2009-06-17 15 浏览
添好運人氣爆登點可以唔試!上次因為太黑仔所以去左門口行左轉==今次真係去食喇昨天我已經做好功課好食唔好食入曬腦^^以為要等1小時!誰知1會兒就有位同檯個呀叔1個人叫左10幾碟野..全部拎走!好誇張呢度環境真係差左d..不過d呀姐態度都唔係好衰姐!有人試過個廁所話幾乾淨唔濕滑每人只係食左$36!!抵到爛!!飽到嘔!!
2009-06-16
酥皮叉燒包!! 必食!!! 外脆內軟 熱烘烘 非常好吃! $12食到米芝蓮三星叉燒包! 抵!
蜜味叉燒腸 皮薄餡靚 瘦叉燒 好味!
晶瑩鮮蝦餃 皮薄彈牙!鮮蝦味美! 如能加入竹筍更佳
鮮蝦燒賣皇 small size!味道不錯 不過還是喜歡用蟹子的
韮黃脆春卷 果然很脆! 哈哈
山葵白汁咸水角 山葵即wasabi 頗有特色 可以一嚐!
  • 酥皮叉燒包!
2009-06-16 15 浏览
特登廣華街一試 同男友排左45mins 先有得食好熱呀實在 勸大家唔好在8-9點去 太多人na 實在排隊果陣不停去對面7 仔乘涼乘涼 酥皮叉燒包熱辣辣細細粒好精緻 入口香辣酥脆 略甜可以picture 佢係個墨西哥包 裡面有香甜0既叉燒 ! 咖哩牛肉餃好唔夾的味道 一般般 ! 食左半舊就唔想再食蘿蔔糕感覺好fresh ! 原條蘿蔔絲可以食倒 , 第一次食倒咁有誠意0既蘿蔔糕牛肉球比較綿身 好受落 呢個價錢好抵食香姑燒賣燒賣皮都真係幾薄下 not bad!排骨老實講 都幾肥下 成籠野我一個人食 都冇乜肉落肚 ....睇其他食客話幾瘦唔肥 我諗佢質素唔夠穩定蝦腸皮薄夾滑 吞果陣好似滑落肚咁 我鍾意 呢度d 茶幾好飲 雖然選擇少但員工0係黃金時間加茶都加得好快手
特登廣華街一試 同男友排左45mins 先有得食
好熱呀實在 勸大家唔好在8-9點去 太多人na 實在
排隊果陣不停去對面7 仔乘涼乘涼

熱辣辣細細粒好精緻 入口香辣酥脆
略甜
可以picture 佢係個墨西哥包 裡面有香甜0既叉燒 !

好唔夾的味道 一般般 ! 食左半舊就唔想再食

牛肉球
比較綿身 好受落
呢個價錢好抵食

香姑燒賣
燒賣皮都真係幾薄下 not bad!

排骨
老實講 都幾肥下 成籠野我一個人食 都冇乜肉落肚 ....
睇其他食客話幾瘦唔肥 我諗佢質素唔夠穩定

2009-06-14
  • 蝦腸
  • 牛肉球
2009-06-15 8 浏览
真是孤陋寡聞, 旺角有這間出名食點心的店都未試過。 不過, 看到要等位超過半小時就想縮沙。 幸好友人先到先拿位, 我到達時看見人頭湧湧真的嚇一跳!豬潤腸 – 對腸粉情有獨鍾, 要做到腸粉好味, 一定是皮薄餡正! 很多時飲茶都找不到滿意的腸粉, 但這裡的腸粉合乎我的口味, 豬潤不苦, 好味道! 香蒜菠菜餃 – 皮夠薄餡亦香, 味道配搭不錯 燒賣 – 好味 馬拉糕 - 夠鬆軟又不甜 酥皮义燒包 – 要等兩輪才有, 飽細細個, 吃後覺得不是食評中講得咁好味, 剛焗完但飽不太脹, 叉燒餡不多。港式飲茶一向是以慢嘆見稱, 這裡太趕, 人多枱又逼, 來這裡只能抱著食快餐點心心態。 價錢與食物質素是超值的, 不過, 食物 size 就太迷你。 另外, 茶只得兩款選擇又唔好飲, 但竟然收茶錢就不太合理。

