2021-10-17 695 浏览
我與好友們到中大邵逸夫堂觀看音樂會,原本約會到「潮滋味」晚飯,但兩位好友因事臨時未能一起用膳,祇有我與另一位好友嘗味食肆的主打菜譜~菜茶。小店舖的電視屏幕不停播放菜茶製作過程,我感覺到有點兒熟悉感,我在桂林吃過類似的家鄉名物。眼前的菜茶分量可分四碗,材料頗多,湯水味道很淡,所以確定沒味精也吃不到茶味,炒米與炸花生米也被湯水泡腍,非常敗筆!我們也點選菜譜炒蛋飯分享,味道尚可。餐飲是自家酸梅湯,加埋冰塊,又是非常淡,喝不到酸梅湯味道。雖然吃得不爽,但都要多謝好友作東道。

菜茶

我們也點選菜譜炒蛋飯分享,味道尚可。

餐飲是自家酸梅湯,加埋冰塊,又是非常淡,喝不到酸梅湯味道。

雖然吃得不爽,但都要多謝好友作東道。
2021-10-16
2021-10-11 461 浏览
不嬲都勁鐘意食皺皮腸粉,lunch set 一碟腸粉加牛丸湯再加野飲,5x蚊。本來都覺得有啲貴,但食咗發現都值嘅,啲腸粉粉量都幾多,好滑好滑。 個牛丸又幾好食,食得出唔係cheap野,幾有牛味。
2021-09-26 456 浏览
一路幫襯開都覺得好好,差唔多個個星期都會去,食品質素幾好,好中意食佢地個菜茶同腸粉,店員態度都好友善👍🏻但係,最近一次黎買外賣,完全令我對佢地既印象改觀。應該係新請嘅妹妹態度差到PK(之前好似無見過佢),非繁忙時間叫外賣,落單都全程黑面,自問唔該前唔該後,但無啦啦都要受佢氣,真心澳牛哥哥d態度都好過…………………貼錢買難受👎🏻👎🏻希望店主可以重視員工培訓,如果唔係食品質素幾好都唔會有人黎

2021-07-31 1319 浏览
網上見倒有間新興既潮州菜, 聽聞好食又特別.睇店外餐牌, 見倒D名都幾特別, 價錢好似又偏貴左少少, 令人有少少卻步, 不過既然黎到, 入面又有位, 同埋網上既名氣, 就膽粗粗試一試啦.店入面唔算大, 但裝修都稍為精美, 有D似cafe既感覺, 亦有吧枱對窗座, 適合一人enjoy.網上提及最出名係腸粉, 但原來唔只腸粉, 海豐小米都係一絕.潮式皺皮腸其實係大陸都食過, 雖然皺晒皮咁, 但係粉皮都係滑既, 叉燒都算多, 同埋店員好貼心, 都會問一聲要唔要芫茜, 但係豉油係咸既, 仲落得比較多, 食到一半D腸粉已經索晒D豉油, 搞到仲咸左, 如果餐店可以比客人自己落的話, 會更加好.腸粉套餐有得揀幾樣野, 因為麵食個邊揀左2款試, 所以揀埋海豐小米試下, 雖然唔知咩黎, 但感覺有D似魚皮餃, 又有D似小型既粉果. 食落去好特別, 外皮真係粉果皮, 唔算厚, 只係頂端收尾位厚左DD, 內饀係豬肉溝大地魚, 醬汁係蠔油, 醮完食落口, 味道有D似魚皮餃既饀, 但係大地魚既味道慢慢滲出黎, 豬肉既鮮甜味, 再加上蠔油既海鮮味, 有D難形容, 只係覺得好有層次好複雜. 原身諗住食10粒會好飽,
網上見倒有間新興既潮州菜, 聽聞好食又特別.

海豐小米

腸粉套餐有得揀幾樣野, 因為麵食個邊揀左2款試, 所以揀埋海豐小米試下, 雖然唔知咩黎, 但感覺有D似魚皮餃, 又有D似小型既粉果. 食落去好特別, 外皮真係粉果皮, 唔算厚, 只係頂端收尾位厚左DD, 內饀係豬肉溝大地魚, 醬汁係蠔油, 醮完食落口, 味道有D似魚皮餃既饀, 但係大地魚既味道慢慢滲出黎, 豬肉既鮮甜味, 再加上蠔油既海鮮味, 有D難形容, 只係覺得好有層次好複雜. 原身諗住食10粒會好飽, 始終好多粉漿咁, 但食下食下, 又真係停唔倒口. 上網搵搵, 原來係汕尾出名既小食黎, 即刻萌生念頭, 想去汕頭汕尾試下當地既美食, 不過無奈仲未可以通關.
牛肉餅拼魚丸幼麵
麵食試左雙拼, 牛肉餅同馬餃魚丸, 雖然冇小米咁令人驚喜, 不過味道都係煥然一新既, 牛肉餅既味道好似爽口既牛丸, 但更濃味, 而馬餃魚丸, 魚味亦都好濃, 但唔鍾意食魚既人, 可能會覺得比較腥, 而酸菜都中和左哩浸濃郁既味道, 麵條就似較彈口既上海麵, 份量其實都頗大. 再配埋餐飲, 揀左凍既酸梅汁, 可能比較少飲, 又酸又甜咁, 係可以清倒口, 不過好似甜左少少.
2021-07-24
牛肉餅拼魚丸幼麵
2021-05-26 881 浏览
我第一次食以往喺電視見過介紹但係冇諗過香港有得食潮州菜茶…只星期三、六供應真係好好味一啲都唔肥而且好香口好惹味仲有小米、馬鮫魚丸、咸湯丸、同埋鹹面猴, 唔好唔記得試埋傳統飲品九毛膏!😝
我第一次食
以往喺電視見過介紹
但係冇諗過香港有得食
潮州菜茶…只星期三、六供應
真係好好味一啲都唔肥
而且好香口好惹味
😝
2021-05-04 619 浏览
石門唔同菜式嘅餐廳都有,今次試咗呢間潮流菜,用OpenRice自取外賣,超方便,仲有discount添🙈馬鮫魚丸:聽講係本店特色,口感有d似粉菓,細細粒,咬落彈牙好味,特色小食可以一試😜香茜叉燒腸: 個賣相同平時食開都幾唔同,不過食落味道有保證👍 份量充足,有機會一定要再試下佢d腸粉🤔🤔

