2022-08-22 70 浏览
今日同朋友仔去左旺角創興搵好嘢食由於我哋太肚餓嘅關係,於是我哋就去咗一間叫淥鼎記度食任食火鍋一入到去佢個環境都幾乾淨同埋幾新,多次啱啱開咗冇幾耐嘅餐廳我哋叫咗一個小寶套餐,入邊包咗唔同類型嘅牛肉、豬肉、雞肉同埋手工丸類,你仲可以去自助吧度拎蔬菜,其他丸類,仲有我愛食嘅炸魚皮同響玲,真係花多眼亂我哋叫咗個花膠美人鍋湯底,清清地,而且又有好多花膠,仲要係厚膠😍必叫推介:安格斯封門柳肉味非常濃郁,肉質柔軟同帶啲甜味😌鮮脆鯇魚肉肉質結實、清爽、脆口,我哋仲要encore咗好多次黑毛豬卷腩肥瘦平均,鬆軟美味😌手打潮汕蝦丸同墨魚丸非常彈牙爽口😌食到停唔到口P.S 服務員非常之有禮貌,同上菜速度都好快
今日同朋友仔去左旺角創興搵好嘢食

一入到去佢個環境都幾乾淨同埋幾新,多次啱啱開咗冇幾耐嘅餐廳

必叫推介:

安格斯封門柳
肉味非常濃郁,肉質柔軟同帶啲甜味😌

鮮脆鯇魚肉
肉質結實、清爽、脆口,我哋仲要encore咗好多次

黑毛豬卷腩
肥瘦平均,鬆軟美味😌

手打潮汕蝦丸同墨魚丸
非常彈牙爽口😌食到停唔到口

P.S 服務員非常之有禮貌,同上菜速度都好快
2022-08-16
  • 鮮脆鯇魚肉
  • 安格斯封門柳
2022-08-17 89 浏览
之前已經試過佢哋嘅觀塘分店!由於食得幾滿意😌所以上次同行嘅友人話今次又約打邊爐不如試埋旺角店喎☺️☺️友人好醒已訂位!因此上到去可直入!被安排咗坐張闊落卡位舒舒服服打邊爐✌🏻我哋點咗每位$228嘅🌟小寶套餐🌟可任食120分鐘!出面自助區有多款醬料, 飲品(我哋揀咗養生洛神花茶同竹蔗茅根水), 火鍋料(由丸類到蔬菜類都有)可供選擇自取🤗🤗咁貪靚嘅我哋湯底梗係揀✨美人花膠鍋啦!鍋入面真係有多塊膠原滿滿嘅花膠片同養顏紅棗架呢❤️雖然是晚傾計多過食嘢🤭但都重點講吓食過啲乜啦!✨安格斯極佳級精修肥牛(鍾意多啲油花嘅可以揀呢款😉) & ✨安格斯封門柳(牛味較濃郁)!✨鮮脆鯇骨腩(都算新鮮!魚肉質地幾結實) !✨南瓜(幾鮮甜🎃) !✨水魷魚(爽彈鮮味) !!總括而言:店員服務幾有效率!多次主動上前加湯😊店面環境乾淨精緻!不過下次可能揀高階啲嘅套餐會更滿足🙌🏻🙌🏻

愛上食火鍋的我,呢晚又同friend子去位於旺角嘅淥鼎記食火鍋放題。我地5:30已經入座,早到早享受,唔洗等位,仲有卡座~餐廳環境寬敞舒適,我地揀左【小寶套餐】包120分鐘放題,提供近40款火鍋配料和多款飲品,送前菜,每人只係2百頭,都幾抵食~前菜川味鹵水拼盤有鵝掌、豆腐、香腸和炸魚皮~ 我超鍾意佢碟咸蛋黃炸魚皮,超級惹味又唔會太咸~湯底我地想特別啲,揀左海皇海鮮鍋,唔洗加錢幾好,因為出面好多時比較特別嘅湯底都需要另外收費~安格斯極佳級精修肥牛、美國安格斯牛肩胛、安格斯封門柳、伊比利亞黑毛豬、黑毛豬卷腩、鮮雞件、鮮脆鯇魚片、潮汕蝦丸、潮汕墨魚丸、潮汕魷魚丸等等都可以直接係手機度落單,過一陣已經送到喇,快靚正,而且都幾好味~ 個人大愛安格斯極佳級精修肥牛和伊比利亞黑毛豬,肉味香濃又嫩滑,各式丸類和鮮脆鯇魚片都好彈牙~出面自助區都有大量火鍋配料和飲品可供自取,當中有我喜歡嘅菜、菇類、午餐肉、生根、響鈴同炸魚皮等。。。部分茶類飲品仲係自製㗎,感覺健康啲~2小時真係不停食食食,好開心、好暢快呢!

