2007-11-24 345 浏览
  前晚同朋友到滿江紅吃火鍋,叫了個麻辣拼野菌湯,好好味,火鍋配料都好新鮮,特別是牛喉,哇!好爽脆!
2007-11-11 194 浏览
同老婆o係銅鑼灣行街, 行到累累地早D食飯, 時間只係六點九, 但去到滿江紅已經剩番門口一張二人檯, 可見相當多人幫趁.雖然係門口檯, 但有屏風阻隔, 坐得還算舒服. 這裡的環境及裝修都好有大陸feel, 不過餐牌入面的價錢就完完全全的香港feel. 可能之前幾次食川菜都在深圳食, 不知不覺就拿了作比較.是晚點了一客例湯($35), 蒜泥白肉($42),干煸四季豆($55)同水煮魚($108). 其中水煮魚最出色, 雖然點的只是普通魚, 但魚質非常嫩滑, 配料亦份量十足, 有青瓜, 竹荀, 芽菜同豬紅. 蒜泥白肉肥肉的比例過高, 自問對肥豬肉沒有抗拒, 但仍然覺得偏肥. 干煸四季豆味道不錯, 但不夠乾身以及欠缺一點鑊氣.總括來說食物質素是OK的, 但每當想到在深圳食川菜的消費只大概是這裡的三份之一時, 又不期然心裡打左個折扣, 覺得應該要做得更出色的.連一碗白飯同一支可樂, 埋單$308.

連一碗白飯同一支可樂, 埋單$308.
2007-10-26 126 浏览
滿江紅是少數以辣作招徠, 但又能一直經營下去的菜館。一向不愛吃魚的我, 這次總算試過它的水煮魚片, 侍應一時說有骨, 一時說沒骨, 一度令我擔心(不吃魚也是跟有骨有關), 結果當然沒有骨, 而且比牛肉更吸辣。我覺得好多地方做的水煮牛肉, 肉片太, 又未吸辣, 看來還是魚片比較好。辣度也是ok, 不會噴火。夫妻肺片也是不錯的選擇, 南瓜粉蒸排骨就比較遜色, 肉太羶, 除非用羊肉, 否則這種肉羶味實在有點怪誕。
滿江紅是少數以辣作招徠, 但又能一直經營下去的菜館。

2007-10-14 66 浏览
我地2個人去叫咗個餐每位$168好味份量大相信下次叫2位但3位食都ok口水雞例湯& 素鮑片水煮魚片魚香鮮蝦球有兩款擔擔麵 2杯紅酒或橙汁果盤糖水我覺得如喜歡食辣不妨去試下值得一提侍應服務真係唔錯
我地2個人去叫咗個餐
2杯紅酒或橙汁果盤糖水
我覺得如喜歡食辣不妨去試下
值得一提侍應服務真係唔錯
2007-09-23 60 浏览
四周圍搵川菜,自從在四川及武漢回港工作後,搵唔到近似正宗麻辣的餐廳,直至上星期六,試左呢道之後...開心翻!須然唔辣,但做法同香味都十分近似正宗風味,用靚花椒,最愛"辣子雞",花椒炸到通透,香口到不得了,$118貴左D,但好正!!口水雞---汁香一流,雞...ok!汁的麻香回味無窮.紅油抄手---好好味!!辣---須然唔辣,但傳統風味依然保存,下次一定要扮四川人,睇下會唔會再有驚喜!!
口水雞---汁香一流,雞...ok!汁的麻香回味無窮.
紅油抄手---好好味!!
2007-05-26 15 浏览
其實頗久前去食, 食了甚麼也忘得7788了, 只記得唔辣...我同我朋友食完, 覺得反而最前叫的皮蛋辣椒已係全晚所有叫的最辣... 但,,, 其實都係一般辣...記得其中一樣係紅油炒手, 我地另外叫左一碗辣椒油(有咋果d), 加埋入去才有辣味...食物的味道可以的, 只係同佢既賣點-- 辣不相符而已。最後, 我地問個經理, 佢話因為就番香港人口味所以減左辣既程度, 如果要辣d的話, order時要講聲, 咁佢地就會俾番d真係果個級數既辣度俾你...
食物的味道可以的, 只係同佢既賣點-- 辣不相符而已。

2007-03-23 15 浏览
食過兩次lunch,擔擔麵同口水雞好味,最愛佢的辣椒做法,用大量油炸,辣椒味盡出.可惜,服務勁差,typical大陸人,其他dishes好難食,味精勁多,食到口都鞋!

