餐厅: 渝酸辣粉
资讯:

2021-02-14 763 浏览
渝酸辣粉, 銅鑼灣 🍜 我個人真係好鍾意食辣🌶不過喺香港島未必搵到又抵食又好食嘅餐廳。呢間我覺得不過不失,味道方面個人覺得都幾正宗,起碼係我鍾意食嗰種。不過價錢方面就有少少貴,主要可能係因為佢嘅份量唔算好多。但考慮到佢個地理位置,喺銅鑼灣呢個價錢其實都算係合理呀🍜.📍#銅鑼灣 耀華街 4號 #HappiMuffinHongKong🌟#HappiMuffin Rating: 7/10💰Price: $80-120 pp#hkig#hkigers#igers#yum#yummy#nom#nomnom#foodporn#hongkong#food#share#like#foodblog#foodie#love#follow#香港#香港美食#美食#美食指南
渝酸辣粉, 銅鑼灣 🍜
🌟#HappiMuffin Rating: 7/10
💰Price: $80-120 pp

2020-11-28 1002 浏览
第一次食過佢地嘅口水雞,非常有質素,第二次嚟要再點!佢嗰種麻味同辣味好balanced,有種獨特嘅香,食完亦都唔會好口乾。It’s one of the best I’ve had!唯一希望係可以份量大啲,多啲雞肉點個汁 😋Menu選擇頗多,特別係不同湯麵類(有辣有唔辣),so far 食過四川擔擔麵同雞絲奶湯麵,兩樣都唔錯。地方雖然淺窄但都坐得OK,上菜快,員工嘅服務態度好好,不時幫你添茶。係銅鑼灣區值得幫襯嘅小店

2020-11-26
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 口水雞
2020-11-13 1022 浏览
門囗玻璃貼了很多資料,又用上深木色木材作門架,所以並不顯眼,從旁看到店不大,剛好1人進食,就無所謂。雖然,地方不大但店主的服務態度很好又細心。墊枱面的單張,旁邊寫有套餐供應到5點,我就叫了口水雞配擔擔麵套餐。口水雞的份量亦可,有些辣,反而麵我可叫辣的要求,我叫了微辣,麵質滑而不淋。擔擔的汁,肉粒,花生粒,葱花,吃了一口已忍不住已吃了大半才吃雞。大家不妨試下擔擔麵👍至於口水雞不過不實,沒什麼難忘感覺分享😉
至於口水雞不過不實,沒什麼難忘感覺分享😉
口水雞配擔擔麵套餐
用餐时段
口水雞配擔擔麵套餐
  • 擔擔麵
特別推薦大家✅重慶酸辣粉✅涼拌青瓜✅青瓜豆漿《重慶酸辣粉》個湯底麻酸味適中🌶,辣味帶酸再帶麻,又唔會話好油,可以飲到好多湯😋薯粉滑身,有咬口得嚟又唔會韌,入面仲有芫荽、榨菜、肉碎、花生、蔥😎芫荽🍀、榨菜好食,肉碎就太少,花生🥜夜晚可能會淋咗,晏晝就多數都脆💰$37《涼拌青瓜》青瓜脆身爽口🥒,屬於小辣🌶,個四川汁有麻辣味同好重蒜味🧄🤤,夠哂濃味,有少少辣椒但係唔會辣到食唔到,食完個口會好臭😂💰$43《青瓜豆漿》聽落奇怪嘅組合,飲落又出奇地夾😲,有輕微嘅青瓜味,好清新,又可以解辣🥶💰$31*酸辣粉有得揀辣度🌶👅✖️🌶,少少辣,少辣,辣,加辣**小店地方唔係好大,主要係2人👬 / 4人👭👭枱
特別推薦大家

