2019-06-08 41 浏览
自從到訪四川幾次後,開始越食越辣,越食越重口味,一直好回味四川火鍋,不過要食到正宗嘅四川火鍋不容易,很多地方的湯底只是油膩而不辣,今次朋友介紹這間火鍋店,似乎終於找到久違了的四川味道。九宮格麻辣大紅鍋 未到午膳高峰時間,店員很親切友善地替我們安排了一個窗邊的位置,景色不錯,可以慢慢欣賞風景,慢慢品嚐。美國極品牛小排肥牛睇圖就知道脂肪和肉的比例如何均勻,雪花紋理令牛肉片未放入口已經令人垂涎三尺,來吃的朋友緊記不要煮得太熟,輕輕放入湯底煮大約五至8秒就可以了,才能品嚐到那種入口即溶的感覺。孝禹十味 鮮鵝腸 這個烹調時間相對較長,但煮熟後口感仍然彈牙爽口,而且吸收晒所有湯汁之後,非常入味,花椒和辣椒的香氣濃郁!孝禹十味 紅糖粑糍 這是每次食四川火鍋必點的飯後甜品!外脆內軟,裏面的糯米十分軟熟,點少少紅糖更加好食!

孝禹十味 鮮鵝腸

孝禹十味 紅糖粑糍

2019-06-04 40 浏览
香港愈來愈多麻辣鍋,我諗唔可能唔食過,同人講起會有啲𤓓 😂😂😂 押韻x3 於是放假約班朋友嚟食下~食左好多嘢,但最最最最最值得一提嘅係手打蝦滑❣️超彈牙~ 加落麻辣鍋,吸左麻辣汁嘅蝦滑鮮味得嚟麻香滿腔又辣得刺激 😆😆😆牛骨髓又係好正,本身無味嘅骨髓轉眼登上麻辣之巔,成為滑嘟嘟嘅麻辣之王 😆😆😆 鐘意食麻辣嘅朋友必點❣️淮山條賣相夠gimmick~ 刀工好,砌成井字又易夾~最後不得不提~羅漢果茶❣️❣️❣️❣️❣️ 食完麻辣鍋多多少少喉嚨會唔太舒服,又驚熱氣,但有呢杯嘢就唔同晒,潤喉下火👍🏻👍🏻👍🏻 食得更多 😂

於是放假約班朋友嚟食下~

淮山條賣相夠gimmick~ 刀工好,砌成井字又易夾~

2019-06-03
午餐
2019-05-30 48 浏览
去完四川旅行,食過正宗嘅麻辣火鍋,真係返唔到轉頭,喺香港要搵一間正宗嘅都唔容易,但係呢度仲係舌尖上的中國推介嘅火鍋店呢。湯底我哋叫咗大骨滋補鴛鴦鍋,淨係個湯底都唔錯,味道幾濃郁,鴛鴦鍋就啱大眾嘅口味,有辣有唔辣。美國桶肥蠔:比想像中肥美,滾一滾,好快就食得啦。美國優質肥牛粒:打邊爐一定要叫牛肉啦,美國嘅肥牛仲係有質素保證,脂肪分配平均。鮮魚頭:朋友好鍾意食魚,魚肚配上麻辣湯底,真係好惹味啊。黑豚腩肉:肉類配麻辣湯底簡直係無敵,試咗肥牛,豚肉,最愛都係牛肉,雖然呢個都唔差,但係最鍾意都係肥牛。紅棗冰糖:一餐最重要就係糖水,尤其係能夠解辣嘅糖水。

美國桶肥蠔:比想像中肥美,滾一滾,好快就食得啦。

鮮魚頭:朋友好鍾意食魚,魚肚配上麻辣湯底,真係好惹味啊。

紅棗冰糖:一餐最重要就係糖水,尤其係能夠解辣嘅糖水
2019-05-27 44 浏览
話說肥妹仔打邊爐係無分季節,夏天打,冬天打。呢一間 火鍋店呢係出名食辣湯底嘅,可惜近排肥妹仔個胃唔係好舒服,點知原來呢一間餐廳係有唔辣嘅火鍋湯底,所以肥妹仔都狗衝去咗試。大骨滋補鴛鴦鍋佢嘅鍋正中心係豬骨湯,湯底超級香濃,奶白色,有蘿蔔,粟米,豬骨,齋飲個湯已經好香。而出面就係麻辣湯底,肥妹仔偷偷咁飲咗一啖,辣得非常之過癮。田園菜籃因為肥妹仔近排個胃唔係好舒服,所以唔可以大魚大肉,都叫返個菜籃嚟食。肥妹仔係放響個豬骨湯湯底入面,佢嘅菜索曬豬骨湯,超級 鮮甜而且啲菜都好新鮮。脆鯇魚片佢嘅脆鯇魚片真係好新鮮,佢嘅魚係咬落去真係用脆卜卜嚟形容。魚香味好濃,肥妹仔嘅朋友將佢放喺麻辣湯底,聽到佢讚不絕口。鮮蝦串其實海鮮只要新鮮就已經冇得輸。佢呢個海蝦真係超級爽口彈牙, 仲見到有膏個頭嗰度,放喺豬骨湯或者麻辣湯,索咗啲湯底嚟食真係一流。

