2023-11-09 106 浏览
又喺商場睇完戲,今日揀左呢間日本菜🇯🇵餐廳內外裝修都好和風🙈有二人套餐,亦都可以散叫壽司、串燒、刺身飯、小食等~前菜我地叫左汁燒鮑魚✨鮑魚好入味彈牙,切好唒一粒粒好方便食,點埋檸檬汁食更加清新😋鐵板燒到好熱🔥蒜片勁香,咬落香脆~和牛粒冇肥膏亦冇筋,好易咬而且牛味好重,火喉亦都啱啱好!真心唔錯😍刺身飯份量都幾大碗,刺身亦好大件,吞拿魚蓉超多絕對夠撈唒成碗飯😋仲有隻蛋黃撈埋食更加香滑👍🏻中拖羅油脂好豐富,入口即溶!帶子同蝦亦好甜,又大件又新鮮😋拉麵好特別,上到枱時先睇住店員倒啲雞白湯入去~和牛冇經過烹調,只用湯嘅熱力去整熟可以確保牛唔會因高溫而過熟👍🏻拉麵質地幾好唔會太腍,雞白湯好濃郁,再加埋和牛香味同油脂味道更豐富😍和牛甚至都係入口即溶,超滑!不錯!
又喺商場睇完戲,今日揀左呢間日本菜🇯🇵

餐廳內外裝修都好和風🙈

有二人套餐,亦都可以散叫壽司、串燒、刺身飯、小食等~
汁燒飽魚

極盛四色刺身丼

中拖羅油脂好豐富,入口即溶!帶子同蝦亦好甜,又大件又新鮮😋

用餐时段
汁燒飽魚
濃厚醬油雞白湯和牛拉麵
這是一個日式風格的小店,簡潔且充滿了舒適的氛圍。我點了店家的招牌菜——鐵板牛肉飯。服務生將燒熱的鐵板端到我面前,聞到了滿滿的肉香,讓我垂涎欲滴。他們將切好的牛肉放在熱騰騰的鐵板上,剛熟的牛肉在鐵板上發出噼噼啪啪的聲音,瀰漫著誘人的香氣。等到牛肉稍微熟透後,他們將配料一起翻炒,讓每一口飯都帶著微微焦香。除了鐵板牛肉飯,我還點了雜錦天婦羅烏冬。待菜上桌時,烏冬湯裡飄著輕微的蔥香,天婦羅酥脆金黃,誘人的外表令人垂涎欲滴。天婦羅外酥內軟的口感十分滿意,各種蔬菜和海鮮的風味交織在一起,令我彷彿置身於日本的美食街。最後,我嘗試了他們的清酒蒸蠔。一盤盤散發著清新香氣的蒸蠔端上桌,讓人垂涎欲滴。這些蒸蠔肥美鮮嫩,一口咬下去,汁液四溢,鮮甜的味道讓人回味無窮。搭配上一杯清酒,更是饕客的最愛。整體而言,這家居酒屋提供了一個美味的餐飲體驗。不僅是食物本身的味道出色,而且服務態度親切周到。我真的很享受這次的用餐體驗,肯定會再次光顧這家居酒屋。
這是一個日式風格的小店,簡潔且充滿了舒適的氛圍。

2023-10-19 76 浏览
首先,我哋最推薦嘅係本鮪魚6點盛,有大拖羅、中拖羅、赤身、吞拿魚腩碎、火炙赤身同鐵火卷。大拖羅肉質鮮嫩,入口即化,而中拖羅亦鮮味十足。如果你鍾意火炙嘅口感,咁火炙赤身絕對係你嘅首選,外脆內軟,有陣微微焦香。最尾唔少得嘅鐵火卷,柔軟嘅魚肉夾埋海苔。🔥🍣🎣接著,我地點左陶板清酒煮蜆,呢款食物真係令人驚喜,店員會成鍋螺係我地面前煮,一打開蓋就聞到香噴噴嘅味道,蜆肉鮮甜,口感相當彈牙,而且煮得恰到好處,大蔥同清酒令到個味道更顯鮮味,好夾。🍶🐚最後,唔少得嘅係鰻魚柳川鍋,我地鰻魚控必點嘅選擇。鰻魚肉質鮮嫩,經過巧妙烹調,保持住佢嘅濃郁味道,下面係滑嫩嘅炒蛋,味道帶點甜,上面灑上了香蔥。😊👍

