餐厅: 添好運點心專門店
资讯:

2016-08-11 3447 浏览
今日起床既時候,突然感覺很想喝中茶,所以便立刻向老婆大人作出提議啦。本身個人是打算去鄰近的酒樓草草了事的,始料不及的是,老婆立刻上網尋找高級點心店。還好我立刻想到這間曾經獲得米芝連推介的點心店,而老婆也對我的推介很是滿意,可以立即起行。來到奧海城,首先看見的是在食店滿口堆滿一大班內地人...這沒辦法,可能因為食店在各大旅遊書也有做宣傳的緣故吧...等了大約半小時,終於有位了。餐廳還算大,但是座位間的空間感不足,客人之間的對話旁人清楚地可聽見...衛生情況也不是太良好...經常會看見烏蠅飛來飛去,有點兒困擾... 而我們也因為頗為肚餓,所以點了不少的食物,包括最有名的酥皮叉燒包和豬潤腸等等。古法糯米雞 ($29) 6/10糯米雞好大隻,2人吃也差點吃不完,但饟入糯米雞裡的雞翼不知道是甚麼原因,出奇地細隻,只是平常看到吃到的雞翼的一半size...但其他配料是不錯的。煎蛋牛肉飯 ($27) 6/10煎蛋煎得太過熟,用來伴飯實在不太合適,如果可以做到7-8成熟的效果會更好,而牛肉的分量及熟度則煮得很好。黃沙豬潤腸 ($21) 7/10作為餐廳其中一款招牌菜,豬潤腸是保持到水準的,豬潤起沙,腸

來到奧海城,首先看見的是在食店滿口堆滿一大班內地人...
這沒辦法,可能因為食店在各大旅遊書也有做宣傳的緣故吧...

