2019-09-29 1056 浏览
最近越開越多有得食浜燒海鮮嘅日式居酒屋,呢間漁道樂喺正美麗華隔離,約人食飯唔駛驚唔識去。牛油果軟殼蟹沙律 $88 滿滿嘅軟熟牛油果加上大大隻酥脆嘅軟殼蟹,永遠都係perfect match,好食。漁 · 七點刺身 $468 有帆立貝、赤貝、三文魚、油甘魚、吞拿魚赤身、牡丹蝦、海膽,三文魚色澤嘛嘛,油甘魚、赤貝、赤身好新鮮,正。漁道樂軍艦 $168 呢款軍艦用青瓜代替紫菜,多一份清新爽口,其中三文魚子軍艦食到我超滿足,份量多到滿瀉,咬開爆破出滿口鹹香,同青瓜好夾。蒲燒鰻魚 $108 燒得好香,醬汁濃稠好夠味。蒜燒牛舌 $68 輕輕調過味,蒜味唔會太搶,牛舌薄切,肉質爽口。明太子燒玉子 $68 形狀同平時食開嘅玉子燒唔同,呢個有啲似炒蛋feel,玉子有啲易散開,但味道就滿意嘅,食得出蛋好嫩滑漁道樂 · 活貝盛合 $388 有蜆、魷魚、鮑魚、蠔、帆立貝,其中帆立貝燒得又鮮甜又香,而魷魚應該落咗醬汁燒,汁燒完好惹味。蟹甲羅 $68/隻 望落好似無蟹膏,取而代之係加碼嘅蟹肉,不過燒完出嚟都ok,一絲絲蟹肉混埋蟹子,鮮甜再加上鹹香。雜錦天婦羅 $128 呢個價錢嚟講cp值唔算太高,份量有點少。漁樂
牛油果軟殼蟹沙律
漁  ·  七點刺身
漁道樂軍艦
蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚 $108 燒得好香,醬汁濃稠好夠味。
明太子燒玉子
漁道樂  ·  活貝盛合
蟹甲羅
漁樂蟹鍋
漁樂蟹鍋 $238 由蟹腳加上蔬菜組成,索價二百幾蚊有啲貴呢,味道是ok的,蟹腳鮮甜。
巨峰梳打、柚子梳打、巨峰啤酒、蘋果燒酌
蘋果燒酌 $60 平時我必叫柚子燒酌,估唔到蘋果清清哋仲正。
巨峰啤酒 $68 平時出面少見,果味啤酒都幾特別。
巨峰梳打 $68 、柚子梳打 $68 唔飲酒嘅話,梳打配浜燒海鮮都唔錯,飲落夠清新開胃。
需加一服務費,埋單4人約$2330。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
牛油果軟殼蟹沙律
蟹甲羅
漁樂蟹鍋
巨峰梳打、柚子梳打、巨峰啤酒、蘋果燒酌
2019-09-29 53 浏览
約左舊同事食飯,係尖沙咀返工嘅佢提議去食日本菜,話早前經過呢間餐廳覺得幾好。餐廳由門面至入面嘅裝修都係用左日本傳統和風設計,好似真係去左日本嘅餐廳咁😃店員仲同我地介紹牆上面嘅壁畫,原來係人手一筆一筆咁畫上去,好有心思!呢間餐廳主推浜燒,所以係每張枱都會放置左一個爐,最好嘅地方係當你揀好想食啲咩海鮮,海鮮上枱嘅時候就會有店員幫手燒,只需係旁邊等食就得,咁就唔洗擔心自己會燒得唔熟/過熟啦!而且係旁邊睇住海鮮慢慢變熟嘅過程真係好治療好滿足,唔洗自己動手,食都食得開心啲我地揀左四樣浜燒食物,分別係:蟹甲羅($136)、大蝦($136)、帆立貝($136)同活蜆($48)。四種海鮮都十分新鮮,所以就咁燒熟無咩落調味料都已經好鮮甜。當中我最鍾意就係蟹甲羅,鵪鶉蛋撈埋蟹肉嘅配搭真係好好食,而且蟹肉份量好多,啖啖蟹肉好有口感,口感豐富到好似食緊飯咁另外,我地都叫左啲刺身、壽司、小食,整體質素都幾好.海鮮青芥沙律 ($68)沙律菜無咩特別,不過三文魚、甘油魚刺身同蟹籽都幾新鮮,所以食落幾fresh,當頭盤唔錯。樂•五點刺身($368)沙律上面個幾塊刺身又點滿足到我地,所以我地再叫左呢一盤刺身,我地叫左三