香蒜菠菜餃 – 皮夠薄餡亦香, 味道配搭不錯

燒賣 – 好味

馬拉糕 - 夠鬆軟又不甜

2009-06-10
2009-06-15
其實D野食真係好普通!!最特別都係個咸水角,,,,有WASABI味.....但係3件無咩餡架LOR-0-"個蘿蔔糕食落有苦味........><" 仲要一夾就散開..........酥皮叉燒包........超甜!!!!!!(可能我唔食得甜啦><")以呢個價錢黎講,屬於稍貴....其實一心去試下...都係想知到底點解有咁多好評JE...點知D阿姐句句說話都有骨!!!叫佢追單,佢問我係咪要多碟,,,,我話唔係,佢就冇理我LOR-0-"之後最勁GE係比$2茶錢...一杯茶都冇飲過-0-"真係好失望-____-"D SERVICE令到我地一定唔會再去~~~第一次寫食評就係bad comment-_______-"
其實D野食真係好普通!!
最特別都係個咸水角,,,,有WASABI味.....
但係3件無咩餡架LOR-0-"

以呢個價錢黎講,屬於稍貴....
其實一心去試下...都係想知到底點解有咁多好評JE...
點知D阿姐句句說話都有骨!!!

之後最勁GE係比$2茶錢...

一杯茶都冇飲過-0-"真係好失望-____-"

D SERVICE令到我地一定唔會再去~~~

第一次寫食評就係bad comment-_______-"
似山竹牛肉多過免治牛LOR-0-"
一夾就散哂..............
勁甜-0-"
好少材料inside=___=" 中空GE-0-"
2009-06-15 2 浏览
不愧為城中熱門名店,.所有點心皆即點即蒸,熱辣辣地上枱,吃得出皆為師傅心機之作,絕非將貨就價之行貨.另一欣賞之處,就是想到提供2種茶的選擇,普利及壽眉,雖然不能提供客人洒樓般飲茶享受,起碼顧客有得選擇,與別不同. 是日特意3點3到達,果然只需等待15分鐘便有位.酥皮义燒包-好味得不得了,嗰包很鬆軟,酥皮很脆,甜甜的脆酥皮加上咸咸地的义燒,口感一流!豬潤腸-腸粉做得很好,薄,滑,正!义燒腸-一樣咁好味糯米雞-幾香荷葉味,但不夠料.可以考慮賣貴幾元,加些冬菇或瑤柱之類的材料,咁就會香些山葵白汁咸水角-幾有創意,但山葵太少,唔覺有蘿蔔糕-個糕粉自己做,幾好菠菜餃-ok以十多元的價錢一碟點心,簡值超值,值得重臨.但我們一定不會選擇要等成個多鐘的繁忙時間.始終飲茶要講究水滚茶靚,慢慢嘆才合心意!

是日特意3點3到達,果然只需等待15分鐘便有位.

豬潤腸-腸粉做得很好,薄,滑,正!
义燒腸-一樣咁好味
山葵白汁咸水角-幾有創意,但山葵太少,唔覺有
蘿蔔糕-個糕粉自己做,幾好
菠菜餃-ok

以十多元的價錢一碟點心,簡值超值,值得重臨.

2009-06-03
  • 酥皮义燒包
  • 豬潤腸
2009-06-13 6 浏览
星期三, 一個人出旺角睇相機鏡頭, 係時間覓食, 忽然想起這間賣點心的小店.正因為一個人, 於是唔駛等, 即刻有位.坐低之後, 點了人氣之選酥皮焗叉燒包, 蝦餃, 馬拉糕, 煎蛋牛肉飯......貌似雞仔餅的酥皮叉燒包果然係人氣之選, 包面香口, 少少軟身, 咬落有口感, 再試蝦餃, 雖然好似細粒少少, 但食落蝦及皮分明, 夾起時蝦餃皮唔會爛, 成隻放入口最正.馬拉糕鬆軟適中, 咬落有口感, 而且金黃色, 香口, 食過番尋味.而盅飯普通, 只是充飢之選.為了它的腸粉, 一定會再來.

正因為一個人, 於是唔駛等, 即刻有位.

而盅飯普通, 只是充飢之選.

為了它的腸粉, 一定會再來.
2009-06-10
2009-06-13 34 浏览
食物ok, 但唔係真的咁top.平, 但唔代表一齊. 你可以無服務, 但唔可以俾惡劣服務. 幾個樓面不停咁俾說話你聽, 等你自動自覺讓位. 客氣講聲都費事 無位就做外賣, 又話無外賣. 我買番屋企食唔使受你氣. 食物幾好都俾樓面敗哂d生意.埋單要收據, 竟然話你唔一早講, 做唔到. 要話番佢先死死地氣黑哂臉印過張.永無下一次.
食物ok, 但唔係真的咁top.