2021-04-23
外卖自取
2021-04-21 590 浏览
之前食過小米跟牛丸湯,因為怕腸粉唔可以走香茜蔥,之後發現佢地會問下人食唔食,落單時禁埋。所以今次試下腸粉,一早講走茜蔥,單都落岩,但返到去發現無走到。唔知係廚房無走定執餐時執錯比我啦,結果好努力咁了返出黎。睇得出腸粉已經放左一段時間,發脹同吸哂鼓油。叉燒少到無朋友,得半粒半粒咁,比起酒樓差好遠。最後放係底果兩條,中要一條得一粒叉燒,(如圖)食到最底2條見到一粒叉燒,o左咀,係咁了都係得一粒,最搞笑係兩條茜蔥都無埋,見到少少茜蔥果半其實原先係放係面。極度懷疑係專登整少料被,所以放係底,結果有食齋腸既感覺🤡套餐價同出面散叫腸粉加小米差唔多,多杯野飲咁囉。

套餐價同出面散叫腸粉加小米差唔多,多杯野飲咁囉。
外卖自取
2021-03-06 801 浏览
食物款式特別。香茜叉燒腸粉腸粉口感有少少煙韌,唔係好粉或者好易散,讚叉燒粒亦都幾多,配埋芫茜食好好味。海豐小米第一次食呢樣野,望落去似迷你粉果,個皮都似嘅,但個餡似係有啲豬肉同蝦米?幾特別,但個皮都比較厚,好飽肚。唔記得影蘿卜牛腩麵,但想讚個幼麵嘅麵質,唔係平時食開嘅麵,望落去似河粉,食落去似幼嘅刀削麵,帶少少煙韌,好味。肉同湯方面就不過不失,個湯底有啲似台式牛肉麵嘅湯底。而呢個價錢,有呢個份量,再跟埋飲品,都算唔錯。
食物款式特別。
香茜叉燒腸粉
腸粉口感有少少煙韌,唔係好粉或者好易散,讚
叉燒粒亦都幾多,配埋芫茜食好好味。

海豐小米

而呢個價錢,有呢個份量,再跟埋飲品,都算唔錯。
2020-11-16 920 浏览
最鍾意食佢嘅小米,細細粒,由以前細舖識到而家搬咗大店舖,雖然價錢輕輕微上升咗少少,但係知道鋪租貴冇辦法啦,每個禮拜都要食一次,真係好鍾意😂😂😂每次同老公都係叫兩個餐
同老公都係叫兩個餐
2020-07-01 1413 浏览
今日到石門搵嘢食,去到京瑞廣場兜圈搵下,經過呢間食肆,店員見我倆企係門口望嘅時候,隨即跟我們介紹店內食物。反正呢間未些過,就即管試一試。叫咗兩碗牛丸湯、一個雞旦蝦腸粉、菜茶、蘿蔔同埋一碟似迷你粉果之類嘅東西。牛丸湯非常之彈牙,好有係汕尾食嘅感覺。雞旦蝦潮式腸粉就一般,可能食唔慣。碗菜茶係最喜歡的,如果落多些少花生同冬菇就更好啦。加埋兩杯凍飲,埋單係$160多元,食物質素係意料之外好的。

