2013-10-10 874 浏览
任食放題一行6人, 早一日經網上訂9點, 當有買6送一優惠。入坐方面就真係有d慢, 我地9點到左, 要攪到9點4、5個字先入得。炸物 - 如炸帶子都幾大隻, 夠趣 (照片左下角)魚生就勁新鮮, 我地足足叫左4轉, 每次D蝦都好新鮮, 三文魚就夠厚, 又夠肥.燒羊架, 簡直超正!! 又厚又嫩, 唔UN. 甜品方面, 我D同事勁LIKE (百X) 豆腐花, 每人起碼食左2盒!!最衰限時2小時, 好似唔多夠喉!!! 當晚仲有抽獎tim...不過無我地份.. 呵呵.. 而價錢都算公道, 每人都係$181.
任食放題
一行6人, 早一日經網上訂9點, 當有買6送一優惠。

炸物 - 如炸帶子都幾大隻, 夠趣 (照片左下角)
燒羊架, 簡直超正!!
 又厚又嫩, 唔UN.

最衰限時2小時, 好似唔多夠喉!!!

當晚仲有抽獎tim...不過無我地份..
呵呵..

而價錢都算公道, 每人都係$181.
2013-10-04
其他
  • 魚生
  • 燒羊架
2013-10-08 743 浏览
在yahoo團購晚餐放題,一家四口預祝我老公生日,之後在openrice 見到食評好壞參半,所以祗抱住食飽就算的心態前往。因有預約,所以6:45到達,不用等候便可入坐。眼見全場坐無虛席,老公即選食物落單,(因食評話要等好),但不到三分鐘,一碗熱騰騰的清酒煮蜆送上來,蜆好細隻,但味道很鮮甜,而且一粒沙都万,跟住剌身亦到,魚生size好細,但大甜蝦好鮮美,炸天婦羅亦好好味,但海瞻軍艦D海膽份量,少到見到都隱唔住大笑,不過好似有D日式放題是冇海膽供應的,算啦!我個人特別喜歡蒜片牛油帶子,火焰芝士三文魚,薄燒牛肉,但個西冷牛肉鍋嘅湯底太甜了。也許人手不夠,所所以有時要叫才會幫我們加茶,但算禮貌,後來客部份客人離開了,亦會主動收碟和加茶。也沒抱有期望,反而感到有驚喜,特別是我們抽到獎,是一盒日本煎茶,下次再會和朋友再來。
2013-10-07
2013-09-30 676 浏览
今晚BOOK了7:30 6位的放題,前了一個星期打黎BOOK枱,講明係買了團購,但我足足用了約15mins先完成成個reservation  我唔明白點解間野每次隔黎有電話響,都會叫首先打黎講緊電話的客人等等....一等再等....因為一早比晒錢....點都要book枱!7:30人齊,一上到去見到座無虛席,心諗差極都有個譜掛!drink係自助的,有啤酒,汽水,熱茶等等....首先點的是刺身, 小食, 天婦羅, 等了足足一小時, 食物終於上枱了, 竟然不是刺身到先, 然後是小食, 大約二小時,刺身還未到, 我們便吹單, 但吹了好幾次, 刺身還未到, 我們真的想不明為何一間日式放題都提供不到一件刺身?實在太離譜! 天婦羅有蝦,南瓜,茄子,味道不錯, 唔算炸得太燶,每件的size唔算太大,可多食幾件。小食有蟹籽沙拉,八爪魚,螺肉等等燒物:燒雞翼, 串燒,有蝦,青椒,車尼茄,洋蔥, 但感覺有點怪, 車尼茄和其他3樣味道唔match,唔明白為何串在一起壽司,手卷都只是來了一次服務更唔使多講,一個字 差!好似大排檔茶餐廳般”熱鬧”,自己食完既野自動波拎走, 而且衛生情況惡劣,樓面地下濕滑以後選擇放

ok
9唔搭8
服務更唔使多講,一個字 差!好似大排檔茶餐廳般”熱鬧”,自己食完既野自動波拎走, 而且衛生情況惡劣,樓面地下濕滑以後選擇放題一定要小心d揀!唔好貪平