2023-10-17 80 浏览
餐廳裝修日式。有好多座位。坐低有茶飲。餐廳選擇有刺身、卷物、小食、熟食、飯、拉麵烏冬等。本身打算叫香芒大蝦卷,但點知今日冇芒果又冇蝦,所以揀了其他菜式。點完菜,嘢食好快就到。主食我揀咗比目魚西京燒,魚肉鮮嫩,西京燒醬汁香甜。接著小食就叫咗鐵板牛油焗帶子,有少少沙律菜。而鐵板蒜香和牛粒,牛肉有咬口,蒜香🧄味道香濃。最後海膽炒飯,面上有少少海膽,飯粒鬆軟,份量多。埋單大約$500兩個人~ 啱哂街坊食。

接著小食就叫咗鐵板牛油焗帶子,有少少沙律菜。
而鐵板蒜香和牛粒,牛肉有咬口,蒜香🧄味道香濃。
最後海膽炒飯,面上有少少海膽,飯粒鬆軟,份量多。
埋單大約$500兩個人~ 啱哂街坊食。
2023-10-16 84 浏览
朋友最近搬左黎南昌,今晚約左食飯,佢推介”漁釧”。位置極方便,南昌站C出口一入商場已經見到!等緊朋友既時候,見到門口餐牌優惠好吸引🤩入到去坐位好闊落,我地二人坐大張卡位,佈置日式料理風格。餐牌款式很多選擇,最後點了!💰$145 香芒大蝦卷外層香芒香甜,大蝦炸得香脆,大大嚿好滿足!💰$106 海蝦天婦羅烏冬兩件海蝦、冬菇、青椒、茄子炸粉薄薄一層,熱辣辣上枱,放一陣食更香脆,稻庭烏冬彈牙又大碗!💰$129 美人鍋 (半價優惠)呢個要推薦,無預計咁大鍋,仲要好足料成十件大雞件、豆腐、冬菇、紅蘿蔔、大量蔬菜,湯底鮮甜。仲要半價優惠,好抵食!😗追加串燒💰$15 秋葵、💰$20 鹽燒黑豚腩總結:位置極方便,日式裝飾內裏很舒適,食物有質素,價錢合理,值得推介👍🏻

等緊朋友既時候,見到門口餐牌優惠好吸引🤩

入到去坐位好闊落,我地二人坐大張卡位,佈置日式料理風格。

餐牌款式很多選擇,最後點了!
💰$145 香芒大蝦卷
外層香芒香甜,大蝦炸得香脆,大大嚿好滿足!

💰$106 海蝦天婦羅烏冬
兩件海蝦、冬菇、青椒、茄子

💰$129 美人鍋 (半價優惠)
呢個要推薦,無預計咁大鍋,仲要好足料

追加串燒
💰$15 秋葵、💰$20 鹽燒黑豚腩

2023-10-12
  • 美人鍋
週末下午見周圍都好多人諗住揾個靜靜地舒服地方食下野見門面幾舒服又無乜人 就諗住試下坐低就開始發現職員服務態度好麻麻明明全場都係1~2 枱客在場3 個職員都勁懶散 好唔helpful 上哂食物枱面都無提供食具同碗碟🤡衛生常識都好一般不斷掛住個口罩係下巴不過如果食物都ok 既話應該都五會寫呢篇差評食物完全對五住個價位。。sushi d 飯握到勁實 好難食刺身好唔新鮮 連個udon 都好平價完全估唔到呢個sushi+udon 餐要收我$160唯一可取係環境舒服唔多人仲食物同職員態度真係完全五值得幫襯
週末下午見周圍都好多人

