2013-04-09
漁屋是一早經團購買的當時見到$159一位,仲要食5.5小時,咁抵當然買2張同個朋友去食啦!團購單內亦寫明每位會收取服務費$44.70,適用於星期日至星期四晚市。一個月前已經book 左位,仲要book 5:30,哈哈, 要用盡5.5小時。 入位後有位侍應同我地講,有d限量的食物要早些落單,我地就立即找找看有那些是限量。原來限量的食物多是三文魚頭、鮫、鰭及骨腩。今次因為時間尚早,去拎飲品先,冷熱茶、冷熱水自己斟,啤酒及汽水(有可樂、無糖可樂、玉泉忌廉、橙汁、提子汁、雪碧)自己隨便拎,仲有凍、熱清酒可供選擇,只要同侍應講就得,真的不錯。先食刺身,原本選了限量的雪花三文魚腩,仲要限每位1件的,但來到的只是我平時食的三文魚魚腩,之後encore 個輪都是一樣的,似是攪攪噱頭的感覺,都算新鮮肥美。蝦刺身有2款,有頭的是甜蝦,另外的叫玻璃蝦,2款都是不錯的選擇,甜蝦鮮嫩,蝦頭有膏,正! 玻璃蝦則較爽口,但鮮甜度都就欠缺了。八爪魚和鮑片都是中上之選,但希靈魚就有d怪味,不太新鮮。一口手卷份量剛好,真的一口食得晒,哈哈,海膽三文魚籽及蟹籽都好鮮味。紫菜雖然有d腍但味道濃,加分。壽司可以不試,哈哈,我點
壽司可以不試,哈哈,我點了蟹棒芝士燒,腥的,好難食,不知道是不是被隔離個件鰈魚背污染了,鰈魚背壽司是朋友的,她說入口即溶,但這不是讚美啊!哈哈,她說質感好噁心。
原先order 的鐵板牛油帶子變左蒜香帶子,幸好不錯,炸蒜好香,帶子偏軟身。
北海道海鮮鍋,滿滿的海鮮,有蝦、魷魚,蜆,帶子,蟹柳等,但用料不新鮮,
好難食。
甜品有雀巢雪糕4款味,紅豆,朱古力,芒果,雲呢拿,食左3杯。四方啫喱有2款味,青檸同黑加侖子味,仲有百福豆腐花。