等了大約半小時,終於有位了。

古法糯米雞 ($29) 6/10

古法糯米雞
煎蛋牛肉飯 ($27) 6/10

煎蛋牛肉飯
黃沙豬潤腸 ($21) 7/10

作為餐廳其中一款招牌菜,豬潤腸是保持到水準的,豬潤起沙,腸粉皮做得夠簿。
黃沙豬潤腸
晶瑩鮮蝦餃 ($27) 6/10

蝦餃裡的蝦很大粒彈牙,但皮做得不夠簿,所以會有「食到一口膠」的感覺...
晶瑩鮮蝦餃
埋單2人吃了$174,價錢來說是十分超值的,但食物質素退步了不少,而環境衛生也扣了很多分,假如下次再試另一間分店的質素也是這樣的話,恐怕添好運會列入我的黑名單了...
2016-08-07
黃沙豬潤腸
2016-07-28 1283 浏览
因為添好運係我屋企附近就有一間所以都周不時黎食有網友表示話質素有所下降其實我都覺唔單止質素食物個SIZE都係下降中但係價錢就節節上升今次一行3人 嗌左有鮮竹卷,鳳爪,糯米雞,蒸粉果.牛肉球,鳳爪排骨飯鮮竹卷($18)個鮮竹卷材料唔錯,食落都唔會太油OR太膩不過SIZE就細份左D鳳爪($17)呢隻D鳳爪係比起出面食個D多肉D而且D汁唔會太膠食落係比外面既香口同埋有肉地糯米雞($29)好大隻既糯米雞,材料都好豐富,好飽肚蒸粉果($14)皮薄多料,不過我個人麻麻地鐘意食牛肉球($17)好細球既牛肉球,味道係唔差既,不過咁既價錢可以食好D囉!!!!爪排骨飯($27)最令我驚喜係D飯,好綿好好味,唔會太硬!! 加上D材料都好入味!!必食
因為添好運係我屋企附近就有一間
所以都周不時黎食
有網友表示話質素有所下降
其實我都覺
唔單止質素
食物個SIZE都係下降中
但係價錢就節節上升
鮮竹卷($18)
個鮮竹卷材料唔錯,食落都唔會太油OR太膩
不過SIZE就細份左D
鳳爪($17)
呢隻D鳳爪係比起出面食個D多肉D
而且D汁唔會太膠
食落係比外面既香口同埋有肉地
糯米雞($29)
好大隻既糯米雞,材料都好豐富,好飽肚
蒸粉果($14)
皮薄多料,不過我個人麻麻地鐘意食
牛肉球($17)
爪排骨飯($27)
2016-07-07
2016-07-16 1081 浏览
周末一早和朋友約早茶。在添好運還沒有開門的時候我們已經到達,自然一開門就有位坐。最後我們離開時門口已排滿人這一間添好運應該是最大的,裝修也是最精心的,因為來得早,上菜也很快菜式方面,酥皮叉燒包推薦就不用說啦;另外我發現甜的點心都有些過甜,比如油炸奶黃包,本來就油炸,奶黃餡很甜,吃到最後很難吃完;馬拉糕也略甜;南瓜西米露口感很好,細膩濃厚,只是又太甜,喝不下去很多還有一個有趣發現 基本所有點心都是三個,最適合三個好友一起來吃哈哈
$70 (早餐)
2016-07-02 1420 浏览
星期六晏就既添好運竟然唔洗排隊仲要入到去有位剩睇佢d圖以為有原隻蝦,點知得碎蝦,失望陳皮味幾重,加塭筴汁個包係饅頭包,甜甜地,雖然油左小小,但係勝在即炸,熱辣辣,好脆口果然係招牌菜雪山叉燒包既叉燒無咩肥肉,唔似其他茶樓咁,墨西哥皮好脆,唔油膩,亦唔會好甜初頭食糯米覺得幾軟又黏,唔錯!但之後一打開,極小料唯一一隻雞翼細到無得再細,似係bb雞既雞翼同上次係香港站既添好運食,d料差好遠排骨無咩肥肉,粒粒都係肉飯亦唔硬,岩岩好!鳳爪唔夠入味普洱有色無味
星期六晏就既添好運竟然唔洗排隊
仲要入到去有位剩
鮮蝦燒賣皇
睇佢d圖以為有原隻蝦,點知得碎蝦,失望
陳皮牛肉球
陳皮味幾重,加塭筴汁
香炸奶皇包
酥皮焗叉燒包
果然係招牌菜
古法糯米雞
初頭食糯米覺得幾軟又黏,唔錯!
但之後一打開,極小料
唯一一隻雞翼細到無得再細,似係bb雞既雞翼
同上次係香港站既添好運食,d料差好遠
鳳爪排骨飯
排骨無咩肥肉,粒粒都係肉
飯亦唔硬,岩岩好!鳳爪唔夠入味
家鄉咸水角
普洱
普洱有色無味
陳皮牛肉球
香炸奶皇包
酥皮焗叉燒包
2016-06-26 869 浏览
每日既添好運都係大排長龍住附近都要揀岩時間先至唔洗排隊入去今次我嗌左鮮蝦腸粉,鳳爪排骨飯,菠蘿包,牛肉球鮮蝦腸粉食評:一份有三條腸粉,不過size就偏細,味道又未至於好好味一食難忘,不過一人一條都未必夠食鳳爪排骨飯食評:鳳爪同排骨都蒸到淋哂,好入味,飯底唔會太硬,加埋d豉油食一流,呢個size就一人份量菠蘿包食評:呢個都可說係添好運既代表作,皮脆,不過食一個就夠,因為都幾咸同埋凍左冇咁好食牛肉球食評:都係SIZE比較細,不過幾鮮味,呢度3個球等於出面食2個都唔知有冇,SIZE真係唔大總評:食開既人其實都覺得佢出左名之後質素一直下降,尤其是係SIZE個方面,價錢又貴左,而家呢個價位其實有更多更好既選擇!
每日既添好運都係大排長龍
住附近都要揀岩時間先至唔洗排隊入去