如果間食店係唔夠人手就唔該請多個人la....
仲有就係明明我地無叫過既食物,D STAFF靜雞雞放低係你枱law.....
2013-08-28
2013-09-16 545 浏览
同事推介,以為好嘢。午餐時段,一半人喥。叫完餐,等好來(已經得一半客,都要等三個字),然後來個唔係我叫嘅定食,仲話係我叫錯。食到把鬼火,到最後叫杯凍啡都等咗五分鐘。埋單,無下次!
同事推介,以為好嘢。
埋單,無下次!
2013-09-16
2013-08-17 550 浏览
早前團購左呢間日本料理o既一人魚生飯套餐 ,$58 有個什錦魚生飯 , 沙律 , 面豉湯同甜品 ,以呢個價錢 , 同佢列出黎o既魚生種類 , 係超值o家只不過 .... 咁平我會有心理準備地對佢無太高寄望 ,但呢間野真係 .....令我去到有 d 接受唔到o既程度 @@我地訂星期日 , 要去到兩點先有位 , o係咁肚餓o既環境下 , 理應食乜都好味 .. 可惜 ..我地坐低後問 d waiter 係咪唔使 order o家喇佢地話團購係唔使叫o家喇 , 任食三文魚壽司會先落 10 件等左10分鐘左右 , 壽司到 , 細細件 , 就好似唱 k o個 d 咁質素 , 都叫做 ok o既 , 塊三文魚好薄 , 豉油 wasabi 都對味o既食晒十件壽司後 , 魚生飯餐上枱 , 表面睇起黎都幾靚1. 小女子沙律 ~ 我第一次食呢類用醃製魚干做調味o既沙侓 ...恕我唔識欣賞 , 呢堆魚仔好甜 , 佢 d 醬都係咸咸甜甜咁就係用埋佢 d 醬黎撈落 d 沙律菜度咁食 ? 唔通係我唔識野 ?2. 面豉湯~ 我地坐o既位可以見到 d waitress o係個熱水煲度斟出黎 ,一個個盆放住一碗湯一碗沙律
早前團購左呢間日本料理o既一人魚生飯套餐 ,
$58 有個什錦魚生飯 , 沙律 , 面豉湯同甜品 ,
以呢個價錢 , 同佢列出黎o既魚生種類 , 係超值o家
只不過 .... 咁平我會有心理準備地對佢無太高寄望 ,
我地訂星期日 , 要去到兩點先有位 ,
o係咁肚餓o既環境下 , 理應食乜都好味 .. 可惜 ..
食晒十件壽司後 , 魚生飯餐上枱 , 表面睇起黎都幾靚
1. 小女子沙律
~ 我第一次食呢類用醃製魚干做調味o既沙侓 ...
2. 面豉湯
一個個盆放住一碗湯一碗沙律 , 等埋個飯就上枱比客人 ,
換言之即係個湯係放左o係度攤至少 5- 10 分鐘 , 凍晒了
3. 什錦魚生飯
~ 並無取考 . 的確同相係九成九相似 , 而且魚生種類齊 ,
仲比團購個簡介多左幾片鮑片添 , 但好無奈地 , 真係唔係幾掂
首先食左甜蝦 , 都幾好食 , 鮮甜有膏o既 , size 都算大 ,
其次最正常係三文魚 , 有三片不過都係好薄o既 ,
然後竟然係我平時唔太食o既吞拿魚係最入得口 , 至少唔臭
八爪魚咬落去係出水o既 , 一陣雪味 , 魷魚咬開超漿口 ,
甜蛋甜到不得了 , 仲可以咬到 d 糖粒 , 蟹柳又係咬落有水o既
海膽同三文魚籽 , 份量少許 , 但o個陣腥臭味 ... 好攞命 ><"
雖然係平 , 咁但係都唔係比 d 咁低劣o既野客人食家嘛
結果主要係食三文魚壽司食飽 ,  d 魚生夾晒出黎試左就唔要
甜品係一小件 tiramisu , 正常 , 甚至比想像中好食

## 團購日本野中伏已經唔係第一次 , 真係留有陰影了 -.-"
2013-08-11
2013-08-02 423 浏览
早前好朋友C,跟我說荃灣的漁屋放題水準不錯喔剛巧在團購網發現這家位於尖沙咀分店的優惠,就買下來嚕 ~時間也特別長,可以享用5.5小時但像猴子般的我,又怎可能坐那麼久呢!?!點餐紙,好亂喔細分了很多張,點餐變得麻煩芝麻八爪魚 跟 螺肉上頭還有點素翅,但份量有點多 莫名其妙的自助吧,奇怪的噱頭客人要在這裡排隊取魚生,相信很多人聽到都會傻眼吧~~但它有很多選擇有我愛的大甜蝦 及 帶子第一次拿的魚生,送了2片鮭魚魚腩切得怪怪,扁扁又方方的,口感像在吃荀片 呵呵帶子很鮮甜爽口,希靈魚很嫩每次取到的三文魚都很肥美,好吃還有大甜蝦,這裡的選擇有很多,喜歡 ~卷物 比起 灸燒的壽司就有點遜色這邊的灸燒系列都很正,必點喔!!一再Encore的灸燒三文魚它有3種口味,每一款我都愛軍艦就普普,那個海謄的份量超少... 熟食方面都OK鐵板的比較優喔還有甜點,除了這2款外,還有豆腐花!!整體來說,值得再訪但希望 服務 跟 點菜單 會有待改進~
早前好朋友C,跟我說荃灣的漁屋放題水準不錯喔
剛巧在團購網發現這家位於尖沙咀分店的優惠,就買下來嚕 ~

