2021-07-02 133 浏览
今日朋友帶我來尖沙咀伐lunch,近近地又就腳所以揀咗呢間食,睇落啲點心都幾精緻,中午都有啲特價嘢食,叫左五樣嘢,雞札(算係幾多食,但好似得好少咁,火腿都無舊),牛柏葉(算幾香同埋啲汁都幾入味,我都係食菇為主),流沙包(係熱辣辣,啲蛋黃醬流出嚟,好正😋😋😋,蝦餃(皮薄喊靚,蝦好爽口😋😋😋),麻辣青瓜海蜇(算幾好食,但份糧真係算幾少),侍應招呼都係麻麻地,成日唔見人,三個人食五樣嘢330落樓🤓🤓🤓
雞札
流沙包
蝦餃
海蜇
2021-07-02 102 浏览
有日返工見到唔駛$100有花膠扒餐,決定無論如何都試下。終於約埋朋友一齊試食,個餐包 1)花膠扒, 2)高湯浸時蔬,3)「化骨綿掌」燉湯,4)蛋白炒飯。裡面裝修都ok, 坐得舒服。先分享下值得彈既地方。可能因為曾經食過美孚「花膠大王」既花膠扒,嚟塊嘢真係不值一提。就算我將價就貨接受質素相對差既花膠扒,佢最敗筆既係蠔油味太重,蓋過了所有。另外,飯既份量太少,好彩朋友們當晚都約左飯局,變相輕食都勉強接受。當然有值得讚既地方,否則我都唔會寫任何嘢!高湯浸時蔬,真係雞湯,無味精!最最最impressive係「化骨綿掌燉湯」,大部分既湯渣,全部淋晒。加上完全無油,好清,好純,會追飲既湯。我有質疑過,係咪因為全餐太劣食,所以先覺得個湯咁正斗。所以,我隔左一日後,去買外賣。$45 羅白炆牛腩加燉湯,咁啱都係蟲草花雞湯。 羅白唔夠淋,但牛腩唔錯,食完無口乾,相信就算有味精都唔重手,重點係個湯都係咁正。我會推薦大家試下外賣加燉湯先,啱口味去堂食試其他嘢!
有日返工見到唔駛$100有花膠扒餐,決定無論如何都試下。

先分享下值得

當然有值得讚既地方,否則我都唔會寫任何嘢!
高湯浸時蔬,真係雞湯,無味精!

我有質疑過,係咪因為全餐太劣食,所以先覺得個湯咁正斗。

我會推薦大家試下外賣加燉湯先,啱口味去堂食試其他嘢!
花膠扒套餐
2021-06-30
花膠扒套餐
  • 燉湯
2021-07-01 287 浏览
屋企人生日,梗係要食中菜啦😋 搵到一間尖東新開嘅中菜餐廳,超近尖東地鐵站,好方便👍🏻 八味金磚 $68先嚟個前菜先😎 豆腐好滑,但味道唔太出;同埋記得要襯熱食,凍咗個皮就淋咗就好食架啦!姬蟲茸燉花膠湯 $68點咗一個燉湯試吓,材料好多,味道相當唔錯,夠火候!花膠大大塊,夠晒滋補😍瑤柱貴妃雞 半隻 $108半隻嘅份量都幾多;雞肉算嫩滑,唔錯👍🏻蟲草花泡菜苗 $88冰鎮咕嚕肉 $128⭐️⭐️王牌推介⭐️⭐️ 咕嚕肉用冰「震住」,個皮好脆👍🏻👍🏻 超讚! 除咗平常一直都有嘅三椒(紅、綠、黃椒)同菠蘿之外,仲有士多啤梨添!賣相非常討好🤩瑤柱蛋白炒飯 $118飯炒得幾乾身,瑤柱帶出鮮味,而且份量都夠晒4 人量。茶位每位 $14

