餐厅: 渝酸辣粉
资讯:

2024-03-22 124 浏览
下午茶時段路經銅鑼灣耀華街,心癢癢想吃碗酸辣粉,忽然想起久聞但未試過的川味小館。本以為有提供下午茶餐,但原來只有「全日歺」,幸好份量不大,點了一份口水雞配酸辣粉餐。口水雞非常惹味,汁料比一般的濃厚,雞件掛汁入味,最畫龍點睛的是加入豆豉碎!咸咸香香,味道變得多層次,超級好味酸辣粉的味道就正正常常,無乜驚喜,但薯粉的質地柔柔韌韌,是不錯的主食。另加十元,配了一杯青瓜豆漿,感覺清新,中和了油膩,平衡點麻辣,物有所值。

咸咸香香,味道變得多層次,超級好味

2024-02-09 190 浏览
我食咗渝好多好多年,宜家移左民太掛住佢嘅味道,睇番啲相先知原來超過12年了。經歷過早幾年疫情禁堂食,禁夜市買外賣番去自己煮,希望下次番黎味道始終如一。推介:大蒜肥腸麵 (要轉粉),撚燒麵,擔擔麵,口水雞 “係我食過最滑嘅口水雞”🤤
  • 口水雞
  • 擔擔麵
  • 燃燒麵
  • 紅燒大蒜肥腸麵
  • 大蒜鱔魚麵
2023-10-08 12361 浏览
Renowned for its spicy noodles, this restaurant serves a wide range of Sichuan style snacks, noodles and mains. They accepts mainly cash and other payments upon purchase over certain amount.This is one of the spots highly recommended by my colleagues when speaking about spicy food. To be fair, it is not a place where you shall put high hopes on, but it is definitely a great choice whenever you’re craving for spicy food. It may get busy during lunch hours, but wouldn’t be a long wait if you aren’

This is one of the spots highly recommended by my colleagues when speaking about spicy food. To be fair, it is not a place where you shall put high hopes on, but it is definitely a great choice whenever you’re craving for spicy food. It may get busy during lunch hours, but wouldn’t be a long wait if you aren’t in a rush.

🔸Chillied Sichuan Spicy Chicken Soup Noodle Set
用餐时段
2023-10-07 10780 浏览
夜里饿了不知道吃什么,看到这个店还开着,抱着试一试的心态点了酸辣粉,担担面,鸡丝凉面,结果个个惊艳,能在闹市区游客聚集的地方有这么一个宝藏小店这是个惊喜。凑仨字
外卖自取
2023-05-13 15429 浏览
我最近去了一家四川麵店,嘗試了他們的幾道招牌菜。其中我最喜歡的是他們的素菜拼盤、尤其是涼拌青瓜、涼拌茄子和涼拌木耳。🥒涼拌青瓜:這道涼菜非常清爽可口,青瓜的口感很爽脆,搭配上辣椒和醋汁,味道十分開胃。🍆涼拌茄子:茄子的口感非常軟糯,搭配上辣椒、蒜和醋汁,味道非常好,而且還有一些微甜的口感,讓人感到十分舒服。🧊涼拌木耳:木耳的口感很嫩滑,配合上蔥薑蒜醋汁和些許紅油,非常好吃。 接著,我品嚐了口水雞。這道菜品的名字聽起來就讓人垂涎欲滴。口水雞是四川菜中非常有名的一道菜,它的口感鮮美、辣中帶甜,讓人吃了之後回味無窮。雞肉非常鮮嫩,入口即化,配上麻辣的醬汁和脆脆的黃瓜,口感十分美妙。最後,我還品嚐了四川燃燒面。這道麵條非常有特色,麵條本身非常細軟。老闆稱此麵非常麻辣,但可以選擇走麻,然後辣椒醬分開上。

2022-12-16 14071 浏览
渝酸辣粉朋友成日話銅鑼灣有間酸辣野好好食,今次經過銅鑼灣終於食到啦!呢間鋪頭唔算當眼位置,好容易行行下miss 咗搵唔到~口水雞配擔擔麪套餐 HK$86口水雞嘅醬汁麻麻辣辣,雞肉都算滑嫩,不過要小心有雞骨;擔擔麪要咗小小辣,辣度剛剛好;麪條幼身但配埋免治肉碎同花生就好有咬口,呢個好好食四川燃燒麪 HK$57呢個名好特別,未食可能唔知點解,食完呢個麪就發配自己個嘴同脷好似燃燒緊;麪條同擔擔麪嘅一樣,但呢個醬汁就辣好多,明明點咗小小辣都好辣青瓜豆漿 HK$34豆漿黎講都算貴,但因為唔係周圍都有得飲,所以叫咗杯試下;清甜嘅青瓜味配埋豆漿,成個感覺好清新~整體黎講呢間川菜黎講都幾唔錯,麪條好好咬口,其實自己好快已經忍唔住encore多次;要留意返唔係太食得辣嘅記得試咗小小辣先啦
渝酸辣粉