時間也特別長,可以享用5.5小時
但像猴子般的我,又怎可能坐那麼久呢!?!
點餐紙,好亂喔
細分了很多張,點餐變得麻煩
芝麻八爪魚 跟 螺肉
上頭還有點素翅,但份量有點多

莫名其妙的自助吧,奇怪的噱頭
客人要在這裡排隊取魚生,相信很多人聽到都會傻眼吧~~
但它有很多選擇
有我愛的大甜蝦 及 帶子
第一次拿的魚生,送了2片鮭魚魚腩
切得怪怪,扁扁又方方的,口感像在吃荀片 呵呵
帶子很鮮甜爽口,希靈魚很嫩
每次取到的三文魚都很肥美,好吃
還有大甜蝦,這裡的選擇有很多,喜歡 ~
卷物 比起 灸燒的壽司就有點遜色
這邊的灸燒系列都很正,必點喔!!
一再Encore的灸燒三文魚
它有3種口味,每一款我都愛
軍艦就普普,那個海謄的份量超少...

熟食方面都OK
鐵板的比較優喔
還有甜點,
除了這2款外,還有豆腐花!!
整體來說,值得再訪
但希望 服務 跟 點菜單 會有待改進~
2013-07-22 372 浏览
一行六,買左yahoo團購5.5小時任食六點半坐底即刻寫野,七點十五分枱面上完全未有野到係連野飲到無刺身張紙,寫明每款限寫20咁我地入紙寫幾款包括三文魚 20帶子 20甜蝦 20油甘魚 20玻璃蝦 20結果油甘魚同玻璃蝦係由始至終都無食到一件其他呢,就5-8件但係我地六個人一人夾一舊都無哂咁講下D野食質素三文魚 算幾甜帶子 切得好肉酸,普通甜蝦 好大隻好甜東風螺 幾甜幾新鮮即係成晚我食左三個鐘,9點半走,我都未食飽D刺身單平均入3-4張,比一張仲要係我寫既三分之一份量其他串燒,沙律,鐵板燒等既時間都係5-10分鐘好快上我食到8點後既時間,我入刺身單已經係完全唔出比我要崔三四次先出一碟比我但我行埋去刺身o個個位,D人係停哂手無整緊野總之,無下次
一行六,買左yahoo團購5.5小時任食
六點半坐底即刻寫野,七點十五分枱面上完全未有野到
係連野飲到無
但係我地六個人
一人夾一舊都無哂
咁講下D野食質素
三文魚 算幾甜
帶子 切得好肉酸,普通
甜蝦 好大隻好甜
東風螺 幾甜幾新鮮
即係成晚我食左三個鐘,9點半走,我都未食飽
D刺身單平均入3-4張,比一張
仲要係我寫既三分之一份量
其他串燒,沙律,鐵板燒
等既時間都係5-10分鐘好快上
我食到8點後既時間,我入刺身單已經係完全唔出比我
要崔三四次先出一碟比我
但我行埋去刺身o個個位,D人係停哂手無整緊野
總之,無下次
2013-07-21
2013-07-08 324 浏览
透過團購買魚生飯定食套餐,上枱份定食,有前菜、沙律、麵豉湯、魚生飯同飲品,睇落真係好豐富。點知一食落去....嘩,真係好耐未食過咁無質素的食品。D沙律醬好似唔駛錢咁,我自問係一個鍾意食咩都多醬的人,連我都嫌多,咁就真係Too much。前菜有魚翅、鮑魚、中華沙律、八爪魚。但魚翅偏硬、鮑魚預咗係假,所以接受得到。中華沙律最正常,但八爪魚都係怪怪的,不知怎樣形容,總之並不像平時食到的。魚生仲離譜,好似去素食店的仿製品,三文魚完全無魚味,墨魚好似魚旦製造嘅仿製品。最耐人尋味係...當夾起件吞拿魚時,居然D飯有一灘向血水,我真係懷疑真係血水定係吞拿魚上的染色素。即刻用手機照低,可惜未能成UPLOAD功在此評論上。論服務,也是不合格。我同隔離檯同一時間叫十件三文魚壽司,人哋食剩四件,我都未嚟,就同經理反映,經理有點唔耐煩回應,“鍊”緊,壽司係即叫即做,要時間“鍊”,唔關係咪同一時間落單事。成間餐廳,侍應佈滿場,游來游去,問親嘢都答唔到,要轉問經理。後來經理都忍唔住,在水吧大大聲聲罵班下屬瞓醒未,質問佢哋究竟想開開心心做嘢,定係返工俾佢勁罵?個個俾佢罵到低哂頭,我作為一個客,都感到不安。咁樣嘅食物
咁樣嘅食物質素、差劣的服務態度及週六也逃避不過經理的訓示,唉...即使免費請我食,我都唔會再去囉!
2013-07-06
2013-06-25 259 浏览
一行5人經團購買5.5小時任食放題, 團購後即訂定17號食, 訂了7:30; 7:15打電話來確定我們位置..., 7:30未夠我地就上左去, 上去等左陣就可以入座了, 坐低後各人忙碌地點一輪食物紙, 食物種類與一般放題一樣的多!!但呢度令我覺最特別係食到9點多時就開始埋單先你可以繼續食, 之後熄了一半燈及開始播生日歌, 原來有幾張枱的人也是生日, 有的自己帶蛋糕上去, 有的是在這裡訂了...然後負責人開咪祝o個幾枱的人生日快樂, 之後竟然開始抽獎了, 首先抽的頭3樣都係VIP九折卡, 不過要下次先可以用, 其次抽的是一支大支裝的日本酒, 大獎係一隻雪場蟹;  雖然最終我地無抽中任何o野, 但負責人攪氣氛攪得好好, 起碼是我第一次遇到這樣的放題, 如果一班人上黎慶祝生日會幾熱鬧!! 刺身: 蝦, 帶子, 北寄貝, 希靈魚, 三文魚~ 希靈魚好新鮮, 其餘一般我地沒點但黎了我們枱的羊架, 唔羶但唔夠味, 如果多少少調味會更香魚翅螺肉中華沙拉~味道夾得恰到好處火灸壽司~火灸三文魚好食, 口感肥肥的, 好有滿足感, 我食左3件; 因為我唔食鰻魚, 不過朋友們都好快食晒了燒三文魚鮫~燒得燶左D