衛生常識都好一般
不斷掛住個口罩係下巴

不過如果食物都ok 既話
應該都五會寫呢篇差評

食物完全對五住個價位。。
sushi d 飯握到勁實 好難食
刺身好唔新鮮
連個udon 都好平價
完全估唔到呢個sushi+udon 餐
要收我$160

唯一可取係環境舒服唔多人
仲食物同職員態度真係完全五值得幫襯

2023-10-10 63 浏览
漁釧(V Walk商場)好方便,裝潢日式style,卡位也寬敞,垂下竹簾私隱度更佳,午餐定食有很多選擇,晚上六時起還有更多優惠50%割引串燒+清酒組合65%割引下次晚上再來享用割引優惠😆😆❣️燒花魚一夜干定食花魚經過燒烤後,外皮烤得香脆,魚肉絲絲分明,肉質彈牙有口感,還帶有濃縮嘅鮮味❣️帆立貝三文魚親子丼定食帆立貝肉質厚實具彈性,味道鮮甜,口感嫩滑三文魚味道甘香,肉質爽滑,脂肪均勻不油膩,配上壽司飯軟糯甜香❣️南蛮炸雞炸雞外皮酥脆金黄,肉質鮮嫩多汁,蘸上淆入蛋白粒和酸黃瓜的沙律醬,口感更豐富❣️燒日本魷魚濃厚烤香魷魚味,而且烤得剛剛好,吃起上來鮮甜彈牙,每口感受到滿滿的海鮮味❣️柚子雪葩口感柔軟滑潤,帶柚子清香和微酸,有涼爽口感,清新風味每個定食會跟💥沙律菜~青翠嫩綠沙律菜淆入樱花蝦酸酸甜甜好惹味💥味噌湯~絲絲醇香,口感順滑💥茶碗蒸~蛋汁混合高湯和豐富食材,吃起來嫩滑鮮甜
漁釧(V Walk商場)

串燒+清酒組合65%割引

下次晚上再來享用割引優惠😆😆
❣️燒花魚一夜干定食

❣️帆立貝三文魚親子丼定食

帆立貝肉質厚實具彈性,味道鮮甜,口感嫩滑
❣️南蛮炸雞

❣️燒日本魷魚

❣️柚子雪葩

口感柔軟滑潤,帶柚子清香和微酸,有涼爽口感,清新風味
每個定食會跟
💥沙律菜~青翠嫩綠沙律菜淆入樱花蝦酸酸甜甜好惹味
💥味噌湯~絲絲醇香,口感順滑

💥茶碗蒸~蛋汁混合高湯和豐富食材,吃起來嫩滑鮮甜

2023-10-10 49 浏览
今日我約咗一位中學同學食飯敍舊,佢住南昌,就介紹屋企附近呢間日本餐廳俾我,我地兩個都係日料愛好者,超鍾意食刺身同日式串燒。🙆🏻‍♀️❤️首先,我點左極上刺身5點,包括三文魚、油甘魚、呑拿魚、赤蝦、帶子,每款各有2片,好厚切,咬落充滿油份,好新鮮。😍😍 除此之外,上碟好靚,有紫穌葉同心型紅色花瓣陪襯,仲好適合打咭添📸📸之後,我仲叫咗鹽燒雞肉串,雞肉好嫩好滑,咬落完全冇雪味,上面灑咗少許鹽粒調味。😆😆另外,蟹肉玉子燒都幾不錯,每件上面都有蟹肉同蟹籽,造型吸引,玉子好嫩。🍳🍳燒明太子長芋係印象最深刻嘅,第一次食呢道菜,又幾有驚無險,明太子好香,長芋配上明太子惹味得黎又岩岩好,不會太膩。🥹🥹