2小時真係不停食食食,好開心、好暢快呢!
2022-08-09
  • 小寶套餐
2022-08-17 87 浏览
又同媽媽出動去品嚐不同店家的點心,今次我地選擇了位於創興廣場的淥鼎記,改名真係改得好,令人一聽已經留下深刻印象。一出𨋢,大大個招牌已經好搶眼,再望入去見到個裝修,真心覺得好靚,色調和氛圍都拎人感覺好舒服,職員服務態度又好,最令我喜出望外的是,竟然連食物也很出色,有很多特色的點心。整餐午茶,媽媽都不停地讚嘆,我倆都食得很開心。老干媽燒賣 – 蟹籽燒賣平時食得多,所以就揀個特別少少既老干媽燒賣,其實就即係燒賣點左個老干媽醬,有少許辣感,十分不錯。花膠蟲草高湯鮮竹卷 – 首先當然係飲啖高湯,好飲。面頭有少量蟲草花和花膠,配上內餡十分豐富的鮮竹卷,很好食。 避風塘脆茄子 – 大量炸蒜和孜然粉,所以離遠已經聞到濃濃的香味,茄子炸得很香口,十分惹味。 籠仔蒜香艇皇海鮮蒸飯 –有蝦、有鮑魚及帶子,再加上勁爆香的蒜香味,所以一打開個籠蓋,香味直接撲鼻,真係口水都流哂出黎。食落都完全無令人失望,d米飯係用蛋炒底,好正,下次再黎都一定會點番呢個飯黎食。

2022-08-16
2022-08-16 123 浏览
同老人家食飯,都係首選中式點心,這裡中午提供點心而晚上做打邊爐,所以裝修都比較現代化,座位亦十分寬敞,中間通道亦闊落可以用手推車上食物,安全又衛生。我最欣賞佢哋好多款食物都是2或3件, 啱曬兩個人嚟飲茶又想試多幾款食物,2件價錢上亦會比較化算。必食之一黃金鮮蝦餃,尺寸看落比一般大,餃皮薄身,外表加上黃金標籤,吸晴,蝦肉夠新鮮又彈牙,有水準。松露龍皇燒賣,松露香氣吸引,燒賣肉口感亦好有彈性。香芋天鵝酥賣亦吸引,炸的時間控制得好,外皮夠酥脆。蟹籽叉燒腸粉、高橋蘿蔔糕、黑松露三文魚酥、擂沙湯丸都各有特色。另一驚喜是冰鎮奶茶,完全有茶餐廳水平,點一杯奶茶可以免一位茶錢,差不多等於半價。

松露龍皇燒賣,松露香氣吸引,燒賣肉口感亦好有彈性。

香芋天鵝酥賣亦吸引,炸的時間控制得好,外皮夠酥脆。

2022-08-11
2022-08-13 113 浏览
5級評分好味😋😋😋😋😋回頭 🤩🤩🤩🤩性價比 💯💯💯💯終於食到傳說中嘅淥鼎記!揀咗個麻辣湯底同埋個養生煲,麻辣湯底真係好辣,好彩有個養生煲中和下!啲丸同牛肉勁新鮮,未試嘅就快啲泥試下啦!
5級評分

好味😋😋😋😋😋

回頭 🤩🤩🤩🤩

性價比 💯💯💯💯

💎總評分:9.5/10-餐廳喺觀塘早已打響名堂,最近旺角開分店,午市主打特色手工現做點心👨🏻‍🍳,將品牌拿手嘅四川味道🌶️加入粵式點心,crossover味道夠創新又唔貴💰,室內亦有裝修過,靠窗位置模仿包廂設計,私隱度甚高👍🏻。午市menu都好多元化,點心以外亦提供酸菜、水煮、川菜小食等。1️⃣ 粵式點心 🔸琥珀合桃酥 $32每粒「合桃」都由師傅人手做型,像真度💯,用筷子夾落去感覺堅硬,但係一咬落去發覺相當鬆脆😗,餡料主要係合桃碎加煉奶,外皮似朱古力曲奇🍪,唔單止外型滿分,味道都相當有驚喜,大推🫶🏻!🔸松露小梨子 $30相信大家對呢個點心都不陌生,幾間新派點心館都有供應,但價錢則較貴💸。作為一個鹹水角,外皮煙靭餡料調味恰當,水準已經達標👌🏻。🔸花膠蟲草高湯鮮竹卷 $26平時嘅鮮竹卷浸係油膩芡汁入面,小編通常會提防⚔️,但換以高湯配花膠&蟲草,感覺滋補健康😌。可能大家會comment花膠嘅份量,但係呢個價錢好合理。2️⃣ 川味點心🔸麻婆豆腐餃 $24類似粉粿嘅外皮厚薄適中🥟,入面固名思義係麻婆豆腐餡,夠辣而且創新好食😋,必試✨!🔸老乾媽燒賣 $19除咗上面眼看得到嘅老乾媽👀,肉餡本身已經加咗辣,係就
💎總評分:9.5/10