帶子, 北寄貝, 甜蝦, 三文魚
燒羊架
魚翅螺肉中華沙拉~味道夾得恰到好處
魚翅中華沙律 螺肉
燒三文魚鮫~燒得燶左D, 但多肉好食
三文魚鮫

蒜頭帶子~夠香
蒜頭帶子
漁屋串燒~黎到時我地嘩左一聲, 因為睇落幾靚又咩都有, 但尾o個粒帶子無味的
漁屋長串燒 (有海蝦,青椒,芝芯丸,車里茄,帆立貝)
玻璃蝦, 油甘魚~ 點左多次都唔黎, 後來朋友問其中一個待應究竟有沒有油甘魚...待應解釋一輪後叫我們再點給他, 他直接幫我們跟, 這張相就是了; 其實好多放題也是好多甩漏, 因為太忙碌職員又唔夠, 眼見這裡的職員亦忙到無停手, 但起碼問回會肯跟進番!
玻璃蝦, 油甘魚

甜品是雪糕(牛奶公司)及啫喱, 仲有豆腐花, 不過我們發現好多人在雪糕櫃拿完雪糕後一陣, 就會拿回出來放番入雪櫃...而我們剛坐在雪糕櫃旁, 所以見到但不知原因!!?  當想食雪糕時剛見職員拿了一籃冰雪糕的倒入雪糕櫃後, 我就即去拿了杯紅豆食了

這裡整体各方面也OK, 有機會會再去食
2013-06-17
  • 帶子 北寄貝 甜蝦 三文魚
  • 玻璃蝦 油甘魚
  • 炸蠔
2013-05-24 142 浏览
我好鐘意食魚生飯但平時只會去板長食佢四十蚊都唔使既lunch set係Yahoo見到有魚生飯團購當然要試下$58蚊唔算貴啦 但點知質素連板長$40既都不如入到門口 等左陣先有人招呼坐低 台面有乾左既豉油蹟筷子就咁放係未抹既台面地下仲有水蹟俾左張團購紙佢 除左魚生飯定食 可以任食三文魚壽司 先要六件薄不單止 仲要巢皮的 巢皮三文魚壽司第一次見一食落口 d飯係暖既 omg食左兩件 個set就黎同網上既相差好遠 但睇落算唔錯麵豉湯一般貨色 度度飲都差不多 呢個算過關到沙律 醬唔多 d菜仲有水係上面應該係洗完就即刻加沙律醬捧出黎三款前菜 應該係外來貨算係最好味最正常八爪魚得一粒 雖然係大 但唔知點解令我連想到胎盤 即刻唔敢食到主角魚生飯 每種材料都有兩件三文魚吞拿魚唔算好新鮮 但厚切搭救八爪魚鮑片一咬竟然出水 lur都lur唔切連配材酸薑都係出水嚴重 整濕埋d紫菜最好係零難度既甜蛋==個餐有跟野飲係我主動問staff 如果唔係staff會當無左回事要左巨峰特飲 半杯係冰 得個甜字飲左兩啖就放棄一路食一路睇住d waiter/waitress勁忙令你都唔好意思叫佢地其實做得團購 仲有午市放題好心
我好鐘意食魚生飯