2023-10-07 41 浏览
V City 的漁釧這家餐廳以其新鮮的海鮮和獨特的日本料理聞名。我要稱讚他們的主食,為豚腩叉燒濃厚醬油雞白湯拉麵及壽司七點盛。這道拉麵以濃厚的醬油雞白湯為基礎,配上豐富的叉燒和豚腩,令人垂涎欲滴。壽司七點盛則呈現了多種不同的壽司美味,每一口都充滿了新鮮的海鮮風味。鐵火卷及鹽燒雞肉串的組合豐富多樣,鐵火卷的外皮酥脆,內裡則包裹著豐富的內餡,而鹽燒雞肉串則帶有微妙的炭燒風味,口感嫩滑多汁。單點壽司也是漁釧的亮點之一。我特別推薦他們的帆立貝赤醋壽司,帆立貝鮮嫩多汁,搭配著微酸的赤醋,非常開胃。火炙牛油赤海蝦壽司則帶有獨特的燒烤風味,牛油的香氣與海蝦的鮮甜相互融合。而鰻魚壽司則以其酥脆的鰻魚肉和甜蜜的醬汁,為整個壽司體驗增添了豐富的層次感。最後,我品嚐了他們的甜品,梅酒柚子雪葩和綠茶雪糕。梅酒柚子雪葩清爽宜人,柚子的香氣與梅酒的微醺感相得益彰。綠茶雪糕則帶有濃郁的抹茶風味,口感滑順,是完美的結束飯局的選擇。總體而言,漁釧(V City店)提供了一個令人愉悅的用餐體驗。他們的菜單豐富多樣,每道菜品都呈現了高品質的食材和獨特的風味。服務也非常友好和周到,讓我在這裡度過了一個美好的用餐時光。如果你對

總體而言,漁釧(V City店)提供了一個令人愉悅的用餐體驗。他們的菜單豐富多樣,每道菜品都呈現了高品質的食材和獨特的風味。服務也非常友好和周到,讓我在這裡度過了一個美好的用餐時光。如果你對於新鮮的海鮮和精緻的日本料理感興趣,我強烈推薦你來品嚐漁釧的美食。
2023-10-03 64 浏览
好有日本居酒屋感覺,環境舒服松葉蟹肉野菜沙律$98松葉蟹肉味道鮮甜,配埋分量十足嘅蟹子同沙律菜,胡麻醬剛剛好,味道清新又滋味極盛四色刺身丼$218中拖羅肥美,吞拿魚蓉份量毫不吝嗇赤蝦同帶子味道好鮮甜可口感幸福感滿滿配埋日本蛋食汁食得好滿足鰻魚柳川鍋$102呢個賣相一般,因鰻魚切件左鰻魚厚而口感軟稔,唔錯滑蛋又嫩滑又甜甜地,伴有好多牛蒡絲,同鰻魚一齊食味道好夾貴荔皇后$38荔枝梳打威士忌視覺蠻美,入口清甜,好適合女仔飲
好有日本居酒屋感覺,環境舒服
松葉蟹肉野菜沙律