浜燒蟹甲羅

浜燒海鮮

另外,我地都叫左啲刺身壽司、小食,整體質素都幾好

海鮮青芥沙律 ($68)
海鮮青芥沙律

樂•五點刺身($368)
沙律上面個幾塊刺身又點滿足到我地,所以我地再叫左呢一盤刺身,我地叫左三文魚、呑拿魚、油甘魚、牡丹蝦同原隻赤貝,顏色繽紛,望落好吸引,食落都好吸引,因為刺身新鮮,所以我地食得好滿足。當中令我最surprise係原隻赤貝,因為食落好爽口,比起平日出面食到嘅赤貝好食D。
樂•五點刺身

蒜燒牛舌($68)
串燒係my favorite,而牛舌基本上係我每次必叫嘅野食。雖然話係蒜燒牛舌,但無咩蒜味,食落同普通加左海鹽燒嘅無咩分別。呢到嘅牛舌唔算好厚,但咬落去口感幾爽口,幾juicy,都唔錯。
蒜燒牛舌

雞皮餃子($98)
係Menu上面見到呢個餃子覺得幾特別,於是叫黎試下
無諗過雞皮可以用黎包餃子,食落一啲油膩感都無喎。雞皮煎到好香口,餃子料淡淡地,兩者出奇意料地夾,Bite-sized餃子真係好方便,可以一啖一隻。
雞皮餃子

加洲卷($68)
呢個加洲卷同一般食嘅有啲唔同,蟹粰係擺係卷物上面同加左沙律醬,我都幾鍾意沙律醫,所以都算ok。
加洲卷

白桃梳打、巨峰乳酸($68 each)
飲品好大杯,味道都唔錯,唔算太甜。我鍾意餐廳會係飲品入面加入果肉,令到整體口感更好。

白桃梳打、巨峰乳酸

總括黎講,餐廳食物質素、服務同環境都唔錯,會再次到訪!

浜燒蟹甲羅
浜燒海鮮
樂•五點刺身
雞皮餃子
加洲卷
白桃梳打、巨峰乳酸
2019-09-29 731 浏览
今晚跟朋友在尖沙咀聚舊,想找一間日本餐廳,在尖沙咀美麗華附近見到這間漁道樂,在日本有很多間這類型的爐端燒居酒屋,在香港確實非常少有,就決定和朋友試試,餐廳應該開業不久,所有裝修設備都相當新,可能時間尚早,餐廳不是太多人,環境和燈光等裝潢令人感覺正在日本一樣。餐牌款式種類很多,有鍋物、燒物、炸物、沙律、壽司、海鮮等一應俱全,還有大量不同款的清酒、梅酒、燒酌等。我們點了樂-五點刺身$368、燒蟹甲羅$136、炸雞軟骨$48、什錦天婦羅$128、蒜燒牛舌$68、燒帆立貝$136、燒芝士魚餅$48、白桃梳打$68、巨峰乳酸$68。樂-五點刺身 – 有甜蝦、吞拿魚、三文魚、海膽魷魚等,三文魚厚切,鮮味十足,口感較厚實,不會太淋,甜蝦相當大隻,海膽魷魚魷魚入口爽滑彈牙,極富口感,每一口都是海膽的甘香。燒蟹甲羅 – 蟹肉加上蟹子味道非常夾,蟹肉的鮮味相當突出。燒帆立貝 – 侍應會幫忙燒,湯汁非常鮮味,帶子厚肉,口感一流。燒芝士魚餅 – 芝士夾在中間彈牙美味。炸雞軟骨 – 份量很多,跟朋友傾計談心必點的食物,沾上沙律醬更加惹味。什錦天婦羅 – 金黃香脆,平日比較少吃炸物的我也忍不住口。蒜燒牛舌 – 細

