2023-10-03 345 浏览
今日第一次食呢間,叫左個黑松露西蘭花素蝦天使麵配雜菜湯。個雜菜湯肯定唔係罐頭湯而係真係直接煮嘅湯。因為罐頭湯一定有好多洋葱甚至係蒜頭,正式素食店又點會有五葷 ? 我食嘅呢碗就絕對冇五葷,仲好難得地佢落左薑汁去驅寒,呢樣係其他素食店冇做嘅,所以好多時我只食素果日會因為太寒涼而胃氣脹而唔舒服,而呢碗湯有落薑汁,解決左呢個問題。講返個天使麵,蔬菜方面係有啲唔夠新鮮,我估我食嘅時候係擺左幾日嘅材料嚟,而其他人嘅評論寫到好霉霉舊舊嘅果位客人食嘅可能比我食嘅擺得更多日。😶😶 而且有幾件菜有啲黑邊冇切走,如果可以一早切埋啲黑色啡色果啲唔知氧化定污漕嘢先煮會更好。不過個黑松露我覺得好正常,未食之前搞一搞撈一撈先食會好啲,因為啲黑松露汁係流晒落底部,而且素食店唔用奶類製品,冇忌廉加強黑松露個味,當然會淡好多。但肉眼睇已經有好多黑松露,食落去係正常冇厄人嘅,最緊要撈多撈個底先食。個天使麵軟硬度都好適中。份量都好大,55蚊一個黑松露天使麵呢個容量已經好君真。雖然我食完都係同以往一般素食店一樣係唔夠飽。呢個係素食呢樣嘢嘅本身問題。總概嚟講,每樣嘢都冇問題,幾好,唯一問題係材料唔夠新鮮,啲菜擺得耐。解決問題嘅方
今日第一次食呢間,叫左個黑松露西蘭花素蝦天使麵配雜菜湯。

總概嚟講,每樣嘢都冇問題,幾好,唯一問題係材料唔夠新鮮,啲菜擺得耐。解決問題嘅方法係大家多啲幫襯佢,等佢可以每日用最新鮮又抵嘅價錢買返嚟嘅材料嚟煮俾大家食。因為買材料一定係大量買先有得平,材料買得平先可以賣俾客人賣得平。客人多啲去,先可以令材料保持新鮮好味又夠平。一間食物品質好唔好嘅餐廳,都係好睇啲客夠唔夠。平時搵素食店已經夠難,希望大家可以好好咁保養呢間小店,等我得閒又可以再嚟食,仲要係食更新鮮更好味嘅食材。

2023-07-18 362 浏览
中午時份~12:50 到店叫外賣, 當時店內大約有6成客人, 外面有約2-3 人等侯外賣叫了一個菠菜汁意粉同一個素雞蒿麥冷麵, 當時店家完全無提及等候時間等到1310, 我意會到已經等左20分鐘, 忍唔住追問一下, 店員話好快有等到1320, 佢話下一張單係我..最後等到1330  終於有了..足足等左40分鐘..而且一句唔好意思都冇..睇番食評..原來呢間等候時間係偏長..但亦不至於40分鐘吧建議店家如果人手不足, 下次可以先提醒 畢竟打工仔lunch hour 時間有限 菠菜汁意粉較乾, 配菜亦較少絕對不會再光顧

