2014-02-05 5471 浏览
來呢到食一餐飯, 所盡一肚氣, 完全食唔出佢所謂神級廚神呢個噱頭, 如果你曾經食過評分好高嘅話, 好可能呢D已經係歷史, 都恭喜你曾經享受過, 今時唔同往手, 受時代變遷已經偏離左良心企業呢條路.食物質素, 菜單上嘅名都係為左吸引食客, 例如佛跳牆呢個名, 你聽下就算, 唔好咁認真. 訂位前你可能會問實套餐有咩食, 店員會老實不客氣叫你自己上網睇, 不過睇完又點呢, 去到食嘅野會有可能轉左唔話你知, 店內會有另一派發嘅餐單紙上有句 - 所謂"如有更改, 絕不通知".食飯時間預約好晒, 以為去到有得食啦, (其實所有野食都係PRE SET, 呢樣有幾難?) 原來佢地堅係搞唔店!!後來同朋友分享呢間餐廳嘅經驗, 我地發現左一個大問題, 就係無論你訂7點, 8點, 定係9點, 全場人食野嘅時間都係一樣, 佢個廚房會自我調節, 方便佢地自己上菜全場一樣!!! 恐怖吧!!!! 即係你訂7點, 會餓到8點食, 訂9點, 會餸菜照煮好放一邊等你上來食.最後, 精簡對呢間餐廳結論:-1) 平均每人二百幾蚊, 食到D所謂廚神菜色, 勸大家, 有好多別的選擇2) 好肯定, 樓面加廚房唔夠人手做野, 連"針

最後, 精簡對呢間餐廳結論:-
2) 好肯定, 樓面加廚房唔夠人手做野, 連"針"茶拎碗都係食客自己來
3) 樓面忙到每次行過都好快回你一句: 整緊! 跟住黑住面快閃
4) 響你等食期間, 餓死你都唔好催, 因為催都完全冇用, 仲要小心"加料"

可能我唔好彩, 食正一日佢舖頭飽和仲要收客嘅一晚, 不過呢D都唔係良心企業所為, 我同朋友都唔會再去.

2014-01-24
2013-02-18 4125 浏览
先講環境。不太迫,出入不太難。望住個泳池食,另類海景。另一邊有兒童遊戲室,小朋友玩得很開心。很適合家庭聚會。食物件頭大,一圍人食得很飽。推介:火焰羊架。很濃味,但又不會濃得太咸或吃後很口渴,剛剛好。羊肉非常“so", "so"味一直在口腔內久久不散,正!肉烤得剛剛好,不會太乾也不會太生,每件羊架都有點肥膏,口感一流!蟹粥。一放上枱,非常有氣勢。個盤已經夠大,d蟹腳依然撐唒出黎。粥很鮮甜,蟹肉有陣很清新的海鮮味,啖啖肉,爽!其實其他的食物也不錯,只是羊架和蟹實在太出色,所以給比下去了。
先講環境。不太迫,出入不太難。望住個泳池食,另類海景
。另一邊有兒童遊戲室,小朋友玩得很開心。很適合家庭聚會。

食物件頭大,一圍人食得很飽。

推介:

2013-02-17
团年饭
  • 火焰羊架、蟹粥
2012-04-22 3227 浏览
Standard 嘅菜單中加了這兩道菜當堂唔同哂。但好食的東西當然係用錢買回來的。四次來訪這裏有三次都加了這兩道菜,看!龍蝦海鮮煱:($1300) 波士頓龍蝦五隻(開邊) 扇貝、蜆、沙白、大蜆、 象拔蚌(細)、花螺 (細) 大葱、大頭菜…… 呢個煱超甜,超多料。一上枱,平時吱吱喳喳的同事(當然包括我啦),突然靜哂,因為要趕快做兩樣嘢;1)影相 2)食嘢 進食過程聽不到其他声音,只聽到……好甜呀、超甜呀……最後我飲了五碗湯。有人叫我下次帶幾包公仔麵嚟煮,好提意阿!北海道(唔知咩)蟹粥:($1200) 好綿嘅粥 (有少蛋黄碎) 一大隻蟹上枱時隻蟹'攤'咗響D粥上面,好嘆呀!從蟹腳中'dun'出嚟個條肉,真係名符其實嘅'蟹柳'。滑滑的,還有少少海水味……正!一行23人,拋開工作,開開心心過一晚 ;-)

