2016-11-10 181 浏览
未見過合桃糊有如此多的合桃係面。足料,鍾意食Nuts的必定推薦。不太稀,合桃味香不太甜,很好的宵夜糖水。在下食個fusion的,紫薯芋圓豆腐花,都係我喜歡的甜度,有QQ的芋圓,同熔熔的紫薯,真蕃薯味末加糖水,只是豆花淡淡的,尚滑。整體中糖水多選擇
2016-11-06
2016-11-04 129 浏览
食飽飯又唔想咁早走,同朋友去左食甜品下半場!比個名吸引左!點左蜂巢薑汁二重奏!其實係薑汁雪糕+薑汁燉奶+蜂蜜。估唔到個蜂蜜咁難食,粒蜂蜜係蜂蜜味既膠,我冇打錯,真係膠,開頭有蜂蜜味,之後就係冇味既膠,完全吞唔到!薑汁雪糕同燉奶薑汁適中,易入口,好親民,唔太辣,算為個甜品挽回d分數!不過我重口味,鐘意辣d!
食飽飯又唔想咁早走,同朋友去左食甜品下半場!

比個名吸引左!

點左蜂巢薑汁二重奏!
蜂巢薑汁二重奏
其實係薑汁雪糕+薑汁燉奶+蜂蜜。

不過我重口味,鐘意辣d!

2016-11-03
呢間海記,BLACKLISTED! 話說小妹想去試芋圓 入到去睇menu 揀好了就order 「親切」的女職員始告知 豆腐花賣光、芋圓都賣光 小妹嘟嚕了一句「下,我可是為芋圓而來呢」 正準備再睇menu order其他野 女職員竟回「哦,唔緊要ga你可以宜家走ga」 如此一流的服務態度 我當然走啦
呢間海記,BLACKLISTED!

話說小妹想去試芋圓

入到去睇menu

揀好了就order

「親切」的女職員始告知

豆腐花賣光、芋圓都賣光
 小妹嘟嚕了一句「下,我可是為芋圓而來呢」

正準備再睇menu order其他野

女職員竟回「哦,唔緊要ga你可以宜家走ga」
 如此一流的服務態度

我當然走啦
2016-11-01
2016-10-30 185 浏览
晚餐吃不飽⋯還受了一肚子氣~ 一定要吃個甜品下下火兼填飽肚子😜😜八點九~ 已有很多人晚飯過後排隊食甜品~ 2人枱5分鐘後就有了~ 在等位子已經被這個紫薯芋圓吸引了😍😍 我是紫薯控~ 又是芋圓控~ 所以一定要吃這個 😍😍😍比想像中大碗~ 紫薯蓉紫薯味十分香濃~ 打得尚算幼滑~ 有少少紫薯粒在裡面~ 我當是故意加的吧😂😂😂芋圓有點失望😞😞 地瓜圓和芋圓不夠煙靭⋯反而紫薯圓還可以~ 涼粉口感也怪怪的⋯一咬就散⋯有些鞋口 🙈🙈 白色的是椰汁~ 這個有加分 😋😋 混着吃好吃很多👍🏻👍🏻

在等位子已經被這個紫薯芋圓吸引了😍😍
我是紫薯控~ 又是芋圓控~ 所以一定要吃這個 😍😍😍

芋圓有點失望😞😞 地瓜圓和芋圓不夠煙靭⋯反而紫薯圓還可以~

涼粉口感也怪怪的⋯一咬就散⋯有些鞋口 🙈🙈

白色的是椰汁~ 這個有加分 😋😋 混着吃好吃很多👍🏻👍🏻
2016-10-29
2016-10-29 124 浏览
芒果豆腐花呢個係一個凍食嘅甜品 豆腐花唔會好甜都幾滑 !!!!芒果就幾甜 不過食落去都幾refreshing!!!!另外叫左個核桃綠豆,好幼滑!整體ok 另外有個紫薯menu,同埋芋圓 不過未試過
芒果豆腐花

呢個係一個凍食嘅甜品 豆腐花唔會好甜都幾滑 !!!!

