2020-12-12 657 浏览
早排我好姊妹話好耐無食蟹了,說好想食,然後問我食唔食,我話好呀,於是佢就上網睇下邊間食蟹既餐廳又多款又低食,跟著上網搵搵下就發現了呢間「海雲天」,呢間推出左"蟹之約會"盛宴買一送一,8道菜好正呀,可以試哂蟹做既咁多道菜,滿足哂鍾意食蟹既人3個願望~哈哈😄我地1:00來到呢度,侍應帶我地去坐窗邊位,好野,對住個大大海食野特別開胃佢個價錢係$698/位,第二位免費,哇~咁低,我好姊妹見到即刻上網訂位帶我去食好西首先最先上菜既係"海雲三小碟"正常中式前菜來跟住就係呢個燕窩同蟹肉混合,每一口都啖啖肉既"蟹肉燕窩羹",清潤滋補,好正趁熱食正邊食邊嘆美景~一流呀望住大海食好西人都心情靚靚大大隻肥美蟹拑配濃湯蒸蛋,蛋嫩滑又有鮮蟹肉味,入口即溶感覺,好味一上菜就很芬香撲鼻,芝士加蟹肉,面層脆脆咬落的,內裡蟹肉好像和洋蔥碎混合一體,香味突出哇,好大隻呀,望落又大又多肉,好正,真材實料來,原隻上,用個大煲裝住上菜~好肥美,呢隻蟹夠哂入味,蟹殻外層有好濃黑椒味,不過食落又唔會遮蓋蟹肉既鮮味,要落手去食呢隻大蟹,野味!呢個湯餃材料豐富,湯底清甜,一啖連汁一齊食落肚,正呢個蟹肉伊面不夠熱,味道不夠突出,普通正常

首先最先上菜既係"海雲三小碟"正常中式前菜來

趁熱食正
邊食邊嘆美景~一流呀
望住大海食好西人都心情靚靚

星洲黑胡椒蟹
野味!
蟹肉灌湯餃
呢個湯餃材料豐富,湯底清甜,一啖連汁一齊食落肚,正
雞油花雕蟹肉伊面
呢個蟹肉伊面不夠熱,味道不夠突出,普通正常,還可接受
蛋白杏仁茶
最後食番個蛋白杏仁茶做甜品,正呀,不會太甜,味道剛剛好,蛋白連杏仁一齊飲又滑又滋潤,好好飲
最後完滿結束劃上句號!
呢餐飯簡直好低食,質素到位,環境夠大又感覺高級,得閒來食下野放鬆下都係一個唔錯既選擇,又可以邊食野邊睇靚景

呢個價錢每人食到8道菜低啦!
题外话/补充资料: 8道菜,買一送一
2020-11-22
星洲黑胡椒蟹
蛋白杏仁茶
  • 蟹肉燕窩羹,芝士焗蟹蓋
  • 星洲黑胡椒蟹,紅梅雪地鮮蟹拑,蟹肉灌湯餃
2020-12-08 294 浏览
下午茶點心放題,第一輪叫嘅食物,去到last order都仲有一半未嚟,等嘅時候好耐先有一兩碟到,等嘅時間多過食。服務方面,侍應全部街坊茶餐廳態度,追點心嘅回應,就只有「等下啦」;叫佢check 下漏單定排緊整就回我「一係你再叫過啦」。最精彩係所謂免費item,每人一係嗰啲係last order後才出現,而且隻大閘蟹一打開係灰黑色嘅!侍應都仲話無問題係今日新返嘅貨,大佬成隻灰灰黑黑色㗎!點食?換第二隻,仲衰,黑色嘅,已經無力再糾纏。