八味金磚 $68
八味金磚

姬蟲茸燉花膠湯 $68
姬蟲茸燉花膠湯

瑤柱貴妃雞 半隻 $108
半隻嘅份量都幾多;雞肉算嫩滑,唔錯👍🏻
瑤柱貴妃雞 半隻

瑤柱貴妃雞 半隻

蟲草花泡菜苗 $88
蟲草花泡菜苗

冰鎮咕嚕肉 $128

瑤柱蛋白炒飯 $118
飯炒得幾乾身,瑤柱帶出鮮味,而且份量都夠晒4 人量。

瑤柱蛋白炒飯

茶位每位 $14
庆祝纪念
生日
姬蟲茸燉花膠湯
2021-06-30 107 浏览
前排去咗一間新派中菜館「滿小館」食晚飯🍽.秘製璣煮南非鮑魚🥢size都幾大隻😍😍已經切好咗一片片🔪鮑魚新鮮彈牙,璣煮汁香濃😋🤪.片皮鴨一食🦆鴨皮薄切香脆😙😙肉質粉嫩😗加埋甜麵醬🤎京蔥、青瓜🥒再用潤餅皮包住🫓煙韌清爽😆😆.例牌明爐燒鵝🔥肉質厚實,肉味濃🤤皮下脂肪較多,油香豐富😌.瑤柱蛋白炒飯🍚炒飯粒粒分明👍🏻👍🏻瑤柱好香口😛😛夠鑊氣又唔油膩🥰🥰
前排去咗一間新派中菜館「滿小館」食晚飯🍽
例牌明爐燒鵝🔥肉質厚實,肉味濃🤤皮下脂肪較多,油香豐富😌
新開既呢間中菜館位於好時中心地鋪,老少咸宜,有傳統菜式亦有新穎選擇,中西合璧!而且餐廳好寬敞有圓枱有方枱,可以一家人一大班人黎食,如果2個人朋友/情侶想食下中菜,打下卡又係一個好好既選擇👍🏻 菜式&份量都好岩2人,就唔洗成日食西餐日本野咁悶嘛😉🫖開水及茗茶 每位$14➨除佐常見既普洱、香片、鐵觀音,仲有牧丹、桂花/白桃烏龍,瑰麗堂煌(rose&lychee)💯好欣賞呢到有埋menu寫清楚有咩選擇同收費👍🏻 (因為好多餐廳都唔會列明🙊)而且真係好多款可以揀❤️ 仲採用玻璃茶壺,有個木架點住小蠟燭熱住,好有feel😙 就知佢唔係行傳統路線☺️🧆小菜➨冰鎮咕嚕肉 $128夏日之選❗️我比佢大木桶同冰山賣相所吸引😍 晶凝通透🧊鋪埋新鮮菠蘿、士多啤梨加埋啲咕嚕肉,紅紅黃黃色勁吸睛,望落已經好有胃口。啲咕嚕肉埋藏係冰底,整成外冷內熱既效果,擺落口有冰涼感,咬開仲有餘溫,酸酸甜甜好舒服😋 而且冰住個皮會更加脆👍🏻➨頭抽雙蔥爆雙蚌 $128熱辣辣新鮮炒上菜,雖然份量不算太多不過加埋其他小菜都好夠飽😉 珊瑚蚌&桂花蚌大大舊好爽口,配佐露筍口感就爽啲,不過就難啲入味,雖然佢頭抽調味都好夠,但如果有蝦醬/蠔油點下

🫖開水及茗茶 每位$14

🧆小菜
➨冰鎮咕嚕肉 $128

➨頭抽雙蔥爆雙蚌 $128
熱辣辣新鮮炒上菜,雖然份量不算太多不過加埋其他小菜都好夠飽😉 珊瑚蚌&桂花蚌大大舊好爽口,配佐露筍口感就爽啲,不過就難啲入味,雖然佢頭抽調味都好夠,但如果有蝦醬/蠔油點下就更好☺️

➨紅酒牛肋骨 $328
必點❗️好西式既一味餸,原條牛肋骨切佐薄片上,肉質好軟腍,肥瘦剛剛好,有少少肥一齊食超正啊😇 完全唔會乾非常嫩滑🤩 再配埋佢地既紅酒醬汁真係一流,呢個推介!! 真係必點🥰👍🏻

🍵燉湯:
➨姫蟲茸燉花膠 $68
➨蟲草花豬展燉雞 $58
佢地既燉湯都好出色,首先唔會好似老火湯咁好油膩,飲落好濃好鮮甜,材料每樣有足係入面👍🏻而且熱辣辣上,可以慢慢飲滋補下👅

