2008-03-25 43 浏览
啲牛ok, 幾腍,不過湯同九記差九條街,得個鹹字,!!!!! 絕對不可同日而論!!!!!! 啲麵更加唔得,好早就比啲湯浸腍。我寧願去隔離不過炸墨魚圓唔錯.
啲牛ok, 幾腍,

不過湯同九記差九條街,得個鹹字,

!!!!! 絕對不可同日而論!!!!!!

啲麵更加唔得,好早就比啲湯浸腍。

我寧願去隔離

不過炸墨魚圓唔錯.
2008-02-05 14 浏览
漢記殺出港島,在上環落藉,開張以來,也未曾一試,是日就找機會來吃一下。這裡以牛腩掛頭牌,當然先試這味,可惜是日爽腩沽清,就要了碗坑腩米加紫菜。坑腩交帶了肥一點的,果然做得到。油脂部份甘香,筋位軟糯,廋肉的部份也不韌,仍然有水準。而吃一片全廋肉的,也甚軟熟,很不錯。不過眼見出單也有點混亂,時有漏單的情況出現,我旁邊的一位OL就是等來等去也等不到她的撈麵,一怒之下拂袖而去的。連凍飲一杯,埋單36蚊,是有水準的,喜歡吃鹵水腩的,可以試試這裡。

2007-12-30 15 浏览
依d咪叫最好食的牛腩lor!平日lunch超多人,要等位先有得食ga. 佢個牛腩好食在佢係坑腩,仲要係肥瘦剛好,唔會太肥or太瘦.食落唔會痴牙,肉質爽滑,有牛味.每次食都保持到水準.而且湯底味精唔多. 個河粉仲要係比較薄,食落好滑ga.魚扎係另一推介.平時好怕食魚扎,因為多數都係好難食,一陣腥味的.有一次係到試0左,之後每次都必叫魚扎牛腩河多蔥(hkd28). 魚扎個皮好彈口,唔腥.入面包住菇,西芹同carrot.
依d咪叫最好食的牛腩lor!

2007-12-04 12 浏览
一星期起碼食去呢度一次午餐,招牌是清湯牛腩,22 元一碗,d 牛腩好爽,唔太肥或腍,另外佢地既河粉十分之好食,好薄皮。所以我大多數都係叫牛腩河食,推薦!

所以我大多數都係叫牛腩河食,推薦!
2007-08-04 50 浏览
通常會要四寶河的﹐四寶麵都是第一次﹐感覺怪怪的﹐不過誰叫自己落order 時還是滿腦子工作﹐點了這個奇怪的組合。外賣的麵和湯是分開的﹐不會浸淋d 麵﹐幾細心的﹐不過就不太環保喇。四寶每樣兩粒﹐除了魚卷只有一件。這個魚卷幾特別的﹐是一塊魚塊卷著裡面的紅蘿蔔﹑芹菜和冬菇﹐外軟內脆﹐是最好味道的一寶﹐但居然只有一件﹐好失望呀﹗魚蛋和墨魚丸雖然都鮮味十足﹐不過就非常之淋﹐口感很差。魚皮餃則普普通通﹐比我喜歡的鹹了些。下次可以試試他們的牛筋腩﹐那就要試的都已經試過了﹐但如果都是這個級數就應該不會再回頭。

2007-05-24 16 浏览
20070523發現一間新開的店鋪,似乎打正旗號要搶生記的人客,不過至少就目前而言,午市時間雖然滿座但也無需如何排隊,又光鮮企立,一試無妨。招牌是清湯牛腩面,20元一碗,牛筋腩就是26元,油菜則是10元一碟,似乎還算公道,但若跟凍熱飲,則分別要加7元或5元,好像又不是太好。牛筋同牛腩都煲得幾腍,略肥,湯也略嫌油膩,至少對我來說,要加不少醋才能中和。
20070523

(非会员)
2007-05-13 9 浏览
返工放工睇住個裝修, 開業但今日先係第一次入去試成日見都唔係咁多人, 似乎附近的生記並未受到太大影晌不過新開, 環境夠光鮮, 亦都乾淨只係叫左一碗牛腩河牛腩基本上都算入味同埋都幾諗, 仲帶少少肥羔湯頭好香, 牛的脂肪都帶入左湯度, 不過比生記就鹹左D我個人始終較喜歡清淡的牛腩但都算好食至少呢間可以代左九記的位置^^不過牛腩同牛肉配油菜同飲品沒有特價而其他麵食就有, 好似唔係咁好喎
返工放工睇住個裝修, 開業
但今日先係第一次入去試
成日見都唔係咁多人,
似乎附近的生記並未受到太大影晌
不過新開, 環境夠光鮮, 亦都乾淨

只係叫左一碗牛腩河
牛腩基本上都算入味同埋都幾諗, 仲帶少少肥羔
湯頭好香, 牛的脂肪都帶入左湯度,
不過比生記就鹹左D
我個人始終較喜歡清淡的牛腩
但都算好食
至少呢間可以代左九記的位置^^

不過牛腩同牛肉配油菜同飲品沒有特價
而其他麵食就有, 好似唔係咁好喎