青瓜豆漿

《青瓜豆漿》
💰$31

*酸辣粉有得揀辣度🌶👅
✖️🌶,少少辣,少辣,辣,加辣
**小店地方唔係好大,主要係2人👬 / 4人👭👭枱
重慶酸辣粉
涼拌青瓜
青瓜豆漿
  • 酸辣粉
2020-10-28 610 浏览
自己一個食dinner, 當然揀番面食類無甘odd門口唔算大,但有d 中式復古feel入到去大部分都整哂隔板坐底就量體溫同提供搓手液,衛生都做得唔錯d 裝修台凳都係木為主,所以始終舊左有d 痴立立feel侍應同收錢果個都好好服務面類無得加幾蚊配料甘,通常都要叫一面一主食但我得一個人所以唯有叫個排骨面試試個人食得辣,叫辣,但都唔算辣個種,係偏麻勁多紅油,但食落唔算油排骨好淋好入味,而且都起碼有成7,8 舊正方體甘但面係幼身,份量好細,我一個人食哂成碗都係得五成飽,唔怪之得要一面一主食甘樣$55, 無加一,除左份量之外,服務同食物都係唔錯
自己一個食dinner, 當然揀番面食類無甘odd

門口唔算大,但有d 中式復古feel

入到去大部分都整哂隔板

坐底就量體溫同提供搓手液,衛生都做得唔錯

d 裝修台凳都係木為主,所以始終舊左有d 痴立立feel

侍應同收錢果個都好好服務

面類無得加幾蚊配料甘,通常都要叫一面一主食

但我得一個人所以唯有叫個排骨面試試

個人食得辣,叫辣,但都唔算辣個種,係偏麻

四川排骨麵

勁多紅油,但食落唔算油

排骨好淋好入味,而且都起碼有成7,8 舊正方體甘

甘樣$55, 無加一,除左份量之外,服務同食物都係唔錯
2020-10-27
2020-09-27 965 浏览
渝酸辣粉其實開咗over十年 一直聽人講話好食 但係拖咗咁多年都未嚟試😛呢日嚟到cwb 加上最近好想食辣 所以就約埋朋友嚟試下🍜◽四川排骨麵◾四川擔擔麵◽滷水拼盤Order嘅時候見到佢有幾款辣度選擇 朋友問過店員 少辣同辣等於出面咩辣度 當然店員回覆十分安全又保守😂話多數食得辣先會揀辣 咁安全起見 我地都揀咗少辣 因為平時食麻辣火鍋我地一般都係食少辣 點知呢度嘅少辣我地係一啲辣味都感受唔到 再加辣椒油都無feel🤣所以嗜辣嘅朋友 唔洗怕醜 可以揀辣或大辣👍🏻而味道方面係唔錯架 而且店員服務態度都好好又細心
呢日嚟到cwb 加上最近好想食辣 所以就約埋朋友嚟試下🍜
◽四川排骨麵
◾四川擔擔麵
◽滷水拼盤
而味道方面係唔錯架 而且店員服務態度都好好又細心
2020-09-18 654 浏览
身邊果位想食正宗酸辣粉,專誠來到港島一嗜昔日遊客打卡店,由時代廣場A出口行一個街口就到,隱身街口不搶眼的渝酸辣粉老店。重慶酸辣粉$37紅油非常搶眼,花生炸菜必備,薯粉順滑,價錢對於銅鑼灣區係非常抵,但大食吃貨食就真係份量唔夠,要食多過擔擔麵或小食先滿足到。口水雞配擔擔麵套餐$80對比酸辣粉我比較想試擔擔麵,一個撈幼麵加上秘製醬汁拌上肉碎,無論集郵打卡都非常合心水,加埋啖啖肉嘅口水雞剛剛飽肚,而且有埋飲品,呢個餐價錢非常合理。論正宗秘製味道總結都有80分,亦都係同區少見的地道小店,而且老外日本人都係慣常食客,趁還在本土消費時期值得去支持一下。👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