睇番食評..原來呢間等候時間係偏長..但亦不至於40分鐘吧

建議店家如果人手不足, 下次可以先提醒
畢竟打工仔lunch hour 時間有限

菠菜汁意粉較乾, 配菜亦較少
絕對不會再光顧
菠菜汁意粉
题外话/补充资料: 外賣9折
2023-07-18
等候时间
40 分钟 (外卖自取)
2023-07-09 247 浏览
走入店裡,迎面撲鼻而來嘅係一陣清新嘅香氣,空氣中彌漫住咖啡嘅香味同植物嘅氣息。店裡嘅裝潢簡潔舒適,有好多自然元素嘅設計,令人感到放鬆。桌面上擺咗啲精緻嘅植物盆栽,令用餐環境更加有生氣。接下嚟,就係我品嚐 南瓜忌廉意粉啦。上嚟嘅時候,呢道菜令我驚艷。意粉好彈牙,配埋豐富嘅南瓜忌廉醬汁,質感綿密順滑。每一口都彷彿係品嚐南瓜嘅原汁原味,再加埋啲輕盈嘅蔬菜同新鮮嘅香草,營造出一種清新嘅口感。南瓜嘅甜味同意粉嘅鹹香完美融合,真係好好味。除咗南瓜忌廉意粉,我仲試咗一碗南瓜湯作為開胃菜。呢碗湯個顏色係金黃色,散發住濃郁嘅南瓜香氣。飲低一口,湯嘅口感濃郁豐富,口味層次分明。南瓜嘅甜味同淡淡嘅奶香味一拍即合,好令人回味。而且,湯入面仲加咗啲香脆嘅南瓜籽,增加咗口感嘅豐富度,令整碗湯更加有趣。我深深感受到南瓜呢種食材嘅多樣性同豐富性。清新素食咖啡店以佢地嘅精湛廚藝,將南瓜嘅美味發揮到極致。無論係南瓜忌廉意粉定係南瓜湯,都展現咗南瓜嘅獨特風味同優雅口感。

2023-07-04
用餐时段
2023-05-17 324 浏览
疫情關係有一段時間無嚟幫襯,前幾日特登同屋企人嚟食下午茶,依然都係咁高質😋我叫咗素叉燒刈包配沙律,個包好鬆軟,中間夾滿咗素叉燒,好飽滿👍🏻屋企人就叫咗素肉燥飯加個南瓜湯,素肉燥食落好似真嘅台灣肉燥咁,好驚喜!湯好濃味好creamy😋下午茶嚟性價比好高👏🏻鋪面唔算大,十令個位左右,但係都坐得舒服。記得之前只係得老闆一個坐陣要一腳踢,今次嚟多咗個女仔幫手,好好禮貌同好好招呼。一定會再幫襯👍🏻
2023-05-15
  • 素叉燒刈包
  • 素肉燥飯
2023-03-10 435 浏览
九龍灣冇咩素食餐廳可揀,無意中見到,感覺到制作的認真👍🏻因只有老闆一人,但佢冇因為咁而是但交行貨,味道不錯😋只係因人手不足,等候時間比較長🥹但可能因為來此店鋪的顧客都是茹素者,大家脾氣都比較好吧😅所以食客都係靜靜地等候,靜靜地食,因此店舖整體環境舒服,平靜,🍀喺繁忙嘅工作當中,可以享受一個小時嘅午餐時段,實在不失為一個好選擇❤️
九龍灣冇咩素食餐廳可揀,無意中見到,感覺到制作的認真👍🏻
因只有老闆一人,但佢冇因為咁而是但交行貨,味道不錯😋
只係因人手不足,等候時間比較長🥹
但可能因為來此店鋪的顧客都是茹素者,大家脾氣都比較好吧😅
2021-11-22 1233 浏览
去九龍灣搵朋友食午飯,知我素食,好細心的男孩帶我去企業廣場吃素。小小店舖,只可容納十多顧客,位置比較緊密,勝在有高高的透明膠板隔開食客,傾偈都好容易溝通,唔會阻住人。流轉快,午市時間只需等幾分鐘就可以入座。老闆娘好好心機,服務質素十分好。我點了午餐F,朋友點了午餐E。先來一碗真材實料的南瓜🎃湯🥣,滿滿南瓜蓉加入了金針菇🍄,口感充實。主菜田園蔬菜🥬沙律🥗配碎果仁黑醋汁。另加芝士多士。沙律菜新鮮爽脆,果仁香脆可口,黒醋汁甜酸適中。吃了一半已經覺得好飽。朋友的主菜係日式芝蔴汁牛蒡絲素雞絲冷麵🍜,食材好新鮮豐富。男孩子也吃了一半已經飽。以呢個價錢真係平到笑,絕對超值 👍🏻👍🏻

