2012-01-23 1276 浏览
大年初一,和老公、老爺、奶奶去海港酒家飲茶11點多到,外面和往常一樣熱鬧,已經排了二十多人,但我們一到便有位置,不知道他們是否因為按桌子大小來排位。好彩!老爺奶奶是北方人,點些香港特色菜:燒鵝拼燒腩仔 128, 腩仔不錯,但燒鵝一般,還不如旁邊的小店永利,烤得太黑,肉質也太松龍躉蒜蓉黑松露蒸飯 108另外叫了六七碟茶點平常的有腸粉、蝦餃等,都在平均水平以上特色菜有一個過年的點心,忘記名字了,價格20.8,是腸粉包著一層脆絲,裡面再一層白色的魚肉,再一只蝦仁,層次分明,非常推薦點了有兩個菜居然沒下,上了個沒點的;不過已經點太多了,也就算了~
大年初一,和老公、老爺、奶奶去海港酒家飲茶

老爺奶奶是北方人,點些香港特色菜:
龍躉蒜蓉黑松露蒸飯 108
另外叫了六七碟茶點
平常的有腸粉、蝦餃等,都在平均水平以上

2012-01-23
庆祝纪念
团年饭
2011-10-30 1105 浏览
星期日又係FAMILY DAY~同屋企人去左海港飲茶~ 十點幾去到唔洗等位即刻有台@@~真少見。。。 平常都要等十幾張的一落單等左唔洗五分鐘就有第一個點心上~ 我地4個人共叫左13樣野1)蟹粉小籠包 個人認為廿靚蚊三個有咁GE質數很不錯,首先我覺得個皮一D都唔厚而且三隻夾去碗食之前都無一隻漏汁個味道都很不錯@@~比起好多出面食的都好食但有一點就係入面D豬肉較老,可能整耐左少少2)XO醬炒年糕 不嬲都幾中意以到GE XO醬炒年糕~~~因為辣度適中,同埋入感很好,不會太過霖但今日以碟唔係幾熱,只有微溫3)甜醋豬腳薑 十靚蚊碟都算幾多,而且薑夠老~夠入味~~但係隻蛋就差D。。好明顯係新放入去的,一D味都唔到4)濃湯浸菜心苗 D菜都OK甜,但好韌有D難咬~ 個湯味都唔濃@@~我覺得像水浸菜心5)鮮蝦炸粉果 粉果我就食得多,炸GE就真係第一次@@ 都幾鬆脆~不會太油,入面的蝦都幾彈訝,可惜只有微溫,如果熱辣辣一定非常好吃6) 翡翠荀蝦餃王 以個都幾OK,個皮夠薄~D蝦好彈牙而且入面隻蝦都幾大隻,可惜佢寫話有筍但跟本無筍,如果唔係我一定會勁中意7) 蠔汁叉燒包 以個好食@@~雖然佢包比較厚,

一落單等左唔洗五分鐘就有第一個點心上~
我地4個人共叫左13樣野
個味道都很不錯@@~比起好多出面食的都好食
但有一點就係入面D豬肉較老,可能整耐左少少

但今日以碟唔係幾熱,只有微溫

7) 蠔汁叉燒包 以個好食@@~雖然佢包比較厚,但入面的餡真係好唔錯!個餡偏甜的~D叉燒GE質地唔錯

8)馬拉糕 不過不失的馬拉糕,唔算特別,都OK GE

9) 流汁奶皇包 好多地方都寫明係流汁的,但其實整到流汁的真係唔多間。。以間也不例外,一D都無流汁的感覺
味道很普通,但唔係超甜個隻,入面好似無落鹹蛋,所以真的很普通的一個奶皇包而已