今次我嗌左鮮蝦腸粉鳳爪排骨飯菠蘿包牛肉球

鮮蝦腸粉

菠蘿包

牛肉球

2016-05-29 1437 浏览
到達此分店大概4時多,所以不用等位也能順利坐下。(留意:不能從奧海城商場裡面穿出去,一定要出大門然後往外面走去餐廳門口)以餐牌所見,款式雖然不多,但價錢不算貴,而且茶錢只是$3一位而已。首先要重點推介酥皮叉燒包:酥皮叉燒包的質感跟蔡瀾也推介過的中山石岐菠蘿叉燒包一樣,一人可連吃六發。因為皮薄,所以口感鬆化,加上面層脆薄,外甜內鹹,不知不覺,一個人吃了三個!古法馬拉糕:古法馬拉糕是正宗黃糖,所以呈啡色,鬆軟而且甜度適中,不太甜。豉汁蒸鳳爪:豉汁蒸鳳爪味道不太鹹,帶一點點豉汁的香味,可是舊式的豉汁蒸鳳爪底層是有一塊柚皮去吸收雞油及豉汁的精華,它卻欠缺了這一個妙處,希望他們能夠放回。另外,我看見腸粉皮很薄,餡料多,值得一試!
到達此分店大概4時多,所以不用等位也能順利坐下。

首先要重點推介酥皮叉燒包:

古法馬拉糕:
馬拉糕 Sponge Malay cake

豉汁蒸鳳爪:
豉汁蒸鳳爪 Soy bean sauce steam chicken feet

另外,我看見腸粉皮很薄,餡料多,值得一試!
题外话/补充资料: 留意:不能從奧海城商場裡面穿出去,一定要出大門然後往外面走去餐廳門口
2016-05-26
馬拉糕 Sponge Malay cake
  • 酥皮叉燒包
2016-05-20 1284 浏览
和朋友們相約食飯,見添好運點心咁出名未試過就有興趣試下啦~可能是平日同地方大,所以未滿座,仲有卡位坐。它的點心表示即叫整,因此落單需時等候。而落單係自己剔點心姐紙,水壺放在台上,無咩服務而且員工都唔會面帶笑容。尖椒鯪魚,尖椒有些辣度,煎得甘香,而鯪魚肉唔會太腥,幾好味。古法馬拉糕, 食落好似加左蔗糖,食到糖香而唔係加工的奶黃香,鬆軟而清甜。鹹魚肉片飯,鹹魚好夠香同鹹,送飯好好味,肉片嫩滑,3個人分都夠食。  WOWOO~酥皮叉燒包,估唔到超好食,叉燒醬份量調配得剛好,多一分就會俗味同搶味,皮脆內軟,真係食十個都得賽螃蟹春卷,春卷炸得脆口,賽螃蟹塞滿成個春卷,十分滋味,但有少少油膩。紫菜牛肉窩貼,窩貼皮唔似出面果D咁硬,比較煙韌,紫菜係未加工的海帶,都比較少見有新意。家鄉咸水角,無咩突出之處,一般茶樓都食到的味道。
和朋友們相約食飯,見添好運點心咁出名未試過就有興趣試下啦~

家鄉咸水角,無咩突出之處,一般茶樓都食到的味道。
2016-05-17
  • 酥皮焗叉燒包
  • 香滑馬拉糕
  • 賽螃蟹春卷
2016-04-25 1376 浏览
晚飯時間到, 朋友話想飲茶喎, 咁就近近地去奧海城添好運啦.之前食左深水埗果間, 最想食係叉燒包, 所以我第一時間劃左先, 之後商議下點埋鮮蝦豆苗餃, 黃沙豬潤腸及煎蛋牛肉飯.酥皮焗叉燒包 $19金黃色波蘿包脆皮, 焗得非常好, 叉燒餡料料足, 一口咬落外脆內腍, 口感一流, 但整體味道略甜, 可能是波蘿包皮同叉燒餡料都好甜, 甜上加甜鮮蝦豆苗餃 $26幾大舊, 皮薄通透, 可惜蝦不夠鮮味黃沙豬潤腸 $21腸粉皮薄有韌度, 豬潤夠滑起沙, 無一浸肉藏味煎蛋牛肉飯 $27有點似一般碟頭飯, 普通煎蛋, 牛肉無咩味, 飯偏硬無飯香無飯味二人埋單$100
酥皮焗叉燒包 $19
鮮蝦豆苗餃 $26
幾大舊, 皮薄通透, 可惜蝦不夠鮮味
黃沙豬潤腸 $21
腸粉皮薄有韌度, 豬潤夠滑起沙, 無一浸肉藏味
煎蛋牛肉飯 $27
二人埋單$100
2016-04-11
2016-04-20 926 浏览
添好運10點先開門的添好運,9點開始已經有人排隊,可見其出名的程度。隨著入去已經坐滿哂人。我地都唔執輸拿拿聲落單,叫左叉燒包,牛肉球,蝦餃,排骨飯,糯米雞,帶子腸粉,鳳爪同鮮竹卷。叉燒包一上已經令人眼前一亮,叉燒包皮是脆的,一咬下去有滿滿的叉燒溢出,真係同其他酒樓的無得比較。牛肉球爽口彈牙,蝦餃非常足料,入邊的蝦都比較新鮮,而且皮整得非常薄;排骨飯的排骨多肉新嫩,蒸既時間剛好,飯都有排骨的味道;糯米雞足料,無其他咁特別;帶子腸粉重頭戲,腸粉非常薄同滑,入邊用帶子黎做材料已經夠出色;鳳爪還好。總體來說,價錢不貴,只是$195,但要預同d遊客逼。

