餐厅: 海膽屋
资讯:

2019-05-04 2563 浏览
如果唔係見到朋友喺fb post過佢地食物嘅相,我都唔知有間咁嘅店舖喺度。膽粗粗去嘗試,就愛上左…我份人比較悶,食開一間,好少肯去試新地方…老闆同老闆娘都好好人,好肯介紹同解釋畀客人聽每一款食物嘅口感,又和藹可親…令我感到非常親切!食物質素又好好,因爲本身肥,所以每次去都只會叫新鮮海產🤣,真的食過返尋味…赤貝,海膽係我嘅至愛…聽聞下星期還有我好愛嘅生北寄貝(紫色嗰隻),好期待可以食到,因爲真的好好食!😋😋😋
2019-03-14 1906 浏览
原來我都幾多朋友係上環番工架喎,大家d lunch hour又差唔多,咁順理成章就間唔中會出黎一齊食lunch。朋友介紹左呢間係上環地鐵站A2出口隔離ge海膽屋,話好好食,咁就一齊去試下啦。原來佢地仲有賣生蠔同大赤貝。仲有清酒。餐牌,佢地就78-98,分三個價位,唔同價位有唔同combinations,任君選擇。我自己就揀左三文魚加赤貝加白肉豚。赤貝好新鮮,股鮮味係口中散發出黎,回味無窮。三文魚爽口,油脂係口中溶化,成個口腔都係三文魚油的甘香。白肉豚口感煙韌。個飯就醋同飯個比例適合,醋帶出飯的甜味,非常好食,值得推介。同場加影,朋友的三文魚丼。

原來佢地仲有賣生蠔同大赤貝。

仲有清酒。

挪威三文魚,赤貝,白肉豚

同場加影,朋友的三文魚丼。
挪威三文魚
2019-03-01
挪威三文魚,赤貝,白肉豚
挪威三文魚
2018-11-13 2526 浏览
I've been here several times & I only do dine-in rather than take-out especially for eating sashimi & Uni here. One thing that I agree with the rest is the lady with glasses at the cash register has some attitude problem & can be rude sometimes, but who cares?! She doesn't get tips anyway! All I care is the freshness of the Hokkaido Uni & the toro here & for those like me who doesn't want to spend too much money & wants to enjoy the fresh sashimi & Uni here, this place is good to go!
  • 北海道白海膽手卷
之前食過幾次,雖然態度麻麻,但覺得價錢合理,d野都新鮮,所以今次朋友上來叫,左sushi外賣。食到剩返4份1, 發現一舊sushi舊飯痴住都幾大隻gei隻蒼蠅。第二日同返間鋪講,女收銀員愛理不理,仲劃係咪我屋企有蒼蠅飛入去。隻蒼蠅比舊sushi壓住,而d sushi又排得gum密,我都唔知可以點樣飛入去。以後唔食。
以後唔食。
2018-10-16
2018-09-21 1974 浏览
係香港可以食到甘正既海膽,沒想到係路邊也有不錯既店,老闆很親切,我哋試左好多,拖羅並不是想像中甘膩,海膽超級新鮮,每一隻都大大隻,並唔多有我塊面甘大而且每一樣都份量實足,好滿足
而且每一樣都份量實足,好滿足

2018-06-10 2229 浏览
食過一次 個時食加拿大海膽 好好味 想帶阿媽試下 去到先知呢段時間無 最快都要9月 要過去前再問先知 所以今次去先叫個海膽花之戀 係用韓國馬糞海膽 比媽小試 我上次就試過但唔岩我好味重點今次試北海道既馬糞海膽 $598 唔及日本當地食咁好食 但未到日本住而又想食黎講都算滿足 比較起黎覺得上次加拿大的比較鮮甜肥美 雜錦蝦刺身$99 咁抵既價錢都ok法國蠔 叫野食加$30一隻 過下引ok下次我依然會再去😋😋

雜錦蝦刺身$99 咁抵既價錢都ok

法國蠔 叫野食加$30一隻 過下引ok

下次我依然會再去😋😋
2018-05-22 1705 浏览
全店裝修簡潔,主打做外賣,但有少量坐位,可供堂食。全店是自助形式的,不論你是外賣,或堂食,都是先排隊付款,然後等叫號碼。一進舖,左邊的冷凍櫃,有魚生,壽司,沙律⋯⋯ 等等, 右邊是高枱,高櫈。 在枱後有一冷凍櫃是賣生蠔, 及cherry stone. 海水味蠻重,不過感覺不太新鮮,有一些已貝殼已開口,可能是香港天氣太熱吧!除了在凍櫃內的魚生,壽司,更有很多不同的丼套餐,配湯及飲品。餐湯是面鼓湯,比較淡口😐虎蝦三文魚丼$78虎蝦,有點雪藏味,不夠彈牙!三文魚沒有大驚喜,而且有點過度雪藏的感覺。應該是處理食材的方法,可以更好吧!香港人,十個有9個鐘意食日本野,那怕要排長龍,那怕味道一般,所以做老闆的,總要想點特別來留住一班客仔。雖然此店魚生個人覺得一般,不過丼的米飯,店主加了點心思,配了點菇菇,令口感,味道,賣相都更特別!算是一個平衡吧!
全店裝修簡潔,主打做外賣,但有少量坐位,可供堂食