食到最後仲好窩心有碗糖水送❤️
2隻清酒煮南非鮑魚,肉質肥美、厚嫩,清酒味道淡香,食落好鮮甜,已經切片上碟,方便食用。松露帶子蝦球,帶子肉質嫩滑,蝦球口感爽口,食落鮮味十足,松露味道濃香,蘆筍、彩椒食落好入味。頭抽雙蔥爆雙蚌,桂花蚌、珊瑚蚌口感爽脆,食落好新鮮,配料包括有紅椒、香蔥、翠玉瓜。蟲草花泡菜苗,表面鋪滿蟲草花,白菜苗味道清甜。八味金磚,表面鋪有辣椒粉、胡椒粉、蒜粉,口感外脆內滑,豆腐食落豆香味濃。冰鎮荔枝西紅柿,荔枝米釀味道香甜,西紅柿已經去皮,味道酸甜,食落好清爽。開水及茗茶,香片,茶味清香,附有蠟燭加熱。

蟲草花泡菜苗,表面鋪滿蟲草花,白菜苗味道清甜。

開水及茗茶,香片,茶味清香,附有蠟燭加熱。
  • 清酒煮南非鮑魚
之前去過尖東依間「滿小館」食晚飯,已經覺得好like😋 見到佢午市有個好正嘅「花膠扒套餐」同埋好多特色點心,今次就帶埋我嘅小小姨甥女,一齊去嘆下茶撐吓枱腳💗◾️ 花膠扒套餐 $98依個一人午市套餐超抵食💗有燉湯丶蠔皇原片花膠扒丶高湯浸時蔬,同埋瑤柱蛋白炒飯~花膠扒非常軟稔入味~仲有埋好足料嘅燉湯👍🏼個餐好養顏滋補,真係啱晒我🥳◾️流心鵪鶉蛋燒賣$48呢個流心版本比起普通鵪鶉蛋燒賣更加有蛋香💗 輕輕一咬蛋汁流出來,正👍🏼◾️運程流沙包 $36小朋友見到真係好開心🥳1客有3個流沙奶黃包,每個飽上面都有唔同嘅表情,真係越食越開心~◾️金沙脆魚皮$58估唔到依客小食會咁有份量🤩勁多!炸魚皮非常香脆~入口充滿鹹蛋黃沙沙口感,真係會食唔停😋◾️酒釀醉蝦 $78呢個我叫嚟一人獨享😆啲醉蝦真係好鬼入味~肉質仲好鮮甜爽彈,滿滿迷人酒香!我好Like💗◾️燉湯:姫松茸燉花膠 $58呢度嘅燉湯真係好唔錯🥳料好足👍🏼 裏面成大片花膠,入口鮮味十足。

◾️ 花膠扒套餐 $98

• 運程流沙包
  • 花膠扒套餐
  • 酒釀醉蝦
2021-06-22 117 浏览
最近尖東有間食中菜好Hit☺️ 就同朋友嚟試吓佢哋嘅川菜同粵菜😆 雖然兩個人試唔得多菜式,不過今次試過必會翻兜❤️.🐮紅酒牛肋骨 $328: 牛肋肉肉質好嫩滑,帶少少肥膏更香口😋 紅酒味幾重同濃郁🙈 如果再入味啲會更好☺️ 而且好大份,足夠3-4人分👍🏼.🍚脆米海皇泡飯 $138: 湯入面有好多帶子、蝦、蔬菜粒同冬菇粒😆 脆米加湯後半脆半淋,口感好豐富💕 可以根據個人喜好浸脆米😚 湯入面嘅飯都有好多,有兩種口感非常特別😝.🦑椒鹽鮮魷 $108: 椒鹽鮮魷新鮮炸起,好新鮮惹味👍🏼 椒鹽味都唔會過分重或辣😆.🥬啫啫通菜煲 $108: 啫啫通菜好有鑊氣,入面有肉碎同蝦乾,非常惹味😍.🫖白桃烏龍: 白桃味好重,配烏龍茶好夾😊 比較少係中式酒樓飲到呢款茶👍🏼
🐮紅酒牛肋骨 $328