令你都唔好意思叫佢地
其實做得團購 仲有午市放題
好心就擺多d人手
坐我隔離食放題既當然有上錯野
連我食到最後 有個人竟然上左碟肥牛俾我 不過我唔食牛 無郁到佢

食到一半 就叫我埋單 俾六蚊服務費
叫你落order又唔見咁快手
六蚊服務費真係俾得不甘心!
2013-05-23
2013-05-20 116 浏览
自問對食的要高完全稱得上低的我,都很想投訴這間鋪所謂的“放題”我們一行兩人訂了12至4點的4小時午市放題,12點左右入座,12點15分可以order,我們首輪只點了刺身,點知等到1點,只見所有顧客的枱上面只有熟食,還要是重量級heavy類,例如炒飯,炸物,etc.1點開始再入單,1點半找個經理催催,2點後才有第一轉刺身。所謂放題是要顧客呆等2小時才有得食自己點的菜?刺身上到,原先meau上的大甜蝦改為極幼小的小小甜蝦,找到個女經理詢問,她指大甜蝦在解凍,都可以算,雖然沒有人會預期食放題時刺身會未解凍。再加上極求其的鋪砌,刀功,還完全可以食出一點都不新鮮。除左失望之餘,的確令人驚訝。有相為證。如果刺身是不錯,我都覺得可以接受,但先不講甜蝦沒有味道(相信是未解好凍),吞拿魚更加太多冰,我還以為自己在食棉花冰,還要食左無味在一催再催的情況下,我們屈服了點了些熟食,來的速度一般。但其餘刺身就好像我們被屈服了就完全沒有上,到3點找個經理,才勉強給我們一小碟,說好聽是給,不好聽我還以為是施捨。同樣是埃塞俄比亞小甜蝦,味道淡而不鮮,只感覺是一條冷凍蝦。我找個男經理問一下,他說賣光了。到底是否解凍後立

刺身上到,原先meau上的大甜蝦改為極幼小的小小甜蝦,找到個女經理詢問,她指大甜蝦在解凍,都可以算,雖然沒有人會預期食放題刺身會未解凍。再加上極求其的鋪砌,刀功,還完全可以食出一點都不新鮮。除左失望之餘,的確令人驚訝。有相為證。
在一催再催的情況下,我們屈服了點了些熟食,來的速度一般。但其餘刺身就好像我們被屈服了就完全沒有上,到3點找個經理,才勉強給我們一小碟,說好聽是給,不好聽我還以為是施捨。同樣是埃塞俄比亞小甜蝦,味道淡而不鮮,只感覺是一條冷凍蝦。我找個男經理問一下,他說賣光了。到底是否解凍後立即賣光,我無從深究。只知道男經理解釋時態度極惡劣,尤如mk爛仔。