我點了午餐F,朋友點了午餐E。

以呢個價錢真係平到笑,絕對超值 👍🏻👍🏻

2021-11-22
等候时间
2 分钟 (堂食)
  • 南瓜湯
  • 田園沙律
2020-07-07 1794 浏览
呢間以前喺九龍灣返工,幫襯過一排,果時想試吓食素,附近冇乜素食餐廳,最近就係呢間,食過幾次覺得好一般般,啲肉整得唔係好似真肉,價錢唔算平,淨係單點都差唔多50蚊,啲職員服務態度係幾好。
2020-04-13 1120 浏览
身為一隻食肉獸去素食餐廳既機會真係少之又少呢間舖頭係公司附近行過幾次終於跟同事過黎試下佢餐牌睇落唔錯,都幾吸引!選擇多之餘,各種唔同類型既菜式都有想食中式或者西式style都無問題呢個南瓜忌廉意粉可謂非常有驚喜本身望落個汁唔係太厚身,仲以為會比較清淡但第一啖食落去已經有濃濃既南瓜香❤️加上彈牙既意粉,成件事好夾不知不覺已經食晒成碟好滿足!唔講真係唔會覺得佢係素食去呢間小店食野已經係前一排既事近日疫情少左出街食飯希望下次再去既時候可以有機會食返呢碟意粉
身為一隻食肉獸
去素食餐廳既機會真係少之又少
呢間舖頭係公司附近
行過幾次
終於跟同事過黎試下佢

餐牌睇落唔錯,都幾吸引!
選擇多之餘,各種唔同類型既菜式都有
想食中式或者西式style都無問題

呢個南瓜忌廉意粉可謂非常有驚喜

本身望落個汁唔係太厚身,仲以為會比較清淡
但第一啖食落去已經有濃濃既南瓜香❤️
加上彈牙既意粉,成件事好夾
不知不覺已經食晒成碟
好滿足!
唔講真係唔會覺得佢係素食

去呢間小店食野已經係前一排既事
近日疫情少左出街食飯
希望下次再去既時候可以有機會食返呢碟意粉

2018-12-01 1872 浏览
今天是我農曆生日,我習慣都會在這天茹素。現在香港找素食店不容易,尤其在早市時間,畢竟現在仍是食肉獸主導的世界,草食動物太少了。今早由於要和女兒領回鄉證,難得離開草食者沙漠 TKO 。在九龍灣辦證後在「開飯」找到這裏有素食店,還要註明早上已營業,滿心歡喜想過來開餐。可是找了很久仍找不到,要勞煩管理員哥哥帶路,在郵局旁找到此店。由於招牌沒有燈,極不顯眼。加上早上店主以為沒人,店內什物仍堵在門口。我等了一會店主少施施然過來移開移開什物招呼我入去。店內仍充滿油煙味。不是7點已營業嗎?為何到11時仍未開門?不是肚餓不想多走幾間,我早走了!畢竟,餐廳仲點是食物,我還是吃了才說。我見食評指他的松露天使麵不錯,我於是便點了這個套餐。套餐除了主食還有湯或沙律及飲品。我點了菜湯及咖啡。我要求咖啡先上,但最後仍是我吃完才有,算!先說菜湯,它是港式蘿宋湯走牛肉,但內裏的菜痗痗溶溶,說穿是金X菜湯。X寶喝了一半便上主食,天使麵的配菜也是痗痗黃黃的,吃上口還帶點酸,雖未至於變壞但感覺已是非常不好。松露雖心知只是幾滴松露精油,但只要配以合適的菌類亦可做到不錯的效果。但它只用了鮮冬菇,和精油的味道極不配。到了餐後咖啡

先說菜湯,它是港式蘿宋湯走牛肉,但內裏的菜痗痗溶溶,說穿是金X菜湯。X寶喝了一半便上主食,天使麵的配菜也是痗痗黃黃的,吃上口還帶點酸,雖未至於變壞但感覺已是非常不好。松露雖心知只是幾滴松露精油,但只要配以合適的菌類亦可做到不錯的效果。但它只用了鮮冬菇,和精油的味道極不配。到了餐後咖啡,理應是咖啡店的靈魂。但它只是自動即磨啡機啤出來的咖啡,沒拉花。口感帶澀沒什麼香味,公司全自動啡機出來的比它更好。順帶一提,素食 cafe 應有豆奶可選,但他只問我要不要奶。Starbucks 都有豆奶咖啡啦!