龍蝦海鮮煱:($1300)
波士頓龍蝦五隻(開邊)
扇貝、蜆、沙白、大蜆、
象拔蚌(細)、花螺 (細)
大葱、大頭菜……

北海道(唔知咩)蟹粥:($1200)
好綿嘅粥 (有少蛋黄碎)
一大隻蟹

一行23人,拋開工作,開開心心過一晚 ;-)
2012-04-20
2011-09-26 2263 浏览
昨晚我家一行三人,到此泳池餐廳食晚飯.之前都有睇過電視介紹,所以一直都想過來試一試.當我們上到二樓,入到餐廳,見到人客不多,只有三,四位.一眼望便覺得這餐廳主要得大檯,細檯好處只有二張.所以我們便問應該座何處.這時遠處有一位女士跟我們說,這裡只有套餐供應(二人/四人餐)或以上;無散叫.我便再問這裡的二人套餐夠不夠我們三人食,她回答說很細不夠的,最重要是她回答時的口吻,好像不想我們留下;再強調是無散叫的.於是我睇一睇菜牌,好似是(二人餐HK$268 / 四人餐HK$468)我覺得不合適;最後我們是座都無座過便離開了. (主要因為都無人招待過我們座)
昨晚我家一行三人,到此泳池餐廳食晚飯.
之前都有睇過電視介紹,所以一直都想過來試一試.

當我們上到二樓,入到餐廳,見到人客不多,只有三,四位.
一眼望便覺得這餐廳主要得大檯,細檯好處只有二張.

所以我們便問應該座何處.
這時遠處有一位女士跟我們說,
這裡只有套餐供應(二人/四人餐)或以上;無散叫.

我便再問這裡的二人套餐夠不夠我們三人食,
再強調是無散叫的.
我覺得不合適;最後我們是座都無座過便離開了.
(主要因為都無人招待過我們座)

2011-09-23
2011-09-06 1970 浏览
本人已經第四次惠顧, 大約每年一次, 初時因為近媽媽屋企, 同時餐廳有生日氣紛,所以今年媽媽生日全家16人都想有氣紛地食一餐, 可惜只是換來一肚氣, 價錢已經加了好多, 但食品就一次差過一次, 次次都係同一樣, 沒有改變, 好悶, (唔知係唔係廚師都好悶冇心機))所以每況越下,餐廳出名個羊架(有咸有硬), 個糖水(佢寫係南瓜官燕)....當然我冇expect 有官燕, 但 我連南瓜味都食唔出...我全家都覺得係糖+水=糖水......其他餸,只可用三個字形容, 差差差, (搵唔都第二個字代替).....服務仲差,因為我地每年都來一次, 所以好知道有甚麼食物, 我家姐發現好似有一道食物漏單, 問伙記, 佢一口就話到齊, 最後都發現真係漏單, 都補回....都差唔多9點幾, 我地食完啦, (7:00入座, 佢話廚師7:00先開工), 想叫佢地取生日蛋糕,唱歌 (攪氣紛),,,但佢地話未得, 因為要等其他圍枱食完先一齊關燈唱歌切蛋糕(太約有8枱), 我地問佢要等幾耐, 佢話唔知,要人地食完先, (但我見到, 佢地太約食到一半)因為有人食佢地最貴既蟹粥 ..(我地冇食), 所以要等等等, 但