芒果就幾甜 不過食落去都幾refreshing!!!!

另外叫左個核桃綠豆,好幼滑!

整體ok 另外有個紫薯menu,同埋芋圓 不過未試過

2016-10-29
2016-10-19 3006 浏览
年紀漸長,開始要養生,戒凍飲,甜品也改吃中式熱糖水。這天在太子吃完晚飯,本來想到荔枝角道吃一碗熱騰騰的芋圓,可惜只有凍食,便改到西洋菜南街的合桃坊。除了餐廳的招牌合桃糊,還有很多中式糖水,正合我們心意,也不乏芒果腸粉這類新派甜品。合桃糊+杏仁露 $24+ 芝麻湯丸$7/2粒想吃招牌合桃糊補身,又想吃杏仁露滋潤,芝麻糊好像也不錯,最後點了一碗合桃糊杏仁露雙拼加芝麻湯丸,一次過滿足三個願望!糖水呈一抹淡啡色,熱辣辣香噴噴,本來怕合桃的味道會蓋過了杏仁味,想不到兩者味道分明,合桃糊香濃,杏仁露香滑,值得一讚是甜度適中,不會太甜;芝麻湯丸皮薄餡靚,$31一碗糖水已非常果腹。 薑汁豆腐花 $18薑汁味濃而不嗆,豆腐花十分幼滑,咚一聲便滑進了喉嚨。合桃豆腐花 $20朋友胃口一般,吃不下整碗合桃糊,遂點了合桃豆腐花,結合了前者的濃稠和後者的細滑。三碗中式糖水都味道不俗,唯餐廳座位唯窄,店員一見我們吃完便立即叫我們結帳,兩三知己吃完飯想吃糖水聊聊天的話可能要另覓地方了。
合桃糊+杏仁露 $24+ 芝麻湯丸$7/2粒
合桃糊+杏仁露+芝麻湯丸

薑汁豆腐花 $18

薑汁味濃而不嗆,豆腐花十分幼滑,咚一聲便滑進了喉嚨。

合桃豆腐花 $20

$23 (宵夜)
合桃糊+杏仁露+芝麻湯丸
2016-10-19 167 浏览
今晚我們去咗太子砵蘭街嘅「海記合桃坊甜品」食晚後甜品!我們叫咗腐竹鷄蛋糖水嘅腐竹煲到爛晒,味道好清甜!沙沙合桃糊係新鮮即磨,濃稠度啱啱好,質感極之幼滑,味道唔會過甜,「沙沙」嘅意思係炒香咗嘅合桃,整碎成粒粒舖面,令到口感同層次感更加提升,真係創意十足,不愧係鎮店招牌甜品!紫霞仙子嘅「紫」係香甜煙韌嘅芋頭雪糕糯米糍同紫米,加上兩粒生果肉同煙韌彈牙嘅小丸子,再淋上香滑嘅椰汁,感覺都幾特別!
今晚我們去咗太子砵蘭街嘅「海記合桃坊甜品」食晚後甜品
我們叫咗腐竹鷄蛋糖水嘅腐竹煲到爛晒,味道好清甜!
沙沙合桃糊係新鮮即磨,
濃稠度啱啱好,質感極之幼滑,
令到口感同層次感更加提升,真係創意十足,不愧係鎮店招牌甜品
再淋上香滑嘅椰汁,感覺都幾特別!
腐竹鷄蛋糖水
紫霞仙子
2016-10-15
腐竹鷄蛋糖水
紫霞仙子
2016-10-18 176 浏览
同朋友行街 行到累了就坐低食下糖水木瓜雪耳糖水上臺時熱到出煙份量唔算好多,但味道不錯!雪耳清甜,木瓜亦新鮮,甜度足夠,十分滋潤!出乎意料地好食!雪糕綠茶味足夠,而且有回甘!小丸子都煮得剛剛好!有咬口!整體都不錯!
同朋友行街 行到累了
宇治金時
雪耳木瓜糖水
宇治金時
2016-10-18 148 浏览
This is a really great local place to get authentic HK style desserts. The staff was friendly and helpful in making the selection. All in all it was a great local find!
Walnut  pudding
2016-10-17
Walnut  pudding
  • 合桃糊
2016-10-14 179 浏览
夜晚食左少少野,肚子感到仍有空間,覺得食甜品係填滿佢的最好選擇~ 去到依間糖水店出面,已經有少少人在等位,幸好我地係兩個人,可以即刻坐搭枱位而唔駛係出面等~ 我地每人叫左一個甜品1) 芋圓香芋豆腐花 $21芋圓質感帶有少少煙韌,口感唔錯,而芋頭味道濃郁,再加上豆腐花質感細滑,這個配搭很夾且飽肚,好味~ 小編個人認為略減甜度更好~(2) 沙沙合桃糊 $27這間店的出名甜品,合桃糊帶有濃濃的合桃味,而且糊狀程度適中,味道不會過甜,再加上合桃粒,令入口更有層次~以不過$30的價錢嘗到好味的甜品,值得一試~
夜晚食左少少野,肚子感到仍有空間,覺得食甜品係填滿佢的最好選擇~ 去到依間糖水店出面,已經有少少人在等位,幸好我地係兩個人,可以即刻坐搭枱位而唔駛係出面等~ 我地每人叫左一個甜品:
(1) 芋圓香芋豆腐花 $21