2️⃣ 川味點心
🔸麻婆豆腐餃 $24
麻婆豆腐餃
🔸老乾媽燒賣 $19
除咗上面眼看得到嘅老乾媽👀,肉餡本身已經加咗辣,係就係油膩左D😅,但辣得過癮🌶️,愛辣人士必叫👍🏻!
老乾媽燒賣
🔸川辣牛肉腸 $32
本來以為腸粉入面包住調左味嘅牛肉🐂,但係原來辣牛肉只係放喺淨腸粉上面,雖然辣味足夠,卻有少少分離嘅感覺🙊。相反其他唔辣嘅粵式腸就係餡料包喺入面,看圖感覺不錯🤤。
川辣牛肉腸
3️⃣ 主食
🔸鹹蛋土魷肉餅飯 $38
賣相好別緻,呢個設計仲可以保暖♨️,另外仲有兩款頂級日本珍珠米蒸飯🍚,都係原盅上,份量啱啱好,食完仲有位可以試點心。
鹹蛋土魷肉餅飯
🔸蛋煎糯米夾 $32
呢樣點心比較傳統,竟然喺呢度搵到😯。糯米中間夾住豬肉餡🐖,香煎過後軟熟又煙韌,有啲似糯米雞變奏版,食一件都好飽肚。
蛋煎糯米夾
4️⃣ 四川小食
🔸夫妻肺片 $58
有齊牛柏葉,金錢肚,雲耳,mix埋一齊成大碟🤭,都真係幾抵食~辣勁十足🌶️,食到最後有少少出汗。
夫妻肺片
5️⃣ 飲品 & 甜品
🔸熊仔奶茶 $24 ; 熊仔檸檬茶 $24
凡惠顧飲品一杯可免減茶芥一位❗熊仔係奶茶 / 檸茶底🧸,唔會溝淡味道,睇住佢喺度浸浴個樣咁可愛🛁,如何抵擋得了?
🔸香芒凍布甸 $28
甜品一共6款,小編已經食到勁飽😅,但係寶貝堅持要叫佢最愛嘅布甸🍮。。。香滑有奶味,中間有少少芒果茸🥭,不錯不錯。
香芒凍布甸
總括一下,中價位嚟講遠勝好多酒樓,性價比好高👏🏻,點心款式夠多配搭新穎,即使唔食得辣嘅人都有好多選擇🤗。食物賣相精緻,襯反中國風嘅碗碟🀄,連蒸籠都印有品牌logo,突顯餐廳嘅誠意❤️。
中午時段淨係試左點心,有無人試過晚市,推介小編試咩好呢😃?
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗泊車唔太方便,都近都係朗豪坊,假日好多時要等!
2022-07-17
夫妻肺片
香芒凍布甸
  • 麻婆豆腐
2022-08-02 230 浏览
是晚為咗慶祝生日而去打邊爐。首先,果度的服務員十分抵讚,親切之餘,且十分殷勤。主菜就選咗酸菜魚,份量十分足,惟叫左小酸,但出黎的味道就好似BB酸咁,酸和辣都唔出,略為可惜。送的海鮮、刺身拼盤十分豐富,而且鮮度十足☺️食埋呢啲已經好飽。不過,熟食的小食就略為少選擇。
是晚為咗慶祝生日而去打邊爐。
首先,果度的服務員十分抵讚,親切之餘,且十分殷勤。
不過,熟食的小食就略為少選擇。
2022-07-29 170 浏览
原來淥鼎記唔止淨係可以打邊爐🍲仲有好多點心同小食🥧古法黑蔗糖年糕好好食😍甜度啱啱好 唔會太甜 口感好軟糯煙韌💕涼拌貢菜木耳都好特別 加左爽脆嘅貢菜 索哂啲麻辣醬 超惹味開胃🌶
2022-07-28 198 浏览
[#kwfoodie火鍋]🍽淥鼎記在旺角創興有眾多餐廳,這間餐廳的名字吸引了小編的眼球👀取了諧音「淥鼎記」作為店名十分特別,原來餐廳除了主打無限時火鍋放題外🍲,午市亦有提供各款中式點心~餐廳裝修帶有濃厚中國風色彩,座位頗多而且舒適~#小寶套餐 $228/1這次小編挑選了120分鐘的火鍋放題,提供了多達40多款火鍋配料,而且有川味鹵水拼盤💕包括了鵝翅、紅腸等滷味~

