叫了個兩餸嘅湯飯菜,豬扒份量可以接受,但牛腩竟然得一細粒,飯已經少,食完唔夠飽要再食過其他嘢。問了肥妹侍應點解得咁少,佢話公司規定咗。有個阿姐同我話因為牛腩唔夠,已叫我揀過第二個餸,個肥妹竟然唔肯。嗰陣時係宵夜時段已冇乜人,佢就坐喺度狂食野 ,似乎係已經扣起左客人啲嘢食嚟做宵夜。佢見我條氣唔順啤住佢 ,之後埋單故意撞過來碰到我一下唔講對唔住。
喺旺角太子其實好多選擇,不過志在貪快呢間唔使等位就試吓啦!入坐時間係下午兩點廿五分,我哋坐低雖然見枱面有本餐牌,但都問吓有無下午茶餐?個侍應即答:未有喎!既然無,我哋就叫嘢啦!兩人各自叫咗個麵,有餐飲跟嘅,我問吓熱嘢有咩啦?(因為有啲特飲,而唔肯定有無熱嘅啫)點知阿侍應答:熱嘢?好多嗰喎!多到你飲唔晒🙄俾人咁寸法已冇癮再諗飲咩!隨口叫杯熱檸茶就算數!點知一落咗單,另一個侍應就放咗個下午茶餐牌喺我哋枱面!呢啲真係唔知什麼態度?食碗麵坐大約三十分鐘,但啲侍應大聲傾計我哋聽足三十分鐘!食物味道再好亦會影響顧客心情,更何況味道只屬一般雖然惠顧唔夠一百元,而呢間亦唔係貴價餐廳,但唔應該係呢啲服務質素
喺旺角太子其實好多選擇,不過志在貪快呢間唔使等位就試吓啦!

當日好大雨呀, 嚟到太子附近, 諗住食啲熱辣辣嘅嘢, 暖一暖個身。 呢間「湯加」原來係「魚米」嘅姊妹店, 大家同一個集團,食品嘅溝成都差唔多。但相對「魚米」嘅出品我覺得「湯加」差少少。首先 <清湯豬扒淮山麵>, 豬扒份量太細, 而且好肥, 令到冇乜肉食, 食唔飽。 寒底嘅味道同埋麵質都跟「魚米」一樣。然後 <腐皮魚角鹹蛋三色湯飯> 湯、腐皮魚角、鹹蛋都ok, 保持一貫「魚米」嘅水準及味道。 唯獨個三色飯硬咗啲, 容易胃痛嘅人真係唔好食。熱奶茶ok。餐廳嘅女侍應服務都幾好。間餐廳嘅冷氣太強勁, 坐喺風口位嘅客人會頂唔順。我勉勉強強地給「好評」, 希望佢哋會改善啦。

清湯豬扒淮山麵

清湯豬扒淮山麵

腐皮魚角鹹蛋三色湯飯

熱奶茶ok。
熱奶茶

我勉勉強強地給「好評」, 希望佢哋會改善啦。
2018-10-10
$43.5 (午餐)
腐皮魚角鹹蛋三色湯飯
2018-09-30 234 浏览
本身想係旺角快趣食個米線見呢間平平地未試過就去試下啦點知係一個大伏!🤬🤬🤬唔好以為係芽菜,係米線黎!黑色碗成碗都係!🙄🙄🙄睇返評分都見到有人有呢個問題。好啦,噤自然同個待應講個高既男仔待應無收過我碗野😐無應過我一句,直接同廚房話個客話d米線唔熟喎~~跟住廚房就講左幾句好似唔多信佢再俾多碗米線我完全同我一句說話都無講過就噤放低就算🤷🏻‍♀️最後當然無食啦 真係唔知d𡃁仔會唔會加料😪
本身想係旺角快趣食個米線
見呢間平平地未試過就去試下啦
點知係一個大伏!🤬🤬🤬
蕃茄湯米線