第一隻上枱嘅灰黑色大閘蟹
第二隻全黑大閘蟹
2020-12-06
下午茶
2020-12-02 323 浏览
本身我哋一開始係諗住散叫,冇留意到有set,點知我哋落完單之後,Staff同我哋講話我哋叫嘅四樣嘢入面有三樣都冇,佢話呢排主打係做set,話抵食啲廚師又做得拿手啲,所以最後我哋先決定叫set,好彩結果啲嘢食都真係唔錯,如果唔係我實投訴呢間餐廳咩都冇。我地今次叫左$498一位既Set Dinner味道算唔錯,不過如果鵝肝嘅形狀整得好啲會更加好。一開始拎過嚟嘅時候以為係甜品帶子係幾好食嘅,不過唔稱得上係叫珍寶,因為都偏細隻咁多樣嘢入邊最鍾意呢樣,無論味道質感所有嘢都配搭得好好,天使麵整得夠林,啱晒我呢啲冇咩牙嘅老人家食呢個做法嘅鮑魚幾特別,好似炸過咁,食落都唔錯呢個顧名思義就係一個蕃茄入邊有啲菜,清清地,蕃茄酸酸地幾開胃。食到呢道餸嘅時候其實我已經有八九成飽,不過個炒飯個味道係唔錯嘅,所以我都盡量食晒我自己個人來講鍾意食雪梨,不過呢個甜品我覺得好似甜左啲,如果個陳皮味可以出返啲會更加好。總結咁多樣嘢黎講都算幾好食,加上性價比高,下次我應該會再過嚟試吓其他野食

我地今次叫左$498一位既Set Dinner

慢煮鵝肝伴脆瓜

味道算唔錯,不過如果鵝肝嘅形狀整得好啲會更加好。

西施蟹籽伴龍蝦拑

一開始拎過嚟嘅時候以為係甜品

燒汁香煎珍寶帶子

帶子係幾好食嘅,不過唔稱得上係叫珍寶,因為都偏細隻

天使伴龍皇(芝士汁)

玫瑰鹽燒南非鮑

呢個做法嘅鮑魚幾特別,好似炸過咁,食落都唔錯

金衣紅球藏綠柳

鮑汁海皇炒飯

九製陳皮燉雪梨

西施蟹籽伴龍蝦拑
天使伴龍皇(芝士汁)
玫瑰鹽燒南非鮑
鮑汁海皇炒飯
  • 天使伴龍王
2020-12-01 212 浏览
1/12/2020 1430$210/人 1.5小時今次按人頭送的是蒸鮑魚仔,火方,蟹粉蝦餃,正常味道環境ok , 食物ok ,人流不多,只有window side坐滿客人,但服務中下/下下,使人對整體印象大打折扣,不願再光顧/推介給朋友。服務態度最差的是送點心上桌的阿姐每一次上菜都係勁rude,最過份是碟腸粉,一上枱,大半豉油比枱布食左,吾講野,問佢幾次野都吾答,扮聽吾到。加水也是要等很久,加上阿叔也是愁眉苦面。海雲天用QR code 落單,剛巧我電話卡壞了,問職員拎點心紙,卻換來極冷漠/極差態度回應叫我用電話掃,無視我電話有問題,亦冇提供其他選擇給客人點餐!很難想像是次用餐是在酒店!非常失望
1/12/2020 1430
$210/人 1.5小時

今次按人頭送的是蒸鮑魚仔,火方,蟹粉蝦餃,正常味道

服務態度最差的是送點心上桌的阿姐
每一次上菜都係勁rude,
2020-12-01
2020-11-24 239 浏览
早一個月已經訂位, 上個月難得集齊人馬, 一家人去飲茶, 本來有好幾間選擇, 但最後都選咗海雲天黎食.  其實我反對, 上網睇片同有朋友試過話麻麻, 但老人家想食呢間, 就就下佢啦.  飲茶食蝦餃,燒賣同叉燒包無走雞, 我地仲叫咗南瓜餅, 鹹水角, 沙律鮮蝦筒, 海苔茄子, 炒腸粉, 咸魚雞粒炒飯, 鮑汁雞腳, 豬手, 鴨胸。。。 佢地仲一人送一個椰皇燕窩燉鮮奶, 黑金燕窩蝦餃, 富貴鮑魚撻.點心質素一般, 無朋友講同睇片咁差,但人人都有食野嘅要求,又或者一開始無期望, 失望指數亦會降低。大概美心水準。我比較鐘意佢地呢d:菊花茶: 落咗好多菊花, 所以好香肉松豆腐: 豆腐好滑, 配埋個汁好好味鮑汁雞腳: 入味, 但唔夠淋沙律鮮蝦筒: 開頭以為係春卷, 仲問伙記攞喼汁!!!  但d 料好少.蝦餃: d 蝦好爽又大隻燒賣: 好食椰皇燕窩燉鮮奶: 唔知點解食到中間就黎, 明明係甜品呀!!  但食完鹹點先食佢就凍咗無咁香.