2007-01-15 37 浏览
1月13日(六)9點左右食,今日先至得閒寫...入到去好容易有位坐,2個人可以坐張4人枱,可能天氣凍,想食辣0野暖0下,又唔想打邊爐,所以試試小菜......水煮桂花魚-- 話就話水煮,但係就油到不得了,不過味道都幾好,魚片又幾新鮮,有彈性,至少唔係霉宮保蝦仁-- 無乜特別,只係我老公想食蝦,蝦唔辣,不過爽口,配埋腰果效果唔錯,只係腰果蝦仁唔係四川特色菜,可以唔駛0係呢度食麻辣口水雞-- 雞幾滑,幾惹味,不過好油啤酒姐姐落力推銷,我地又驚死辣得滯,於是叫左3枝細啤酒解辣,殊不知辣度不足,我杯啤酒最後用0黎養魚;侍應招呼一般,有少少慒盛盛,不過都有禮貌!順帶一提,腸胃差的人士要少吃辣0野,因為煮辣0野一定用好多油,唔係個個受得0架~~!埋單$660,會再去
1月13日(六)9點左右食,今日先至得閒寫...

麻辣口水雞-- 雞幾滑,幾惹味,不過好油

埋單$660,會再去
2007-01-04 8 浏览
返來後的黑色三連星之二,病氣所襲半條命下來到滿江紅,純粹想同友人玩下豬油混醬。返公司執埋手尾後來到已經是十點半,餐牌上的食物都有折扣,無睇價錢亂點一番,友人魚癡自然點了半檯是魚,偶是穩陣計叫了牛、四寶丸、牛爽喉、邵粉、羊、羊餃,仲有古靈精怪的內臟想點來玩玩,礙於形勢,作罷。四川的麻辣不知何時多了混醬,但理不得那麼多,胡混一番後撈埋豬油返檯。豬油凍成一團,該分少少在碗中,熱力迫出油香來味道更豐盈。麻辣鴛鴦鍋底是唔錯的,辣的那邊加了大量泡椒、花椒,辣味十足,另一面是果味湯底,加了梨去煲的,十分足料,吃不得辣,是晚是主打果湯。菜式平均都是$40-70左右,加埋折扣其實是幾抵食的,材料幾新鮮,牛、羊亦見光澤,魚亦似乎是養在魚缸,該不會差,只嫌是晚吃的鱔泥味極重,吃了半件靜雞雞掉了。吃了半晚還吃剩半檯,分量是幾足的,叫多兩人來share剛好,而阿姐全程落力招呼,是值得再來的。友人請,在此謝過。

友人請,在此謝過。
2006-12-01 8 浏览
Been to this place a few times. Hotpot is decent, beef could be more tender, and soup base is authentic (means too oily for my taste).Their dishes are so much better than hotpot though. Spicy enough for my taste, unlike many other restaurants in HK.One of my occasional favourites, but u can only compare their service to other mainland based chain restaurants (e.g. little lamb).Oh and BTW, once I went there i was sitting next to the fish tank and there was a huge fish which was dead (belly up) an