大骨滋補鴛鴦鍋

田園菜籃

脆鯇魚片

鮮蝦串
2019-05-03
2019-05-27 30 浏览
九宮格麻辣大紅鍋鍾意食辣嘅人一定要過嚟挑戰一下。佢呢一個麻辣大紅鍋一啲都唔馬虎,超麻超香,食到流唒汗。特色迷你燕餃佢呢一隻餃子比較迷你,係一口一啖。 但係佢入面嘅餡料都好飽滿,有韭菜同埋豬肉粒,好香口,索埋個麻辣湯底好正。美國極品牛小扒呢個牛小扒紋路超靚,肥瘦適中,咬落去唔柴唔韌,牛味都幾濃, 肉質好新鮮。孝禹十味大刀牛肝佢呢一個牛肝好粉,再加埋隻蛋黃喺上面,撈勻佢一齊放落去麻辣湯底,超吸味。牛肝好新鮮,鍾意食牛內臟嘅朋友定要試。下火枇杷凍超級清甜,涼浸浸係,解辣嘅必備良品,一定要食。

特色迷你燕餃

美國極品牛小扒

孝禹十味大刀牛肝

下火枇杷凍
超級清甜,涼浸浸係,解辣嘅必備良品,一定要食。
2019-05-22
2019-05-27 28 浏览
天氣熱但係仍然無阻我喜歡食火鍋。火鍋之中,最喜歡麻辣湯底。據聞呢間餐廳在國內有好多分店,榮登《舌尖上的中國2》唯一推介嘅正宗重慶老火鍋 — 「渝味曉宇」。。餐廳裝修好光猛,落地玻璃滲進日光,感覺唔錯,而且一進餐廳就聞到濃烈嘅辣椒味道,感覺好地道。。既然食火鍋,一定要是最正宗最辣嘅,所以我哋點算左九宮格麻辣大紅鍋。雖然分成九格,但湯底是沒有分別的,只是加了不同的間隔,方便下爐的時候方便記認呢。看到滿滿的辣椒,真的頭皮發麻,不過味道卻是非常正宗。黑豚腩肉打邊爐嗰陣能夠沒有肉類,記得上次來吃牛肉是非常可口,腩肉質素就不過不失了。紐西蘭精品羊肉卷羊肉也是我喜愛的食物之一,你的羊肉,不會太羶,打邊爐除了牛肉,羊肉是我的第二最愛呢。孝禹十味 紅糖粑糍 這個湯底實在非常辣,不過吃過甜品,立即有解辣的功效,實在是必食的。

天氣熱但係仍然無阻我喜歡食火鍋

看到滿滿的辣椒,真的頭皮發麻,不過味道卻是非常正宗。

黑豚腩肉

紐西蘭精品羊肉卷

孝禹十味 紅糖粑糍
2019-05-27 29 浏览
我一向有個花名叫辣妹,哈哈!!今日難得開心星期五,就一早book左渝味曉宇食,成班朋友都係麻辣控,啱晒就一班老友去食麻辣火鍋,最爽的有唔同味道 鴛鴦湯底選擇。今次叫左特色香果鍋 ,當然要叫呢個啦,係香港獨有嘅味道,旁邊圍住嘅麻辣鍋適合不同辣度既朋友一齊食呀以下嘅配料亦係一定要叫嘅配料孝禹十味 鮮鵝腸好爽好脆呀,超長嘅鵝腸, 輕輕一灼就得喇唔可以過熟。超好食的功夫土豆片,都係必食之一黑豚腩肉 ,肉質鮮嫩,可以繼續encore南瓜餅,可作甜品小食之選呀
我一向有個花名
叫辣妹,哈哈!!