我比較鐘意佢地呢d:

菊花茶: 落咗好多菊花, 所以好香
肉松豆腐: 豆腐好滑, 配埋個汁好好味
鮑汁雞腳: 入味, 但唔夠淋
蝦餃: d 蝦好爽又大隻
燒賣: 好食
题外话/补充资料: 喺last order 時已叫咸魚雞粒炒飯, 見到咁上下未黎就追下啦. 見d 人開始走啦, 又再追啦, 再隔咗5 分鐘到就終於黎. 其實嗰時d 人已經走得7788 啦... 又佢地放低碗飯到走, 5分鐘左右, 因為碗野又咸又油, 佢地漏單, 黎遲咗我都已經食得好快, 仲2 次趕我走!!!
2020-10-18
  • 蝦餃
  • 燒賣
  • 椰皇燕窩燉鮮奶
2020-11-16 240 浏览
肉蟹還是大閘蟹?雖說套餐内每人有兩隻5両重的日本清水大閘蟹,但蟹膏真是少得可憐,就連影相的衝動也沒有。有2隻又如何?幸好還有幾道不錯的菜式,未至於完全中伏:「生拆蟹粉蒜茸包」,啖啖蟹粉及蟹肉。「古汁花膠雞湯」,滋潤養顏,杏汁味濃。「蟹肉扒豆苗」,鮮拆蟹肉配上鮮嫩的豆苗,味道鮮甜。其他「花雕蟹肉稻庭烏冬」、「蟹粉小籠包」、 「薑茶湯丸」則普普通通。如像我一樣為了大閘蟹而來,一定會失望。如純粹在酒店環境吃餐舒舒服服的中菜,可以再三四五六...考慮。海雲天完美「蟹逅」7道菜盛宴KKday售每位$438,另加一及茶芥(到付),共$523。
肉蟹還是大閘蟹?

海雲天完美「蟹逅」7道菜盛宴
午餐
2020-11-15 235 浏览
周六日,計埋茶界加一,人頭 $260。點心款式種類普通,選擇少,四個人 $1,000,其實可以搵間坐得更舒適、服務態度更好、唔限時唔使趕頭趕命既其他酒店中菜廳飲茶都得。沒有名貴花巧點心,一般蝦餃燒賣,炸物選擇少兼上菜較慢,真係最後衝刺嘅15分鐘先至一次過上晒俾你,唔食又浪費,快食又胃痛。味道是可以,選擇少,尤其是炸物、粥粉麵飯、甜品糖水!加上越嚟越縮皮,每人限量贈品由之前嘅燕窩轉咗做蟹粉蝦餃一粒⋯90分鐘其實大部份時間係等上菜,侍應忙到都唔得閒招呼你亦都唔得閒睬你,叫加茶加水,攞隻匙羹,都唔會好似普通酒樓咁快。點餐就要用QR code用手機點餐。環境是舒適,枱與枱嘅距離比較鬆動,有幸坐到海景玻璃附近嘅位置就更理想,但係90分鐘你都唔知享受得個海景定話趕頭趕命點菜食野好⋯真係唔啱我呢啲cheap精。整體來說,試過就算,應該唔會再有下次,本來交通已經唔方便地點唔就腳,加上食物亦都唔吸引,下次都係唔好貪放題,搵間高級海景酒樓食番水準點心同享受服務好過。
周六日,計埋茶界加一,人頭 $260。