Oh and BTW, once I went there i was sitting next to the fish tank and there was a huge fish which was dead (belly up) and very disturbing to the customers (I heard another table discussing about it). I told the waiter and they took it out and apologized. I guess this happens to many restaurants, just that I was unlucky.
2006-11-27 16 浏览
本人是好辣之仕, 雖然生咗粒大孖瘡但呢幾日又好想食辣嘢, 睇過呢到啲食評後, 於是今日決定同朋友去試下滿江紅. 整體上食物都冇令我地失望! 我地三個人點咗: 水煮魚(我最愛之四川, 水煮肉片, 乾扁四季豆,霸王辣子雞, 麻辣涼粉, 擔擔面, 紅油抄手, 跟住甜品叫咗個桂花豆腐花.水煮魚因為冇桂花魚, 佢地用青班魚代替, 啲魚肉好滑, 好入味! 不錯! 下次都會再叫.乾扁四季豆, 好失望! 啲豆好軟好濕, 一堆嘢咁! 味道冇咩嘢, 我可以接受佢係一碟炒豆嘅餸, 但係我唔可以接受呢碟嘢係"乾扁四季豆". 下次一定唔會再叫!霸王辣子雞, 雖然唔係好辣但好合口味! 唔似其仔四川菜館咁啲雞粒細到冇得食,又炸到好燶. 如果可以辣啲更好!釭油抄手及豆腐花好唔掂!下次都可以唔駛叫!之前睇過啲食評話佢地啲服務態度差, 但今晚個個都好好禮服.

釭油抄手及豆腐花好唔掂!下次都可以唔駛叫!

之前睇過啲食評話佢地啲服務態度差, 但今晚個個都好好禮服.
2006-10-05 21 浏览
間唔中都會去食麻辣火煱, Favourite 冰豆腐!但唔知係唔係辣得Too much, 次次食完部有小小肚痛.而且呢到D野吾平,about $200 per person.
間唔中都會去食麻辣火煱, Favourite 冰豆腐!
但唔知係唔係辣得Too much, 次次食完部有小小肚痛.
2006-09-16 25 浏览
在大陸食遍大江南北,但想在香港食番地道的中國菜就唔容易,大部份食店開業一段時間後就面目全非,任何川菜、京菜....一律變成港式菜。正因為咁,我給滿江紅很高評價,因佢夠堅持,川菜就要麻就要辣,唔食得就唔好去,免得污染香港食店水準!滿江紅並非每天都去那種食店,但我每隔一兩個月都忍唔住要去尋辣,價錢OK, 食物水準亦keep 到。

2006-08-17 22 浏览
10000,唔係講錢,唔係講磅數,係講我寫0左既字...哈哈哈..寫完先可以哈哈哈哈哈..relax..同友人去搵野食.行0左cwb的幾條街,都唔知食咩好,咁就試下依間啦,因為之前都睇0左幾多好評.上到去,操半喊淡廣東話的姑娘好有禮貌的招呼住.快快的叫了4樣野食. 1)四川酸辣涼粉($28) - 好味哦,凍的!最唔中意食d唔凍的涼菜.2)渝州涼麵($18) - d麵....唔識係邊種麵哦,好似係陽春麵的"bin"身版本3)火爆腰花($68) - 本來唔食豬腰的我,因為就下友人,就食啦.估唔到,佢無陣臭味,都幾爽口鮮味.4)麻辣田雞煲($68) - 真係成個煲上的,一邊煲一邊食,面上的田雞,下面有青瓜,索0左d汁,好正哦,食下食下,發現青瓜下面仲有薯仔同白羅白.食到個口成陣辣味,叫0左支細可樂飲($12),爽!最尾叫0左兩個dissert: 酒糟桂花小湯圓,唔好食.芒果糯米磁($22): 嘩!!! 我最愛你啊!! 你見佢個樣好似好普通,點知一拎上手,好軟熟,唔得,都係要幫佢影下相. 佢個皮薄到得0.1cm,外邊有好多椰絲,入面有芒果餡,好香甜.

食到個口成陣辣味,叫0左支細可樂飲($12),爽!

最尾叫0左兩個dissert: 酒糟桂花小湯圓,唔好食.

2006-03-23 12 浏览
March 22 昨晩約9時到這裡吃飯,入到店內經己聞到強烈的麻辣味, 好吸引呀!我們點了一個四川担担麵,好細碗,但好好味! 另外兩樣是水煮雞煲, 和炒清芥蘭.那煲雞味道不是太辣,只是顏色騙人而且, 雞肉都幾滑, 而芥蘭沒有特別咯!Overall, 不俗, 而且不多人,不用等位呀! 幾好咯!