2009-05-09 21 浏览
從openrice認識了添好運點心專門店, 發覺好多食家都讚好, 都想知有幾好 @~@環境好擠迫, 地方很細, 加上要等位, 都幾狼狽 >.<這家點心店, 只是一家吃點心的地方, 不算是飲茶的餐廳, 有點像茶餐廳型式, 坐低之後, 侍應生會拿來熱茶一杯, 大伙兒再劃喜歡的點心來吃點心味道ok, 不算很特別, 但味道又不會差, 最喜歡吃個馬拉糕, 糕身很軟熟, 味道很不錯, 另外雞扎都調味得不錯! 不過都只是一般茶樓吃到的味道而已服務很欣勤, 店員對客人要求反應很快, 其實這店水準都不錯, 只是覺得不值得我去等位吧 ~
環境好擠迫, 地方很細, 加上要等位, 都幾狼狽 >.<
2009-05-09 25 浏览
六點幾到,,仲未洗排隊,,正坐低去個廁所先,,細到呀媽都5認得,,,香港地貴,,無計將就下啦,,,5問都無人俾點心紙,,扣分D茶5夠熱但幾香,,打和點心即叫即整依一點保持到,,GOOD試左上次無試過既點心有:燒賣 - 係多蝦但要比既話出面果D仲好食雞扎 - 比較滿意既點心,,但同以前細個食果D味道有分別咸水角 - 炸得少油,,但好一般,,5推介酥皮叉燒包 - 重頭戲,,但佢等埋1次過先焗,,等到最尾先有得食,,燶左D糯米雞 - 得個大字,,入面得D豬腩面片,,D飯都食5哂蝦腸 - 好滑,,$15蚊有3條抵食桂花糕 - 大家都係食完先點,,因為佢係5係都會上左先,,桂花5夠稔當平價點心食飽就算,,5好有D咩大期望,,,近廁所果邊個地下好滑,,實出意外,,大家小心
六點幾到,,仲未洗排隊,,正
坐低去個廁所先,,細到呀媽都5認得,,,
香港地貴,,無計將就下啦,,,

5問都無人俾點心紙,,扣分
D茶5夠熱但幾香,,打和
點心即叫即整依一點保持到,,GOOD

試左上次無試過既點心有:
燒賣 - 係多蝦但要比既話出面果D仲好食
雞扎 - 比較滿意既點心,,但同以前細個食果D味道有分別
咸水角 - 炸得少油,,但好一般,,5推介
糯米雞 - 得個大字,,入面得D豬腩面片,,D飯都食5哂
蝦腸 - 好滑,,$15蚊有3條抵食

當平價點心食飽就算,,5好有D咩大期望,,,

近廁所果邊個地下好滑,,實出意外,,大家小心
  • 酥皮叉燒包
2009-05-08 67 浏览
等左差唔多成個鐘!終於入得去啦...食點心姐...要人等咁耐架!!!!不過既然一埸黎到又等左咁耐就真係要食多D野啦咁岩去到冇晒糯米雞WO...冇得試TIM.....燒賣 - 同出面差唔已雞扎 - 好味...足料! 值得一試...春卷 - 唔好食...馬拉糕 - 好正...好香..軟綿綿咁...不過得一舊仔...份量太小!鮮竹卷 - 麻麻地咸水角 - 冇乜特別蘿蔔糕 - 味道較淡, 要加辣醬先OK...而且一夾就散...鳳抓排骨飯 - 麻麻地, 新明發好食好多....試下都無訪既...不過比較失望!可能排隊排得耐加上D野食都係比想像中差D.....
等左差唔多成個鐘!終於入得去啦...
食點心姐...要人等咁耐架!!!!
不過既然一埸黎到又等左咁耐就真係要食多D野啦
咁岩去到冇晒糯米雞WO...冇得試TIM.....

燒賣 - 同出面差唔已
雞扎 - 好味...足料! 值得一試...
春卷 - 唔好食...
鮮竹卷 - 麻麻地
咸水角 - 冇乜特別
鳳抓排骨飯 - 麻麻地, 新明發好食好多....