味道是可以,選擇少,尤其是炸物、粥粉麵飯、甜品糖水

點餐就要用QR code用手機點餐。

2020-11-14
  • 葡撻
2020-11-12 198 浏览
#holidayouthk美食【完美蟹逅】 HKD438/1位.套餐包括:👉🏻蟹粉小籠包 2隻👉🏻生拆蟹粉蒜茸包 2件👉🏻杏汁花膠雞湯👉🏻日本/江蘇大閘蟹 約5兩重 2隻👉🏻蟹肉扒豆苗👉🏻花雕蟹肉稻庭烏冬👉🏻薑茶湯丸.趁大閘蟹🦀當做緊係要食番夠本😚。係海逸君綽酒店🏨入面嘅中菜廳推出左7️⃣道菜嘅大閘蟹套餐。覺得唔夠喉仲可以跟餐加大閘蟹$68隻(原價$160隻)。食大閘蟹最驚就係冇乜膏,不過我地食算係咁。雖然未至於好澎湃,但10隻有8隻都算多膏🧡,好睇彩數。熱辣辣食夠甘香😋,不過就少左啲漿口嘅感覺。唔知大家今年又食左大閘蟹未呢❓.📍海雲天紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店2樓🚇黃埔站D1出口 步行約4分鐘🕑星期一至日及公眾假期 11:00-22:00#holidayouthk紅磡#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #F
#holidayouthk美食

紅磡德豐街20號九龍海逸君綽酒店2樓
🚇黃埔站D1出口 步行約4分鐘
🕑星期一至日及公眾假期 11:00-22:00
#holidayouthk紅磡

#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #Foodpics #Foodaroundtheworld #Foodoftheday #Photooftheday #Eatingfortheinsta #Thisiswhyimfat #紅磡美食 #黃埔美食 #大閘蟹 #蟹粉 #蟹膏 #小籠包 #蟹
2020-11-08 357 浏览
KKday優惠,蟹宴套餐 $638買一送一 。雖然標題買一送一,但係二人價錢 剛好合理。如果原價我應該不會考慮😅😅見到呢個優惠推廣,賣相相當吸引即管一試。連埋+1茶介 大概要$700埋單,酒店來講價錢已經算唔錯,每道菜都好味😋。共8道菜,完全食唔切,第二道菜已經上來,搞到甜品同伊麵不夠熱。芝士蟹蓋,超好味😋好多蟹肉。黑胡椒蟹,雖然胡椒重手了,但係好惹味。蟹肉燕窩羹,燕窩好多👍🏻蟹肉灌湯餃,湯底夠甜,足料👍🏻

見到呢個優惠推廣,賣相相當吸引即管一試。

共8道菜,
完全食唔切,第二道菜已經上來,搞到甜品同伊麵不夠熱。

芝士蟹蓋,超好味😋好多蟹肉。
黑胡椒蟹,雖然胡椒重手了,但係好惹味。
蟹肉燕窩羹,燕窩好多👍🏻
蟹肉灌湯餃,湯底夠甜,足料👍🏻

紅梅雪地蟹鉗

2020-10-28
紅梅雪地蟹鉗
芝士蟹蓋
2020-11-05 226 浏览
適逢假日最適合同屋企人飲茶 最近係上網搵到呢一間位於酒店嘅點心放題 好似幾扺食就trytry雖然已經預約咗枱但去到都人山人海 等咗一陣先可以入座呢個鮑魚墶係人頭份量 冇得再encore😟😟果然好好食 !!! 鮑魚好鮮甜配合埋酥皮太好食啦掛住食都唔得閒影相嚕 最尾每人都有一個燕窩燉鮮奶做甜品 幾好食又唔會話太甜總括嚟講上菜速度都好快 點心嘅味道都非常之好