🍚脆米海皇泡飯 $138

🦑椒鹽鮮魷 $108

🥬啫啫通菜煲 $108
: 啫啫通菜好有鑊氣,入面有肉碎同蝦乾,非常惹味😍

🫖白桃烏龍
放假緊喺要陪屋企人喇 👾👾👾🌞其中一項活動緊喺唔少得請飲茶🫖今日去遠少少🤏🏻 尖東!!!試吓新派精緻中菜館 「 滿小館 」環境夠曬寬敞,冷氣充足🌀就算坐窗邊都唔覺得好慶好熱以即叫即整嘅速度嚟講,上菜都好快手侍應都幾有禮貌 💖 有問必答!🥡 冰鎮荔枝西紅柿🍅 (🚨用力推) $58-Chilled Tomatoes with Lychee juice· · · 剔完紙仔好快就上枱,天時暑熱,啪一粒咪話唔爽😚💖· · · 荔枝汁浸住原粒去皮小蕃茄🍅,大約13粒,每一羹都撈到荔枝肉碎· · · 微微酸小蕃茄,遇上冰鎮清甜荔枝汁,相當開胃🧊✨✨🥡 紅酒雪梨🍐 (🚨大力推) $48-Poached Pear in Red Wine· · · ☝🏻最意想不到+最驚喜 就係呢款甜品✨· · · 桂花紅酒釀雪梨🍐,㗳落紅酒汁有淡淡羅拔臣啫喱粉味道,桂花同🍷红酒果香非常夾,香氣四溢· · · 一切開雪梨🍐,竟然早就去掉了芯 🤭,裏裏外外染上溫醇嘅酒紅色,食落口感舒爽,清甜又滋潤,連汁都飲埋 ✌🏻 我徹底被征服了🥰🥰🥰🥡 金湯松露松茸餃 (🚨出力推) $48-Steamed Pork Dumplin
放假緊喺要陪屋企人喇 👾👾👾
🌞其中一項活動緊喺唔少得請飲茶🫖
今日去遠少少🤏🏻 尖東!!!
試吓新派精緻中菜館 「 滿小館 」

環境夠曬寬敞,冷氣充足🌀就算坐窗邊都唔覺得好慶好熱
以即叫即整嘅速度嚟講,上菜都好快手
侍應都幾有禮貌 💖 有問必答!

🥡 冰鎮荔枝西紅柿🍅 (🚨用力推) $58-

🥡 紅酒雪梨🍐 (🚨大力推) $48-
Poached Pear in Red Wine
· · · ☝🏻最意想不到+最驚喜 就係呢款甜品

🥡 金湯松露松茸餃 (🚨出力推) $48-
Steamed Pork Dumplings with Matsutake in Chicken and Carrot Broth
· · ·金黃色濃郁雞湯喺要由自己倒上 💖滿滿儀式感der~
· · · 類似粉果皮,晶瑩剔透又有韌度,包得相當之飽滿👛,內𥚃都全是走過油嘅松茸粒🍄,蒸完都仲保留爽脆口感 🤩
· · · 濃濃松露味道 🤎 過後仍喺我嘴𥚃徘徊 😚😚😚

🥡 尖筍蝦餃皇 $42-
Shrimp Dumplings with Bamboo Shoot
· · · 半透明嘅外皮,皮薄煙韌,內餡隱約可見👀✨✨
· · · 尖筍切成細小一粒粒,而鮮蝦肉切成一格手指大小,味道鮮味爽脆 🤩 🤩 🤩

🥡 流心鵪鶉蛋燒賣 $48-
Steamed Lava Siu Mai with Quail Eggs
· · ·喺酒樓已買小見小,以往全熟嘅鵪鶉蛋都只放喺燒賣上面。 👾今次相當有驚喜,鵪鶉蛋收藏喺燒賣裏面🤩一咬就爆蛋漿💦💦

🥡 韭黃鮮蝦蒸腸粉 $42-
Steamed Shrimp Rice Rolls with Yellow Chives
· · · 腸粉皮厚咗少少🤏🏻,但相當嫩滑
· · · 6件原隻蝦超級新鮮,size大大隻,口感Q彈Q彈🤪