平, 但唔代表一齊. 你可以無服務, 但唔可以俾惡劣服務.

永無下一次.
2009-06-12
2009-06-11 16 浏览
呢日忽然好想食點心, 所以第一時間就諗起 "添好運"..上次同朋友第一次黎試就已經鍾意左呢度既點心..今次就帶男友仔黎試.. 等位就一定要架啦, 同上次差唔多, 都係等左半粒鐘左右..未有位之前已經急不及待寫左張點心紙..一入到去, 第一時間就交紙, 然後等野食 今次又叫左幾樣新野試.. 金蒜莧菜餃 ($12 - 3 個) 晶瑩鮮蝦餃 ($16 - 4 粒) 咖哩牛肉餃 ($12 - 3 粒) 酥皮叉燒包 (每次必食) ($12 - 3 個) 山葵白汁咸水角 ($10 - 3 粒) 免治牛肉腸 ($14 - 3 條) 楊枝金露 ($16 - 碗)茶錢 $2 / 位食後感覺.. 金蒜莧菜餃 - 好多莧菜, 好新鮮!! (連唔多 like 莧菜既男友仔都讚好好味) 晶瑩鮮蝦餃 - 同上食一樣, 皮有咬口, 蝦蝦好爽!! 咖哩牛肉餃 - 呢個 max 有 D 古怪, 係咖哩皮包住牛肉球, 不過都可以一試!! 酥皮叉燒包 (每次必食) - 正正正, 外脆內熱又好味!! 山葵白汁咸水角 - 因為有山葵, 所以有好輕微既芥末味不過唔辣, 個汁就清清地, 入面無肉既, 屬於素食, 好味!! 免治牛肉
呢日忽然好想食點心, 所以第一時間就諗起 "添好運"..
上次同朋友第一次黎試就已經鍾意左呢度既點心..
今次就帶男友仔黎試..

等位就一定要架啦, 同上次差唔多, 都係等左半粒鐘左右..
未有位之前已經急不及待寫左張點心紙..
一入到去, 第一時間就交紙, 然後等野食

今次又叫左幾樣新野試..
金蒜莧菜餃 ($12 - 3 個)
晶瑩鮮蝦餃 ($16 - 4 粒)
咖哩牛肉餃 ($12 - 3 粒)
酥皮叉燒包 (每次必食) ($12 - 3 個)
山葵白汁咸水角 ($10 - 3 粒)
免治牛肉腸 ($14 - 3 條)
楊枝金露 ($16 - 碗)
茶錢 $2 / 位

食後感覺..
晶瑩鮮蝦餃 - 同上食一樣, 皮有咬口, 蝦蝦好爽!!
酥皮叉燒包 (每次必食) - 正正正, 外脆內熱又好味!!
免治牛肉腸 - 腸粉皮晶瑩剔透, 用料唔太多唔太少, 唔似平時既免治牛肉, 有咬口, 好味!!
楊枝金露 - 新加甜品, 味道一流, 用料足, 好過好多甜品舖, 唔太甜唔太淡, 不過呢個價...似乎太細碗!!

試左咁多樣, 真係樣樣都唔錯, 所以會 keep 住幫襯!!
仲會介紹朋友去試, 今次終於記得影相相 =.=v

唯一彈既係...舖位實在太太太細!! 迫住迫住食
楊枝金露
  • 酥皮叉燒包
  • 腸粉
2009-06-10 6 浏览
星期日下午心血來朝潮, 想食點心,想起上次看忽周介入的點心專門店,一來到門口已經好多人下, 不過為左食好野, 等下都值, 是次食了:酥皮叉燒包: 外脆內軟, 值得推介! 潮州蒸粉果: 皮薄多料蘿蔔糕: 內面有切條蘿蔔, 口感很好 蝦餃: 很鮮!,牛肉球: 無稔過牛肉球內還有牛肉絲, 很好, 因為這才是新鮮手製! 鮮菇棉花雞: 很滑叉腸: 正!二人共HKD 92-但環境比較窄, 要快D食完快D走....
星期日下午心血來朝潮, 想食點心,
想起上次看忽周介入的點心專門店,
一來到門口已經好多人下, 不過為左食好野, 等下都值,
是次食了:
酥皮叉燒包: 外脆內軟, 值得推介!
潮州蒸粉果: 皮薄多料
蘿蔔糕: 內面有切條蘿蔔, 口感很好
蝦餃: 很鮮!
鮮菇棉花雞: 很滑
叉腸: 正!
二人共HKD 92-