唔好以為係芽菜,係米線黎!
黑色碗成碗都係!🙄🙄🙄
睇返評分都見到有人有呢個問題。

好啦,噤自然同個待應講
個高既男仔待應無收過我碗野😐
無應過我一句,直接同廚房話
個客話d米線唔熟喎~~
跟住廚房就講左幾句好似唔多信
佢再俾多碗米線我
完全同我一句說話都無講過
就噤放低就算🤷🏻‍♀️

最後當然無食啦 真係唔知d𡃁仔會唔會加料😪
2018-09-28
2018-09-26 207 浏览
之前食過, 覺得魚湯都幾鮮味, 配料可自己選擇: 有肉, 有魚, 有海鮮, 仲有菜, 感覺都幾健康!所以今日再次幫襯, 但完全失望 !1) 直入諗住自己搵位(之前都係咁) 但個職員亞叔, 叫我拎飛等. .. .(但當時門口只有另一台客, 但店內大把位囉)2) 服務態度其差, 叫左好耐先有人理我,  (又係個亞叔), ORDER 完食物之後, 我加多杯凍檸茶(都要加成10蚊架), 竟然好惡咁講無呀. ... 大佬呀. .咩態度先. .. 3) 食物黎左仲嬲, 個魚湯完全唔係果回事囉. .D 米線勁多唔熟... ...唉 !!!
所以今日再次幫襯, 但完全失望 !

2018-09-25
呢間湯加   前台只有兩個人係LUNCH TIME 見到咁既狀況  都會耐心等候咁都預左等叫野食都要等一段時間咁叫完後   繼續等等等但我既耐心..... 不能接受半個鐘都未送到黎吧LUNCH TIME 呢段繁忙時間   若招呼不下  應該要同顧客講聲好讓顧客有心理準備而等得太耐下   再加上已夠鐘番公司我都唔會太仔細去細味   只覺得普普通通吧
呢間湯加   前台只有兩個人

而等得太耐下   再加上已夠鐘番公司
我都唔會太仔細去細味   只覺得普普通通吧
2018-09-10
2018-09-05 1678 浏览
如果在中電交開電費,是可以儲積分換禮品或優惠券,但大都不是很好。因為積分快要到期,見到優惠券有長征會路過的湯加和海皇粥店,免為其難換了各一張。今次就吃湯加。優惠券是送一份酥炸腐皮魚角。原價$19。很香脆,也有魚味,不過就有點油膩。三件大大塊,吃得好滋味。要點餐時就跟侍應講,她會收了券。生菜鯪魚滑,$45。這裏推崇健康飲食,所以除了白飯,還有比較少見的三色飯、桂格燕麥飯、有機藜麥飯可選。麵食也可以加$4轉淮山麵這一類較有特色的。但今次我要了桂格燕麥飯。鯪魚滑很多,只有少部份有碎骨。吃得出它的鮮。清湯很讚,因為有很多薑絲,所以感覺微辣。吃生菜也比較麻煩,因為薑絲多過生菜,所以每次夾都會夾到薑絲。餸的份量很多,相對飯的份量就少,但對我剛剛好。我聽到有人問可否加飯,侍應答可以,但不知要否加錢。桂格燕麥飯就是夾雜少少桂格燕麥在內,吃不出特別,或者太少的原故,和吃白飯沒分別。這間坐得較舒服,因為去到的時間還是比較少人,所以可以坐卡位。餐具看來也乾淨。既然每個星期都有一兩天長征當運動,早知在中電換多張券。

酥炸腐皮魚角

要點餐時就跟侍應講,她會收了券。

桂格燕麥飯

2018-09-04
用餐优惠
優惠券
酥炸腐皮魚角
2018-09-02 297 浏览
平常連評論都不會,這次真的氣到,一定要差評!下大雨隨便就進這家兩個人想吃碗麵,環境都算還不錯,朋友一碗麵上來,一眼就見一根粗頭髮,馬上叫住服務員,竟用手把頭髮拉出長長一根來,說現在可以吃了……wat?!!不是我反對說這樣不太好吧,都不打算換,而且也不知到底是不是真的煮了一碗新的上來。之後我的酸菜魚上來,59蚊只找到三小塊魚肉,青菜都沒幾片還不新鮮。白飯干硬。更沒想到吃到差不多的時候從碗底又漂上來一根頭髮。想吐。但我們人太好並沒有想要計較。最後我們兩個想要分開結賬,對方竟不肯給我們分開結,且態度散漫。真是糟透的體驗。我想我以後經過都要繞道走。千萬別來
平常連評論都不會,這次真的氣到,一定要差評!