🥡 香濃咖喱魷魚 $28-
Steamed Squid in Curry Sauce
· · · 懷舊港式小食 🥰 5-6件 水魷魚口感厚實,咖喱醬汁夠濃又杰身,豆卜墊底吸曬所有汁汁💦💦💦

🥡 海苔鮮蝦春卷 $42-
Seaweed Spring Rolls with Shrimps
· · · 外皮連海苔有夠酥脆,不油膩 😋
· · · 一口咬落去,內𥚃蝦膠紮實飽滿,仍有啲蝦肉,滿滿嘅肉感🎊🎊🎊

🥡 瑤柱蛋白炒飯 $108-
Fried Rice with Egg White & Shredded Conpoy
· · · 材料好簡單,炒飯夠乾爽🍚👌🏻粒粒分明,不油膩。✨清爽鮮香,另外翠玉瓜粒增加了口感🌝
2021-06-20
  • 冰鎮荔枝西紅柿
  • 桂花紅酒雪梨
  • 金湯松露松茸餃
2021-06-21 933 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5父親節,又有藉口一家大少外出大朵快頤 😋 為了讓爸媽吃得高興,特意選了在尖東的廣東菜新店一試~滿小館位於尖東站旁,地方寬躺,服務也不錯,食物方面老實說有些做得不錯、但小部份自覺未如理想,聽聞其點心比較做得有水準,有機會再試~ 😉💋 三味叉燒 - 蜜糖/柚子 ($128)點菜時仕應告知只有兩款味道而不是三款 🙄 叉燒比較瘦,不算太腍,比較失色💋 瑤柱貴妃雞 半隻 ($108)貴妃雞肉質香滑,味道真不錯💋 冰鎮咕嚕肉 ($128)點了這個重點菜式,賣相一流,每件咕嚕肉都很大,外皮帶點脆脆的效果,但肉質不算太腍,中等平價💋 紅酒牛肋骨 ($328)這個菜式賣相震撼,原條牛肋骨上菜,肉的部分以薄片呈現,質感軟腍又帶口感,汁醬味道也很不錯,讓人想一吃再吃💋 乾煸四季豆 ($68)四季豆炒得脆口,整體帶辣很惹味,唯獨份量偏少💋 啫啫芥蘭煲 ($108)熱烘烘上菜,香氣撲鼻,芥蘭炒得爽口翠綠,整體帶辣很惹味💋 頭抽乾炒安格斯牛柳河 ($148)又一重點菜式,河粉炒得微微燶邊,汁醬味
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 三味叉燒 - 蜜糖/柚子 ($128)

💋 瑤柱貴妃雞 半隻 ($108)
貴妃雞肉質香滑,味道真不錯

💋 冰鎮咕嚕肉 ($128)

💋 紅酒牛肋骨 ($328)

💋 乾煸四季豆 ($68)
四季豆炒得脆口,整體帶辣很惹味,唯獨份量偏少

💋 啫啫芥蘭煲 ($108)
熱烘烘上菜,香氣撲鼻,芥蘭炒得爽口翠綠,整體帶辣很惹味

💋 頭抽乾炒安格斯牛柳河 ($148)
又一重點菜式,河粉炒得微微燶邊,汁醬味道很惹味,牛柳也炒得相當嫩滑,但略嫌輕帶鬆肉粉味道

💋 脆米海皇泡飯 ($138)
這最終成為家人最喜愛的一款菜式!☺️ 鮮魚湯底泡飯,材料豐富,有大量蝦仁、帶子粒和瓜粒,加入脆米粒同吃,口感不錯,夏日炎炎吃感覺也很消暑

