2021-03-20
位於K11 Musea 既高質日本料理餐廳 - 海陽。居酒屋🏮, 店名日文指「海洋」, 提供多樣化既居酒屋美食, 如壽司刺身、天婦羅、涮涮鍋等等。走高檔路線, 環境寬敞, 以紅白色系為主調, 好有格調, 店員服務亦相當貼心!整體食物質素高, 菜式豐富, 食完好飽、好滿足🥰!🍲阿拉斯加皇帝蟹涮涮鍋(要兩位起才可點選)前菜有沙律、茶碗蒸及合桃。琥珀合桃配搭咗銀魚仔, 鹹鹹甜甜, 惹味又開胃! 熱騰騰既茶碗蒸裡面有雞肉、冬菇、銀杏等食材, 蒸蛋火喉剛剛好, 嫩滑鮮甜, 味道令人回味😋!我揀咗木魚湯做涮涮鍋湯底, 味道較清, 但更能夠食到食材既鮮味。日本和牛🥩 - 雪花紋細緻又平均, 油花多, 牛肉味濃, 好鮮嫩。輕燙至淺粉紅色即可食用, 唔沾醬汁都已經好好味, 令人滿足!阿拉斯加皇帝蟹🦀 - 蟹肉細嫩可口, 啖啖蟹肉, 鮮味十足! 套餐仲會附有一份蔬菜拼盤、稻庭烏冬、招牌魚蛋及自家製餃子🥟, 份量十足呢! 魚蛋爽口彈牙; 田園野菜好新鮮, 完全吸收到木魚湯及肥牛既精華, 味道更有層次! 飯後甜品 - 泡芙
整體食物質素高, 菜式豐富, 食完好飽、好滿足🥰!
🍲阿拉斯加皇帝蟹涮涮鍋
(要兩位起才可點選)
飯後甜品 - 泡芙