2020-11-20 156 浏览
好幾個月沒有跟男朋友出去吃飯拍拖了,昨天心血來潮想說約很久沒見的朋友一起去double dating,他們說在柯士甸站附近有一家很好吃的中菜,於是他們就帶我們來到了樂滿中菜。因為疫情問題,又是平日,這天客人不算很多,店內蠻寬敞,很舒服。蜜汁叉燒皇肥瘦非常適中的叉燒皇,而且喜歡它有超多蜜汁,看起來就讓人流口水,肉質也很細嫩,上菜不到5分鐘就被我們清光光了。海皇三絲羹稠稠的三絲羹,感覺很足料,而且本來就很香,不用加太多胡椒粉調味,我們點了一份,分成4碗也超大碗的,完全是良心餐廳呀,哈哈!鴛鴦胡椒焗中蝦不得不說這個遠遠就可以聞到胡椒香味,是真的那種光聞到就令人食欲大增的!每一隻蝦都有被割開放入胡椒,超級入味,但我們都把胡椒撥出來才敢吃,怕太嗆XD
好幾個月沒有跟男朋友出去吃飯拍拖了,
他們說在柯士甸站附近有一家很好吃的中菜,
於是他們就帶我們來到了樂滿中菜。

因為疫情問題,又是平日,這天客人不算很多,
店內蠻寬敞,很舒服。

蜜汁叉燒皇
肥瘦非常適中的叉燒皇,
而且喜歡它有超多蜜汁,
看起來就讓人流口水,
肉質也很細嫩,
上菜不到5分鐘就被我們清光光了。

海皇三絲羹
稠稠的三絲羹,感覺很足料,
而且本來就很香,不用加太多胡椒粉調味,
我們點了一份,分成4碗也超大碗的,
完全是良心餐廳呀,哈哈!

鴛鴦胡椒焗中蝦
不得不說這個遠遠就可以聞到胡椒香味,
是真的那種光聞到就令人食欲大增的!
每一隻蝦都有被割開放入胡椒,超級入味,
但我們都把胡椒撥出來才敢吃,怕太嗆XD
2020-11-19 105 浏览
早前和朋友去戲曲中心一間酒樓飲茶,點心不錯,今晚和友人特意來此店晚飯,可能是閒日,人流不多,找位相當容易。店舖環境舒適,座位濶落,侍應殷勤招待,是閒談聚餐的好地方。我們隨意點幾款菜式:椒鹽九肚魚 - 這道菜看似簡單,但要炸得香脆好味,殊不簡單,師傅揀選新鮮的6至8吋九肚魚,起骨後,塗上薄薄的粉醬,用溫火炸至七成熟再用大火炸一分鐘,魚肉的油逼出來,外脆內軟,入口即溶,用來佐酒,最好不過。香橙排骨 - 用了上乘的豬肋排,醃製入味,香燈汁甜度適中。 避風塘炒鱔球 - 避風塘炒蟹吃得多,今次吃的是白鱔,其實避風塘的精髓在於蒜蓉的獨特風味,蒜蓉被炒過之後,幻化出特別的口感,甘口焦香,當然白鱔的肥美與師傅的功架,確實配合得恰到好處。

我們隨意點幾款菜式:

香橙排骨 - 用了上乘的豬肋排,醃製入味,香燈汁甜度適中。

第一次去戲曲中心,外型設計特別,有美感,,原來裏面也有食肆。滿樂中菜,環境舒適寬敞,是疫情下唔錯嘅選擇。餐前兩小食($32)避風塘炒鱔球($228)鱔球炸到金黃鬆脆,𠝹咗花炸起成波波型,大大粒。以為叫得避風塘炒會好辣,誰知比想像中冇咁辣,連我吾食辣嘅都可以接受到。平時甚少食避風塘炒,原來係咁惹味,好啱配埋啤酒一齊飲。和味香橙骨($138)排骨肉多肥少,沾上香橙味醬汁一齊食份外醒胃,又可解去油炸的肥膩感。椒鹽九肚魚($108)平時食椒鹽九肚魚係一條條,細細條;今次食係一塊塊,大大塊,肉質嫩滑,入口即溶。金瑤豉油王炒麵($138)勁大碟的一碟炒麵,麵條幼細但幾爽口,有鑊氣,只用簡單的配菜來炒已經覺得好好味,廚師的功夫可見一斑。黑白千層咖啡糕($32)層次分明,凍食,不黏口,而且不太甜,多食一件也不覺膩。

餐前兩小食($32)

避風塘炒鱔球($228)

和味香橙骨($138)

椒鹽九肚魚($108)

金瑤豉油王炒麵($138)

黑白千層咖啡糕($32)

層次分明,凍食,不黏口,而且不太甜,多食一件也不覺膩。
2020-11-17
2020-10-29 582 浏览
wondering around West Kowloon near Xiqu Centre at 2pm. We found this retaurant which offer high tea discount. From the minute we walked into the reception area till we finished our meal. We enjoyed what we have experienced in that 2.5 hours. Excellent service from staff, good quality for food, nice environment, pleasant decorations.aAll in all a place I would reccommend
a
2020-10-25
  • 干蒸燒賣
  • 招牌金瓜炒米粉
2020-10-27 724 浏览
爸媽叫飲茶,喜歡試新嘢的我,就帶他們到戲曲中心的歡樂中菜試一試佢。假期座無虛席, 好彩在open rice 先訂了位。睇下order紙,有幾多特色的點心。 最吸引我的,竟然有蒸眉豆茶粿; 這些絕對是香港絕無僅有的、冇乜人肯做的點心。 都已經不知道它是客家 人,還是潮州人的傳統食品了。 爸爸是客家人,當然要讓他試下啦!另一個少有的是鴛鴦雞絲飯, 對半橙半白的八卦造型很是掛念啊!這個飯已經很久沒有在酒樓見過。其他點心味道都不俗。 鴛鴦水晶包更是甜而不膩😋。而且有很多湯水的選擇,只是今次人少,吃不下。希望能做更多傳統食品及保持質素呢!

其他點心味道都不俗。 鴛鴦水晶包更是甜而不膩😋。

而且有很多湯水的選擇,只是今次人少,吃不下。

希望能做更多傳統食品及保持質素呢!
眉豆茶粿
鴛鴦雞絲飯
鴛鴦水晶包
2020-10-13 918 浏览
胡椒豬肚湯例牌,有5碗左右,非常好味。落胡椒很重手,喝了幾口後,喉嚨是熱熱的,再喝下去,更是暖胃蜜汁叉燒例牌,每一件都肥瘦適中。相信是用了梅頭肉同蜜芽糖,油香同肉香的細膩滋味讓人著迷。菠蘿咕嚕肉,外層確實炸得香脆,可惜裡面的肉不夠嫩口,浪費了。麻辣陳皮炒牛肉,不夠麻,完全嚐不到陳皮的香味,有很大進步空間。萬眾期待的片皮鴨一食,皮同肉的比例恰到好處,鴨肉很香因為只點了半隻,所以份量不算多。皮很脆很香口,濃郁的香味真的齒頰留香。另值得一提的是潮州名菜- 反沙芋,一碟8條,芋頭很粉,手工菜,買少見少。