但環境比較窄, 要快D食完快D走....
  • 酥皮叉燒包
  • 潮州蒸粉果
  • 蘿蔔糕
2009-06-09 9 浏览
今日同男友去食點心,黎咗呢間點心專門店,我比較鍾意食呢度嘅酥皮叉燒包 :皮脆,好似波羅包外層嘅皮,外內都夠熱,熱辣辣,好好味豬潤膠腸 :我就幾鍾意食咯,覺得好有嚼勁,D醬油好甜,不過男友就唔多鍾意喔鳳爪排骨飯 :排骨唔多好食,鳳爪就唔錯,都幾夠味,但是總體黎講都是so so咯仲食咗其他嘅點心,都覺得ok嘅不過要排長龍,掃曬興咯而且各環境比較窄如果可以換個環境食到呢d點心就好唔錯啦
今日同男友去食點心,
黎咗呢間點心專門店,
我比較鍾意食呢度嘅
仲食咗其他嘅點心,都覺得ok嘅
不過要排長龍,掃曬興咯
而且各環境比較窄
如果可以換個環境食到呢d點心就好唔錯啦
2009-06-09
  • 酥皮叉燒包,山葵白汁咸水角
去了廣華街的"潻好運"拎飛等位食點心,見咁多人等緊位,呀有行一陣街先回來~入到去見到d檯真係好少,好迫,背脊得背脊.....阿姐問我地飲咩茶,有普洱,壽眉揀~我個人就覺戈普洱幾好啦~那兒的食物都ok,最好味都是它的招牌菜"酥皮叉燒包"都幾好食,面頭係墨西哥包,只不過餡係叉燒(80分)~其餘食了豬潤腸粉,蘿蔔糕,燒賣,糯米雞~糯米雞: 跟平時的糯米雞一樣,只不過比市面的大隻一點吧......(55分)豬潤腸粉: d豬潤好爽口,唔同平時食粥咁煲淋,熟的程度剛剛好,我平時唔係咁鍾意食豬潤,都鍾意食,內裡有少少薑癖它的腥味,同豬潤都幾夾,再加上腸粉都好滑(75分)蘿蔔糕: 賣相同平時的差唔多,一食落口好苦,雖然是有80%都是蘿蔔,但慘在乜料都無.....連少少腊味都無...一味只係蘿蔔......我個人就唔推介.....(40分)香姑燒賣: 已經見到面頭有幾粒冬姑係面,入口好大陣冬姑香~同埋蝦多過豬肉,60%蝦,30%冬姑,10%豬肉~鍾意食冬姑的可以一試~(75分)以我咁嘴饞,我只推介酥皮叉燒包+豬潤腸粉+香姑燒賣~其餘的真係麻麻地....
入到去見到d檯真係好少,好迫,背脊得背脊.....

阿姐問我地飲咩茶,有普洱,壽眉揀~我個人就覺戈普洱幾好啦~

以我咁嘴饞,我只推介酥皮叉燒包+豬潤腸粉+香姑燒賣~
其餘的真係麻麻地....
豬潤腸粉
2009-06-07
豬潤腸粉
2009-06-08 10 浏览
4點幾去到,攞左張飛排第26,當時叫到17號,要等9張枱,一心諗住9張好快點知行左10鐘,返去睇下,都係叫左兩張枱,跟住唯有去對面7仔同左惠康行下啦,行左差不多20分鐘,又返去睇下,點知又係叫得個兩張枱,成30分鐘先叫得四張,咁再行去家樂逛左30分鐘,返去睇下啦,點知叫到4x號,佢話無辦法要我地再攞個號碼再排過,無法啦鬼叫咁多人咩,於是又再攞過號碼再排過囉,之後太肚餓,就去左瘋薯打下底,之後拿拿淋過返去,好彩o岩o岩叫到,即入我地一行四人叫左糯米雞 (d料好多汁好好味,不過無雞係入面)蘿蔔糕 (有一條條蘿蔔絲,唔會死實實)鳳爪 (ok,no comments)酥皮叉燒包 (prefect,超水準,熱辣辣)咖哩牛肉餃 (唔好食,只係黃色既皮包住舊牛肉咖哩汁唔好味)潮州粉果 (皮簿蝦餃 (細細隻,一籠有四粒,over standard)豬潤腸粉 (細細條,皮簿,好滑)排骨 (普通)呢間舖頭雖然人流旺,但係只有做到死死下,都唔係好賺錢,d人坐成粒鐘都唔係食到好多錢,所以提醒d食家,親佢味加價前要食好親快啦茶錢HKD2位 Total : HKD121