試下都無訪既...不過比較失望!
可能排隊排得耐加上D野食都係比想像中差D.....
鮮竹卷
咸水角
鳳爪排骨飯
  • 馬拉糕
2009-05-08 8 浏览
下班六時半到達已要排隊等位因網友在OpenRice之好評下一試食物款式不多所點的食品如圖評心而論除了酥皮叉燒包外其他食品只屬一般不得不彈那個鳳爪排骨飯飯質較硬(可能客人太多之故)整體而言如果時間許可,又不介意座位擠迫的話,不妨一試
下班六時半到達已要排隊等位
因網友在OpenRice之好評下一試
食物款式不多
所點的食品如圖
評心而論
除了酥皮叉燒包外

其他食品只屬一般

不得不彈那個鳳爪排骨飯

飯質較硬(可能客人太多之故)
整體而言
如果時間許可,又不介意座位擠迫的話,不妨一試

• 酥皮叉燒包外
2009-05-07 12 浏览
旺角的「添好運點心專門店」,經傳媒廣泛介紹後,已成為超級人氣食店。因為在平日的早上十時前已有人龍出現,雖然只有四五人左右,但在十時開門營業後的十分鐘內,門外已再次出現十多人的人龍。當中就連剛在今早由美國抵港的旅客也立即到此,可見網絡資訊的力量是如何無遠弗屆。店子面積細小,只可容納三十左左右,而且桌與桌之間的空間是「無」,完全集細小與侷促於一身。找了個獨立二人位置坐下,空間雖然仍然細小,但至少不用被人左右夾擊。「壽眉」沒甚麼茶香,只能當作是解油解渴之用。在點心紙上點了「酥皮叉燒包」($12.00)、「晶瑩鮮蝦餃」($16.00)、「潮州蒸粉果」($10.00)、「香滑馬拉糕」($9.00)及「蠔皇鮮竹卷」($12.00)。先來的是主打的「酥皮叉燒包」,老實說,單從外觀來看不太覺得是酥皮,反而感覺是墨西哥包的脆皮,可能是自己孤陋寡聞吧。一口咬開酥皮(脆皮?)後,內裡是滾熱辣的叉燒餡及醬汁,餡料味道不錯,甜度適中,與外皮的味道十分配合。隨後,其餘的食物一次過送上來,「晶瑩鮮蝦餃」的外皮真如其名的薄薄一片,由於其體積不大,將其一啖放入口中,發覺內裡太乾身,一點肥肉油香也沒有,不要說蝦味亦不濃,

隨後,其餘的食物一次過送上來,「晶瑩鮮蝦餃」的外皮真如其名的薄薄一片,由於其體積不大,將其一啖放入口中,發覺內裡太乾身,一點肥肉油香也沒有,不要說蝦味亦不濃,就連基本的味道亦太淡,失敗。

「潮州蒸粉果」跟蝦餃出現類似問題,內裡又是一點油香味也沒有,亦沒有常吃到的爽口沙葛及炒花生,如果說是一道「素食點心」也不為過。同時,粉果皮的頂部出現「硬化」現象,估計是粉皮雪過了火,抽乾了邊位水份的後果,又是失敗,同時每隻粉果的體積也比一般的細小。

「香滑馬拉糕」帶有濃郁的黃糖香味,質感做到了面層鬆發、底層軟厚,總算有一款像樣的點心。不過,還是覺得中環「萬花紅」的馬拉糕勝一籌。

最後一款點心「蠔皇鮮竹卷」還好沒甚麼亂子出現,餡料內肉的比例較少,加入了不少蔬菜類,令本來屬於重油膩的點心吃起來清淡些。茨汁味道亦不錯,就算餡料味道不濃,仍能保持鮮竹卷應有的味道。

食了數款點心後發覺,此店的點心體積比較細小,起初以為點五款應該夠飽肚,最後唯有多點一客「酥皮叉燒包」來填飽胃納。

經常要等位及爆滿是原故,是因為店子太細小?宣傳效果了得?名牌廚師效應?食物水準高超?還是人試我試的羊群心理?實在值得深思。
「酥皮叉燒包」
「香滑馬拉糕」
「潮州蒸粉果」
「晶瑩鮮蝦餃」
「蠔皇鮮竹卷」
2009-05-07
$38 (早餐)
2009-05-07 21 浏览
上次去到門口勁多人,所以冇食到今次同等左半個鐘 還可以叫了六樣點心最愛馬拉糕同出面個的唔同 好軟绵绵個種甜味好特別唔知係咪庶糖呢?另一必食之選:酥皮焗叉燒包好鬆化 熱辣辣好好食叉燒都好足料 冇得頂蘿蔔糕 真係好香蘿蔔味唔似出面個啲甘多粉唯一不足係個度冇甜醬蝦餃蝦腸都好普通糯米雞就真係差差差得個大字都冇未總括不錯
上次去到門口勁多人,所以冇食到
今次同等左半個鐘 還可以
叫了六樣點心
同出面個的唔同 好軟绵绵
個種甜味好特別
唔知係咪庶糖呢?
另一必食之選:酥皮焗叉燒包