整體而言,今餐只能說是充飢,沒什麼美食可言。
2018-12-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
2018-08-15 1374 浏览
第一次來這個小店,內外幽暗, 12點半沒有很多人, 店員友善招待, 我點了日式芝麻汁牛蒡絲素雞肉蕎麥冷麵沙律$47, 另加了$7生薑茶, 我沒有加錢要湯, 今天的餐湯是南瓜湯啊, 冷麵很快便上桌, 很多沙律, 配料足, 但是芝麻汁味道有點奇怪, 個人並不喜歡...生薑茶沒有很濃的薑味, 淡淡的.
2018-08-15
2018-01-27 1433 浏览
一個人星期六的午餐店子不太大,但有優閒的感覺~喜歡清新清淡的,所以點了菠菜汁蔬菜意粉。食物上的時候很夠熱 一個不錯的素食選擇~很大碟,份量很足,所以不怕不夠飽~
一個人星期六的午餐

店子不太大,但有優閒的感覺~

喜歡清新清淡的,所以點了菠菜汁蔬菜意粉。食物上的時候很夠熱

一個不錯的素食選擇~
很大碟,份量很足,所以不怕不夠飽~

2016-10-05 3112 浏览
不是友人介紹,浪子也不知道這兒原來藏著一間素食店.....其實整個1/F都有食肆,不過都好隱蔽,不是在企業廣場工作可能真的不會知道。這間素食店的位子不多,約二十來個。Lunch價錢約五十多元,算是這個樓層裡最高的。款式不算多,但勝在有心思,每個選擇都難以在其他素食店找到。點了一個螺絲粉全餐,要了田園沙律和咖啡。材料算新鮮,黑醋汁勁酸,十分醒胃。基本上這餐最好就是這個沙律。如果不吃沙律也可以選擇餐湯。韓式辣味不多,只能算有香氣而無辣味,螺絲粉一般,不知是來貨問題還是處理不得宜,螺絲粉給浪子的口感是很鬆散和沒有粉味。而辣醬較淡,挽回不了味道。咖啡熱度足,跟餐餐飲來說也算不錯。小店經營不易,做素食就更應好好支持。但做食肆,衛生真的要看著緊一點。

款式不算多,但勝在有心思,每個選擇都難以在其他素食店找到。
點了一個螺絲粉全餐,要了田園沙律和咖啡。
咖啡熱度足,跟餐餐飲來說也算不錯。
2016-10-04
3月5日(星期六)與朋友到九龍灣的清新素食咖啡店吃午餐。是配合餐後到觀塘逛一個主題市集,和她在九龍灣工作的關係。不過,對於這種小型素食咖啡店,在它開業的時候我也想光顧的。只是離我工作和居住的地方不相近。沒有藉口到此吃東西。平日晚上和星期日休息也是一直沒有光顧的原因之一。進入企業廣場一期後,步上電動樓梯至一樓後轉右,看到郵局便是了。清新素食咖啡店就在郵局旁邊。小小的店子,可以容納大約35人。平日的午膳時間,我想有部份客人會選擇自取外賣而不是堂食。(這裡沒有外送服務的。)地板應該是仿木膠地板。店的後部是開放式廚房。以紅色吧枱分隔,吧枱不是給客人使用的。牆壁顏色是青色和綠色的配搭。天光板沒有裝潢。店內有多款桌椅。門口有圓形高木桌子配高木椅子。門旁有三張圓形雲石桌子配六張高背滕椅子。也有面對牆壁的吧台桌子配高木椅。店子中間有雲石方形桌子配高背木椅子。而我和朋友所坐的是另一邊牆壁下的白色木桌子配白色塑膠高背椅子。店內的桌椅應該不是一併訂購。我想是二手買賣吧。可減少開業成本。桌椅都像新的樣子。整間店子看起來很整潔。這是小店的午餐選擇。應該會定期更換的。價錢由$39-$57不等。可以單點主菜,或多付
3月5日(星期六)與朋友到九龍灣的清新素食咖啡店吃午餐。
是配合餐後到觀塘逛一個主題市集,和她在九龍灣工作的關係。