我地一行四人叫左
糯米雞 (d料好多汁好好味,不過無雞係入面)
蘿蔔糕 (有一條條蘿蔔絲,唔會死實實)
鳳爪 (ok,no comments)
酥皮叉燒包 (prefect,超水準,熱辣辣)
咖哩牛肉餃 (唔好食,只係黃色既皮包住舊牛肉咖哩汁唔好味)
潮州粉果 (皮簿
蝦餃 (細細隻,一籠有四粒,over standard)
豬潤腸粉 (細細條,皮簿,好滑)
排骨 (普通)

店外觀
豬潤膠粉
鳳爪
排骨
食物一般, 環境非常擠迫. 唔駛排隊都可能會再o黎, 但要排一粒鐘, 咪攪 !!飲茶食點心都係去美心好d.....今晚食o左:酥皮叉燒飽: 熱辣辣, 皮脆, 餡多, 好食.黃沙豬潤腸: 腸粉夠滑, 但豬潤好少. 都算好食.古法糯米雞: 份量大, 好多餸, 我覺得一般, 但男友話好好. 可能我唔鐘意食潤腸.蘿蔔糕: 一夾就散, 食到有蘿蔔絲, 仲苦苦地. 一般.咖哩牛肉餃: 九唔嗒八, 我唔識欣賞.
飲茶食點心都係去美心好d.....

今晚食o左:
酥皮叉燒飽: 熱辣辣, 皮脆, 餡多, 好食.
黃沙豬潤腸: 腸粉夠滑, 但豬潤好少. 都算好食.
蘿蔔糕: 一夾就散, 食到有蘿蔔絲, 仲苦苦地. 一般.
咖哩牛肉餃: 九唔嗒八, 我唔識欣賞.
2009-06-07
2009-06-08
聽聞這餐廳在openrice人氣急升, 今日經過旺角一試其味. 餐廳位置實在偏了點, 由旺角火車站到這裏也要走15分鐘, 而且是是橫街, 實在不好找. 來到時已見門口有七八人在等候, 於是第一時間上前拿位, 但要人到齊才可以入. 又等了一陣, 人到齊, 終於可以入得, 周圍一望, 餐廳不是大, 格局只是一般茶餐廳. 蝦餃 - 味道一般, 只是一般的蝦, 上枱時皮是穿的皮蛋瘦肉粥 - 不錯很綿, 很好味牛肉腸 - 很好食, 皮薄牛肉滑, 但細條了一點蝦腸 - 皮很薄很滑, 但蝦很細粒, 好像不太新鮮叉燒餐包 - 新鮮熱辣, 味道不錯, 但沒有一試難忙的感覺生菜 - 份量一般, 味道一般牛肉球 - 不錯, 牛肉好滑好味豉油王炒麵 - 一般街邊炒麵, 可以不試總括來說, 這餐廳的食物是新鮮製造, 上枱時熱辣辣, 味道是不錯的, 但要說非常好味, 有大酒店級數又言過其實餐廳細細也不好意思住人做生意, 食完後快快埋單. 見門外等候的人比之前更多, 如果要等上一個鐘才食到的一餐又是否值得??

蝦餃 - 味道一般, 只是一般的蝦, 上枱時皮是穿的
皮蛋瘦肉粥 - 不錯很綿, 很好味
牛肉腸 - 很好食, 皮薄牛肉滑, 但細條了一點
蝦腸 - 皮很薄很滑, 但蝦很細粒, 好像不太新鮮
叉燒餐包 - 新鮮熱辣, 味道不錯, 但沒有一試難忙的感覺
生菜 - 份量一般, 味道一般
牛肉球 - 不錯, 牛肉好滑好味
豉油王炒麵 - 一般街邊炒麵, 可以不試

2009-06-04
  • 牛肉球
  • 皮蛋瘦肉粥
  • 牛肉腸
2009-06-07 5 浏览
媽咪佢地響果度食完野再拎返黎俾我食(外賣)... 佢地話排左好耐隊啦~哈~我食左酥皮焗叉燒包,古法糯米雞,燒賣,蝦餃&鳳爪排骨飯... 好好味呀!!! 下次都係自己去果度食下先... 不過我驚要排隊等好耐 ><
媽咪佢地響果度食完野再拎返黎俾我食(外賣)...
佢地話排左好耐隊啦~
哈~

好好味呀!!!

下次都係自己去果度食下先...
不過我驚要排隊等好耐 ><