都冇未
總括不錯

2009-05-06
酥皮焗叉燒包
  • 馬拉糕,酥皮焗叉燒包,蘿蔔糕
2009-05-07 4 浏览
腸粉好滑,好好味。其他食物沒有什麼特別,一般酒樓味道。但要在門口排隊個幾鐘,真的真的不值得了,好味的食物也變得不是味了。員工態度良好,但欠缺經驗,未能提供好的服務質素,食具器皿不潔,另座位及環境差(非常迫),故我不會再去,也呼籲大家不要也不值得去。

2009-05-01
  • 腸粉
午餐要補補精力 添好運點心專門店排了一句鐘到我已經餓暈了點解咁多人??事關呢間既老闆係米芝蓮三星級食店龍景軒既前點心部主管茶餐廳價錢,酒店級點心 酥皮焗叉燒包 係皇牌點心個個係呢度一定會叫外面好軟熟, 入面熱辣辣外層酥皮甜甜地但一個包得一粒叉燒BUT STILL, VERY NICE 粉果皮玲瓏剔透咬落軟棉棉餡料相當多D花生好味 蘿蔔糕每一口都吃到一片片蘿蔔糕身較軟香口和重蘿蔔味但用了好多油煎 香滑馬拉糕帶點雞蛋和糖香幾鬆軟好 蝦餃皮薄好正我未食過咁蝦的蝦餃蝦多多多多肉少少少好爽但無咩蝦味有D保留 糯米雞但左大同底無咩comment總括黎講係好味同超底食二人同行唔洗八十蚊我仲可以唔食下午茶但,我討厭佢的堅持佢堅持即叫即蒸雖然點心係會有水準但我已等了一句鐘 入去又等我絕對信我落單佢先擺籠點心去蒸餓死了
午餐要補補精力

添好運點心專門店
排了一句鐘
到我已經餓暈了

點解咁多人??
事關呢間既老闆係米芝蓮三星級食店龍景軒既前點心部主管
茶餐廳價錢,酒店級點心

係皇牌點心
個個係呢度一定會叫
外面好軟熟, 入面熱辣辣

外層酥皮甜甜地
但一個包得一粒叉燒
BUT STILL, VERY NICE

粉果皮玲瓏剔透

正正正正正正
粉果
好蝦的蝦餃
2009-05-04 12 浏览
叉燒包 豬潤腸粉 雞扎 蝦餃 咸水角 蘿蔔糕 鳳抓排骨飯 個人認為叉燒包真係有點被過份吹捧~不過....豬潤腸粉就真係好值一讚~!!!個人本身唔係好鍾意豬潤既味..不過都令我想一食再食~!!!仲有蘿蔔糕~絕對係誠意之作完全無用任何既糊椒粉黎呃你條利..蘿蔔味濃..因為全部都係一片片既蘿蔔~唔駛點任何醬, 輕輕少少豉油都已經好味!蝦餃就有d失望, 不過咁既價錢都仲算可以接受~其他點心就屬於中等水平美中不足既就係店舖太細, 幾十檯等緊位收銀呀姐都仲同一大檯客係到吹水搞到等位既時間耐左好多~!不過總體黎講都可以食都幾次~價錢抵!
叉燒包
豬潤腸粉
咸水角
鳳抓排骨飯

個人認為叉燒包真係有點被過份吹捧~
不過都令我想一食再食~!!!
仲有蘿蔔糕~絕對係誠意之作
完全無用任何既糊椒粉黎呃你條利..
蘿蔔味濃..因為全部都係一片片既蘿蔔~
唔駛點任何醬, 輕輕少少豉油都已經好味!
蝦餃就有d失望, 不過咁既價錢都仲算可以接受~
其他點心就屬於中等水平
搞到等位既時間耐左好多~!
不過總體黎講都可以食都幾次~
價錢抵!