10) 鳳爪排骨飯 屋企人飲茶必叫,但個人覺得以到蒸得有D飯有D太乾@@~ D豉油味道唔錯,所以個飯味道唔錯,只不過口感唔算好姐~
個鳳爪幾好食,排骨一般

11) 鹹魚肉餅飯 以個真係好唔錯@@~以個飯整得幾有誠意呀,都係個句飯的質地都係有D乾,但個肉餅同鹹魚都好得
肉餅整得好軟熟,整得剛剛好,鹹魚唔會話好鹹

12) 香煎蝦米腸 以個都OK,但又係微溫送尚台而已~ 以碟野好大碟。。有超多條@@

13) 脆皮腩仔飯 28蚊好抵食,腩仔真的真的很鬆脆,但D肉偏鹹左D,同埋係用冰鮮豬
個人認為,為左個脆皮已經好抵XD~
腕飯。。好大腕!!(已打包XD)

以到D SERVICE唔錯,D員工都幾有禮貌
地方都唔錯,樓底都幾高,所以同屋企人一路飲茶一路可以談笑家常~~
2011-10-30
$55.6
2011-08-08 657 浏览
昨天我和男友又同母親大人一齊去海港酒家吃晚飯,差不多五點幾就去攞位,所以都唔洗等好耐就入到去了.^^其實之前都吃過今次再重吃.今次叫了福建炒飯 $78/碟(份量不少,味道也不錯),日式海鮮烏東$78/窩(份量不少,但味道較淡),口水雞$35/例(份量較少,但味道超好味,有少少麻麻辣辣的感覺.但吃完之後口裏生了幾粒飛滋!!!),另外還有一碟餸但忘記了名(份量一般,味道不錯,會配一碟蠔油,最啱我這個濃味怪^^) 如果吃晚飯他們有得送水果同甜品會較完美^^.總恬而言.以310元來說,不算太飽!!!但我較喜歡吃他們午市,日後都係選擇飲茶時段來吧.^^
如果吃晚飯他們有得送水果同甜品會較完美^^
正正正正正
2011-08-07
正正正正正
  • 口水雞
為食嘅我又出街食飯!呢次我同啲朋友去西寶城買野,買完之後我地見肚餓,咁就決定大家一齊去食!經過我地商量,飯聚地點係海港堅尼地城店!我地食飯就鍾意熱鬧嘅,大家應該有講有笑!去酒樓就可以慢慢食慢慢傾,唔似得去快餐店咁各自為政!而今次去嘅海港堅尼地城店係我地平時係堅尼地城至石塘咀一帶間中會幫襯嘅!我地去到果陣都相當熱鬧,幾多人係度等位,加上佢安排座位嘅效率低,我地足足等咗40幾分鐘,相信呢個客量係另一間酒樓絕對唔駛等咁耐!另外食物出品亦好慢,落單30分鐘後至有一款點心上枱!由等位到食飽走人用咗接近三個鐘,奉勸大家唔怕晒時間至好去!坐低拎張點心紙嚟睇,發覺大部分點心都貴咗一兩蚊,真係百物騰貴!呢度我地都幫襯過好幾次,今次總算冇失去以往嘅水準,各方面質素都算唔錯,價錢唔算太貴! 味道方面,今次4個人叫咗幾款點心,結合朋友同埋自己嘅評價,味道皆算唔錯!食物包括1)蒜茸蒸鮮魷:鮮魷幾惹味,充滿蒜茸香味!翼同鬚分配平均,配菜粉絲都幾多吓!(2)四寶滑雞扎:材料配搭應該係正宗嘅,用料都算新鮮同入味!(3)蜜汁叉燒腸:叉燒蜜味唔算突出,肥瘦適中!腸粉皮稍厚,未見晶瑩剔透!(4)羅漢齋蒸鴨掌:鴨掌幾肥美,唔

味道方面,今次4個人叫咗幾款點心,結合朋友同埋自己嘅評價,味道皆算唔錯!食物包括:
(1)蒜茸蒸鮮魷:鮮魷幾惹味,充滿蒜茸香味!翼同鬚分配平均,配菜粉絲都幾多吓!

(4)羅漢齋蒸鴨掌:鴨掌幾肥美,唔怕太削,羅漢齋分量頗多!鮑汁味道鮮甜,令鴨掌更加美味!

(5)醬汁蒸鳳爪:鳳爪皮肉厚,唔怕太削!醬汁味道突出,令鳳爪更加入味!

(6)流汁奶皇飽:奶皇餡呈固體狀態,未夠流質!餡料嘅奶皇味道可更突出!包面就幾鬆軟!

