,
係超難食,超難食,超難食。

包唔流心,扁扁的。
乳鴿唔脆超咸,得酒味
腸粉等咗個半包嘢都差唔多成個半鐘,
凍冰冰的。

以為有服務拉,都係冇,
超差體驗,第一次忍唔住寫食評就係因為佢

2024-08-04 2045 浏览
巳幫襯此店多次,服務員人數少,態度冷漠。明明星期日列明早上十時開,但要坐到十一時才可下單!找數永遠沒有現金找回!不如列清楚用餐時間和祇收電子貨幣!超差!!!!.不會再來!唔怪得坐到中午十二時,還有好多空位。
2024-08-04
2024-05-04 2668 浏览
本來以為佢有一個海景,食物質素應該OK。點知叫嘅點心全部係暖的,即係唔熱似係用微波爐叮嘅,並唔係即叫即蒸。今時今日酒樓這樣是不合格。最大問題一間酒樓連水都係唔熱嘅。貫徹稻香集團一般只係用一個暖水壺俾你。但係暖水壺倒出嚟嘅水只係微暖,所以啲茶葉都沖唔出茶味。其實間酒樓大約11點開門12點飲茶點會唔熱。證明啲水其實已經係隔夜嘅。咁嘅服務質素根本不能接受。由於呢間酒樓是稻香集團旗下,佢嘅點心同一般稻香及其他集團成員酒樓是一樣的,但佢嘅點心都比起稻香集團其他嘅分店為貴。價錢收得貴,但點心及服務都比其他差,沒有理由再有下次。
2024-04-21 2579 浏览
今日lunchtime同同事飲茶新開嗰陣嚟過一次 味道份量都唔錯午市有8折 折完之後都算平依到樓底幾高 又有大玻璃透光食嘢同吹水都幾舒服 但唔知點解 開咗咁耐都唔多人😂點心:-原蝦燒賣皇(1件) $20-生拆鮮蝦餃(1件) $20-潮州粉果(1件) $12全部都可以逐件嗌 依樣都幾細心 可以唔使湊人數🙌🏻味道就正常酒樓質素啦剁椒蒸排骨 $50啲剁椒辣辣哋 都幾惹味幾好食小食:-黃金炸饅頭(3件) $35-香煎瑤柱蘿蔔糕 $40-風味燒汁茄子 $40主食:-銀芽肉絲煎脆麵 $148夠晒香同脆 唔錯耶~~埋單每人都係百鬆少少
今日lunchtime同同事飲茶

-香煎瑤柱蘿蔔糕 $40

-風味燒汁茄子 $40
主食:
-銀芽肉絲煎脆麵 $148
夠晒香同脆 唔錯耶~~
埋單每人都係百鬆少少
2024-04-05
午餐
2024-02-17 2682 浏览
同班朋友唸住去食團年飯,叫左好多樣野食,真係越食越嬲,野食份量少到一人得一塊都算,我都要求唸住d野食普通正常味就算,點知一碟成兩百蚊既安格斯炒牛河仲衰過茶餐廳水準,色水就有,但成碟野無味,雞煲份量少到應該一人一塊都唔知有無,因為一上來就唔熟,嘩!😡d雞肉係生架!😓仲有d茶淡到無色,好似沖左好多次飲左好多次,得返少少色同無乜茶味羅!我真係嬲到相都無影,後尾個幾碟餸一啖都無食!我好少會打千字文甘多字,因為真係希望d人唔好中伏!
2023-09-19 5549 浏览
再次光臨, 專登帶家人來食潮州美食。上次試過,讚口不絶,環境,食物,服務,都非常滿意,價錢合理!今次再光臨,食物保持水準,環境不變,但服務員有一位女主任,令整餐飯失分地方,難得一家人聚餐,拍片留念,正當小朋友影相時,個女主任不段同小朋友講: 要汽水嗎?小朋友無出聲,主任不停問,小朋友被佢轉移視線,火都來😡😡!到我地影大合照,叫主任幫手,佢走來倒啤酒,全部望住佢,等佢倒完三杯酒才施施然同我地拍大合照。其實你唔想影,我可以叫其他職員,其他人都好友善。整體食物,好食😋👍🏼推介海皇泡粥,鮑魚雞煲,魚翅煲👏🏻👏🏻。環境寬敞,乾淨整潔。
鮑魚雞煲
雞煲翅
海皇泡飯
鮑魚雞煲
雞煲翅
海皇泡飯
2023-08-10 4337 浏览
這個地方非常好,侍應安排我們坐窗邊一張圓枱,可以望到尖沙咀和維港海邊,窗外美景怡人,酒樓地方好闊落,樓底好高,裝修設計裝潢,非常之吸引,加上只得幾枱食客,感覺非常寬敞而且很寧靜,一家大細,三五知己,商務聚餐是一個非常合適的場地,除此之外洗手間也很乾淨,洗手盆設有鹼液,吹風機,裝修設計好貼身。我們叫了一個鐵板乳豬🐷,用火爐㷫著一邊吃,乳豬的皮也變得非常脆口。最值得大贊的就是那個魚雲湯,湯內的用料非常足料,用火㷫著令湯非常溫暖,魚湯🐟的鮮甜及魚雲的口感,喝進肚內非常滿足,其它餸也味道也非常出色,整體來說,這舒適的環境加上美食一起,價格也不貴,勝價比極高,大力推介
這個地方非常好
侍應安排我們坐窗邊一張圓枱,可以望到尖沙咀和維港海邊
2023-07-30 3334 浏览
好姊妹生日梗係要揾個好地方,要坐得耐d吹下水(我真好怕限時),本身有朋友年尾结婚預訂左喺“潮囍薈"。舉行婚宴,所以已知地方新净又大。我推介左大家去呢度食晚飯。酒樓職員招呼很好,食物質素都吾差。我地叫左推介孖寶~鹵水拼盤+冬瓜盅都係468。冬瓜蛊飲極都有,而且5個人都叫左吾少食物。 如果朋友想食中菜但環境好兼價錢吾貴又吾限時,一定推介呢間
2023-07-29
庆祝纪念
生日
2023-07-02 3668 浏览
1/7 and 2/7連續兩日午餐,食品唔錯,有景睇👍坐得舒服,之前已經食過晚飯👏👏,可以推介,價錢合適👍,大伙兒聚會更佳,成個埸係婚禮場,唔錯因為回歸,仲有七折,真係抵食,六人消費,折扣後平均$100左右