💋 蟲草花豬展燉雞湯 ($58) / 姬松茸燉花膠 ($68)
兩款燉湯也算真材實料,味道剛好
三味叉燒
瑤柱貴妃雞(半隻)
紅酒牛肋骨
啫啫芥蘭煲
頭抽乾炒安格斯牛柳河
脆米海皇泡飯
燉湯
2021-06-19
瑤柱貴妃雞(半隻)
紅酒牛肋骨
啫啫芥蘭煲
頭抽乾炒安格斯牛柳河
脆米海皇泡飯
燉湯
  • 瑤柱貴妃雞
1K
很久沒跟家人晚飯去吃中菜,前排見尖沙咀開了間特色餐廳,就book了去~這裡的小菜非常有特色,除了款式多+特別外,還有些ig-able的款式!最吸睛的莫過於這個🧊冰鎮咕嚕肉,舖滿面的冰層內夾雜了好多士多啤梨和菠蘿,而咕嚕肉的底層還有紅椒和青椒~香脆微甜的咕嚕肉添上一份冰凍🧊口感,最適合夏天消暑食!另外一款非常有特色的菜式就是🐔龍井香燻太爺雞,初初不知如此特別。店員上菜是蓋上了的,一打開即有好多煙冒出,撲鼻而來的是陣陣的香燻味,濃香得來令人感覺好開胃。原隻雞好大份,夠3-4人份量,肉質嫩之餘,加上慢慢在口中滲出的香燻味,好滿足😋😋冰鎮荔枝西紅柿🍅不是普通中菜館能吃到的菜色,所以見到一定要點!好喜歡這菜的特別口感,咬下去先是番茄外皮,然後會吃到一層荔枝肉,之後再爆出番茄汁,帶來味覺的層次感!乾煸四季豆比想像中惹味,每一口都吃到辣香的味道。夠薑蟹肉炒飯真係好夠薑!炒得乾身的飯好香薑味,還有蟹肉粒、蛋白和蟹子夾在一起,格外滋味。份量也頗多的~所以最後都打包了🙈這裡的另一特色是好多款花茶選擇,有別於傳統的茶。點了白桃烏龍茶,白桃好香,口感清新。邊嘆茶邊品嚐美點,特別滋味。下次再來吃小菜!😋😋😋

乾煸四季豆

乾煸四季豆比想像中惹味,每一口都吃到辣香的味道。
夠薑蟹肉炒飯

邊嘆茶邊品嚐美點,特別滋味。下次再來吃小菜!😋😋😋

夠薑蟹肉炒飯
今次同屋企人嚟咗呢度食中菜, 環境舒適, 座位闊落, 食物幾精緻~ 茶葉款式選擇多, 我哋揀咗「瑰荔堂煌」, 茶味濃, 有玫瑰香氣🌹, 熱茶放於木座上, 下面仲有蠟燭熱住壺茶, 好貼心呢💗 食完仲有木瓜雪耳糖水飲~➿大廚推介 - 龍井煙燻太爺雞➿全隻份量適合4-5人食用, 雞隻煙燻至蜜糖色, 雞皮香脆, 肉質好嫩, 帶有點煙燻味, 龍井茶葉味淡香➿冰鎮咕嚕肉➿賣相相當搶眼🤩 咕嚕肉上鋪滿碎冰, 食嘅時候要撥走啲冰🧊 , 感覺好似於冰塊中周圍尋寶咁😝一咬落去好涼爽, 外冷內暖, 冰火二重奏嘅感覺🔥! 外層脆皮, 脆漿唔會太厚, 咕嚕肉酸酸甜甜, 配上士多啤梨🍓、菠蘿🍍, 夏日食特別清新! ➿黑松露元貝炒滑蛋➿蛋炒得夠嫩滑, 仍留有少少蛋汁, 黑松露味好突出, 裡面仲加入彈牙嘅帶子。➿青芥末牛柳粒➿牛柳肉質鮮嫩, 好香芥末味