2020-06-07 732 浏览
由小鋪幫襯到轉大鋪,疫症期間亦然不倒,我諗因爲真材實料有實力,值得支持。我諗香港無咩地方可以食到潮洲菜茶,今日早去所以食到逢星期三、六先有嘅菜茶,細細個嘅味道,同姑姐整嘅一樣,比足料大大碗。另外,亦有我好鍾意食嘅「麵猴」鄉下話叫「mi 膠」,香港出街食咗幾十年飯都未食過,只係自己屋企整來食,但又唔係個個鍾意食麵團,所以呢度可以自己叫一碗勁食,因為真係好多,好大碗,大滿足!其他推薦有腸粉、小米,阿仔上次食完都話好好食,記得要再來食。今次都叫左小食,雞翼好味,炸鮮奶no good,唔似鮮奶,都係麵團一舊咁,好漏!
2020-06-06
  • 麵猴
  • 小米
  • 蒸腸粉
2020-02-14 1184 浏览
今日和太太往石門京瑞廣場潮滋味食晚餐,我們點了南乳炸雞翼飯,南乳朱手米粉、腩汁生菜、海豐小米、炸鮮奶、熱菜蜜和凍菜蜜。南乳炸雞翼飯雞翼炸得金黃香脆,食落啖啖肉和有孜然粉,菜心爽口飯食落軟綿,整碟南乳炸雞翼飯食落惹味,口感十足;南乳朱手米粉朱手食落軟腍爽口;腩汁生菜新鮮爽口,牛腩汁香濃;海豐小米共有10粒,賣相有點似潮洲粉果,食落肉味香濃,皮薄餡靚;炸鮮奶炸得金黃乾身, 鮮奶味道香甜,口感豐富;最後凍菜蜜甜度適中。餐廳座位闊落,食物美味,食了一頓高質美味潮洲美食
南乳朱手米粉
凍菜蜜
南乳炸雞翼飯
2020-02-14
2020-01-14 782 浏览
週末去石門買嘢,順便幫襯下小店,呢間食潮州菜嘅餐廳門面小小,人流不絕,勝在轉枱快,所以我哋好快就有位。潮州菜餐廳喺香港通常都係打冷,比較少有潮式小吃。呢間小店有我最鍾意嘅皺皮腸粉、扁實(即係雲吞)、小米(冇食,唔知係乜),幾特別。另外原來menu以外仲有個唔係日日有嘅菜茶。好似好多熟客食,搞到我都想試,可惜已經落左單。叫咗一個扁實米線,呢隻雲吞皮有少少煙韌,有啲似魚皮餃。米線都好滑,簡簡單單未算係好驚艷,但都幾好食。另外叫咗個皺皮腸粉,之前都試過一次,我自己覺得個菜脯腸粉好食啲,多啲口感。不過最驚喜反而係個牛肉丸湯。牛肉丸一咬落去有少少爆漿嘅感覺,好爽口又夠肉味。雖然店舖唔大所以坐得唔太舒服又要搭枱,起碼地方乾淨裝修亦都唔老土,最緊要嘢食都算中上,所以有機會會繼續支持小店!
2020-01-11
2020-01-11 652 浏览
等待時間:假日中午時間,等左半毎個鐘室內環境:正正常,普通小店,叫做有裝修設計服務質素:尚可啦來到新地方揾食,同朋友見到一間潮汕食店,大家都好潮州嘢既,二話不說就排左呢間啦,聽人講本身呢間餐廳係只做外賣,因生意不俗,就搬來新地址,做埋堂食。我地心諗實無死啦,急不及待要食美味特色腸粉。我自己就叫左潮式腸粉配牛肉丸湯。我本身興高采烈一試腸粉,唉心情即刻跌到低谷,完全不行!腸粉都滑字冇任何關係,條野雖然左蛋同菜,都並唔香,係牛肉湯好少少,但牛肉丸質素同正宗比都仲有一大段距離...dun go ar
等待時間:假日中午時間,等左半毎個鐘
室內環境:正正常,普通小店,叫做有裝修設計
服務質素:尚可啦

2019-12-23 383 浏览
小胖好鍾意食皺皮腸粉,但香港有得食皺皮腸粉嘅小店並唔算太多,又要整得好食嘅更加少,咁啱今日去石門見到一間食潮州嘢嘅舖頭,仲要有皺皮腸粉食,於是決定試下。小胖叫咗份潮式腸粉伴海豐小米,飲熱綠茶(無糖)潮式腸粉的餡有: 蛋,生菜,冬菇,同埋豬肉碎, 佢嘅皺皮腸粉整得唔錯,腸粉唔會太厚,粉漿調得幾好,腸粉汁亦都唔會話過鹹,黏度適中。腸粉的唯一缺點係佢嘅豬肉碎過鹹,基本上如果你單純食豬肉的話,要不停飲水,即使加埋腸粉去食都係有少少咸海豐小米其實就係類似潮州粉果嘅餃子,入面包住豬肉,和腸粉一樣,豬肉亦都係有啲鹹,要不停飲水,而且餃子外皮 有少少油。不過佢嘅餃子皮唔錯,煙韌度幾好,如果可以再薄少少會更好! 佢嘅餃子可以點辣椒醬或者係蠔油,但因為實在太鹹,點咗蠔油會超級鹹,所以我唔建議點任何嘅醬汁,佢單食已經好夠味道。小胖並沒有喺小店入面食,不過小胖觀察到佢嘅位置,唔算闊落不過都還可以,店員亦都十分親切,而且出餐好快。整體來講,呢間潮式小店嘅食物都ok,但如果豬肉嘅調味可以再淡少少會更好。

小胖叫咗份潮式腸粉伴海豐小米,飲熱綠茶(無糖)

2019-12-23
5 分钟 (外卖自取)
  • 潮式腸粉