雖然已經預約咗枱但去到都人山人海 等咗一陣先可以入座

總括嚟講上菜速度都好快 點心嘅味道都非常之好

2020-11-03 305 浏览
《紅磡點心放題》先聲明呢間唔算係黃店,但海雲天係 under 九龍海逸君綽酒店,which is 誠哥旗下,我諗誠明點都唔算藍啦!上網見到有人推薦呢間點心放題,佢一黎又五星級酒店,兼且有得望住個靚海景食嘢,又有好多「奢華」d既點心😂所以我都book左~我地閒日去既,因為上網預訂平左10蚊,每人$158(午餐同下午茶同價,我地個日食下午茶),茶位每人$23,再要加一,埋單 total $398,差唔多每人$200。食物方面,佢最抵讚係佢份量真係少,例如燒賣蝦餃你可以一粒粒咁點😂一籠籠4粒咁上應該好大獲😂even叫沙律呀,豬肚湯個d既份量都好mini,你會夠 quota試到大部分既點心~點心方面有蝦餃燒賣粉果叉燒包腸粉鳳爪個d大路野😀老實講我會話正常水準,食唔出係五星級既質素。但特別一讚佢個黑金流沙包真係好靚😳仲要流蛋黃熱辣辣~煎炸美點有南瓜餅鹹水角鮮蝦沙律卷,我覺得係炸起無耐既脆卜卜熱辣辣~健康蔬菜有幾款,有XO醬炒亦有上湯浸,最特別係有紅腰豆雜果沙律,都幾開胃風味小食有好多,例如蘿蔔魚蛋,海苔茄子,炒腸粉,椒鹽豆腐,香茅雞翼,鹹菜豬肚,拍青瓜,口水雞...😂都好多揀,我地試左好幾款,都
《紅磡點心放題

風味小食有好多,例如蘿蔔魚蛋,海苔茄子,炒腸粉,椒鹽豆腐,香茅雞翼,鹹菜豬肚,拍青瓜,口水雞...😂都好多揀,我地試左好幾款,都幾好味,正常水準~

主食有伊麵炒飯粥蒸飯個d😳不過太飽我地無叫到~

甜品有葡撻湯圓黑糖糕紅豆沙蜜糖脆脆馬豆糕等等,正常水準咁

另帶一提佢每枱會按人頭送椰皇燕窩燉鮮奶,富貴鮑魚撻同黑金燕窩蝦餃😳個燉奶幾特別但味道偏淡,係幾矜貴~

順帶一題其實間野服務認真麻麻,d伶
侍應接近掉d點心上你枱😂不過佢地好忙都體諒既!overall黎講正常水平,未必好高你樓下茶樓個d,係任食同靚景咁解,200蚊抵唔抵見仁見智。
2020-11-01 276 浏览
疫情關係今年少左好多gatheringsssss大閘蟹宴都almost 要bye bye 😭😭無意中發現 kkdayhk 有個 海雲天 蟹后 promotion即刻訂位出動食返兩隻蟹過下癮😎大閘蟹餐有7道菜 必備嘅蟹粉小籠包之外仲有三款蟹之小菜-蟹粉蒜蓉包-花雕蟹肉烏冬-蟹肉扒豆苗再加杏汁花膠雞湯同埋薑汁芝麻湯圓兩隻大閘蟹都幾足秤所以食完個set都真係幾飽性價比高 唯一美中不足係餐廳好凍所以要食得快唔係好易凍晒同埋餐廳收10點放工7:30去食有少少趕 (可能我食得慢😛😛😛)