萬眾期待的片皮鴨一食,皮同肉的比例恰到好處,鴨肉很香

• 蜜汁叉燒
2020-10-05 1051 浏览
服務:原本openrice前一日訂咗枱(中秋節),2人,去職員搵唔到訂枱記錄,搞左3-4分鐘,先比人入,訂枱全部紙筆做記錄,應該人手有甩漏食物:叫左燒味,叉燒拼燒腩叉燒半肥瘦,入味,非常好食燒腩脆皮,小小唔夠香口,可接受另外芋頭鴨酥,香芋頭味,脆身,大份好食menu食物選擇非常多,睇哂落order都要10分8分鐘茶係普洱,味清香,比茶樓靚環境:位於尖沙咀柯士甸,尖沙咀站行過去要15分鐘,要經行人隧道,小小不方便,餐廳係戲曲中心,地方大,同其他枱隔好開,乾淨,坐得好舒服價錢:價錢唔貴,合理份量,味道,環境對得起個價錢埋單$607,人均300,茶位每人20差:唯一係人手不足,當晚都差唔多full,落單,埋單服務員只有兩位,其他3-4個傳菜,筷子少左一隻
服務:
訂枱全部紙筆做記錄,應該人手有甩漏

食物:
叫左燒味,叉燒拼燒腩
叉燒半肥瘦,入味,非常好食
燒腩脆皮,小小唔夠香口,可接受
另外芋頭鴨酥,香芋頭味,脆身,大份好食
menu食物選擇非常多,睇哂落order都要10分8分鐘
茶係普洱,味清香,比茶樓靚

環境:
餐廳係戲曲中心,地方大,同其他枱隔好開,乾淨,坐得好舒服

價錢:
價錢唔貴,合理
份量,味道,環境對得起個價錢
埋單$607,人均300,茶位每人20

差:
筷子少左一隻
燒味雙拼
2020-10-01
燒味雙拼
  • 蜜汁叉燒
2020-10-04 763 浏览
一直想試吓滿樂,喜歡他們的雅緻環境,但疫情原固,碰了門釘,今日再臨,終於開門,客人是多的,可能已經超過半數入座率。我們四人,枱兩邊都有人。二人套餐份量或者不夠,所以點了8碟點心。被雪山叉燒包名字吸引,所以放棄了原味叉燒包,誰知送來的雪山走樣,跟餐牌上的照片有出入,失望!幸好味道還可以!隨後送來的燒賣,牛肉,份量及口感都很好。馬拉糕鬆軟,但帶甜。糯米雞反而比下去,只是兩件細雞。整體食物水準有點參差,還有壽眉茶的味道真的冇味。食環境的午餐。

2020-10-04
2020-10-03 487 浏览
大家如果有閒錢嘅不妨去試下,馳名嘅片皮鴨會分「兩食」咁送上,約莫等2-30分鐘。佢地聲稱係即燒,但係又幾過癮,呀,唔知點解咬落有臘鴨嘅鹹香味,鴨胸乾柴不在話下,侍應喺疫情期間恰下恰下,帶枱派餸失晒魂,入座前嘅檢測機猶如擺設,嗶到鬼殺咁嘈依然放人入嚟,認真絕核!小菜發揮正常,最頂癮係用煲上嘅小菜,侍應可以徒手拎起熱到甩轆嘅煲蓋,除咗失魂咗啲,佢哋其實都算沙膽。另外,佢地啲香片茶葉應該當紅酒咁擺,飲落臭嘅,大家有信心可以嗌香片,驗證下小生講得啱唔啱。

• 招牌片皮鴨
戲曲中心除了看戲外,也是值得來逛逛的地方,悠閒舒服的空間,古色古香配合戲曲主題的佈置。戲曲中心有幾間食店的,是日光顧這間中餐廳食點心疫情下,人少少,地方寬敞,唔錯。中午兩個人,點了點心拼盤和腸粉,造型似high tea可以用來打卡吧點心水準不錯的,茶壺碧綠色,不知怎的有種水滾茶靚的感覺有機會也可以試試晚飯。