唯一好味的是芝士年糕,頗有口感,還有秋刀魚不錯,剛剛熟夠香甜。

然後,熟食都可以亂上,沒有點的食物不斷來,點了的就沒有來,不如經理你來幫我點菜啦,叫什麼放題?想求其拿食物塞飽顧客?no way lor

我已經仿如絕望的死水,一次放題只有兩轉刺身
回頭卻見有侍應在燈火欄柵處進食,我心想,我都未有食物,你們已經坐在沙發上食飽飽了。

過程絕對真實,奉勸各位計劃到,正在去這間食店的朋友,回頭是岸。
2013-05-17
2013-04-22 109 浏览
工作的地方最壞就是遇到不好的上司,還好這裡有好的同事,其中有兩個我是特別投綠的,所以我們間中都會約定一起吃晚飯,是晚我們就一齊吃放題,慶祝其中一個同事的生日。這家放題餐廳前幾個月曾經做過團購,他們曾提起過想去,可是我們最終錯過了買券的時間,本來都打算今晚慶祝生日飯去吃別的東西,但就在兩個多星期前,餐廳竟然又再度推出團購,還可以在我們約好的日子用,不過為了謹慎起見,我還是先打到餐廳詢問一下,當天是有空檯才決定買。這裡的格局比我想像中好一些,因為有朋友說過有些放題店是擠得要擺到門口都是檯,但這裡都算是坐得舒適,燈光頗光猛,也不是太嘈吵,而且有電視可以看。飲品是任飲的,有熱茶、凍茶,還有各式可樂和啤酒,另外也有雪糕可以任食。食物方面選擇都不算少,第一轉當然是吃刺身,有十四款選擇,是我去過的放題中算是較多的。刺身蝦有分玻璃蝦和大甜蝦,玻璃蝦味道比較淡,我覺得適合做火炙壽司多一點,生吃的話始終是大頭甜蝦比較好,很甜美;帶子也是少見的貴價貨,質素也不錯,其他的什麼三文魚、八爪魚、油甘魚、希靈魚等等都屬正常水準。壽司會飽肚所以我們沒有點,但我看到鄰桌的火炙壽司賣相也不俗,應該可以一試。至於一口手卷就

食物方面選擇都不算少,第一轉當然是吃刺身,有十四款選擇,是我去過的放題中算是較多的。刺身蝦有分玻璃蝦和大甜蝦,玻璃蝦味道比較淡,我覺得適合做火炙壽司多一點,生吃的話始終是大頭甜蝦比較好,很甜美;帶子也是少見的貴價貨,質素也不錯,其他的什麼三文魚、八爪魚、油甘魚、希靈魚等等都屬正常水準。壽司會飽肚所以我們沒有點,但我看到鄰桌的火炙壽司賣相也不俗,應該可以一試。至於一口手卷就點了海膽三文魚籽手卷,份量是未至於一口就吃得完,兩口吧。海膽只有尾指指甲的一小片和幾粒三文魚籽,雖然是小,但味道也不差,而且裡面的米飯也不多。
同事們似乎很喜歡吃天婦羅,8種裡面要了7款,有蝦、松葉蟹棒、南瓜、紫心蕃薯、冬菇、茄子和青椒,而沒有點到的是芋頭。天婦羅的炸漿還好,不算很厚,吃起上來也不算油膩,我覺得天婦羅汁的蘿蔔蓉可以多一些,另外不過南瓜和蕃薯都切得太大塊了,見到已經覺得有點飽,還是細細的比較好。
串燒類點了雞軟骨、雞翼和雞軟骨棒,簡單的用鹽燒,上檯時都夠熱,不過雞軟骨棒口感麻麻,裡面沒有軟骨的爽脆口感。燒羊架上檯時用鐵板盛著,還有滋滋聲,細細件容易食,雖然沒什麼羊羶味,但肉質都算嫰,唯一不好的是上面的炸蒜蓉好硬,咬到有點牙痛。
鐵板牛油粟米。其實我遲了一點才到,他們兩個之前已經點過一次,後來再追加一碟,當我們三個人分吃的時候,突然有人說我真的很喜歡吃粟米,另一個人又和應,最後再加了兩碟,結果一人一碟粟米,看起來好像在吃粟米飯一樣。粟米加牛油其實不會不好吃的,而且又有鐵板熱著,但又未好吃得要一人一碟呢。
沙律我們叫了兩轉,第一次的全部失去踪影,第二次點了後再追問,才送來一碟三文魚沙律。雖然賣相不差,但下面的大量青瓜條都沒有足夠的沙律醬去拌吃,所以很普通,或者點個蟹籽沙律會好一點。

我們的團購券是沒有分時段的,可以任食5.5個鐘,也有拿著其他團購券或以正價來吃的客人,就要在指定時間交檯,所以這個$159的團購是真的抵吃的,而且漏單的情況都不算很嚴重,反正如果你有時間,5.5個鐘無可能會吃不飽的。
團購
漁屋是一早經團購買的當時見到$159一位,仲要食5.5小時,咁抵當然買2張同個朋友去食啦!團購單內亦寫明每位會收取服務費$44.70,適用於星期日至星期四晚市。一個月前已經book 左位,仲要book 5:30,哈哈, 要用盡5.5小時。 入位後有位侍應同我地講,有d限量的食物要早些落單,我地就立即找找看有那些是限量。原來限量的食物多是三文魚頭、鮫、鰭及骨腩。今次因為時間尚早,去拎飲品先,冷熱茶、冷熱水自己斟,啤酒及汽水(有可樂、無糖可樂、玉泉忌廉、橙汁、提子汁、雪碧)自己隨便拎,仲有凍、熱清酒可供選擇,只要同侍應講就得,真的不錯。先食刺身,原本選了限量的雪花三文魚腩,仲要限每位1件的,但來到的只是我平時食的三文魚魚腩,之後encore 個輪都是一樣的,似是攪攪噱頭的感覺,都算新鮮肥美。蝦刺身有2款,有頭的是甜蝦,另外的叫玻璃蝦,2款都是不錯的選擇,甜蝦鮮嫩,蝦頭有膏,正! 玻璃蝦則較爽口,但鮮甜度都就欠缺了。八爪魚和鮑片都是中上之選,但希靈魚就有d怪味,不太新鮮。一口手卷份量剛好,真的一口食得晒,哈哈,海膽三文魚籽及蟹籽都好鮮味。紫菜雖然有d腍但味道濃,加分。壽司可以不試,哈哈,我點