就一班老友去食麻辣火鍋,最爽的

有唔同味道 鴛鴦湯底選擇。

適合不同辣度既朋友一齊食呀

以下嘅配料亦係一定要叫嘅配料

孝禹十味 鮮鵝腸

好爽好脆呀,超長嘅鵝腸, 輕輕一灼就得喇
唔可以過熟。超好食的

功夫土豆片,都係必食之一

黑豚腩肉 ,肉質鮮嫩,可以繼續encore

南瓜餅,可作甜品小食之選呀

2019-05-27 24 浏览
和朋友在街上閒逛,突然有想起麻辣火鍋,即時想起渝味曉宇,作為過江龍,是重慶火鍋50強排行第一。香果鍋X麻辣大紅鍋點了這個鴛鴦湯底,內層是新鮮的生果,味道道清新,外層是麻辣鍋,辛辣得來又有很強烈的麻香,非常醒胃。美國極品牛小排肥牛 肥牛採用最上等的肥牛,滑得來又有牛香,沾上麻辣湯汁,散發著香口的味道。手打蝦滑蝦滑彈牙有蝦香,朋友也吃得津津有味道。脆鯇魚片脆魚厚度適中,魚香味足,彈牙兼香口。整體來講非常有重慶風味,絕對有下次。

香果鍋X麻辣大紅鍋

手打蝦滑
蝦滑彈牙有蝦香,朋友也吃得津津有味道。

脆鯇魚片
脆魚厚度適中,魚香味足,彈牙兼香口。

整體來講非常有重慶風味,絕對有下次。
2019-05-23 33 浏览
渝味曉宇基本上,火鍋之愛好者都一定聽過或食過,之前係尖沙咀食過,食完十分回味,今次係再係銅鑼灣食九宮格麻辣大紅鍋今日直接叫王牌湯底,只係見鋪滿辣椒火紅色的湯,已經feel到個人已經想流汗,同時十分期待火辣的味道。孝禹十味 耗兒魚 十味中每一款都好吸引,之前食過其他,耗兒魚就未試過,啖啖肉的魚配上麻辣的湯底,真係無得輸,有時好驚食魚散哂,得番d骨。手打香菜牛肉滑 牛肉就成日食,今次轉下食牛肉滑,香菜令牛肉唔太單調,牛味十分足夠,有埋麻辣湯底,與食肥牛有另類感覺美國桶肥蠔最後超肥大的桶蠔,只係睇樣已經十分震撼,有左九宮格,都唔需要驚咁大隻蠔游左去邊,撈起黎食,一口都好難食哂,但蠔的鮮甜,完全無敵。

孝禹十味 耗兒魚

手打香菜牛肉滑

美國桶肥蠔
2019-05-21 34 浏览
還記得上次到重慶旅遊,吃過美味的火鍋,在香港一宜直都想尋回這風味,沒想到這間渝味曉宇冇有驚喜。美國極品牛小排肥牛採用最優質的肥牛,肉質嫩質,輕輕焯一焯,入口即溶,牛味很濃郁。手打四寶丸 四寶丸代表四種不同的味道,最欣賞是墨魚丸,新鮮手打,彈牙之餘又冇有濃濃的墨魚香。午餐肉老婆最喜愛的配料,軟綿綿的口感,吸入了麻辣的湯香,非常入味。麻辣牛肉除了火鍋,其他熟食也非常好味,麻辣牛肉辣辣地帶冇有麻香,絕對是誠意之作。 九宮格麻辣大紅鍋湯底是麻辣鍋,非常非常辣,麻味也很突出,嗜辣人仕最愛。

手打四寶丸

午餐肉

麻辣牛肉

九宮格麻辣大紅鍋
湯底是麻辣鍋,非常非常辣,麻味也很突出,嗜辣人仕最愛。

2019-05-21 17 浏览
老老豆豆 黑洞打邊爐就食得多但麻辣火鍋都係第一次食咋餐廳夠大 坐得好舒服可以一路打邊爐一路慢慢傾計湯底揀左九宮格麻辣大紅鍋 湯底紅卜卜 睇見都覺得辣味十足田園菜籃 佢冇改錯名 真係一大籃菜份量超足料美國優質肥牛粒 肥牛粒脂肪同牛肉比例剛好牛味十足 肉質嫩冧而且夠新鮮 吾係平雪到硬晒個種美國桶肥蠔呢個係黑洞必食推介隻隻蠔都手板咁大隻入口好鮮甜吾會有沙就算滾熟咗size都冇點縮水打邊爐始終比較熱氣黑洞叫左份下火枇杷凍 口感滑dodo 吾太甜清到口腔油膩同熱氣既感覺 吾錯整體來講呢間火鍋店配料幾高質餐廳環境亦都舒服 如果鍾意食辣嘅朋友就更加啱晒
老老豆豆 黑洞打邊爐就食得多

整體來講呢間火鍋店配料幾高質
餐廳環境亦都舒服
如果鍾意食辣嘅朋友就更加啱晒
2019-05-01 35 浏览
It was a colleague gathering dinner last night and booked this restaurant because we all like spicy food. The hot pot was spicy and I k! What I enjoyed the whole evening was the service I received, it was exceptional, especially the staff name Wallace, he was very attentive and polite the whole evening, perfect evening out with colleagues!