(7)檸蜜炸蛋散:蛋散都幾鬆化,糖漿甜度適中!可惜進食時喉嚨有刺激嘅感覺,似乎味精頗多!

(8)五香咸水角:餡料肉粒及配料分量恰好,味道鹹淡適中!炸物嘅皮稍厚,同埋有啲癡牙!

(9)香茜牛肉腸:牛肉分佈平均,味道就較為清淡!腸粉皮稍厚,未見晶瑩剔透!

(10)鳳爪排骨飯:鳳爪皮肉厚,唔怕太削!排骨新鮮入味,離骨易食!大部分米飯粒粒分明,唔怕太濕!

(11)鮮竹牛肉球:牛肉球有唔少蔥花同馬蹄,口感豐富!可惜加咗幾多梳打粉,唔算真材實料!

(12)香煎蘿蔔糕:蘿蔔絲分量唔算多,味道適中!好在煎得香口,厚度適中!

(13)紅油日式餃子:餡料入味,肉汁鮮甜!餃子皮厚薄適中,唔會太辣!

環境方面,呢度去年9月至開業,地方都尚算新淨!佢嘅裝修分為兩種而家普遍酒樓嘅風格,呢一邊較為豪華高貴嘅同時,另一邊係較為新潮搞鬼,塑造咗兩個唔同嘅區域!佢設有顧客輪座電腦管理系統(列印輪候票,螢幕顯示輪座狀況及自動發聲叫號),自動感應水龍頭,自動感應梘液機等先進設備,先進與否就見仁見智!另外佢設有多部名牌大電視機,仲係以高清數碼訊號播放!呢個舖位都算幾大,又唔係位處於比較舊嘅樓宇中,避免咗柱多,橫樑多及樓底矮等等嘅問題,視野都幾廣闊!另外檯凳部分放得較擠迫,部分就放得寬敞!整體總算坐得自在,始終唔應該要求咁高!

服務方面,大部分服務員工作效率同態度都中規中矩!可惜安排座位同埋食物出品嘅效率低,亦有漏單嘅情況出現!若果各個服務員有多啲笑容就更好!

衛生方面,碗碟尚算乾淨,地方都幾企理,洗手間亦幾乾爽!

抵食方面,茶市時段設茶芥加一,大部分點心嘅價錢都唔算太貴,價錢可以接受!