壽司可以不試,哈哈,我點了蟹棒芝士燒,腥的,好難食,不知道是不是被隔離個件鰈魚背污染了,鰈魚背壽司是朋友的,她說入口即溶,但這不是讚美啊!哈哈,她說質感好噁心。
之後點了一些小食,魚翅芝麻八爪魚及中華沙律,用玻璃杯上,視覺效果不錯,八爪魚有5-6隻,大細不一,適合不同人士,如貪心的我食了大隻的,斯文的朋友就食細的,剛好一口一隻,2款小食都不錯,八爪魚的汁不會太稠,是我喜歡的質感。
限量的三文魚鮫同三文魚腩骨都上枱,雖然放得有點醜,但絕對好味,三文魚鮫夠大件,魚味濃,肉嫩。 三文魚腩骨是薄薄的,都算大件,加上七味粉,加上油脂甘香,當然encore啦,食左3件,好好味!
又係粟米上場的時候,今次粟米唔係串燒,而是鐵板燒,超正,上枱時還是超熱的,牛油的香味好引人,我不停的攪拌以免它焦底,一整碟差不多比我食晒。為左方便進食,問侍應a拎匙羹,他竟然忘記了,都明白他們很忙,所以我就問另一個侍應b拎,已經拎到匙羹食緊的時候,侍應a突然在後面講左句,sorry 唔記得左拎匙羹比你地,啊! 你真的好有心,原來記得的,還道歉,服務態度真的很好。
鐵板炒蜆唔掂,個樣好大碟,其實多數是殼,總數得7粒肉,唔算太新鮮。
原先order 的鐵板牛油帶子變左蒜香帶子,幸好不錯,炸蒜好香,帶子偏軟身。
食得七七八八,仲有好多時間,點了燒日本河豚魚干,第一輪的魚干偏硬,可能燒過火了,第二輪就剛好,可以慢慢食,傾下計。
漁屋長串燒 (有海蝦,青椒,芝芯丸,車里茄,帆立貝) 呢串野睇上去好吸引,但問題來了,因為面頭有燒汁,凍了會變硬,隻海蝦完全拎不到出來@@ ,另外就係幾樣野的味道係唔match 的,究竟點解要放咪一齊呢?青椒,芝芯丸,車里茄都好味的,帆立貝就好細,冇味。

北海道海鮮鍋,滿滿的海鮮,有蝦、魷魚,蜆,帶子,蟹柳等,但用料不新鮮,
好難食。
最後一客芝士年糕,下,半粒? 芝士又唔流出黎架wor,好勁,所以我覺得佢係雪櫃拎出黎切一半之後拎去微波爐叮熱,否則唔會做到呢個咁奇異的效果。