不過,對於這種小型素食咖啡店,在它開業的時候我也想光顧的。
只是離我工作和居住的地方不相近。
沒有藉口到此吃東西。
平日晚上和星期日休息也是一直沒有光顧的原因之一。
清新素食咖啡店就在郵局旁邊。
小小的店子,可以容納大約35人。
平日的午膳時間,我想有部份客人會選擇自取外賣而不是堂食。
(這裡沒有外送服務的。)

地板應該是仿木膠地板。
店的後部是開放式廚房。
以紅色吧枱分隔,吧枱不是給客人使用的。
牆壁顏色是青色和綠色的配搭。
天光板沒有裝潢。
店內有多款桌椅。
門口有圓形高木桌子配高木椅子。
門旁有三張圓形雲石桌子配六張高背滕椅子。
也有面對牆壁的吧台桌子配高木椅。
店子中間有雲石方形桌子配高背木椅子。

店內的桌椅應該不是一併訂購。
我想是二手買賣吧。
可減少開業成本。

桌椅都像新的樣子。
整間店子看起來很整潔。
這是小店的午餐選擇。
應該會定期更換的。
價錢由$39-$57不等。

可以單點主菜,或多付不足$10變成套餐(含飲品)。
多付數元更有全餐的選擇(含餐湯或沙律和飲品)。
沒有加一服務費。
雜菜湯
我們都選擇了全餐和餐湯。
是雜菜湯。
雜菜湯
有椰菜、西芹、紅蘿蔔、番茄和粟米。
雜菜湯
加了黑胡椒,湯的味道甜中帶微辣。
味道濃郁。
地中海香辣番茄汁蔬菜意大利粉
我選了地中海香辣番茄汁蔬菜意大利粉,$52。
有一片番茄多士贈送。
不過已經不香脆了。
普通的圓條形長意粉。
煮得比較軟。

材料有椰菜、西蘭花、椰菜花、冬菇、雞脾菇、紅椒和青椒。
地中海風味的醬汁應該就是辣的番茄汁。

這個意粉比較濕淋淋。
我還可以接受。
日式芝蔴汁牛蒡絲素雞肉蕎麥麵沙律
朋友選的是日式芝蔴汁牛蒡絲素雞肉蕎麥麵沙律,$52。

顏色和材料多樣,感覺清新健康。
我不想吃冷的食物,否則,這個也是一個好選擇。
沙律菜下有蕎麥麵。
朋友說有很多素雞肉。
(即平像吃到米白色圓條狀軟綿綿的齋雞。)
熱咖啡
最後是飲品 — 熱咖啡。
店子沒有豆奶,我便點了黑咖啡。
咖啡味道香濃。
不過,我還是喜歡加點豆奶令咖啡變得柔滑一點。
若加了豆奶,便可以不加糖了。
2016-03-05
地中海香辣番茄汁蔬菜意大利粉
2015-01-08 2196 浏览
除夕午餐去了食素, 這間餐廳我都未嚟過, 原來已經變左素菜咖啡店, 我見有一個黑松露雜菌天使麵好似幾好咁, 就叫左呢個, 其他人食牛蒡沙律蕎麥冷麵, 香辣螺絲粉.我飲素菜湯, 其他人飯南瓜菇湯, 素菜湯都有雜菜及粟米的, OK的, 雖然有肉的甜味, 但俾我想像中的清甜. 南瓜湯同事們話好好飲的, 加些黑椒仲正. 不過我麻麻地好CREAM的.天使麵有些什菌, 西蘭花, 不過唔係好夠味, 食到最後我要加點麻醬先夠味呀. 蕎麥麵有好多沙律菜, 牛蒡, 加埋麻醬一齊食, 好正的.  下次都會試下.

