2009-06-28 25 浏览
好耐無喺大埔食埋dinner先走,剛好今個sat大家都不趕時間。於是就舉家去了海港食晚飯。由於唔係甚麼大時大節,加上落雨,實在唔太多人出街食飯。冬瓜盅每人都有一大碗。清清地,足料。有鴨腎、蟹柳、肉丁、燒鴨丁、竹笙等。鵝肝醬焗茄子漏到爆嘅一道菜!簡直好似將一罐金寶忌廉蘑菇湯杰杰地倒喺面!茄子墊底,醬汁在上。還有一粒粒疑似炸過的鵝肝。茄子走過油,但唔算太油,可接受。不過上面pat 汁實在頂不了!格蘭海鮮巢呢個要咗例牌。size 較細。有雲耳、夏威夷果仁、西芹、蝦、帶子同花枝片。蝦只得三隻,雪蝦,大隻,爽口不過無咩味。帶子切得好薄又細粒。西芹爽脆好甜。日芥安格斯肥牛粒賣相好得。碟邊圍了炸咗嘅茄子片。中間就係安格斯肥牛粒。有肥有瘦,幾淋且幾有肉味;也不會太乾,仍然有肉汁。還有一些炸過的秀珍菇。薑蔥日本鮮蠔 呢個必食!要打孖上 ($96),好大煲,熱騰騰。蠔size 也不少,係唔係日本蠔就無從而知了。不過蠔味是十分十分濃郁的,味道很鮮。炸醬不會太厚,剛好包住了蠔。味道也很好,不會太咸!腐乳通菜 呃錢的一道菜,我地要咗中size (即例牌x2),要成$98。即一碟要$46,真係唔好去搶!仲貴過食蠔
於是就舉家去了海港食晚飯。
由於唔係甚麼大時大節,加上落雨,實在唔太多人出街食飯。

冬瓜盅
每人都有一大碗。
清清地,足料。有鴨腎、蟹柳、肉丁、燒鴨丁、竹笙等。

鵝肝醬焗茄子
漏到爆嘅一道菜!
簡直好似將一罐金寶忌廉蘑菇湯杰杰地倒喺面!
茄子墊底,醬汁在上。還有一粒粒疑似炸過的鵝肝。
茄子走過油,但唔算太油,可接受。
不過上面pat 汁實在頂不了!

格蘭海鮮巢
呢個要咗例牌。size 較細。
有雲耳、夏威夷果仁、西芹、蝦、帶子同花枝片。
蝦只得三隻,雪蝦,大隻,爽口不過無咩味。
帶子切得好薄又細粒。
西芹爽脆好甜。

日芥安格斯肥牛粒

賣相好得。碟邊圍了炸咗嘅茄子片。
中間就係安格斯肥牛粒。
有肥有瘦,幾淋且幾有肉味;也不會太乾,仍然有肉汁。
還有一些炸過的秀珍菇。

薑蔥日本鮮蠔

呢個必食!要打孖上 ($96),好大煲,熱騰騰。
蠔size 也不少,係唔係日本蠔就無從而知了。
不過蠔味是十分十分濃郁的,味道很鮮。
炸醬不會太厚,剛好包住了蠔。
味道也很好,不會太咸!

腐乳通菜

即一碟要$46,真係唔好去搶!
仲貴過食蠔,有無道理先??!
又炒得難食,通菜老到不得了,咬不了!

琵琶豆腐

保持不了水準!
以往係好好食架,外脆內軟。
但而家係外軟內淋,唔知似乜!
而且味道偏咸,仲要好d嗱脷,唔知落咗乜去搓。

艇王莧菜煲
呢個幾好,菜好嫩,與通菜成強烈對比!
還有湯浸著,湯很清,亦不會太咸。
艇王即海鮮,有魚肚、魷魚圈同花膠碎。
魚肚雖不是什麼上價貨,但淋淋地又吸晒d湯,好味。

畔塘荷葉飯
無咩特別。不夠荷葉香味。
飯炒得好淋,也炒得不夠乾身。

壽包
蓮蓉同奶皇各半打。
水準大不如前。
以前用竹籠上,而家用碟上,失色不少。
仲要個個包嘅外皮都甩咗d,賣相唔得呀。
有一個仲要個頂無咗一角!
  • 艇王莧菜煲
  • 日芥安格斯肥牛粒
  • 薑蔥日本鮮蠔
2009-05-07 16 浏览
我第一次見咖啡千層糕係一個月前酒家點心紙,其實好期代這一餐,上次賣光了,今次终於有機會試啦!你們知道咖啡不落糖會很苦,咖啡落得糖多唔好飲。我食過好多咖啡產品(糖、布丁、雪條泡冰等……)不過咖啡千層糕與別不同,無論層次、色澤、味道Very good,層次感一致,色澤光鮮,味道甜與苦味道岩岩好,不會太甜而不苦,夾落不太鬆散,不飲咖啡及食咖啡食品朋友們都會愛上他。Remark:因為個人飲茶價錢不同,所以不顯示價錢。

Remark:因為個人飲茶價錢不同,所以不顯示價錢。

2009-05-06
  • 燒鵝、古法瓦保翅
2009-02-25 16 浏览
星期六,舅父請大家去海港食晚飯,要了個$2058全包宴。五福喜臨門:有鴻運乳豬、佛山燻蹄、蜜汁叉燒、玫瑰油雞同海蜇頭。油雞稔滑;燻蹄都唔錯,其餘的不過不失。千絲帶子球激讚!睇菜單時完全對呢個餸無期望;因為通常呢d炸物都係得一小粒帶子,其餘就係沙律醬撈埋菜絲一齊炸。但出乎意料之外,炸得非常香口,餡料沒有膩膩的沙律醬,反而係用蝦 + 肥豬肉(少許) 撈成ge蝦膠!非常彈牙,唔油膩,食到有一粒粒帶子,唔會炸得乾身,一咬落去仲有汁咇出黎!竹笙海皇燴海翅都係一貫的生粉水。搞兩搞即變水。好多翅,爽口,又多竹笙,幾足料。清蒸生猛大海青斑魚唔新鮮,無魚味。第一次上枱時太生,仲有血,於是叫佢攞去淋滾油。淋完之後無血,但就老咗d,豉油唔香,整體黎計唔好食。鮑螺片扣鵝掌鵝掌炆得淋且入味,好有膠質。鮑螺片為罐頭貨,無鮮味,好在唔算太韌。墊底的生菜吸晒d蠔油同油,較肥。瑤柱發菜浸翡翠相反呢個就清清地,唔肥膩。豆苗有點過時,有些較老。發菜無味又太淋!海港燒鵝皇超唔掂。無燒鵝ge油香,都唔知係鵝定鴨。d肉仲要梅,好唔得,每人夾咗一舊之後就成碟無要到。仲話係 "燒鵝皇"!糯米飯太濕,好大機會係蒸熟後就求其炒兩炒。料不
星期六,舅父請大家去海港食晚飯,要了個$2058全包宴。

五福喜臨門:
有鴻運乳豬、佛山燻蹄、蜜汁叉燒、玫瑰油雞同海蜇頭。
油雞稔滑;燻蹄都唔錯,其餘的不過不失。

千絲帶子球
激讚!

睇菜單時完全對呢個餸無期望;

竹笙海皇燴海翅
都係一貫的生粉水。搞兩搞即變水。
好多翅,爽口,又多竹笙,幾足料。

清蒸生猛大海青斑
魚唔新鮮,無魚味。
第一次上枱時太生,仲有血,於是叫佢攞去淋滾油。
淋完之後無血,但就老咗d,豉油唔香,整體黎計唔好食。

鮑螺片扣鵝掌
鵝掌炆得淋且入味,好有膠質。
鮑螺片為罐頭貨,無鮮味,好在唔算太韌。
墊底的生菜吸晒d蠔油同油,較肥。

瑤柱發菜浸翡翠
相反呢個就清清地,唔肥膩。
豆苗有點過時,有些較老。
發菜無味又太淋!

海港燒鵝皇
超唔掂。無燒鵝ge油香,都唔知係鵝定鴨。
d肉仲要梅,好唔得,每人夾咗一舊之後就成碟無要到。

仲話係 "燒鵝皇"!

糯米飯
太濕,好大機會係蒸熟後就求其炒兩炒。
料不算多,亦炒得不夠香。
蝦米未浸透,好硬。

大壽包:
有奶皇 or 蓮蓉。
我食咗奶皇,好正,夠熱又超多餡。

千絲帶子球攞晒分!
下次有機會一定要再encore~
同亞媽專程來飲下午茶,兩個人食得吾多。例牌燒腩仔($38),上台已經吾熱,不過d皮都脆,但係d肉     無味,再擺耐左d皮已經吾脆。义燒腸粉,皮很滑,都算熱。上素餃,似粉果多d,有3粒,食兩粒已經很飽。最尾叫埋雪蛤膏燉椰皇($28),食到底好甜,吾知有無加糖呢!下午茶大中小點全部($13.5),無特別好食,仲要等位等餐飽!試過吾會再來食了。
同亞媽專程來飲下午茶,兩個人食得吾多。
例牌燒腩仔($38),上台已經吾熱,不過d皮都脆,但係d肉
     無味,再擺耐左d皮已經吾脆。

义燒腸粉,皮很滑,都算熱。

上素餃,似粉果多d,有3粒,食兩粒已經很飽。

再來食了。
2009-01-07 7 浏览
呢晚我既三五知己補祝我既生日.由於大家都太夜收工.so返到大埔都冇乜地方揀.又想坐耐小小,所以決定打邊爐.唔算太多人,可能已經太夜既關系,唔係太嘈.好快速,就叫個湯底先.因為好肚餓.而且大家都有點倦.食物既選擇都好多$18~~$68不等叫個鴛鴦鍋:不過個麻辣,真係勁辣,我都頂唔順.主要都係叫D普通食物.仲叫定2個甜品怕會賣完(雪甲燉椰王)肥牛粒:幾特別.可能係我未試過.但比較難孰.水晶奶皇飽:皮厚~~有待改善準時落閘清場.
呢晚我既三五知己補祝我既生日.
由於大家都太夜收工.so返到大埔都冇乜地方揀.
又想坐耐小小,所以決定打邊爐.

唔算太多人,可能已經太夜既關系,唔係太嘈.
好快速,就叫個湯底先.因為好肚餓.
而且大家都有點倦.

食物既選擇都好多$18~~$68不等
叫個鴛鴦鍋:不過個麻辣,真係勁辣,我都頂唔順.
主要都係叫D普通食物.

仲叫定2個甜品怕會賣完(雪甲燉椰王)
肥牛粒:幾特別.可能係我未試過.但比較難孰.
水晶奶皇飽:皮厚~~有待改善

準時落閘清場.
2009-01-02 12 浏览
除夕晚天氣寒冷,最岩就係同家人去打邊爐兼慶祝新一年來臨。海港九點後火鍋配料有特價,我地早在八點三去到拎位,但已經好多人係度等候了,想不到會有冇多人呢!不過因為酒家本身比較細,加上大堂位置擺放左不少檯椅,令到等位既位置比較逼。等等等,大約九點半先有位。雖然我地獲分配的不是火鍋檯,要係檯面加上電磁爐,但爐不會太高,唔駛成日要企高放野入爐。我地叫了大良魚湯鍋底,鍋底係奶白色的魚湯,內有炸魚塊、腐竹同埋大蔥。魚湯味道淡淡的,沒有什麼魚味,相信只是一些現成製成既湯底。雖然有炸魚塊,但不會令成個湯底太油,不會熱氣。呢度既火鍋生料各有不同既價錢,有平有貴,任君選擇。最後我地四人叫了肥牛、魚皮餃、水餃、生根、腐竹、雞肉、鯪魚球、脆肉鯇、生菜。其中首選推介係水餃,不知道係來貨定自家製,材料十分豐富。有木耳絲、豬肉同蝦。水餃賣相做得不錯,水餃皮就好像食雲吞咁有靚靚金魚尾,豬肉係瘦肉,不會有成大堆肥肉出現,木耳絲爽脆特別,而蝦亦很大隻,整隻水餃餡料調味很美味,真係要講句皮薄餡靚呢!而腐竹可能配上魚湯底,覺得特別美味。腐竹好似煲腐竹雞蛋糖水咁滑咁香,而且仲吸收哂湯汁呢!肥牛我地叫了兩碟,雖然不是話最靚,但都好

我地叫了大良魚湯鍋底,鍋底係奶白色的魚湯,內有炸魚塊、腐竹同埋大蔥。魚湯味道淡淡的,沒有什麼魚味,相信只是一些現成製成既湯底。雖然有炸魚塊,但不會令成個湯底太油,不會熱氣。呢度既火鍋生料各有不同既價錢,有平有貴,任君選擇。最後我地四人叫了肥牛、魚皮餃、水餃、生根、腐竹、雞肉、鯪魚球、脆肉鯇、生菜。其中首選推介係水餃,不知道係來貨定自家製,材料十分豐富。有木耳絲、豬肉同蝦。水餃賣相做得不錯,水餃皮就好像食雲吞咁有靚靚金魚尾,豬肉係瘦肉,不會有成大堆肥肉出現,木耳絲爽脆特別,而蝦亦很大隻,整隻水餃餡料調味很美味,真係要講句皮薄餡靚呢!而腐竹可能配上魚湯底,覺得特別美味。腐竹好似煲腐竹雞蛋糖水咁滑咁香,而且仲吸收哂湯汁呢!肥牛我地叫了兩碟,雖然不是話最靚,但都好新鮮,而且亦有好香油香味,以第二碟為佳。鯪魚球有大既十幾粒到,新鮮彈牙冇太重既腥味,亦都落左少少既調味,令整粒鯪魚球鮮味更加突出。脆肉鯇新鮮不霉,雖然有骨但都係一些大骨,好容易搵出。碟碟材料都碟碟新鮮,值得一讚!

食完後還食了甜品,有媽媽的桂花糕,我的芒果布甸、妹的楊支甘露同姐的椰王燉雪烚。我各試了少許,其中以雪烚椰王燉蛋白最為好食,一向不太愛熱食甜品既我都喜歡。話雖是雪烚,但食落口感似啫喱多些。但最重要是蛋白,很滑而且有蛋香,仲滲入少少椰香味,係一個清甜甜品。楊支甘露就酸酸甜甜,芒果酸了少少,但整體很開胃美味。至於芒果布甸係普通貨色,桂花糕就不好食,太過甜掩蓋左桂花香味。

總括火鍋配料質素好好,整餐都很滿意。要讚既係呢度既侍應好好,有問必答而且問多些都冇嫌麻煩。同埋問佢拎野一定即時拎比你,唔會一了了之。唯一缺點係環境欠佳,比普通酒家嘈,可能是長方形設計,聱音比較集中同埋迫。同埋個廁所比較殘舊但尚算清潔既。但有一好處就係對要泊車既人就好方便,因為酒家旁邊就有停車場,行幾步就去到。

約$380
冬天最岩打邊爐
不錯的肥牛
水餃(前),鯪魚球(後左),魚皮餃(後右)
雪烚椰王燉蛋白
不錯的肥牛
水餃(前),鯪魚球(後左),魚皮餃(後右)
雪烚椰王燉蛋白
  • 水餃
  • 腐竹
  • 鯪魚球
2008-12-21 14 浏览
一行6人去海港飲茶。食物款式不算多,無咩新潮點心。多以傳統酒樓點心為主。豆苗餃:皮厚度適中。好食,豆苗還是翠綠色,蝦爽口。油鴨脾煲仔飯:油鴨脾超咸,成一舊都已經咸到口。D飯充滿鴨油味,唔鍾意陣味會覺得好難頂。鳳爪排骨煲仔飯:比較正氣,唔肥,幾好味。但只係兩隻細鳳爪同幾舊排骨。咸菜豬肚:無咩味,好淡口。豬肚數量適中,唔會少得可憐。咸菜淋淋地,無咩味。桑寄生蛋茶:味道都係偏淡,淡淡甜品。藥材味不夠濃。隻蛋無味,糖水味道完全入唔到去。炸芋絲酥:炸得超脆口,用料十足。一絲絲芋頭,幾香口。蘿蔔絲酥餅:外皮呈橙色,餡料不夠多。只得數條蘿蔔絲。牛肉球:質地比較削,一般。叉燒腸:腸粉好滑,新鮮熱辣。好味。整體只係一般,點心未見出色。又嘈,又迫,貼。不宜坐太耐。
一行6人去海港飲茶。
食物款式不算多,無咩新潮點心。
多以傳統酒樓點心為主。

豆苗餃:
皮厚度適中。
好食,豆苗還是翠綠色,蝦爽口。

油鴨脾煲仔飯:
油鴨脾超咸,成一舊都已經咸到口。
D飯充滿鴨油味,唔鍾意陣味會覺得好難頂。

鳳爪排骨煲仔飯:
比較正氣,唔肥,幾好味。
但只係兩隻細鳳爪同幾舊排骨。

咸菜豬肚:
無咩味,好淡口。
豬肚數量適中,唔會少得可憐。
咸菜淋淋地,無咩味。

桑寄生蛋茶:
味道都係偏淡,淡淡甜品
藥材味不夠濃。
隻蛋無味,糖水味道完全入唔到去。

炸芋絲酥:
炸得超脆口,用料十足。
一絲絲芋頭,幾香口。

蘿蔔絲酥餅:
外皮呈橙色,餡料不夠多。
只得數條蘿蔔絲。

牛肉球:質地比較削,一般。

叉燒腸:腸粉好滑,新鮮熱辣。好味。

整體只係一般,點心未見出色。
又嘈,又迫,貼。
不宜坐太耐。
2008-11-02 2 浏览
星期六下午的慣想動作....飲茶今次來到上次晚飯的地方,,海港但發覺沒有太多食物選擇及食物質素十分不行所以下次在這間酒樓還是晚飯好但有一樣好就是價$好,,,因佢假日下午茶大中小點同價
星期六下午的慣想動作....飲茶

今次來到上次晚飯的地方,,海港

但發覺沒有太多食物選擇及食物質素十分不行

所以下次在這間酒樓還是晚飯好

但有一樣好就是價$好,,,因佢假日下午茶大中小點同價
2008-10-19 10 浏览
友人生日一行五人食小菜慶祝點了南瓜香X煲, 燒餓, X菇扒豆腐, 海鮮豆腐煲, 咕嚕肉, 西芹炒桂花X, 鴛鴦炒飯及AIG信用咭送的避風塘炒魷魚,再因惠顧了$ 300 以上而送的喜力南瓜香X煲 : 南瓜香X太溶了, 不太喜愛燒餓 : 果然是鎮店菜式, 味道很好, 肥而不流,哈哈x菇扒豆腐 : 普普通通的菜式, 茹類十分入味海鮮豆腐煲 : 海鮮跟豆腐比例是4:1, 豆腐還要是炸的, 香脆可口咕嚕肉 : 酸甜控制適中, 撈飯最佳選擇XD西芹炒桂花X : 桂花X份量很少, 西芹新鮮好味, YEAH!!!!!鴛鴦炒飯 : 本人認為是炒飯中的經典, 茄面不會太酸, 醒胃避風塘炒魷魚 : 不美味, 像街邊的炸魷魚簡單回顧, 食物質素還可進步, 服務要大大改善
友人生日一行五人食小菜慶祝

送的避風塘炒魷魚,再因惠顧了$ 300 以上而送的喜力

南瓜香X煲 : 南瓜香X太溶了, 不太喜愛

燒餓 : 果然是鎮店菜式, 味道很好, 肥而不流,哈哈

x菇扒豆腐 : 普普通通的菜式, 茹類十分入味

咕嚕肉 : 酸甜控制適中, 撈飯最佳選擇XD

避風塘炒魷魚 : 不美味, 像街邊的炸魷魚

簡單回顧, 食物質素還可進步, 服務要大大改善
2008-09-06 3 浏览
晚上,回大埔與爸爸一同慶祝生日。我們一行 8 人,要了乳豬拼盤、珊瑚蚌帶子蒸豆腐、春菜咸豬骨煲,海斑兩味、荷塘花枝片和魚翅燉冬瓜。是晚較出色的是珊瑚蚌帶子蒸豆腐,豆腐嫩滑,珊瑚蚌爽脆,帶子都幾鮮味;跟著魚翅燉冬瓜,極好飲,料足,雖然只賣 $108,但沒有將貨就價;妹妹飯後還點了一客椰皇燉雪蛤,她說好稀,冇乜雪蛤,似食燉奶。
2008-07-22 21 浏览
Had lunch there with my wife and my son today. We ordered a BBQ goose special including a dish of BBQ goose, a big bowl of noodles and a dish of vegetables for $88. And then we ordered some desert including Mango pudding and a basket of 奶黄包.All for $138. The BBQ goose is quite good as expected( I think the BBQ goose here is far better than 一乐烧).Desert is nice too. Overall good value for money. The only problem is it is very noisy there but that is something you would expect with this typ

Desert is nice too.

Overall good value for money. The only problem is it is very noisy there but that is something you would expect with this type of restaurant/pricing.
  • BBQ Goose
今個月第三次的海港宵夜火鍋前兩次都係太子分別食到LAM LAM痢今晚同老婆仔同埋D朋友入黎大埔想搵個地方坐得耐食餐飯傾下計於是就黎左超級城食海港喇我地九點半到黎到 都要待左5分鐘位老實講 呢度環境真係麻麻 同太子果間差得遠我地照舊叫左 大良魚湯底本來安格斯牛柳粒 係走唔甩既 但係發覺呢度 張宵夜特價紙同太子果張唔同由於價錢都相差幾遠 所以只能同安格斯牛柳和黑豚肉擦身而過例牌地 吃了兩個 酥炸腐皮卷 同埋其他邊爐料今次呢篇食評主要係想講下佢食才用料 同太子的比較下真的較為求其 整晚的食物都在水準以下尢其以酥炸腐皮卷 令大家都停晒手 停晒口唔講咁多 睇圖啦 如果有食過太子既 睇到圖 應該知道咩事了真的很失望

今個月第三次的海港宵夜火鍋
唔講咁多 睇圖啦 如果有食過太子既 睇到圖 應該知道咩事了
真的很失望

火鍋紙
酥炸腐皮卷
$74 (宵夜)
2008-06-28 20 浏览
由於大埔無咩好酒樓,所以如果一大班人黎大埔探婆婆,都一定會黎呢度開餐。今個sat 都唔例外。一行12人,叫了:1. 金銀蛋浸莧菜: 好老,d莧菜真係老到無人有,好韌...2. 叉燒拼燒肉:今次好食過上星期,燒肉真係五花腩,一層肥一層瘦,皮也脆3. 蘭花炒帶子:西蘭花炒得碧綠爽口,帶子片成薄片,欠缺應有的口感4. 山楂骨拼豆腐:山楂骨偏肥,無咩肉;豆腐依舊咁滑5. 琵琶豆腐:呢個整得好好食,炸得好香,又唔肥,口感軟軟地,外層又脆脆地,好得!6. 南瓜芋頭煲:我無食7. 馬拉盞炒通菜:呢個好味過莧菜一萬倍,D菜唔老,炒完仲"shok shok " 聲,入味之餘又唔會過咸。8. 炒安格斯牛柳粒:牛柳粒雖然炒得過咗少少火,有點韌,但"趙"落又好有肉味喎!仲有d菇,都炒得好夠味,送飯一流。9. 壽包:d壽包好大個,有成個拳頭咁大。今次仲有叫奶皇味,我覺得好食過蓮蓉,因為個包整得無咁乾,而且奶皇都整得好好食,不會過甜,又一點也不膩。10. 我叫了個上湯米線,超唔掂,碎濕濕,搵條長過手指嘅米線都有難度。米線淋得滯,淋到唔洗咀嚼,就連無牙都食到呀!服務生態度很好,有笑容,有禮貌;上菜速度也平均,不會一
今個sat 都唔例外。
一行12人,叫了:
4. 山楂骨拼豆腐:山楂骨偏肥,無咩肉;豆腐依舊咁滑
6. 南瓜芋頭煲:我無食

服務生態度很好,有笑容,有禮貌;上菜速度也平均,不會一次過上很多菜,菜與菜之間也不雖等太久。
2008-06-22 10 浏览
一行8人來吃晚飯。沙參肉竹煲翅群:煲得幾夠火候,很濃,很鮮。料也相當足夠,有好多翅群、瘦肉同雞腳。8人每人都有一大碗,但只是兩、三個人能添第二碗。家常菰燴:咸到食唔到,d 菰好似用鹽醃過一樣,咸到根本入唔到口。同侍應姐姐反映,佢話叫師傅炒過碟。以為真係炒過碟新嘅俾我地啦...點知唔係,而係將頭先嗰碟攞入去再炒過!傻o架咩,咸就係咸o架啦,你再炒佢都係咸o個喎!椒鹽九肚魚:我無食椒鹽豆腐拼山楂骨:豆腐非常非常滑...impressed山楂骨酸酸甜甜,好醒胃,而且肥瘦適中。上湯浸莧菜:無難度之作,因此都有點兒保證。濃湯咸豬骨白菜蕊煲:濃湯不算太濃,但就有點肉鮮味。咸豬骨太瘦且太韌;白菜蕊就好嫩好新鮮好甜。燒肉拼叉燒:兩者也沒甚驚喜,叉燒較咸,燒肉也燒得不夠香。壽包:超大個,蓮蓉餡超多,新鮮蒸,很捧!服務不錯,有問必答,有笑容、禮貌...有效率。
一行8人來吃晚飯。

沙參肉竹煲翅群:
煲得幾夠火候,很濃,很鮮。
料也相當足夠,有好多翅群、瘦肉同雞腳。
8人每人都有一大碗,但只是兩、三個人能添第二碗。

家常菰燴:
咸到食唔到,d 菰好似用鹽醃過一樣,咸到根本入唔到口。
侍應姐姐反映,佢話叫師傅炒過碟。
以為真係炒過碟新嘅俾我地啦...
點知唔係,而係將頭先嗰碟攞入去再炒過!
傻o架咩,咸就係咸o架啦,你再炒佢都係咸o個喎!

椒鹽九肚魚:我無食

椒鹽豆腐拼山楂骨:
豆腐非常非常滑...impressed
山楂骨酸酸甜甜,好醒胃,而且肥瘦適中。

上湯浸莧菜:
無難度之作,因此都有點兒保證。

濃湯咸豬骨白菜蕊煲:
濃湯不算太濃,但就有點肉鮮味。
咸豬骨太瘦且太韌;白菜蕊就好嫩好新鮮好甜。

燒肉拼叉燒:
兩者也沒甚驚喜,叉燒較咸,燒肉也燒得不夠香。

壽包:
超大個,蓮蓉餡超多,新鮮蒸,很捧!

服務不錯,有問必答,有笑容、禮貌...
有效率。
2008-06-17 16 浏览
6月14號,岩岩同女朋友去完旅行番黎...點知無家可歸,所以焗住入大埔訓番晚....入到去拒老豆話今晚去海港食,都好,未食過,晚上7:00 ,一行4人,等左15分鐘左右就入去,點了4個普通野1.金銀蛋莧菜-------咸左少少,不過我好鐘意食,成日都煮呢個野2.什菌炒雞柳----一般,可以接受3.脆奶伴沙律"下"球----密瓜味既脆奶,炸得唔"淋"油,不過沙律"下"球既沙律唔夠,牛柳汁太多4.燒鵝半隻----海港招牌菜,不過已經冇以前咁好食總結:埋單about $380,都ok 啦4個人,過得去

2.什菌炒雞柳----一般,可以接受

4.燒鵝半隻----海港招牌菜,不過已經冇以前咁好食