然後湯底方面,小編點選了鴨血麻辣鍋,湯底足料有誠意!頂部心形的是牛油🧈而湯底是上桌後才添加濃湯,材料有花椒、乾辣椒🌶️等,味道香麻而且辣味十足,怕辣的朋友要先把花椒、乾辣椒等撈出,減輕辣味!而火鍋配料有40多款,例如各款餃子,丸類和蔬菜等~套餐包含了安格斯精修牛三款,有肥牛、牛肩胛和封門柳,牛肉新鮮而且牛味香濃~味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰/5環境:💕💕💕💕💕/5服務:✅✅✅✅✅/5打卡指數:📸📸📸📸/5
[#kwfoodie火鍋

性價比:💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
疫情緩和後真的需要和好友好好聊天聚會。既想豪情任食又想坐得舒服和好友無限時聚會,綜合來說,淥鼎記這個選擇很捧!人均大約$300,可以先點酸菜魚鍋品嘗,湯頭濃郁但色澤金黃,鮮魚彈牙而且不會過薄,夾起來不鬆散。酸度適中而且份量足夠。讚!主打任食火鍋而言,食物選擇多。瓜菜類有十多款,豬牛雞羊海鮮均可用手機點餐。推介牛,肉質彈牙有鮮味。單是飲品雪櫃已有3個,整體而言我們都很滿意。特別推介日本蠔火鍋用。蠔身飽滿,有鮮味。這次因為我們點了酸菜魚,同行朋友不能吃太辛辣所以沒點麻辣火鍋,但豬肉鍋也不錯,鍋底共有4個大骨桶,非常滋味!
疫情緩和後真的需要和好友好好聊天聚會。

酸菜魚

特別推介日本蠔火鍋用。蠔身飽滿,有鮮味。

2022-06-22
酸菜魚
2022-07-25 145 浏览
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐約咗朋友黎淥鼎記打邊爐,呢度嘅座位全卡位,環境舒適☺️7:30pm前離座仲可以平啲,我地選咗小寶套餐~✅小寶套餐$228餐廳安排咗川味滷水拼盤做前菜,打邊爐比較少見😆拼盤有豆腐、紅腸、鵝掌、腩肉,浸得好入味👍🏻我地選咗海皇海鮮湯,湯底有蜆仔。肉類可以手機order,其餘嘅食材係自助吧自取就ok😋任食火鍋最緊要種類夠多,餐廳的食物種類好豐富,有兩個大櫃😳 我地order咗三款牛:安格斯極佳級精修肥牛、安格斯牛肩胛、安格斯封門柳,牛肉偏薄身,一碟嘅份量唔算好多,可以試啱自己中意邊款再order😝唔洗擔心浪費咗。自助飲品區選擇多👍🏻仲有自家製飲品,試咗茉莉花茶,茶味香,仲有原個茶包係度!📍淥鼎記 (旺角)地址;旺角彌敦道593-601號創興廣場5樓
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐

✅小寶套餐$228

📍淥鼎記 (旺角)
地址;旺角彌敦道593-601號創興廣場5樓
2022-07-25 121 浏览
〰️小寶套餐 $228 位今次叫左個120分鐘安格斯精修牛同伊比利黑毛豬任食放題套餐。鴛鴦湯底加$68,揀咗澳門豬骨煲同埋麻辣鴨血,豬骨煲由極多骨頭熬製。麻辣湯底比較唔錯,有心型牛油、豆干、鴨血、花椒等等,等客人相機食先之後店員先會倒湯。係等待湯底滾起嘅期間,店員都好快手上左個川味滷水拼盤。有腩肉片、豆腐、紅腸、鴨翅、掌同花生,全部都幾入味,偏好翅膀,愈嚼愈香。需要手機落單嘅食物主要有牛豬羊,全部質素都唔差。各種手打丸都唔錯,尤其蝦丸夠滑夠彈。自助區嘅食物都唔算少,都係大路個啲。比較特別嘅係有各種餃類;另一樣芥末貢丸唔係間間放題都有,咬到中間芥末汁爆開,超刺激😆。仲有就係可以係自助區無限任加鴨血,鐘意食鴨血嘅朋友可以狂食!野飲選擇都多,除咗罐裝、紙包飲品之外,仲有自家煲嘅竹蔗茅根水,肉眼可見杯杯入面都有唔少嘅料,誠意可加😝。〰️〰️📍 淥鼎記 (旺角)旺角彌敦道593-601號創興廣場5樓