服務仲差,因為我地每年都來一次, 所以好知道有甚麼食物, 我家姐發現好似有一道食物漏單, 問伙記, 佢一口就話到齊, 最後都發現真係漏單, 都補回....都差唔多9點幾, 我地食完啦, (7:00入座, 佢話廚師7:00先開工), 想叫佢地取生日蛋糕,唱歌 (攪氣紛),,,但佢地話未得, 因為要等其他圍枱食完先一齊關燈唱歌切蛋糕(太約有8枱), 我地問佢要等幾耐, 佢話唔知,要人地食完先, (但我見到, 佢地太約食到一半)因為有人食佢地最貴既蟹粥 ..(我地冇食), 所以要等等等, 但我地有老人有細路, 所以都算數啦,,我地同伙計話我地唔等, 你先取蛋糕先來, 我地自己唱歌, 你不用關燈 (冇氣紛都冇辦法啦). ....當我地唱完歌, 我家姐拿起刀子想切蛋糕時, 有個女伙計行埋來, 二話不說, 用好不友善的態度話, ,,,(里巴係魚刀, 唔係切蛋糕, 一手搶走把刀, 然後背轉走的時間仲要 發出(則則聲),. 好似覺得好地係傻仔咁, ) 但唔好忙記把刀係佢地比我地架,,,,,跟住佢就再取一把佢認為係蛋糕刀既刀比我, (看圖)我都識整蛋糕既, 個把係摌蛋糕用架, 我地再問佢時, 佢已經好冇禮貌地唔知係都講東講西,仲話係切蛋糕刀, 我的阿哥都廢事麻煩, 食完就走, ..
一個生日party , 就咁比佢地破壞了, ..不過由始至終都冇其他伙食老細出過嚟囉

我地全家決定, 再不惠顧, ,,,

唔通唔食貴既蟹粥, 就要受氣
2011-09-02
2011-01-22 1478 浏览
今日爸媽要返鄉下呀, 所以我地就提早食團年飯喇~我覺得早d食仲好啦, 唔洗同人迫呀, d野食又平d wor~我地個餐呀, 去片啦: 個桑拿虾好味,好似有d當歸味咁呀~good!個豬脾仔都好味,不過好似好熱氣咁呀~個小抄好味, 有好清甜既百合~個’讓’蟹蓋好正呀~個雞無咩特別, 個糭就好特別, 未食過煎糭呀個湯好’嘿’咁, 不過又幾夠味咯wor~春卷好味呀,個官燕雖然睇唔到d燕, 不過唔會太甜, 岩晒我地口味^^咁多野食, 夠晒12人食呀~食到我地飽晒呀^^環境: 唔錯, 都很清潔, 洗手間都很清楚的, 有電梯到, 餐廳外, 有個市政既室內小朋友遊戲室tim ar~服務: 一般啦, 去到講底咩名book, 就比位你, 跟住都無咩交流, d侍應好似好忙咁, 我覺得有d似家庭式作業~ 不過, 餐廳都有驚喜架, 食食下無啦啦熄晒燈呀, 我地話都無乳豬食, 做咩要熄晒燈又播晒歌咁呢, 原來有2枱客有人生日呀, 佢地要出個蛋糕呀,    果刻全場都好開心咁拍晒手呀~食物: 等別過酒樓食既set啦, 不過略為咸左少少~
今日爸媽要返鄉下呀, 所以我地就提早食團年飯喇~

我地個餐呀, 去片啦:
個桑拿虾好味,好似有d當歸味咁呀~good!
個豬脾仔都好味,不過好似好熱氣咁呀~
個小抄好味, 有好清甜既百合~
個’讓’蟹蓋好正呀~
個雞無咩特別, 個糭就好特別, 未食過煎糭呀

個湯好’嘿’咁, 不過又幾夠味咯wor~

咁多野食, 夠晒12人食呀~
食到我地飽晒呀^^

果刻全場都好開心咁拍晒手呀~

食物: 等別過酒樓食既set啦, 不過略為咸左少少~
2011-01-16
团年饭
  • 桑拿虾, 果蒸糭~
2010-07-14 1138 浏览
自從上年飯局試過一次蟹粥宴之後,對隣檯的霸氣海鮮鍋一直念念不忘,雖然其他菜色口碑一般,總想找個機會試試.但店方有一個慣例,如果要訂海鮮鍋或是蟹粥,要先訂指定菜單,然後才可以後加其中一樣,不過就可以減去其中菜色,方便大家.是夜一早滿坐,另有兩檯謝師宴,熱熱鬧鬧,席間更有人慶祝生日,真是一片歡樂氣氛.法國海鮮野生龍蝦全包宴($1380)喜氣洋洋新彊火焰羊架 : 整個菜單都是冠上好意頭的名字,大概在新年或辨喜事之用就一流,老實說還不是一道烤羊架,只不過放在燒過的石頭旁邊,再在中央點上一個火焰架子,論賣相是有點嚇人,但入口卻感覺不到羊肉特有的羶味,一般而言,內地羊肉比澳紐一帶更羶,今次實在美中不足.百合腰果西芹花枝片帶子 : 配料有蝦片,青椒,紅蘿蔔,腰果,西芹,花枝片及帶子,可算是大堆頭製作,但蝦片咬落是軟身的,明顯地放得太耐,花枝片及帶子並非用新鮮貨,是意料中事,但整個菜太油膩,入口有點怪怪,可以的話,還是取消好了.香草芝士釀蟹蓋燴元貝(伊麵底) : 相信在來貨時已釀入混和香草的魚肉,伊麵放底,再在上面澆上芝士汁,明顯地芝士汁太稀,味道亦未夠濃郁,至於伊麵就淥得太淋,少了一份咬口.法國海鮮

