2025-05-15
漁家今次要介紹一間喺筲箕灣百寧大廈附近有一間居酒屋叫「漁家 FISHMART」,呢間居酒屋要先上一級到人行路,再入呢間居酒屋,門口都係有一級,行人路算好窄,放完一塊斜板之後,基本上緊緊夠一部輪椅嘅闊度,都有少少危險,入到呢間居酒屋發現入面都算幾大,最近佢哋做緊Suntory Premium啤酒買一送一優惠,我叫咗黃金啤同黑啤,唔知有無人鍾意飲黑啤呢?!1.時令刺身定食$168(10/10)套餐有前菜、茶碗蒸、餐湯、白飯及熱綠茶揀咗時令刺身定食,刺身方面有日本高翊海膽、油甘魚、三文魚、赤蝦、八爪魚、吞拿魚、蟹籽等,每舊刺身都係厚切,好新鮮好肥美,每款刺身都有兩舊,前菜係炸九肚魚,前菜每日都唔同,茶碗蒸個雞蛋好滑好香,餐湯係麵豉湯,有少少咸,仲有一碗白飯同綠茶,呢個定食套餐非常豐富,鍾意食刺身嘅你一定要叫啦!2.蒲燒鰻魚飯$148(10/10)套餐有前菜、茶碗蒸、餐湯、白飯及熱綠茶揀咗蒲燒鰻魚飯定食套餐,鰻魚係原隻切小片上,鰻魚汁少甜,鰻魚下面有炒飯,旁邊仲有醃蘿蔔,前菜係炸九肚魚,前菜每日都唔同,茶碗蒸個雞蛋好滑好香,餐湯係麵豉湯,有少少咸,仲有一碗白飯同綠茶!3.鹽燒白鱔(一串)$48
1.時令刺身定食$168(10/10)
套餐有前菜、茶碗蒸、餐湯、白飯及熱綠茶
2.蒲燒鰻魚飯$148(10/10)
套餐有前菜、茶碗蒸、餐湯、白飯及熱綠茶
3.鹽燒白鱔(一串)$48(9.5/10)
呢串鹽燒白鱔味道啱啱好,白鱔好鮮嫩,入面都有少少骨,正常!
4.鹽燒鮑魚(一串)$42(8.5/10)
呢隻鹽燒鮑魚有少少咸,燒得好夠火喉,鮑魚好新鮮大隻,鮑魚咬落好彈牙!
5.牛舌芯(一串)$58(10/10)
呢串牛舌芯燒得啱啱好,軟硬度適中,咬落爽彈,算係厚切,一共有兩大舊牛舌芯!
6.法式羊架(一份)$48(9.5/10)
呢個法式羊架肥瘦比例大約肥2瘦8,味道啱啱好,燒得唔會太乾,有保留肉汁,性價比都算高!
7.自家製免治雞肉棒(一串)$38(10/10)
呢串雞肉棒叫咗兩串,食到入面有雞軟骨碎,再點下日本生雞蛋漿,簡直一流!
8.柚子蜜梳打$28(10/10)
呢杯柚子蜜梳打唔會太甜,梳打氣唔會太多,好好飲!
9.Suntory Premium $48(買一送一)(10/10)
我一個人飲哂兩杯Suntory Premium啤酒,叫咗黃金啤同黑啤,依家做緊買一送一優惠,飲得嘅人下次可以搵我一齊飲!
2人總共價錢$730,其他有加一服務費!
個人口味總評分:9.72/10
@fishmart_skw
地址:筲箕灣廟東街9號百寧大廈地舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#漁家 #筲箕灣 #筲箕灣好去處 #筲箕灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong