2018-11-13 244 浏览
呢間飯店的佈置,俾人有年青貴族及溫馨的感覺,同服務員傾過計,一如所料,呢度主力做婚宴及喜宴。參觀左新娘房,設備很齊全。個場最多可以擺36圍,算做幾大嘅場,而且可以一眼望通,又有維港海景,是大部分人理想的場地。今日中午來食宴,可能因為肚餓,先來的海鮮湯最震撼,海鮮味濃,炸過嘅米通入口香脆,索滿海鮮湯,口感非常好。另外一味叉燒,用西班牙黑毛豬,肉質都係鬆軟嘅,但係就稍為過火左少少,太腍!黑松露野菌粉果,菌味比較濃烈,我個人認為如果黑松露味稍為減輕一啲,而喺慢慢咁出嚟嗰個效果應該會更加理想。值得一題仲有鮑魚花膠灌湯餃,裏面嘅材料豐富,再配以花膠同埋鮑魚,收到滋補養顏嘅功效,對女士來講係有一個好強嘅吸引力。仲有個人最喜歡嘅都係生磨黑芝麻糕,芝麻濃烈,配左一個金箔嘅圖案又吸引又矜貴又好味。本身點心價錢唔貴,新開期間有六折,諗得過。

參觀左新娘房,設備很齊全。

本身點心價錢唔貴,新開期間有六折,諗得過。
2018-11-13 733 浏览
表弟同佢女友拍左拖雖然唔係好耐, 不過已經認定左對方, 表弟更於上月趁旅行時成功求婚。由於舅母只得呢個心肝寶貝, 對佢嘅婚事非常緊張, 所以拜託我同老婆幫幫手同表弟打點佢嘅婚禮, 今日我地就約埋去呢間位於北京道1號新開張嘅海港薈食返餐, 睇睇適唔適合佢地搞婚宴。我地6點半左右已到海港薈, 一到餐廳已經俾呢度嘅環境吸引左, 側邊全落地玻璃外望無敵維港海景, 店員樓底高, 配合簡約而典雅嘅裝修, 環境非常舒適。另外, 餐廳大堂完全沒有柱位, 掛滿水晶燈,  主禮堂又有超巨型嘅屏幕,  好適合用作婚宴場地。餐牌圖文並茂, 設計精美, 菜式選擇都幾多, 價錢合理。我地點左一條黃玉參, 兩客前菜, 同埋兩款小菜, 加多個飯, 4個人應該好夠食。😁黑松露煙燻蛋$42煙燻蛋煙燻味濃, 唔會太咸, 流心蛋黃都好入味, 配上黑松露, 味道好夾。😋酒糟鴨舌 $52$52呢碟鴨舌有差唔多20件, 份量超多, 鴨舌吸滿左酒糟, 酒味香濃, 口感彈牙, 非常惹味。蝦籽蔥燒原條黃玉參 $268黃玉參比我地預計大條好多, 口感非常軟腍, 而且好入味, 表層舖上蝦籽, 令鮮味更突出。👍脆皮咕嚕黑豚肉 $128用黑豚肉

黑松露煙燻蛋$42

酒糟鴨舌 $52

蝦籽蔥燒原條黃玉參 $268

脆皮咕嚕黑豚肉 $128
用黑豚肉製作嘅咕嚕肉果然更加美味, 豚肉肉質軟腍多汁, 外層夠薄夠脆, 配上青椒, 草莓同菠蘿, 味道層次豐富。👍

高山菌燒豆腐 $128
老婆大讚呢款燒豆腐, 豆腐好軟滑, 份量好多, 加上菇菌, 味道唔錯。

鮑魚堤岸炆飯 $148
呢款炆飯材料超多, 帶子, 蝦, 叉燒, 燒鴨肉, 種類好多, 口感豐富, 炆飯粒粒分明, 帶有香濃蛋香。👍

鮑魚堤岸炆飯

埋單每位只係$240, 性價比相當高, 因為今晚有客人擺婚宴未能參觀到新娘房, 表弟已經book定枱同舅母黎食多餐再參觀。😁
2018-11-13
2018-11-12 134 浏览
今日放工陪朋友去看看結婚飲宴嘅場地,因為有點肚餓😅,所以就坐下來慢慢品嚐下呢度嘅美食。呢度個景觀180度看到維港,我朋友一進,已經這個夜景深深吸引着,環境都非常之闊落,無論舞台,新娘房,都係非常之有設計。最重要嘅新娘房竟然像五星級酒店級數般,有獨立廁所衣帽間。😍😍😍 我想我朋友看完,應該懂得如何選擇了。胡麻生菜,呢個菜式並不是所有中菜餐廳都有得食,好特別。非常配合我本身不喜歡吃抄菜既我,健健康康,而且並不油膩生菜配上我最喜愛嘅胡麻醬汁,而且生菜都好新鮮,非常爽口鹽燒鮑魚,呢個真係好特別唔係個個地方都可以食到,鮑魚係普通嘅地方都係清蒸會比較多,非常香口,鮑魚嘅鮮味亦都可以保存。非常特別。😍😍😍脆皮咕嚕黑豚肉,一點都不肥膩,都不會像普通咕嚕肉一樣,肉質鮮嫩,而醬汁亦都非常之鮮甜,有水果既香味,好味👍🏻👍🏻乳香百寶齋,健康之選,南乳味道剛好,不會太喊,而且云耳同埋鮮竹都好入味。😍😍鮑魚提岸蚊飯,十分足料,粒粒鮑魚,帶子,鮮蝦。每一口都有驚喜,而且包汁嘅味道非常濃郁。

生菜配上我最喜愛嘅胡麻醬汁,而且生菜都好新鮮,非常爽口

😍😍

好友要結婚了還告訴我她正在物色婚宴場地,她經同事介紹後得知尖沙咀北京道1號的「海港薈」場地相當漂亮,而作為朋友的我當然要與她好好的視察這場地。雖然說是要視察場地,但我們總覺得也不能只重視場地而忽略食物的質素,有見及此我們亦特意在網上搜尋他們有甚麼套餐提供。看了一輪之後,我們對他們提供的「豪華食盡海陸空套餐」特別有興趣,這套餐既有我們喜歡吃的龍蝦和鮑魚,還有燉湯、黑毛豬叉燒和杏汁燉官燕等美食,所以饞嘴的我們也忍不住立即訂座,同時又訂了這個套餐,好讓我們到時可以邊享受食物之餘,邊視察場地。觀察場地當日,一打開升降機門已經看到他們的LCD mon和兩大束玫瑰花擺設,看上去不但優雅,LCD mon到時亦可播放新人的相片,感覺真的不錯! 除此之外,餐廳門口擺放了一個拱形的大花環,餐廳大堂則掛了不少大型的水晶燈,而禮堂就佈滿了粉色花花以作點綴,整體感覺不但高貴優雅,而且十分浪漫! 打開禮堂的布簾還有一個巨型的LCD電視,到時用來播放新人的兒時片段就最好不過! 到了目前為止好友對於這場地都相當滿意,她更有意參觀一下他們的新娘房,但我們當時也十分肚餓,所以還是選擇先用膳,然後再問問他們可否給我們參觀新

觀察場地當日,一打開升降機門已經看到他們的LCD mon和兩大束玫瑰花擺設,看上去不但優雅,LCD mon到時亦可播放新人的相片,感覺真的不錯! 除此之外,餐廳門口擺放了一個拱形的大花環,餐廳大堂則掛了不少大型的水晶燈,而禮堂就佈滿了粉色花花以作點綴,整體感覺不但高貴優雅,而且十分浪漫! 打開禮堂的布簾還有一個巨型的LCD電視,到時用來播放新人的兒時片段就最好不過! 到了目前為止好友對於這場地都相當滿意,她更有意參觀一下他們的新娘房,但我們當時也十分肚餓,所以還是選擇先用膳,然後再問問他們可否給我們參觀新娘房。

元帥三弄

不知道是否我們早已訂了「豪華食盡海陸空套餐」,所以上菜的速度也特別快。我們坐下不久後,他們便呈上精緻的「元帥三弄」。「元帥三弄」其實就是黑毛豬叉燒、松露薰蛋和海蜇。

黑毛豬叉燒

黑毛豬叉燒肥瘦均勻,肉質鬆化,肉味濃郁之餘又富有濃郁的蜜汁味,美味又可口!

松露薰蛋

松露薰蛋富有濃郁的煙熏味,同時又沒有蓋過蛋香味,而蛋香味之中又散發出陣陣的松露香氣,整個組合配搭得宜又美味!

海蜇

海蜇爽口又彈牙,吃上去還有一股微微的辣勁,就是這種辣勁令海蜇變得更加滋味濃郁!

羊肚菌花膠燉螺頭

隨後上的就是羊肚菌花膠燉螺頭,這燉湯不但熱騰騰,還富有豐富的湯料。湯料包括豬肉、杞子、羊肚菌、雞腳、螺頭和花膠。老實說,我們未喝這燉湯已被它那豐富的湯料吸引了。呷一口燉湯不僅嚐到湯料精華,而且鮮甜味十足,這份鮮甜味實在教人難以忘懷!

除此之外,豐富的湯料特別是螺頭、羊肚菌和花膠絕對不容忽視! 螺頭鮮甜味十足又有咬口,而羊肚菌吃上去爽口之餘,味道又濃郁,花膠更是大大件,膠質十分豐富,絕對是非常養顔!