2014-12-31
庆祝纪念
除夕
2013-08-18 1983 浏览
今年夏天,各大小商場也紛紛推出得意卡通人物展覽以招徠!  我這位閒人亦不例外,四出走訪各大小商場,影低喜歡的卡通人物!  我記起九龍灣德福廣場,可是上其網頁,只有一些不知名的公仔!好了!查看 Megabox 網頁,竟然有Winnie the Pooh!  OK! Let's go! 先上 Openrice 找一找九龍灣區的餐廳,看看什麼有趣新發現?!  給我找到位於九龍灣企業廣場 1期的 <清新素食咖啡店 Cafe La Fresco Veggie>! 企業廣場1期是粉紅色配玻璃相間幕牆,對面望到 Megabox,走上 1樓商場,轉右行,正是郵局隔離,位置較為隱敝!  餐廳有兩位老闆,他們笑臉迎人,亦有禮貌,令食客也感到開心!據知剛剛開業兩星期! 然而環境舒適,感覺悠閒寫意!富歐陸格調!有 5 款風格的桌子!  包括:雲石圓桌、木圓桌、方形木桌、方桌及吧枱!可見心思! 由於,從上環過來九龍灣德福廣場,還要轉車到 Megabox!可是,我見到排隊條龍超長!  還是行過去!去到已經 3:00 有多!  看看下午茶餐牌,2:30 ~ 6:00 供應!素食
今年夏天,各大小商場也紛紛推出得意卡通人物展覽以招徠!

OK! Let's go!

包括:雲石圓桌、木圓桌、方形木桌、方桌及吧枱!可見心思!
 還是行過去!去到已經 3:00 有多!

看看下午茶餐牌,2:30 ~ 6:00 供應!
素食餐牌,有什麼驚喜?!
包括:素食牛角包、素食熱狗、素食漢堡、素食薄餅、素肉意粉/ 烏冬....及其他素食美食!款式也不少啊!
 價錢由 $20 ~ $32。( 全日不收加一服務費 )
看著餐牌,我仍然心大心細!
  老闆推介,牛角包很受歡迎!一於試試!
況且,店方對素食食材較講究,用上台灣貨,品質較中國出品更好!

素火腿芝士牛角包 ( 下午茶餐 $20 )
以大豆纖維製成的素火腿香煎,鹹度恰到好處!我喜歡這個牛角包外型!
 包身不算大!牛角包酥皮非常香脆鬆化!弄到酥皮碎四散在桌子上!
 包身鬆軟富牛油香!

伴碟的沙律菜則新鮮度一般!
素火腿芝士牛角包
牛角包包身不算大!
素火腿香煎,鹹度恰到好處!
牛角包酥皮非常香脆鬆化!
飲品選擇不少!特別是咖啡款式可配上個人喜好口味!

鮮奶咖啡 + 橙味 ( 特色咖啡 +$5 )
奶泡的細滑及綿密程度未如理想!

我期待加入橙味粉的咖啡會散發橙的清新芳香!
 橙味並無喧賓奪主!反而多了一份果酸!
 較熱的水溫讓咖啡香濃氣味發揮得淋漓盡致!酸與甘味並存!卻是質感稀薄未夠順喉!就算不加糖也夠甜!

鮮奶咖啡 橙味
我食完一份下午茶餐仍未夠飽!
既然素食漢堡那麼有特色,加上價錢大眾化!叫來品嚐一下!

芝士素漢堡包 ( 下午茶餐 $26 )
芝士素漢堡包夾住一塊芝士、一塊素扒、生菜及兩塊蕃茄;
賣相十分討好!果然毫不馬虎!
 素扒也是大豆纖維製品!當我切開素扒時,有一定的韌度!
仿真度相當高!幾可亂真!做出應有口味及一絲絲的質感!
 無論顏色及外表,跟真漢堡扒很相似!素扒外層口感香脆!扒身有彈性!很是惹味!
 加上沙律醬,更能提升味道及風味!漢堡包則烘至金黃鬆脆!整體內外兼備!
食完好滿足!
芝士素漢堡包
素扒仿真度相當高!幾可亂真!
熱朱古力
店方沖調出來的熱朱古力,帶出朱古力濃香之餘又不甜膩!加了一包糖,剛剛夠甜!
熱朱古力
2013-08-17