法國海鮮野生龍蝦全包宴($1380)

法國海鮮加拿大野生龍蝦鍋(六隻) : 材料是否真的來自法國或加拿大就真的不得而知.最初是一隻特大龍蝦配上兩隻小龍蝦,作價$1300,由於貨源問題,店方只提供五隻小龍蝦,以一檯十二算,分食是有難度,於是加多$220,可以多要一隻龍蝦,雖然在賣相上,少了一陣霸氣,但也無可奈何.
湯底是蕃茄洋蔥湯底,加上吸收了大量海鮮的味道,包括蟶子,東風螺,花蛤,蜆等等,變得豐富起來,而最難得的是喝至見底,亦絲毫吃不到有砂礫.
六隻龍蝦雖說是小,但亦有七八吋長,每隻一分為二,每人半隻剛剛好,舖滿整個直徑達差不多兩尺的鍋上,下面放置有幾個液體燃料架,要煮滾相信無可能,保溫就尚可以.龍蝦肉吸收了蕃茄湯,味道變得較鮮,但是煮得過久,肉質有點結實.反而其他貝類就剛剛好,肉質鮮嫩,比較之下,上年所要的蟹粥就差得多,蟹肉是蟹肉,粥底是粥底,兩者毫無關係.

春回大地爆仗雞(霸王雞) : 完全唔明何謂爆仗雞,雞是冰鮮貨,雞味不足,肉質死實,表皮是過咸.

櫻花白雲扒碧綠 : 其實是灼熟西蘭花,上面蓋上一層用蛋白開的玻璃茨,然後再灑上櫻花蝦乾,味道一般,下次再來可以 out.

清蒸鴻運大金鮋 : 選上斤來兩斤重貨,雖然都是過了少少火,但太大條的魚,往往蒸得過老, 今次比上次好得多,而豉油調教得不錯,可帶出魚的鮮味.

香江黃金裹蒸粽 : 裹蒸粽切片再煎,香口之餘帶點咬勁,連木魚碎夾起蘸點辣油食,既新鮮味道又不俗.

上湯過橋絲網鮮蝦卷 : 作法有點似泰式炸春卷,油份不多,入口鬆脆,其實水準不俗,不用蘸點所謂上湯已經好足夠.

南瓜椰汁珍珠燉官燕 : 樣樣少少,不過南瓜本身帶甜味,磨得夠幼滑,作為飯後甜品,總比西米露,紅豆沙好得多.

p.s : 店方憑海鮮鍋打出名堂,不單在維多利亞公園另開新店,亦即將在馬鞍山再開新店,不過要注意一點,如果在總店有人訂海鮮鍋,其他分店可能沒鍋用,事前真的要問清楚.
茨汁太稀
爆膏
不俗
  • 法國海鮮加拿大野生龍蝦鍋
2010-04-07 796 浏览
一個月前,家母說親戚們邀約吃私房菜,心裡奇怪他們為何興起此玩意,但在好奇心驅使下便應允出席。後來聽見地點是在游泳池,心底更覺出奇。我去過東蘇豪這麼多次也從不知有這地方,而現在竟說這裡要一個月前訂枱,因此使我更有興趣想知這地方有甚麼本事。到達後才知是吃中菜,而且出席的父老親朋竟達十八人,心想一圍枱怎能招呼這麼多人?看看菜單,名字為「法國海鮮野生龍蝦全包宴」,連甜品生果有十四道菜,比去飲宴更加豐富。菜式上與其他食客品評的大同小異,較特別的有以下幾道菜:頭盤桑拿蝦,用了藥材蒸蝦,所以味道幾有新鮮感;用錫紙來蒸,剪開時熱氣騰騰也令人期待。火焰羊架其實與一般的分別不大,只是觀感上比較壯觀,而他們的羊架沒甚麼羶味,不過肉比較連骨,而且略嫌太油。釀蟹蓋我比較欣賞他們的伴底芝士伊麵,如果那個芝士汁可以更濃就更好,但也肯定更飽肚。全晚戲肉是那個龍蝦海鮮一品窩,單是份量和那個特大湯窩已經有懾人的氣勢;那些龍蝦雖然好肉地,但口感略嫌偏粗,反而湯底那些海鮮更加吸引,當中包括蜆、青口、東風螺、蟶子等等…那個所謂的佛跳牆只是味精水加素翅,而甜品燉官燕也只是有名無實。尾聲有一道煎粽也頗有特色,配上魷魚片既有口感亦有