上湯焗龍蝦件脆麵盞

喝過美味的燉湯後,我們都滿心歡喜,還對下一道菜滿懷期望,而接着上的就是上湯焗龍蝦件脆麵盞。

上湯焗龍蝦件脆麵盞的龍蝦件爽口彈牙,鮮甜味十足,配上香脆得來又不油膩的脆麵盞和濃郁的上湯一起吃,滋味可口之餘,又討得我們這兩位海鮮控的鍾愛!

古法扣日本岩手25頭吉品鮑魚

雖然我們很喜歡吃龍蝦,但鮑魚對我們來說亦是極為期待的!

鮑魚不僅是溏心的靚鮑魚,它更炆扣至軟腍中又帶鮑魚本身的煙靭口感,而濃郁得來又不過鹹的特製鮑魚醬汁更令鮑魚吃上去更為有層次感! 鮑魚的美味絕對不容置疑,但旁邊拌入了藜麥的白飯也不容忽視,白飯的米香配上濃郁的鮑魚醬汁真的是匹配得來又美味!

白灼螺片時蔬

吃過濃郁的鮑魚後,就是吃較為清淡的白灼螺片時蔬的時候。

螺片煙靭的口感中又帶鮮甜味,配上清甜爽脆的唐生菜一起吃別有一番滋味,兩者配搭得宜又討好!

杏汁燉官燕

最後上的是杏汁燉官燕,這官燕的杏汁味濃郁,絕對沒有怪怪的藥水味,除此之外,內裏還有不少官燕,而官燕則為杏汁帶來一點咬口,感覺相當不錯,養顏之餘又養身!

吃完這頓美味的晚餐後,好友立刻問問他們婚宴詳情及可否參觀他們的新娘房,而他們亦十分好客又非常有禮貌,還即時把婚宴菜譜給好友參考,好友有什麼問題,他們亦詳細地解答,更熱情地帶我們參觀新娘房。

首先說說他們的婚宴菜譜,婚宴菜式得體之外,價錢還比我們想像中便宜,加上婚宴菜譜上清楚列明價錢,絕對值得一讚! 他們更在開席前(6pm-8pm)不斷提供雞尾酒及精美小食,這亦令好友更為心動! 除此之外,他們告知我們這裏天花板的燈光顏色可自由選擇,同時又有煙霧機和噴雪機製造浪漫效果。老實說,單是看好友那滿心歡喜的樣子,我已經知道她對這裏的評分相當高,同時作為朋友的我知道她找到這個高質素的場地而為她高興!

他們細心地講解婚宴菜譜和場地特色後,便帶我們參觀新娘房。

新娘房設計時尚又不失優雅,同時又非常寬敞,內裏還添置了不少貼心的東西來滿足新娘的需要如蒸氣熨斗、美觀梳妝台、設計時尚的大衣架和全新三面鏡等。

老實說,此行除了觀察場地和品嚐食物外 ,還感受到他們優質的服務! 餐廳內內外外都做到優雅又浪漫的效果,而新娘房的貼心添置物更顯得這裏非常重視客人的需要! 食物方面,賣相精緻又美觀,味道與配搭都非常出色! 若好友在此設置婚宴,絕對能夠令賓客滿心歡喜而歸。服務方面,他們每件事都做到盡善盡美,細心留意客人的需要,同時又非常有耐性詳細講解婚宴詳情,我們都非常滿意!
2018-11-08
2018-11-10 206 浏览
今日家姐領隊去北京道1號食點心午餐,原來開咗間海港薈,全層都可以見到維港景,賣精緻粵式點心小菜。我哋今日食咗蟹粉小籠包、鮑魚燒賣、黑松露野菌餃、黑毛豬叉燒、栗子鮮蝦腐皮卷蝦腐皮卷、以及脆米海鮮泡飯。依我意見海鮮泡飯最出色,因為安排有序,在我們面將泡米倒進湯,確保脆米依然脆口,海鮮湯底很甜好足料,裏面有帶子冬瓜。點心方面樣樣都好食,最搶鏡是每粒燒賣都有一隻鮑魚,鍾意食鮑魚大滿足。我哋好奇參觀左新娘房,好大好舒服,值得介紹下呢個婚宴場地,四四方方冇阻擋,音響器材先進。新張期內所有點心六折,趁早下星期再嚟先。

新張期內所有點心六折,趁早下星期再嚟先。

2018-11-10
2018-10-25 557 浏览
踏入酒樓見到一排落地玻璃,成個場光猛已經留下好印象。👍👍 飲茶除左食物好,環境都好重要。很少餐廳有貢菜, 呢個爽和夠辣,冰火交融 (怕辣不要點)看圖見到桂花准山也點了一客。不過味道有點失望。太多桂花醬,太甜,另外准山太粉,成碟小食浪費左好食材😣灌湯餃就不錯🤤 湯清足料,幾籠點心中呢個最好👍最後鴛鴦炒飯,不過不失。不過飯底較少。食物就一般,但場舒服就加返分。

很少餐廳有貢菜, 呢個爽和夠辣,冰火交融 (怕辣不要點)

灌湯餃就不錯🤤 湯清足料,幾籠點心中呢個最好👍

最後鴛鴦炒飯,不過不失。不過飯底較少。

食物就一般,但場舒服就加返分。
2018-09-26 1170 浏览
紅日12點半到,唔洗等都有位。食物味道還可以,有特式,但份量較少,價錢合理,一流的景觀對住維港。推介食灌湯餃,奶黃流沙煎堆。有觀賞煙花的晚上圍餐可選擇,食個景真係無得頂。
有觀賞煙花的晚上圍餐可選擇,食個景真係無得頂。
2018-08-05 2416 浏览
早兩日同同事試左北京道一號間新酒樓。係海港其下新分店。我地叫咗lunch set, 包埋佢哋出名嘅燒鵝,又有靚景睇,食lunch 一流! 碟鵝一下,同事就夾哂,嚟唔切映點心都好精,鮑魚燒賣好正! 紅棗糕要食,唔會得個甜字下次可以encore
早兩日同同事試左北京道一號間新酒樓。係海港其下新分店。

點心都好精,鮑魚燒賣好正! 紅棗糕要食,唔會得個甜字

下次可以encore
鮑魚燒賣,紅棗糕
鮑魚燒賣,紅棗糕
2018-08-04 1831 浏览
路過見到新開张,特意前往試下,也留意開飯網有否食評作参考,但没有人寫,所以今次開第一個食評供其它人仕参考,本人很少寫食評也很少拍食物照片,所以照片欠奉。另外原因是食物没有令我驚喜,所以也没有拍照,今次晚飯主要是看海港薈跟海港酒樓有什麽分别,個人结論是價錢比海港贵,優惠也没有,可能是租金比較贵關系,但個人認為没有特别之處,難以競爭,食物質數甚為一般,只是地点較高级,但平民化食品,高消费場地,没有带來驚喜,要经济實惠不如去其它海港酒樓算了。裝修方面平實,並不見豪華,擺枱位置距离尚算寬濶,茶市就唔知了。今次平均消费每人三百五十元,在尖沙咀区有更多選擇呢.當晚食飯也有八成客人,可能都抱着試新嘢,個人而言no next time.
今次平均消费每人三百五十元,在尖沙咀区有更多選擇呢.
2018-07-31 1878 浏览
因為聽聞海港有阿拉斯加蟹食,而尖沙咀開咗一間海港薈,諗住新開嘅應該都唔會太差。做緊12人套餐4千蚊包4斤半蟹,侍應係咁sell我地食餐,但我地得7個人食唔到,所以我地散叫。到咗個場地都幾大幾闊落,新開果然係唔同啲, 不過衛生真係麻麻地,啲杯碟碗都污污糟糟邋邋遢遢。😫 不過算啦換個隻,處理下佢都接受啦!由於係為咗隻蟹而黎,所以我哋個重點都係擺喺個隻蟹度。 我哋叫咗6斤4蟹 (其餘都係4斤左右),而且仲特登去咗魚缸度揀蟹,揀咗隻1號仔長腳蟹清蒸。 上枱都仲以為佢俾錯,原來係白松露油野菌炆粗麵,淨係見到面頭嗰啲芽菜仔同埋菇。 呢碟味道一般,不過不失啦! 呢個都算搵笨,個兜得個大,同埋多冰,咕嚕肉得嗰幾舊,生果得嗰幾粒。我估廚師只係將舊肉搽啲粉去炸就叫做冰鎮咕嚕肉。估佢唔到,呢個豆腐竟然係個個都話幾好食喎! 所以叫啲普通嘅就算啦! 個豆腐好滑,啲汁少少鹹啦。 半隻燒鵝都有啲睇頭,同埋下面有個火喺度慶住咁上嘅,不過就做唔到脆皮燒鵝啦! 呢個令各人一肚火呀! 上枱嘅時候發覺蟹蓋上面多左粒藤葫嘅?  有幾隻蟹腳仲黑黑地添。我哋同經理講,經理就攞返入去, 另一個著黑色衫女人同剛才嗰個經理又捧番嗰碟蟹出

冰鎮咕嚕黑豚肉
高山菌燒豆腐
海港燒鵝皇(半隻)
我哋同經理講,經理就攞返入去, 另一個著黑色衫女人同剛才嗰個經理又捧番嗰碟蟹出嚟仲剷走左粒滕葫添, 我哋當然唔要喇! 不過我哋個個都超級無敵咁不愉快!

蟹又食唔到,啲餸又麻麻地,成肚都係得番火氣呀!
2018-07-21