燒蟹甲羅 – 蟹肉加上蟹子味道非常夾,蟹肉的鮮味相當突出。

燒芝士魚餅 – 芝士夾在中間彈牙美味。

什錦天婦羅 – 金黃香脆,平日比較少吃炸物的我也忍不住口。

蒜燒牛舌 – 細細塊,但厚切,加了點海鹽令相當夾。

白桃梳打、巨峰乳酸 – 味道不會太甜,果味大足。
2019-09-29
2019-09-29 26 浏览
餐廳喺尖沙咀金巴利道,開業不久。好鍾意呢度嘅裝修,門口一排靚靚日式玻璃風鈴,打開趟門就聽到清脆風鈴聲,加上色彩繽紛嘅壁畫、酒樽、木造嘅棟樑、天花板嘅捕魚網仲有貝殼,好有海濱feel。最大特色係卡位係Tatami位嚟,坐上去要換拖鞋。踩住軟綿綿嘅tatami,好relax,疲勞盡消。【巨峰乳酸$68】【白桃梳打$68】兩杯嘅生果味道都好突出,又大杯,炎炎夏日飲簡直一流。【蟹肉青瓜沙律$58】蟹肉同蟹籽都幾多,加上新鮮沙律菜同沙律醬,味道幾多樣化,鮮爽開胃。【樂.五點刺身$368】五款刺身係三文魚、吞拿魚、油甘魚、蝦、海膽。刺身好厚切,成塊食好滿足。海膽刺身仲有魷魚同三文魚籽。幾種唔同鮮味撈埋一齊食又幾正。【漁道樂軍艦$168】最大特色係用新鮮青瓜代替紫菜包住,保持爽口而味道更清新。六款壽司有海膽、蟹籽、三文魚籽、吞拿魚蓉、蟹肉同雜錦。用料都幾多,堆滿晒成件軍艦㗎。【浜燒】終於到我最期待嘅浜燒。浜燒由店員幫手燒,我哋就等食。每次浜燒必食【燒蟹甲羅$68】,滿滿嘅蟹肉再加蟹籽香蔥,不過我就鍾意蟹膏多嘅甲羅燒。【燒大蝦$68】大蝦燒完仲保持鮮甜,仲爽口惹味。【燒活規$48】蜆肉算大隻、水潤,淡

【樂.五點刺身$368】

【漁道樂軍艦$168】

【燒大蝦$68】大蝦燒完仲保持鮮甜,仲爽口惹味。

【燒活規$48】蜆肉算大隻、水潤,淡淡嘅海水味,味道勁鮮美。

【燒日本赤魷$68】搽甜醬油喺面再燒,魷魚肉有咬口,夠鮮夠惹味。

【雞皮餃子$98】用燒雞皮代替餃子皮,口感更香脆味道更豐富。
樂。五點刺身 💰368 8⃣呢五點刺身分別係油甘魚、三文魚、甜蝦、海膽魷魚、赤身。首先要講就係佢哋嘅擺盤好精緻,未食齋睇落去已經好得體。油甘魚、三文魚、赤身睇相就知道相當厚切,油甘魚肉質帶點爽,食落去充滿魚香。三文魚無任何筋,肥美又鮮甜。海膽無任何苦味超級甜,魷魚完全唔腥又彈牙。-燒鮑魚 / 燒杜蠣 💰136 respectively 7⃣小編真心覺得呢個間舖好用心去經營,點解咁講因為佢哋安排人,專門去你張檯幫你燒海鮮,因為認認真真有幾多個人識控制個火候wor。燒鮑魚依然保持其鮮甜,而且特別爽口仲帶有一絲燒烤味。燒杜蠣唔會令到佢好乾,相反仲相當水潤添。-蒲燒鰻魚 💰108 8⃣呢個同市面上好軟身嘅鰻魚唔一樣,因為佢係比較彈牙同埋爽口,調配鰻魚汁啱啱甜度適中。-自家玉子燒壽司 💰28 蟹肉蟹膏壽司 💰68 8⃣玉子燒十分嫩口同爭鮮冰凍玉子,真係差十萬九千里。蟹肉壽司食得多,加埋蟹膏成個level係grade咗,層次更加特別。-唐揚炸雞 💰68 7⃣炸雞出面層炸漿唔會好似小編面皮咁厚,而且雞超級多汁同日本食到差唔多。-蟹盛冷豆腐 💰68 7⃣味道好清新,簡單啲嚟講就係將蟹肉鮮甜transfer到豆腐,
樂。五點刺身 💰368 8⃣