菜式上與其他食客品評的大同小異,較特別的有以下幾道菜:頭盤桑拿蝦,用了藥材蒸蝦,所以味道幾有新鮮感;用錫紙來蒸,剪開時熱氣騰騰也令人期待。火焰羊架其實與一般的分別不大,只是觀感上比較壯觀,而他們的羊架沒甚麼羶味,不過肉比較連骨,而且略嫌太油。釀蟹蓋我比較欣賞他們的伴底芝士伊麵,如果那個芝士汁可以更濃就更好,但也肯定更飽肚。全晚戲肉是那個龍蝦海鮮一品窩,單是份量和那個特大湯窩已經有懾人的氣勢;那些龍蝦雖然好肉地,但口感略嫌偏粗,反而湯底那些海鮮更加吸引,當中包括蜆、青口、東風螺、蟶子等等…那個所謂的佛跳牆只是味精水加素翅,而甜品燉官燕也只是有名無實。尾聲有一道煎粽也頗有特色,配上魷魚片既有口感亦有觀感。席間突然有加插神秘環節,只見燈光霎時全熄,然後有鐳射燈光配以中西生日歌響起,跟著是一個小型生日蛋糕出場,聽講原來只要多付卅元便可有此特別慶祝服務,那又真的不錯。

整體來說,那兒的食物並不是那種驚為天人的美味,但勝在大堆頭和煮法特別,坦白講我吃到一半已經飽了,那個餐二十人吃也肯定要打包。而且作為一間在游泳池的食肆,他們算是出乎意料地肯花心思和誠意,也因此能夠在如此偏僻的座落位置也能座無虛席。至於價錢更是無可批評,如此盛宴才平均百五元一位,也難怪要一個月前預訂。個人意見那兒絕對是一試無妨,尤其大伙兒去就更興奮,但初去者不宜抱太大期望,以免敗興而回。
2010-04-03
  • 龍蝦海鮮窩、煎粽、桑拿蝦
這個西灣河運動場的「泳池餐廳」飯局,有點名大於實,雖然價錢不貴,也沒想像中那麼美好。這一餐,古靈精怪的東西多的是,先來的有桑拿蝦,載上的煲仔不知有甚麼設置,刺穿低部,即有陣陣熱氣湧上,令一眾食客依譁大叫。蝦肉是爽甜的,見煲內有藥材數味,吃後卻覺得不大明顯。生菜扒鮑片灑上些許蝦子,味道算是香口一點吧!百合腰果西芹炒花枝帶子,名字頗長,只知後面那兩樣配料份量不多,也較削。用蛋白和蟹肉來扒西蘭花,還算吃得過,又是滿有創意的名字。招牌菜火焰羊架,羊架下墊上熱燙的石春,中間還點上火焰,拿了其中的一件,一些羊味也沒有。焗釀芝士蟹蓋鋪上伊麵底,蟹蓋內溝了貨,蟹肉之外,還有蔥花和魚肉等,配上香濃的芝士汁伊麵,個人覺得也可以。二斤以上的蒸紅鮋,魚仍未熟就上,有勞要返蒸,返蒸就火侯過了一點,魚肉太熟之下,吃得不甚滋味。蔥油霸皇雞,肉質過老,蔥油鹹了一點,還是可接受的水平。當晚高潮是用阿拉斯加大蟹來熬粥,事前還滿有期待,發覺只是另一個噱頭,最大問題是粥還粥、蟹還蟹,蟹的精華沒法滲入粥內,粥沒有蟹的鮮味,雖然粥底還算綿,如果是這樣的話,不如吃白粥好過。吃了幾件蟹腳,還算鮮甜的。吃到臨尾才上湯品,迷你佛跳牆有鮑