松葉蟹肉野菜沙律$98

極盛四色刺身丼$218
中拖羅肥美,吞拿魚蓉份量毫不吝嗇
赤蝦同帶子味道好鮮甜可口感幸福感滿滿
配埋日本蛋食汁食得好滿足

鰻魚柳川鍋$102
呢個賣相一般,因鰻魚切件左
鰻魚厚而口感軟稔,唔錯
滑蛋又嫩滑又甜甜地,伴有好多牛蒡絲,同鰻魚一齊食味道好夾

貴荔皇后$38
荔枝梳打威士忌
視覺蠻美,入口清甜,好適合女仔飲
2023-08-14
松葉蟹肉野菜沙律
2023-09-29 55 浏览
今晚同婆婆二人世界, 帶咗佢去附近V walk---漁釧食日本料理。餐廳門面設計富有日本風, 內在設有多個卡位, 以竹簾做間隔, 隱約帶點私隱度。供應各式刺身、壽司、卷物、炸物、串燒、鍋物等等…晚市仲推出精選半價menu, 更加抵食。三文魚富士山:疊起多件青瓜卷, 再佈上數片三文魚, 淋上沙律醬, 放上蟹籽, 賣相有如富士山般似的。三文魚有魚香, 蟹籽令口感特別, 配搭簡單, 賣相仲好適合打卡。 帶子三文魚親子丼:一片片三文魚刺身份量多, 有魚油香, 帶子鮮甜肥美, 伴有些少三文魚籽, 令魚油更加香濃。極上四色刺身丼:集合三文魚、帆立貝、赤蝦、吞拿魚蓉四款刺身, 不過價錢相比上面果個丼飯平, 分別在於三文魚片切得細片, 一小片一口, 赤蝦肥美爽口, 吞拿魚蓉很有魚香。南瓜天婦羅:天婦羅炸皮鬆化不油, 南瓜好林, 味道清甜。

供應各式刺身壽司、卷物、炸物、串燒、鍋物等等…
晚市仲推出精選半價menu, 更加抵食。

三文魚富士山:
三文魚富士山

帶子三文魚親子丼:
帶子三文魚親子丼

極上四色刺身丼:
極上四色刺身丼

南瓜天婦羅:
天婦羅炸皮鬆化不油, 南瓜好林, 味道清甜。
南瓜天婦羅
2023-09-25
三文魚富士山
帶子三文魚親子丼
極上四色刺身丼
南瓜天婦羅
2023-09-15 39 浏览
好耐冇去過v walk 行街,難得放日假。緊係要陪下媽咪,做下乖女啦😊媽咪話想食日本野就搵左食埋裝修唔錯嘅日本餐廳,佢入面嘅包廂都好靚架,好日本feel🌟香芒大蝦卷食日本野點少得食壽司,因為媽咪唔係好中意食魚生,所以就叫左個卷物比佢,芒果好甜😍同埋炸蝦唔會太厚粉,加埋一齊食都幾fresh🤭🌟帶子三文魚親子丼親子丼嘅魚子粒粒好新鮮👍帶子都好鮮甜,感覺都唔錯🤭🌟燒原條鰻魚呢個係店員推介我哋食嘅,因為嗰日咁啱做promotion ,$98就有原條嘅燒鰻魚🤭都幾抵食,建議可以叫嚟同朋友仔一齊share,因為我哋兩個人食一條鰻魚都幾飽😂😂🌟 唐揚雞軟骨粒佢依份小吃份量超足🤭如果加多杯啤酒就一流啦🍴漁釧 (V Walk) (深水埗)📍深水埗深旺道28號V Walk 地下G-19號舖

🌟香芒大蝦卷

🌟帶子三文魚親子丼
親子丼嘅魚子粒粒好新鮮👍帶子都好鮮甜,感覺都唔錯🤭

🌟燒原條鰻魚

🌟 唐揚雞軟骨粒
佢依份小吃份量超足🤭如果加多杯啤酒就一流啦

🍴漁釧 (V Walk) (深水埗)
📍深水埗深旺道28號V Walk 地下G-19號舖
2023-09-12 41 浏览
🦐香芒大蝦卷呢一款係當日嘅食物裏面最impressive,餐牌上面寫咗有八件,其實計埋頭尾兩件都有10件左右😚芒果嘅甜味配搭香脆嘅炸蝦,呢個combination💯🥘鰻魚柳川鍋鰻魚飯有少少細骨,不過都唔算太慘口🤔️配搭埋下面嘅滑蛋🤪當堂好想叫碗飯送飯食🐮鐵板牛舌初初睇相嘅時候以為係一粒粒嘅牛舌,上枱嘅時候估唔到係薄片🤤洋蔥吸滿咗醬汁嘅味道,不過就咁食就略鹹咗少少🍤雜錦天婦羅冷烏冬天婦羅嘅種類都幾多,有兩隻大蝦、冬菇、茄子等等,濾油嘅過程處理得幾好😝識落唔會成口油,冷烏冬質感唔錯,份量亦都比想像中足🤩如果自己一個人叫1 set做晚餐都唔錯
🦐香芒大蝦卷