➿大廚推介 - 龍井煙燻太爺雞➿

➿冰鎮咕嚕肉➿

➿黑松露元貝炒滑蛋➿

➿青芥末牛柳粒➿
牛柳肉質鮮嫩, 好香芥末味
2021-06-10
  • 冰鎮咕嚕肉
2021-06-16 112 浏览
偶然想吃中菜,又不想幫襯某某大集團旗下餐廳,最後朋友介紹下,發現尖東這間新派中菜館。平日晚上都差不多爆滿,可見人氣不錯,就試試看質素如何吧!京式片皮鴨(二食) $428眼光從遠處跟著油光吸睛的片皮鴨到上桌,巧手師傅熟練地將鴨皮薄薄的片下,看出粉嫩的肉質,肉汁沿刀鋒流下,我的口水都差點控制不住!一手拿煙韌薄皮,一手夾一片鴨皮,沾點甜醬、青瓜、京蔥,皮脆油香令人回味無窮,不消10分鐘就吃掉好幾塊,幸福!二食是涼瓜炒鴨肉。火氣十足,涼瓜清爽回甘,鴨肉嫩滑,份量頗多且有細心地稍稍去骨,吃得方便啖啖肉,感覺整隻鴨都為我們狠狠地吃光光!燕麥金沙蝦球 $148有別於以往吃過沾滿鹹蛋黃粒和芡汁的金沙蝦球。這個有超級薄身的炸皮,蝦球又大隻又新鮮,肉質爽口彈牙。鹹蛋黃沙沙效果明顯,均勻掛到每顆蝦球上,沒有出油,同時配搭燕麥可減少油膩感,熱辣辣上桌,又香又惹味,邪惡!冰鎮荔枝西紅柿 $68依個Combo幾有驚喜,擺盤精緻,小蕃茄粒粒飽滿,吸盡荔枝肉和荔枝汁的清甜香味,清爽爆汁透心涼,作為甜品Refresh一下味蕾不錯,夏天解暑一流!

京式片皮鴨(二食) $428

燕麥金沙蝦球 $148

冰鎮荔枝西紅柿 $68
2021-06-16 1122 浏览
位於尖沙咀的滿小館,是一間主打手工點心和精緻粵菜的中菜館。尖東向來有不少美食,但中菜館比較少,開業不久,已有很多捧場客啦。當天光顧,店內不少客人都是熟客呢! 餐廳佔地很廣,地方寬敞。店內走傳統中菜館局格局,餐桌以圓桌和四方桌為主,與一大班親朋好友喝茶也沒問題哦。 即製手工點心種類繁多,價格由$28起,有蒸點、煎炸、腸粉、小食、甜品等等。同時亦有飯麵、燒味和燉湯供應呀! 蜜汁叉燒包 $28 即叫即蒸的蜜汁叉燒包,質素不俗。包子鬆軟可口,叉燒香甜餡多,不錯呢! 筍尖蝦餃皇 $42 蝦餃皇餃皮煙靭,厚薄適中,蝦肉彈牙,味道挺好的唷! 潮州粉果 $36 皮薄通透的潮州粉果,餡料豐富,沾上辣椒汁會更好吃。 XO醬帶子炒腸粉 $58 炒腸粉色澤夠深,賣相不錯,但XO醬味道較淡,濃一點點更美味呀! 瑤柱貴妃雞 $108/半隻芝心海鮮酥 $38 雖然它的外形像蘿蔔絲酥餅,但其實是芝心海鮮酥唷。內有滿滿的芝心餡,比一般點心更特別。
位於尖沙咀的滿小館
,是一間主打手工點心和精緻粵菜的中菜館。

即製手工點心種類繁多,價格由$28起

蜜汁叉燒包 $28

筍尖蝦餃皇 $42

蝦餃皇餃皮煙靭,厚薄適中,蝦肉彈牙,味道挺好的唷!

潮州粉果 $36

皮薄通透的潮州粉果,餡料豐富,沾上辣椒汁會更好吃。

XO醬帶子炒腸粉 $58

瑤柱貴妃雞 $108/半隻

芝心海鮮酥 $38

2021-06-13
2021-06-16 66 浏览
適逢端午假期, 當然要帶兩老來嘆茶聚一聚天倫之樂! 這間滿小館裝修格局頗為別致, 中國古典風也配合了現代open bar, 竟然一點違和感也沒有. 很舒適頭盤當然要叫我最喜愛的醉雞, 一碟好嘅醉雞絕對要做到有貂興酒嘅酒香而又不搶走雞味, 我給此碟評價為中上重點推介, 近年很多地方也有做鵪鶉蛋燒賣,但這間做到原隻流心效果應該絕無僅有! 避風塘炒蘿蔔糕, 那種辣味夾住蘿蔔糕 一流~薑味蟹肉炒飯 好大碟 蟹肉很多, 這個一定要試呢!
避風塘炒蘿蔔糕, 那種辣味夾住蘿蔔糕 一流~
薑味蟹肉炒飯 好大碟 蟹肉很多, 這個一定要試呢!