好味道, 只係包得唔係太好~!
誠意之作!
過份吹噓
鳳爪排骨都好味~!
2009-04-29
好味道, 只係包得唔係太好~!
誠意之作!
鳳爪排骨都好味~!
  • 豬潤豬粉
  • 蘿蔔糕
2009-05-03 4 浏览
假期前夕, 本相約了你前來這裡與我先嘗點心, 我便上魚家堂。但我們的完結, 令這個約會已無法兌現了, 但我卻傻傻地一人應約去。星期日中午時份, 旺角街頭並不是那麼擠湧, 卻但這間點心店門外卻是人頭湧湧。你曾說過取了籌後還需要等一小時以上, 沒有你相伴, 故我帶了本小說, 邊看邊等。等了一會, 發現身邊除了前來朝聖的情侶, 還有一對上了年紀的父子, 父親已有八十多歲, 可是店子沒有提供櫈子給他, 害了這位伯伯拿著拐杖企了個幾鐘或許我是一個人, 很快便有位子了, 店子很小枱子也不多, 怪不得需花點時間等候。看著點心紙, 不知道點甚麼好, 一向我相信你對食物的品味, 故以往是由你來點菜的。看見鄰枱都有一碟叉燒包, 我便點了酥皮焗义叉燒包 & 蝦餃。這裡標榜即叫即蒸, 等了一會, 一籠熱騰騰晶瑩剔透的蝦餃放在我眼前, 可這算稱得上皮簿餡靚, 白色的皮可以看到裡面的蝦, 蝦亦是彈牙的。到了這裡的招牌點心, 酥皮焗叉燒包, 一碟有3件, 面層是墨西哥脆皮, 入口也是熱騰騰的蜜汁叉燒醬, 真的即叫即整嗎? 還吃到一片片的叉燒, 不似得一般酒樓的貨色, 或許真的名副其實的好味, 我一個人掉吃了4件蝦餃

或許真的名副其實的好味, 我一個人掉吃了4件蝦餃3件叉燒包
, 看看帳單都只不過30多元
就此完結了這個一人的約會。

晶瑩剔透蝦餃
晶瑩剔透蝦餃
2009-05-03 2 浏览
見呢間o野賣得咁行諗住做酒店ge出o黎自己開,實掂啦~點知都係不外如是...我兩個人叫o左蘇皮叉燒包、排骨、春卷、燒賣、咸水角、牛肉先講佢ge賣點叉燒包,其實同一個美心皇宮ge菠蘿叉燒包無分別至於其他,同普通茶樓質數基本上無分別如果唔講,我仲以為自己係普通茶樓飲緊茶......但係就要等起碼半個鐘....只能夠講,如果酒店的點心質素只係得咁多咁個間酒店的點心部,不去也罷....不過如果唔駛等位就有得食ge感覺上都尚可ge~
見呢間o野賣得咁行
諗住做酒店ge出o黎自己開,實掂啦~
點知都係不外如是...
我兩個人叫o左
蘇皮叉燒包、排骨、春卷、燒賣、咸水角、牛肉
至於其他,同普通茶樓質數基本上無分別
如果唔講,我仲以為自己係普通茶樓飲緊茶......
但係就要等起碼半個鐘....
只能夠講,如果酒店的點心質素只係得咁多
咁個間酒店的點心部,不去也罷....
不過如果唔駛等位就有得食ge
感覺上都尚可ge~
2009-05-03
2009-05-03 11 浏览
今日嚟到旺角就試下最近人氣急升既添好運點心我男友一早嚟咗取飛呀但係我吔都等咗個半鐘...我真係好想知佢有幾好食呀...二個人叫咗6點心# 蝦腸.... 個皮好"鞋"一點也不好食呀# 粉果... 叫錯咗, 沒得改.. (個皮做得ok) 但味道不見出色呀# 焗义燒包... 好味, 夠熱, 但好鬼甜....# 糯米雞... 太濕.... 又少料.... 不好味呀# 馬拉糕... 一般者... 太子個間好一點...#鳯爪...好入味... 不是人講的無味呀...整體係超一般... 我真的不明白為什麼會咁多人食囉... 要等個半鐘, 一點也不值.我試過一次沒想過再試呀...大家不會人云亦云囉, 最好笑就係...我後面個女仔話好好味...究竟咩叫好味?????????
今日嚟到旺角就試下最近人氣急升既添好運點心
我男友一早嚟咗取飛呀

但係我吔都等咗個半鐘...我真係好想知佢有幾好食呀...