2018-08-27 356 浏览
朝早搵早餐但係又唔想食連鎖店經過見到呢間舖睇落好似好豐富又平就入去試下入面環境好好 好大 啲位好寬敞 坐得好舒服朋友叫左蕃茄湯牛肉米線 我就叫左魚柳炒蛋斑㦸等左冇幾耐就黎到 原本以為咁平 份量可能唔多 但原來咁足料(米線直情就黎瀉)賣相睇落仲好好食!咁我唔記得影佢個蛋白麥皮一向我都唔好麥皮 嫌佢冇乜味但佢地既麥皮我係食得落口 食到有啲奶味甜甜地 真係唔差而個炒蛋賣相一睇就知係靚啦真係好足料 魚柳肉好多 炸皮薄身不過最驚喜竟然係個㦸整得好好食 好鬆軟鬆軟呢間野早餐cp值超高!一個餐飽到我有啲食唔落晏 但佢又唔會40幾蚊咁貴仲抵食過快餐店早餐!
朝早搵早餐但係又唔想食連鎖店
經過見到呢間舖睇落好似好豐富又平
就入去試下

入面環境好好 好大 啲位好寬敞 坐得好舒服
朋友叫左蕃茄湯牛肉米線 我就叫左魚柳炒蛋斑㦸

賣相睇落仲好好食!
咁我唔記得影佢個蛋白麥皮
一向我都唔好麥皮 嫌佢冇乜味
但佢地既麥皮我係食得落口 食到有啲奶味甜甜地 真係唔差
而個炒蛋賣相一睇就知係靚啦

真係好足料 魚柳肉好多 炸皮薄身
不過最驚喜竟然係個㦸
整得好好食 好鬆軟鬆軟

仲抵食過快餐店早餐!
今天中午放工後,乘車到太子。又到下午三點,順道吃下午茶後再回家。在西洋菜街看了一間又一間餐廳門外餐牌。見「湯加」的下午茶餐幾好,也相當廉宜及餐廳內觀環境不俗,於是入去試一試。侍應生的待客態度有禮和友善。整個餐上枱的時間大約五分鐘左右。我點豬扒、脆皮腸公仔麵及熱奶茶。豬扒、脆皮腸公仔麵。上枱時,熱辣辣的。份量就剛剛好,賣相也討好。豬扒是一塊新鮮炸起長條型的炸豬扒。香脆鬆軟,肉質嫩滑,肉紋幼細。脆皮腸是一條長形脆皮香腸。咬下去,外脆內軟,爽囗彈牙,肉香味鮮。公仔麵,麵身軟硬道適中,應該是直接將公仔麵放入湯底內。湯底味道清純柔和。熱奶茶,熱辣辣的。紅茶和淡奶比例適宜。有陣淡淡錫蘭茶的清香。好好飲。總體來說,豬扒、脆皮腸公仔麵。美味可口。不過,份量不多。熱奶茶,香滑可囗。價錢也合理。