蔥油霸皇雞,肉質過老,蔥油鹹了一點,還是可接受的水平。

吃到臨尾才上湯品,迷你佛跳牆有鮑魚粒和魚翅,名字還加上「海龍皇」,其火侯是不差的,可惜次序問題,來到尾段才上這湯,七成飽之下,有點受不來。

單尾有網油蝦卷和煎粽,都是香口的東西,內有韭菜,甜了一點外,味道是不差的,煎粽在上面加上日式的鏗魚片,郁下郁下的,還可以;

甜品是南瓜露,也是普通。

埋單合計算2080, 每人頭$150-$160,不貴,但就不會推介友人前往。
menu
桑拿蝦
生菜扒鮑片
火焰羊架
百合腰果西芹炒花枝帶子
阿拉斯加大蟹粥
蔥油霸皇雞
蒸紅鮋,魚仍未熟就上
2010-03-10
阿拉斯加大蟹粥
2010-04-04 622 浏览
很久之前已經聽過這裡有抵食過癮的中菜.沒想到現在還是那麼旺場. 早2個星期訂座, 已告知滿座, 只能做後備, 正當要改變地點之際, 前數天又告知突然有位, 真是夠運.是次人少, 只訂半圍菜(6人菜), 另加多一味. 7人吃剛剛好. 川芎元肉杞子桑拿蝦見到真係嘩嘩嘩...因為個底係咁噴煙, 不過當我拿相機出來d煙已經煙消雲散蝦有藥材味, 但又不失鮮味. 噴煙只是綽頭, 沒有多大實際作用.蝦子鮑片金錢扒生財鮑片竟然都係少少有鮮味??!! (雖然應該是罐頭). 調味調得幾好.喜氣洋洋新疆火焰羊架又係搞綽頭, 熊熊烈火, 但同d羊架有咩關係? 羊架比較韌.香草芝士百花釀蟹蓋燴元貝(伊麵底)蟹蓋釀了蝦肉? 味道就是有點像蝦餅, 吃不出蟹味. 元貝是原隻, OK! 蟹蓋和元貝每樣6隻, 算俾得足. 芝士汁很多, 但唔算香. 整體都OK, 但唔算出色.海龍皇鮑魚翅湯(佛跳牆)好鬼多料, 好出味, d湯好濃味, 真係堅! (除了魚翅應該是素翅唔會有味), 每人可分到2碗.春回大地爆丈雞(霸皇雞)之前食左幾味綽頭菜, 還以為這個爆丈雞會有咩pik pik pak pak 的爆丈機關, 但原來無, 不過

春回大地爆丈雞(霸皇雞)
之前食左幾味綽頭菜, 還以為這個爆丈雞會有咩pik pik pak pak 的爆丈機關, 但原來無, 不過味道是好的, 有芝麻香.
清蒸鴻運海上鮮
最失色是這一味
這條紅鈾已經比甚麼星斑低一個檔次, 再加上蒸得太老, 結果我一個人努力掃左2/3條, 還是吃不完(因為其他人一早已經放棄)
上湯過橋絲網鮮蝦卷
口感有d像越南春卷, 唔錯
南瓜椰汁珍珠燉官燕
找不到官燕, 基本上係南瓜椰汁西米露, 味道是不錯, 但當你期望有官燕而結果沒有, 我寧願佢一開始話你知係西米露算啦.
另外還有橙汁 1 Jar 和生果一盤.

因為我們太少人的關係, 沒有order 這樣比較出名的阿拉斯加大蟹粥($800一鍋), 但見其他幾圍檯都有order. 現場所見大家一見蟹粥出場都很興奮, 但味道如何就不得而知.
另外這裡幾識搞氣氛, 事先會問每一圍有沒有人生日, 原來上菜中途會突然熄燈, 然後推生日蛋糕出來, 再加上有點像農曆新年的background music, 場面都幾搞笑興奮.
而我們自備了甜品放在雪櫃, waiter都主動訊問是否需要代為送上檯. 服務真不錯.

