2009-09-20
前幾日睇阿蘇個節目, 見佢介紹灣仔區啲嘢食, 其中一間係食小雲吞睇電視影間鋪頭個樣有幾分似小甜甜 <--- 其實我唔肯定, 我甚至唔知原來佢有小雲吞呢樣嘢食, 因為次次嚟都係食辣嘢, 不過我就聽過人叫雲吞囉~~男朋友聽到我話知間嘢喺邊, 就即刻要嚟試, 所以是晚收工嚟咗食宵夜去到坐低, 唔知真係俾人介紹完, 紅咗多人幫襯定係點, 叫乜冇乜男朋友話想食麵, 冇雞又冇魚, 連麵都淨係得番刀削麵....後來見到個餐牌真係有小雲吞! 淨食 $30, 連麵 $32, 但待應姐姐話淨食同連麵食都係得四粒咁大把我聽到O哂咀啦, $30 四粒雲吞, 仲要係「小」嗰隻, 我好懷疑係不嬲都係賣呢個價定係上咗電視先加價囉......不過最後係有錢都試唔到o既, 因為已經賣哂最後喺揀冇可揀下要咗豬扖刀削麵仲要咗個水煮牛肉同椒鹽雞翼尖, 甜品要咗高力豆沙水煮牛肉好大份, 同水煮魚一樣個底有芽菜同薯粉, 唔算太辣, 兩樣比較下我其實鐘意水煮牛多啲其實水煮魚都好食o既, 啲肉好滑, 不過水煮牛就啖啖肉, 唔駛lun骨囉雞翼尖好好味, 雖然算唔上好脆, 但好入味, 放凍咗都仲好好味, 而且份量夠多個麵其實係最
不過最後係有錢都試唔到o既, 因為已經賣哂
最後喺揀冇可揀下要咗豬扖刀削麵
仲要咗個水煮牛肉同椒鹽雞翼尖, 甜品要咗高力豆沙
個麵其實係最失色的, 因為個味好淡, 不過亦都有可能係因為另外兩味個味太濃
碗麵好大碗, 刀削麵真係條條都唔一樣的, 塊豬扖好大塊, 切得好厚身, 肉有啲鞋, 但個味係ok的
高力豆沙依舊好味, 好香雞蛋味, 再多啲糖霜會仲好