蒲燒鰻魚 💰108 8⃣

自家玉子燒壽司 💰28 蟹肉蟹膏壽司 💰68 8⃣

唐揚炸雞 💰68 7⃣

蟹盛冷豆腐 💰68 7⃣
味道好清新,簡單啲嚟講就係將蟹肉鮮甜transfer到豆腐,唔洗食就可以知道幾好味。

巨峰乳酸/白桃梳打 💰68 respectively 8⃣
巨峰乳酸好特別,小編知道咁講好痴線,但真係好乳lol同時帶點巨峰果甜。白桃梳打比前者更加清甜DD
2019-09-28 489 浏览
好友剛從外地回港,相約我見面,說要把她早前到各地旅行的手信集合一次過送給我,實在非常有心!既然這樣,挑選飯聚的地點就一於交由我負責吧!記得早幾日去尖沙咀 Shopping 時,發現金巴利道新開咗間日本料理。瀏覽過網上資料,原來餐廳除了主打浜燒外,還有刺身、壽司、天婦羅等供應,而且店內的海產,均由日本直送,新鮮度爆燈, 反正我和友人兩個都愛吃日本菜,一於試下。餐廳位於金巴利中心地下,店內地方頗大,佔地甚廣,環境寬敞舒適,場內放了一個三層魚缸,用來放養活海鮮,魚缸設有獨立水泵,以確保海鮮的新鮮度,再配以室內懸掛的日式旗布、紅白藍三色燈籠、玻璃風鈴等,裝潢充滿日式感覺,一不小心還以為自己置身異地呢!店子另設有兩間 VIP 房,適合和朋友來聚餐。友人對食一向好講究,所以今次點菜任務就一於交由她發辦。先來兩款刺身,點了油甘魚 ($98) 同三文魚 ($68),刺身擺盆很精美,以菊花作點綴,賣相高貴得體。油甘肉質油潤帶微爽、食落充滿魚香;三文魚鮮甜肥美,新鮮度十足,加上厚切無筋,每一口都非常美味,令人吃得很滿意。接著輪到吃浜燒,點了燒蟹甲羅 ($138),每張桌上都設有一個網燒烤爐,起初還以為要自
記得早幾日去尖沙咀 Shopping 時,發現金巴利道新開咗間日本料理。瀏覽過網上資料,原來餐廳除了主打浜燒外,還有刺身壽司、天婦羅等供應,而且店內的海產,均由日本直送,新鮮度爆燈, 反正我和友人兩個都愛吃日本菜,一於試下。
接著輪到吃浜燒,點了燒蟹甲羅 ($138),每張桌上都設有一個網燒烤爐,起初還以為要自己動手燒烤,感受地道風情。原來是有店員親自為食客烤製,服務也實在太周到!蟹殼內裝有蟹膏、蟹籽、蟹肉、牛油和生鵪鶉蛋,店員先將蟹殼放上烤爐,然後把所有材料攪拌,再慢慢烹煮,燒至香氣撲鼻。入口蟹味香濃,甘香豐腴,最正就係可以食到粒粒蟹籽的爽口感。
之後是一客特選壽司盛合 ($298),碟上共有七款壽司,當中包括有和牛、三文魚、油甘魚、原隻赤貝、帆立貝、海膽和金鎗魚蓉。和牛肉質鮮嫩、牛味濃郁。三文魚魚鮮味突出,油潤兼柔軟。油甘肉質超肥美,食落滿口油脂,鮮味十足。帆立貝非常厚身,入口柔軟鮮甜。另外壽司飯的酸味亦剛好,很不錯。
接著是一客雜錦天婦羅 ($128),內有白身魚、冬菇、茄子、南瓜和兩大隻海老天婦羅,天婦羅的炸漿薄而脆,入口一點也不油膩。咬開炸蝦,粉漿薄如蟬翼,透出蝦肉的紅潤。蝦肉半生熟,有嫩的感覺,咬下爽口緊緻,鮮味瀰漫口腔。
清酒煮蜆 ($88) 蜆隻份量不少,足足有成十隻,隻隻體型碩大,肉厚肥美,肉質鮮嫩富彈性,相當鮮甜,而且挺有咬口。湯底清徹得來又帶點點鹹鮮,能嚐到淡淡酒香。
雞皮餃子 ($98) 這客餃子是店員特別推介嘅,果然無介紹錯,餃子新鮮即炸,雞皮好薄,食落又脆又香,入口肉汁四射,完全無油膩感,令人忍唔住口,一隻接一隻。
壓尾來一客和牛蒜片炒飯 ($128),飯炒得粒粒分明,內裡夾雜著不少和牛粒、蔥花、紅蘿蔔粒、蒜片和蛋絲。和牛粒唔韌,好軟熟,食落有牛味;飯粒乾身不油,入口香氣四溢。
飲品點了梅酒梳打 ($58) 同柚子梳打 ($68),梅酒梳打酸酸甜甜,味道非常清新,較其他酒類容易入口,對於不擅長或是初次喝酒的朋友來說,絕對是一個非常好的選擇。至於柚子梳打就帶濃郁果香,未入口已先聞到陣陣柚子味,嗒落齒頰留香。

餐廳由環境以至出品都充滿東瀛風味,價格定位雖屬中高檔,但吃過就會覺得物有所值。
2019-09-27 24 浏览
突然好掛住之前喺大阪食嘅燒海鮮,咁就搵吓尖沙咀附近有冇呢啲嘅鋪頭啦,跟住就發現公司附近就有一間喎,所以收工之後就過去食啦。見到入邊嘅裝修都好有日本風格,而且好新淨,座位亦都好闊落。咁啱後邊嗰台仲係日本人添。一嚟就每人夾杯飲品先啦,叫咗一杯乳酸梳打同埋巨峰啤酒。食物方便首先帶咗一碟刺身,刺身都算幾新鮮,而且份量每人一件啱啱好。之後店員就開始拎啲海鮮上嚟燒,店員係會幫我地燒埋嘅,啱晒我呢啲懶人,而且如果我自己燒嘅話我怕處理得唔好仲曬咗啲食材所以店員燒就最好啦。我哋叫咗每人一隻鮑魚、大蝦、蟹蓋。估唔到個鮑魚都好大隻喎,燒完都完全冇縮水,咬落啖啖肉。至於蟹蓋呢入邊呢有啲蟹肉之外仲有啲蟹子嘅,咁樣增加咗個口感。就咁食海鮮邊夠飽啊,另外再叫左兩串燒鰻魚,個鰻魚都燒得好出色。另外仲有一碟壽司。最近去唔到旅行,留係香港都可以滿足下食日本燒海鮮嘅慾望都唔錯呀。

一嚟就每人夾杯飲品先啦,叫咗一杯乳酸梳打同埋巨峰啤酒。

食物方便首先帶咗一碟刺身刺身都算幾新鮮,而且份量每人一件啱啱好。

另外仲有一碟壽司

收咗工本身諗住去諾士佛臺happy hour行過見到呢間應該開咗冇耐嘅魚道樂門面裝修好吸引好靚於是決定入去試下呢間新嘢餐廳用咗和式裝修有正常嘅座位同埋塌塌米呢度嘅裝修好用心有好多日式嘅擺設牆上面仲有兩幅畫原來係人手畫㗎仲要唔係畫完掛上去係直接喺牆度畫呢度除咗有一啲日式嘅刺身壽司小食仲有埋浜燒海鮮魚道樂·活貝盛盒 $388邊個盛盒真係好豐富呀有元貝 蠔 鮑魚 蜆同埋魷魚職員仲會幫我哋燒埋 咁就燒得啱啱好唔會驚太生或者太熟喇元貝真係好大隻好新鮮食落仲好鮮甜生蠔都好大隻燒完海水味比較淡鮑魚真係好新鮮仲郁緊夠曬厚肉 咬落好軟腍職員燒完蜆仲會幫我哋剪埋個殼真係啱曬我呢啲懶人魷魚都好大隻燒嗰陣會淋上醬汁 好有日本風味仲可以砌返出嚟特選壽司盛盒 $298呢個壽司盛盒都好吸引師傅仲會介埋一格格壽司全部都又新鮮切得厚肉飯團又唔會太大北海道甜蝦刺身 $68甜蝦都唔錯一碟有五隻好鮮甜雞皮餃子 $98第一次食雞皮餃子原來係外皮用雞皮包住再炸嘅真係食到雞皮味道 好特別清酒煮蜆 $88呢個蜆真係好大隻呀清酒味唔會太濃郁啱啱好 明太子燒玉子 $68玉子燒得啱啱好唔會太熟配埋明太子一齊食好滿足柚子梳打 $68巨峰啤酒
收咗工本身諗住去諾士佛臺happy hour

巨峰啤酒 $68
巨峰味同啤酒味分配得啱啱好
估唔到會咁夾
2019-09-27 35 浏览
行完美麗華同DONKI之後,諗住行去呢條食街食晚飯,見到呢間新既磯燒店,比佢裝潢吸引,因為老公一句:『不如試下羅』,我地就行左入去。磯燒我就唔係第一次食啦,好多時候都會三五知己一齊去食。今晚至知老公第一次食磯燒,經過今晚呢一餐,令佢對磯燒留下好好既印像呢~一踏入店,店員好熱情,幫我地安排左一張欣賞到店內牆壁手繪畫既檯。店員表示只係個手繪畫都用左兩個半月時間。店內既日文歌好愉快,令到整個用膳氣氛好開心亦充滿和風氣息。店內重有塌塌米座位嫁,環境大而舒服岩晒同朋友聚會。題外話(店內都幾多打卡位,唔止我係咁嫁,我見其他檯既女仔都係咁XD)前菜: 蟹肉青瓜沙律。蟹肉份量超多,配埋青瓜同蟹籽口感清新,食完正式打開個胃,為之後既美食做準備...今晚既然係食日本菜,又點可能唔食刺身呢,我地點左一份『樂。五點刺身』(超讚)。出面曾經唔止一次食到亳無魚鮮味既刺身,但呢到,絕不讓我失望,亦對得住個價錢($368),分別包括海膽魷魚﹑吞拿魚﹑油甘魚、三文魚、甜蝦,每一樣都非常帶鮮,唔會雪得過份冰冷,而且無筋,每片都好厚一塊。鮮不鮮真係一食就知道~-磯燒方面,分別有帆立貝,非常鮮甜,而熟度剛好,又有店員幫手燒,