身邊果位想食正宗酸辣粉,
專誠來到港島一嗜昔日遊客打卡店,
由時代廣場A出口行一個街口就到,
隱身街口不搶眼的渝酸辣粉老店。

重慶酸辣粉$37
紅油非常搶眼,花生炸菜必備,
薯粉順滑,價錢對於銅鑼灣區係非常抵,
但大食吃貨食就真係份量唔夠,
要食多過擔擔麵或小食先滿足到。

口水雞配擔擔麵套餐$80
對比酸辣粉我比較想試擔擔麵,
一個撈幼麵加上秘製醬汁拌上肉碎,
無論集郵打卡都非常合心水,
加埋啖啖肉嘅口水雞剛剛飽肚,
而且有埋飲品,呢個餐價錢非常合理。

論正宗秘製味道總結都有80分,
亦都係同區少見的地道小店,
而且老外日本人都係慣常食客,
趁還在本土消費時期值得去支持一下。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2020-08-13 793 浏览
前幾日我同男朋友講想食酸辣粉佢經過時代搵到呢間決定試吓😋我地都覺得幾好食可以一試❤️🍴重慶酸辣粉($37)入到餐廳見到個menu好多都好想食~但都要滿足番本來嘅小小心願🤣酸辣粉都正正常常如果酸味多少少就好😋🍴擔擔麵($48)一拎上枱以為比錯🤣因為我認知中嘅擔擔麵係有湯嘅~但原來冇錯到呢款係撈嘅😋撈匀後好香有少少花生味~麵質仲好煙韌❤️不過份量就唔太夠飽🤣🍴泡椒豬手($48)又係因為熱要叫番個涼菜黎爽下🤣今次嘅左泡椒味泡椒味都幾出但我覺得可以再辣d😋男朋友高覺得啱啱好🤣唔係好食得辣嘅人都可以試下❤️📍 渝酸辣粉 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街4號

🍴重慶酸辣粉($37)

🍴擔擔麵($48)

🍴泡椒豬手($48)

📍 渝酸辣粉 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街4號
  • 四川擔擔麵
  • 泡椒豬手
2020-07-26 551 浏览
My friend introduced me to a delicious Dan Dan Noodle shop. Compatibility with me is perfect.! The repeat has been decided!Really delicious! It is good to choose from 5 levels of spiciness.The shop is clean and the service is good.The cucumber was a little too spicy.
The repeat has been decided!
Really delicious!
2020-07-26
2020-05-31 1046 浏览
舖頭入面唔算好大,坐落有少少迫,但服務方面幾好,店員都好親切,主動介紹有咩好食!➡️ 重慶酸辣粉 ($37)同平時食開嘅酸辣粉一樣,都係有芫茜、花生、炸菜同紅薯粉等等,食落唔算太辣,湯底亦唔算好油,我鐘意😋➡️ 口水雞 (例) ($73)我哋兩個人叫左例牌嘅口水雞,份量睇落都OK,唔算太辣,食落d麻味好香口,雞肉都仲好嫩滑,唔錯。➡️ 鐘水餃 ($52)雖然個皮有啲厚,但勝在個汁辣辣地好開胃,不妨一試。渝酸辣粉 地址📍: 銅鑼灣耀華街4號.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️💫服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️

➡️ 重慶酸辣粉 ($37)

➡️ 口水雞 (例) ($73)

➡️ 鐘水餃 ($52)
雖然個皮有啲厚,但勝在個汁辣辣地好開胃,不妨一試。
鐘水餃

服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
2020-04-28
2020-03-25 1088 浏览
這間位於耀華街既小店,店面並不顯眼,但一到中午時段就大排長龍。最近可能因為肺炎,平日見既人龍不見了,便可以入去堂食。我和朋友一如既往都點了口水雞配酸辣粉套餐,連飲品的。辣度有分不同辣度,方便食唔到辣又想試既朋友👍🏻可能少咗人食飯,口水雞份量比平日多了,而且少了雞胸附近既骨位(以前感覺有三份一碟都是只有骨,沒有太多肉的部位)即使到了一點亦未滿座,侍應不忘為我們添茶。還記得以前經常有人在外面排隊,用膳後便立刻替我們收桌上既東西,好讓我們知道要離開。但是現在既服務態度截然不同,希望它能繼續維持這個服務質素。