甜品有雀巢雪糕4款味,紅豆,朱古力,芒果,雲呢拿,食左3杯。四方啫喱有2款味,青檸同黑加侖子味,仲有百福豆腐花。
環境不錯,店舖感覺開揚,整潔,坐位也舒適的。但漏單情況幾嚴重,幸好今次咁長時間,如果2個鐘的放題,都唔知食物黎的數量夠唔夠飽,雖然有所謂的跟單人員,其實她都是叫你重新order 一次未黎的食物,此方面真係有待改善。
2013-03-24
  • 三文魚鮫; 三文魚腩骨
2013-04-09 51 浏览
原本一班同事諗住放假前可以開開心心食餐放假,點知食物沒有特別外,最重要係服務態度的問題。一班同事點菜,只是合理的作點選,食物完全沒有黎整啦,想叫人跟單,又冇人理啦,即使理都是遭人冷眼冷待。講真,我從來沒有遇到過如此差的食巿。相比起大喜屋,這間餐廳,真的要改善。食嘢啫,真係唔係要受氣。
原本一班同事諗住放假前可以開開心心食餐放假,
點知食物沒有特別外,最重要係服務態度的問題
。相比起大喜屋,這間餐廳,真的要改善。
食嘢啫,真係唔係要受氣。
2013-04-03
2013-03-03 56 浏览
21.10.2012妹妹很喜歡吃日本菜, 於是我們就請她吃放題作為生日飯. 我們一行六人吃了很多食物, 有些食物也有encore兩次哩. 漁屋火山沙律沙律頂部放了一隻蝦, 上面再放了蟹子, 沙律的部份用了青瓜絲, 蕃茄和粟米組成, 外面用唧成網形的沙律醬包著, 很有心思似的. 青瓜絲, 蕃茄和粟米也很爽甜, 好fresh. 魚翅芝麻八爪魚八爪魚很大隻, 味道濃, 有少少辣辣地的感覺, 很醒胃. 刺身刺身我們叫了兩次, 吃了三文魚, 有頭甜蝦, 帶子, 象拔蚌, 甜蛋, 鮑魚片, 吞拿魚, 北寄貝和八爪魚. 每種刺身也鮮美的. 不過略嫌帶子不夠大件, 不太夠鮮甜. 糖心溫泉蛋溫泉蛋開了半邊的, 可是蛋黃不夠流心, 有點過熟. 鐵板牛油帶子用鐵板上的帶子, 一碟五件, 用了大量洋蔥和蒜容煮的, 香味四溢. 帶子煎到有少少燶, 吃著時很有口感. 北海道海鮮鍋鍋中材料豐富, 有蝦, 魷魚, 黃芽白, 豆腐, 蟹柳, 日本魚片和叉燒. 這個鍋雖然是清湯底, 但已預先加了七味粉, 所以並不覺得味道單調. 黃芽白和豆腐也很滑, 叉燒也夠淋, 更吸收了湯底的味道哩, 最敗北是魷魚比較硬, 要咬開有點困
21.10.2012

漁屋火山沙律

魚翅芝麻八爪魚
八爪魚很大隻, 味道濃, 有少少辣辣地的感覺, 很醒胃.
刺身
糖心溫泉蛋
溫泉蛋開了半邊的, 可是蛋黃不夠流心, 有點過熟.

鐵板牛油帶子
北海道海鮮鍋
鍋中材料豐富, 有蝦, 魷魚, 黃芽白, 豆腐, 蟹柳, 日本魚片和叉燒. 這個鍋雖然是清湯底, 但已預先加了七味粉, 所以並不覺得味道單調. 黃芽白和豆腐也很滑, 叉燒也夠淋, 更吸收了湯底的味道哩, 最敗北是魷魚比較硬, 要咬開有點困難.
鐵板神戶牛舌, 花之戀, 火焰三文魚壽司
牛舌我沒有吃, 但妹妹說牛舌夠淋又入味. 花之戀就細細件的, 捲得比較鬆散, 尤幸三文魚及蟹籽也很新鮮. 至於火焰三文魚壽司的三文魚燒得恰到好處, 味道可口.
日式叉燒烏冬
這烏冬的材料除了有烏冬和叉燒之外, 更有粟米粒, 日本魚片及紫菜. 三大塊脆口的紫菜伴在碗邊, 浮在湯中的粟米粒也清甜, 叉燒卻是大大塊的size, 而烏冬就是出乎意料的滑. 真想不到這碗烏冬質素也不錯.
清酒煮蜆
這個用鍋上的清酒煮蜆, 雖然蜆肉細細隻, 但隻隻鮮美, 沒有什麼沙的, 不錯.
日式炒野菜
這個用了椰菜, 白菜, 芽菜和黃椒來炒, 很香的, 最特別是上面鋪了衣魚, 令口感大增.
咖哩大蝦炒飯
炒飯用了大蝦, 粟米粒, 蔥, 紅蘿蔔絲等來炒, 上面灑了白芝麻粒, 上碟時炒飯的形狀呈半球型, 外表整齊, 而咖哩很香而不辛辣, 只有微辣, 很適合我吃. 最讚的是這碟炒飯炒得很均勻, 每粒飯粒也沾有咖哩味, 十分惹味.
和風蕃茄沙律
這個沙律有蕃茄, 蟹籽, 青瓜絲, 蟹柳絲和生菜絲, 再加上了麻醬, 頓時增加了這個沙律的味道, 變得特別.
紅豆雪糕
由於太飽了, 所以我只吃了紅豆雪糕這款甜品. 這是雀巢的紅豆雪糕, 不太甜, 也有陣陣紅豆味和奶味, 最好用來清清口腔的味道.
這裡的放題款式豐富, 食物的味道也不錯, 夠新鮮,
最意想不到是, 烏冬類和飯類也可以做得這麼好, 絕對可以比美某些非放題的日式餐廳的質素哩.
2012-10-21