餐湯是面鼓湯,比較淡口😐
虎蝦三文魚丼$78
挪威三文魚虎蝦丼

虎蝦,有點雪藏味,不夠彈牙!
三文魚沒有大驚喜,而且有點過度雪藏的感覺。
應該是處理食材的方法,可以更好吧!
2018-04-08 1385 浏览
呢個價錢咁嘅水準,我情願過隔離放題。魚生係好肥,但唔鮮。大拖羅冇魚油香,但好多筋。生熟魚放埋同一個盒。第一次食魚生後枱面餐具留有濃濃嘅腥味。其實食日本魚生, 唔新鮮真係怕怕⋯
呢個價錢咁嘅水準,我情願過隔離放題
第一次食魚生後枱面餐具留有濃濃嘅腥味。
其實食日本魚生, 唔新鮮真係怕怕⋯

30 分钟 (外卖送餐)
2018-02-22 1478 浏览
加拿大海膽手卷Fresh sea urchin and taste good.the portion is quite big and worths the money.The sea urchin was sweet and not bitter at all.

加拿大海膽手卷
沿着上環海味街,走到熟悉的「海膽屋」,話說自從第一次光顧後,一試難忘 。 有時經過,都會入去打個百鴿轉,同老闆娘傾吓計。它不似餐廳,似賣食材的外賣店,豐儉由人,不離地又新鮮好食。 舖頭形式也可即買即食 (有少量坐位),當然可外賣。除了刺身,也有手卷、丼、各地海產選擇,之前我就見過有「加拿大種大閘蟹」賣。 生蠔也是即開即食: 二人晚餐先來「北海道三文魚籽」$198 / 板,今趟成板上: 店家會送紫菜、少許白飯,自己落手夾着吃,魚籽多少隨你意,成板食,好治癒! 再來一板「韓國馬糞海膽」$108,奉送紫菜夾着吃: 韓國海膽常給人次一等的感覺,始終不是最頂級,其馬糞亦有獨特之處;只要新鮮,一樣有甘甜,抵食。講真,食靚海膽要餐餐洗幾百,堅離地也堅肉赤,有時轉轉產地也不錯。 刺身要了三隻「阿根廷大蝦」$48,黏口甜美;size 相當有睇頭。「北海道帶子」也是 $48 / 三隻,每隻三個5蚊銀厚度,教我如何不愛它??? 所有刺身在冰櫃點好,店員會拆開鋪在冰上,即場吃。 幾層凍櫃的飲品,有各牌子的啤酒、米酒、梅酒都有,日、韓果汁,悉隨尊便。 這種速食店好處是價錢比較平,可以直接點自

生蠔也是即開即食:

再來一板「韓國馬糞海膽」$108,奉送紫菜夾着吃:

所有刺身在冰櫃點好,店員會拆開鋪在冰上,即場吃。

這種速食店好處是價錢比較平,可以直接點自己喜歡的食物,新鮮上手,再放入口,這種食法不失霸氣及風味,也划得來。

2017-12-21
  • 北海道三文魚籽
  • 韓國馬糞海膽
  • 北海道帶子
2018-02-18 977 浏览
📍HongKong🇭🇰🦐蝦蝦蝦蝦蝦丼($98)▪️係上環A出口一出左邊就係🙈見咁多人排隊,就入去睇下有咩食,好多人食手卷壽司😍-丼飯係即叫即做,賣相幾吸引💕依個蝦丼係👦🏻叫,貪佢咩蝦都有齊,一共5款🖐🏻甘蝦,大熟蝦,海蝦,玻璃蝦,阿根廷大蝦🍤我不是特別喜歡魚生刺身,但都覺得幾好食🤤由其阿根廷大蝦 新鮮啖啖肉,無腥味。除左貝類,第二我都幾喜歡蝦類,肉質帶少類彈牙😁-幾喜歡壽司飯入面仲混有點櫻花蝦仔😋真係切頭切尾的蝦丼,米飯帶粘,粒粒分明。-另外(+$20)要左龍蝦膏🤔第一次食,店員話會creamy過松葉蟹膏🦀Um..我覺得口感有d顆粒口感🙈沙沙地,膏味重有少少腥,我都係覺得蟹膏好食d。.
📍HongKong🇭🇰