2020-02-11 936 浏览
很久也沒有吃過這樣的酸辣粉了, 自從大學畢業之後, 不知為何很少經過那地方. 在這瘟疫的時間, 給自己吃一些麻辣的東西, 也許能夠提升自己的抵抗力. 多年來味道不變, 酸辣粉的酸麻味比辣味突出, 紅薯粉烹調得剛剛好, 滑身之餘口感也很彈牙. 至於招牌的口水雞, 麻香味十足, 雞沒有雪藏味, 肉質嫩滑但份量偏小. 配菜之中青瓜最為驚喜, 相當入味, 再配上爽脆的口感, 送酒來吃真的一流.
2020-01-13 891 浏览
鍾意食辣嘅朋友嚟到呢一間餐廳一定唔會失望 ,因為佢啲嘢真係夠辣。 店舖環境雖然唔算好大,但係食物質素唔差。🍽涼拌青瓜大大嚿嘅青瓜配上麻辣汁,望見都覺得好辣。同出面見到嘅涼拌青瓜好唔同。 不過食落去第一下個辣到唔算好勁,之但係 原來個辣會喺後面慢慢慢慢滲出嚟,食咗一兩嚿個口即刻辣度麻曬,真係好鬼爽。 同埋個青瓜肉厚鮮甜,用嚟做前菜真係一流。🍽 四川牛肚絲麵至於到主食麻辣牛肚麵,可能係因為食咗個涼拌青瓜辣到個口冇乜知覺,所以食呢碗麵嘅時候覺得佢嘅辣度唔算好勁, 但係麵質ok,硬度適中。唯一挑剔嘅係份量比較少。不過個價錢偏貴,份量都比預期的少,但味道夠辣。

🍽涼拌青瓜

🍽 四川牛肚絲麵
唯一挑剔嘅係份量比較少。

不過個價錢偏貴,份量都比預期的少,但味道夠辣。
涼伴青瓜
四川牛肚絲麵
  • 涼拌青瓜
2019-12-15 681 浏览
“渝”一直是妹妹最喜歡的餐廳之一,今天到銅鑼灣去,當然要去食一頓。妹妹最愛的蒜泥白泥,一片軟軟腩肉夾一片清脆青瓜,加上醬料,麻香味濃又有豐富口感。我最愛的熗炒時蔬, 大白菜加入花椒快炒, 清爽中帶點麻辣, 一口接一口的食不停。另外,還點了一小份的水煮魚, 味道沒什麼特別出色的地方, 魚肉也不多, 很多都是大荳牙,比其他招牌菜差很多, 有點失望。不過整體來說水準不變, 還是十分好吃!P.S. 餐廳特製的青瓜豆漿和涼粉甜品十分解辣, 有需要的朋友一定要試試

• 青瓜豆漿
  • 蒜泥白肉
  • 桂花冰粉
  • 熗炒時蔬
2019-11-07 619 浏览
早前朋友曾經介紹話銅鑼灣呢間食酸辣粉的餐廳五錯,今日決定一試❤️_口水雞$78可以揀例牌、半隻、一隻,視乎人數決定醬汁好香口,辣到其實唔算好辣,唔食得辣嘅朋友仔應該都食得到,雞肉肉質都幾滑,如果麻香味更重會更好食_四川牛肉麵麵係用上幼面,食落去嘅時候會吸晒牛肉湯麵嘅汁,牛肉嘅份量亦都非常多,價錢與銅鑼灣那個算是合理如果可以大碗啲就好啦😆_我們是晚上差不多九點多來的,餐廳仍然是非常多人和繼續有人進來進食☺️

口水雞$78
可以揀例牌、半隻、一隻,視乎人數決定

四川牛肉麵

• 口水雞