疫情下,人少少,地方寬敞,唔錯。
中午兩個人,點了點心拼盤和腸粉,造型似high tea
可以用來打卡吧

點心水準不錯的,茶壺碧綠色,不知怎的有種水滾茶靚的感覺

有機會也可以試試晚飯。

2020-07-02
午餐
疫情關係, 成日響屋企食, weekend都想出去透下氣今日就同男朋友去左呢度飲茶, 其實都係想搵個地方坐下, 比較人氣既cafe大多都會限時, 中式茶樓應該唔會趕我地走(呱)一入到去,就見到好多位,同之前旺市真係好唔同 (旺市一定要等位或訂枱呢)見到有侍應用煲緊熱既水黎幫我地清洗杯同碗, 感覺消左毒我地嗌左幾樣點心, 因為限聚令, 只可二人聚餐,D點心都變左兩件兩件咁, 好細心 (如果仲係四件, 我地或者兩籠就飽飽)茶 - 鐵觀音 - 略澀; 菊花 - 好香, 但飲落就較淡~茶錢$20位櫻花炸兩腸 - 味道比較淡金柱菜苗餃 - 個皮太厚了蟹籽北菇鮮蝦燒賣皇飽菇百花釀魚肚 - 好食, 魚肚好綿好入味遠年陳皮叉燒酥 - 呢個最出色, 出面個酥皮好似食緊蝴蝶酥咁呢度坐係到嘆茶真係好舒服, 食物質素雖然唔突出, 中規中矩, 但勝在人流較少, 環境較安靜, 服務周到, 推介比中意飲茶但唔想太嘈既人。另外一提戲曲中心有得泊車(戶外), $28一小時, 消費夠都可以有泊車優惠。不錯不錯。
疫情關係, 成日響屋企食, weekend都想出去透下氣

見到有侍應用煲緊熱既水黎幫我地清洗杯同碗, 感覺消左毒

好細心 (如果仲係四件, 我地或者兩籠就飽飽)

櫻花炸兩腸
- 味道比較淡

金柱菜苗餃
- 個皮太厚了

蟹籽北菇鮮蝦燒賣皇

飽菇百花釀魚肚
- 好食, 魚肚好綿好入味

遠年陳皮叉燒酥
- 呢個最出色, 出面個酥皮好似食緊蝴蝶酥咁

2020-08-22
2020-07-03 1278 浏览
每次經過柯士甸道西九龍這邊看見這個戲曲中心外表都很宏偉, 今天專誠過嚟 參觀一下, 内裏發現有一間清雅的滿樂中菜吸引,於是我們就在這裏享受一個舒適的午餐。 個人很喜歡這間餐廳的裝潢,柔和的綠色配白色很清雅给人舒服的感覺。嘗試了他們的點心拼盤水準非常唔錯, 值得一讚就是這個杏汁豬肺湯, 杏汁很香濃, 味道很好唯獨分量比較少, 因為端午節期間推出了一品裹蒸粽價錢$198略貴, 雖然內裏有迷你鮑魚,但整體味道各樣只是一般般,性價比低。我個人喜歡這裏比較幽靜,不會太多人流, 雖然位置比較隔涉,但如果揸車這裏都有免費兩小時停泊,都是一個不錯的選擇。
2020-06-02 2846 浏览
又一間好適合business meal既餐廳🥰 自己同客都係第一次黎戲曲中心 大家都比個建築物wow左一聲😍 餐廳入面環境都好好 所以用黎同客食飯一流!一共七個人 require左要房 坐得好舒服! 野食方面叫左個餐 另外再加左隻片棱鴨同蟹餅 人均900唔洗。以下幾個菜都特別正1. 紅燒潮州中鮑翅 & 2. 六頭鮑魚伴海蔘調味得好正既鮑蔘翅 不多解釋啦3. 片皮鴨應該係係香港食過最好食既片皮鴨。有分左幾部分 有d係就咁食 有d包餅皮食 仲有鴨脾😍 可惜留比客食😂 隻鴨好香 入口即溶!4. 瑤柱肉餅蒸蟹圈D蟹勁肥美 爆晒黃!!邪惡但真係好正。下面既肉餅仲吸晒d蟹汁精華😍 必試既一味!總結黎請野食都好出色 環境好好 員工都好熱情!