口水雞配擔擔麪套餐 HK$86

四川燃燒麪 HK$57

青瓜豆漿 HK$34

整體黎講
2022-11-13 14703 浏览
喺添馬野餐完黎返銅鑼灣行下街食下野✨重慶酸辣粉 $40薯粉嘅煙韌 湯底唔錯 有少少酒㗎 有好多花生 不過叫左少辣我都覺得好辣😵😵 (平時食開3小)✨四川擔擔麵 $52 好好味👍😋 調味做得好好 酒味蒜香肉碎好攞到個平衡 麵條軟硬適中 好食到想再食多一碗添呀🤣🤣✨重慶口水雞 (例)$78雞肉好嫩滑 好多舊都係啖啖肉 好入味 好食👍✨麻辣牛筋 $80係我鍾意食嘅質感!唔會好腍 有啲咬口 有啲滷水醃完再加麻辣味道層次更豐富!😋😋🥛青瓜豆漿 $32好清新 好香青瓜味 又唔會好甜 解辣一流👍總括黎講味道都好好 會想再食 環境都好舒服 兩人坐四人卡位 夠晒闊 服務方面侍應都好主動加茶 見我地走又主動拎張單過黎味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$140✅再幫襯
喺添馬野餐完黎返銅鑼灣行下街食下野

環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$140

✅再幫襯
2022-09-28 13661 浏览
《不負責任食評—渝酸辣粉》評分:🌕🌕🌕總評:之前都聽唔少朋友推薦呢間酸辣粉雖然佢喺時代廣場後一兩條街但係酸辣粉始終都係比較普通、平價嘅食物Lunch去食 叫個套餐都成$85蚊都真係幾貴💸但係因為佢味道唔錯所以都食過兩次第一次食嘅時候外賣份量勁細一碗得幾啖酸辣粉🥴啲粉都係比較煙靭嗰種質感個湯就係偏向麻味重啲 但唔太夠酸同略淡加番啲口水雞汁即時好食番🤫不過收咁貴都係冇乜配料就算個湯幾好食都係略嫌單調口水雞都幾滑醬汁比較鹹 但係辣椒乾嘅香味就好突出🌶而辣味又唔會好誇張 個汁用黎撈乜都好食😂第二次食嘅水準都冇下降但係因為之前外賣真係好少加底加左$15 但今次又好似太多😂😂你話味道呢我覺得就都ok嗰種惹味程度會令人覺得有啲上癮🤭但係價錢都真係幾貴 扣左唔少分☠️
《不負責任食評—渝酸辣粉》
評分:🌕🌕🌕
總評:
之前都聽唔少朋友推薦呢間酸辣粉
雖然佢喺時代廣場後一兩條街
但係酸辣粉始終都係比較普通、平價嘅食物
Lunch去食 叫個套餐都成$85蚊都真係幾貴💸

你話味道呢我覺得就都ok
嗰種惹味程度會令人覺得有啲上癮🤭
但係價錢都真係幾貴 扣左唔少分☠️
2022-08-15 12554 浏览
💛 HKG - YU 💛ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 係銅鑼灣食酸辣粉一定選渝💜 唔知你地中意食邊類型邊到嘅辣呢?我自己就好中意食川菜嘅 可惜身邊嘅朋友都唔多食得辣 加上我皮膚唔係好handle 到 但我又好中意食😂 好矛盾😝 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒIt is not easy to look for a good authentic #sichuanfood here in HK but luckily I found @yu.2009.12.06 I’m in love 🥰 thx 🌼 Food素菜拼盤配重慶酸辣粉 80口水雞配四川擔擔麵 90 ◇◇◇◇◇◇◇◇◇#cass_cwb#cass_銅鑼灣#cass_chinese#cass_川菜 #eatwccinhk #渝酸辣
💛 HKG - YU 💛

#cass_川菜
#eatwccinhk

#渝酸辣

2022-08-12 14171 浏览
一向喜歡食辣既我,麻辣,大辣都岩,留意有關麻辣,川菜的餐廳今晚想食辣既心癮又起,行開銅鑼灣,諗起5-6年前食過既這間老店,記得當時叫的擔擔麵是不錯今晚諗住試店內其他款式麵食,我揀選同樣是menu 上有like icon 即店家推介-大蒜鱔麵,可惜係個惡夢一見賣相都靚仔,好多紅油浮面,花椒粒粒,一飲湯嘩好鹹😢 ,食麵麵質口感好,但食多幾淡鹹到苦,試一舊鱔肉是係梅,真心難食到想咸,成碗野既餸似醃製左好耐鹹到暈,真心無下次,嚇驚🤮,洗唔洗咁鹹
一向喜歡食辣既我,麻辣,大辣都岩,留意有關麻辣,川菜的餐廳