-磯燒方面,分別有帆立貝,非常鮮甜,而熟度剛好,又有店員幫手燒,過程中我都係一路同老公傾計,店員亦會幫你分埋。,服務一絕之餘,食物有高質素係味蕾的享受。

蟹甲羅燒,燒之前叫店員比我地影張相。甲羅,即是蟹蓋,甲羅內全部都係松葉蟹膏﹑鵪鶉蛋﹑蟹籽﹑蟹肉﹑蔥等,燒完就用匙更食味道更為香口惹味。

-牡蠣和牛,從來都無諗過呢兩樣野可以加埋一齊食,和牛一邊生一邊熟,一啖擺入口,意外地配合:和牛有入口溶既感覺,而蠔夠肥美多汁,口感點會唔富豐。一D都唔腥,反而係鮮甜,少食生蠔既老公都大讚。

雞皮餃子(送酒真係一流!!!),配點餃子醬,亳不油膩。

飲品我同老公都分別點左兩杯店員推介既:巨峰乳酸同巨峰梳打。的確係無介紹錯嫁,好似重有一款係巨峰啤酒,不過我地兩個今晚都無咩意欲飲酒精類,有機會再試。

總括 : 呢間店的確令人有賓至如歸既感覺﹑服務度極高,又會同客人推介食物,重點係食物質素夠新鮮,味道好,種種因素令回頭率提高到100% 。另外覺我呢到好多特色既菜式,例如我第一次食既牡蠣和牛同雞皮餃子,特色得黎係好食。

附上MENU參考

漁道樂
地址:尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖
電話號碼: 25680200/ 25680908 /94373378(Whatsapp)
營業時間: 星期一至日12:00 - 15:00 ;18:00 - 00:00
2019-09-26
以前舊公司樓下,好多店鋪已經轉變了,今晚與舊同事吃飯,他說樓下有間新開無耐日本菜,以前的中菜酒家已經沒有了很久(原來我離了職很久呢!) ,平時已經好多工作,不想再為吃甚麼而煩惱,就樓下吧!我因喉嚨痛,暫少煎炸燒,由他發辦點吃! 海鮮青芥沙律沙律菜新鮮,菜爽脆,魚生新鮮,加埋鮮味蟹子,吃落卜卜脆,沙律汁少酸帶鹹。北海道甜蝦刺身蝦好鮮甜,有蝦鮮味,這個價錢有五隻,抵吃。生蠔刺身舊同事超愛吃蠔,反正他高興最重要!生蠔頗大隻,肉肥嫩,好有海水味,好滑,不會有腥味。海皇卷三文魚也是他的至愛,雖我少吃,今晚就陪他,吞拿魚加三文魚粒,紫菜卷包在醋飯內,蘸點頗 "攻" 鼻的日式芥末,鼻水也流下了。西京燒帶甜味銀雪魚,肉地有質感,頗香,一點骨都沒有,好味。牡蠣和牛又是他的至愛!和牛加蠔,這裡竟有這二合一的食品,和牛只一面略煎,沒有根,很嫩腍,入口即溶,熟蠔肥美又滑,兩者夾著一起吃,有甘香的感覺,而且口中有富豐的層次感。清酒煮蜆蜆肉鮮甜,剛剛熟,帶有蔥香味,清酒已揮發掉,湯中祇剩鮮甜味。正!一口甜薯這種連皮吃的蕃薯,一向也很甜的,煮得又夠腍。