2019-04-30
2019-04-27 38 浏览
嗜辣的我,撞到嗜辣嘅朋友,一定係去食麻辣火鍋啦!本來想挑戰九宮格,可惜朋友最後落單前都猶豫了一下,決定來個鴛鴦鍋,我都即刻要鄙視一下佢,哈哈!不過朋友嘅顧慮的確是沒有錯,因為佢真係唔係好抵得順個辣鍋,我當然沒有令人失望,從頭帶到尾都係食辣嗰個,湯底既麻且辣,濃而不膩,重口味得來又不會太鹹,絕對值得再來,挑戰九宮格。前菜是醋味雲耳,既開胃,而且可以解辣,另外跟朋友叫了2杯洛神花山楂凍飲。如果不怕第2天,屁股火箭升空,食辣都幾過癮

2019-04-26 38 浏览
麻辣鮮香是川菜的精髓,朋友最愛吃麻辣火鍋,好奇麻辣火鍋的湯底是怎樣製作的呢?每次看到紅彤彤一片的,湯底既麻又辣,吃起來層次豐富,內裏到底是…朋友帶我到吃一個重慶火鍋店,有九宮格喔,朋友介紹我可以吃一個清湯配一個麻辣,一試分別呢。麻辣火鍋為重慶及四川的名菜,這店有種正宗感覺呢,看到花椒粒、蔥段、薑片,辣椒粉、紫草、桂皮、八角、大小茴香等熬製而來,作為一個捧場客,一定要試試喔~煮法略有不同 ...毛肚,是牛的第三個胃,即牛之重瓣胃,好棒的。外型如一塊又一塊的葉片,如牛柏葉。毛肚呈黑色,顏色雖然不吸引,質感又粗糙,但吃的時候彈性無比呢,比起經漂白之白柏葉彈牙。網上一看,毛肚有蛋白質,補益脾胃之餘,也可補氣養血。為了追求美味及健康,朋友也吃了幾份, 🔥🌶🔥🌶🔥🌶🔥🌶🔥更重要~渝味曉宇把重慶最地道美食,打造成「孝禹十味」。這十款配料很有特色,其中現炸豆皮是很少地方有呢!是麻辣鍋之不二之選。#孝禹十味其他材料有分為全份/半份,份量任選,窩心的! 渝味曉宇之九宮格鍋,非常的不同,火喉、溫度及牛油濃度也在同一個小鍋上有不同之感覺。毛肚、牛肝、肥牛等,適合10秒 - 1分鐘,鮮嫩爽口,快快來也吃一口也!

為了追求美味及健康,朋友也吃了幾份, 🔥🌶🔥🌶🔥🌶🔥🌶🔥

#孝禹十味

豆皮、豆乾、蔬菜,需要2-10分鐘,便可以吃到美味,鎖住新鮮食材。

四角格的火力小的時候,比較適合燉煮腦花(不錯的)、鴨血、鵪鶉蛋、肥腸等,軟糯入味喔~
2019-04-26 25 浏览
呢間火鍋店寬敞舒適,啱晒同朋友慢慢食又可以對住個海景傾計。另外,欣賞店家對各項食材都有標明建議烹調時間,只要按照時間就唔怕者得太生或太熟。大刀牛肝 $88中間有粒生鵪春蛋黃,非常滑溜,入口溶化。曉宇嫩牛肉 $78口感同味道都好似平時食嘅滑牛,好軟腍。極品鵝腸 $87清洗得超級乾淨,非常爽脆新鮮。鮮黃喉 $99兩樣都幾脆,個人鍾意黃喉個口感多啲。自家製洛神花茶比較甜,但係好解辣。紅糖糍粑$69糍粑炸得金黃,外脆內軟,煙煙靱靱。美國安格斯優質肥牛$208油花分布平均細緻,厚度適中,沒有任何冰鮮味或牛腥味。

大刀牛肝 $88
中間有粒生鵪春蛋黃,非常滑溜,入口溶化。

曉宇嫩牛肉 $78
口感同味道都好似平時食嘅滑牛,好軟腍。

極品鵝腸 $87
清洗得超級乾淨,非常爽脆新鮮。

鮮黃喉 $99
兩樣都幾脆,個人鍾意黃喉個口感多啲。

自家製洛神花茶
比較甜,但係好解辣。

紅糖糍粑$69
糍粑炸得金黃,外脆內軟,煙煙靱靱。

美國安格斯優質肥牛$208
油花分布平均細緻,厚度適中,沒有任何冰鮮味或牛腥味。