1. 紅燒潮州中鮑翅 &
2. 六頭鮑魚伴海蔘
調味得好正既鮑蔘翅 不多解釋啦

3. 片皮鴨

4. 瑤柱肉餅蒸蟹圈

總結黎請野食都好出色 環境好好 員工都好熱情!
紅燒潮州中鮑翅
六頭鮑魚伴海蔘
瑤柱肉餅蒸蟹圈
紅燒潮州中鮑翅
六頭鮑魚伴海蔘
瑤柱肉餅蒸蟹圈
  • 肉餅蒸蟹圈
2020-05-29 2566 浏览
生日飯局,五個人到戲曲中心的滿樂中菜晚飯,於OpenRice app訂坐,賺取Asia miles 片皮鴨半隻即叫即燒,需時30分鐘,店員先上鴨胸,超好味!皮很脆,即吃第二塊再來片皮鴨,薄得只有皮,沒有一點肉,跟必的有點不同,跟沙田18那個很像,沒有肉,感覺吃很多也不膩。生煎鹹魚餅可惜有芫茜蠔餅也是有芫茜咕嚕肉此店十大名菜之一,個個吃完第一口也立即說好味! 欖菜肉鬆四季豆下飯一流!椒鹽鮮魷不是大排檔那種,但也一樣好好味花膠杞子浸白菜杞!子!超!甜!沒想過這煲菜的杞子會那麼甜花膠不少,唯獨白菜有點澀壽包切餅費$200/蛋糕,點了壽包但不喜歡有蛋黃

生煎鹹魚餅
可惜有芫茜

蠔餅
也是有芫茜

咕嚕肉
此店十大名菜之一,個個吃完第一口也立即說好味!

下飯一流!

椒鹽鮮魷
不是大排檔那種,但也一樣好好味

花膠杞子浸白菜
杞!子!超!甜!沒想過這煲菜的杞子會那麼甜
花膠不少,唯獨白菜有點澀

切餅費$200/蛋糕,點了壽包
鴨 胸
花膠杞子時蔬
十大名菜  咕嚕肉
2020-05-17 1779 浏览
一行四人到戲曲中心晚膳,週六晚人不算太多,地方也很寬敞,裝修也夠雅致。坐下侍應熱烈推薦冬瓜盅及片皮鴨,可惜一行四位女生都不愛吃,但相信是受歡迎的菜色,眼見其他食客都必點的。我們點的都以小菜類為主。先到的是蝦醬鮮魷通菜。蝦醬味不太濃,但鮮魷烹調時間剛好不會過老。再來是梅子豬手煲,酸酸甜甜很開胃,雖配上豬手但一點也不膩,。豬手也炆得夠軟林,豬手皮念念膠質,避風塘炒鱔球,膳球炸得脆口,一點油膩感都沒有,外脆內軟滑。蒜頭,豆豉,辣椒爆得香口。非常惹味!九肚魚水瓜烙餅,邊邊煎得香脆,中間餡料是九肚魚,滑滑林林,餅面撒上花生碎,更香口,值得試試。金菇豉油王炒麵,麵炒得較林身,不是爽口彈牙的類型,但味道不錯,豉油味炒得香但不咸,也不油。預訂了四個壽包,size 大大的,咸蛋也是大大個的。蓮蓉滑滑也不太甜膩。整體而言裝修:色調以青綠白色為主,清新優雅,地方闊落,唯獨椅子可以有更好的選擇食物:小菜不錯,味道咸淡適宜服務:侍應熱心,也落力推介,回應速度快

蝦醬鮮魷炒通菜

梅子豬手煲

避風塘炒鱔球

九肚魚水瓜烙餅

豉油王炒麵

整體而言
食物:小菜不錯,味道咸淡適宜
服務:侍應熱心,也落力推介,回應速度快
2020-05-16
庆祝纪念