整體嚟講,呢度大部分點心價錢唔算太貴!至於食物,環境,服務,衛生各方面質素都算唔錯,係我地嘅要求嚟講係合格嘅!始終我地嘅要求唔高,若果唔係錯得太過份,都會原諒佢嘅!當然各方面質素未係盡善盡美,仍然有改善嘅空間!食飽之後,大家就各自各離開!
食物:蒜茸蒸鮮魷,四寶滑雞扎,蜜汁叉燒腸,羅漢齋蒸鴨掌
食物:醬汁蒸鳳爪,流汁奶皇飽,檸蜜炸蛋散,五香咸水角
食物:香茜牛肉腸,鳳爪排骨飯,鮮竹牛肉球,香煎蘿蔔糕
食物:鳳爪排骨飯,鮮竹牛肉球,香煎蘿蔔糕,紅油日式餃子
環境:海港酒家(6)
環境:海港酒家(7)
環境:海港酒家(8)
2011-01-28
環境:海港酒家(6)
環境:海港酒家(7)
環境:海港酒家(8)
2011-04-27 342 浏览
復活節假期最後一天,當然約媽咪吃餐好啦.叫了3樣,花膠娃娃菜煲(65)+果醋骨(58)+肉片菜窩麵(這個真係好攪笑...同個男侍應講,就58蚊...但同一個女待應講佢話68蚊..原來佢地每個人的價係自己開架喎)花膠娃娃菜都算幾唔錯,當上菜的時候成煲連爐一齊上桌,味道清清的.但缺點是他們的娃娃菜是成棵的...所以對於老人家來吃都幾麻煩.果醋骨...真係難吃到不得了...酸又唔酸..甜又唔甜..d炸粉又成嚿...超難吃... 最後果窩麵...味道一般般啦..但真係容器大但份量係極細囉..!!!如果要68蚊真係超唔抵囉!!!!總結..: 如果比我再揀去酒樓吃晚飯..我唔會再揀海港囉!!
真係極難食
隻碗就好大..但份量就極細
2011-04-25
  • 花膠娃娃菜
金龍船係西寶城開幕冇耐已經開始營業,可惜質素每況愈下,客量愈來愈少,最終係今年7月捱唔住要結業,不過佢都做咗好多年,算長命架啦!其實我好少幫襯金龍船,因為佢嘅食物、環境、服務、衛生各方面質素都麻麻地,而且價錢唔化算,令我對佢冇乜信心!所謂一雞死一雞鳴,金龍船結業後,好快就由海港接手啦!海港裝修咗個幾月,終於係9月底開業!我去到果陣都幾多人等位,不過新開張係咁架啦!海港係我首次嚟幫襯,今次各方面質素唔錯,可惜價錢唔係幾化算,點心選擇唔多,不過總算冇令我失望啦!味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、2盅蒸飯,味道皆唔錯!食物包括1)蒜茸蒸鮮魷:鮮魷都幾新鮮!至於蒜茸汁就好惹味,墊碟底嘅粉絲索咗D汁嚟食好好味!(2)四寶滑雞扎:用料新鮮正宗,材料有雞件、冬菇、火腿同魚肚!各材料都夠入味!(3)沙爹金錢肚:貨不對辦,果D根本唔算係金錢肚,我本來冧住退貨!不過念在佢果D假金錢肚都整得唔錯,咁就算啦!(4)蜜汁叉燒腸:叉燒餡料算足,味道適中!(5)鳳爪排骨飯:鳳爪排骨入味,飯量幾足! (6)野菌雞粒飯:比鳳爪排骨飯較遜色,但係都算係咁!環境方面,佢嘅新裝修比起金龍船差好遠,入到去耳目一新!佢嘅裝修設計

味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、2盅蒸飯,味道皆唔錯!食物包括:
(1)蒜茸蒸鮮魷:鮮魷都幾新鮮!至於蒜茸汁就好惹味,墊碟底嘅粉絲索咗D汁嚟食好好味!

(4)蜜汁叉燒腸:叉燒餡料算足,味道適中!

(5)鳳爪排骨飯:鳳爪排骨入味,飯量幾足!

(6)野菌雞粒飯:比鳳爪排骨飯較遜色,但係都算係咁!

環境方面,佢嘅新裝修比起金龍船差好遠,入到去耳目一新!佢嘅裝修設計可以話分兩區,一區就比較豪華同高雅,另一區就比較富時代感同新潮,兩區嘅裝修有好大分別!佢有引入電腦座位分配系統(電腦票、電視屏幕顯示叫號及電腦聲音叫號),場內仲有多部名牌大電視,佢比起好多酒樓算落本!再加埋佢呢個舖唔算細,又唔係身處於舊樓中,冇柱多、橫樑多及樓底矮嘅問題,整體都坐得舒適又幾靚!

服務方面,不過不失啦,做野算勤快醒目!某D員工有禮貌,有D就粗聲粗氣!如果各個服務員有多D適當嘅笑容就好啦!

衛生方面,碗碟算乾淨,地方企理!洗手間就由西寶城打理,唔關佢事!

抵食方面,假期下午茶茶位$6,點心就大中小點一律$13.5,冇其他特惠點心紙!呢個價錢係西環嚟講唔算抵囉!

整體來講,價錢唔係幾化算,點心選擇唔多!至於食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,總算幫襯得過啦!
食物:蒜茸蒸鮮魷(正)
食物:四寶滑雞扎(正)
食物:沙爹金錢肚(差)
食物:鳳爪排骨飯(正)
食物:野菌雞粒飯(正)
門面:海港酒家
2010-10-01
食物:蒜茸蒸鮮魷(正)
食物:四寶滑雞扎(正)
食物:鳳爪排骨飯(正)
食物:野菌雞粒飯(正)
門面:海港酒家