二個人叫咗6點心
# 蝦腸.... 個皮好"鞋"一點也不好食呀

# 焗义燒包... 好味, 夠熱, 但好鬼甜....

# 糯米雞... 太濕.... 又少料....
不好味呀
# 馬拉糕... 一般者... 太子個間好一點...
#鳯爪...好入味... 不是人講的無味呀...
我試過一次沒想過再試呀...
究竟咩叫好味?????????

2009-05-03 28 浏览
五月二日(星期六)米芝蓮一出,得到評級的餐廳食肆就人氣急升,全港唯一一間被評為三星的中式餐廳-龍景軒更被受外界關注!最近,雜誌報導龍景軒大廚在旺角開業,專賣中式點心!愛吃的我們當然不會錯過呢,知道人氣高企了好一陣子,今日特別出旺角來一試三星點心!當中我最大的期望是酥皮焗义燒包!其次是馬拉糕!早於十二時就到達了,不過早在對面馬路已經見到鋪外人山人海,不愧為人氣number1的點心店吧!吃好東西要付出的,一是金錢,二是時間,不過點心價錢算便宜,最多應該是時間吧,看過多個食評,都要等超過一小時,我們一早已經做足心理準備,不可以立即有得吃,進門拿了籌,大約要等30多張,心想都起碼要一個小時!再拿了點心張,看看應該點甚麼呢我們行了一陣才過來,幸好來得及時!還有5張就到我們了,我們拿出筆點點心!當然叫出名的酥皮焗义燒包,馬拉糕,還有看過食家說要點糯米雞,蝦餃,蝦腸,我們又點了燒賣首先開茶,與出面的酒家不同的是她們拿著茶壺倒的,茶只有兩種:普洱與壽味桌子小小,放多些點心籠也有點迫,他們應該要擴充店子吧,看到他們這麼受歡迎,食客又不用等多久呢!先來的是糯米雞,$15大大隻,相當抵吃,內裡的涵料絕不馬虎
五月二日(星期六)

先來的是糯米雞,$15大大隻,相當抵吃,內裡的涵料絕不馬虎,有很多肉,而且糯米飯很香!比出面的酒家做得還要出色
蝦餃,四隻,賣相晶瑩剔透,蝦很彈牙,新鮮!
蝦腸,蝦比較細隻,腸粉很滑,見到廚師忙著就是弄腸粉,多花心思又賣得不貴的腸粉
馬拉糕,沒有令我失望,是古法的,用了黃糖,吃下去很香,很軟!令我一吃再吃
燒賣,比較普通的,有肥肉,蝦和冬菇,下次不會叫,要試另一樣點心
最後來的是主角:酥皮焗义燒包,面是墨西哥包的脆皮,焗得很香!咬下去很脆,內裡的义燒很新鮮,用了比較瘦的,正合的口味!每個水準都很高

果然名符其實的三星級廚師,做得如此高水準的點心!我們必定會再來的!可是要找一個比較得閒的下午來吧!
埋單只是$87,吃得很飽又滿足的一餐!推介!
蝦腸
2009-05-02
蝦腸
2009-05-03 3 浏览
to be honest the food is not bad esp the barbecued pork bun but there were ridiculous amt of MSG in itit took me two days still being thirsty and headache and myself normally dont have such symptoms to msg you can imagine how much msg did those guys put in. it makes me pretty furious indeed it was horrible suffering headache and sleepless for 2 nightsi suggest u dun go there unless u wanna risk your health and mess with MSG

2009-05-02 14 浏览
見openrice好評如潮,上次夜晚9點半黎到,佢又好寸咁話冇晒籌,食唔到襯住今晚屋企冇飯食,一條友走左黎添好運食dinner6點半黎到,好多人呀,好彩我得一個人,有個單丁位,唔駛排,有得食,yeah一條友唔可以叫太多野,叫左叉燒包-haha,個飽好迷你呀,幾好味,幾得意,不過可以再脆d鳳爪-好淡,出面d酒樓好味過佢皮蛋瘦肉粥-個粥底唔錯,幾好味,但係唔係幾夠食,幾啖就冇晒lu韮黃蝦腸-d腸料有米味,同都幾煙un,d韮黃既味仲搶過d蝦,d蝦冇乜味總括黎講,如果唔駛排隊可以再黎仲有,我都唔明得4樣野,點解個收銀會入錯單,叫佢改番單,但係原先佢入錯左個樣野,又照黎喎,真係奇怪,唔通個system好難用
襯住今晚屋企冇飯食,一條友走左黎添好運食dinner

一條友唔可以叫太多野,叫左

鳳爪-好淡,出面d酒樓好味過佢

總括黎講,如果唔駛排隊可以再黎

2009-05-02
  • 叉燒包