〰️小寶套餐 $228 位

〰️〰️📍 淥鼎記 (旺角)
旺角彌敦道593-601號創興廣場5樓

2022-07-24 132 浏览
🥢好耐無一盅兩件啦~難得放假搵埋媽媽按下摩放鬆吓。再食吓點心,歎下茶⋯忙裡偷閒,悠哉~呢間位於旺角創興中心嘅餐廳座位寛敞,環境都幾好!🥡松露龍皇燒賣($19):一客兩件,燒賣真材實料,啖啖彈牙蝦仁。最頂添置黑松露醬,鮮香但又唔會蓋過燒賣。🍤黃金鮮蝦餃($19):賣相幾靚,日光下晶瑩通透,尤其金筆一劃,畫龍點睛。蝦餃皮煙韌,蝦仁新鮮彈牙。🍜四川擔擔麵($48):賣相奶黃色,有大量肉碎及花生碎。整體偏辣,花生醬味較溫和。份量大,飽肚之選。🍖豉椒蒸排骨($28):都幾大份,有將近十件排骨。底部舖咗芋頭,吸滿排骨香嘅肉汁,口感綿滑香濃。🥠香芋天鵝酥($36):鵝頸為餅乾,硬身微甜。鵝身為炸物。酥脆外層包裹芋頭蓉及鹹肉,香口小食。🍍酥皮菠蘿叉燒包($29):居然將菠蘿包及叉燒包結合!餡物除咗叉燒肉之外,真喺有菠蘿!若可熱食更佳。🍵鮮奶綠茶糕($22):上層喺溝咗糖嘅綠菜涼粉糕,下層喺鮮奶凍。加上草莓醬。淨鮮奶凍應該更吸引~☺️整體而言:1. 食物質素幾不錯,賣相頗精緻。2. 食物款式有創意,菠蘿叉燒包幾得意!3. 座位舒適,空間寬敞。4. 份量及價格合理。🥢好耐無一盅兩件啦~難得放假搵埋媽媽按下摩

☺️整體而言:
1. 食物質素幾不錯,賣相頗精緻。
2. 食物款式有創意,菠蘿叉燒包幾得意!
3. 座位舒適,空間寬敞。
4. 份量及價格合理。

☺️整體而言:
1. 食物質素幾不錯,賣相頗精緻。
2. 食物款式有創意,菠蘿叉燒包幾得意!
3. 座位舒適,空間寬敞。
4. 份量及價格合理。

淥鼎記 (旺角)
地址:旺角彌敦道593-601號創興廣場5樓
電話:27555322
營業時間:10:00-16:00;17:30-00:00
#香港食好西 #淥鼎記 #旺角 #點心 #創興 #野生代言人淥鼎記 (旺角)
地址:旺角彌敦道593-601號創興廣場5樓
電話:27555322
營業時間:10:00-16:00;17:30-00:00
2022-07-23 128 浏览
好耐都無踏足旺角,朋友對呢間嘅点心有d興趣,星期六下午2點左右,唔駛等位就有得入座,可以打邊爐亦可以食點心,除左中國茶,係有奶茶檸茶,每order一杯奶茶或檸茶就可以免一位茶芥有熊仔樣嘅冰好有趣,天氣咁熱飲最啱不過,麻婆豆腐餃,唔算太辣,川麻味道夠,值得一試,黃金鮮蝦餃都唔錯,老干媽燒賣反而無咩特別,春風得意腸粉,賣相幾好,都ok嘅,腸粉皮內就係脆皮同蝦,腸粉皮顏色好靚黑松露赤螺三文魚酥,呢個唔太好食琥珀合桃酥,呢個除左賣相做到真合桃一樣,裏面係類似朱古力曲奇同合桃,值得推薦,整體黎講價錢同一般點心店差唔多,款式選擇唔多嘅,而且偏川味,辣比較多,但味道普遍都唔錯,值得一試。
有熊仔樣嘅冰好有趣,
天氣咁熱飲最啱不過,
麻婆豆腐餃,唔算太辣,川麻味道夠,值得一試,
黃金鮮蝦餃都唔錯,
老干媽燒賣反而無咩特別,
黑松露赤螺三文魚酥,呢個唔太好食