不過美中不足是, 原有菜單的香江黃金裹蒸粽, 竟然因我們訂了伊麵而自動消失了. 對方好像從未提及. 原本的餐是$880, 加了伊麵便加多$100, 是伊麵本身就是$100, 還是裹蒸粽換伊麵要加$100, 真是不得而知. 但當初是因為人多了才會想到加多一味(雖然最後還是有人缺席變成只得6人), 但沒理由將add變成upgrade都無講清楚??!!
清蒸鴻運海上鮮
上湯過橋絲網鮮蝦卷/南瓜椰汁珍珠燉官燕
2010-03-26
上湯過橋絲網鮮蝦卷/南瓜椰汁珍珠燉官燕
2010-03-01 165 浏览
我已食過五次,係帶唔同既朋友去,但覺得一次比一次差囉,最近一次係2月24日。(1) 羊架面豆粉多。(2) 伴菜蝦片唔夠脆。(3) 芝士伊麵同蝦子鮑片金錢生菜個汁太杰。(4) 櫻花白雲扒碧綠D櫻花"日本蝦仔"好鬼腥。(5) 生果柑又細又老又無乜汁。(6) 生日蛋糕唔夠滑同鬆(handmake係咁尚吓啦)。
(1) 羊架面豆粉多。
(2) 伴菜蝦片唔夠脆。
(3) 芝士伊麵同蝦子鮑片金錢生菜個汁太杰。
(4) 櫻花白雲扒碧綠D櫻花"日本蝦仔"好鬼腥。
(5) 生果柑又細又老又無乜汁。
(6) 生日蛋糕唔夠滑同鬆(handmake係咁尚吓啦)。
2010-01-15
$200 (宵夜)
薑蔥生蠔,因為D汁太好味,最後芽菜一條都冇剩..
如要挑剔呢碟鼓油皇大蝦,就是點解每人只得一隻咁少?!?!
古法生炒骨,用新鮮菠蘿,排骨夠脆口,獻汁又夠甜又夠酸,正正正!!!
實羊架燒好才上檯,火焰只係綽頭.... 味道ok,但唔夠juicy囉.......
個個見到都嘩聲四起 (包括隔離幾檯食客)!隔離檯有位女士衝過黎影相,仲問我地佢可唔可以坐低食,哈哈
龍蝦一掃而空,但原來湯底才是寶....海鮮湯鮮甜到不得了,海中寶有硯﹑花螺﹑聖子等等.
這個炒飯叫天龍八部,名符其實用八種料來炒,最特別加了黑椒,又香又暖胃.....冬天吃0岩哂!
呢個東星起肉炒球,炒得麻麻....個蕃茄好搞笑!
  • 龍蝦海鮮鍋
2009-12-18 156 浏览
我無試過他的晚餐, 但都常吃午餐。 $26包湯及特色飲品, 以現在社會來說都算平。 我不知道午餐是否那位出名大厨煮, 但我都估到其實如果他晚上要煮幾圍 (厨房出面牆會貼上幾張菜單), 他的午餐選擇會不多 (A,B 餐都每天不同, 但E,F,G 是standard的, 好像E是滑蛋蝦仁飯, F是福健炒飯)試過有一次A餐是义燒煎蛋飯 B餐(忘記了) E是滑蛋蝦仁飯 F是福健炒飯其實食材完全是一樣, 不用特別購買, 因為福健炒飯裏有蛋炒飯,冬菇, 蝦仁, 义燒粒, 尤魚, 菜梗重想點, 不過$26真係好平。P.S. 佢d湯好清, 但唔係無油 (我估佢只係喺面頭畢湯, 因湯無湯渣, 我試過午市開市時要求湯要湯渣, 女侍應話佢驚厨房煲湯入面唔夠渣分, 我聽完, 我估湯不是日日新煲)
我無試過他的晚餐, 但都常吃午餐。
$26包湯及特色飲品, 以現在社會來說都算平。
試過有一次A餐是义燒煎蛋飯
B餐(忘記了)
E是滑蛋蝦仁飯
F是福健炒飯