(2) 沙沙合桃糊 $27

以不過$30的價錢嘗到好味的甜品,值得一試~
2016-10-08
$24 (宵夜)
2016-10-14 134 浏览
一賞此店之味度,不錯,招牌菜真甘甜!但服務員可能太累丶態度一般!落單後即有,下次可試芒果腸粉或西米露女呀返屋企喇,一個忍响出面仲咩呀又?自己食,好想學整正~~~!
一賞此店之味度,不錯,招牌菜真甘甜!
服務員可能太累丶態度一般!
落單後即有,下次可試芒果腸粉或西米露
女呀返屋企喇,一個忍响出面仲咩呀又?
自己食,好想學整正~~~!
  • 合桃糊
  • 芒果腸粉
2016-10-02 2048 浏览
自從嚐過佳佳未及水準的合桃糊後,腦海裏再次想起海記的合桃糊來。上次到訪已覺察到水準下滑,無奈首訪的美好仍在回憶中揮之不去,這天路過金魚街之際,再次來到海記的門前。近日胃口不大,吃過權記粉麵後已有飽意,思前想後還是放棄甜膩的合桃糊,選了合桃豆腐花($20)。單看賣相已心知不妙,合桃糊顏色偏淺,直覺稠度不高,糊身帶點水汪汪的,是豆花瀉出的水分。先試一口合桃糊,香氣輕淡得很,也找不着合桃的痕跡,感覺就是用現成的合桃粉調和而成,論滑度是海記稍勝,然而香氣兩者是不相伯仲,想不到這合桃糊的水準是再進一步下滑了。搭配的豆腐花反而較有質素。在甜品店吃豆花可不要指望跟豆品店有同樣水準,經驗所得都是普通貨色,但求豆花新鮮已是萬幸。這碗的豆花是新鮮熱燙的,豆味一般勝在口感實在,以甜品店而言已是不俗。老公只是陪吃的份兒,隨意選了椰皇燉鮮奶($35),卻意外地不錯。原個新鮮椰皇,燉奶盛得滿滿的,鮮奶濃度不算高,勝在口感滑溜,吃到一半椰香愈見濃烈,簡單滋潤的燉品,在秋日吃上相當合宜。曾經被推崇備至的合桃名物,如今水準再度下滑,是回不到初始的美好了。