🥘鰻魚柳川鍋

🐮鐵板牛舌

🍤雜錦天婦羅冷烏冬

同朋友睇完戲,食埋過早飯先返家~ 食完真係好滿足極盛四色剌身丼三大隻赤蝦,底下仲有兩大粒帶子剌身,兩樣嘢都又肥美又鮮甜,一啖咬落去又有厚實感,相當有誠意。吞拿魚蓉好重手,唔洗就住就住,都可以保證你食到尾都仲有剌身,唔會得返啲飯。最後隆重介紹大拖羅~ 油香,無筋,入口即溶,放入口妹下妹下最食得真佢嘅味道,真係好好食。我好奇到底呢碗身丼點解只係兩舊水多啲,再上網翻查餐牌,見到其他人啲相話係配中拖羅,唔知係轉咗餐牌?定係師傅免費升級?又或者係我將中拖羅當係大拖羅咁食?總之今次真係食到好嘢賺晒特盛醬油濃雞白湯拉麵一見到四大塊肥瘦均勻、燒得香香嘅叉燒,又香口又入味,再次感到呢間嘢嘅誠意。流心蛋、紫菜呢啲基本配置都正常,反而佢嘅湯真係好特別,除咗食到濃郁嘅雞湯味,佢仲有一陣淡淡嘅粟米味,令到個湯底無咁膩,好好入口鐵板蒜香和牛粒和牛真係好適合切粒上,燒過嘅和牛少咗啲肥膏油,但又沾上牛油本身嘅香味,一啖一粒真係享受。美中不足係佢始終板上,最底下嗰兩粒和牛太長時間受熱熟得濟,顯得無疊最上層嗰啲咁出色梅酒柚子雪芭叫嘅時候有啲擔心柚子雪芭會好酸,估唔到佢嘅柚子係帶有幾重嘅柚子甘香,微微甘苦嘅味道,再加上甜
同朋友睇完戲,食埋過早飯先返家~
食完真係好滿足

極盛四色剌身丼

最後隆重介紹大拖羅~

特盛醬油濃雞白湯拉麵

梅酒柚子雪芭
叫嘅時候有啲擔心柚子雪芭會好酸,估唔到佢嘅柚子係帶有幾重嘅柚子甘香,微微甘苦嘅味道,再加上甜甜嘅梅酒,比我地帶住清爽嘅感覺結束呢個有誠意嘅晚餐

特別要提一提,

呢度啲服務員又有禮貌又細心,加茶加得又快,收碗嘅時候又會好細心留意湯麵碗底啲湯汁唔好滴到人,有heart

2023-09-10 50 浏览
同阿女去南昌V Walk行吓,經過一間高質日式居酒屋叫漁釧,餐廳裝修以日式風格為主, 座位寬闊舒適,主打高質日式料理。極上四色刺身丼,有三文魚、吞拿魚蓉、帆立貝與甜蝦,刺身新鮮,份量不少,三文魚肉質細嫩切成粒狀更有口感貝肉質爽脆,味道鮮甜。赤蝦肉厚飽滿,脆拿魚蓉油脂豐富,鮮甜嫩滑。濃厚醬油雞白湯拉麵配豚腩叉燒,雞白湯底濃郁鮮甜,豚腩叉燒軟嫩,肥瘦適中不會太肥膩,至於麵條也軟硬適中兼掛湯。黃金軟軟殼蟹炸:軟殼蟹炸酥後,配上金沙料理,口感鹹香滿溢,用脆脆的紫菜包住食更有另一番風味。海蝦天婦羅餘不油膩,鮮蝦甜味,蝦肉彈牙,配埋特醬料味道有多個層次,如果外層炸漿薄一點就比較好。