重想點, 不過$26真係好平。

, 我估湯不是日日新煲)

2009-12-15
2009-12-01
桑拿蝦好香藥材味
火焰羊鞍 - d 火焰只係裝飾
香草芝士釀蟹蓋燴元貝 (伊麵底) - 超好食~ 淨係食呢個都夠滿足lu~
海鮮煲(番茄湯底). 場面好哄動, 全場都望住我地個煲~ 入面有好多種海鮮, 我地好似玩釣魚咁~
拆左咁大條蟹柳出來呀~
  • 桑拿蝦
  • 火焰羊鞍
  • 香草芝士釀蟹蓋燴元貝 (伊麵底)
  • 海鮮煲
2009-11-10 70 浏览
七月中旬•炎熱 有些新餐廳,在開業之初,純靠飲食傳謀催捧,旺了一輪,在沒有真材實料的支持下,很快就淡靜下去。坦白說,在來這裡之前,我也是抱懷疑的態度來吃的。但吃完後,平心而論,以這個價錢,水準也有相當的,難怪是旺場的店子。 要多謝大衛的邀請,在九月初的一個周五晚,在這裡吃了豐富的一頓晚餐。這裡是泳池餐廳,地方不很大,全放大檯,也迫得相當密。而我們一行十六人,坐在十二人的大檯,當然不能說是鬆動。但在這等旺場店,要吃也只能如此了。 吃什麼,已由大衛妥善的安排好,我們先來喝幾杯,菜色也陸續的上檯,先來的是蝦,吃起來爽口鮮甜,相當好;接著來的是「蝦子鮑片金錢生財」,多油重芡的菜色一向不是我所好,就只吃了一小片「鮑片」就算;另一道宴會菜的「第三道菜」隨之上檯,就是百合腰果花枝片帶子,炸得脆口的腰果及爽口的百合就更對我的胃口,撿吃了不少;再來也是另一味充滿視覺效果的菜色,就是火焰羊架是也,算是夠味而不會太難吃,至少我們三兩下手勢,也將之吃清; 是晚的重頭戲上場了,就是阿拉斯加大蟹粥,以味道及份量而言,又真的可以說是物有所值的;再來又是幾味宴會菜色,先來的是芝麻霸王雞。冰鮮雞浸得幾滑身,也吃得高興的
七月中旬•炎熱

吃什麼,已由大衛妥善的安排好,我們先來喝幾杯,菜色也陸續的上檯,先來的是,吃起來爽口鮮甜,相當好;接著來的是「蝦子鮑片金錢生財」,多油重芡的菜色一向不是我所好,就只吃了一小片「鮑片」就算;另一道宴會菜的「第三道菜」隨之上檯,就是百合腰果花枝片帶子,炸得脆口的腰果及爽口的百合就更對我的胃口,撿吃了不少;再來也是另一味充滿視覺效果的菜色,就是火焰羊架是也,算是夠味而不會太難吃,至少我們三兩下手勢,也將之吃清; 是晚的重頭戲上場了,就是阿拉斯加大蟹粥,以味道及份量而言,又真的可以說是物有所值的;再來又是幾味宴會菜色,先來的是芝麻霸王雞。冰鮮雞浸得幾滑身,也吃得高興的;清蒸大金鈾過火了一點,試了一點也都收手了;

吃至此,其實大家都已經慢下來,但原來還有好幾個菜色等著來。侍者端了一大窩湯上來,說是佛跳牆,只是簡單的燉湯而已;「櫻花白雪扒碧綠」一聽名字就已經知道是菜了,不錯;近尾聲才突然來個炸鮮蝦卷,中間還放上一碗熱湯,有那位朋友想「過橋」的,是悉隨專便,是不錯的下酒小吃;單尾是鴻圖炒飯,炒得乾身香口。

絕對是豐富得不能再豐富的一夜。

雖然是泳池餐廳,但服務水準是很好的。有什麼要求,只要跟這裡的阿姐或主理人說出,多會受理,而且態度還要是上佳的,值得一讚。

吃得飽一飽,埋單每人只一百七十。菜色有水準,服務態度又佳,是物有所值又飽足的一餐。

有勞大衛了!

想看足本食評及所有食物相片,請參考以下網誌:

絕對的旺場!
絕對的旺場!