疫情關係

唯一美中不足係餐廳好凍
所以要食得快
唔係好易凍晒
同埋餐廳收10點
放工7:30去食有少少趕 (可能我食得慢😛😛😛)
  • 大閘蟹
2020-11-01 203 浏览
疫情關係好耐冇出街食因為朋友生日所以破例一次四月既時候被瘋狂洗版高質既點心放題聽講果期full booking要book到一個月後先有得食熱潮過後最近偶然起KKday 見到有點心放題一直好想試吓Book完先發現係之前被洗版果間^ _ ^‘’用KKday 買2人點心放題$158@茶錢同加一唔包 加埋姐係每人要俾$199點心放題分三輪分別係11點;12:45同2點半首先我同朋友去到既時候因為11:08先到基本上所有近窗既位已經坐滿晒我亦唔清楚有冇得預先mark定坐邊定先到先揀位事關第一次打去餐廳既時候問想食果日有冇位 想訂座果時職員a同我講你起KKday 買左先打黎confirm啦如是者 我就經KKday度落單再打去職員b話kkday會幫我預訂 我唔使自己打去好~到底有咩食呢?野食種類唔算多而且大部分都係好飽肚既野很可怕 係我飲過最咸既胡椒豬肚湯同左店員反映 不過我冇再encore咸蛋遇上苦瓜 咸香酥脆 惹味非常苦味令油膩感降低令我欲罷不能
疫情關係

買左先打黎confirm啦
如是者 我就經KKday度落單
再打去職員b話kkday會幫我預訂
我唔使自己打去

好~到底有咩食呢?

野食種類唔算多

咸香酥脆 惹味非常

苦味令油膩感降低
令我欲罷不能

2020-11-01 283 浏览
早前見到紅磡海逸君綽酒店做「蟹之約會」買一送一優惠,全套餐連甜品共有8款。星州黑胡椒蟹,選用越南肉蟹,胡椒味濃而帶有少許辣,野味之選。紅梅雪地鮮蟹拑,蛋白底配上啖啖肉的蟹拑,質感豐富。芝士焗蟹蓋,香脆美味。蟹肉燕窩羮,清甜帶出鮮甜的蟹肉,口感一流。蟹肉灌湯餃,皮薄而材料豐富,雞油花鵰蟹肉伊麵,花鵰太濃,帶不出主角「蟹」的味道,即時扣晒分。海雲三小碟的前菜及蛋白杏仁茶甜品。
紅梅雪地鮮蟹拑,蛋白底配上啖啖肉的蟹拑,質感豐富。

芝士焗蟹蓋,香脆美味。
蟹肉燕窩羮,清甜帶出鮮甜的蟹肉,口感一流。

蟹肉灌湯餃,皮薄而材料豐富,

海雲三小碟的前菜及蛋白杏仁茶甜品
蟹肉燕窩羮
雞油花鵰蟹肉伊麵
蟹肉燕窩羮
  • 蟹肉燕窩羹
2020-10-29 215 浏览
近期見到有個買一送一優惠,即刻試試呢個7道菜晚餐。頭盤小菜有叉燒、青瓜同麵麩,賣相唔多好所以無影相,但味道係唔錯嘅蟹肉燕窩羹好鮮,雖然食唔出燕窩,但蟹味好出,唔錯。呢個蟹肉蒸蛋白非常好食,蛋白好滑,而且蛋味好重,蟹肉嘅鮮同蛋白味好夾!外面脆口,入面係滿滿嘅蟹肉,芝士味唔會太重,加埋少少蘑菇,主要食到蟹味,呢個都幾好食。呢個胡椒蟹我覺得一般,醬汁味道太重,又好油,雖然都仲食得出蟹肉好甜,但食第二舊已經覺得太膩。灌湯餃味道唔錯,入面包咗蟹肉同冬菇,食到蟹嘅鮮味,冬菇嘅香味,但隻餃未夾已經散咗。聞落已經覺得好重花雕酒味,食落花雕重過蟹味好多,而且伊麪太爛,呢道菜一般。最後一道係甜品,蛋白杏仁茶,不過唔記得咗影相 幾好味嘅,唔會太甜,清一清口中嘅蟹味。整體黎講食物質素中上,唔算好精緻,人頭$400略貴,如果係原價$700幾一位,食完應該會幾嬲下。
近期見到有個買一送一優惠,即刻試試呢個7道菜晚餐。

蟹肉燕窩羹

蟹肉燕窩羹好鮮,雖然食唔出燕窩,但蟹味好出,唔錯。

雞油花雕蟹肉伊麪

最後一道係甜品,蛋白杏仁茶,不過唔記得咗影相
幾好味嘅,唔會太甜,清一清口中嘅蟹味。