2016-09-30
$25 (宵夜)
2016-09-29 167 浏览
本打算光顧附近另一間甜品舖,怎料已關門,唯有在就近地方找尋代替品吧。很快便看到海記,當然二話不說便進去。鮮芒雪樂冰豆腐花($28)芒果熟甜,豆腐花很滑,而雪樂冰就像雪花冰般。是消暑良品。木瓜杏仁燉雪耳($22)點了熱的雪耳糖水。木瓜很甜很軟,雪耳爽口,很有自家制的味道。整體甜品價錢適中,有很多不同種類的糖水供應。有中式傳統,例如芝麻糊,綠豆沙,亦有新穎的甜品,例如芒果腸粉,宇治金時等等。

很快便看到海記,當然二話不說便進去。

鮮芒雪樂冰豆腐花($28)
芒果熟甜,豆腐花很滑,而雪樂冰就像雪花冰般。是消暑良品。
木瓜杏仁燉雪耳($22)
有晚係太子食完一間唔好食的粥底火鍋之後就諗住去食糖水暖下胃、補補身🙈附近的糖水店不多,所以就去左相距一條街的「海記合桃坊甜品」海記中西式甜品都有叫得合桃坊,梗係要挑機,試下招牌合桃糊啦沙沙合桃糊($27)大量炒得香脆的合桃碎灑在合桃糊上為幼滑的合桃糊添加了不少嚼勁但口感不是濃稠的那種,而是比較流質這算是合桃「糊」嗎?其實我覺得濃稠度上來說,更切合的應該說是合桃「露」才對!🙊合桃味又沒有想像中的濃郁😟 味道相當淡唯一覺得不錯的是有香脆可口的合桃碎作為點綴,令合桃糊升華不少但合桃糊味道還有待改進呢!🤔椰皇燉鮮奶($35)原個椰皇燉鮮奶,賣相相當精緻!但椰皇的大小都「精緻」得很😅(非常的小),連一個手掌的大小都沒有椰皇用保鮮紙包着上陣,一打開蓋,清新的椰香便撲鼻而來雖然燉鮮奶口感的確非常軟滑但鮮奶味不濃,椰子味也非常的淡😟味道有點遜色呢!整體來說,以旺角區食糖水的價錢都算合理但味道則有點普通,可以一試,不過沒有再試的慾望🙈
有晚係太子食完一間唔好食的粥底火鍋之後
就諗住去食糖水暖下胃、補補身🙈
附近的糖水店不多,所以就去左相距一條街的「海記合桃坊甜品
海記中西式甜品都有
叫得合桃坊,梗係要挑機,試下招牌合桃糊啦
沙沙合桃糊($27)
大量炒得香脆的合桃碎灑在合桃糊上
為幼滑的合桃糊添加了不少嚼勁
但口感不是濃稠的那種,而是比較流質
這算是合桃「糊」嗎?
其實我覺得濃稠度上來說,更切合的應該說是合桃「露」才對!🙊
合桃味又沒有想像中的濃郁😟 味道相當淡
但合桃糊味道還有待改進呢!🤔

椰皇燉鮮奶($35)
椰皇燉鮮奶
原個椰皇燉鮮奶,賣相相當精緻!
椰皇用保鮮紙包着上陣,
一打開蓋,清新的椰香便撲鼻而來
雖然燉鮮奶口感的確非常軟滑
但鮮奶味不濃,椰子味也非常的淡😟
味道有點遜色呢!
椰皇燉鮮奶
整體來說,以旺角區食糖水的價錢都算合理
但味道則有點普通,可以一試,不過沒有再試的慾望🙈
2016-09-06
$62 (宵夜)
2016-09-12 138 浏览
同朋友食完飯黎左呢間糖水舖呢一知簡直滿足我食雪糕嘅願望加上三粒bronies 正雪糕筒加左黑芝麻 咬落好重芝麻味食完雪糕再食browines都唔會太甜,因為份量適中 滿足到我嘅食慾
同朋友食完飯黎左呢間糖水
呢一知簡直滿足我食雪糕嘅願望