北海道甜蝦刺身

蝦好鮮甜,有蝦鮮味,這個價錢有五隻,抵吃。

生蠔刺身

海皇卷

西京燒

帶甜味銀雪魚,肉地有質感,頗香,一點骨都沒有,好味。

牡蠣和牛

清酒煮蜆

一口甜薯

這種連皮吃的蕃薯,一向也很甜的,煮得又夠腍。
2019-09-24
  • 北海道甜蝦刺身
  • 西京燒
  • 清酒煮蜆
2019-09-26 36 浏览
放工係尖沙咀搵食,係激安之殿堂行完街就去搵間食日本野既餐廳,最後係附近就搵到呢間餐廳。店內裝潢精緻,整個環境打造成一間海邊日式燒烤的小店,很有和式風味。頭盤先來個甲羅燒和大根磯煮鮑魚,甲羅燒用上了松葉蟹膏和加入了大量蟹肉這些新鮮食材,再釀在蟹蓋裡面,非常惹味,如果有得撈飯一定飯都食多幾碗!鮑魚亦非常新鮮入味,肉質咬口亦十分彈牙,不錯不錯。再來主食特選壽司盛和鮮菌和牛燒,特別一讚海膽非常新鮮沒有腥味,推介推介,和牛燒則不過不失。吃著日本菜再來杯巨峰提子啤酒,簡直是人生一大樂事。

吃著日本菜再來杯巨峰提子啤酒,簡直是人生一大樂事。
朋友帶我去一間試業中既日本餐廳度食晚飯。我心諗,你帶我去,即係你請啦XD 多謝!如是者,去到餐廳我完全無睇餐牌亦無比意見,當然,佢亦無問我意見⋯⋯成餐飯懷著興奮期待既心情。一開始黎左兩隻虎蝦同鮑魚⋯我諗左一陣⋯唔係自己剝殼自己生食掛⋯?正當我準備開聲既時候,侍應姐姐問我地想食邊樣先,原來係燒黎食既!咁我話蝦先啦,大大隻既虎蝦,有侍應幫我地燒,燒完再上碟。然後就燒鮑魚,感覺好似有啲浪費,係咪應該要薑絲蒸呢?當然,無令我地失望,原來燒鮑魚,火候控制得好的話,鮑魚唔會韌,但係好有鮮味,仲幫我開埋一半,服務係加分既。跟住飲品就黎喇,我叫既巨峰啤酒,朋友叫既白桃梳打。巨峰+啤酒,啤酒味之餘有巨峰提子汁味道,係正既。白桃梳打就好正路,有顆粒唔知係唔係桃肉呢?芝士海膽燒蠔,睇就知係高級野啦,大家如果有係壽司舖食過海膽,一定要試呢個!軟綿綿既海膽大家應該食過,爽口有彈性既海膽你地食過未?生蠔亦無腥味,very good。樂。五點刺身,基本上刺身之中好味既魚都有,係少左常見既帆立貝XD 今次海膽無燒過,刺身咁食,一樣係彈牙。刺身切到厚一厚,好滿足。雜錦天婦羅,啲炸粉薄身,唔會入口食粉咁,同埋好過癮地,佢

浜燒大蝦
咁我話蝦先啦,大大隻既虎蝦,有侍應幫我地燒,燒完再上碟。
巨峰梳打

白桃梳打
白桃梳打就好正路,有顆粒唔知係唔係桃肉呢?
芝士海膽燒牡蠣

樂。五點刺身

雜錦天婦羅

雜錦天婦羅,啲炸粉薄身,唔會入口食粉咁,同埋好過癮地,佢既「綠茶粉」我到而家都唔知係咩黎。綠茶樣無綠茶味,鹹既,其實係咪綠茶鹽呢?
一夜魚乾

一夜魚乾就過癮喇,比我我就唔會叫燒魚,但唔係我叫又唔係我比錢,黎到當然唔好執輸,表面燒到金黃微脆,啲骨都係脆架。魚肉入口都係滑滑,無腥味。魚尾水分唔多,好似魚乾咁,一魚兩味。
田樂茄子