添好運
  • 酥皮焗叉燒包
2016-04-12 720 浏览
本人朋友於今日7/4早上去奧海城添好運食野,坐低冇耐BB肚餓,當朋友揸住條餵奶巾既時侯個待應走埋黎同我講話呢度唔可以餵奶!咁既服務態度完全趕客同歧視母乳媽媽,好過份,千祈唔好再幫襯

2016-04-07
早餐
2016-04-07 575 浏览
而家想食點心比以前更方便,下午返工Lunch得一小時,都可以同同事去歎個茶,我們喜歡呢間分店既簡單舒服的環境,可以食得好舒適……首選蝦餃,皮薄,蝦新鮮,爽甜,不可不試鳳爪蒸得很入味,不會有好味精既感覺,不過可以再冧d就好喇山竹牛肉彈牙結實,推介韮黄蝦腸,腸粉夠滑,豉油咸度啱啱好
首選蝦餃
,皮薄,蝦新鮮,爽甜,不可不試
鳳爪蒸得很入味
,不會有好味精既感覺,不過可以再冧d就好喇
山竹牛肉彈牙結實
,推介
韮黄蝦腸,腸粉夠滑,豉油咸度啱啱好
2016-04-04 521 浏览
飲茶是香港人的文化,但是茶樓不方便 ,需要等位上菜的時間也不快。對於凡事講求便捷的香港人,這並不理想。因此添好運這類型的點心快餐店因而產生,除了吸引了一大班香港的食客,更成為了外國人常到的地方。添好運的價錢便宜,因此吸引左很多人光顧。便宜的價錢帶來的次排隊等候的時間和逼夾的座位,當然也有美味的食物。以下兩樣是我每次必食吃的菜式~蝦腸滑溜溜的腸粉包着鮮蝦,蝦肉剛剛好熟,不會太老,蝦的事鮮味仍然能保持!雪山叉燒包小時候到茶樓,媽媽總是不喜歡讓我吃叉燒餐包,說是不新鮮已放了很久。試添好運的叉燒包令外改觀 - 每一次都是新鮮出爐,熱辣辣地送上客人的桌上!面層的雪山帶點微脆,鬆軟的面包,再配合甜甜的叉燒,一流!大家應該多一點帶自己的家人朋友到添好運嘗一嘗,因為點心要分享才會美味!

以下兩樣是我每次必食吃的菜式~

蝦腸

雪山叉燒包

2016-03-28 605 浏览
奧海城有分三期 行極都唔知食咩好,撞正長假期。到到都好多人排隊等位食飯,係好餓既時候,打開open rice 睇下有咩食啦! 呢排想食點心, 見到間添好運就去試試啦!環境地方較大,唔洗等位,可以快快入去醫肚!總其叫左4樣野 價錢唔貴但鳳爪排骨飯,因為我地太餓唔記得影相。排骨夠入面;但飯就偏硬,鼓油放台面可以自己任加。腸粉好滑,夠足料! 外脆內熱,幾特別,味道偏咸! 燒賣就無咩特,因為本身就好味!全部野即叫即整,樣樣都好熱好好味!讚!
奧海城有分三期 行極都唔知食咩好,撞正長假期。

環境地方較大,唔洗等位,可以快快入去醫肚!
總其叫左4樣野 價錢唔貴

但鳳爪排骨飯,因為我地太餓唔記得影相。

排骨夠入面;但飯就偏硬,鼓油放台面可以自己任加。
腸粉好滑,夠足料!
外脆內熱,幾特別,味道偏咸!
燒賣就無咩特,因為本身就好味!