我點豬扒、脆皮腸公仔麵及熱奶茶。
豬扒、脆皮腸公仔麵

熱奶茶

题外话/补充资料: 注意份量不夠多,加些配菜及蔬菜更好。
2018-08-11
豬扒、脆皮腸公仔麵
2018-08-06 365 浏览
睇演唱會之前約朋友在太子吃早飯,本來吃米線可惜太多人排隊,於是路過這餐廳主題是湯飯,心想一試無妨,反正天氣太熱胃口不是太好坐到了一個卡座,在餐牌上選擇了其中一個湯飯,原來可以選配白飯、三色飯或㰀麥飯芥菜鹹蛋肉片湯,是少時候最喜歡的湯飯,喜歡它獨有的苦味,今天這裡賣相看來也不錯,但是把湯和飯分開,放在木製的托盤上,頗骨子但芥菜只有葉的部分,加上湯上面油脂比較多,肉片韌左少少,不過作為送飯的湯㡳也算不錯百秒黃花魚配上大量香芹香蔥,味道香濃,黃花魚鮮嫩肉滑,不錯的選擇跟餐紅豆冰、咸檸七都是加15元,紅豆冰豆不夠香帶硬身,朋友後悔話早知要正路飲品,咸檸七夠凍解渴,不錯

百秒黃花魚米線
百秒黃花魚米線
咸檸七

2018-08-05
喺肚餓與不能食太飽之間, 真係唔知食咩好, 既然無idea就由街頭開始睇下食邊間先🧐. 淮山?麵?有趣, 餸同湯底都有好幾項選擇, 試下先. 自選兩餸麵- 雞肉, 鮮腐竹, 生菜, 轉淮山麵. 湯底:魚湯 (HKD46) 好快有得食😋, 用木製餐盤分別放了淮山麵和湯底, 咁就唔使怕食食下d麵漲唒. 呷一口湯底, 係淡淡的, 並不是淡而無味個種. 而是完全無加味精嘅感覺, 一碗唔油膩嘅魚湯. 腐竹雖然未至於樹記咁Top Quality, 但都好軟滑. 雞肉大大件, 原來淮山麵係好清新爽口的, 微微嘅潺潺滑滑口感(來自淮山本身), 食落條條分明嘅麵質, 清淡又健康. 出街食飯唔一定要食濃味嘅^^ 朋友的 都係糧尾lunch一個不錯的option

淮山?麵?有趣, 餸同湯底都有好幾項選擇, 試下先.

朋友的

都係糧尾lunch一個不錯的option

题外话/补充资料: 糧尾精選
2018-06-18
  • 准山麵
2018-07-16 288 浏览
等侯時間有點長7:49分點餐20:16分才能拿,而且還要在門外大熱天時等侯。同一時間遇到有其他人叫外賣也等了25分鐘以上,其他人只點了生菜魚肉。兩個點外賣的人在門外等竟然可以交到朋友,有幾句說話可以聊,而且想進店的人聽到我們等那麼久,有些郤步。其實如果真的要人等那麼還點餐時為何不跟客人說一下要等侯的時侯呢,如果知道要等那麼久我一定不會選擇這家的外賣。而且當然店內的人不是很多。食份量不多(轉麵食),白飯分部沒問題,味道沒問題。只是等太久如果吃飯有時間限制的人還是不要去。
2018-07-16
27 分钟 (外卖自取)
2018-07-15 193 浏览
今日買外賣返屋企食,其中一個餸係叫豬軟骨,點知拎到返屋企發現佢落錯左,所以返去叫佢轉,點知佢轉完之後再返屋企睇,見到佢原來直接拎走錯既餸,都係無豬軟骨,叫3餸比足錢但只係比2個餸,呢d 舖頭唔會再幫襯
外卖自取
2018-06-28 339 浏览
近排行街越見越多呢間連鎖舖頭既分店…今日咁啱係旺角經過…就入去試下既然都主打湯粉麵飯…當然就叫個DIY自選套餐…選擇都幾多…菜都幾多選擇叫左碗花膠魚肚西蘭花做餸花膠得兩舊不過夠晒淋…魚肚就韌左啲喇魚湯底就夠晒鮮味配上新竹米粉…啱晒黎索晒啲魚湯…好味四十幾蚊有咁多選擇…唔錯唔錯

叫左碗花膠魚肚西蘭花做餸
花膠得兩舊不過夠晒淋…魚肚就韌左啲喇