2022-08-12
想食酸辣粉除左可以去連鎖店外,有時細店更有風味😌 多次經過耀華街都留意唔到原來有間川菜館,店舖細係細左啲,大概只坐到5-6檯客,但店員態度唔錯,有賓至如歸嘅感覺😎《 重慶酸辣粉 》 $40 3.5 / 5湯頭好傳統好地道,酸同辣嘅比例恰到好處,既係酸咪咪好開胃,亦有麻辣後勁,幾嗆喉🤯 可惜薯粉偏幼身同淋,雖然更能吸收湯汁,不過口感就差啲唔算彈牙🤏《 成都肥腸粉 》 $58 4 / 5可以選辣湯或以胡椒做底嘅白湯,今次揀左白因為配肥腸好似更夾😝 湯底好濃郁好大浸胡椒味,飲落養身又暖胃,後勁有少少胡椒辣😋 粉麵方面就比酸辣粉優勝👍🏻 爽口彈牙,係份量細左啲;至於肥腸好碎濕濕,無咬口之餘份量亦較少,哩碗係湯頭同麵質獲勝😌《 夫妻肺片 》$78 3 / 5經過前面兩道麻辣主食嘅洗禮之後,呢味麻辣夫妻肺片就相對有啲平實🧐肉片滲滿麻辣醬油,肉質實淨有咬感,作為佐酒小食係唔錯,唯獨醬料味道唔算突出,所以整體評價一般🥺《 麻麻地奶凍 》 $45 4.5 / 5麻麻地嘅唔係講味道,而係食完呢個甜品之後嘅舌頭👅會有麻麻痹痹嘅感覺🥴 皆因甜品加入左香料,除左奶凍好濃郁奶香,仲有嫩滑嘅口感外,食到底更會

重慶酸辣粉

《 重慶酸辣粉 》 $40 3.5 / 5
成都肥腸粉

《 成都肥腸粉 》 $58 4 / 5

夫妻肺片

《 夫妻肺片 》$78 3 / 5

麻麻地奶凍

《 麻麻地奶凍 》 $45 4.5 / 5
麻麻地嘅唔係講味道,而係食完呢個甜品之後嘅舌頭👅會有麻麻痹痹嘅感覺🥴 皆因甜品加入左香料,除左奶凍好濃郁奶香,仲有嫩滑嘅口感外,食到底更會有麻香,初頭食少少怪,但食多幾啖就上癮🤤 好值得試😋

整體食物雖然無傳聞中咁驚艷,但仍然係好有特色嘅川菜館👍🏻

———————————————
用餐时段
成都肥腸粉
麻麻地奶凍
2022-08-01 9834 浏览
好食但都要預吃完個肚未必頂得順。鍾意呢間都幾年啦,一開始跟人食口水雞擔擔麵,到後來試多咗,搵到自己心水既兩碗麵溫提:偏辣,個肚要think twice ▫️大蒜鱔魚麵:唔可以少辣。偏鹹,但鱔魚燜好夠侯 ,愛辣人士可以挑戰▫️白湯肥腸麵⭐️:其實大腸我都係一般,但呢款麵係我宜家例牌。唔辣,不用擔心個肚,又好味☺️This spot in causeway bay is surprisingly popular among ladies of all! Most people come for the signature dandan noodle with chilled spicy Sichuan chicken. My to go is Chengdu Intestines Noodle in pepper soup - non spicy. If you wanna level up the 🌶 chili game, try Sichuan Spicy braised eel with leek soup noodle

溫提:偏辣,個肚要think twice

2022-07-29 9785 浏览
呢間川菜粉麵店嘅擔擔面🍜真係好好食😋首先個湯底好濃郁 食到好香嘅花生味之外🥜仲好夠麻辣香🌶麵底爽口彈牙又掛湯 每一條麵都沾滿晒杰身嘅湯底 食落真係非常惹味😍配埋嫩滑嘅麻辣口水雞 真係大滿足🐔
呢間川菜粉麵店嘅擔擔面🍜真係好好食😋
2022-05-29 12393 浏览
是日與友人的心情係好想食酸辣粉,搵到銅鑼灣附近一間可以食酸辣粉既餐廳。酸辣粉味道偏淡,不夠酸亦沒有一種香辣既味道。薯粉係粗圓身個種,食落煙韌。可惜整體味道淡,點了小辣,但卻感覺不到應有的辣味和酸味,有大大的進步空間。另外,亦點了口水雞,雞的肉質鮮嫩,口水雞汁有麻香味,如可以偏濃些會更好,更惹味。總括而言,餐廳環境不算大,但坐得舒適,店員有禮。但本人認為酸辣粉暫時不算是必點菜式,菜式口水雞亦算不錯的。

2022-05-20 11580 浏览
昨日先去完The Market , 今日黎到呢度,服務態度一d都唔輸酒店水準,親切、自動加水等等,Serve 我地係一位大叔,都態度好好,聲氣溫柔👍🏾 野食都唔錯,會再幫襯!
  • 鹵水拼盤