全部野即叫即整,樣樣都好熱好好味!讚!
2016-03-27
2016-03-12 625 浏览
一入門口, 個女待應無眼神交流問幾位, 呼喝指住坐呢張台.叫狗啊宜家?心諗都中左伏嫁喇, 希望之後正常喇食野.好喇, 點心陸續送到, 諗住相安無事, 點知籠粉果都未食完, 個呀姐送另一籠點心,一野蓋住未食完既粉果...台係細姐,但係都有位嫁! 一D COMMON SENSE都冇忍忍忍忍! 賣單喇, 收銀坐左個大嬸, 佢係負責收銀既, 隔離仲有個男人, 剩係掛住打機, 仲有一個岩岩食完飯既師奶,平時應該都係佢負責收銀既.咁收銀大嬸收完我前面果個, 到我既時候, 我擺低埋錢起收銀台喇她冇理, 起到執野, 之後拎完個電話就走左..咁以為佢交更啦, 會係隔離個男人或師奶入去,點知個男人仲打緊機, 好似完全唔想理禁, 個師奶望住我, 但佢地仲係掛住傾計,我同朋友BEAR住佢地, 個男人先慢慢咁收錢, 但蚊聲唔出.成班人都係冇COMMON SENSE, 又活在自己世界,放完飯返黎班員工又掛住吹水, 問有冇人投訴啊咁.自己反省下啦... FB咁多負評去睇下啦...食物冇咩野, 但人既服務態度真係不敢苛同.有D餐廳都係請新移民, 呢到又係請新移民, 但差好遠, 所以幾時都話員工TRAINGING係好重
心諗都中左伏嫁喇, 希望之後正常喇食野.

一野蓋住未食完既粉果...

忍忍忍忍!

賣單喇, 收銀坐左個大嬸, 佢係負責收銀既,
平時應該都係佢負責收銀既.

她冇理, 起到執野, 之後拎完個電話就走左..
咁以為佢交更啦, 會係隔離個男人或師奶入去,

成班人都係冇COMMON SENSE, 又活在自己世界,
放完飯返黎班員工又掛住吹水, 問有冇人投訴啊咁.
自己反省下啦... FB咁多負評去睇下啦...
食物冇咩野, 但人既服務態度真係不敢苛同.
有D餐廳都係請新移民, 呢到又係請新移民, 但差好遠,
所以幾時都話員工TRAINGING係好重要.
比錢買難受, 冇下次. 個老闆好好管理返啦, 唔係遲早都冇米芝蓮光環架喇...

2016-03-06
2016-02-10 1133 浏览
虽然几乎每次来都要等很久,但是每次人均不到100就能吃得这么满足,实在是让人不能不喜欢。今天人很多,我们三个人一共等了快一个小时,但是还是觉得很值得。我最喜欢叉烧包,凤爪,虾饺,烧卖,萝卜糕这几样。我们点了一共有10道点心左右。感觉虾饺里面的虾很新鲜也够大,凤爪不是虎皮的但是够软又很多胶质的感觉让我停不下来,烧卖很大个味道很正,叉烧包味道是有一点甜但是蛮合我的口味的外皮也很酥软,萝卜糕很香而且也不会太咸或者油腻,让人吃完还想吃。肠粉和腐皮卷也是不错的选择但是相对其他菜就比较普通一点不会特别出彩。每个人有几块钱的茶水费,而茶是一直可以续杯的,所以吃了点心随时喝茶也不会觉得油腻。如果有三个人以上,周末想吃个早茶的话,来这里是最好的选择了!

2016-01-03
  • 萝卜糕