田樂茄子,作為今晚既最後一道菜,個醬解膩,食完好舒服,唔會怕食咁多野頂住曬個胃,呢個朋友真係識點菜。

加上餐廳既裝修好有日本魚市場/夏祭既感覺,真係好有日本feel,呢餐係難忘既。
2019-09-19
巨峰梳打
白桃梳打
芝士海膽燒牡蠣
樂。五點刺身
一夜魚乾
田樂茄子
2019-09-26 39 浏览
諾士佛臺旁邊新開的漁道樂,面門極富日本色彩,吸引度暴燈,忍不住要推門內進,一試虛實。環境乾淨企理,小艇戶風格,每枱都有小爐一個,以作爐端燒之用。先來隨選二盛刺身,分別是原隻帆立貝刺身 $68 及金鎗魚刺身 $148。生磨山葵配上新鮮肥美的刺身,實在難以抗拒,完美組合。明太子玉子燒 $68,顏色艷美,簡蛋的炒蛋,在日式的包裝下,都變得美輪美奐,賞心悅目!漁樂牛油果 $98,全晚最愛這客,皆因全部用料都是小妹大愛。三文魚子成了活醬油,海膽加兩粒,吞拿蓉又兩粒,牛油果一樣都是兩粒,吊味提鮮佢最得!得左!💖💖💖特選壽司盛 $298,八款不同壽司,看得到的鮮,見得到的艷 💖💖軍艦壽司相對而言,更為吸引,無他的,只因大愛的吞拿魚蓉及海膽 🤣🤣🤣。磯燒鮑魚及生蠔,四件共 $272,爐燒過程中加入青酒及海鮮汁一起燒,吊出海鮮真味道,格外滋味。鮑魚火喉控制得好,剛熟無韌,值得加分。我倆都同選了巨峰乳酸 $68,巨峰提子始終都有叫座力,跟乳酸混合起來,又確實討好。離開前發現出口的小酒窖,滿滿日式風情,下回定要帶幾隻酒鬼來喝過夠 😁😁

• 金鎗魚刺身
  • 漁樂牛油果
  • 磯燒活鮑魚
2019-09-26 36 浏览
🔎 尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖*📍 漁道樂.三文魚刺身($68)鮑魚刺身($128)三文魚刺身十分新鮮,而且好厚切.十分驚喜.同朋友爭住食.係居酒屋食到呢個價錢絕對係抵.鮑魚刺身我都係第一次試,比較薄身,無咩味.所以一定要蘸少少刺身鼓油.蟹肉青瓜沙律($58)青瓜沙律份量都算多,食落都幾新鮮.而且蟹肉都幾多,作為一個小前菜,不錯啊.漁道樂.活貝盛盒($388)呢個可以話係成晚精華所在,爐端燒嘅感覺,每件海鮮都十分新鮮.而且大大件.好鮮甜.職員好好會幫手燒,而且仲好細心剪埋比我地,十分十分欣賞.絕對要大讚.明太子燒玉子($68)平日唔丸鍾意食明太子嘅我都要讚一讚呢個組合.因為本身我係鍾意食玉子,但明太子就麻麻,但當呢2種夾埋之後,原來個口感又好不一樣.而且仲有種食完再食嘅感覺.雞皮餃子($98)呢個絕係非常邪惡,而係出面餐廳都唔多見可以食到.店員必開咗細細件,但啖食落都非常惹味.油脂十分足夠,令你再三回味.梅酒梳打($58)居酒屋唔飲酒,總覺有種差一點嘅感覺.呢杯梅酒梳打細細杯但都足以我整餐去品嚐.
🔎 尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖
📍 漁道樂

三文魚刺身($68)
鮑魚刺身($128)

蟹肉青瓜沙律($58)

漁道樂.活貝盛盒($388)

明太子燒玉子($68)

雞皮餃子($98)

梅酒梳打($58)

今日係尖沙咀行街,經過見到呢間好似新開嘅居酒屋,門口好靚好有日本風味,所以就決定入去試吓啦。呢度嘅座位好特別,卡位係類似日式榻榻米,要除鞋先可以坐入去。首先我哋就叫咗一個刺身沙律,同埋一個三點刺身拼盤。我覺得呢個刺身拼盤好正,唔單止大大舊,而且係厚切,好新鮮,一啲雪藏味都冇。我最欣賞佢嘅拖羅同埋甜蝦,夠晒大隻。我地仲叫左蟹子壽司,玉子壽司,同埋海膽壽司。我覺得最正既就係海膽壽司,睇相都見到佢勁多海膽,就黎爆出黎咁呀。食落仲好鮮甜,呢度既食材真係好新鮮喎。仲有呢個蟹肉甲羅燒同燒扇貝,呢度嘅服務真係好好,佢哋會有專人幫我地燒埋,咁就唔怕少得唔好或者整污糟對手啦。扇貝真係好大隻,而且好新鮮,食落好清甜,我連扇貝上面嘅湯都飲埋啊。其實已經食到好飽,不過我哋仲叫咗個清酒煮蜆。估唔到有咁多蜆喎,而且都幾大隻,清酒煮蜆食落味道好夠,值得一試㗎。呢間居酒屋環境唔錯,最重要嘅係食物質素好高,食材好新鮮,下次都一定會再嚟食呀。