🦐蝦蝦蝦蝦蝦丼($98)
▪️
係上環A出口一出左邊就係🙈
見咁多人排隊,就入去睇下有咩食,好多人食手卷壽司😍
丼飯係即叫即做,賣相幾吸引💕

除左貝類,第二我都幾喜歡蝦類,肉質帶少類彈牙😁
2018-02-15 1069 浏览
一黎到海膽屋就當然要食海膽啦 而我地就由最貴價既馬糞海膽入手 北海道黎既 有埋牌子信得過 粒粒都好完整 有冰座住唔會溶 試一試就咁食 清甜得黎有好微好微腥 始終唔係當地食話一點都唔腥就呃你 但都係我係香港食過最好食既質素 呢個價錢都岩呀 加埋紫菜就得返鮮甜 一點腥味都無 好快就比我地清曬哈哈再黎軟殼蟹手卷 新鮮熱辣辣的 香脆可口 配埋一大塊滑滑既牛油果 大滿足!再試一試壽司 三文魚腩大推 實在太好食啦 一點都唔吝嗇咁厚切 可以咬成兩半仲慢慢回味真係難得 好後悔叫咁少哈哈 火炙壽司就就咁燒沒有醬汁 有點可惜 同埋叫左海膽玉子 佢上左普通玉子 問返佢話因爲賣曬所以幫我地轉左 um ... 如果下次講聲先會好d咁我就唔叫啦普通既 食多幾件三文魚腩咪仲好佢地壽司就唔係特別款 主要都係新鮮取勝 醋飯比例都ok 唔算太實唔會食到勁飽 再比多個機會火炙 沒有失望 左口魚有海鹽調味食落個人都醒一醒 勁好食 加左兩蚊芝士去三文魚 非常夾既組合 大家可以試一試 其他就不過不失啦總結:黎海膽屋都係建議返大家食返海膽啦 咁黎到就唔好就住就住 直接叫馬糞海膽啦 真係值得食

總結:黎海膽屋都係建議返大家食返海膽啦
咁黎到就唔好就住就住 直接叫馬糞海膽啦 真係值得食
2018-02-14
庆祝纪念
情人节
  • 北海道馬糞海膽
一個加州手卷竟然索價32,位坐得超吾舒服,桌面感覺污糟,零服務,包得麻麻地,最最扣分嘅係嗰啲膠粒蟹籽!淨係呢個好膠嘅蟹籽已經令我覺得佢吾值32蚊!塊菜係好似好靚但係突出來嗰面好明顯爛角!細心少少都應該順手meat左佢。食到底個紫菜已經林到咬吾開!holy moly .....好似响七仔叮杯麵食但貴過千両我吾敢講佢係好差,可能外賣或者海膽會好一點卦........又吾知係咪獨市生意,如果附近有壽司食佢應該未必生存到。

本來滿心歡喜諗住食海膽,入到店舖,冇指示點樣落單,見到玻璃櫃檯放咗餐牌同反轉晒嘅單。就反咗兩張單過來睇下有咩選擇,點知有位女收銀員走過來黑住塊面咁話:「D紙返轉係有原因㗎,唔係俾你咁樣返㗎,係要你寫你要嘅嘢上去㗎。」本來已經好想離開,但係仲未食到個海膽仲未心息。揀完諗住去俾錢,餐牌價錢同佢落單嘅價錢唔同,佢就話我冇睇店外標貼嘅價錢。相差少少我唔介意但係說話同態度非常冇禮貎,好似你欠佢錢咁!感覺好想快D食完就離開。食物質素一般再加上非常差嘅待遇真係一定唔會推薦比朋友。以後亦都唔會再光顧!
2017-10-30 1004 浏览
海膽屋應該會變成我嘅飯堂。雖然舖仔細細,只有幾張枱及高腳櫈給客人快食一餐;但由於食物質素高,價錢親民;真的每隔一段時間就會心思思想再去食個海鮮丼呢!叫得做海膽屋,佢海膽嘅質素當然唔差啦。最開心喺你揀咗一個丼飯之後,喺可以再加錢加海膽或蝦等等食材嘅;我次次都忍唔住加到爆滿。丼的飯加咗啲粒粒菇,好有心思嘅配搭。跟丼送個味噌湯都唔講得笑,好。好。飲!之前有試過佢嘅生蠔及原隻海膽,都好出色。絕對喺抵食、好食嘅必試推介。